Testasimme Apple Watch -malliston yhdeksännen sukupolven mallin.

Kokonaisuudessaan Apple Watch Series 9 on hyvin tuttu kello missään määrin valmistajan kellovalikoimaa seuranneille. Apple Watch -valikoimassa se on Ultraa sopivampi kello peruskuluttajalle, mutta Series 9:n korkeahkon hinnan myötä edullisempi SE-malli karsittuine ominaisuuksineen voi sopia monille paremmin.

Lisäksi Series 9:n mukanaan tuomat uudistukset viime vuoden malliin verrattuna ovat huomattavan pieniä, minkä myötä mahdollisesti poistomyynneissä löytyvät vanhemmat mallit asettavat uutukaiselle kovan vastuksen. Päivityspainetta Series 9 ei myöskään samasta syystä kykene vanhempien kellojen omistajille juurikaan tuottamaan.

Plussaa

  • Laadukas rakenne
  • Sulava käyttökokemus
  • Erinomainen integraatio Applen puhelinten kanssa
  • Pikalataus

Miinusta

  • Akunkesto varauksin
  • Unenseuranta vaatii unitilan käyttämistä
  • Korkeahko hinta varauksin
  • Ei tukea muille kuin iPhoneille

Applen älykellomallisto sai tänä vuonna jälleen totuttuun tapaan uuden versiopäivityksen. Series 9 -sukupolvessa kulkeva kellomallisto on pysynyt ulkonäöltään käytännössä ennallaan alkupäivistä asti, joskin näytön koko on saanut osakseen pari päivitystä. Series 9:ssä näyttö on kooltaan identtinen viime vuoden Series 8:aan sekä jo parin vuoden takaiseen Series 7:ään nähden. Edeltäjämalliin verrattuna Series 9:n päivitykset ovat siis tällä kertaa jääneet sisuskaluihin sekä tuplaantuneeseen näytön kirkkauteen.

Series 9 saapui Suomessa myyntiin 22. syyskuuta 41 mm mallin 459 euron sekä 45 mm mallin 489 euron lähtöhinnoin. LTE-yhteyksien kanssa kellon suositushinta nousee 120 eurolla. Applen kellovalikoimassa se sijoittuu viime vuonna Series 8:n kanssa samaan S8 -järjestelmäpiiriin päivittyneen 289 (40 mm) tai 319 (44 mm) euron suositushintaisen 2. sukupolven SE-mallin sekä tänä vuonna hieman viime vuotta edullisempaan hintaluokkaan 909 euron suositushinnallaan tipahtaneen 2. sukupolven Ultra-kellon väliin.

Tässä testiartikkelissa tutustumme Apple Watch Series 9:ään parin viikon ympärivuorokautisen käyttöjakson pohjalta. Testikappaleemme on alumiinikuorella ja hiilineutraalilla Sport Loop -rannekkeella varustettu 45 mm:n malli LTE-yhteyksillä, eli sen suositushinta on 609 euroa. Apple ei toimita testikappaleita kotimaassamme, joten Apple Watch Series 9:n toimitti lainaan ystävällisesti DNA.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Apple Watch Series 9:n paketti on valmistajan nykytyylille uskollisesti pääosin kierrätettävissä. Valkoisen paketin sisällä on omat pakettinsa kellolle itselleen sekä sen rannekkeelle. Paketti on myös merkattu Applen vihreällä kierrätyslogolla, joka kertoo kellomallin olevan hiilineutraali mukana toimitettavan rannekkeen kanssa. Itse kellon lisäksi toimitussisältöön kuuluu:

  • Magneettinen latauslätkä kiinteällä USB-C-kaapelilla
  • Pika-ohje- ja takuutietolappuset

Latauslätkä on muutamasta viime vuodesta tuttu USB-C-liitäntää käyttävä malli, joka tukee kellon pikalataamista. Kiinteä kaapeli on omiin käyttötottumuksiini pienoinen miinus, sillä latausliitännällä varustettu lätkä mahdollistaisi puhelimen kanssa saman laturin ja johdon käyttämisen. Langatonta Qi-latausta Apple Watch Series 9 ei tue, mikä on nykypäivänä harmillinen miinus.

 

Mitä uutta?

