io-tech kokeili Applen iPhone 11 Pron suurikokoisempaa Max-versiota.

Apple julkisti 13. sukupolven iPhonensa tuttuun tapaan syyskuun puolivälissä ja testasimme jo io-techissä huippumalleista pienikokoisemman iPhone 11 Pron. Viime vuoden tapaan suurikokoisempi iPhone 11 Pro Max on teknisesti identtinen pienemmän sisaruksensa kanssa näytön ja akun kokoa lukuun ottamatta.

Edellä mainitusta syystä emme julkaise erillistä täysimittaista testiartikkelia Max-versiosta, vaan käymme läpi eroavaisuudet tämän kokeiltua-jutun puitteissa. iPhone 11 Pro Maxista kiinnostuneiden kannattaakin täydentää tämä artikkeli aiemman iPhone 11 Pro –artikkelin tiedoilla, jotka pätevät myös Maxin kohdalla akkua ja näyttöä lukuun ottamatta.

iPhone 11 Pro Maxin hinnat alkavat Suomessa 1279 eurosta, eli se on sata euroa pienempää sisarmalliaan kalliimpi. 256 Gt:n muistivaihtoehto kustantaa vastaavasti 1449 euroa ja 512 Gt:n variantti 1679 euroa. Ensimmäisinä viikkoina laite kärsi saatavuusongelmista, mutta tämän artikkelin julkaisuhetkellä marraskuun alkupuolella saatavuus on jo varsin hyvä. Värivaihtoehdot ovat molemmissa Pro-malleissa samat: tähtiharmaa, valko-hopea, kulta sekä uutuusväri keskiyönvihreä.

Apple ei tunnetusti ole juurikaan kiinnostunut pohjoismaisesta lehdistöstä, eikä suomalaisille julkaisuille ollut tänäkään syksynä tarjolla testikappaleita valmistajan puolesta. Saimme onneksi iPhone 11 Pro Max –testikappaleen lainaan sekä Atea Finlandilta että myöhemmin toiseen otteeseen Alsolta.

Tässä artikkelissa tutustumme iPhone 11 Pro Max –malliin lyhyen kokeilujakson pohjalta. Puhelinta ei testattu ympärivuorokautisessa käytössä.

 

Pakkaus ja sen sisältö

iPhone 11 Pro Maxin mustansävyinen myyntipakkaus on suurempaa kokoa lukuun ottamatta samanlainen iPhone 11 Pron pakkauksen kanssa. Myös toimitussisältö on tismalleen sama.

Mukaan on laitettu puhelimen ohella nippu tavanomaista paperitavaraa, Apple-tarroja, korttipaikan avaustyökalu, Lightning-liitäntää käyttävät EarPods-nappikuulokkeet, Lightning-kaapeli sekä 18 watin pikalaturi.

 

Muotoilu, rakenne ja tekniset ominaisuudet

Muotoilultaan ja rakenteeltaan iPhone 11 Pro Max on kuin suuremmaksi skaalattu iPhone 11 Pro. Samalla muotoilu on myös lähes identtistä viimevuotisen XS Max –edeltäjämallin kanssa takakameraa ja takakuoren pintaviimeistelyä lukuun ottamatta. Etupuolelta 11 Pro Max on käytännössä mahdotonta erottaa XS Maxista, vaikka ulkomitoissa onkin muutaman millimetrin ero.

