Suomen markkinoilla pari viime vuoden aikana Elisan suosiollisella avustuksella vakaan suosion saavuttanut kiinalainen OnePlus on päässyt huippumallinsa kanssa jo viidenteen täysin uuteen versioon, joka kantaa hieman epäloogisesti OnePlus 6 –mallinimeä (4 jäi välistä pois aasialaisten uskomusten vuoksi). Yritys esitteli uutuuden viime vuotta aikaisempana ajankohtana toukokuun 16. päivä ja io-tech pääsi tutustumaan laitteeseen tuoreeltaan Helsingissä järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.
Käymme tässä artikkelissa läpi OnePlus 6:sta tekemiämme ensihuomioita ja -tunnelmia. Varsinainen testiartikkeli on luvassa lähiviikkojen aikana, kunhan puhelinta ehditään testaamaan kattavasti ympärivuorokautisessa käytössä.
Ensimmäistä kertaa käteen otettaessa OnePlus 6 tuntuu samanaikaisesti tutulta mutta samalla myös uudistuneelta. Edeltäjämallin solakka käsituntuma on säilynyt, vaikka lasin määrää onkin lisätty rakenteessa. Kyljessä kulkee edelleen tuttu kevyesti kulmikas muotolinja, joka on tuttu viimevuotisista malleista. Tällä kertaa se muodostuu vain lasin ja metallin rajaan.
Myös takakuori on siis nyt näytön suojalasin tapaan Gorilla Glass 5 -lasia, joka jakaa varmasti mielipiteitä ja tekee puhelimesta entistä herkemmän rikkoontumaan. Valmistajan mukaan puhelimessa ei ole tehty kompromisseja ulkonäön ja toimivuuden suhteen ja rakenteen on testattu olevan yhtä kestävä edeltäjämallin alumiinirakenteen kanssa. OnePlus perustelee lasin käyttöä muotoilullisten seikkojen ohella antennien paremmalla toimivuudella lasin läpi.
Positiivisena havaintona OnePlus 6 on onnistuttu pitämään ulkomitoiltaan lähes samankokoisena edeltäjämalli OnePlus 5T:n kanssa, vaikka näytön läpimitta on kasvanut lähes 0,3 tuumaa. Edeltäjään nähden pituus on itse asiassa pienentynyt muutaman millin kymmenyksen ja leveys sekä paksuus vastaavasti kasvanut saman verran.
OnePlus vihjaili ennen julkaisua useampaan otteeseen ”kuutosen” vesisuojauksella, mutta käytännössä laitteelle ei ole annettu virallista IP-luokitusta. OnePlussan edustajan mukaan laitteeseen on kuitenkin toteutettu vesisuojaus, jonka pitäisi pitää neste ulkopuolella esimerkiksi puhelimen pudotessa vahingossa tiskialtaaseen tai kastuessa vesisateen yllättäessä.
Kokonaisuus näyttää tyylikkäältä ja tuntuu tukevalta sekä hyvin viimeistellyltä. Erityisen persoonalliseksi ei muotoilua voi kuitenkaan tänäkään vuonna kutsua, sillä samaa näköä löytyy esimerkiksi LG:n G7 ThinQ –mallin takakuoresta.
Näytön suhteen OnePlus on siirtynyt entistä suurempaan ja laajakuvaisempaan Full HD+ -resoluution (2280 x 1080) AMOLED-paneeliin, joka yltää myös aiempaa lähemmäs laitteen reunoja. 6,28-tuumainen näyttö on vajaan kolmannestuuman edeltäjämallia suurempi, mutta suoraa kokovertailua sekoittaa 19:9:ään kasvanut kuvasuhde.
Näytön yläreunaan on toteutettu tänä vuonna voimakkaasti yleistynyt lovi, jonka ansiosta näytön yläpuolelle ei ole tarvinnut jättää kaistaletta kuulokkeelle, kameralle ja sensoreille. Etukamera on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä ja se perustuu Sonyn IMX371 –sensoriin.
Lasinen takakuori on muotoiltu reunoilta kevyesti kaarevaksi ja se istuukin mukavasti laitetta kiertävään metalliseen kehykseen. Takakuoren väri on toteutettu lasin alapintaan kiinnitetyllä kalvolla ja lasin pintaviimeistely vaihtelee väristä riippuen. Värivaihtoehtoja on nyt tarjolla kolme – Mirror Black, Midnight Black ja Silk White – ja niistä ensin mainitussa on kiiltävä pinta ja kahdessa jälkimmäisessä mattapinta. Rajatusti saataville tulevassa valkoisessa värissä takakuoren sisäpinnassa on käytetty helmiäisjauhetta hohtoefektin luomiseksi.
