Samsung Galaxy Note7 –älypuhelimen julkaisusta tuli viime vuonna melkoinen farssi, mutta yritys on siivonnut varsin hyvin tapauksesta seuranneen miljardiluokan sotkun ja nyt vuorossa on epäonnisen mallin seuraajan saapuminen markkinoille. Monet eurooppalaiset kuluttajat ovat odottaneet sitä pitkään, sillä edellinen Euroopassa myyty Note-malli oli versionumeroltaan 4.
Samsung esitteli Note8:n eilen (23. elokuuta) New Yorkissa järjestämässään Unpacked 2017 –tapahtumassa ja io-tech matkusti paikan päälle tutustumaan uutuuteen. Laitteesta ennakkoon nähtyjen lukuisten vuotojen myötä uutuusmalli ei päässyt juuri yllättämään millään osa-alueella.
Tutustumme tässä ensituntumat-artikkelissa sekä oheisella videolla laitteesta saamiimme ensivaikutelmiin sekä huomioihin. Note8:aan syvällisemmin perehtyvä varsinainen testiartikkeli on luvassa todennäköisesti syys-lokakuun taitteessa, kunhan olemme saaneet testikappaleen käsiimme ja ehdimme tutustumaan siihen riittävän syvällisesti käytännön testijakson puitteissa.
Ulkoisesti Note8 noudattaa pitkälti samaa kaavaa kuin aikaisempinakin vuosina – se näyttää Galaxy S –mallien suurikokoisemmalta ja hieman kulmikkaammalta ”isoveljeltä”. Puhelimen ääriviivojen kulmat on muotoiltu hieman jyrkemmiksi ja myös näytön kulmien pyöristys on hieman pienempi.
Rakenne koostuu alumiinirungosta sekä Gorilla Glass 5 –suojalasista valmistetuista etu- ja takakuoresta. Kokonaisuus on suojattu vedeltä IP68-standardin mukaisesti. Kädessä Note8 tuntuu Galaxy S8 –mallien tapaan erittäin tukevalta ja hyvin tehdyltä.
Suomessa myyntiin tulevia värivaihtoehtoja ovat Midnight Black sekä Maple Gold.
Vaikka Note8:n yleisilme näyttääkin hieman Galaxy S8 –malleja ”kulmikkaammalta”, on sen muodot miellyttävän sulavia ja pyöristettyjä. Etu- ja takakuoren pitkiltä sivuilta kaarevat lasipinnat yhdistyvät alumiinirunkoon lähes saumattomasti ja sivulta katsoen Note8 on symmetrinen etu- ja takapuolen suhteen. Alumiinirunko kapenee selvästi laitteen kyljissä sivuille kaartuvien lasien vuoksi. Kokeilimme puhelimen kaikkia neljää värivaihtoehtoa, joista Suomessa myyntiin tulevat musta ja kulta olivat pahimpia sormenjälkimagneetteja.
Fyysisiltä mitoiltaan Note8 on suurikokoinen puhelin, mutta näytön tuumakokoon nähden se tuntuu kädessä yllättävän hyvin käsiteltävältä. Syy tähän löytyy näytön kapeista reunoista sekä näytön poikkeuksellisen laajasta kuvasuhteesta. Note7:ään nähden ”kasi” on merkittävät yhdeksän millimetriä pidempi, mutta melko maltilliset 0,9 mm leveämpi sekä 0,7 mm paksumpi. Knoppitietona Note8 on 8,4 mm kapeampi, kuin alkuperäinen ensimmäisen sukupolven Note. Painoa Note8:lla on 195 grammaa, joka on kuitenkin hyvin tasapainossa ulkomittojen kanssa.
Note8:n näyttö on 6,3-tuumainen, eli 0,6 tuumaa suurempi kuin Note7:ssä ja 0,1 tuumaa suurempi kuin Galaxy S8+:ssa. Näyttö perustuu Super AMOLED –paneeliin, jonka tarkkuus on 1440 x 2960 pikseliä, eli kuvasuhde on tavanomaista laajempi 18,5:9. Näyttö on pitkiltä sivuiltaan kaareva, mutta vain hyvin hyvin kevyesti. Galaxy S8 –mallien tapaan näytön alareunaan sijoitettu virtuaalinen kotipainike on varustettu paineentunnistuksella. Kuvanlaadultaan näyttö vaikutti erinomaiselta, mutta tarkempia analyyseja teemme vasta testiartikkelin yhteydessä.
