
AMD kertoi viime viikolla medialle lisää yksityiskohtia uudesta Zen-koodinimellisestä x86-arkkitehtuuristaan ja ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä eli tammi-maaliskuussa virallisesti julkaistavasta Summit Ridge -koodinimellisestä työpöytäprosessorista. io-tech.fi vieraili San Franciscon kupeessa järjestetyssä AMD Tech Summit -tapahtumassa ottamassa omin käsin ensituntumat uutuusprosessorista.
Uusi kilpailukykyinen x86-arkkitehtuuri on ollut valtava neljän vuoden projekti AMD:lta ja projektin parissa on työskennellyt samanaikaisesti parhaimmillaan 300 insinööriä. Toimitusjohtaja Lisa Sun mukaan yrityksen oli pakko kehittää suorituskykyinen arkkitehtuuri, jotta sen heterogeeniseen laskentaan eli prosessori- ja grafiikkaytimien yhdistämiseen nojautuva strategia onnistuu kääntämään yrityksen kurssin voitolliseksi seuraavan viiden vuoden aikana.
Suurin uutinen on, että AMD:n Summit Ridge -koodinimellisen työpöytäprosessorin virallinen nimi tulee olemaan Ryzen. Huhut nimen ympärillä alkoivat liikkua hiljattain, kun netissä paljastui yrityksen hakeneen 28. heinäkuuta Ryzen-tavaramerkkiä. Vaihtoehtoiseksi kirjoitusasuksi hakemukseen on merkitty ”Risen”. Ryzen on uutuusprosessoreiden brändinimi ja lopullisessa tuotenimessä on todennäköisesti lisäksi mukana tunniste ja mallinumero. AMD tulee käyttämään Ryzen-nimeä työpöytäprosessoreissaan ainakin seuraavan viiden vuoden ajan.
AMD on toistaiseksi kertonut yksityiskohtia vain 8-ytimisestä ja 16 säiettä tukevasta prosessorista, mutta kun aika koittaa, markkinoille julkaistaan todennäköisesti myös 4- ja 6-ytimisiä Ryzen-prosessoreita. Suorituskykyisin 8-ytiminen malli toimii 3,4 GHz:n perustaajuudella, mutta rasituksessa Boost-ominaisuus tulee nostamaan ytimien kellotaajuuden korkeammalle. AMD ei ole toistaiseksi paljastanut, kuinka korkealle se aikoo Boost-kellotaajuuden virittää.
Välimuistihierarkia on uudistettu Zenissä täysin ja 8-ytimisessä Ryzenissä sitä on yhteensä 20 megatavua, josta L3-välimuistia on 16 megatavua ja L2-välimuistia neljä megatavua. L3-välimuisti on jaettu kahdeksi kahdeksan megatavun lohkoksi, joihin kumpaankin on yhteydessä neljä ydintä. Jokaisella ytimellä on oma 512 kilotavun L2-välimuisti.
Päivitys: Lisa Su kertoi tiistaina järjestetyssä New Horizon -livestreamissa, että Globalfoundersin 14 nanometrin FinFet-prosessilla valmistettavan 8-ytimisen Ryzen-prosessorin TDP-arvo on 95 wattia.
AMD SenseMI -tekniikka
”SenseMI, a set of sensing and adapting technologies, including an artificial network inside every “Zen” processor to anticipate future decision, preload instructions, and choose the best path through the CPU”
Uusien teknisten yksityiskohtien lisäksi AMD esitteli SenseMI-tekniikan, joka käsittää joukon prosessorin suorituskykyyn ja toimintaan liittyviä ominaisuuksia. Vähemmän yllättäen jokaisella SenseMI-tekniikan ominaisuudella on oma markkinointinimensä, joten uusista termeistä ei tule olemaan pulaa.
