
AMD kertoi viime viikolla medialle lisää yksityiskohtia uudesta Zen-koodinimellisestä x86-arkkitehtuuristaan ja ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä eli tammi-maaliskuussa virallisesti julkaistavasta Summit Ridge -koodinimellisestä työpöytäprosessorista. io-tech.fi vieraili San Franciscon kupeessa järjestetyssä AMD Tech Summit -tapahtumassa ottamassa omin käsin ensituntumat uutuusprosessorista.
Uusi kilpailukykyinen x86-arkkitehtuuri on ollut valtava neljän vuoden projekti AMD:lta ja projektin parissa on työskennellyt samanaikaisesti parhaimmillaan 300 insinööriä. Toimitusjohtaja Lisa Sun mukaan yrityksen oli pakko kehittää suorituskykyinen arkkitehtuuri, jotta sen heterogeeniseen laskentaan eli prosessori- ja grafiikkaytimien yhdistämiseen nojautuva strategia onnistuu kääntämään yrityksen kurssin voitolliseksi seuraavan viiden vuoden aikana.
Suurin uutinen on, että AMD:n Summit Ridge -koodinimellisen työpöytäprosessorin virallinen nimi tulee olemaan Ryzen. Huhut nimen ympärillä alkoivat liikkua hiljattain, kun netissä paljastui yrityksen hakeneen 28. heinäkuuta Ryzen-tavaramerkkiä. Vaihtoehtoiseksi kirjoitusasuksi hakemukseen on merkitty ”Risen”. Ryzen on uutuusprosessoreiden brändinimi ja lopullisessa tuotenimessä on todennäköisesti lisäksi mukana tunniste ja mallinumero. AMD tulee käyttämään Ryzen-nimeä työpöytäprosessoreissaan ainakin seuraavan viiden vuoden ajan.
AMD on toistaiseksi kertonut yksityiskohtia vain 8-ytimisestä ja 16 säiettä tukevasta prosessorista, mutta kun aika koittaa, markkinoille julkaistaan todennäköisesti myös 4- ja 6-ytimisiä Ryzen-prosessoreita. Suorituskykyisin 8-ytiminen malli toimii 3,4 GHz:n perustaajuudella, mutta rasituksessa Boost-ominaisuus tulee nostamaan ytimien kellotaajuuden korkeammalle. AMD ei ole toistaiseksi paljastanut, kuinka korkealle se aikoo Boost-kellotaajuuden virittää.
Välimuistihierarkia on uudistettu Zenissä täysin ja 8-ytimisessä Ryzenissä sitä on yhteensä 20 megatavua, josta L3-välimuistia on 16 megatavua ja L2-välimuistia neljä megatavua. L3-välimuisti on jaettu kahdeksi kahdeksan megatavun lohkoksi, joihin kumpaankin on yhteydessä neljä ydintä. Jokaisella ytimellä on oma 512 kilotavun L2-välimuisti.
Päivitys: Lisa Su kertoi tiistaina järjestetyssä New Horizon -livestreamissa, että Globalfoundersin 14 nanometrin FinFet-prosessilla valmistettavan 8-ytimisen Ryzen-prosessorin TDP-arvo on 95 wattia.
AMD SenseMI -tekniikka
”SenseMI, a set of sensing and adapting technologies, including an artificial network inside every “Zen” processor to anticipate future decision, preload instructions, and choose the best path through the CPU”
Uusien teknisten yksityiskohtien lisäksi AMD esitteli SenseMI-tekniikan, joka käsittää joukon prosessorin suorituskykyyn ja toimintaan liittyviä ominaisuuksia. Vähemmän yllättäen jokaisella SenseMI-tekniikan ominaisuudella on oma markkinointinimensä, joten uusista termeistä ei tule olemaan pulaa.
Virransäästöstä on vastuussa Pure Power -ominaisuus, joka tarkkailee prosessorin lämpötilaa, kellotaajuutta ja käyttöjännitettä. Jos mahdollista, Pure Power optimoi reaaliajassa prosessorin parametrejä alhaisemman virrankulutuksen saavuttamiseksi ylläpitäen tarvittavan suorituskyvyn.
