io-tech otti tuoreeltaan ensituntumat OnePlus 6 -älypuhelimesta.

Suomen markkinoilla pari viime vuoden aikana Elisan suosiollisella avustuksella vakaan suosion saavuttanut kiinalainen OnePlus on päässyt huippumallinsa kanssa jo viidenteen täysin uuteen versioon, joka kantaa hieman epäloogisesti OnePlus 6 –mallinimeä (4 jäi välistä pois aasialaisten uskomusten vuoksi). Yritys esitteli uutuuden viime vuotta aikaisempana ajankohtana toukokuun 16. päivä ja io-tech pääsi tutustumaan laitteeseen tuoreeltaan Helsingissä järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.

Käymme tässä artikkelissa läpi OnePlus 6:sta tekemiämme ensihuomioita ja -tunnelmia. Varsinainen testiartikkeli on luvassa lähiviikkojen aikana, kunhan puhelinta ehditään testaamaan kattavasti ympärivuorokautisessa käytössä.

Ensimmäistä kertaa käteen otettaessa OnePlus 6 tuntuu samanaikaisesti tutulta mutta samalla myös uudistuneelta. Edeltäjämallin solakka käsituntuma on säilynyt, vaikka lasin määrää onkin lisätty rakenteessa. Kyljessä kulkee edelleen tuttu kevyesti kulmikas muotolinja, joka on tuttu viimevuotisista malleista. Tällä kertaa se muodostuu vain lasin ja metallin rajaan.

Myös takakuori on siis nyt näytön suojalasin tapaan Gorilla Glass 5 -lasia, joka jakaa varmasti mielipiteitä ja tekee puhelimesta entistä herkemmän rikkoontumaan. Valmistajan mukaan puhelimessa ei ole tehty kompromisseja ulkonäön ja toimivuuden suhteen ja rakenteen on testattu olevan yhtä kestävä edeltäjämallin alumiinirakenteen kanssa. OnePlus perustelee lasin käyttöä muotoilullisten seikkojen ohella antennien paremmalla toimivuudella lasin läpi.

Positiivisena havaintona OnePlus 6 on onnistuttu pitämään ulkomitoiltaan lähes samankokoisena edeltäjämalli OnePlus 5T:n kanssa, vaikka näytön läpimitta on kasvanut lähes 0,3 tuumaa. Edeltäjään nähden pituus on itse asiassa pienentynyt muutaman millin kymmenyksen ja leveys sekä paksuus vastaavasti kasvanut saman verran.

OnePlus vihjaili ennen julkaisua useampaan otteeseen ”kuutosen” vesisuojauksella, mutta käytännössä laitteelle ei ole annettu virallista IP-luokitusta. OnePlussan edustajan mukaan laitteeseen on kuitenkin toteutettu vesisuojaus, jonka pitäisi pitää neste ulkopuolella esimerkiksi puhelimen pudotessa vahingossa tiskialtaaseen tai kastuessa vesisateen yllättäessä.

Kokonaisuus näyttää tyylikkäältä ja tuntuu tukevalta sekä hyvin viimeistellyltä. Erityisen persoonalliseksi ei muotoilua voi kuitenkaan tänäkään vuonna kutsua, sillä samaa näköä löytyy esimerkiksi LG:n G7 ThinQ –mallin takakuoresta.

Näytön suhteen OnePlus on siirtynyt entistä suurempaan ja laajakuvaisempaan Full HD+ -resoluution (2280 x 1080) AMOLED-paneeliin, joka yltää myös aiempaa lähemmäs laitteen reunoja. 6,28-tuumainen näyttö on vajaan kolmannestuuman edeltäjämallia suurempi, mutta suoraa kokovertailua sekoittaa 19:9:ään kasvanut kuvasuhde.

Näytön yläreunaan on toteutettu tänä vuonna voimakkaasti yleistynyt lovi, jonka ansiosta näytön yläpuolelle ei ole tarvinnut jättää kaistaletta kuulokkeelle, kameralle ja sensoreille. Etukamera on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä ja se perustuu Sonyn IMX371 –sensoriin.

Lasinen takakuori on muotoiltu reunoilta kevyesti kaarevaksi ja se istuukin mukavasti laitetta kiertävään metalliseen kehykseen. Takakuoren väri on toteutettu lasin alapintaan kiinnitetyllä kalvolla ja lasin pintaviimeistely vaihtelee väristä riippuen. Värivaihtoehtoja on nyt tarjolla kolme – Mirror Black, Midnight Black ja Silk White – ja niistä ensin mainitussa on kiiltävä pinta ja kahdessa jälkimmäisessä mattapinta. Rajatusti saataville tulevassa valkoisessa värissä takakuoren sisäpinnassa on käytetty helmiäisjauhetta hohtoefektin luomiseksi.

Takalasin alta löytyy edeltäjämallista tuttu 3300 mAh akku, joka tukee OnePlussan tuttua ja nopeaksi todettua 20-wattista Dash Charge –pikalatausta. Sen sijaan on puolestaan suoranaisesti hölmöä, ettei laite tue langatonta latausta, vaikka se olisi mahdollista lasisen kuorirakenteen myötä.

Sormenjälkitunnistin on sijoitettu takakuoren yläosaan kameran alle edeltäjämallin tapaan, mutta sen muotoilua on muutettu hieman. Ensitestien perusteella tunnistin toimii nopeasti.

