Kokonaisuudessaan Apple Watch Series 9 on hyvin tuttu kello missään määrin valmistajan kellovalikoimaa seuranneille. Apple Watch -valikoimassa se on Ultraa sopivampi kello peruskuluttajalle, mutta Series 9:n korkeahkon hinnan myötä edullisempi SE-malli karsittuine ominaisuuksineen voi sopia monille paremmin.
Lisäksi Series 9:n mukanaan tuomat uudistukset viime vuoden malliin verrattuna ovat huomattavan pieniä, minkä myötä mahdollisesti poistomyynneissä löytyvät vanhemmat mallit asettavat uutukaiselle kovan vastuksen. Päivityspainetta Series 9 ei myöskään samasta syystä kykene vanhempien kellojen omistajille juurikaan tuottamaan.
Plussaa
- Laadukas rakenne
- Sulava käyttökokemus
- Erinomainen integraatio Applen puhelinten kanssa
- Pikalataus
Miinusta
- Akunkesto varauksin
- Unenseuranta vaatii unitilan käyttämistä
- Korkeahko hinta varauksin
- Ei tukea muille kuin iPhoneille
Applen älykellomallisto sai tänä vuonna jälleen totuttuun tapaan uuden versiopäivityksen. Series 9 -sukupolvessa kulkeva kellomallisto on pysynyt ulkonäöltään käytännössä ennallaan alkupäivistä asti, joskin näytön koko on saanut osakseen pari päivitystä. Series 9:ssä näyttö on kooltaan identtinen viime vuoden Series 8:aan sekä jo parin vuoden takaiseen Series 7:ään nähden. Edeltäjämalliin verrattuna Series 9:n päivitykset ovat siis tällä kertaa jääneet sisuskaluihin sekä tuplaantuneeseen näytön kirkkauteen.
Series 9 saapui Suomessa myyntiin 22. syyskuuta 41 mm mallin 459 euron sekä 45 mm mallin 489 euron lähtöhinnoin. LTE-yhteyksien kanssa kellon suositushinta nousee 120 eurolla. Applen kellovalikoimassa se sijoittuu viime vuonna Series 8:n kanssa samaan S8 -järjestelmäpiiriin päivittyneen 289 (40 mm) tai 319 (44 mm) euron suositushintaisen 2. sukupolven SE-mallin sekä tänä vuonna hieman viime vuotta edullisempaan hintaluokkaan 909 euron suositushinnallaan tipahtaneen 2. sukupolven Ultra-kellon väliin.
Tässä testiartikkelissa tutustumme Apple Watch Series 9:ään parin viikon ympärivuorokautisen käyttöjakson pohjalta. Testikappaleemme on alumiinikuorella ja hiilineutraalilla Sport Loop -rannekkeella varustettu 45 mm:n malli LTE-yhteyksillä, eli sen suositushinta on 609 euroa. Apple ei toimita testikappaleita kotimaassamme, joten Apple Watch Series 9:n toimitti lainaan ystävällisesti DNA.
Pakkaus ja sen sisältö
Apple Watch Series 9:n paketti on valmistajan nykytyylille uskollisesti pääosin kierrätettävissä. Valkoisen paketin sisällä on omat pakettinsa kellolle itselleen sekä sen rannekkeelle. Paketti on myös merkattu Applen vihreällä kierrätyslogolla, joka kertoo kellomallin olevan hiilineutraali mukana toimitettavan rannekkeen kanssa. Itse kellon lisäksi toimitussisältöön kuuluu:
- Magneettinen latauslätkä kiinteällä USB-C-kaapelilla
- Pika-ohje- ja takuutietolappuset
Latauslätkä on muutamasta viime vuodesta tuttu USB-C-liitäntää käyttävä malli, joka tukee kellon pikalataamista. Kiinteä kaapeli on omiin käyttötottumuksiini pienoinen miinus, sillä latausliitännällä varustettu lätkä mahdollistaisi puhelimen kanssa saman laturin ja johdon käyttämisen. Langatonta Qi-latausta Apple Watch Series 9 ei tue, mikä on nykypäivänä harmillinen miinus.
Mitä uutta?
Kuten Apple Watcheissa jo parissakin sukupolvessa, ovat Series 9:n erot edeltäjäänsä kohtalaisen hillityt. Ulkonäöllisiä muutoksia ei kelloon ole tullut tällä kertaa lainkaan, mutta muita päivityksiä mukaan on kuitenkin hieman mahtunut, kuten muun muassa uusi järjestelmäpiiri, joka mahdollistaa uuden sormilla tehtävän pikaeleen.
Tarkat erot Series 9:n ja 8:n välillä ovat:
- Kaksi kertaa edeltäjää kirkkaampi LTPO OLED -näyttö (2000 cd/m2 1000 cd/m2)
- Entistä tehokkaampi S9-järjestelmäpiiri ja toiseen sukupolveen päivittynyt Ultrawide Band -siru
- S9 mahdollistaa sormien napautuseleen tunnistuksen
- 2. sukupolven Ultrawide Band -siru mahdollistaa paremman integraation HomePod-kaiuttimien kanssa sekä puhelimen tarkan sijainnin etsimisen
- Series 9:n tallennustila on päivitetty 64 gigatavuun (vs. Series 8:n 32 Gt)
- Series 9 alumiinikuorella ja uudella Sport Loop -rannekkeella on valmistukseltaan hiilineutraali
Kellon rakenne ja yksityiskohdat
Ulkoisesti Series 9 on käytännössä identtinen viime ja toissa vuosien malleihin nähden. Myös aiempiin sukupolviin ja SE-malliin nähden sukunäköä on huomattavan paljon, joskin Series 7:ssä Series 8:ssa ja Series 9:ssä näyttöjen koot ovat halkaisijaltaan millin Series 4–6 -malleja sekä SE-mallia suuremmat.