Vasemmalla Series 9 – Oikealla Series 8

Kuten Apple Watcheissa jo parissakin sukupolvessa, ovat Series 9:n erot edeltäjäänsä kohtalaisen hillityt. Ulkonäöllisiä muutoksia ei kelloon ole tullut tällä kertaa lainkaan, mutta muita päivityksiä mukaan on kuitenkin hieman mahtunut, kuten muun muassa uusi järjestelmäpiiri, joka mahdollistaa uuden sormilla tehtävän pikaeleen.

Tarkat erot Series 9:n ja 8:n välillä ovat:

  • Kaksi kertaa edeltäjää kirkkaampi LTPO OLED -näyttö (2000 cd/m2 1000 cd/m2)
  • Entistä tehokkaampi S9-järjestelmäpiiri ja toiseen sukupolveen päivittynyt Ultrawide Band -siru
    • S9 mahdollistaa sormien napautuseleen tunnistuksen
    • 2. sukupolven Ultrawide Band -siru mahdollistaa paremman integraation HomePod-kaiuttimien kanssa sekä puhelimen tarkan sijainnin etsimisen
  • Series 9:n tallennustila on päivitetty 64 gigatavuun (vs. Series 8:n 32 Gt)
  • Series 9 alumiinikuorella ja uudella Sport Loop -rannekkeella on valmistukseltaan hiilineutraali

 

Kellon rakenne ja yksityiskohdat

Ulkoisesti Series 9 on käytännössä identtinen viime ja toissa vuosien malleihin nähden. Myös aiempiin sukupolviin ja SE-malliin nähden sukunäköä on huomattavan paljon, joskin Series 7:ssä Series 8:ssa ja Series 9:ssä näyttöjen koot ovat halkaisijaltaan millin Series 4–6 -malleja sekä SE-mallia suuremmat.

Series 9:n OLED-näytön resoluutio on aiemmista malleista tuttu 484 x 396 ja sen luvataan yltävän viime vuoden Ultra-mallista tuttuun tapaan jopa 2000 nitin (cd/m2) kirkkauteen. Näytön kirkkaus on siis peräti tuplaantunut viime vuoden Series 8:n 1000 nitistä. Kirkkaus ei jäänyt testijaksolla kertaakaan liian vähäiseksi, mutta toisaalta vastaavissa olosuhteissa myös Series 8:n 1000 nitin kirkkaus on ollut aina riittävä.

10,7 mm:n paksuus Series 9:ssä on muiden ulkomittojen tavoin tuttu aiemmista Apple Watch -malleista, mutta se on käytännössä edelleen ainakin omassa ranteessani hyvän kokoinen.

Apple Watch Series 9 (45 mm):

  • 45 mm OLED -näyttö, 484 x 396 -resoluutio, 326 PPI, 2000 cd/m2 maksimikirkkaus
  • Mitat: 45 x 38 x 10,7 mm
  • Paino: 38,7 grammaa
  • Materiaali:
    • Runko: Alumiini tai ruostumaton teräs
    • Näyttölasi: Ion-X-suojalasi tai safiirilasi
  • Suojaus: Vedenkestävyys 50 metrin syvyyteen, IPX6
  • Valmistajan kotimaa: Yhdysvallat
  • Valmistusmaa: Kiina

Apple Watch Series 9 on saatavilla niin alumiinisella kuin myös ruostumattomasta teräksestä valmistetulla rungolla. Pohjamallit ja myös testiimme saapunut yksilö ovat alumiinisia. Teräsmallit ovat saatavilla vain LTE-yhteyksillä ja ne kustantavat yli 200 euroa alumiinisia enemmän, eli hintaero on varsin suuri. Runkorakenteen lisäksi näytön suojalasi päivittyy teräskelloissa Ion-X-suojalasista safiirilasiin. Kellon oikeassa kyljessä sijaitsevat tutut kruunupainike ja alempi painike, joka näytti ennen viimeisimpänä käytetyt sovellukset, mutta nykyisessä uusimassa Watch OS -päivityksessä siirtyi aukaisemaan asetusvalikon.

Series 9:n veden- sekä pölynkestävyysluokitukset ovat säilyneet ennallaan aiemmista malleista tutuissa 50 metrin teoreettisessa upotuskestävyydessä sekä IPX6:ssa. Lisäksi kellon mainitaan olevan uinninkestävä. Viime vuonna Ultra-malliin esiteltyjä todellisen sukellussyvyyden kestävyyttä tai muita vahvempia suojauksia Series 9:iin ei siis ole tuotu.