Precision Boost on AMD:n uusi markkinointinimi perinteiselle Turbo-ominaisuudelle ja kellotaajuutta pystytään säätämään rasituksessa huomattavasti aiempaa tarkemmin. Precision Boost toimii rinnakkain Pure Power -ominaisuuden kanssa eli lämpötila, kellotaajuus ja käyttöjännite ovat jatkuvasti tarkkailtavana. Tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan prosessorin kellotaajuutta voidaan säätää 25 MHz:n askelin tuhat kertaa sekunnissa, kun perinteisesti prosessoreissa Turbo-tasot ovat olleet minimissään 100 MHz:n välein.
Extended Frequency Range eli XFR mahdollistaa prosessorin kellotaajuuden nostamisen automaattisesti yli maksimiksi määritellyn Precision Boost -taajuuden, jos prosessorin jäähdytys on kunnossa ja lämpötila riittävän alhainen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kellotaajuus skaalautuu korkeammalle, mitä parempaa jäähdytystä prosessorilla käytetään. Esimerkkigraafissa punainen viiva eli Precision Boost -maksimitaajuus on asetettu neljännelle tasolle, joka voidaan tulkita 4 GHz:ksi. XFR:n avulla ja hyvällä jäähdytyksellä kellotaajuus nousee graafissa hetkellisesti 4,5 GHz:iin.
AMD Ryzen vs Intel Core i7-6900K
AMD tarjoili median edustajille tuoreen katsauksen Zenin suorituskykyyn ja demossa vastakkain olivat 3,4 GHz:n kellotaajuudella toiminut Ryzen-prosessori ja Intelin vakiona toiminut Broadwell-E-koodinimellinen Core i7-6900K -prosessori. AMD:n Ryzen-prosessorissa ei ollut vielä Precision Boost -ominaisuus käytössä, vaan se toimi 3,4 GHz:n perustaajuudella. Intelin 6900K toimii vakiona 3,2 GHz:n perustaajuudella, mutta rasituksessa 3,7 GHz:n Turbo-taajuudella.
Molemmat prosessorit ovat 8-ytimisiä ja kykenevät käsittelemään samanaikaisesti 16 säiettä. AMD ei ole paljastanut 8-ytimisen Ryzenin TDP-arvoa, mutta Core i7-6900K:lla se on 140 wattia. Intelin Core i7-6900K julkaistiin toukokuun lopulla ja sen hintataso Suomessa on tällä hetkellä alkaen 1150 euroa.
Ensimmäisenä ajettiin Handbrake-testi ja videon enkoodaus, jossa kokonaislukuyksiköt pääsevät tositoimiin. Ryzen-kokoonpano oli Handbrake-testissä noin 3-4 sekuntia suorituskykyisempi kuin Core i7-6900K-kokoonpano. Tehonkulutusmittauksissa Blender-renderöintiohjelmistolla mallinnettiin 3D-grafiikkaa ja Ryzen -kokoonpanolla tehonkulutus oli rasituksessa noin 5 wattia alhaisempi kuin 6900K-kokoonpanolla.
Lisa Su kertoi testien lopuksi, että Ryzeniä viilataan vielä kohti julkaisua ja suorituskyky paranee ainakin vielä, kun Precision Boost -ominaisuus kytketään käyttöön. Kannattaa kuitenkin huomioida, että lopullisia johtopäätöksiä AMD:n omista testeistä ei kannata vetää, vaan odottaa puoleettomia testejä. io-tech.fi tulee testaamaan ja ylikellottamaan Ryzen-prosessorin heti julkaisun yhteydessä, joten pysykää kanavalla.
AM4-emolevyt
Ryzen-prosessoreissa on 1331 liitäntäpinniä ja ne sopivat uuteen AM4-prosessorikantaan, joka on käytössä myös Bristol Ridge -koodinimellisissä 7. sukupolven APU-piireissä. Muistiohjain tukee DDR4-muisteja ja PCI Express -ohjain 3.0 -standardia.
Emolevyvalmistajilta on ensi vuonna luvassa runsaasti AM4-kantaisia emolevyjä, jotka pohjautuvat uuteen X370-piirisarjaan. Tuettuna ovat kaikki nykypäivän ominaisuudet, kuten USB 3.1 (Gen 2), M.2-formaatin SSD-asemat, NVMe-protokolla ja SATA Express -liitäntä.
Muistakaa nyt noissa hintaspekuloinneissa myös tarjonta. Ei AMD:n kannata hinnoitella siten, että myydään ei oota 99%. Eiköhän se hinnoittelu ola paljon lähempänä inteliä kuin kauempana.
Tästä ei kukaan osaa sanoa mitään, kun tiedot Ryzenistä on totaalisen kivenalla… Kyllä AMD varmistaa, että on mitä myydä. Eikös se piledriver/mikälie FX-9590 ole 8-core ja maksa joku 200€ ish? 4c8t @200€ olisi kova homma.