Series 9:n OLED-näytön resoluutio on aiemmista malleista tuttu 484 x 396 ja sen luvataan yltävän viime vuoden Ultra-mallista tuttuun tapaan jopa 2000 nitin (cd/m2) kirkkauteen. Näytön kirkkaus on siis peräti tuplaantunut viime vuoden Series 8:n 1000 nitistä. Kirkkaus ei jäänyt testijaksolla kertaakaan liian vähäiseksi, mutta toisaalta vastaavissa olosuhteissa myös Series 8:n 1000 nitin kirkkaus on ollut aina riittävä.
10,7 mm:n paksuus Series 9:ssä on muiden ulkomittojen tavoin tuttu aiemmista Apple Watch -malleista, mutta se on käytännössä edelleen ainakin omassa ranteessani hyvän kokoinen.
Apple Watch Series 9 (45 mm):
- 45 mm OLED -näyttö, 484 x 396 -resoluutio, 326 PPI, 2000 cd/m2 maksimikirkkaus
- Mitat: 45 x 38 x 10,7 mm
- Paino: 38,7 grammaa
- Materiaali:
- Runko: Alumiini tai ruostumaton teräs
- Näyttölasi: Ion-X-suojalasi tai safiirilasi
- Suojaus: Vedenkestävyys 50 metrin syvyyteen, IPX6
- Valmistajan kotimaa: Yhdysvallat
- Valmistusmaa: Kiina
Apple Watch Series 9 on saatavilla niin alumiinisella kuin myös ruostumattomasta teräksestä valmistetulla rungolla. Pohjamallit ja myös testiimme saapunut yksilö ovat alumiinisia. Teräsmallit ovat saatavilla vain LTE-yhteyksillä ja ne kustantavat yli 200 euroa alumiinisia enemmän, eli hintaero on varsin suuri. Runkorakenteen lisäksi näytön suojalasi päivittyy teräskelloissa Ion-X-suojalasista safiirilasiin. Kellon oikeassa kyljessä sijaitsevat tutut kruunupainike ja alempi painike, joka näytti ennen viimeisimpänä käytetyt sovellukset, mutta nykyisessä uusimassa Watch OS -päivityksessä siirtyi aukaisemaan asetusvalikon.
Series 9:n veden- sekä pölynkestävyysluokitukset ovat säilyneet ennallaan aiemmista malleista tutuissa 50 metrin teoreettisessa upotuskestävyydessä sekä IPX6:ssa. Lisäksi kellon mainitaan olevan uinninkestävä. Viime vuonna Ultra-malliin esiteltyjä todellisen sukellussyvyyden kestävyyttä tai muita vahvempia suojauksia Series 9:iin ei siis ole tuotu.
Kellon tausta Series 9:ssä on aiemmista malleista tuttuun tapaan keraaminen ja myös sensorikattaus on ennallaan – mukana ovat sykkeen ja veren happipitoisuuden mittaukset, minkä lisäksi kello tukee myös EKG-mittausta sekä viime vuonna mukaan tuotua lämpötilamittausta, jota käytetään ainakin kuukautiskierron seurantaan.
Rannekkeen kiinnitys Series 9:ssä on aiemmista Applen kelloista tuttu, eli kellon vaihtoehtoisten rannekkeiden valikoima alkaa nykypäivänä olla jo kohtalaisen suuri. Siitä huolimatta kelloissa olisi kuitenkin mukava nähdä ainakin vaihtoehtoinen standardikiinnitys, joka mahdollistaisi minkä vain hihnan käyttämisen.
Testilaitteemme tumman sininen Sport Loop -ranneke on kankainen ja kiinnityksessä käytetään tarrapintaa. Käyttömukavuudeltaan kangashihna oli omalla ihollani erittäin mukava. Sport Loop -rannekkeen kanssa kello on Applen mukaan hiilineutraalisti tuotettu, mutta sen lisäksi allekirjoittaneen makuun se on myös pykälän Applen aiemmin lähes aina perusmalleihinsa tarjoamaa fluoroelastomeerihihnaa tyylikkäämpi. Series 9 on kuitenkin saatavilla edelleen myös fluoroelastomeerihihnalla.
Kellon suorituskyky ja ohjelmisto
Apple Watch Series 9:n sisällä lepää valmistajan uusi S9-järjestelmäpiiri, jossa kerrotaan olevan 60 prosenttia S8-piiriä enemmän transistoreita. Lisäksi piiri tarjoaa uuden neliytimisen Neural Engine -koneoppimispiirin, jonka kerrotaan tekevän koneoppimisesta kaksi kertaa entistä tehokkaampaa, mikä mahdollistaa Applen mukaan myös uuden kaksoisnapautuseleen.