Kellon tausta Series 9:ssä on aiemmista malleista tuttuun tapaan keraaminen ja myös sensorikattaus on ennallaan – mukana ovat sykkeen ja veren happipitoisuuden mittaukset, minkä lisäksi kello tukee myös EKG-mittausta sekä viime vuonna mukaan tuotua lämpötilamittausta, jota käytetään ainakin kuukautiskierron seurantaan.

Rannekkeen kiinnitys Series 9:ssä on aiemmista Applen kelloista tuttu, eli kellon vaihtoehtoisten rannekkeiden valikoima alkaa nykypäivänä olla jo kohtalaisen suuri. Siitä huolimatta kelloissa olisi kuitenkin mukava nähdä ainakin vaihtoehtoinen standardikiinnitys, joka mahdollistaisi minkä vain hihnan käyttämisen.

Testilaitteemme tumman sininen Sport Loop -ranneke on kankainen ja kiinnityksessä käytetään tarrapintaa. Käyttömukavuudeltaan kangashihna oli omalla ihollani erittäin mukava. Sport Loop -rannekkeen kanssa kello on Applen mukaan hiilineutraalisti tuotettu, mutta sen lisäksi allekirjoittaneen makuun se on myös pykälän Applen aiemmin lähes aina perusmalleihinsa tarjoamaa fluoroelastomeerihihnaa tyylikkäämpi. Series 9 on kuitenkin saatavilla edelleen myös fluoroelastomeerihihnalla.

 

Kellon suorituskyky ja ohjelmisto

Apple Watch Series 9:n sisällä lepää valmistajan uusi S9-järjestelmäpiiri, jossa kerrotaan olevan 60 prosenttia S8-piiriä enemmän transistoreita. Lisäksi piiri tarjoaa uuden neliytimisen Neural Engine -koneoppimispiirin, jonka kerrotaan tekevän koneoppimisesta kaksi kertaa entistä tehokkaampaa, mikä mahdollistaa Applen mukaan myös uuden kaksoisnapautuseleen.

Lisätyn suorituskyvyn lisäksi S9 tuo mukanaan toisen sukupolven Ultra wideband -sirun, joka mahdollistaa integroinnin HomePod-kaiuttimien kanssa kellon kaiuttimen lähelle viemällä sekä iPhonen tarkan sijainnin etsimisen. Piiripäivitysten lisäksi Apple on kasvattanut kellon sisäisen tallennustilan määrän 64 gigatavuun, mikä miellyttänee käyttäjiä, joilla vanha 32 gigatavun tallennustila on jäänyt liian pieneksi.

Kellon tekniset tiedot:

  • S9 -järjestelmäpiiri
  • 64 Gt tallennustilaa
  • Bluetooth 5.3, Wi-Fi 802.11 b/g/n (2,4 GHz + 5 GHz), LTE, GPS, GLONASS, Galileo, QZSS, BDS, Ultra Wideband 2

Yhteysominaisuuksien osalta tuettuna on Ultra Wideband 2:n ohessa Apple Watchien vakikattaus. Wi-Fi-verkkoja kello tukee 2,4:n sekä 5 GHz:n taajuuksilla ja mukana on myös NFC, jolla onnistuu lähimaksaminen Apple Pay -järjestelmän kautta. Ultra-mallien kaksitaajuista GPS:ää Series 9:ään ei ole tuotu. Perusmalliinkin ominaisuutta voisi teoriassa hintaluokkansa puolesta kaivata, sillä esimerkiksi Huawein parin vuoden takaiset edullisemmat Watch GT 3:t kyseisen teknologian tarjosivat. LTE-yhteydet puolestaan löytyvät ymmärrettävästi vain LTE-malleista ja toimiakseen ne vaativat eSIM-tilauksen.

Puhelimeen yhdistämisen lisäksi Series 9 mahdollistaa Bluetooth-yhteyden käyttämisen kuulokkeisiin yhdistämiseen, mikä on tuttua jo aiemmistakin valmistajan kelloista. Tällöin LTE-yhteyksiä tukevalla kellolla onnistuu niin puheluiden puhuminen kuin myös suoraan striimauspalvelusta musiikin toistaminen ilman puhelimen mukana pitämistä.

