Huawein kuluttajaliiketoiminnan toimitusjohtaja Richard Yu kertoi Munchenissä järjestetyn julkaisutilaisuuden lopuksi lyhyesti yrityksen päätöksestä korvata uusien Mate 30 -älypuhelimien Googlen Mobile Services -palvelupaketti (GMS) omalla Huawei Mobile Servies -kokonaisuudella (HMS). Yritys ei siis ole ainakaan vielä toistaiseksi päätynyt käyttämään kehittämäänsä Harmony OS -käyttöjärjestelmää. Kyseessä on joka tapauksessa melkoinen lisähaaste yrityksen uusien lippulaivapuhelimien ja tulevien mallien myynnille Aasian ulkopuolella.
Uudet Huawei Mate 30 -puhelimet ovat siis varustettu EMUI 10 -käyttöliittymällä sekä Android 10 -käyttöjärjestelmän AOSP-pohjaisella (Android Open Source Project) ja Huawein omaa koodia käyttävällä versiolla, joka ei sisällä GMS-ominaisuuksia. GMS-ominaisuudet on jätetty pois, koska Yhdysvaltain kieltolistauksen takia Huawei ei ole saanut niille lisensointia Googlelta. Tilanne voi toki edelleen muuttua, jos USA niin päättää.
Google Mobile Services -ominaisuudet ovat keskeisessä osassa Androidin monissa toiminnoissa sekä sovellusten keskinäisessä kommunikoinnissa. Esimerkiksi useiden suosittujen kolmansien osapuolien sovellusten paikannus- ja karttatiedot tulevat GMS:n rajapintojen kautta, joten ilman niitä kyseiset sovellukset eivät toimi kunnolla. Googlen omiin keskeisiin GMS-sovelluksiin lukeutuvat mm. Google Search -haku, Google Chrome -selain, YouTube, Google Maps sekä erittäin keskeisenä osana Googlen Play-sovelluskauppa.
Googlen mobiilipalveluiden sijaan Mate 30 -malleissa käyttöön otettu HMS on Huawein oma vastaava palvelukokonaisuus, jolla yritys pyrkii korvaamaan puuttuvat Googlen palvelut. HMS koostuu käyttöjärjestelmän päällä pyörivästä ytimestä (HMS Core) ja siihen liittyvistä rajapinnoista sekä keskeisistä HMS-sovelluksista. Huawein mukaan HMS on täysin sovelluskehittäjille avoin ekosysteemi ja yritys kertoo investoineensa miljardi dollaria sen kehittämiseen, käyttäjäpohjan kasvattamiseen ja markkinointiin.
HMS Core -ytimen keskeisimpiin toimintoihin lukeutuvat mm. sovellusrajapinta, karttarajapinta, viestirajapinta, paikannusrajapinta ja tietoisuusrajapinta. HMS:ään integroituu myös monia Googlen sovelluksia vastaavia Huawein perussovelluksia, kuten selain, pilvipalvelu, teemakauppa, musiikki sekä AppGallery-sovelluskauppa, jotka ovat tulleet jo aiemmin yrityksen puhelimien mukana. Huawei onkin pyrkinyt viime kuukausina houkuttelemaan aktiivisesti sovelluskehittäjiä lisäämään sovelluksensa AppGalleryyn.
Huawein mukaan jo 45 000 sovellusta tukee HMS Core -integrointia ja HMS:llä on yli 570 miljoonaa kuukausittaista aktiivista käyttäjää. Keskeisintä kuitenkin tulee olemaan, kuinka suuri osa Euroopassa ja Suomessa suosituista sovelluksista tulee saamaan HMS-tuen ja toimimaan siten ongelmitta Huawein tulevissa puhelinmalleissa. Aivan kuten Googlen palveluihin, HMS:ään kirjaudutaan omilla Huawei ID -tunnuksilla, jotka monilla Huawein puhelimia käyttävillä saattaakin jo olla käytössä.