Lisätyn suorituskyvyn lisäksi S9 tuo mukanaan toisen sukupolven Ultra wideband -sirun, joka mahdollistaa integroinnin HomePod-kaiuttimien kanssa kellon kaiuttimen lähelle viemällä sekä iPhonen tarkan sijainnin etsimisen. Piiripäivitysten lisäksi Apple on kasvattanut kellon sisäisen tallennustilan määrän 64 gigatavuun, mikä miellyttänee käyttäjiä, joilla vanha 32 gigatavun tallennustila on jäänyt liian pieneksi.
Kellon tekniset tiedot:
- S9 -järjestelmäpiiri
- 64 Gt tallennustilaa
- Bluetooth 5.3, Wi-Fi 802.11 b/g/n (2,4 GHz + 5 GHz), LTE, GPS, GLONASS, Galileo, QZSS, BDS, Ultra Wideband 2
Yhteysominaisuuksien osalta tuettuna on Ultra Wideband 2:n ohessa Apple Watchien vakikattaus. Wi-Fi-verkkoja kello tukee 2,4:n sekä 5 GHz:n taajuuksilla ja mukana on myös NFC, jolla onnistuu lähimaksaminen Apple Pay -järjestelmän kautta. Ultra-mallien kaksitaajuista GPS:ää Series 9:ään ei ole tuotu. Perusmalliinkin ominaisuutta voisi teoriassa hintaluokkansa puolesta kaivata, sillä esimerkiksi Huawein parin vuoden takaiset edullisemmat Watch GT 3:t kyseisen teknologian tarjosivat. LTE-yhteydet puolestaan löytyvät ymmärrettävästi vain LTE-malleista ja toimiakseen ne vaativat eSIM-tilauksen.
Puhelimeen yhdistämisen lisäksi Series 9 mahdollistaa Bluetooth-yhteyden käyttämisen kuulokkeisiin yhdistämiseen, mikä on tuttua jo aiemmistakin valmistajan kelloista. Tällöin LTE-yhteyksiä tukevalla kellolla onnistuu niin puheluiden puhuminen kuin myös suoraan striimauspalvelusta musiikin toistaminen ilman puhelimen mukana pitämistä.
Applen älykellomallisto sai käyttöjärjestelmärintamalla osakseen tänä vuonna suurimman päivityksensä hetkeen, sillä pääosin tutusta ulkonäöstä huolimatta käyttökokemus on muuttunut merkittävästi. Aloitusnäytön alapuolelta esiin tullut asetusvalikko on nimittäin siirretty kruunupainikkeen alapuolella sijaitsevan painikkeen taakse ja alapuolelle on sen sijaan tuotu widget-piensovellukset, jotka kulkevat Applen kellokäyttöjärjestelmässä ”älykäs pino” -nimellä.
Myös sovellusvalikko on saanut osakseen muutoksen, sillä ennen käytössä olleesta isosta sovellussekamelskasta, jota pystyi suurentamaan tai pienentämään on siirrytty sinänsä saman ulkonäön tarjoavaan ylös sekä alas rullattavaan valikkoon, jossa sovellukset ovat riveissä. Muutos on ainakin allekirjoittaneen mielestä ehdottomasti selvä askel parempaan, sillä se pitää ulkonäön edelleen tutunnäköisenä, mutta parantaa käytettävyyttä huomattavasti.
Selkeimpien ulkonäkömuutosten lisäksi mukana on tuttuun tapaan jälleen myös uusia kellotaulujakin, joista näyttävin lienee Ressu, joka tarjoaa useita erilaisia animointeja klassiselle sarjakuvakoiralle. Watch OS 10:n mukanaan tuomat käyttöliittymäuudistukset eivät kuitenkaan jää vain uusimman sukupolven iloksi, vaan Applelle tyypilliseen tapaan päivitys saapuu myös vanhemmille malleille aina vuonna 2018 julkaistusta Series 4:stä alkaen.
Puhelimeen tarjolla puolestaan on tuttu sovelluskattaus, eli kellosta täyden ilon irti ottaakseen puhelimessa on käytettävä peräti kolmea sovellusta – kellon itsensä asetuksia säädetään Watch-sovelluksesta, terveystiedot löytyvät Terveys-sovelluksesta ja liikuntatiedot puolestaan Kuntoilu-sovelluksesta.
Tuttuna miinuspuolena kellon parittaminen onnistuu edelleen vain iPhone-puhelimen kanssa, eli edes Applen iPad ei voi olla kellon pääasiallisena kumppanina, vaikka iPhonen välityksellä yhdistys myös tablettiinkin onnistuu, jotta liikunta- ja terveystietoihin on mahdollista päästä käsiksi.
Käyttökokemukset ja akunkesto
Uuden käyttöliittymän myötä Apple Watchien käyttökokemus on muuttunut kenties suuremmin kuin kertaakaan aiemmin, mutta siitä huolimatta vanhempien kellojen ystäville laite tuntuu jo suoraan paketista tutulta.
Älykäs pino -valikkoon lisättyjen widgettien myötä käyttökokemus on ainakin omaan makuuni ottanut kuitenkin selvän harppauksen parempaan päin. Entisellä käyttöliittymällä allekirjoittaneella oli tapana aina pitää kellotauluja, joihin mahtui mahdollisimman paljon tietoa, mutta älykkään pinon myötä helpommin saatavaksi tulleiden lisätietojen myötä kellotauluvalinnat on voinut tehdä enemmän ulkonäön perusteella.