Takalasin alta löytyy edeltäjämallista tuttu 3300 mAh akku, joka tukee OnePlussan tuttua ja nopeaksi todettua 20-wattista Dash Charge –pikalatausta. Sen sijaan on puolestaan suoranaisesti hölmöä, ettei laite tue langatonta latausta, vaikka se olisi mahdollista lasisen kuorirakenteen myötä.
Sormenjälkitunnistin on sijoitettu takakuoren yläosaan kameran alle edeltäjämallin tapaan, mutta sen muotoilua on muutettu hieman. Ensitestien perusteella tunnistin toimii nopeasti.
OnePlus mainostaa uutuuttaan ”The Speed You Need” –iskulauseella, joka viittaa luonnollisesti laitteen nopeuteen niin teknisesti kuin ohjelmistopuolella. Lupauksille löytyy katetta, sillä rautapuolella OnePlus 6 tarjoaa odotetusti ja ennakkolupausten mukaisesti Qualcommin suorituskykyisimmän Snapdragon 845 –järjestelmäpiirin sekä malliversiosta riippuen 6 tai 8 gigatavua LPDDR4X RAM-muistia. Tallennustilavaihtoehtoja on nyt kolme: 64, 128 ja 256 Gt (UFS 2.1) – muistikorttipaikkaa ei ole valitettavasti edelleenkään. Järjestelmäpiiriin integroitu LTE-modeemi tarjoaa OnePlus 6:ssa jopa gigabitin latausnopeuden sitä tukevassa verkossa.
Kamerapuolella ei ole tapahtunut merkittäviä teknisiä muutoksia viimevuotiseen OnePlus 5T:hen nähden. Kaksoisratkaisun pääkameran tarkkuus on 16 megapikseliä (Sony IMX519 –sensori) ja sen parina on valovoimainen f1.7-aukkosuhteen objektiivi, jonka varustukseen on palautettu vielä OnePlus 3T löytynyt optinen kuvanvakain. Hämäräkuvauksessa avustava toinen kamera on tarkkuudeltaan 20 megapikseliä (Sony IMX376K –sensori) ja myös sen objektiivin aukkosuhde on f1.7.
Videotallennus on Snapdragon 845 –piirin ansiosta mahdollista nyt myös 4K 60 FPS –tarkkuudella. Hieman erikoisempana mahdollisuutena kamera tukee myös 480 FPS:n hidastusvideokuvausta 720p-tarkkuudella minuutin ajan. Hidastettavan kohdan voi valita jälkikäteen tallennetusta videopätkästä.
Kamerasovelluksen ulkoasua on uudistettu OnePlus 6:ssa maltillisesti. OnePlussan mukaan kamera optimoi taustalla kuvan selkeyden Smart Capture –ominaisuuden avulla ja pystyy parantamaan dynamiikkaa Advanced HDR –ominaisuuden avulla.
Kuvauskohteen taustan sumentavan muotokuvatilan (Portrait Mode) kerrotaan olevan aiempaa nopeampi ja se näyttää efektin etsimessä reaaliaikaisesti. Järjestelmäpiirin tekoälyominaisuuksien ansiosta muotokuvatila on käytettävissä myös etukameran kanssa lähiviikkoina tulevan päivityksen myötä. Päivityksen myötä taustan sumennukseen on myös lisättävissä ympyrä-, sydän ja tähtiefektejä.
Softapuolella tarjolla on Oxygen OS –käyttöjärjestelmän uusin 5.1-versio, joka on käytännössä melko kevyesti kustomoitu versio Android 8.1 Oreosta. Halukkaille tarjotaan myös mahdollisuus asentaa puhelimeen manuaalisesti uusi Android P beetaversio.
Valmistajan mainostamia näkyviä uutuusominaisuuksia ovat parannettu Gaming Mode ja elepohjainen Gestures-navigointivaihtoehto. Pelatessa haluttaessa aktivoituvaan pelitilaan on lisätty resurssien ja verkonkäytön priorisointiin. Elepohjainen navigointi on tuttu Oxygen OS:n beetaversiosta ja se ottaa navigointirivin pois käytöstä sekä korvaa sen näytön reunoilta toteutettavilla pyyhkäisyeleillä.