Applen älykellomallisto sai käyttöjärjestelmärintamalla osakseen tänä vuonna suurimman päivityksensä hetkeen, sillä pääosin tutusta ulkonäöstä huolimatta käyttökokemus on muuttunut merkittävästi. Aloitusnäytön alapuolelta esiin tullut asetusvalikko on nimittäin siirretty kruunupainikkeen alapuolella sijaitsevan painikkeen taakse ja alapuolelle on sen sijaan tuotu widget-piensovellukset, jotka kulkevat Applen kellokäyttöjärjestelmässä ”älykäs pino” -nimellä.

Myös sovellusvalikko on saanut osakseen muutoksen, sillä ennen käytössä olleesta isosta sovellussekamelskasta, jota pystyi suurentamaan tai pienentämään on siirrytty sinänsä saman ulkonäön tarjoavaan ylös sekä alas rullattavaan valikkoon, jossa sovellukset ovat riveissä. Muutos on ainakin allekirjoittaneen mielestä ehdottomasti selvä askel parempaan, sillä se pitää ulkonäön edelleen tutunnäköisenä, mutta parantaa käytettävyyttä huomattavasti.

Selkeimpien ulkonäkömuutosten lisäksi mukana on tuttuun tapaan jälleen myös uusia kellotaulujakin, joista näyttävin lienee Ressu, joka tarjoaa useita erilaisia animointeja klassiselle sarjakuvakoiralle. Watch OS 10:n mukanaan tuomat käyttöliittymäuudistukset eivät kuitenkaan jää vain uusimman sukupolven iloksi, vaan Applelle tyypilliseen tapaan päivitys saapuu myös vanhemmille malleille aina vuonna 2018 julkaistusta Series 4:stä alkaen.

Puhelimeen tarjolla puolestaan on tuttu sovelluskattaus, eli kellosta täyden ilon irti ottaakseen puhelimessa on käytettävä peräti kolmea sovellusta – kellon itsensä asetuksia säädetään Watch-sovelluksesta, terveystiedot löytyvät Terveys-sovelluksesta ja liikuntatiedot puolestaan Kuntoilu-sovelluksesta.

Tuttuna miinuspuolena kellon parittaminen onnistuu edelleen vain iPhone-puhelimen kanssa, eli edes Applen iPad ei voi olla kellon pääasiallisena kumppanina, vaikka iPhonen välityksellä yhdistys myös tablettiinkin onnistuu, jotta liikunta- ja terveystietoihin on mahdollista päästä käsiksi.

 

Käyttökokemukset ja akunkesto

Uuden käyttöliittymän myötä Apple Watchien käyttökokemus on muuttunut kenties suuremmin kuin kertaakaan aiemmin, mutta siitä huolimatta vanhempien kellojen ystäville laite tuntuu jo suoraan paketista tutulta.

Älykäs pino -valikkoon lisättyjen widgettien myötä käyttökokemus on ainakin omaan makuuni ottanut kuitenkin selvän harppauksen parempaan päin. Entisellä käyttöliittymällä allekirjoittaneella oli tapana aina pitää kellotauluja, joihin mahtui mahdollisimman paljon tietoa, mutta älykkään pinon myötä helpommin saatavaksi tulleiden lisätietojen myötä kellotauluvalinnat on voinut tehdä enemmän ulkonäön perusteella.

Series 8:aan verrattuna Series 9:n ei kuitenkaan tunnu käytännössä lähes lainkaan erilaiselta. Suorituskykyero ei ole nähtävissä tavallisessa käytössä, vaan molemmat kellot tuntuvat käytännössä täysin viiveettömiltä ja yhtä vikkeliltä keskenään. Myös Siri-tekoälyavustaja on molemmissa kelloissa käytännössä identtinen nopeudeltaan. Apple mainosti S9-piirin mahdollistavan joidenkin Siri-komentojen toimimisen jatkossa suoraan kellossa itsessään, mutta ainakaan suomeksi ominaisuus ei vielä ilman verkkoyhteyttä toimi, eli siltäkin osin erot Series 8:n ja Series 9:n välillä puuttuvat kokonaan.