Series 8:aan verrattuna Series 9:n ei kuitenkaan tunnu käytännössä lähes lainkaan erilaiselta. Suorituskykyero ei ole nähtävissä tavallisessa käytössä, vaan molemmat kellot tuntuvat käytännössä täysin viiveettömiltä ja yhtä vikkeliltä keskenään. Myös Siri-tekoälyavustaja on molemmissa kelloissa käytännössä identtinen nopeudeltaan. Apple mainosti S9-piirin mahdollistavan joidenkin Siri-komentojen toimimisen jatkossa suoraan kellossa itsessään, mutta ainakaan suomeksi ominaisuus ei vielä ilman verkkoyhteyttä toimi, eli siltäkin osin erot Series 8:n ja Series 9:n välillä puuttuvat kokonaan.
Ainoiksi Series 8:n ja Series 9:n käytännössä erottaviksi tekijöiksi jäävätkin Series 9:n kirkkaampi näyttö sekä sormien näpäytysele. Series 9:n tunnistaa etusormen ja peukalon napautuksen keskenään ja mahdollistaa sen avulla älykäs pino -valikon rullaamisen tai ilmoituksiin reagoimisen. Napautuksella on muun muassa mahdollista vastata puhelimeen tai torkuttaa herätystä. Huomion arvoisena seikkaan sormien napautusele vaatii kellon hihnan olemista kohtalaisen kireällä.
Omassa käytössäni Series 9:n tuntui päivityksistään huolimatta käytännössä identtiseltä Series 8:n kanssa. Sormieleelle ei omassa elämässäni juurikaan löytynyt käyttöä paitsi kerran, kun herätys alkoi soimaan hampaiden pesun aikana – valitettavasti juuri tuolla kerralla hihna oli myös jäänyt hieman löysälle, eikä kello tunnistanut elettä lainkaan. Näytön kirkkaus puolestaan on jo Series 8:ssa varsin hyvä, eikä talvikuukausien aikana ollut havaittavissa selvää eroa. Parempi on toki aina parempi ja kirkkaana kesäpäivänä Series 9:n näyttö voi mahdollisesti erottua selvemmin edukseen.
Kellon älyominaisuudet itsessään puolestaan toimivat tuttuun tapaan erinomaisesti. Ilmoitukset saapuvat luotettavasti ja niihin voi vastata monipuolisesti, minkä lisäksi myös puheluiden puhuminen onnistuu kellon välityksellä, joko LTE-liittymällä tai Bluetoothin yli. Myös terveysominaisuudet ovat säilyneet pääosin ennallaan, joskin urheiluseurantaan Apple kertoo tuoneensa mukaan uuden monipuolisemman pyöräilyseurannan. Liikuntaseurannan GPS-yhteys löytyi testijaksolla käytännössä aina välittömästi, kuten Applen kelloissa on ollut tapanakin. Urheilusuorituksiin liittyviä palautumistietoja Applen oman sovellukset eivät osaa edelleenkään näyttää.
Unenseuranta päivittyi viime vuonna näyttämään myös eri univaiheissa vietetyt ajat tehden vakiosovelluksesta sinänsä vertailukelpoisen kilpailijoihinsa nähden, mutta siitä huolimatta parannettavaa vielä olisi. Kello mittaa unta vain, kun käytössä on ”nukkumistila”, jonka voi ajastaa puhelimesta alkamaan haluamaansa aikaan. Tilan kanssa unenseuranta vaikuttaa kohtalaisen luotettavalta, mutta valitettavasti erillisen tilan myötä esimerkiksi päiväunet eivät Applen unenseurantaan ilmesty.
Unenseurannan puutteita voi toki olla mahdollista korjata jollain kolmannen osapuolen sovelluksella, sillä tuttuun tapaan Apple Watch Series 9 on täysiverinen älykello, johon on mahdollista ladata lisäsovelluksia App Store -kauppapaikalta.
Akunkestoksi Apple lupaa normaalikäytössä tutut 18 tuntia, eli alle yhden vuorokauden. Tuttuun tapaan Applen arvio on kuitenkin kohtalaisen hillitty ja jos Always on -näytön piti pois päältä, kesti kello toistuvasti noin kaksi kokonaista vuorokautta ennen latauksen tarvetta. Huomion arvoisena seikkana joulukiireiden aikaan urheiluseuranta oli kohtalaisen vähäistä. Aktiivisemmalla liikunnanseurannalla ja jatkuvasti päällä pysyvän näytön kanssa kelloa saaneekin ladata joka päivä. Käytännössä akunkesto vaikutti olevan identtisellä tasolla aiempien mallien kanssa.
Akunkesto ei siis edelleenkään Applen älykelloissa yllä markkinoiden huippujen tasolle ja ranteessa jatkuvasti elämää seuraavalle laitteelle voisikin toivoa esimerkiksi edes puolen viikon akunkestoa. Series 9:n pikalatausnopeus on kuitenkin sen verran vikkelä, että kelloon sai helposti koko päivän käyttöajat sitä vain aamutoimien, kuten hampaidenpesun sekä aamupalan syömisen ajan lataamalla. Illalla unohdettu lataus on siis useimmiten helppo korjata vielä aamutoimien aikana. Miinusta kello ansaitsee siitä, ettei langaton lataus ole tuettuna yleisen standardin puitteissa, eli sitä ei voi ladata millä tahansa Qi-laturilla.
