
AMD kertoi viime viikolla medialle lisää yksityiskohtia uudesta Zen-koodinimellisestä x86-arkkitehtuuristaan ja ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä eli tammi-maaliskuussa virallisesti julkaistavasta Summit Ridge -koodinimellisestä työpöytäprosessorista. io-tech.fi vieraili San Franciscon kupeessa järjestetyssä AMD Tech Summit -tapahtumassa ottamassa omin käsin ensituntumat uutuusprosessorista.
Uusi kilpailukykyinen x86-arkkitehtuuri on ollut valtava neljän vuoden projekti AMD:lta ja projektin parissa on työskennellyt samanaikaisesti parhaimmillaan 300 insinööriä. Toimitusjohtaja Lisa Sun mukaan yrityksen oli pakko kehittää suorituskykyinen arkkitehtuuri, jotta sen heterogeeniseen laskentaan eli prosessori- ja grafiikkaytimien yhdistämiseen nojautuva strategia onnistuu kääntämään yrityksen kurssin voitolliseksi seuraavan viiden vuoden aikana.
Suurin uutinen on, että AMD:n Summit Ridge -koodinimellisen työpöytäprosessorin virallinen nimi tulee olemaan Ryzen. Huhut nimen ympärillä alkoivat liikkua hiljattain, kun netissä paljastui yrityksen hakeneen 28. heinäkuuta Ryzen-tavaramerkkiä. Vaihtoehtoiseksi kirjoitusasuksi hakemukseen on merkitty ”Risen”. Ryzen on uutuusprosessoreiden brändinimi ja lopullisessa tuotenimessä on todennäköisesti lisäksi mukana tunniste ja mallinumero. AMD tulee käyttämään Ryzen-nimeä työpöytäprosessoreissaan ainakin seuraavan viiden vuoden ajan.
AMD on toistaiseksi kertonut yksityiskohtia vain 8-ytimisestä ja 16 säiettä tukevasta prosessorista, mutta kun aika koittaa, markkinoille julkaistaan todennäköisesti myös 4- ja 6-ytimisiä Ryzen-prosessoreita. Suorituskykyisin 8-ytiminen malli toimii 3,4 GHz:n perustaajuudella, mutta rasituksessa Boost-ominaisuus tulee nostamaan ytimien kellotaajuuden korkeammalle. AMD ei ole toistaiseksi paljastanut, kuinka korkealle se aikoo Boost-kellotaajuuden virittää.
Välimuistihierarkia on uudistettu Zenissä täysin ja 8-ytimisessä Ryzenissä sitä on yhteensä 20 megatavua, josta L3-välimuistia on 16 megatavua ja L2-välimuistia neljä megatavua. L3-välimuisti on jaettu kahdeksi kahdeksan megatavun lohkoksi, joihin kumpaankin on yhteydessä neljä ydintä. Jokaisella ytimellä on oma 512 kilotavun L2-välimuisti.
Päivitys: Lisa Su kertoi tiistaina järjestetyssä New Horizon -livestreamissa, että Globalfoundersin 14 nanometrin FinFet-prosessilla valmistettavan 8-ytimisen Ryzen-prosessorin TDP-arvo on 95 wattia.
AMD SenseMI -tekniikka
”SenseMI, a set of sensing and adapting technologies, including an artificial network inside every “Zen” processor to anticipate future decision, preload instructions, and choose the best path through the CPU”
Uusien teknisten yksityiskohtien lisäksi AMD esitteli SenseMI-tekniikan, joka käsittää joukon prosessorin suorituskykyyn ja toimintaan liittyviä ominaisuuksia. Vähemmän yllättäen jokaisella SenseMI-tekniikan ominaisuudella on oma markkinointinimensä, joten uusista termeistä ei tule olemaan pulaa.
Virransäästöstä on vastuussa Pure Power -ominaisuus, joka tarkkailee prosessorin lämpötilaa, kellotaajuutta ja käyttöjännitettä. Jos mahdollista, Pure Power optimoi reaaliajassa prosessorin parametrejä alhaisemman virrankulutuksen saavuttamiseksi ylläpitäen tarvittavan suorituskyvyn.