Henk. koht. fiilistelisin mututuntumalla niin, ettei AMD:n kannata etes lähtä vakavaan hintakilpailuun jos tuotteet on "saman tasoisia". Toki esim. 4c8t mallista tuskin 400e kannattaa pyytää, mutta tuskin 200 euroakaan. Intelillä varmasti reserviä pistää lopulta AMD polvilleen kilpailussa, mutta AMD:n kannattaa nyt oikeasti yrittää repiä kuluttajalta paljon, jos haluaa omat bisneksensä pelastaa. Hinnoilla kilpailemalla tulee myös äkkiä se efekti, että tuote on huonompi koska se on halvempi.
Esim. 4c8t Ryzen on kyllä pakko olla selvästi halvempi kuin i7 (muussa tapauksessa ylihinnoiteltu). Toisessa on sentään GPU myös mukana. Jos maksavat saman verran niin arvaa kumman OEM:ät ottaa?
Sen jossa on näyttis. Tuossahan oli ehtona "jos saman tasoisia". OEM:lle voi tarjota eri hintaa ku peruskuluttajille. Ja mitä tapahtuu ku AMD puottaa hintoja, Intel ei puota hintojaan? AMD menettää katteesta merkittävän osan ja sillä ei siihen ole varaa. Ne ei valloita markkinoita takas yhen sukupolven aikana ja jostain sitä rahaa pitää löytyä että kilpailussa pysyisi mukana vaikka nyt sit tällä kertaa onnistuiski pikkubudjetilla päästä Intelin kannoille.
Pahasti pelkään , että ne /me jotka odotamme halvalla hyvää tulemme jäämään ulkopuolelle
Tässä hintavertailuun viimeisintä AMD-teknologiaa jota kaupoista löytyy http://www8.hp.com/fi/fi/search/sea…t=Products & Services&/qt=HP EliteBook 725 G4
Tuohon hintaan saa AM4-emon DDR4 muistin ja A12-9800B Bristol Ridge prossun , mutta ei vielä erillistä näytönohjainta
Vertailussa Pascal-läppäreihin pärjääminen on nuhaista
Jos otaksutaan , että uudet Summit Ridget ovat laadultaan edes vähän Vishera-sarjaa pätevämpiä , niin hinnat , ne hiton hinnat pitäisi pysyä kuluttaja luokissa , huhusaittien 720$ alkaa olemaan ohutta yläpilveä normityypeille
Siis sehän on selvää, että ei nuo mitää ilmasia ole. Hinnat tulee olemaan vähän alle Intelin vastaavia prosessoreita.
Jos AMD saa oikeasti aikaan kiven, joka on Intelin tasalla, niin pitäisi olla idiootti, että myisi sen puoli-ilmaiseksi.
Tuolla iGPU:lla ei ole tuon taivaallista merkitystä isolle osaa markkinoita, se ei paljoa hinnassa paina.
Sillä nimenomaan on merkitystä varsinkin oem valmistajille, kun kone pystytään myymään ilman erillis näyttistä. Samalla voidaan säästää virtalähteessä, emossa ja kotelossa vielä enemmän ku tavallista.
Varsinkin nykyään kun nuo intelin integroidut on jopa ihan kohtalaisia vehkeitä ja niillä pyörii muuki ku pasianssi. Steam hardware surveyn mukaan käyttäjistä 17,41% käyttää intelin näyttistä. Ja tämä siis tosiaan pelaajat. Mites sitten ku otetaa huomioon ne toimistokotikoneet yms. Toki niissä kasvavassa määrin läppäreitä, mutta kyllä pöytäpömpeleitä edelleen myydään nii sinne ku toimistokäyttöönkin.
Noilla hinnoilla jää meikäläiseltä ostamatta. Nykyinen kyllä jaksaa vielä pyörittää pelejä.
katso liitettä 6564
Kuka spottaa C6H:n rahaa säästävän ominaisuuden kuvasta ensimmäisenä? :think:
Se vie noin puolet prossun pinta-alasta… Eli kyllä se painaa ja aika paljon.
EDIT: Eiku joo… Laatu on aika pasga, mutta näyttäisi siltä, että nuo reiät tuolle rossun kannan tukijutulle ovat leveät. Eli siis niin kuin Piilorasva alla totesi.