Ainakin teoriassa halukkaat omatoimiset käyttäjät voivat asentaa Google Mobile Services -paketin Mate 30 -malleihin (ja muihin tuleviin Huawein puhelimiin) jälkikäteen, mutta mistään peruskäyttäjille soveltuvasta toimenpiteestä ei ole kyse. Harrastajat ovat käyttäneet vastaavaa keinoa mm. Kiinasta tilattujen puhelimien kanssa. Siitä ei kuitenkaan ole toistaiseksi varmuutta, voiko Google halutessaan tai Yhdysvaltojen painostuksesta estää jälkiasennettujen GMS-palveluiden toimimisen lisensoimattomissa Huawei-puhelinmalleissa.
io-tech seuraa tilanteen kehittymistä ja perehtyy HMS-palveluiden toimintaan ja sovellustukeen sekä GMS-palveluiden jälkiasentamismahdollisuuksiin, kunhan saamme tulevaisuudessa Mate 30 -testikappaleen käsiimme.
Lähteet: Huawei, Huawein YouTube live-stream
Saapa nähdä miten tulee onnistumaan oman ekosysteemin kasvattaminen. Nokia yritti vähän samaa Nokia X Platformilla mutta ei saanut tuulta alleen. Huaweilla on toisaalta erittäin iso käyttäjäpohja valmiiksi Android-käyttäjiä, jotka saattavat olla valmiita kokeilemaan "Huawein Androidia".
Kuulostaa hiukan viimeiseltä huudolta ennen kuin pääkin vajoaa pinnan alle.
En käytä Androidia niin aktiivisesti että tietäisin, mutta voisiko puhelimen käyttäjä manuaalisesti laittaa Google Playn yms. palvelut Huawein luuriin vaikka niitä ei siinä tulisikaan mukana?
Voi käsittääkseni asentaa, samaan tapaan kuin Kiinasta ostettaviinkin puhelimiin on tehty. Nuo asennuspaketit saa ladattua netistä. Tässä juttua asiasta: https://www.gearbest.com/blog/how-t…ore-on-huawei-mate-30-series-smartphones-8317
Riippuu miten valmistaja haluaa sallia. Rootilla tai ilman. En tiedä tarkalleen pitääkö GMS tehdä muutoksia mutta en usko.
GMS installerit ovat usein bugisia eikä oikein sovellu päivittäiseen käyttöön. Esimerkiksi EMUI 9 versioon löydettiin vasta hiljattain uusi tapa asentaa GMS-paketti. Mitä koitin Googlata kiinankielisiä sivuja aiemmin, niin sama metodi ei enää toiminutkaan P30 Pron Android 10 beta versiossa.
Tuollaiset installerit ovat enemmän tai vähemmän purkkavirityksiä. Kunnolla saa toimivaan flashaamalla oikean GAPPS paketin.
eli tuohon saa gapps kun asentaa vaan sen paketin?
Tänne ei ainakaan tule yhtäkään luuria, jossa Googlen taustapalvelut on korvattu kiinalaisilla versioilla.
Moiseen kapulaan tarvitsisi Pi-hole vastineen puhelimen ja internetin väliin.
Saapa nähdä miten tuo HMS käyttö vaikuttaa tavallisten kuluttajien hankintoihin.
Jollain GMS installer virityksellä saa ehkä toimimaan jotenkuten mutta GAPPSien asentaminen vaatii käytännössä custom recoveryn asentamisen ja bootloaderin avaamisen. Jälkimmäinen on vähän haastavaa Huaweilla nykyään. Yksi vaihtoehto on MicroG mutta sekin on vielä buginen.
Jäi kyllä viimeiseksi Huihaiksi tämä nykyinen Honor 9 Lite. Ei oo Huawei ID:tä, eikä kyllä kiinnosta rekisteröityä yhteenkään palveluun, jos ei ole pakko. Eikä kyllä muutenkaan ole luottoa kyseiseen puljuun, joten en mielelläni enempää tietojani (kuin on pakko) heille anna.
GAppsin asennus flashaamalla vaatii lukitsemattoman puhelimen ja flashaamista tukevan recoveryn (esim. TWRP) asentamisen ADB:n kautta. Huawei ei enää tue virallisesti bootloaderin lukituksen avaamista. Hackeja toki on olemassa monille malleille, mutta ei siis mikään peruskäyttäjän toimenpide.