Precision Boost on AMD:n uusi markkinointinimi perinteiselle Turbo-ominaisuudelle ja kellotaajuutta pystytään säätämään rasituksessa huomattavasti aiempaa tarkemmin. Precision Boost toimii rinnakkain Pure Power -ominaisuuden kanssa eli lämpötila, kellotaajuus ja käyttöjännite ovat jatkuvasti tarkkailtavana. Tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan prosessorin kellotaajuutta voidaan säätää 25 MHz:n askelin tuhat kertaa sekunnissa, kun perinteisesti prosessoreissa Turbo-tasot ovat olleet minimissään 100 MHz:n välein.
Extended Frequency Range eli XFR mahdollistaa prosessorin kellotaajuuden nostamisen automaattisesti yli maksimiksi määritellyn Precision Boost -taajuuden, jos prosessorin jäähdytys on kunnossa ja lämpötila riittävän alhainen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kellotaajuus skaalautuu korkeammalle, mitä parempaa jäähdytystä prosessorilla käytetään. Esimerkkigraafissa punainen viiva eli Precision Boost -maksimitaajuus on asetettu neljännelle tasolle, joka voidaan tulkita 4 GHz:ksi. XFR:n avulla ja hyvällä jäähdytyksellä kellotaajuus nousee graafissa hetkellisesti 4,5 GHz:iin.
AMD Ryzen vs Intel Core i7-6900K
AMD tarjoili median edustajille tuoreen katsauksen Zenin suorituskykyyn ja demossa vastakkain olivat 3,4 GHz:n kellotaajuudella toiminut Ryzen-prosessori ja Intelin vakiona toiminut Broadwell-E-koodinimellinen Core i7-6900K -prosessori. AMD:n Ryzen-prosessorissa ei ollut vielä Precision Boost -ominaisuus käytössä, vaan se toimi 3,4 GHz:n perustaajuudella. Intelin 6900K toimii vakiona 3,2 GHz:n perustaajuudella, mutta rasituksessa 3,7 GHz:n Turbo-taajuudella.
Molemmat prosessorit ovat 8-ytimisiä ja kykenevät käsittelemään samanaikaisesti 16 säiettä. AMD ei ole paljastanut 8-ytimisen Ryzenin TDP-arvoa, mutta Core i7-6900K:lla se on 140 wattia. Intelin Core i7-6900K julkaistiin toukokuun lopulla ja sen hintataso Suomessa on tällä hetkellä alkaen 1150 euroa.
Ensimmäisenä ajettiin Handbrake-testi ja videon enkoodaus, jossa kokonaislukuyksiköt pääsevät tositoimiin. Ryzen-kokoonpano oli Handbrake-testissä noin 3-4 sekuntia suorituskykyisempi kuin Core i7-6900K-kokoonpano. Tehonkulutusmittauksissa Blender-renderöintiohjelmistolla mallinnettiin 3D-grafiikkaa ja Ryzen -kokoonpanolla tehonkulutus oli rasituksessa noin 5 wattia alhaisempi kuin 6900K-kokoonpanolla.
Lisa Su kertoi testien lopuksi, että Ryzeniä viilataan vielä kohti julkaisua ja suorituskyky paranee ainakin vielä, kun Precision Boost -ominaisuus kytketään käyttöön. Kannattaa kuitenkin huomioida, että lopullisia johtopäätöksiä AMD:n omista testeistä ei kannata vetää, vaan odottaa puoleettomia testejä. io-tech.fi tulee testaamaan ja ylikellottamaan Ryzen-prosessorin heti julkaisun yhteydessä, joten pysykää kanavalla.
AM4-emolevyt
Ryzen-prosessoreissa on 1331 liitäntäpinniä ja ne sopivat uuteen AM4-prosessorikantaan, joka on käytössä myös Bristol Ridge -koodinimellisissä 7. sukupolven APU-piireissä. Muistiohjain tukee DDR4-muisteja ja PCI Express -ohjain 3.0 -standardia.
Emolevyvalmistajilta on ensi vuonna luvassa runsaasti AM4-kantaisia emolevyjä, jotka pohjautuvat uuteen X370-piirisarjaan. Tuettuna ovat kaikki nykypäivän ominaisuudet, kuten USB 3.1 (Gen 2), M.2-formaatin SSD-asemat, NVMe-protokolla ja SATA Express -liitäntä.