Virransäästöstä on vastuussa Pure Power -ominaisuus, joka tarkkailee prosessorin lämpötilaa, kellotaajuutta ja käyttöjännitettä. Jos mahdollista, Pure Power optimoi reaaliajassa prosessorin parametrejä alhaisemman virrankulutuksen saavuttamiseksi ylläpitäen tarvittavan suorituskyvyn.
Precision Boost on AMD:n uusi markkinointinimi perinteiselle Turbo-ominaisuudelle ja kellotaajuutta pystytään säätämään rasituksessa huomattavasti aiempaa tarkemmin. Precision Boost toimii rinnakkain Pure Power -ominaisuuden kanssa eli lämpötila, kellotaajuus ja käyttöjännite ovat jatkuvasti tarkkailtavana. Tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan prosessorin kellotaajuutta voidaan säätää 25 MHz:n askelin tuhat kertaa sekunnissa, kun perinteisesti prosessoreissa Turbo-tasot ovat olleet minimissään 100 MHz:n välein.
Extended Frequency Range eli XFR mahdollistaa prosessorin kellotaajuuden nostamisen automaattisesti yli maksimiksi määritellyn Precision Boost -taajuuden, jos prosessorin jäähdytys on kunnossa ja lämpötila riittävän alhainen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kellotaajuus skaalautuu korkeammalle, mitä parempaa jäähdytystä prosessorilla käytetään. Esimerkkigraafissa punainen viiva eli Precision Boost -maksimitaajuus on asetettu neljännelle tasolle, joka voidaan tulkita 4 GHz:ksi. XFR:n avulla ja hyvällä jäähdytyksellä kellotaajuus nousee graafissa hetkellisesti 4,5 GHz:iin.
AMD Ryzen vs Intel Core i7-6900K
AMD tarjoili median edustajille tuoreen katsauksen Zenin suorituskykyyn ja demossa vastakkain olivat 3,4 GHz:n kellotaajuudella toiminut Ryzen-prosessori ja Intelin vakiona toiminut Broadwell-E-koodinimellinen Core i7-6900K -prosessori. AMD:n Ryzen-prosessorissa ei ollut vielä Precision Boost -ominaisuus käytössä, vaan se toimi 3,4 GHz:n perustaajuudella. Intelin 6900K toimii vakiona 3,2 GHz:n perustaajuudella, mutta rasituksessa 3,7 GHz:n Turbo-taajuudella.
Molemmat prosessorit ovat 8-ytimisiä ja kykenevät käsittelemään samanaikaisesti 16 säiettä. AMD ei ole paljastanut 8-ytimisen Ryzenin TDP-arvoa, mutta Core i7-6900K:lla se on 140 wattia. Intelin Core i7-6900K julkaistiin toukokuun lopulla ja sen hintataso Suomessa on tällä hetkellä alkaen 1150 euroa.
Ensimmäisenä ajettiin Handbrake-testi ja videon enkoodaus, jossa kokonaislukuyksiköt pääsevät tositoimiin. Ryzen-kokoonpano oli Handbrake-testissä noin 3-4 sekuntia suorituskykyisempi kuin Core i7-6900K-kokoonpano. Tehonkulutusmittauksissa Blender-renderöintiohjelmistolla mallinnettiin 3D-grafiikkaa ja Ryzen -kokoonpanolla tehonkulutus oli rasituksessa noin 5 wattia alhaisempi kuin 6900K-kokoonpanolla.
Lisa Su kertoi testien lopuksi, että Ryzeniä viilataan vielä kohti julkaisua ja suorituskyky paranee ainakin vielä, kun Precision Boost -ominaisuus kytketään käyttöön. Kannattaa kuitenkin huomioida, että lopullisia johtopäätöksiä AMD:n omista testeistä ei kannata vetää, vaan odottaa puoleettomia testejä. io-tech.fi tulee testaamaan ja ylikellottamaan Ryzen-prosessorin heti julkaisun yhteydessä, joten pysykää kanavalla.