Saa tämä kyllä näkyä hinnoissa jos meinaavat markkinoilla pysyä. Itse en ainakaan premium luokan tonnin puhelimessa sulata 99% ohjelmien toimimattomuutta, tai tarvetta alkaa itse jotain rajapintoja asentelemaan.
Asian merkittävyydestä kertoo esim. se, että tuskin yksikään pankkisovellus tulee tuossa toimimaan Gappseilla tai ilman. Ellei sitten Huawei tietoisesti halua löysentää tamperointisuojauksia. Joka tapauksessa keskivertokuluttajalle melko turha kapistus.
Ei mennyt pitkään ei, ennen kuin pakollisiksi muutetuista pankkisovelluksista tuli juuri sellainen kahle, kuin netissä ennustettiin.
Miksi pankkisovellukset eivät toimisi? Eihän niiden toiminta ole Googlen palveluista kiinni, sillä esim. Sailfish OS:ssa ja custom ROMeillakin toimii osa pankkisoftista. Joidenkin toimimattomuudessa on muut syyt takana kuin Googlen palveluiden puute.
Tarkoitin lähinnä sitä, että jos ei ole Play kauppaa, niin mistä asennat pankkisovellukset? Jos taas asennat Gappsit käsin ja sitten pankkisovellukset, niin vaikka ihmeen kaupalla pääsisitkin Safetynet tarkistuksesta läpi, niin todennäköisesti se sovellus tekee vielä jonkun oman tarkistuksen ja ilmoittaa, että laite ei ole tuettu.
Aikoinaan taistelin silloisen MTV Katsomo sovelluksen ja custom romin (ei rootattu) kanssa tuloksetta. Ei paljon päässyt formuloita katselemaan.
Saako tuollaiseen Mate 30:een asennettua esim. YouTuben?
Käsittääkseni siihen tarvitaan YouTuben muokattu versio, jos GMS ei ole asennettuna laitteeseen.
Yalp Storesta voi asentaa sellaiset sovellukset, jotka ei vaadi Googlen palveluita.
GMS:n puutteen vuoksi varmasti on toimimattomia sovelluksia, mutta en usko pankkisovellusten olevan juuri niitä. Paljon on myös siitä kiinni, miten Huawei on korvannut rajapinnat.
Tekisin melkein mitä vaan päästäkseni eroon syöpäläisestä nimeltä google, mutta tekisinkö tätä. Siinäpä kysymys.
Nythän näitä puhelimia vois jopa ostaa kun googlen syöpä on irrotettu niistä.
Asentaa NewPipe clientin Youtubea varten. On open-source, ei tarvitse google servicesiä, ei kirjautumista, ei näytä mainoksia, näyttää ikärajoitetut videot ja on nopea ja kevyt. Siinäpä ne tärkeimmät syyt miksi käytän vain sitä Android tabletissa ja Sailfish puhelimessa Youtube videoiden katseluun.
TeamNewPipe/NewPipe
Näetkö tuolla paljon suomalaisia pankkisovelluksia?
Ainakin Danske Bankin ja S-pankin sovellukset näytti löytyvän.
Tuossa kuvakaappauksessa lukee: Uses Google Play services.
En tiedä, miksi se lukee siinä, kun se toimii ilmankin ainakin Sailfishissa ilman Play Serviceä.
Ongelma on oikeastaan siinä, ettei valmistaja voi tässä tilanteessa antaa toimintavarmuutta, että esim. pankkisovellukset tai muidenkaan palveluiden sovellukset toimivat siten, kuin natiivisti Googlen palvelut sisältävillä puhelimilla. Tällöin ei oikein voi suositella keskivertokuluttajalle lippulaivahintaluokan puhelinta, jonka softatuki on tuossa tilanteessa. Esim. itse olen OP:n asiakas, joten mistä tiedän pystynkö käyttämään OP Mobiili -sovellusta tuolla puhelimella?
Ja itse yritin webbisivulta äsken hakea juuri s-pankkia.
