Katsastimme Z390-piirisarjaan perustuvat lippulaivaemolevyt Asukselta, Gigabyteltä ja MSI:ltä.

Intelin uudet 9. sukupolven Core-prosessorit saapuivat myyntiin 19. lokakuuta ja niiden ohessa lanseerattiin uusi Z390-piirisarja. Piirisarjan uudistukset ovat 6 kappaletta USB 3.1 Gen 2 -portteja ja integroitu Wi-Fi 802.11ac -ohjain. Käytössä on tuttu LGA 1151 -prosessorikanta ja myös edellisen 8. sukupolven Core-prosessorit toimivat uusilla Z390-emolevyillä.

Emolevyvalmistajat lähettävät yleensä ensimmäisessä aallossa medialle testattavaksi tuoteperheensä lippulaivamallin, joka tarkoittaa käytännössä parhaimmilla ominaisuuksilla varustettua ja samalla kalleinta emolevyä. Mukana on todennäköisesti runsaasti tavalliselle kuluttajalle vähemmän tarpeellisia lisäominaisuuksia ja hienouksia, jotka nostavat hinnan älyttömän korkeaksi, mutta edustavat samalla valmistajan insinöörien osaamista.

Saimme Asukselta, Gigabyteltä ja MSI:ltä testiimme heidän Z390-mallistostaan juurikin nämä kalleimmat lippulaivamallit, jotka esittelemme alapuolelle upotetulla videolla ja tutustumme niiden ominaisuuksiin.

Huom! Emolevyjen hinnat ovat eläneet jonkin verran videon kuvaamisen jälkeen. Esimerkiksi Asuksen Extreme-mallin hinta on noussut 500 eurosta 540 euroon ja MSI:n Godliken hinta laskenut 579 eurosta 535 euroon.

Pyysimme valmistajilta testiin myös järkevämmän hintaiset Z390-emolevyt ja valmistelemme parhaillaan kunnon testiartikkelia 200-300 euron hintaisista malleista, joihin tullaan tutustumaan pintaa syvemmältä. Mukaan saatiin Asuksen, Gigabyten ja MSI:n lisäksi myös ASRock.

Videon lisäksi napsimme jokaisesta Z390-lippulaivaemolevystä kuvat, löimme virrat päälle todistaaksemme RGB-valoloistetta ja kävimme kurkkaamassa myös BIOS-valikoihin.

 

Asus ROG Maximus XI Extreme

540 euron hintainen ROG Maximus XI Extreme on EATX-standardin kokoinen ja sen I/O-liittimiä peittää isokokoinen muovisuojus, johon on upotettu OLED-näyttö. Virransyötön jäähdytyssiilit ovat isokokoiset ja yhdistyvät lämpöputkella. Piirisarjan jäähdytyssiilin alle voi asentaa kaksi M.2 SSD:tä. Ympäri emolevyä on ripoteltu runsaasti tuuletin- ja RGB-liitäntöjä, joiden suunnittelussa ja sijoittelussa on mietitty vesijäähdytystä. Toisen RJ-45-liittimen taustalla on Aquantian 5 gigabitin verkko-ohjain.

 

Gigabyte Z390 AORUSMaster

Gigabyte julkaisi ensimmäisessä aallossa Z390-mallistonsa kärkeen AORUS Master -mallin, joka on hinnoiteltu noin 320 euroon. Kyseessä on ATX-kokoinen emolevy ja myös sen I/O-liittimiä peittää isokokoinen muovisuojus, jonka uumenista hohtaa LED-valaistus. Virransyötön jäähdytyssiilit ovat kunnolliset rivastot, jotka on harmiksi päätetty peittää ulkonäöllisistä syistä muovilla. Lisäksi piirilevyllä mainostetaan käytettävän kaksinkertaista määrää kuparia virransyötön johtimissa eli niiden paksuus on 70 mikrometriä verrattuna perinteiseen 35 mikrometriin. Kaikki kolme M.2 SSD -paikkaa on varustettu paksuhkolla jäähdytyslevyllä ja PCI Express x16 -liittimet, DDR4-liittimet ja jopa ATX +12V -liitimet on vahvistettu metallilla. Koko emolevyn alapuoli on suojattu alumiinilevyllä, joka ainakin tukevoittaa rakennetta. Hiljattain yhtiö lanseerasi vielä rajumman Z390 AORUS Extreme -mallin, joka on EATX-standardin kokoinen ja haastanee hinnalla Asuksen ja MSI:n huippumallit.

 

MSI MEG Z390 Godlike

MSI:n MEG Z390 Godliken hinta on laskenut nyt noin 535 euroon. Sen mukana toimitetaan muun muassa erilliskortteina PCI Express x16 -liittimeen asennettava jäähdytetty kahden M.2 SSD:n  kortti eli M.2 SSD -liitäntöjä on yhteensä viisi kappaletta sekä mobiilistriimaamiseen suunnattu Streaming Boost -kortti. Emolevy on Asuksen Extremen tavoin E-ATX-standardin kokoinen ja I/O-liittimet peittävä muovisuojus ulottuu virransyötön lisäksi peittämään valtaosaa emolevyn etupuolesta. Muovisuojukseen on upotettu OLED-näyttö ja Mystic Light Infinity -valaistus. I/O-liittimien joukossa oli yllättävän vähän USB-liittimiä, mutta koteloheadereita löytyykin sitten kaksinkertainen määrä. PCI Express x16 -liittimiä on neljä kappaletta ja kaikki on DDR4-liittimien tavoin metallivahvistettu. Myös Godlikestä löytyy kaksi RJ-45-liitintä, mutta molemmat ovat nopeudeltaan gigabittisiä ja käyttävät Killerin E2500-verkko-ohjainta.

 

 

This site uses XenWord.
;