Aivan kuten mainitsimme jo 11 Pron kohdalla, myös Maxin muotoilu alkaa olla hieman ajan hampaan kuluttamaa, sillä Apple kierrättää samaa designia nyt jo kolmatta vuotta. Moniin kilpailijoihin verrattuna iPhone 11 Pro –mallit näyttävätkin hieman pulleilta ja vanhahtavilta. Lopulta on toki hyvin käyttäjäkohtaista, mitä käytännön merkitystä asialla on, mutta lähtökohtaisesti olisi toivottavaa, että markkinajohtajan yli 1000 euron puhelimien muotoilu edustaisi viimeisintä aaltoa.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 158 x 77,8 x 8,1 mm
  • Paino: 226 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 83,7 %

Siinä missä pienempi 5,8-tuumainen 11 Pro sopii vielä kohtalaisen mukavasti yhden käden käyttöön, on 6,5-tuumainen Max jo varsin suurikokoinen ja hankalammin yhdellä kädellä käsiteltävä puhelin. Max on 14 mm pidempi, 6,4 mm leveämpi ja 38 grammaa painavampi kuin 11 Pro. Paksuus on molemmissa malleissa sama 8,1 mm.

Edeltäjämalli XS Maxiin nähden 11 Pro Max on aavistuksen suurikokoisempi, vaikka laitteet näyttävätkin etupuolelta ensisilmäyksellä identtisiltä. 11 Pro Max on 0,5 mm pidempi, 0,4 mm leveämpi ja 0,4 mm paksumpi, vaikka näyttökoko on pysynyt samana 6,5 tuumassa. Tämän vuoksi näytön ja ulkomittojen suhde on heikentynyt hieman 0,7 prosenttiyksiköllä. Myös paino on noussut edeltäjämalliin nähden selvästi – peräti 18 grammalla.

11 Pro Max on leveyssuunnassa suunnilleen samankokoinen kuin 0,3 tuumaa suuremmalla näytöllä varustettu Galaxy Note10+ ja peräti 5,5 mm leveämpi kuin suunnilleen samankokoisella näytöllä varustettu Huawei Mate 30 Pro. Massa on kokoluokan suuremmasta päästä – 20–30 grammaa enemmän kuin useimmissa kilpailijoissa. Painoa ei kuitenkaan koettu suoranaiseksi ongelmaksi Maxia kokeiltaessa.

iPhone 11 Pro Maxin rakenne ja materiaalit ovat vähemmän yllättäen identtisiä pienemmän 11 Pro –mallin kanssa. Runko on kiiltäväksi viimeisteltyä terästä, etu- ja takakuori Corningin valmistamaa erikoislasia. Sisarmallin tapaan myös Maxin kiiltävä kehys kerää hanakasti näkyviä sormenjälkiä. Rakenne on IP68-suojattu (4 m, 30 min), mutta Apple on evännyt nestevauriot takuun piiristä, joten nestesuojaukseen kannattaa suhtautua ensisijaisesti varo-ominaisuutena.

11 Pro –malleille yhteisenä ulkonäköseikkana takakuoren pintaviimeistely on matta ja ylänurkkaan sijoitettu kamerakohouma on kiiltäväpintainen. Mattapinta ei kerää kovinkaan herkästi sormenjälkiä eikä myöskään 11 Pron testikokemusten perusteella naarmuunnu herkästi. Miinuksena se on kiiltävää pintaa liukkaampi kädessä.

Sisuskaluiltaan iPhone 11 Pro Max on akkua lukuun ottamatta identtinen 11 Pron kanssa. Järjestelmäpiirinä on sama uusi A13 Bionic ja muistivaihtoehdot ovat samat: 64, 256 ja 512 Gt, joista pienin vaihtoehto on suorastaan hävyttömän vähän lähes 1300 euron puhelimelle.

Tekniset ominaisuudet:

  • Apple A13 Bionic -järjestelmäpiiri (2 x 2,65 GHz Lightning CPU, 4 x 1,8 GHz Thunder CPU, 4-ydin Apple GPU, 8-ydin 3th gen Neural Engine)
  • 4 Gt LPDDR4X-RAM-muistia
  • 64, 256 tai 512 Gt tallennustilaa (64 Gt versiossa vapaana noin 56,8 Gt)
  • LTE Cat.19 (1600/150 Mbit/s), 4CA (carrier aggregation), LAA, 4×4-MIMO, nano-SIM + eSIM
  • 11ax Wi‑Fi 6, 2×2 MIMO
  • Bluetooth 5.0, NFC
  • A-GPS, GLONASS, Galileo ja QZSS

iPhone 11 Pro Maxin näyttö on 6,5-tuumainen, eli 0,7 tuumaa suurempi kuin 11 Prossa ja samankokoinen kuin edeltäjämalli XS Maxissa. Näytön reunojen leveys on nykypäivän high-end-puhelimien joukossa suuremmasta päästä.