Rautapuolella Note8 tarjoaa pitkälti yllätyksettömän kattauksen. Järjestelmäpiirinä toimii markkina-alueesta riippuen joko Exynos 8895 tai Snapdragon 835, joista kumpikin ovat kahdeksanytimisiä ja valmistettu 10 nm viivanleveydellä. Muistia on 6 Gt LPDDR4 RAM –muodossa sekä 64 Gt UFS 2.1 –tallennustilan muodossa. Tallennustila on laajennettavissa jopa 256 Gt:n micro-SD- ja UFS-muistikorteilla. LTE-yhteydet tukevat jopa Cat.16-luokan siirtonopeuksia. Sisäinen 3300 mAh akku on laitteen ulkomittoihin nähden melko pienikokoinen ja sen lataaminen onnistuu sekä Quick Charge 2.0 –pikalaturilla että langattomasti WPC- ja PMA-standardien puitteissa.
Note-puhelimien keskeisimpiin erikoisominaisuuksiin on aina kuulunut S Pen –kosketuskynä ja niin on asian laita myös Note8:n tapauksessa. Kynän paikka sijaitsee puhelimen rungon sisällä ja se vedetään ulos alapäädyn oikeasta reunasta. Kynässä on pieni jousitettu nuppi, josta kynä on helppo vetää ulos puhelimen sisältä. Note8:n kynä tulee 4096 eri painetasoa ja sen vaihdettavissa oleva kärki on vain 0,7 mm paksu. Kynä toimii myös veden alla.
Samsung on tälläkin kertaa uudistanut ja monipuolistanut S Peniin liittyviä ominaisuuksia ja sen toimintovalikko on vihdoin käyttäjän mukautettavissa. Uusiin ominaisuuksiin lukeutuvat mm. aikuisille suunnattu Coloring-värityskirjatoiminto, kielikäännökset sekä valuutta- ja yksikkömuunnokset osaava Translate sekä kynällä piirrettyjen animoitujen gif-kuvaviestien luomisen mahdollistava Live Message.
Yksi Note8:n mielenkiintoisimmista uusista ominaisuuksista on kaksoiskamera, joka käyttää kahta 12 megapikselin kamerasensoria. Kamerat ovat sijoitettuna takakuoren yläosassa sijaitsevaan kehykseen, joka on aavistuksen takakuoren lasipinnasta kohollaan. Kameroista vasemmanpuolimmainen on laajakulmakamera ja oikeanpuolimmainen puolestaan telekamera. Salama ja pulssinmittaussensori ovat sijoitettuna kameroiden ja sormenjälkitunnistimen väliin, jotta sormi ei tuhrisi kameran linssejä rasvaisilla sormenjäljillä. Sormenjälkitunnistin on kehyksessä aavistuksen enemmän upotettuna kuin Galaxy S8 –malleissa, joten sen löytäminen näppituntumalla on hieman helpompaa.
Kamerasensoreista toinen on Galaxy S8 –malleista tuttu 1/2,55-tuumainen malli, jonka parina on valovoimainen f1.7 26 mm laajakulmaobjektiivi. Toinen kameroista käyttää uutta 1/3,4-tuumaista sensoria, jonka parina on f2.4-aukkosuhteen 52 mm (kinovastaava polttoväli) teleobjektiivi, joka mahdollistaa häviöttömän kaksinkertaisen zoomauksen. Harvinaisena herkkuna Samsung on lisäksi varustanut molemmat kamerat optisella kuvanvakaimella. Tarkennukseen kamerat käyttävät Dual Pixel –vaiheentunnistustekniikkaa.