AM4-emolevyt
Ryzen-prosessoreissa on 1331 liitäntäpinniä ja ne sopivat uuteen AM4-prosessorikantaan, joka on käytössä myös Bristol Ridge -koodinimellisissä 7. sukupolven APU-piireissä. Muistiohjain tukee DDR4-muisteja ja PCI Express -ohjain 3.0 -standardia.
Emolevyvalmistajilta on ensi vuonna luvassa runsaasti AM4-kantaisia emolevyjä, jotka pohjautuvat uuteen X370-piirisarjaan. Tuettuna ovat kaikki nykypäivän ominaisuudet, kuten USB 3.1 (Gen 2), M.2-formaatin SSD-asemat, NVMe-protokolla ja SATA Express -liitäntä.
Näyttäisi siltä, että jäähy on suunnattu noille 65W TDP -prosessoreille. Ylikellottajat erikseen 😉
Minulle tuli mieleen että voi olla tehot vakiona noissa 65W malleissa vähävirtaisten Xeonien luokkaa kun mukana tulee boxed-jäähy 1700-mallille ja TDP on saatu noin alas. Hyvä puoli tuossa toisaalta on että tuotakin mallia voi kellottaa.
Sittenhän tuon testien myötä näkee, että onko näiden ylikellotuksessa juuri edes järkeä muussa kuin harrastusmielessä. Esim. jos tehonkulutus tuplaantuu 65 watista ja nopeutta sillä lisää 30 %, niin itse ajelisin varmaan vakiona. Kunnon kellotusemokaan ilmainen ole.
Veikkaan vähän, että ero on siinä, kuinka korkealle pystyy kellot nousemaan. Olen ainakin jäänyt siihen käsitykseen, että suuremman vuotovirran prossut kellottuu paremmin mutta vievät enemmän tehoakin.
Mielenkiinnolla kyllä odotan sitten tuloksia. Jos saisin lähes samantehoisen yhden säikeen suorituskyvyn tupla säikeillä ja pienemmällä tehonkulutuksella, niin saattaisin jopa loppuvuodesta vaihtaa kokoonpanoa.
Onkohan noi binnattu niin, että jos haluaa mitään järkeviä kelloja irti, niin on pakko ostaa X-malli?
Noilla löytyy vähän osumiakin:
AMD RYZEN 7 1800X 4.0GHZ 8 CORE – SKT AM4 20MB 95W WOF IN
YD180XBCAEWOF AMD RYZEN 7 1800X 4.0GHZ 8 CORE – SKT AM4 20MB 95W WOF IN
£396.90 | £476.28 inc.VAT
MPN: YD180XBCAEWOF
EAN code:0730143308366
AMD Ryzen 7 1700 Wraith Spire Box (YD1700BBAEBOX)
AMD Ryzen 7 1700 Wraith Spire Box (YD1700BBAEBOX) – Daten- und Preisvergleich
Prozessor
Hersteller: AMD
Prozessor-Info: Summit Ridge Octa-Core (8C/16T)
Prozessortakt: 3,7 GHz
Verlustleistung (TDP/ACP): 65 Watt
CPU-Sockel: Sockel AM4
Verpackungsversion: Boxed
Speicherkontroller: Dual-Channel DDR4-2400
YD170XBCAEWOF AMD RYZEN 7 1700X 3.8GHZ 8 CORE – SKT AM4 20MB 95W WOF IN
£307.97 | £369.56 inc.VAT
Quick Code: B6920445
Manufacturer: AMD manufacturer's site
MPN: YD170XBCAEWOF
EAN code:0730143308342
Vesille käy nyyppä kellottajan tie kun noita saa hankittua kaupasta 🙂
Hintataso vaikuttaa jokseenkin erittäin lupaavalta! :joy:
"The Ryzen Revolution – i7 6900K Class Performance For Nearly One 1/4th The Price & Less Than Half The Power"
Olenko ainoa kuka ei tajua tuota hypeä, että käyttää vähemmän virtaa?