Vanhojen jäähyjen yhteensopivuus? :think:
Minkä perusteella näin arvelet?
Vain 8 SATA -liitintä?
Tällaista nuo Ryzenin piirisarjan ennakkospeksit vähän uumoilivatkin.
Ei jatkoon ainakaan minulle.
Päivitinkin juuri varmuuden vuoksi vanhan sotaratsun prosessorin.
"Vain" kahdeksan o_O
Jos neliydinmalli on kalliimpi kuin edullisin i5, väki valitsee Intelin.
Tuossa näyttäisi olevan ne reiät
Vain kahdeksan:
7 kpl HDD
katso liitettä 6580
+ 1 kpl SSD
katso liitettä 6581
+ Blu-ray (ei kuvassa)
+ 1 kpl etupaneelin eSATA-liittimeen
Pahoittelen kuvien laatua
:sblush:
edit. emolla lisäksi 2 kpl eSATA-liittymiä takapaneelissa + 2kpl SATA-liittimiä laajennuskortilla.
Oli välillä vähän pienempiä kovalevyjä mutta loppuivat kotelosta paikat. Piti sitten siirtyä pelkästään 4-8 Terasiin.
Näytti vain silmämääräisesti kiinnikkeet samanlaisilta kuin AM3 emolevyissä 🙂
Ei kauhean relevanttia että emosta löytyisi yli kahdeksaa. Suurimmassa osassa full torneistakaan ei löydy kuin max6 3.5" paikkaa ja ehkä max 3 5.25". Toki ssd:t tuohon päälle mutta m2 asemat alkavat muutenkin yleistyä.
Omassani:
Lian-Li Global | PC-A71F
5.25" drive bay (External) 5
3.5" drive bay (External) 1(use one 5.25-inch to 3.5-inch converter)
HDD bay 3.5” HDD x 10
Ei niitä ihan noin hinnoitella, ei se piiri montaa kymppiä maksa.
Noita markkinoita varten se siellä on. Mutta kun puhutaan retail hinnoista mitä me kokoajat käytämme, niin se igpu ei paina sen prossun hinnoittelussa tuon taivaallista. Minä en oem markkinoista luonnollisestikaan puhunut. Vähän nyt hereillä. Oem hinnat on mitä on. Retail erikseen.
Älkää unohtako hinta-arvioissanne että AMDeen tarvitsisi saada myös sitä markkinaosuutta aikaiseksi melko nopeasti.
Jos sitä ei synny niin AMD ei selviä. Joten hinnoittelussa täytyy olla jokin "syömähammas" mukana.
Jos peesaavat Inteliä hinnottelussa niin koko pulju menee nutulleen.
Jos oikeasti menee kallein 700 egeen, niin kannattaa katsella mitkä intelin prossat on siellä 750-850 egen haarukassa, niin ollaan lähellä sitä mitä AMD kulkee… Luultavasti joutuu hinnoittelemaan hieman alle vastaavan Intelin.
Ja tulee sieltä niitä hitaampia ja halvempia malleja myös markkinoille. Mutta jos huhu pitää paikkansa, niin AMD näyttää luottavan siihen, että parhaat mallit kulkevat ihan messevää kyytiä silloin kun kahdeksaa yhdintä oikeasti tarvitaan. Luultavasti ne neliytimiset mallit ovat niitä joita ihmiset sitten keskimäärin oikeasti ostavat ja hinnat ovat myös sen mukaisia.
Tuskin peesaa, mutta jos Intel pyytää samantehoisesta prosessorista tonnin, niin onko teistä järkevää AMD:n myydä sitä viidelläsataa? Vaikka hinta olisi sen 750€, niin se olisi silti reilusti halvempi ja AMD saisi enemmän rahaa. Tämä siis olettaa, että vihjaillut teholukemat pitävät paikkansa.
Kyllä suuri osa siitä hinnasta tulee siitä, kuinka monta piiriä saadaan per kiekko. Se vaikuttaa sekä OEM että retail hintoihin.
Ei se ole ihan noin yksinkertaista, volyymit tuon ratkaisee. Joka paikassa on pidetty tuota 500€ sellaisena hintana jolla todella monet sen ostaisi. Kalliimpi hinta pistää volyymit alas ja rahaa tulee siis kokonaisuutena vähemmän. Jokin super-yber edition voi tietenkin olla kalliimpi mutta ei se olekaan tarkoitettu tuottamaan rahaa vaan mainetta.