Note8:n kamerasovellus tarjoaa pari uutta temppua, joista ensimmäinen on nykypäivänä muotia olevan syvyysterävyysefektin loihtiva Live Focus. Ominaisuus käyttää kameran zoomiominaisuutta ja sumentaa kuvauskohteen taustan ohjelmallisesti. Efektin voimakkuutta voi säätää sekä kuvaushetkellä että jälkikäteen. Toteutus on hieman erilainen kuin Galaxy S8 –mallien valikoiva tarkennus –ominaisuudessa, joka mahdollisti tarkennuspisteen valitsemisen kuvasta jälkikäteen. Uusi Dual Capture –ominaisuus hyödyntää molempia takakameroita samanaikaisesti ja tallentaa myös laajakuvanäkymän, vaikka käyttäjä ottaisi lähikuvaa kohteesta zoomin avulla.
Pääsimme testaamaan Note8:n kameraa vain hyvin rajatusti esittelytilassa, mutta sen kuvanlaatu vaikutti puhelimen näytöltä tarkasteltuna varsin lupaavalta. Tarkempaa analyysiä kuvanlaadusta on luvassa, kunhan pääsemme käyttämään kameraa erilaisissa käytännön tilanteissa.
Maininnan arvoisena pikku-uudistuksena Note8 tarjoaa Apps Edge –valikossa mahdollisuuden luoda pikakuvakkeita sovelluspareihin. Toisin sanoen käyttäjä voi valita kaksi usein yhdessä käytettävää sovellusta, jotka avautuvat yhdestä pikakuvakkeesta jaetun näytön tilaan.
Uusi Note8 ei onnistunut tarjoamaan merkittäviä yllätyksiä huhumyllyä seuranneelle mobiilitoimittajalle, mutta ensituntumien perusteella se vaikutti siitä huolimatta erittäin vakuuttavalta kokonaisuudelta. Tämän kokoluokan laite ei toki sovi kaikkien käyttötarpeisiin, eikä niin ole tarkoituskaan. Koon ohella monille kompastuskiveksi muodostuu varmasti hinta, joka on nelinumeroisena varsin hurja. Toisaalta markkinoilta ei juuri löydy vastaavia vaihtoehtoja, etenkin jos S Pen –kynän ominaisuudet houkuttavat. Jäämme io-techissä mielenkiinnolla odottamaan Note8:n testikappaletta ja etenkin kaksoiskameran loihtimien otosten kuvanlaatua.
Galaxy Note8:n myynti alkaa Suomessa 15. syyskuuta 1029 euron suositushintaan. Ennakkotilaukset ovat tehtävissä 23. elokuuta lähtien. Ennakkotilaajat saavat kaupan päälle 159 euron hintaisen DeX Station –telakan.
Pahoittelut leikkaamattomasta videosta, katotaan onnistuuko klippaaminen YouTuben editorilla, kun unohtui kaapeli reissusta videon siirtämiseksi puhelimesta tietokoneella muokattavaksi.
Tätä on odotettu kuin kuuta nousevaa. :drool: Note4:lla on menty jo ikuisuudelta tuntuva aika, joten syyhyttää päästä päivittämään puhelin. Hinta on kyllä suolainen, mutta jos saisi työnantajan suostuteltua hankkimaan tämän seuraavaksi työpuhelimeksi vuodenvaihteessa. Artikkelia odotellessa. :tup:
Outo suunta Notelle. Alun työkäyttöön suunnitellusta puhelimesta on siirrytty hipsteriominaisuuksiin, On sparkling kynäefektiä, kaikenlaisia kamerakikkailuja jne.
Saa nähdä menikö brändi pilalle.
Komea luuri, ostaisin jos olisi vähän halvempi
Olishan se komia, mutta kyllä on hinnat karannut totaalisesti näissä lippulaivamalleissa :S
Sama juttu, paitsi Note Edge ja osarilla jo tilauksessa :joy:
Jos on pakko säästää tuo vajaa 30€/kk jostain, niin katkaisen vaikka vessatabletin sim-liittymän :rolleyes:
Hetkonen muuten! Juolahti juuri mieleen, että mahtaako tämä mahtua enää meitsin audin latauslaatikkoon?
Voidaan syyttää Nokiaa. Kommuillahan ne hinnat ensimmäisenä karkasi. Tosin tuolla hinnalla puhelimen pitäisi jo tuoda kahvi sänkyyn.
Sitten tärkein kysymys: Miltä se tuntuu kädessä, onko sitä mahdollista käyttää yhdellä kädellä? 6,3" on jo iso näyttö, mutta reunojahan tuossa ei ole juuri ollenkaan.