Blenderissä;
Ryzen 3.4ghz 93w
I7-6900K 3.2/3.7ghz 96w
:smoke:
Innolla kyllä odotellaan nuita, ostohousut jalassa & liekkipipo päässä:D
Noi ei-K -mallit ovat jotain karvalakkimalleja. Eiköhän tuossakin ole isolla lähinnä tuo hinta.
APU:issa AMD:lla on kanssa ollut aina malleja ilman K:ta, esim:
A10-7850K with Radeon™ R7 Series
A10-7800 with Radeon™ R7 Series
Ideana ainakin APU:issa oli, että 65W TDP -malli toimii heikommallakin emolla ja jäähtyy pienessä paketissa paljon helpommin. Kellotaajuuksia oli karsittu prosessorin lisäksi myös iGPU:sta. Ehkä tuosta on poistettu SMT ja se on vain 8c/8t??
Jos kellotella meinaa, niin kannattanee pysyä erossa tuosta ei-K -sarjasta ja ostaa suosiolla parempi prosessori.
—
Jos ei meinaa kellotella, niin voi ostaa myös heppoisemmalla virransyötöllä varustetun emolevyn ja jäähykin tulee mukana. Tämä on mielestäni oikein hyvä diili koneisiin, joita ei edes aiota kellottaa ja pitää saada halvalla. Erittäin hyvä diili, jos Ryzenit kellottuu huonosti – kun vakiotaajuudetkin on melkein muiden tasolla.
Elämme uskossa
AMD Ryzen Lineup & Prices Confirmed, 8 Cores For As Low As $320
Lähtö 500$ , siitä alaspäin 100$/kivi , kunnes lopuksi 4/4 saa ilmaisilla posteilla , parilla pelilipulla , kiitoskirjeellä ja satasen Cashbackillä
Uskoo kuka haluaa , mutta tuo että viitataan PC4-19200U muisteihin vakiona viittaa melkoiseen hitauteen
Puhuin ihan 6900k:sta vs Ryzen 8c/16t 3.4ghz 😀 minkä tulokset näytettiin joulukuussa AMD press-tilaisuudessa
– virrankulutus – koko systeemin kulutus seinästä mitattuna.
AMD Ryzen Processor Review: Beats Intel's Core i7-6900K Which Costs $1000
"The Benchmark has used a collection of render programs being run on the $1000 Intel Core i7-6900K processor and the Ryzen CPU at 3.3 GHz. The power consumption on AMD's Ryzen processor is said to be more powerful, with only 93W of power being consumed while the other is 96W."
Muttajoo, jos tuolla halvimmalla (tämänhetkisellä) Ryzenilla on sama boosti kun 6900k, on hinta aikas nappiin.
Eli siis voiko tuon aatella niin, että kaikissa on SMT päällä?
Molemmat eli ettei olisi 65W mallia ja kaikissa SMT päällä.
Onkp se sitten niin että tuo Ryzen 7 1700 on samalla tdp:llä kuin muut?
Myöhästyin 😀
Mutta nyt ollaan kyllä jännän äärellä tän Ryysenin kanssa.
Yksi 6c/12 thread Ryzen tänne kiitos :hammer:
Et. :smoke: Kannettavissa se on tietysti huomattava etu, mutta pöytäkoneelle saa sähköä pistorasiasta ja jäähdyttimeksi voi laittaa millaisen möhkön hyvänsä.
Mikähän prosessori kuluttaa vakioasetuksilla eniten? Löytyykö x86-valikoimasta vai pitääkö mennä Sparc/Power/Itanium -osastolle?
AMD FX-9590, AM3+, 8MB, 4.7GHz, TDP 220W (Tarjouserä! norm. 235,9€) – 199,00€
FX-9590 lienee eniten kuluttava x86 prossu 220w TDP:llään. IBM:n Power8:sta ainakin löytyy turbolla 247W TDP:n omaavia malleja.