Itsekin kuulun niihin, jos tehot on miltä nyt näyttää niin, 8/16 viidelläsadalla menee ostoon heti.
Lisänä vielä Intel on maalannut itsensä lievästi nurkkaan segmentoimalla kaikki prossunsa hyvin tarkasti hintaluokittain joten hinnanalennuksilla tietyssa segmentissä on paljon sivuvaikutuksia jotka haittaavat Intelin hintakilpailua.
Unohdit sen, että tuo nopein versio on muutenkin marginaalituote. Rahat tehdään pääasiassa niihin pakettikoneisiin tulevilla keskinkertaisilla prosessoreilla. Ihan kuten näytönohjaimissakin.
Miten niin unohdin?
"Jokin super-yber edition voi tietenkin olla kalliimpi mutta ei se olekaan tarkoitettu tuottamaan rahaa vaan mainetta."
Huhuthan kertovat 8/16 prossuja tulevan kaksi mallia…
Itsekinhän ostan aina 100-200 haarukasta jos pystyn, tämä i5 nyt oli jotain 230 tms, koska jäi niin lähelle k ja non-k mallien hinnat siitä tehosta minkä halusin. Jos tähän hintaryhmään saa enemmän kuin 4 threadia alkaa kiinnostamaan kovasti, jos enemmän kuin 4 corea niin vielä kovemmin.
Tietenkin niin että kyseessä on tehonlisäys, ei pelkästään ytimien määrän lisäys.
Esim kuus ydintä joista jokainen on 80% nykyisestä neljästä ei ole tehon lisäys kuin ainoastaan silloin kun oikeasti kuutta raiskataan. Useimmissa sovelluksissa singlecore merkkaa niin paljon.
Jos huhu pitää paikkansa että "halvin/huonoin" noista tulee olemaan 4/8 setti niin se että Intel myy sitä (i7) noin 400€ hintaan suomessa.. ..noh, sanotaan nyt vaikka nätisti näin että jos AMD:n
SR3 4/8 tulee maksamaan esim. 350€
SR5 6/12 tai 8-ydin ilman säikeitä vastaavan kuin Intelin 6/12-ytimelliset i7-6850K 650€ -50€ esim. siis vaikka 550€
SR7 8/16 vastaava kuin Intelin 8/16 i7-6900K 1200€ -200€ = 1000€ eli todella "halvempi"
En usko että kovin moni viitsisi ostaa AMD:n prosessoria. Ei vaikka se olisi ihan silmin nähden halvempi ja teoriassa myös tehokkaampi / toisi enempi ytimiä.
Oma teoriani:
Nyt jos katsoo että Intelin i5 6600K maksaa esim: 300€ Jimm'ssä. Mikäli AMD:n SR3 olisi 4/8 (tiedämme että se EI tule olemaan yhden ytimen tehoissa yhtä tehokas eikä varnasti kellotu 5+ GHz ilmalla ns. "heittämällä") ja sen myyntihinta olisi 200€.. ..se voisi hyvinkin houkutella ostajia.
Nyt jos katsoo että Intelin i7 6700K maksaa esim: 400€ Jimm'ssä. Mikäli AMD:n SR5 olisi 6/12 TAI 8-ydin ilman säikeitä (tiedämme että se EI tule olemaan yhden ytimen tehoissa yhtä tehokas eikä varnasti kellotu 5+ GHz ilmalla ns. "heittämällä") ja sen myyntihinta olisi 300€.. ..se voisi hyvinkin houkutella ostajia.
Nyt jos katsoo hintoja ja siitä tulisi vielä 8/16 versio, miten paljon se myisi oikeasti jos sen hinta olisi esim. 800€? Vain siksi että Intelin suositeltu hinta omalle 8/16 prossulleen on noin 1100$ (1089-1189$). MUTTA jos sen hinta olisi noin 450€ uskoisin että kauppa kävisi.
Tiedämmekö varmuudella?
Minäkin oletan näin, mutta se on vain oletukseni, en ole saanut asiasta mitään riittävän varmaa tietoa vielä etten pysty tätä varmuudella sanomaan.
Ennustajaeukko kertoo – hinnat tulevat olemaan:
SR3 4/8 220$
SR5 8/8 350$
SR7 8/16 500$
Eikös tuo ole jo vanhempi kotelo ? Itse lähinnä ajoin takaa että millaisia nykypäivän full tornit on. Omasta löytyy 6 irroitettavaa 3.5" paikkaa, 3 kiintetää 5.25" paikkaa ja niitäkään ei kaikista uusimmista löydy joskus kuin yksi ja sitten läjä ssd paikkoja.