Teknisesti näyttö on identtinen pienemmän sisarmallin kanssa poislukien resoluutio, joka on hieman suurempi, jotta pikselitiheydeksi on saatu sama kuin 5,8-tuumaisessa näytössä. Miinuksena myös Maxista on jätetty pois aiemmista sukupolvista löytynyt 3D Touch –paineentunnistus, jolla oli omat vankat kannattajansa.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,5-tuumainen Super Retina XDR OLED –näyttöpaneeli
  • 1242 x 2688 pikseliä, 19,5:9-kuvasuhde, 458 PPI, 800/1200 nitiä
  • HDR10- ja Dolby Vision-tuki, TrueTone, 100 % DCI-P3, 120 Hz kosketuksentunnistus
  • reunoilta pyöristetty Corning -suojalasi
  • herätys kaksoisnapauttamalla, Night shift -yötila

11 Pro Maxin näytön kuvanlaatua koskevat kaikki samat huomiot kuin 11 Pron näyttöä. Kuvanlaatu on markkinoiden terävintä kärkeä ja maksimikirkkaus huipputasoa. Värintoisto on luonnollista, mutta samalla mukavan eläväistä.

Näytön ohella toinen Maxin 11 Prosta erottava seikka on sisäisen akun kapasiteetti. Akku on kooltaan peräti 3969 mAh, eli yli 25 % suurempi kuin edeltäjämallissa. Kapasiteetin kasvu on kaikilla mittapuilla todella merkittävä. Apple mainostaakin akunkeston olevan peräti viisi tuntia parempi kuin edeltäjämallissa. Videontoistoajaksi kerrotaan 20 tuntia, videon striimausajaksi 12 tuntia ja äänentoistoajaksi jopa 80 tuntia.

Sisarmallinsa tavoin myös Maxin mukana toimitetaan vihdoin 18 watin pikalaturi, joka nopeuttaa lataustapahtumaa huomattavasti edeltäjämallin hitaaseen viiden watin laturiin nähden. Apple lupaa 50 % lataustason täyttyvän noin puolessa tunnissa. Puhelin tukee myös langatonta Qi-latausta 10 watin teholla.

 

Kamera

Molempien iPhone 11 Pro –mallien kameratoteutus on täysin identtinen. Kolmoistakakamera sijaitsee takakuoren vasemmassa ylänurkassa kohollaan olevassa neliskanttisessa kyhmyssä. Sen ulkonäöstä voi olla montaa mieltä, mutta kyhmyn valmistustekninen toteutus on mielenkiintoinen, sillä kohouma on saumattomasti samaa materiaalia muun takakuoren kanssa.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin laajakulmakamera (1,4 um pikselikoko), 26 mm kinovastaava laajakulmaobjektiivi, f1.8-aukkosuhde, Dual Pixel PDAF, OIS
  • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera (1,0 um pikselikoko), 13 mm kinovastaava ultralaajakulmaobjektiivi (120 asteen kuvakulma), f2.4
  • 12 megapikselin telekamera (1,0 um pikselikoko), 52 mm kinovastaava teleobjektiivi, f2.0, PDAF, OIS
  • kaksois-LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 & 60 FPS, 1080p 30 & 60 FPS
  • Hidastusvideokuvaus: 720p 960 FPS, 1080p 240 FPS

