Centaur Technologyn emoyhtiö VIA on kolmas x86-lisenssin haltijoista, mutta harva muistelee enää yli vuosikymmenen hiljaiseloa viettänyttä prosessoripajaa.

Intel on hallinnoinut x86-lisenssia lujin ottein ja käytännössä markkinat ovat olleet kahden kauppaa jo vuosikaudet. Harva on huomioinut enää aikoihin kolmatta lisenssinhaltijaa VIAa ja sen x86-prosessoreiden suunnitteluun keskittynyttä tytäryhtiötä Centaur Technologyä, eikä ihme, sillä yhtiö julkaisi viimeksi uuden prosessoriytimen yli vuosikymmen sitten.

Nyt Centaur Technology on julkistanut uuden, toistaiseksi nimeämättömän uuden prosessoriarkkitehtuurin modernein ominaisuuksin. Yhtiö kehuu sen olevan markkinoiden ensimmäinen suorituskykyinen x86-prosessori palvelinluokan ytimillä ja integroidulla tekoälykiihdyttimellä. Kyseessä on yhtiön ensimmäisestä uudesta x86-arkkitehtuurista sitten vuonna 2008 julkaistun Isaiah-arkkitehtuurin, jota käytettiin VIA Nano -prosessoreissa.

Centaurin uusien x86-ydinten koodinimi on CNS ja niistä tiedetään toistaiseksi vain vähän. Julkistuksen yhteydessä luvattiin, että ydinten salat selviävät 2. joulukuuta julkaistavassa Microprocessor Reportin artikkelissa. Centaur lupaa CNS-ydinten IPC:n olevan korkea, mutta valitettavasti mitään tarkempaa niiden suorituskyvystä ei kerrota. Ytimet tukevat moderneja x86-laajennoksia kuten AVX-512 ja kullakin ytimellä on oma 2 Mt:n L3-välimuisti.

Uudessa CHA-koodinimellisessä prosessorissa CNS-ytimiä on yhteensä kahdeksan ja siten L3-välimuistia on yhteensä 16 Mt. Lisäksi prosessoriin on integroitu nelikanavainen DDR4-3200-nopeutta tukeva muistiohjain, 44 PCI Express 3.0 -väylää, tyypilliset South Bridgen ominaisuudet sekä NCore-tekoälykiihdytin. Prosessorin kellotaajuus on tässä vaiheessa 2,5 GHz ja se valmistetaan TSMC:n 16 nanometrin valmistusprosessilla. Koko piirin kooksi kerrotaan alle 195 mm2.

NCore-tekoälykiihdyttimen kerrotaan olevan erittäin leveään 32 768 -bittiseen SIMD-arkkitehtuuriin perustuva ja se rakentuu useista 256-tavuisista ”siivuista”, joiden parina on SRAM-muistia. Nykyisessä versiossa SRAM-muistia on käytössä yhteensä 16 Mt. Tekoälykiihdyttimen tämänhetkisen version kerrotaan olevan TSMC:n 16 nanometrin prosessilla 34,4 mm2. Centaurin mukaan sen NCore-tekoälykiihdyttimen suorituskykyyn vastaamiseksi Intel tarvitsisi 23 VNNI-laajennoksia tukevaa x86-ydintään.

Lähde: Centaur Technology

This site uses XenWord.
;