Ryzen on tulossa maaliskuussa alku kuusta. AMD:n toimitusjohtaja oli kertonut asian jossain sijoittajapuhelussa eilen.
Jos pitää paikkansa niin hö. Tosin itselle olisi mukava nelikymppislahja tollanen 8/16 ryyzenni ah nam o_O
Miksi tyytyä tavalliseen kun on Lian Li?
Tässä oman koteloni seuraaja: Lian Li PC-A76(X):
Lian-Li Global | PC-A76
5.25" drive bay (External) 2
HDD bay 3.5-Inch HDD x12
2.5-Inch HDD x3 (Using 3.5-inch Bays)
Hintakin kohtuullinen 219,90€
Lian Li PC-A76X Preisvergleich | geizhals.eu EU
Mutta nyt offtopic loppuu.
Olisin muuten sanonut: okei, tykkäät selvästi kiintolevyistä :tup:
edit: ja sanoin näköjään silti
Se hinta on kymppejä per siru. Sillä ei juurikaan ole merkitystä lopullisen hinnan kanssa (puhutaan kuitenkin 200€+ hinnoista). Tottakai asiat vaikuttavat hintoihin, mutta väite "koska siinä on gpu" ei ole vakaalla pohjalla retail hinnoittelussa meidän osalta joilla on 99,9% erillinen näyttis.
Tottakai sillä on merkitystä ja paljon onkin. Minulle aikoinaan joku totesi, että jos kuvittelet, että pennillä ei ole ostohinnassa väliä, niin käy kysymässä asiaa Dellin sisäänostajalta. Ei se penni yhdessä osassa paljoa tunnu, muuta kerropa se miljoonalla. Sama noiden prosessoreiden kanssa: ei se kymppi pari per prosessori paljonta tunnu kun myyntihintaa ajatellaan, mutta kun se kerrotaan myyntimäärillä, niin puhutaan helposti miljoonista.
Oletko sinä valmist maksamaan prosessorista enemmän sen takia, että siinä on iGPU vai et? Minä en ainakaan ole. Intel nyt vain ei tarjoa vaihtoehtoja. Yksittäisen komponentin hinnoittelu ei toimi samalla tavalla kuin kokonaisen koneen. Teholuokan isommassa päässä sillä igpu:lla ei ole mitään merkitystä sen prosessorin hinnoittelun kanssa, vaan sieltä otetaan ulos ns. maksimit. Alapäässä sitten löytyy sitä porukkaa jolle se igpu tuo lisä-arvoa -> igpu vaikuttaa hinnoitteluun (alapäässä löytyy myös näyttiksettömiä cpu malleja).
Juu no sulla on aika tietty tarve, mutta edustat todella pientä vähemmistöä pc käyttäjistä. Ei pahalla siis, oli itselläkin aikoinaan kotelo kovoja täynnä. Se offtopicista 😀
Jos tällähetkellä on käytössä vain kaksiytiminen Pentium ilman HT:tä (tai vielä vanhempaa) niin kyllä niistä lisäytimistä/SMTstä on selvää hyötyä pelikäytössä nykypeleillä, kun merkittävä osa peleistä kumminkin oletta että on käytettävissä se neljä threadia (oli ne sittten fyysisillä ytimillä tai HT/SMT:llä toteutettu) niin että ne pystyy jakamaan sitä kuormaa yli kahteen threadiin.
Kannattais harkita josko siirtäisi osan tuosta tallennusmassasta turvallisempaan paikkaan joko palvelimelle tai NASiin.
Mullakin on aikapaljon tallennuskapasiteetia käytössä muta olen hajauttanut sen niin että kaikki ei ole yhden koneen kosahduksen varassa.
Toki, mutta käyttäjä totesi myös että jos päivitystä ei saa alle 600€ niin 80% jättää hankkimatta.
Nopeasti jos googlaa uskaltaisin väittää että tuollaisen kuvailemasi (eli uusi i3 2/4) prosessorin saa 129€, siihen emo ja muistit jäädään alle 600€ (reippaasti, vaikka muistia ottaisi sen 32Gb)
Tuossa levykasassa on varsinainen data + kaikesta backupit toisilla levyillä.
Lisäksi on toiset backupit kolmella ulkoisella (8T + 3T + 1T) levyillä.
Levyjä on paljon, kun siellä on pari 2 levyn RAIDia.