Lisäksi käyttöjärjestelmän kerrotaan sisältävän kymmeniä pieniä käyttöä nopeuttavia ominaisuuksia, kuten sovelluksen käynnistystä nopeuttavan kiihdytyksen, eniten käytettyjen sovelluksen välimuistiominaisuuden sekä pikseleiden moninkertaisen renderöinnin rajoittamisen (overdraw reduction).
Ensituntumien perusteella käyttöjärjestelmästä ei ole pahaa sanottavaa ja se vaikutti toimivan erittäin liukkaasti.
Yhteenveto
Edeltäjämallien tapaan myös OnePlus 6 vaikuttaa ensituntumien perusteella erittäin vahvalta kokonaisuudelta hintaluokassaan, vaikka hinta onkin jälleen noussut hieman edeltäjämallista. Rautapuolen kattaus on noin 500 euron puhelimelle todella vahva, pärjäten hyvin myös selvästi kalliimpia puhelimia vastaan. Suomen markkinoilla samaan rahaan vastusta pystyy tarjoamaan vain Asuksen uusi ZenFone 5Z –malli, joka tulee myyntiin kesäkuussa. Ohjelmistopuolella OnePlus 6 kerää edelleen kehuja maltillisista ja fiksuista lisäominaisuuksista sekä mahdollisuudesta osallistua Android P beetaohjelmaan.
OnePlus 6 tulee Suomessa myyntiin 22. toukokuuta lähtien 519 euron lähtöhintaan. Hinta on siis noussut edeltäjästä 20 eurolla. Suomessa uutuusmalli on myynnissä OnePlussan verkkokaupan ohella Elisan ja Telian kautta. Innokkaimmat voivat koittaa ostaa OnePlus 6:n 21. toukokuuta Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Oulussa järjestettävistä popup-tapahtumista, joissa laitetta on myynnissä rajatusti. Silk White –värivaihtoehto tulee myyntiin rajattuna eränä 5. kesäkuuta alkaen 128 Gt:n muistivarianttina.
"Kaksoisratkaisun pääkameran tarkkuus on 16 megapikseliä (Sony IMX519 –sensori) ja sen parina on valovoimainen f1.7-aukkosuhteen objektiivi, jonka varustukseen on palautettu OnePlus 5:stäkin löytynyt optinen kuvanvakain. "
Tarkoittanet 3T:tä? 5:ssa tahi 5T:ssä ei ole ollut OIS:ia :think:
Totta. Korjattu.
Mitähän tääkin sit tarkoittaa?
Samsungin tyyliin, jos IP68 luokiteltu luuri hörppää vettä niin takuu ei korvaa, niin tässä lienee sama? Eli kastelet puhelimen mutta luvattu vesisuojaus pettää, niin sen jälkeen sulla on hemmetin kallis verkonpaino käsissä? :rofl:
Vaikuttaa kyllä muuten erittäin hyvältä luurilta. S7 edgen voisi tähän vaihdella… :think:
Kotivakuutus on sen vuoksi. Mutta kyllähän ne kestää vettä. Ymmärrän kyllä ettei takuu korvaa, jos luvataan se vedenkesto 1m, niin mistä tietää kuinka syvällä olet sukellellut.
jäänee vakuutusyhtiön todistettavaksi se, että olet ollut syvemmällä kuin 1m. Asiakkaan lausunto riittänee asiasta, en usko että käräjille lähtisivät tällaisessa tilanteessa.
Olisikohan OIS jätetty OnePlus 5:stä alunperin pois osittaisen optisen zoomauksen vuoksi? OP5T:ssä optisesta zoomauksesta kuitenkin luovuttiin, kun käyttäjät kaipasivat parempia hämäräkuvaus ominaisuuksia. Ehkä muutoksia tehtiin varsin pikaisella aikataululla ja OIS:ia ei enää saatu T-malliin. Nyt ovat sitten lisänneet OIS:n tähän OP6 malliin.
Hinnankorotus edeltäjään on varsin maltillinen, joskin Asus ja Huawei ovat lähteneet jopa pudottamaan uutuuksien lähtöhintoja edeltäjiin nähden.
Kyllä, takuu ei korvaa kastumisia. Eli ne suojaukset on siellä lähimmä käytännön lisäturvana vettä vastaan.