Alhaisen virran tilassa Apple lupaa akunkestoksi 36 tuntia, mutta tällöin taustadatan käyttöä rajoitetaan ja ilmoitukset voivat viivästyä. Lisäksi taustalla tapahtuvat terveysominaisuudet yksinkertaistuvat selvästi.
Yhteenveto
Kokonaisuudessaan Apple Watch Series 9 on tavallaan jo ennalta tuttu kello. Kyseessä on edelleen Applen puhelinten omistajille ehdottomasti paras kellomallisto, jos akunkestosta vain on valmis kompromissin tekemään, sillä kaikki muut ominaisuudet toimivat niin helposti ja ongelmitta. Samalla vanhempien kellojen omistajille Series 9 ei käytännössä kuitenkaan tarjoa juurikaan merkittäviä uudistuksia, joilla hankintaa voisi järjellä perustella.
Peruskäyttäjälle Applen nykyvalikoimasta Series 9 ja SE ovat preferensseistä riippuen ehdottomasti selkeimmin suositeltaviksi sopivat mallit, sillä yli 900 euron hintainen Ultra-malli on jo väistämättä huomattavan kallis, eikä sitä voi suositella kuin ehdottomasti kestävämpää rakennetta ja parempaa akunkestoa kaipaaville maksukykyisille kuluttajille. Series 9:n 459 tai 489 euron hintainen alumiininen malli ilman LTE-yhteyksiä on kuitenkin myös väistämättä hieman hintava, minkä myötä 170 euroa edullisemmat SE-mallit voivat sopia useille perusmallia paremmin.
SE-malleissa käyttäjä tekee kuitenkin muutamia kompromisseja. Laaduntuntuun ajatuksen tasolla vaikuttavana seikkana SE-mallien takakuori on muovia keraamin sijaan, minkä lisäksi halvemmista malleista puuttuu EKG-mittaus, pikalataus ja lämpötilamittari. Käytännössä EKG-mittauksen sekä pikalatauksen puute ovat todennäköisesti suurimmat miinukset ja varsinkin itse olen havainnut Series-mallien pikalatauksen selvästi elämää helpottavaksi tekijäksi lyhyehkön akunkeston omaavan puettavan laitteen kanssa. 170 euron hintaeroa se ei kuitenkaan minulle onnistuisi suoraan perustelemaan.
Toisaalta myös mahdollisesti alennuksista löytyvät viime sukupolven mallit kannattaa pitää mielessä. Series 8 -kellot nimittäin ovat käyttökokemukseltaan käytännössä identtisiä Series 9:n nykytilan kanssa, sillä nopeus niin valikoissa kuin myös Siri-tekoälyavustajan kanssa on vastaavaa kuten myös akunkestokin. Series 9:n sormien napautuseleen tunnistus on teknologiana hieno, mutta käytännön hyödyltään ainakin itselleni kohtalaisen vähäinen ja lisätty näytönkirkkaus puolestaan on kiva, mutta todennäköisesti harvalle välttämätön lisä.
Vanhempien Applen kellojen omistajille Series 9:ä on kohtalaisen vaikea suositella, ellei oma kello ala jo osoittaa kulumisen merkkejä heikolla akunkestolla tai ellei käyttäjä muuten vain kaipaa jotain uutta ominaisuutta. Applen omien kellojen ulkopuolelta Apple Watchille voi löytyä haastaja, mikäli tärkein kriteeri on kellon akunkesto, mutta käyttökokemuksessa älyominaisuuksien osalta tehdään tällöin käytännössä poikkeuksetta kompromissi.
Plussaa
- Laadukas rakenne
- Sulava käyttökokemus
- Erinomainen integraatio Applen puhelinten kanssa
- Pikalataus
Miinusta
- Akunkesto varauksin
- Yleisen Qi-standardin langattoman latauksen puute
- Unenseuranta vaatii unitilan käyttämistä
- Korkeahko hinta varauksin
- Ei tukea muille kuin iPhoneille
Taidan pistää rahat Apple Watch 6:sen akun vaihtoon joskus vuoden mittaan kunhan jaksan ja jatkan sillä toiset 4v.
Ainoa ominaisuus joka parantaisi omaa elämää näyttäisi olevan tuo nopeampi lataus, mutta toistaiseksi olen pärjännyt Series 6:sen vähän hitaammallakin ihan hyvin.
data-unfurl="true" data-result-id="558624" data-url="https://www.macrumors.com/2023/11/24/2024-apple-watch-exciting-rumors/" data-host="www.macrumors.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
5 Reasons to Wait for Next Year's Apple Watch
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.macrumors.com
Katsotaan jos tuo Series X sitten…
Itse vaihdoin uusimpaan SE, kun lakkasi 3 saamasta päivityksiä jo yli kaksi vuotta sitten, muuten ihan riittävä oli kaikkeen
Joo en ole oikein osannut kaivata päivityksiä.
Rouvalla Series 8 niin olis tuo uniseuranta ihan jännä. Mutta ajetaan nyt loppuun tää S3 eka
Miinusta akunkeston lisäksi mielestäni tuo alumiinikuori.
Akunkesto ja tuo alumiinikuori olivat itselläni syyt miksi itse valitsin Watch 2 Ultran tämän sijaan.