Koska kameratoteutus on identtinen iPhone 11 Pron kanssa, emme käy tässä artikkelissa uudelleen läpi samoja asioita. Sen sijaan tarkastelemme marraskuun taitteessa jakeluun tulleen iOS 13.2 –päivityksen mukanaan tuomien uudistusten mahdollista vaikutusta kuvanlaatuun. Päivitys toi myös mukanaan erittäin toivotun videon tarkkuuden ja ruudunpäivitysnopeuden pikavalintamahdollisuuden suoraan kamerasovellukseen käyttöliittymän vasempaan ylänurkkaan oheisen kuvan mukaisesti. Käyttäjä voi muuttaa erikseen sekä videon tarkkuutta että ruudunpäivitysnopeutta.

Koska kameratoteutus on identtinen, voi iPhone 11 Pron ja 11 Pro Maxin kolmoiskameran kuvanlaatua tarkastella laajemmin aiemmasta iPhone 11 Pro –artikkelista. Sen sijaan keskitymme tässä artikkelissa tarkastelemaan iOS 13.2 –päivityksen mukanaan tuoman Deep Fusion –ominaisuuden mahdollista vaikutusta kuvanlaatuun.

Deep Fusion on Applen kehittämä uutta A13 Bionic –järjestelmäpiiriä hyödyntävä kuvanparannusominaisuus, joka kytkeytyy käyttöön automaattisesti tietyissä olosuhteissa. Deep Fusion ottaa yhteensä yhdeksän peräkkäistä kuvaa – neljä lyhyellä sekä neljä normaalilla valotusajalla ennen kuvauspainikkeen painamista sekä yhden pitkällä valotuksella painamisen jälkeen. Puhelin analysoi kuvat ja yhdistää kolme parasta normaalin valotuksen kuvaa, pitkän valotuksen kuvan sekä yksityiskohtaisimman lyhyen valotuksen kuvan. Sen jälkeen se analysoi kuvan sisällön ja priorisoi käytettävissä olevan kuvadatan eri tavoilla kuvan eri kohtiin. Applen mukaan Deep Fusion vähentää kohinaa, terävöittää kuvaa ja parantaa yksityiskohtia.

Pro-mallien kolme kameraa käyttävät Deep Fusionia eri tavoin. Pääkamera hyödyntää sitä keskitasoisessa ja hämärässä valaistuksessa – Smart HDR on käytössä kirkkaassa valossa ja Yö-tila pimeässä. Telekamera käyttää Deep Fusionia suurimman osan ajasta – Smart HDR on käytössä vain kirkkaimmissa olosuhteissa. Ultralaajakulmakamera ei sen sijaan tue lainkaan Deep Fusionia ainakaan tässä vaiheessa.

Oheisista vertailukuvista toiset on otettu iPhone 11 Prolla, jossa on vanhempi iOS 13.1.3 –ohjelmistoversio ilman DeepFusion-ominaisuutta, sekä iPhone 11 Pro Maxilla, jossa on uusi iOS 13.2 –ohjelmistoversio DeepFusionin kanssa. Kuvat on otettu olosuhteissa, joissa DeepFusionin pitäisi olla käytössä.

Otettuamme joukon vertailukuvapareja (enemmän kuin tässä artikkelissa on näytillä) ja niitä tietokoneella vertailtuamme totesimme, ettei iPhone 11 Pro Maxilla otetuissa kuvissa näkynyt oikeastaan mitään kuvanlaadullista parannusta iPhone 11 Pron kuviin nähden – jopa päinvastoin, sillä iPhone 11 Pron kuvien hieman voimakkaampi terävöinti nosti enemmän yksityiskohtia esille.

Apple ei mainitse asiaa kamerasovelluksessa tai kameran asetuksissa millään tavallaan, mutta netistä löytyvien vinkkien mukaan kamerasovelluksen ”kuvaa kehyksen ulkopuolelta” –ominaisuus pitäisi olla kytkettynä pois päältä, jotta DeepFusion toimii. Kytkin asetuksen pois päältä, otin uudet vertailukuvat, mutta siitäkään huolimatta kuvissa ei näkynyt merkittävää eroa vanhemman ohjelmistoversion ilman DeepFusionia otettuihin kuviin.