OnePlus mainostaa uutuuttaan ”The Speed You Need” –iskulauseella, joka viittaa luonnollisesti laitteen nopeuteen niin teknisesti kuin ohjelmistopuolella. Lupauksille löytyy katetta, sillä rautapuolella OnePlus 6 tarjoaa odotetusti ja ennakkolupausten mukaisesti Qualcommin suorituskykyisimmän Snapdragon 845 –järjestelmäpiirin sekä malliversiosta riippuen 6 tai 8 gigatavua LPDDR4X RAM-muistia. Tallennustilavaihtoehtoja on nyt kolme: 64, 128 ja 256 Gt (UFS 2.1) – muistikorttipaikkaa ei ole valitettavasti edelleenkään. Järjestelmäpiiriin integroitu LTE-modeemi tarjoaa OnePlus 6:ssa jopa gigabitin latausnopeuden sitä tukevassa verkossa.

Kamerapuolella ei ole tapahtunut merkittäviä teknisiä muutoksia viimevuotiseen OnePlus 5T:hen nähden. Kaksoisratkaisun pääkameran tarkkuus on 16 megapikseliä (Sony IMX519 –sensori) ja sen parina on valovoimainen f1.7-aukkosuhteen objektiivi, jonka varustukseen on palautettu vielä OnePlus 3T löytynyt optinen kuvanvakain. Hämäräkuvauksessa avustava toinen kamera on tarkkuudeltaan 20 megapikseliä (Sony IMX376K –sensori) ja myös sen objektiivin aukkosuhde on f1.7.

Videotallennus on Snapdragon 845 –piirin ansiosta mahdollista nyt myös 4K 60 FPS –tarkkuudella. Hieman erikoisempana mahdollisuutena kamera tukee myös 480 FPS:n hidastusvideokuvausta 720p-tarkkuudella minuutin ajan. Hidastettavan kohdan voi valita jälkikäteen tallennetusta videopätkästä.

Kamerasovelluksen ulkoasua on uudistettu OnePlus 6:ssa maltillisesti. OnePlussan mukaan kamera optimoi taustalla kuvan selkeyden Smart Capture –ominaisuuden avulla ja pystyy parantamaan dynamiikkaa Advanced HDR –ominaisuuden avulla.

Kuvauskohteen taustan sumentavan muotokuvatilan (Portrait Mode) kerrotaan olevan aiempaa nopeampi ja se näyttää efektin etsimessä reaaliaikaisesti. Järjestelmäpiirin tekoälyominaisuuksien ansiosta muotokuvatila on käytettävissä myös etukameran kanssa lähiviikkoina tulevan päivityksen myötä. Päivityksen myötä taustan sumennukseen on myös lisättävissä ympyrä-, sydän ja tähtiefektejä.

Softapuolella tarjolla on Oxygen OS –käyttöjärjestelmän uusin 5.1-versio, joka on käytännössä melko kevyesti kustomoitu versio Android 8.1 Oreosta. Halukkaille tarjotaan myös mahdollisuus asentaa puhelimeen manuaalisesti uusi Android P beetaversio.

Valmistajan mainostamia näkyviä uutuusominaisuuksia ovat parannettu Gaming Mode ja elepohjainen Gestures-navigointivaihtoehto. Pelatessa haluttaessa aktivoituvaan pelitilaan on lisätty resurssien ja verkonkäytön priorisointiin. Elepohjainen navigointi on tuttu Oxygen OS:n beetaversiosta ja se ottaa navigointirivin pois käytöstä sekä korvaa sen näytön reunoilta toteutettavilla pyyhkäisyeleillä.

Lisäksi käyttöjärjestelmän kerrotaan sisältävän kymmeniä pieniä käyttöä nopeuttavia ominaisuuksia, kuten sovelluksen käynnistystä nopeuttavan kiihdytyksen, eniten käytettyjen sovelluksen välimuistiominaisuuden sekä pikseleiden moninkertaisen renderöinnin rajoittamisen (overdraw reduction).

Ensituntumien perusteella käyttöjärjestelmästä ei ole pahaa sanottavaa ja se vaikutti toimivan erittäin liukkaasti.

 

Yhteenveto

Edeltäjämallien tapaan myös OnePlus 6 vaikuttaa ensituntumien perusteella erittäin vahvalta kokonaisuudelta hintaluokassaan, vaikka hinta onkin jälleen noussut hieman edeltäjämallista. Rautapuolen kattaus on noin 500 euron puhelimelle todella vahva, pärjäten hyvin myös selvästi kalliimpia puhelimia vastaan. Suomen markkinoilla samaan rahaan vastusta pystyy tarjoamaan vain Asuksen uusi ZenFone 5Z –malli, joka tulee myyntiin kesäkuussa. Ohjelmistopuolella OnePlus 6 kerää edelleen kehuja maltillisista ja fiksuista lisäominaisuuksista sekä mahdollisuudesta osallistua Android P beetaohjelmaan.

OnePlus 6 tulee Suomessa myyntiin 22. toukokuuta lähtien 519 euron lähtöhintaan. Hinta on siis noussut edeltäjästä 20 eurolla. Suomessa uutuusmalli on myynnissä OnePlussan verkkokaupan ohella Elisan ja Telian kautta. Innokkaimmat voivat koittaa ostaa OnePlus 6:n 21. toukokuuta Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Oulussa järjestettävistä popup-tapahtumista, joissa laitetta on myynnissä rajatusti. Silk White –värivaihtoehto tulee myyntiin rajattuna eränä 5. kesäkuuta alkaen 128 Gt:n muistivarianttina.

This site uses XenWord.
;