Todellakin. Vaikka inhottaa Intelin nykyistä monopoliasemaa tukea, niin aika rajuun hintakilpailuun saa AMD ryhtyä, ettei seuraavat kilheet tule edelleen olemaan Intel-pohjaisia. Etenkin, kun Asus PRIME Z270-A + Intel 7700K + G.Skill 3200MHz DDR4 16GB-yhdistelmän saa 649 eurolla Jimmsiltä. Jos hieman hitaampaa AMD-rautaa saa samaan rahaan tai muutaman euron halvemmalla, niin…No, ei kiitos. 🙂
Niin jos tekee minimipäivityksen jolla pääsee esittämäni rajan yli mutta tuollaiset minimipäivitykset tulee pisemmänpäälle kalliiksi kun niitä joutuu tekemään tiheään
OT/
Mulla on kaveri joka on pihi ja hankiin aina sen halvimman ratkaisun jolla pääsee minimitavoitteeseen se on polttanut moninkertisesti enempi raahaa päivityksiin vuosien kuluessa kuin mitä minun ehdottamillanin päivityksillä olisi palanut rahaa samassa ajassa säilyttäen keskimäärin pareman tason kuin mihin hän on omilla rataisuillaan päässyt, se on pikkasen masentavaa kun tietää minkätyylisiä pelejä kaveri pelan niin kun se juuri nyt hankiin näyttiksen että saa pelin A toimimaan ja tietää että parinnkuukauden päästää julkaistaan peli B jonka hän kumminkin hankkii niin siitä huolimatta ei hankita sitä näyttistä joka riittäisi myös sille tulevale pelille B.
/OT
Olen hämmästynyt jos AMD pystyy kilpailemaan absoluuttisessa yhden säikeen tehossa 7700k:n kanssa. Samaan rahaan uskon AMD:n tarjoavan 6c12t ryzeniä, yhden säikeen suorituskyvyssä jää, mutta missä tarvii monta säiettä, voittaa. On sitten kunkin oman tarpeensa mukaan valittava mitä hankkii.
ps. itsehän en ole päivittämässä kuin korkeintaan näyttiksen tämän vuoden aikana. 4770k potkii ihan tarpeeksi kovaa.
Voi hyvin olla, juu. Noh, toivotaan parasta (että AMD pääsee riittävän lähelle). Marginaalisilla nopeuseroilla ei niin väliä, kunhan ero ei ole kymmeniä prosentteja. Onneksi ei ole kiirettä päivittää ja voi rauhassa odottaa, mitä tuleman pitää. Aika harvoin tulee konetta päiviteltyä ja taidan nykyisellä 3570K:llakin vielä puksutella seuraavat pari vuotta, ellei sitten tule hommattua 3770K:ta jossain välissä. Pahimpaan päivitys-/säätöintoon tulee hommattua aina vanhaa retrorautaa. 🙂
Itse toivon että AMD pärjää 8c8t versiolla Intelin 4c8t versiota vastaa niin että se AMD kokoonpano on edullisempi ja teholtaan lähelle tasoissa sitä että se olisi tehokaampi en kuvittele (eli se että AMD prosessorin ei tarvi vaihdella sillä HT/SMT toteutuksella taskia antaisi juuri riittävästi etua että pärjäisi Intelin HT:lla taskia vaihtelevalle neliydin prosessorille).
Onneksi suurin osa haluaa, että AMD onnistuisi nyt kilpailemaan Intelin kanssa. Kuluttajan etuhan se olisi. Ongelmana on vain tuo, jos AMD:n prosessori olisi samanhintainen ja tehoiltaan hyvin lähellä tai jopa tehokkaampi, niin ihmisten täytyisi myös ostaa sitä. Vähän tunnustaa että porukka valitsisi silti Intelin. Onhan se toisaalta tuttu ja turvallinen, mutta Intelin kusetus on mennyt liian pitkälle. Esimerkiksi samat hammastahnat siellä välissä vieläkin, toivottavasti nyt edes AMD juottaa kiinni tai käyttää laadukasta tahnaa. Tai sitten vaan myisivät prosessoreja heatspreader valmiiksi irti 🙂
Onhan intellilläkin juotetut kivet kun ei osta mainstreamia.