Tämä on kyllä sinänsä hölmöä, että valmistaja voi luvata vedenkestävyyttä mutta ei ole vastuussa sen toiminnasta. Luottaessaan valmistajaan kuluttaja siis ottaa itse riskin siitä hajoaako se laite tilanteessa, josta sen piti selvitä.. Toki sama homma taitaa olla kaikilla valmistajilla mutta onhan tuo nyt kieroa, että jos vedenkestävänä myyty puhelin hajoaa veteen niin myyjällä ei ole mitään vastuuta. (OP:n osalta se on ehkä jopa ymmärrettävämpää, kun ei o le virallisia IP-suojauksia. Eniten hölmistyttää nuo IP68 laitteet mitkä eivät kuitenkaan takuun osalta korvaa.)
Mielenkiinnolla odottelen noita kameratestejä. Saas nähdä onko siellä saatu petrattua kunnolla, kun tuota taas hypetettiin tavallista enemmän ennen julkaisua. Sääli etteivät ole toteuttaneet tuohon edes sellaista Applen/Samsungin tyylistä stereo-kaiutinta, jossa kuuloke toimisi myös normaalina kaiuttimena. Ja tietty QI:n poisjääminen on pienoinen pettymys kanssa. Ymmärrän, että heidän oma pikalatauksensa on parempi mutta olisihan tuo tuonut valinnanvaraa ja joustavuutta eikä tuollainen QI:n toteutus käytännössä taida edes maksaa juuri mitään.
Katsotaan vaan nii aika pian julkastaan OP6T joka on tismalleen sama puhelin, mutta vähän tehokkaampi ja siinä on langaton lataus. Ihmeelliseksi on tämä OP touhu mennyt
Valmistaja ja myyjä yrittää aina välttää korvaukset. Toki aina voi valittaa kuluttajavirastoon virheellisestä markkinoinnista, vaikka kuinka jossain pienellä painetussa lukisi ettei korvata kosteusvaurioita. Kuten Samsungin monissa mainoksissa vesitiiviys on huomattavasti edustettuna, niin se olisi huijausta jos luuri hajoaa.
Olen sukeltanut oman Samsungini kanssa eikä ole ollut ongelmia.
Tämähän on pitkälti se syy miksi mietin, että kannattaako päivittää OP3 –> OP6. Puolen vuoden sisään tulee kuitenkin uusi malli. Ja toisaalta siitä sitten taas puolen vuoden sisään uusi jnejne.. Vuoden päivityssykli olisi fiksumpi, eivätpähän jäisi asiakkaatkaan välttämättä niin herkästi odottamaan pian tulevaa päivitysmallia. Toki kilpailukyvyn kannalta tuo vuoden taas tarkottaisi sitä, että puhelimen hintaa on tiputettava vuoden kuluessa pysyäkseen samalla tasolla kilpailijoiden kanssa. Oneplus on kilpailijoihin verrattuna kova lähtöhinnaltaan mutta toisaalta kilpailijoiden hinnat saavat alennuksia. Paikoitellen kun on jo esiintynytkin sitä, että esim. Samsungin lippulaivan saa alennusmyynnistä samaan hintaan kuin uusimman OP:n.
Moi Mitä teette laitteille testauksen jälkeen?
Riippuu valmistajasta – osa lähtee heti takaisin, osa jää toimistolle pidempään lainaan. Meille on toki aina edullista, jos laitetta ei tarvitse heti palauttaa, jolloin voi myöhemmin tarkistaa laitteeseen liittyviä ominaisuuksia, testata ohjelmistopäivityksiä, käyttää laitetta mahdollisissa vertailuissa ja verrata sitä lopulta myös seuraavan sukupolven mallia testatessa.
Vähänhän tuo himottaisi, mutta OnePlussan tuntien myöhemmin tulee lisää värejä (Lava Red casesta vittuuntuneena), en osta tuota ainakaan vielä.
Ja tota lasista 128gb ei saa pop-up ainekaa vielä ei tietona
Ei vakuutusyhtiötä kiinnosta miksi luuri on hajalla. Tarkoitin myyjän/valmistajan takuuta.