Ei vain pystynyt perustelemaan 600€ kelloa joka on hetken päästä aivan naarmuinen ja akunkesto surkea, kun vähän päälle 300€ lisäpanostuksella sai nykymittapuulla lähes täydellisen älykellon (toinen parempi vaihtoehto olisi ollut ensimmäinen Ultra 600€ hintaan). Akku tuossa Ultra 2:ssa kestää itselläni 3-4vrk ja vielä ainakaan ei kellossa näy mitään kulumisen jälkiä.
Suurempi ero (minusta) on tuo ”safiirilasi” joka kestää rankaisua ja elämää selkeästi paremmin kuin se halpismallin peruslasi. Sen taas saa ostamalla tuon teräsversion kellosta.
Itse en voi narukätenä Ultraa ostaa, se on vaan liian iso, mutta selkeästikin sille on ollut kysyntää kun niitä näkee jonkun verran.
Varmasti tulee naarmuja jossain kohtaa, mutta nyt ainakin 2kk pysynyt täysin naarmuttomana. Tuo teräksinen perusmalli maksaa saman kuin Ultra 2 niin sitäkin on vähän vaikea perustella, että miksi mieluummin se kuin ultra.
Itsellänikin on ihan tytön ranne, enkä ole kokenut mitään ongelmaa ultran kanssa. Tähän ehkä vaikuttaa se, että aikaisemmat älykelloni ovat olleet vielä ehkä vähän isompia kuin tämä joten olen tottunut isoon kelloon (Huawei watch GT2 ja Galaxy watch 5 pro).
Itselläni on AW Ultra 1, sekä alumiiniset perusmallit AW6 ja AW3 hankittu aikoinaan aikansa uutena mallina. Omaan kokemukseen näistä perustuen kyllä tuo Ultra on ehdottomasti herkin naarmuuntumaan. Olen melko varma, että yksi jäljistä kuoreen tuli jopa kynnestä, kun onnistuin jotenkin voimalla iskemään sormeni siihen. Paljas titaani on aika pehmeää.
Verrokkina nuo aiemmat alumiinikuoriset, ovat edelleen täysin uudenveroisia metallikuorensa osalta. Käytän Ultraa normaalisti päiväkellona ja tuo aiempi AW6 on unikellona. Remonttihommissa, auton renkaan vaihdossa ja muissa hazardihommissa käytössä vanhin AW3 on, kun ei haittaa vaikka sattuisi isompikin haaveri mutta eipä tuohon kuoreen tunnu saavan naarmuja edes noissa hommissa. Ultra olisi varmaan ihan hirveissä naarmuissa noiden hommien jälkeen.
Plussaa Ultrassa on akun kesto, sillä pärjää AOD päällä 2 päivää kevyesti niin, että akkua on vieläkin reilu 40% joskus jopa 50% jäljellä. Tuolla siis pärjäisi sen 3-4 vrk jos tyhjäksi ajaisi. Muutenkin akku on tosi laadukas tässä, kun kesti yli vuoden, että tippui kunto 99%:iin. Verrokkina AW6 tippui parissa kuukaudessa 99%:iin ja laskutahti tuosta sen kuin kiihtyi. AW6:lla ei ollut toivoakaan pärjätä kahta päivää latauksella.
Ei taida olla tarvetta nopeammalle wifille ja muistaakseni Series 6 oli ensimmäinen jossa tuli 5GHz tuki. Samaa piiriä käytetään HomePod laitteissa.
Mun AP näyttää Series 6 (802.11 b/g/n ja 5GHz ):
RX rate: 72M
TX rate: 72M
Cloudflare speed test Series 6 wifillä.
data-unfurl="true" data-result-id="200113" data-url="https://speed.cloudflare.com/" data-host="speed.cloudflare.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Internet Speed Test – Measure Network Performance | Cloudflare
data-onerror="hide-parent"/>
speed.cloudflare.com
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-1-1703955393"
data-lb-id="_xfUid-1-1703955393">
Tuo oli varmaan vitsinä heitetty? Jos ei, niin mihin ihmeessä tuon nopeampaa WiFiä kellossa tarvii?
Enemmän ihmettelen HomePod Minin ainoastaan 802.11n WiFiä, kun tuo on kuitenkin lähes täysin riippuvainen netin toiminnasta ja nopeudesta.
Outoa jos on noin. Mitä itse testejä katsonut niin todellakin ultra on niiden mukaan kestänyt paremmin.
Tässä yksi aika hc-testi
Kestävyys vs. kosmeettinen kestävyys (siis pikkunaarmut) on kaksi eri asiaa. Ultra kestää taatusti paremmin esim. auton perässä vetämistä tai vasaralla hakkaamista. Pikkunaamuja tuohon tulee sitten herkemmin kuin alumiiniseen on oma kokemukseni.
Kuulostaa kyllä vähän hankalalta, jos pitäisi kahden tai kolmen kellon välillä vaihdella ja pitää kaikkia virroissa jne. Miksei tuon Ultran kanssa voi nukkua?
Ei tuossa ole mitään hankalaa. Ultra menee laturiin tai kaappiin illalla, kun menen kylpyyn ja sen jälkeen AW6 ranteeseen. Eikä tuo kellon vaihto aamulla ole sen hankalampi, vie aikaa ehkä 15 sekuntia rannekkeesta riippuen.