[Offtopic] Totanoin, siis 10 000 Mk, eli ~1680€ (noin ulkomuistista), minä vastaisin että käy kysymässä tuota summaa keltä vaan muulta joka takoo miljoonaluokkien liikevaihtoa, niin se on pelkkä kärpäsenpaska meressä 😀 Aika paska tokaisu siis mielestäni, laitanpa silti pari mitä eräs timpuri heitti: "Timpurin millihän on tuuma", ja "eihän milli tunnu kuin lompakossa" :psmoke: [/offtopic]
Itse odotan innolla mitä sieltä tulee omaan hintaluokkaan kun uusi kone pitäisi kasata taas, tosin valinnanvaikeutta saattaa tulla koska itse ainakin olen liian innokas päivittämään aina ylöspäin: "no vaan pari kymppiä"… ja sama joka osan kohdalla, joskus useamminkin, niin pitäisi varmaan miettiä vielä toiseen kertaan ennen lopputulemaa :think:
Jos en konekäännöksen kautta väärin ymmärtänyt, niin AMD toimittaa piirisarja-ajurit myös NT6.1:lle eli seiskalle/Server 2008 R2:lle :
Ryzen und AM4: AMD stellt Treiber auch für Windows 7 bereit
Jos 8c/16t Ryzen pärjää 6900k:lle (ainakin näytetyissä testeissä) +/- 1:1 lähes samoilla kelloilla, niin luulisi 8c/8t voittavan 4c/8t suht helposti.
OT jatkuu
Et tajunnut pointtia … kerro se
10 000 Mk per kpl + 1 miljoona kappaletta = 10 000 000 000 Mk kokko erä niin että kyllä se tuntuu
1680 € + 1 miljoona kappaletta = 1680 000 000 € koko erä niin että kyllä se tuntuu
Luettu<>ymmärtäminen 😉
Totta kai JOS 4/8 prossut ovat 100% samoilla kelloilla kuin 6900k. MUTTA jos esim. kyseessä on Kabylake joka aika ns. helposti kellottuu 5GHz en menisi vannomaan että Ryzen pääsee samoille kelloille.
Eli suunnilleen samoilla kelloilla ollaan aika tasoissa ja ehkä jopa hieman parempia kuin Broadwell (tosin Kabylake on tehokkaampi kuin Broadwell (6900k on broadwell) kun laitetaan siis 4/8 kaby/broadwell samoilla kelloilla samoihin testeihin kaby voittaa).
Edit: lisäksi pitäisi määritellä "voittaa" hieman tarkemmin. Totta, mikäli ohjelma vaatii useampaa ydintä ja osaa niitä hyödyntää samoilla kelloilla tuplasti enempi ytimiä omaava on parempi. Peleissä / suuressa osassa softia ei vielä hyödynnetä edes 4, saati useampaa ydintä. (Löytyy monia jotka osaavat hyödyntää sitä yhtä ydintä 100% ja toista ehkä 40-60% tai vähempi)
Suuret yritykset ei hevillä siirry puhtaasta Windows7 alustastaan seka alustaan Win7 ja win10 tai edes puhtaaseen Windows 10 alustaan ihan kahdesa syystä sellainen siirtymä olisi kallis ja toiseksi Windows 10 sukkaa myös monen yrityksen mielestä.
Eli isot yritykset ostaa vielä tälläkinhetkellä uutta rautaa ja asentaa siihen Windows 7 käyttiksen.
Niin että usko että AMD tekee 7 tuen ihan vain yritysmyyniä varten ei kuluttajamyyntiä varten.
Ei ole itsestään selvää kun Inteliltä löytyy paljon korkeammalle kellotettuja 4c8t prossuja kuin mitä on tarjolla esim. siinä 6800K prossussa, joten se että Ryzen 8c8t ylittäisi hinnaltaan vastaavan Intel 4c8t kokoonpanon tehon ei ole itsestään selvyys enempi toivon että se pääsisi edes riittävän lähelle sitä Intel vastiketta pelikäytösä.
Unohtui laittaa tuohon vielä, että clock to clock :p mutta toivotaan nyt parasta
Jatketaan nyt vielä ot yhdellä viestillä…Tajusin minä pointin, ei siitä ollut kyse, vaan tästä jonka jo edellä lainasin:
Lueppas vielä uudestaan ja katso edellistä viestiäni; Luetun<>ymmärtäminen vai miten se oli 😉
Katsohan samalla omaa laskelmaasi uusiksi, onko hintaero yhdessä osassa nyt penni vai hujahtiko vähän lisää? :vihellys:
Tietysti Nerkoon myös mainitsi kymppi-pari per prosessori, mutta siihenhän en ottanutkaan kantaa vaan tuohon lainaamaani sanontaan :cigar2: Tietysti se 10euroakin miljoonalla kappaleella olisi vasta/jo 10 000 000, siinähän se alkuperäisen kirjoittajan pointtikin oli mutta sinun sisäänostohintasi erotus oli vähän tästäkin suolaisempi 😀
Niillä penneillä on merkitystä silloin kun myydään pienen katteen tuotetta jossa on kova hintapaine. Intelin prosessorien hinnat eivät tällä hetkellä perustu tuotantokustannuksiin vaan perustuvat tuotesegmentointiin sekä siihen kuinka paljon niistä voidaan pyytää. Koska intel tarvitsee igpu:n erityisesti oem markkinoita varten, he saavat skaalaedun pitämällä yhden mallin verrattuna siihen, että olisi kaksi mallia, toisessa ei gpu:ta ollenkaan ja toisessa se olisi mukana. Retail mallien hinnoittelussa sillä ei ole mitään merkitystä maksaako se prosessorin valmistus 15 vai 25 dollaria. Kuitenkin vältetään tupla suunnittelu, tupla maskit jne. jne.