Ainoiksi Series 8:n ja Series 9:n käytännössä erottaviksi tekijöiksi jäävätkin Series 9:n kirkkaampi näyttö sekä sormien näpäytysele. Series 9:n tunnistaa etusormen ja peukalon napautuksen keskenään ja mahdollistaa sen avulla älykäs pino -valikon rullaamisen tai ilmoituksiin reagoimisen. Napautuksella on muun muassa mahdollista vastata puhelimeen tai torkuttaa herätystä. Huomion arvoisena seikkaan sormien napautusele vaatii kellon hihnan olemista kohtalaisen kireällä.

Omassa käytössäni Series 9:n tuntui päivityksistään huolimatta käytännössä identtiseltä Series 8:n kanssa. Sormieleelle ei omassa elämässäni juurikaan löytynyt käyttöä paitsi kerran, kun herätys alkoi soimaan hampaiden pesun aikana – valitettavasti juuri tuolla kerralla hihna oli myös jäänyt hieman löysälle, eikä kello tunnistanut elettä lainkaan. Näytön kirkkaus puolestaan on jo Series 8:ssa varsin hyvä, eikä talvikuukausien aikana ollut havaittavissa selvää eroa. Parempi on toki aina parempi ja kirkkaana kesäpäivänä Series 9:n näyttö voi mahdollisesti erottua selvemmin edukseen.

Kellon älyominaisuudet itsessään puolestaan toimivat tuttuun tapaan erinomaisesti. Ilmoitukset saapuvat luotettavasti ja niihin voi vastata monipuolisesti, minkä lisäksi myös puheluiden puhuminen onnistuu kellon välityksellä, joko LTE-liittymällä tai Bluetoothin yli. Myös terveysominaisuudet ovat säilyneet pääosin ennallaan, joskin urheiluseurantaan Apple kertoo tuoneensa mukaan uuden monipuolisemman pyöräilyseurannan. Liikuntaseurannan GPS-yhteys löytyi testijaksolla käytännössä aina välittömästi, kuten Applen kelloissa on ollut tapanakin. Urheilusuorituksiin liittyviä palautumistietoja Applen oman sovellukset eivät osaa edelleenkään näyttää.

Unenseuranta päivittyi viime vuonna näyttämään myös eri univaiheissa vietetyt ajat tehden vakiosovelluksesta sinänsä vertailukelpoisen kilpailijoihinsa nähden, mutta siitä huolimatta parannettavaa vielä olisi. Kello mittaa unta vain, kun käytössä on ”nukkumistila”, jonka voi ajastaa puhelimesta alkamaan haluamaansa aikaan. Tilan kanssa unenseuranta vaikuttaa kohtalaisen luotettavalta, mutta valitettavasti erillisen tilan myötä esimerkiksi päiväunet eivät Applen unenseurantaan ilmesty.

Unenseurannan puutteita voi toki olla mahdollista korjata jollain kolmannen osapuolen sovelluksella, sillä tuttuun tapaan Apple Watch Series 9 on täysiverinen älykello, johon on mahdollista ladata lisäsovelluksia App Store -kauppapaikalta.

Akunkestoksi Apple lupaa normaalikäytössä tutut 18 tuntia, eli alle yhden vuorokauden. Tuttuun tapaan Applen arvio on kuitenkin kohtalaisen hillitty ja jos Always on -näytön piti pois päältä, kesti kello toistuvasti noin kaksi kokonaista vuorokautta ennen latauksen tarvetta. Huomion arvoisena seikkana joulukiireiden aikaan urheiluseuranta oli kohtalaisen vähäistä. Aktiivisemmalla liikunnanseurannalla ja jatkuvasti päällä pysyvän näytön kanssa kelloa saaneekin ladata joka päivä. Käytännössä akunkesto vaikutti olevan identtisellä tasolla aiempien mallien kanssa.

Akunkesto ei siis edelleenkään Applen älykelloissa yllä markkinoiden huippujen tasolle ja ranteessa jatkuvasti elämää seuraavalle laitteelle voisikin toivoa esimerkiksi edes puolen viikon akunkestoa. Series 9:n pikalatausnopeus on kuitenkin sen verran vikkelä, että kelloon sai helposti koko päivän käyttöajat sitä vain aamutoimien, kuten hampaidenpesun sekä aamupalan syömisen ajan lataamalla. Illalla unohdettu lataus on siis useimmiten helppo korjata vielä aamutoimien aikana. Miinusta kello ansaitsee siitä, ettei langaton lataus ole tuettuna yleisen standardin puitteissa, eli sitä ei voi ladata millä tahansa Qi-laturilla.