Tuo ultra on mielestäni turhan riskaabeli naarmujen suhteen jättää ranteeseen yöksi, kun sitä onnistuu unissaan hieraisemaan yöpöytään tai sängynpäätyyn. Toiseksi kun on kuivat käpälät niin tulee läträttyä käsirasvaa nukkumaan mennessä reilusti ja kellokin saa joskus siitä osansa niin siinä toinen syy. Ei niin haittaa kakkoskellon kanssa vaikka sotkeutuukin. Muutenkin kakkoskellon perus sporttiranneke on mukavampi nukkuessa kuin päiväkellon teräs- tai nahkaranneke.
Tuo kolmoskello AW3 on harvemmin käytössä, joten odottaa kaapissa virrat pois päältä.
data-unfurl="true" data-result-id="559754" data-url="https://support.apple.com/en-gb/guide/security/sec8a67fa93d/web" data-host="support.apple.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Secure access to wireless networks
support.apple.com
Itsellä on Series 6 kotona sertikaateilla autentikoiva WPA3 Enterprise (EAP-TLS) eli saa yritysten wifiin halutessaan kiinni. Sama tilanne HomePodien kanssa.
katso liitettä 1235840
Tuli just omakotitalo rakennettua ultra kädessä ilman yhtään naarmua tai kolhua. Hihnasta tosin löytyy about viittä eri maalia, mutta itse kello muuten aivan mintissä. Pitäisin itse liki tuhoutumattomana.
Tuossa eilen viimeksi omaan tuli taas pikku kolhu fasettireunaan talouspaperirullaa vaihtaessa, kun kolautin kellon vahingossa yläkaapin oven reunaan.
Toinen mihin tuota helposti naarmuttaa, on esim. metalliset vetoketjut vaatteissa.
Verrokkina aiemmat AW6 ja AW3 ovat täysin virheettömiä kuoreltaan omassa käytössä.
Muuten Ultra on kyllä lähes tuohoutumaton, jos pienet esim. tämän tyyliset jäljet ei haittaa itseä:
https://www.reddit.com/r/AppleWatch/comments/16xxdp1/how_much_scratches_your_ultra_has_taken/
Kyllä saa melkein suurennuslasia kaivaa esiin, jos haluaa reunasta merkittäviä jälkiä löytää. Likaa ja pölyä enemmänkin.
Itselle tuo on aktiivisuus- ja urheilukello ja se on aina kädessä, jos hajoaa ostan uuden. Tämä yksilö on kyllä nähnyt jo paljon urheilua, pyörällä kaatumista, remppaa, rakentamista, saunaa, uintia, merivettä yms.
Pari kertaa olen luullut, että näytössä on ollut naarmu, mutta se on lähtenyt molemmilla kerroilla yllätyksenä pois mikrokuituliinalla ja puhdistusaineella, eli ollut joitain likaa, hikeä tai kemikaalia, joka on jämähtänyt pintaan.
Kai tuosta zoomaamalla jotain kulumaa saa esiin. mutta ei sellasita, että näyttäisi normaali katseluetäisyydeltä kuluneelta.
Tätä yksilöä ei kyllä ole mitenkään säästelty ja sellaista hommaa ei ole tullut tehtyä, että olisin pois ottanut kädestä.
katso liitettä 1237606
Itse koen ikävimpänä sen, että tuon pinta ottaa pientä naarmua todella herkästi verrattuna anodisoituun alumiiniseen perusmalliin johon ei tule tuollaisia pikkunaarmuja lainkaan. Lienee normaalia koska anodisoitu alumiini on käsittääkseni 9 luokkaa MOHS asteikolla.
Olen itse kohtalaisen kompelö, joten jotain pientä osumaa tulee aika usein vaikka kuinka yritän varoa, tyyliin heitän jotain keittiönkaapin roskikseen ja kello hipaisee metalliseen saranaan (monesti olen ihmetellyt miten tuo on edes mahdollista) tai vastaavaa mitä ei muille satu. Mutta ei nuo tavalliset AW:n tuollaisesta ole moksiskaan runkojen osalta, tämä Ultra on eka joka näistä ottaa jälkeä.
Näihin muuten saa edullisesti Apple Caren, olikohan reilun satasen luokkaa, kun omaani otin aikanaan ja sehän kattaa 24kk kaikenlaiset onnettomuudet pienellä omavastuulla ja vaivattomasti saa toimivaa tilalle tarpeen vaatiessa. Otin kaikelta varalta vaikka en tuota hazardihommissa käytäkään.
Pari viikko ainakin pysynyt hyvin kiinni.
Millä perusteella turhake?
Näin äkkiarvaamalla näissä on yleensä perusteena se, että ei ole varaa moiseen, mutta kiinnostusta olisi -> Helpompi sitten vaan haukkua pystyyn ja turhana.
Sitte vaan reippaasti niitä perusteluja tiskiin.
No siinä mielessä turha, että "ilmankin pärjää".
Mut samalla logiikalla olisi kyllä elämä melko helvetin ankeeta. Monta juttua jota ilman kyllä pärjää, esim. vaikka mikroaaltouuni, mutta eipä tulisi mieleenikään sanoa sitä turhakkeeksi.
Akkukesto, edes virransäästö päällä ei saa yli vuorokautta. Mikä on sinäällään outoa, kun muuten Applen tuotteiden akkukestot on markkinoiden parhaat.