No, ei mikään pakota päivittämään niin usein? Itsellä on vielä Oneplus One (64GB) ja vasta nyt harkinnassa päivitys. Jos Oneplus 6:stä katselee 64 gigan mallia, oikeastaan isoin juttu 1+1 nähden olisi parempi suorituskyky [1]. Jotkut ohjelmat kun ovat alkaneet hidastella. Vanhassa on kuitenkin Android 7 sisällä LineageOS:llä, johon tulee aika hyvin tietoturvapäivityksiäkin (ehkä jopa paremmin kuin mitä Oneplus itse pystyy tarjoamaan).
[1] Compare OnePlus One vs. OnePlus 6 – GSMArena.com
Itsellä tuntuu että ei vieläkään tarvetta päivittää opo 3:sta. Ainoa mikä itsellä ehkä harmittaa on heikkenevä akunkesto. Onneksi on nopea lataus.
Joskus ehkä voisi akun vaihtaa mutta en ole hirveästi katsellut vielä hintoja.
Vaihtoakut ovat Ebaystä kympin luokkaa. Kokemukseni mukaan kiina-akut saattavat lahota vuodessa. Ainakin Samsungin vaihtoakut ovat minulla pullistuneet 6-12 kuukaudessa käyttökelvottomiksi, mutta saa niilläkin tekohengitettyä vanhaa puhelinta. Tilasin viikko sitten kokeilumielessä 1+1:n akun, kun nykyinen alkoi reistailla niin että laite sammuilee itsekseen.
Onko työmaa vaihtaa itse vrt. siihen että maksaa 40e vai minkäköhän verran maksaa edes vaihto?
Edit anteeksi offtopic voit jatkaa vaikka opo 3 ketjussa.
Eikö tuo IP68 luokitus maksa rahaa ja toisi luurille turhaa lisähintaa? Mielestäni hyvä että kuitenkin roiskesuojaukseen / vedenkestävyyteen on panostettu, ilman että se näkyy turhan paljon hinnassa.
Vakuutusyhtiötä ei kiinnosta onko puhelimessa IP suojaus vai ei. Suurin osa vakuutusyhtiöistä korvaa mukisematta kastuneen puhelimen. Toki siinä itse köyhtyy sen 200€+mahdolliset vuosivähennykset ja pahimpana vehkeen sisältö. Suurin osa muistikorteista kestää jopa suolavettä. Mutta se ei toki oneplussan kohdalla lämmitä mieltä.
"Yritys esitteli uutuuden viime vuotta aikaisempana ajankohtana toukokuun 15. päivä "
Eikö se nyt ollut 16. päivä?
@Juha Kokkonen milloin NDA loppuu? Kiinnostaisi tietää milloin te ja muut saatte alkaa puhumaan kaikesta mistä nyt ette saa.
Juu oli toki, meni päivät sekaisin, kun koko viikon juoksin julkaisutilaisuuksissa. Ei ole mitään NDA:ta ja testituloksien yms. julkaisuembargo loppui jo eilisaamuna.
Noniin pirun hyvä, ajattelin kun julkaisupäivänä kaikki myhäilivät samaa mantraa "Puhutaan jostain mistä saamme puhua".
Toimiikos tuossa @Juha Kokkonen miten tuo sormenjälkitunnistin jos sormi on kostea/märkä?
Hieman kostealla tuntuu toimivan, vähänkin märemmällä ei (kostutin etusormen suussa ja kokeilin) 😀
Eli ei juuri muutoksia nykyseen s8.n jossa ei toimi edes kostella sormella lukija 🙂 Olikos tuossa kamerassa mitään x2? tms zoomia?
On 2x zoomi, mutta ei häviötön. En osaa sanoa vielä kuvanlaadusta.
Toimiikos tällä nyt netflix full HD:na?
Jos tarkoitat onko tässä tarvittava Widevine taso niin kyllä on
Tuleeko op6 keikka setti video testiä
En osaa vielä sanoa, mutta tällä tietoa ei ole mitään keikkoja kalenterissa.
Jos jonnekin haluaa lähteä kuvaamaan kännyjen äärirajoja niin lepakkomieheen , tarpeeksi hämärä ja desibelejä varmasti riittävästi.
Asun Tampereella, joten aika harvakseltaan tulee Helsingissä käytyä. Kyllä melkeinpä millä vaan keikalla on useimmiten riittävästi meteliä testaamiseen, jos vaan vähänkin eteen ja kaappien läheisyyteen menee.
Tykkään OnePlus-älypuhelintani. Saat 20€ alennuksen lisävarusteista, kun ostat älypuhelimen tästä linkistä:Referral Program – OnePlus Vouchers