Jos miljoonan osan valmistuksessa säästetään yksi penni se on miljoona penniä eli 10 000 markkaa jos kysessä on tuote jonka katteet on todella tiukat se voi tehdä eron sen välillä onko lopputulema voittoa vai tappiota.
Sitten on vielä se että valmistusmäärät on tosiasissa aina kokonaisuudessaan suurempia kuin vain senn miljoona kappaletta joka oli esillä.
Eli kyllä kun tehdään isoja tuote-eriä niin jos jostain voidan säästää yksi cetin niin se centti säästetään koska se kannatta tehdä (lopputuotteen hinnassahan se yksi centti veroista, välikäsien katteista, yms johtuen kertautuisi joten se voi tehdä juuri sen hintaeron joka on ratkaiseva myynninkannnalta).
Ja vielä parempaa kun sen centin säästön takia tuotteet leviävät samantien ja yritys joutuu vetämään tuotteet takaisin.
Kyllä, eli kuten kirjoitin niin firma säästäisi tuossa miljoonan kappalemyynnissä vuodessa sen noin 1680€, ja edelleenkään mikään miljoonaluokan vaihtoa tekevä yritys ei voi tuosta välittää muutakuin nimenomaan ajatustasolla, tai silloin kun valmistusmäärä on lähempänä sataa miljoonaa kuin miljoonaa. Jos nyt vedetään vielä tämä esimerkinomainen Oy Dell Ab: Liikevaihto: 14 247 000€, voitto: 661 000€, joten edelleen väitän että kyseinen 1680€ on kärpäsenpaska näiden budjetissa.
Ainiin, minä olen myös tuotantovaltaisella alalla, ja lasken aika tarkkaan valmistuskustannukset, kun meillä käsitellään muutama miljoona kiloa tavaraa vuodessa, ja ettei unohdu mainita niin joskus sentin säästöllä saa markan tappion kun se on väärässä paikassa 😉
Mutta jos jotain jäi epäselväksi niin jatketaan muualla, kun tiedän että tämä Ryzen ketju on sellainen jota moni kyttää herkeämättä, ja verenpaine nousee vääjäämättä liiallisen offtopicin määrästä :sori:
Juu ne mokaa joskus siinä suunnitellussa vanhenemisessa.
Oy Dell Ab on vain suomen tytäryhtiö ei niitä Dellin kamoja sunnitella vain suomen markkinoiden mittakaavassa.
Minkälisäksi on pikasen nipottamista se että takerrutaan vain siihen että puhe olisi pelkästään Dellistä saati pelkästään sen suomen tytäryhtiöstä eikä mistään muusta.
PS Kai tajusit että tuo Oy Dell Ab: Liikevaihto: 14 247 000€, voitto: 661 000€ on se minimimäärä joka niiden on ollut pakko näyttää suomessa verottajalle kun enempää ei ole pystynyt verosuunnittelulla puljaamaan halvemman verotuksen maihin.
Mutta tämä Offtopic alkaa taas karata liian kaus alkuperisestä aiheesta joten en jatka sitä tämän jälkeen.
Varma huhu
Julkaisupäivä ; 02.03.2017 CeMAT Jakarta
Entire AMD Ryzen AM4 Processor Lineup Leaked – R7 1800X Flagship Detailed
Tuon mukaan ainakin 6-ytimisiä olisi luvassa
Kun lukee alkuperäistä uutista niin no.. ..itse hieman skeptisesti suhtaudun siihen että tulisi 17kpl erilaisia prosessoreita ja että vaan muutama niistä olisi kerroinlukitsematon (kun aika selvästi on sanottu että kaikkia pystyisi kellottamaan).
Samaten se että noita 8/16 versiota tulisi peräti 5kpl 3GHz – 3.6GHz ja buustit sitten päälle… Toki katselin vaan kääntäjän avulla tuota kun oma kiinantaitoni on hieman vajavainen.
AMD:hän sanoi kaikkien ryzenien olevan kerroinlukottomia. Sinänsä tuossa on oikeasti sku:ta vain puolet, kosa PRO mallit on ammattilaispuolen prossuja (vrt. xeon). Mutta nuo kellot kyllä hämäävät, jos saannit on paskoja niin voisin niiden kuvitelle hyvinkin olevan jotain tuon suuntaista.
Mutta laittaisin rahani vain feikille.
Feikiksi lähtisin minäkin veikkaamaan, ihan jo prosessorisarjojen nimeämisen takia, helposti sotkisi näyttiksiin.
Toivotaan ettei tulis kun puolet tosta listasta määrällisesti malleja, olis helpompi niitä erotella eikä ainakaa tollasia nimiö kun kaikki menee sekaisin niissä..
Oisikohan AMD tehnyt samankaltaisen nimeämispelleilyn kuin oli läppäreiden yhdistetyjen Apu ja ulkoisen näyttiksen kanssa kun jokainen yhdistelmä sai oman nimen.
Eli jos nuo nimet tuleekin piirisarjan ja sen emolevypiirisarja yhteydessä käytettävän Ryzen mallin yhdistelmästä koska se selittäisi helposti miten niin kapealla Ghz alueella on niin monta 8/16 prosessoria kun prosessorilla olisi eri nimi sen mukaan mihin piirisarjaan se on yhdistety.
Tuo myös vihjaa siihen että AMD voi tehdä sen verran kyrvän tempu että periaateessa täysin saman prosesori maksaa erihinnan sen mukaan mihin piirisarjaan se yhdisteään.
Tuo voisi olla jopa loogista. Eli jos kyseessä onkin jokin yrityksen sisäinen koodi mitä ei ole koskaan tarkoitettu yleiseen käyttöön edes.
Selittäisi myös sen että "tiettyjä malleja" ei kelloteta jos ne on valmispaketteja missä nyt emolevystä (kuten kait suurimmasta osasta) ei löydy siihen mahdollisuutta.
Sillähän on merkitystä lähinnä sitten isojen kokoonpanojen tekijöille (esim. Dell tms) eikä suurelle osalle meistä jotka ostavat osat yksittäin. En edes usko että suomeen tulee tarjoukseen mitään bundlea missä on surkein lankku ja 4Gb muistia. Tosin onhan siitä jo aika pitkään välistä huhuttu että esim. Intel olisi valmistelemassa osia missä tulisi prosessori juotettuna emoon kiinni ja mahdollisesti muistitkin kiinteinä. Sellaiseen tuo myös soveltuisi.
Mutta en usko että esim. itse määrittelisin oman prosessorini nimen sen mukaan / se näkyisi testeissä ja muissa mikä emo ja muistit siihen on paritettu. Samaten olisi aika outoa jos esim. Jimm's tiedustelisi jokaiselta ostajalta mihin emoon meinaavat prosessorinsa laittaa ja jos vastaisi että paskimpaan mahdolliseen saisi kymppejä tai jopa satasia pois hinnasta mutta prosessori säilyisi täysin samana.
Sais pikkuhiljaa kyllä tulla jotain tietoa hinnoista, kotistudion PC:llä työskentely alkaa olla Phenom II X6 1055-prossulla hieman hitaammanpuoleista joten uutta konetta pitäisi alkaa kasailemaan. Jimm'sillä näyttäis olevan tarjouspakettina ihan ok hinnalla i5-7600K+emo+muistit, mutta viimeiset 15 vuotta punaisessa leirissä viettäneenä jokin hannaa vastaan…
Eiköhän sen Ryzeninkin i5 hinnalla saa jos siitä olit huolissasi.
Muussa tapauksessa eipä niistä hintatiedoista niin kauheasti iloa edes olisi ennen kuin on suorituskyvystäkin jotain tietoa.
Kun mainitsin sen kotistudion niin veikkaan että sulla on joitakin spesiaali softia käytössä joihin ei välttämättä heti alkuun saa Ryzen päivityksiä joten et ehkä saa Ryzeniin siirtymisestä heti ensimmäisten joukossa niin isoa hyötyä kuin toivot, itseasiassa on olemassa mahdollisuus että jostain erikoissoftastasi paljastuu yhteensopimattomuus Ryzenin kanssa niin että joko se ei toimi vakaasti/ollenkaan tai on paljon hitaampi kuin pitäisi olla.
Itse en olisi jonkun studion konetta ensimmäisten jukossa päivittämässä Ryzeniksi, eli melkeimpä suosittelisin että hanki se Intel tai odota puoli+vuotta että näet että käyttämiisi softiin tulee päivitykset joiden jälkeen ne varmasti toimii Ryzen kokoonpanossa.
x86 on x86 on x86.
Ei se softa tiedä että mikä x86-prossu siellä kotelossa on, jos softa pelaa wintöötin kanssa niin se pelaa ihan millä tahansa prossulla joka tukee kaikkia softan tarvitsemia käskykantoja.
AMD Ryzen R7 lineup of 8-core 16-thread CPU Prices Revealed
Vähän vaikea uskoa noita jos kaks ekaa molemmat 95W ja vain 200MHz eroa(4.0 ja 3.8 boost) ja kolmas 100MHz pienempi mutta 65W kalliita megahertsejä tuolla loppupäässä.
Voi vitsi jos pitäis vie kutinsa
:cigar:
Nää on näitä 😀
Spekulointia,spekulointia:think:
Toivottavasti pitäis paikkansa nuo hinnat. Loppuis se 4 ytimisten myynti yli 400 eurolla.
Uusia hintavuotoja vähän uskottavammasta lähteestä. Nämä siis tukkuhintoja.
Product Search Results – Bottom Line Telecommunications
Edit: Tässä vielä reddit kommenttiin linkki jossa käydään läpi lähteen luotettavuutta ja hintoja
Very tempting price indeed :think:
Tässä BLT:n listassa ja mitä Guru3Dssä oli on ~23% eroa jokaisessa. Vaikuttaa että hintasuhteet pitäis olla nuo, vaikka niitä juuri eniten epäilin, pienten eroavaisuuksien vuoksi. Suomeen tullessa hinnat kun on jotakuinkin parilla satkulla saat seuraavan 200 MHz kun 500 makso edelliset 3800. Tämä tietenkin siinätapauksessa että muut huhut on pitäneet paikkansa.
Nimestä päätellen Äksät tulee ilman ropelia.
1700 = YD1700BBAEBOX
1700X = YD170XBCAEWOF
1800X = YD180XBCAEWOF
Anandilta lainattu linkki myös zen detaillia:
Google Переводчик
Tuleekohan x:n mukana vesijäähy niinkuin fury x
Varmaan samalla periaatteella menee, kun intelin tray- prossut, eli ei mitään.
Parempihan tietysti näin, että saadaan hintaa inan verran alemmaksi.
Kun stockipalikasta tule lisää hintaa/painoa/muita kustannuksia ymsyms.
Pitää alkaa pian kaivaa ostohousuja kaapista 🙂 Kyllä sitä varmaan 1090 thubani ja Crosshair Iv formula pitää vaihtaa tommoseen r7 1700 ja uuteen crosshairiin. Muistit menee samalla uusiksi. Luulisi Noctuan nh-d14 riittävän jäähdyttämään tuollaista?
Phanteks phtc14-pe riitti jäähdyttämään fx-8320 4.6ghz @1.45v, eli luulisi d14 riittävän tuolle.
Kunhan ei ole tehnyt Intelin tapaisia purkkaratkaisuja core/ihs väliin
Noctua taisi julkaista jo kiinnikesarjankin noita varten. Benchmarkkeja odotellen siis! Pitäisikö tehdä pieni revikka että minkä verran prossu+emo+muisti upgrade pari sukupolvea ylöspäin tuo suorituskykyä 😀
Täällä taitaa olla samat hinnat listattuna mitä tuolla toisella sivustolla.
AMD Ryzen Lineup & Prices Confirmed, 8 Cores For As Low As $320
Nyt vähän veikkaan, että noita 65W malleja ei kannata ostaa. Voi se AMD:n autokellotus toimia myös päinvastoin, eli alikellottaa prosessoria, jos TDP ylittyy.
Ei sitä nyt muuten saa $70 enemmän hintaa 100 MHz turbokellojen nostosta..