Aika nopeasti tuohonkin tottuu, aamusin laittaa vaikka lataukseen kun käy pesulla ja vetelee aamupalat niin alkaa olemaan akku jo suht lähellä täyttä.
Ykkös ultra menee ainakin helposti 2 vuorokautta normaalioloissa.
Tässä on se ero, että kännykkää harvemmin tarvitaan yöllä mihinkään, joten se on helppo ladata joutenollessaan. Älykellossa on taas toimintoja, joita käyttäjä saattaa haluta hyödyntää myös yöllä, joten luonteva lataaminen nukkuessa ei ole vaihtoehto.
Tämä on totta, mutta kuten Mukava tuossa totesi, nämä lataavat itseensä vuorokauden virrat tosi nopeasti. Itsekin seuraan untani tällä säännöllisesti, mutta saunomisen ajaksi kun laittaa latautumaan, virta riittää helposti seuraavan päivän saunomiseen. Ja jos nyt ei saunaan tule ihan joka päivä mentyä, suihku ja sen päälle iltapala ajaa saman asian.
Et lataa kelloa patikointi reissuilla ilman virtapankkia ja toiseksi päivärutiinit vaihtelee. Tuo akkuhan kuluu kuin synti, jos on mobiilidata ja treenitila päällä.
Itse miellän watchin turvavälineeksi. Voi tulla tilanteita eteen missä ei kykene puhelimeen tarraamaan enää. Itse olisin hengetön ilman tätä keksintöä.
Miyätä noihin naarmuihin tulee, itsellä ollut Series 0,4 ja nykyään 7. Eipä ole paljon naarmuja tullut ja nelonen oli kyllä helkutisti mukana salitreeneissä yms.
Kuinka hyvin/tarkasti tuo uusin versio mittaa lämmön ranteesta? Vielä kun saivat verenpaineen ja/tai sokerit mukaan tulevaisuudessa.
Niin no, riippuu köytännössä siitä kokeeko tarvitsevansa sitä uniseurantaa. Itse en koe, niin luonteva lataaminen nukkuessa on juurikin vaihtoehto.
Ei se toki tarkoita sitä, etteikö joku muu moista haluaisi, mutta ei sitä niinpäinkään voi yleistää, että tuo olisi kaikille oleellinen ominaisuus.
Tuo lämmön mittaus on lähinnä kuukautiskierron ja ovulaation mittaamiseen. Miehille se kertoo vain poikkeaman peruslinjasta, jonka kello on ajan saatossa mitannut sinun omaksi perusruumiinlämmöksi. Healthin kautta toki pääsee katsomaan mitattua lukemaa, se taitaa olla kahden desimaalin tarkkuudella. En kuumetta tuolla itse mittaisi. Oikeastaan ainoa mitä siitä on tullut katsottua, on esim. koronan loppupuolella nähnyt käytännössä, koska tauti on alkanut ja ruvennut loppumaan vaikkei varsinaisesti kuumeessa ole ollut, niin sen verran käyrään muutosta tuo teki, että siitä näki taudin.
Kuten kirjoitin, kelloissa on ominaisuuksia, joita käyttäjä saattaa haluta hyödyntää. Terveysominaisuudet ovat nykypäivän kelloissa aika keskiössä ja nukkuminen terveyden kannalta aika keskeinen tekijä.
Tuskin jaksaisi ilman käydä lenkillä, jos ei näkisi dataa ja kunnon kehitystä tuota kautta.
Ilmeisesti tähän on olemassa joku toisen merkkinen laite joka tekee nuo kaikki mitä AW mutta sen akku kestää tuollaista lataamatta välillä?
Vaikea kuvitella mikä tuohon pystyisi pelkän kellon akun varassa, koska tuohon tilaan ei kovin suurta akkua saa mahdutettua. Ultrassa on noin 2w akku ja vaikka kuorten käyttöä kuinka optimoisi (poistamalla rannekkeen kiinnitysurat) niin olisiko 3w tuolloin jotenkin mahdutettavissa. Joten ei tuolla teoriassa kovin pitkään mobiilidataa ja GPS pyöritä siltikään.
Varmaan jollain merkillä on aurinkokennolatausta sisäänrakennettuna mutta eipä sekään taida paljoa auttaa jossain Lapin vaelluksella näihin aikoihin…?
Mutta ihan yleisesti mitä täällä väki kommentoi tähän ketjuun akun lataus "ongelmasta" AW:n kanssa niin totta on, että ei tämä sovellu kuin sellaisille, jotka jotenkin onnistuvat päivässä sen puolisen tuntia, tai Ultran kanssa ehkä joka toinen päivä löytämään aikaa jolloin kello voisi laturissa olla.
Toki oikein kiireiset urbaanissa ympäristössä ollessaan, jolloin iPhone on myös mukana, voisi onnistua sujauttamaan latauspulikan kellon ja ranteen väliin ja ottamalla latausvirran iPhone 15 kautta. Ei tarvi olla erillistä virtapankkia mukana. Toki tuolta ajalta jää sitten sykkeet sun muut mittaamatta, joka voi olla kynnyskysymys.
Joo, ei noissa tavallisissa ole mitään muuta kosmeettisten jälkien suhteen herkkää kuin näyttö, kun taas Ultrassa se on päinvastoin.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä