io-tech otti ensituntumat LG:n uudesta G7 ThinQ -älypuhelimesta.

LG:llä on ollut pari viime vuotta haastavaa Pohjoismaiden ja Euroopan markkinoilla. Toissavuonna julkaistu modulaarisia lisätarvikkeita tukenut G5 floppasi ja vaikka viime vuonna esitellyt G6- ja V30-mallit eivät olleet lainkaan hullumpia, jäivät niiden myyntilukemat kauas markkinoiden kärjestä valmistajan panostusten uupuessa. Nyt LG on uudistanut Pohjoismaiden organisaatiotaan ja toukokuun alussa julkaistua G7 ThinQ –mallia aiotaan tarjota suomalaisille kuluttajille uudella innolla ja vahvemmin panostuksin.

LG järjesti Suomalaiselle lehdistölle 17. toukokuuta Helsingissä järjestetyssä tilaisuudessa mahdollisuuden tutustua kesäkuussa myyntiin tulevaan LG G7 ThinQ –malliin. io-tech oli paikalla kuulemassa LG:n uusista suunnitelmista ja ottamassa ensituntumat tuoreesta lippulaivamallista.

Uuden G7 ThinQ:n muotoilussa on jotain viitteitä viimevuotisesta G6-mallista, mutta kokonaisuudesta on tullut selvästi sulavampi ja metallikylkien rooli muodoissa on huomattavasti vähemmän korostunut. Muotoilua ei voi sanoa erityisen näyttäväksi tai persoonalliseksi. Merkittävää on myös koon kasvu, sillä 6,1-tuumaisella näytöllä varustettu G7 on noussut V-malliston kokoluokkaan.

Kädessä G7 tuntuu pyöristettyjen muotojen ja materiaalien sulavien saumojen ansiosta miellyttävältä. Lasi-metallirakenne on tukeva ja laadukkaan tuntuinen. LG on lisäksi toteuttanut puhelimeen IP68-tason suojauksen ja yhteensopivuuden 14 eri MIL-STD 810G –kestävyysstandardin kanssa.

Ulkomitat ovat hieman kompaktimmat kuin aavistuksen suurempaa näyttöä käyttävissä Samsung Galaxy S9+:ssa ja OnePlus 6:ssa. Edeltäjämalli G6:een nähden G7 on tismalleen yhtä leveä, vaikka näyttökoko on kasvanut 0,4 tuumalla. Tämä on saatu aikaiseksi aiempaa leveämmällä näytön kuvasuhteella. Pituussuunnassa G7 on edeltäjäänsä runsaat neljä millimetriä pidempi. Koon suhteuttamiseksi ”perinteisellä” 16:9-kuvasuhteen 5,3-tuumaisella näytöllä varustettu Nokia 8 on suunnilleen G7:n kokoinen.

Näytön toteutuksen suhteen LG surffaa aallon harjalla, tarkoittaen erinomaista näytön ja ulkomittojen välistä suhdetta (82,6 %) sekä lähelle laitteen reunoja yltävää näyttöä. Läpimitta on kasvanut 6,1 tuumaan ja kuvasuhde erittäin laajaan 19,5:9:ään. Tarkkuus on markkinoiden korkeimpiin lukeutuva 1440 x 3120 pikseliä. Käytössä on harvinaisempi M+ IPS RGBW –näyttöpaneeli, joka mahdollistaa todella korkean 1000 nitsin huippukirkkauden ja 30 % alhaisemman virrankulutuksen G6:n näyttöön verrattuna. Tuettuna on myös DCI-P3-väriavaruus sekä HDR10.

Näytön kuvanlaadusta oli hankala tehdä suurempia johtopäätöksiä lyhyiden ensituntumien perusteella, mutta näytön värisäädöt ovat asetusvalikossa varsin kattavat ja maksimikirkkaus on erityisesti erillisessä kolmeksi minuutiksi kytkettävässä boost-tilassa erittäin korkea. Näytön yläreunan lovea mustalla reunuksella ”piilottaessa” vaikutti, että myös tummien sävyjen toisto on kohtalaisen hyvää, vaikkei OLED-näyttöjen tasoa.

Myös LG on ottanut G7:ssä käyttöön näytön yläreunan loven, johon on sijoitettu kuuloke, etukamera ja sensorit. Kooltaan lovi on hieman leveämpi kuin esimerkiksi Huawein puhelimissa. Kahdeksan megapikselin etukamera on varustettu 80 asteen f1.9-aukkosuhteen objektiivilla ja mahdollistaa myös superlaajakulmakuvien ottamisen.

LG on nimennyt loven molemmille puolille jäävät kaistaleet ”New Second Screeniksi” ja tarjoaa näytön asetuksissa melko monipuoliset mahdollisuudet sen kustomoimiseen. Loven voi halutessaan piilottaa kokonaan mustalla reunuksella tai vaihtoehtoisesti neljällä erilaisella koriste-efektillä. Käyttäjä voi myös valita kuinka jyrkillä pyöristyksillä loven rajaus ylänurkissa tehdään.