Kohtuu erikoista että +300mhz korkeammalle boostaava 1800X maksaa ~40% enemmän kuin 1700 jos tuo jää ainoaksi eroksi? Tuonhan kellottaa hetkessä kiinni eli luulisi olevan muutakin eroa.
Sekin että teoriassa jos saisi huippukellottuvan 1700 ja surkeasti kellotuvan 1800x niin 1700 olisi vaan parempi sitten hintaerosta viis?
Odotellaan nyt rauhassa, mikä se on ero, eiköhän se pian selviä mikä maksaa 1800X:ssä enemmän
Juolahti tässä nyt jotenkin mieleeni että olisiko sittenkin mahdollista että AMD:lla ollaan saatu oma SMT toteutus paremmaksi kuin Intelin HT, mutta IPC olisi siellä Sandy-Ivy välimaastossa ja tämän takia ollaan näytetty vain erittäin hyvin säikeistyviä testejä demoissa… Ei siinä, Ivynkin IPC on vähintäänkin riittävä pelaamiseen, emännän koneeseen voisi joku quad core variantti Rusinasta olla paikallaan, omaa 4930K:ta en koe tarpeelliseksi päivittää ainakaan vielä.
Isompi SMT skaalautuvuus ei automaattisesti tarkoita parempaa SMT:tä vaan erilaista ydintä.
Lisää vuotoja: First AMD Ryzen 7 1700X benchmarks are here | VideoCardz.com
Toivottavasti eivät ole oikeita tuloksia
Ihan kohtuu hyvältähän nuo vaikuttaa?
Olen hieman skeptinen, ei turboa, versio mikä on eri kuin myyntiin tulevat, kutakuinkin halvin mahdollinen emolevy ja (17-17-17-39 2T) @ 2400 MHz muistit. Jotenkin luulen että kun joku tuota testaa hän vähintään hankkii emolevyn mikä mahdollistaa turbon ja automaattisen kellotuksen.
Vähän harmittaa että tuli ostettua kabylake, luulisi noiden kulkevan kovaa kun vähän kellottaa ja lyö hyvät muistit kaveriks…
Jaah, eli noi olikin kellotettuja tuloksia noilla muilla prossuilla:
Tuossa oikeat kellot:
Lisäksi linkki:
Summit Ridge (Zen) Benchmarks
No siinä tapauksessa täysin eri asia. Typerää tehdä tuollaisia testejä missä ei ole päätä eikä häntää.
Niin siis eihän siinä ole muutaku otettu passmarkista leaderboardilta viimekuun top3 tulos jokaiselta prossulta vastaan tuo rysenin leakki tulos. Ei mitään oikeaa testiä ole ajettu noiden kera. Lue tota anandin foorumia vähä pidemmälle.
Joo luin jo. Tarkoitin oikeastaan tuota sivustoa joka tuon vuodon julkaisi. Tuo asia olisi pitänyt tuoda jo siinä ilmi.
Mitä lähemmäksi julkaisua mennään niin sitä enemmän näitä tulee tippumaan. Kuukauden päästä pitäisi olla jo myynnissä :tup:
Jos tarkkoja ollaan niin tuossa cpu taulukossa noi id:t ei kyllä satu yksiin noiden kellotaajuuksien kanssa myöskään. Ainoastaan Ryzenin ID on sama.
Jaa a, mitkä lienee tuon testaajan motiivit olleet jos ei aluksi meinannut kertoa että muut ovat kellotettuja. Mutta vaikuttaa kyllä todella lupaavalta jos Ryzenissä ei ollut edes turbo toiminnassa.
Missä muuten Stilt on töissä?