Alhaisen virran tilassa Apple lupaa akunkestoksi 36 tuntia, mutta tällöin taustadatan käyttöä rajoitetaan ja ilmoitukset voivat viivästyä. Lisäksi taustalla tapahtuvat terveysominaisuudet yksinkertaistuvat selvästi.

 

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan Apple Watch Series 9 on tavallaan jo ennalta tuttu kello. Kyseessä on edelleen Applen puhelinten omistajille ehdottomasti paras kellomallisto, jos akunkestosta vain on valmis kompromissin tekemään, sillä kaikki muut ominaisuudet toimivat niin helposti ja ongelmitta. Samalla vanhempien kellojen omistajille Series 9 ei käytännössä kuitenkaan tarjoa juurikaan merkittäviä uudistuksia, joilla hankintaa voisi järjellä perustella.

Peruskäyttäjälle Applen nykyvalikoimasta Series 9 ja SE ovat preferensseistä riippuen ehdottomasti selkeimmin suositeltaviksi sopivat mallit, sillä yli 900 euron hintainen Ultra-malli on jo väistämättä huomattavan kallis, eikä sitä voi suositella kuin ehdottomasti kestävämpää rakennetta ja parempaa akunkestoa kaipaaville maksukykyisille kuluttajille. Series 9:n 459 tai 489 euron hintainen alumiininen malli ilman LTE-yhteyksiä on kuitenkin myös väistämättä hieman hintava, minkä myötä 170 euroa edullisemmat SE-mallit voivat sopia useille perusmallia paremmin.

SE-malleissa käyttäjä tekee kuitenkin muutamia kompromisseja. Laaduntuntuun ajatuksen tasolla vaikuttavana seikkana SE-mallien takakuori on muovia keraamin sijaan, minkä lisäksi halvemmista malleista puuttuu EKG-mittaus, pikalataus ja lämpötilamittari. Käytännössä EKG-mittauksen sekä pikalatauksen puute ovat todennäköisesti suurimmat miinukset ja varsinkin itse olen havainnut Series-mallien pikalatauksen selvästi elämää helpottavaksi tekijäksi lyhyehkön akunkeston omaavan puettavan laitteen kanssa. 170 euron hintaeroa se ei kuitenkaan minulle onnistuisi suoraan perustelemaan.

Toisaalta myös mahdollisesti alennuksista löytyvät viime sukupolven mallit kannattaa pitää mielessä. Series 8 -kellot nimittäin ovat käyttökokemukseltaan käytännössä identtisiä Series 9:n nykytilan kanssa, sillä nopeus niin valikoissa kuin myös Siri-tekoälyavustajan kanssa on vastaavaa kuten myös akunkestokin. Series 9:n sormien napautuseleen tunnistus on teknologiana hieno, mutta käytännön hyödyltään ainakin itselleni kohtalaisen vähäinen ja lisätty näytönkirkkaus puolestaan on kiva, mutta todennäköisesti harvalle välttämätön lisä.

Vanhempien Applen kellojen omistajille Series 9:ä on kohtalaisen vaikea suositella, ellei oma kello ala jo osoittaa kulumisen merkkejä heikolla akunkestolla tai ellei käyttäjä muuten vain kaipaa jotain uutta ominaisuutta. Applen omien kellojen ulkopuolelta Apple Watchille voi löytyä haastaja, mikäli tärkein kriteeri on kellon akunkesto, mutta käyttökokemuksessa älyominaisuuksien osalta tehdään tällöin käytännössä poikkeuksetta kompromissi.

Plussaa

  • Laadukas rakenne
  • Sulava käyttökokemus
  • Erinomainen integraatio Applen puhelinten kanssa
  • Pikalataus

Miinusta

  • Akunkesto varauksin
  • Yleisen Qi-standardin langattoman latauksen puute
  • Unenseuranta vaatii unitilan käyttämistä
  • Korkeahko hinta varauksin
  • Ei tukea muille kuin iPhoneille

 

This site uses XenWord.
;