G7:n alapäädyssä sijaitsee monien edelleen arvostama 3,5 mm ääniliitäntä, joka yhteydessä 32-bittiseen Quad DAC –piiriin. Mielenkiintoinen ominaisuus on myös Boombox-kaiutin, joka käyttää puhelimen sisätilavuutta resonanssikammiona ja tuottaa ensitestien mukaan markkinoiden voimakkaimpiin ja selkeimpiin lukeutuvan äänen. Valitettavasti stereoääntä ei kuitenkaan ole tarjolla. Kuulokkeista on sen sijaan tarjolla DTS:X 3D –tilaääni.

Suomessa saataville tulevat värivaihtoehdot ovat New Aurora Black ja New Moroccan Blue, joista kuvien laite edustaa jälkimmäistä vaihtoehtoa. Takakuoren reunoilta kaarevaksi muotoiltuun Gorilla Glass 5 –lasiin on toteutettu hillitty syvyysheijastusefekti, joka tulee esiin sopivassa valossa. Kaksoiskameran ja sormenjälkitunnistimen asettelu ja muotoilu on toteutettu varsin geneerisesti.

Takalasin alla sijaitseva akku on kapasiteetiltaan 3000 mAh, joka on pienehkö kilpailijoihin nähden ja lisäksi 300 mAh alhaisempi kuin pienikokoisemmassa edeltäjässä. LG:n mukaan akunkeston suhteen ei kuitenkaan ole tehty uhrauksia, kiitos virtapihimmän piiri- ja näyttötekniikan sekä Android Oreon edistyneempien virranhallintatoimintojen. Käytännössä se nähdään kuitenkin vasta testeissä, miten LG on onnistunut asian kanssa. Positiivisena seikkana LG on hyödyntänyt lasista takakuorta toteuttamalla G7:ään langattoman latauksen.

G7:n vasemman kyljen puoliväliin on sijoitettu yksi ylimääräinen näppäin, jota valmistaja kutsuu Google Assistant –näppäimeksi. Yhdellä painikkeella avautuu Assistant, kahdella painalluksella kameran Google Lens –ominaisuudet ja pohjassa pitämällä Assistantille voi alkaa sanelemaan suoraan käskyjä tai kysymyksiä. Valitettavasti käyttäjä ei voi asettaa näppäimeen haluamaansa omaa pikavalintatoimintoa.

Rautapuolella tarjolla on markkinoiden tämän hetken suorituskykyisin järjestelmäpiiri, eli Qualcommin Snapdragon 845. Suomessa myyntiin tulevassa versiossa muistiyhdistelmä on valitettavasti pienin mahdollinen, eli 4 Gt RAM-muistia ja 64 Gt tallennustilaa, joka alkaa olla tämän hintaluokan laitteeseen turhan vähän. Miinusta ropisee myös USB Type-C –liitännän USB 2.0 –tuesta.

Toisin kuin edeltäjämallissa, keskelle takakuoren yläosaa sijoitetun kaksoiskameran linssit ovat vertikaalisesti, eivätkä rinnakkain. Toteutus on pitkälti viime vuodelta tuttu: molempien kameroiden tarkkuus on 16 megapikseliä, mutta toinen on varustettu superlaajakulmaobjektiivilla. Pääkamerassa on f1.6-aukkosuhteen objektiivi 71 asteen kuvakulmalla ja superlaajakuvassa f1.9-aukkosuhteen objektiivi 107 asteen kuvakulmalla.

Kamerasovellukseen on lisätty V30S ThinQ –mallista tuttuja tekoälyominaisuuksia, kuten kuvauskohteen tunnistaminen ja  hämäräkuvaustilanteisiin pixel binningiä hyödyntävä Super Bright Camera –tila, jonka luvataan keräävän pimeässä neljä kertaa enemmän valoa kuin LG V30:n kamera.

Maininnan arvoisena seikkana LG kertoo G7:stä löytyvän laadukkaan keikkataltiointeihin sopivat mikrofonit, joiden tasoja ja säätöjä voi mukata Pro Video –kuvaustilassa. 4K-videon maksimipäivitysnopeus 30 FPS.

 

Yhteenveto

Ensituntumien perusteella LG G7:stä jäi varovaisen positiivinen kuva ja jäämme mielenkiinnolla odottamaan testikappaleen saapumista, jotta pääsemme tutustumaan laajemmin mm. näyttöön, ääniominaisuuksiin, kameran toimintaan ja kuvanlaatuun sekä akunkestoon.

Fyysisesti G7 vaikutti tyylikkään laadukkaalta, joskin muotoilultaan varsin hillityltä laitteelta, josta löytyy useampi mielenkiintoinen pieni erikoisominaisuus, mutta vastaavasti myös muutama heikkous, jotka epäilyttävät tämän hintaluokan puhelimessa. G7:n hinta on melko korkea ja kilpailu on kovaa, joten käytännön tasolla laitteelta vaaditaan lähestulkoon nappisuoritus, jos se haluaa selvitä voittajana tämän vuoden älypuhelinmarkkinoilla.

Kauppoihin G7 ThinQ saapuu Suomessa kesäkuussa juhannusta edeltävällä viikolla (vko 24) 849 euron suositushintaan.

This site uses XenWord.
;