Ei kai Yalpista ole olemassa webversio? Yrititkö hakea sovellusta suoraan F-Droidista? Yalp on "sovelluskauppa", jonka kautta APK-tiedostot voi ladata suoraan Googlen palvelimilta. F-Droid on sovelluskauppa, josta voi ladata Yalpin.
Noilla linkeillä mitä postaat, niin ainakin noin teoriassa niissä on haku tuonne f-droidiin. Suurennuslaski ja kaikki.
F-Droid on eri asia kuin Yalp. Jos menit sen linkin kautta, niin teit haun F-Droidissa. Eli F-Droid on vaihtoehtoinen sovelluskauppa, josta voit ladata Yalpin.
Kts. edellinen viesti:
Tajusin tämän. Editoin sinne pienen lisän kun se kävi huonosti ilmi.
Luin tämänkin. Eli et vain tiedä tätä asiaa. Mutta lähtökohta ei ole kovin hyvä. Mainostamasi sovelluskauppa kertoo itse että play servicet tarvii.
Espanjalaisen sivuston mukaan 谷歌服务助手 -työkalulla onnistuisi GMS-paketin asentaminen Mate 30 malleihin.
Vaarana kuitenkin on, että Google voi estää palveluiden käyttämisen, kun laitteet eivät ole sertifikoituja.
Eiköhän se kuitenkin ole tuo saitti joka ei tiedä tarvitaanko noita Google Play Services -kirjastoja. Yksikään suomalaisen pankin sovellus ei niitä tarvitse (OP:n softasta en ole täysin varma, mutta Danske jne toimii ilman)
En kyllä pysty edelleenkään pääsemään irti siitä että olisiko USA/Trump voinut nyt oikeasti keksiä jonkun muun keinon "suojella" omaa munille menevää yhteiskuntaansa. Ottamatta kantaa sen enempää taustalla kiehuvaan politiikkaan, niin kyllä Huawei on ihan rehellisesti markkina-asemansa ansainnut. Tekevät hyviä, innovatiivisia tuotteita ja vielä erittäin kilpailukykyiseen hintaan. Kuluttajana minua ei kiinnosta tippaakaan tukeeko Kiinan valtio Huawein touhua jotenkin vai ei. Jollain lailla kaikki valtiot tukevat omiaan. Tietoturvapuolella pelottelu on myös naurettavaa, koska kyseessä kuitenkin Googlen Android eli USA kyllä on se pahin nuuskija edelleen. Talossa ollut noita huliweita vuosien saatossa useita, eikä niistä ole mitään pahaa sanottavaa ollut. Toimivat niin kuin muutkin puhelimet ja saanut junnuille aina hankittua hieman paremmat speksit omaava luuri valitsemalla kyseisen merkin. Lopputuloksena suuhun jää vain paska maku USA:n touhuista, koska hyviä puhelinvaihtoehtoja on nyt yksi vähemmän.
Samaa mieltä mutta kun ei muuten pärjää, oma junnaa paikalla ja myy vain nimellä kun kilpailijat menee ohi vasemmalta ja oikealta jotka panostavat kameroihin etc… Valitettavasti näin 🙁 Itsellä vanhempi Mate ja hyvin toiminut, vaimolla Honor ja tyytyväinen… Uusi Mate olisi kyllä mielenkiintoinen kameroiden osalta.
Toivottavasti tulevat järkiinsä ja lopettavat tämän pelleilyn…
Tämä on aika ironista, että samalla kun Huawei itse kärsii Googlen estoista, heillä itsellä erittäin aggressiivinen laitteen suojauspolitiikka myös. Käyttäjää ei juuri näissä tappeluissa huomioida..
Tänmösellä luurilla ei tee mitään työkäytössä, kun kaikki tiedostot on googlen pilvessä. Melko rampa luuri tulee.
Huawei oli antanut tanskalaiselle medialle lausunnon, että AppGalleryyn on tulossa 160 suosittua tanskalaista sovellusta mukaan lukien pankkisovelluksia.
Huawein media- ja viestintäpomo Joy Tan on kommentoinut, ettei yritys aio luopua Androidin käytöstä puhelimissaan lähitulevaisuudessa. Hänen mukaansa uuteen käyttöjärjestelmään (Harmony OS) siirtyminen vaatisi vuosien työn ja aiheuttaisi lommon kuluttajien luottamukseen. Sen sijaan Huawei aikookin keskittyä parantamaan Huawei Mobile Services -palvelukokonaisuuttaan, jos yritykselle ei palauteta lupia käyttää Googlen GMS-palveluita.
Huawei: we don't need to replace Android, just GMS – Gizchina.com
XDA-sivusto julkaisi muuten artikkelin, jossa käsitellään melko kattavasti Huawei Mobile Servicesiä (HMS). Artikkelissä on paljon samaa kuin io-techin uutisessa mutta siinä on myös pureuduttu Googlen asemaan Androidin "hallitsijana" GMS:n myötä. Kannattaa lukea, jos aihe yhtään kiinnostaa :).
Voipi lähteä lentoonkin. Ainakin Epicin pelipalvelu, joka ymmärtääkseni myös kiinalaisten käsissä, on aika hyvin ottanut tuulta siipiensä alle. Tarjoavat ilmaisia pelejä ja saaneet useita isoja nimikkeitä julkaisemaan pelejä etukäteen heidän alustalleen tuolla Steamia paremmalla provikalla.
Jos ainoa käyttö Huawein sovellusten lisäksi on selain, ei muita appeja, ja selaimen käyttökin rajoittunut sellaisiin palveluihin jotka ei tarvi, tai joissa ei ole hyötyä Googlen mobiili rajapinnoista.
Osaa toki yrittää paikata Huawein omat toteutukset.
Keskivertokäyttäjälle tilanne on ei ole noin helppo, vaan heidän "välttämättömissä" softa valikoimoissa on enemmän tai vähemmän GMSää kaipaavaa.
Ei toki pidä unohtaa että on vieläkkin niitäkin jotka Windows Phone pohjaisilla pärjää, tosin se joukko supistu paljon kun pankkisoftat katos. Heille vähän helpompaa, koska MS palvleun toimii Googlen Androidissa.
EPIC on kyllä houkutellut tulonjaolla kehittäjiä mutta pääosin varmaan niitä pienempiä. Isot kuten Control ja Metro on ostettu kunnon diileillä joissa yksinoikeudesta tulee paljon muutakin kuin pelkästään parempi prosentti myyntituloista.
Jeps alkuun, mutta nyt jo aika lyhyen ajan jälkeen pelinkehittäjät ovat huomanneet että kyllä ne pelit menee kaupaksi siellä Epic-storessa siinä missä Steamissakin. Esimerkkinä Borderlands3, joka myi hetkessä sen 5milj. kopioita. Steam-faniporukka on tätä kritisoinut kovasti, minä mukaan lukien, mutta joka tapauksessa en usko että isoillekaan julkaisijoille Epicin tarvitsee enää mitään maksaa, vaan tuo pienempi väliprovikka riittää.
Olin alkuviikosta kuuntelemassa Huawein esitystä HMS:stä ja App Gallerysta ja siellä kerrottiin, että perustulonjako on 85 % kehittäjälle. Muita järjestelyjä voi sitten neuvotella tapauskohtaisesti.
XDA:n jutussa oli merkattu taulukkoon, että kaikissa muissa kuin Gaming kategoriassa kehittäjä saisi itselleen kaikki myyntitulot ensimmäisen 12kk:n ajan. Gamingissä jako oli mainitsemasi 85%. Ensimmäisen vuoden jälkeen Huawei ottaisi sitten oman siivunsa (10-15%) joka kategoriassa.
Viimeisen 10 viikon sisään Huawei on myynyt Euroopassa (Keski- ja Itä-Euroopan maiden lisäksi Pohjoismaat) reilu 31 000 laitetta HMS:llä varustettuna.
Mitähän nämä sovellukset mahtaa olla? Voiko jostain tarkistaa mitä appeja sieltä löytyy?
SuomiMobiilin ylläpitäjän listasta saa viitteitä varmaankin. Lisäksi AppGalleryn voi ladata Android puhelimeen ja käydä katsomassa (HUAWEI AppGallery | HUAWEI Suomi)