Jossain 900 euron tietämillä tämä Note Edgegin oli aikoinaan. Ei tuo Note8 nyt niin paljon kalliimpi ole. Melkein voi kuitata eron jo pelkillä isommilla muisteilla.
Oliko tuolla tilaisuudessa puhetta tuosta kaksois OIS-kamerasta? Millaisia etuja siinä mahtaa olla esimerkiksi Huawei P10:n ja Nokia 8:n ratkaisuun, jossa vain värisensorin objektiivissa on optinen vakain? Toki kaksoiskamera toteutus on muutenkin vähän erilainen.
Jos vain mahdollista, niin ottakaa testiin jossain vaiheessa myös tuo DeX Station –telakka :geek:.
Ei ollut sen tarkemmin puhetta, mutta onhan siitä tässä toteutustavassa apua, kun zoomikamerassakin on vakautus.
DeX on itseasiassa ollut toimiston hyllyllä odottamassa jo Galaxy S8:n julkaisusta lähtien, mutta ei ole vaan millään ehtinyt perehtymään siihen tarkemmin.
Mikä sitten on kenellekkin paljon, itselle pelikoneen kasauskaan ei maksa 1000€ saati puhelin. Mutta suosinkin käytettyjä komponentteja, eikä tarvi olla se kaikkein nopein näyttis, prossu sekä RAM kombo.
Mun mielestä OP 5 on jo liian kallis, vaikka himmottaisikin kolmonen vaihtaa siihen 😀
Puhelin hypisteltävissä jo ainakin Verkkiksen myymälässä :confused::eek::jd:
Samsung Galaxy Note8 -Android-puhelin, Dual-SIM, kulta 1 029,00 €
Tuo muuten on jo monessa paikkaa testattavana, mutta yhtä asiaa en oikein tajunnut kun kokeilin. Nimittäin miten sen ruudulle kiinnitetyn noten saa uudelleen muokattavaksi ilman, että menee lukitusruudusta sisään s-noteen?
Sinänsä se sammutetun ruudun kirjoitus oli kyllä sellainen asia, että varmasti tulee olemaan paljon käyttöä.
Tuplanäpäyttää sitä notea, niin pääsee muokkaamaan.
No niinpä tietysti :tup: Enpä olisi heti arvannut
Sain Note 8:n käsiini eilen ja aloitin välittömästi käyttötestin. Tässä muutama kameralla otettu vertailukuva GS8:iin, OnePlus 5:een ja Honor 9:ään verrattuna:
Onko noissa kuvissa jotain oleellista eroa toisiinsa nähden :confused:
En oikein matti meikäläisen silmin huomaa
Vertaa sen parkkikyltin tekstien luettavuutta kolmessa ylimmässä kuvassa. Note 8 on selvästi paras siinä suhteessa.
EDIT: Eipäs olekaan. Honor 9 on terävin, mutta näyttää siltä, että se terävyys tulee prosessorilta.
Kun menee yksityiskohtiin niin on. Ylemmistä kuvista vaikka tuo etualan Volvo ja oranssi-punainen prätkä kertovat omaa kieltään. Näistä kuvista mun mielestä OP5 antaa parhaan tuloksen yhdessä S8 kanssa. Noten kuva näyttää ylivaloittuneelta. Honor 9 on selvästi tarkentanut lähemmäs koska tosiaan tuo parkkikyltin tekstit ovat selvimmät mutta tuon auton ja prätkän yksityiskohdat ovat todella epäselviä ja rekkarista erittäin vaikea saada selvää.
Alemmissa 2x zoomatuissa kuvissa, Honor 9 kuvissa kauempana olevista rekkareista ei saa käytännössä mitään selvää ja jo ton oranssi-mustan prätkän yksityiskohdat on epäselviä. OP5 selviää paremmin mutta on tossa selvä ero Noten hyväksi.
Totta, kun zoomattuja kuvia vertaa Note 8 voittaa selvästi.
Tämä sinällään ihan loogista, koska Note8:ssa on kolmikon ainoa optinen 2x-zoomaus. Muissa käytetty osittain tai kokonaan softakikkoja.
Puita ja pensaita kun katsoo niin näkee että OP5 on huonoin edelleen.