The Stilt taitaa sie kellotella ja testailla jo Ryzeniä sen minkä kerkiää 😀
Ei vaiskaan pieni läppä vain :cigar:
Olikohan se vuosi 2011 kun The Stilt teki maailmanennätyksen A8-3850 ( lukittu) kellotuksessa Asuksen emolla > sen jälkeen The Stilt on puhunut asiaa AMD osista ja kehunut Asuksen emoja , vuosien mittaan monta asiantuntevaa viestiä ja vihjettä meille taviksille
Hieno homma että specialistit viitsivät vastailla io-tech palstalla
Ps kyssärinä , näihin huhuihin miten sen Asuksen 10+4 virransyöttö on toteutettu > 8 prossulle + 2 muisteille ( kuten Z170) ja 2+2 johonkin PCI väyliin , vai onko tuolla oma syöttö RGB-valoille
Hymm, pitääköhän kohta innostua itsekkin ja vaihtaa takaisin punaiseen leiriin. Onhan tuo 4590 ollutkin jo, vois pojalle lahjoittaa…. testejä odotellessa
Jaksaakohan nämä prossut OBS:llä striimausta 1080/60 twitchiin? I5:lla pitää kituutella 720/50 😐
Eihän tätä ole järkevää tehdä prosessorilla ollenkaan.. Näytönohjain on sitä varten..
Järkevää? Se laatu jää kauaksi x264:n tuotoksista eli toisin sanoen samalla bitratella laadussa on todella suuri ero x264:n eduksi verrattuna esim. NVENC.
Nyt mennään jo vähän OT:n puolelle, mutta jos haluaa käyttää x264:sta, niin sittenhän ei käytetä Intelin Quicksyncciä, joka on se prosessoriin integroitu enkooderi. Mitä silloin on väliä, onko AMD:llä joku vastaava toiminnallisuus, kun sitä ei edes aiota käyttää?
Eiköhän @sawataqe kysynyt että jaksavatko prossulla pakata 1080p60 tavaraa Twitchiin. Ainakin 8-core versio jaksaa, tätä oli jossain (CES?) demottukkin.
Siis häh? Se AMD:n koko pointti oli tämä: kun on monta ydintä, niin pystytään pelaamaan ja pakkaamaan videota samaan aikaan (paremmalla laadulla kuin noilla rautapakkaajilla).
Tälläistä videocardsilta:
Single coren mukaa noissa kaikissa ryzen malleissa olisi cpu pyöriny samalla nopeudella.
Tuohan lupailisi ihan hyvää. Sitten vaan odotellaan virallisia testejä ja kellottelutuloksia. Lasi on vielä varovaisesti puoliksi täynnä. 🙂
Wccftech väitti, että ylemmmän kuvan tulokset tulevat joltain saitilta, jossa Intelin tuloksissa on 2000 pistettä enemmän kuin 3DMarkin virallisilla sivuilla. Väitteen paikkansapitävyydestä en tiedä.
Ahh, tää on perinteinen vuotovyöry ennen julkaisua, suolakurkku suussa lueskellaan sitten.. :vihellys:
-mutta jos on sinneppäin niin: GO AMD :tup:
@Sampsa voisi tehdä ryzen testissä vähän analyysiä, kuinka tämä boost/autokellotus toimii yhden ja kahden ytimen rasituksessa. Tuolla on aika paljon merkitystä suuressa osassa pelejä, käykö ytimet 3,8 boostilla vaiko kenties jopa 4,2 boosteilla.
Edit. Vielä lisää spekulaatiota. Vaikutushan voi olla suurikin 1700x vs 1700 välillä, jos toinen boostaisi yksittäisiä ytimiä rajummin.
Tuo "single core" tulos on mitä todennäköisemmin laskettu jakamalla tulos ytimien määrällä, mikä ei varsinkaan SMT:tä hyödyntävien prossujen kohdalla ole mitenkään järkevää. :smoke:
PC Gamerin artikkelissa enemmänkin testituloksia: New AMD Ryzen details and pricing leaks | PC Gamer
Tiedä sitten onko lähelläkään totuutta.