 

Käyttöliittymä

Max-mallin oikeastaan ainoana ohjelmistopuolen erona 11 Prohon on mahdollisuus käyttää näyttöä laajennetussa vaakatilassa tietyissä sovelluksissa, kuten sähköpostissa, kalenterissa ja osoitekirjassa. Sama ominaisuus on ollut tarjolla jo iPhonen aiempien sukupolvien suurikokoisemmissa malleissa.

 

Suorituskyky, akunkesto & latausnopeus

iPhone 11 Pro Maxin rauta on näytön tarkkuutta lukuun ottamatta identtistä 11 Pron kanssa suorituskyvyn näkökannalta, joten myös käytännön kokemukset asian tiimoilta eivät tarjonneet yllätyksiä. Rinnakkain vertailtuna molemmat mallit ovat normaalikäytössä nopeudeltaan yhtäläisiä, eikä suorituskyvyssä ole mitään valittamista. Sama koskee myös pelikäyttöä, joskin Maxin suurempi näyttö tarjoaa useimmissa peleissä miellyttävämmän kokemuksen suuremman pinta-alansa ansiosta.

Synteettisissä testisovelluksissa molempien mallien suorituskyky on käytännössä identtistä pienen virhemarginaalin puitteissa. Grafiikkasuorituskyky on pienemmässä iPhone 11 Prossa aavistuksen parempaa, jos sovellus hyödyntää näytön täyttä tarkkuutta, joka on Maxissa hieman suurempi.

Kokonaisuudessaan Applen uuden A13 Bionic –piirin suorituskyky on ylivoimaisesti älypuhelinmarkkinoiden parasta. Tämän hetken parhaat Android-puolen järjestelmäpiirit sijoittuvat suorituskyvyltään osa-alueesta riippuen jonnekin viimevuotisen A12:n ja toissavuotisen A11-piirin välimaastoon.

Akunkestoa emme ehtineet testaamaan Maxilla käytännön käyttötilanteessa, mutta ulkomaisten testien perusteella suurikokoisen lähes 4000 mAh akun tarjoama toiminta-aika on erittäin hyvä, eikä sitä ole vaikea uskoa iPhone 11 Prosta ja iPhone 11:stä saatujen käyttökokemuksien pohjalta.

Testasimme myös iPhone 11 Pro Maxin latautumisnopeutta uudella mukana toimitettavalla 18 watin pikalaturilla. Itse pikalataustuki ei ole iPhoneissa uutta, mutta mukana toimitettava pikalaturi sen sijaan on. Mittaustemme perusteella Maxin akku latautuu tyhjästä täyteen noin tunnissa ja 50 minuutissa, eli pienempi Pro-malli on noin vartin nopeampi. Puolessa tunnissa akkuun latautuu 48 % ja ensimmäisen tunnin aikana runsaat 80 %. Viimeiset 10 % latautuvat hyvin verkkaiseen tahtiin. Puhelin ja laturi lämpenevät latauksen aikana vain hyvin maltillisesti.

 

Yhteenveto

iPhone 11 Pro Maxin tapauksessa tilanne on käytännössä täysin sama kuin viimevuotisten mallien kanssa. Max eroaa pienemmästä sisarmallistaan ainoastaan ulkomittojen, näytön koon ja tarkkuuden sekä akun kapasiteetin osalta. Apple ansaitsee propsit siitä, ettei se ole lähtenyt tekemään huippumalliensa kokovaihtoehtojen välille keinotekoisia eroja, kuten joissain kilpailijoiden tuotteissa on valitettavasti nähty. Pienistä puhelimista pitäville on tarjolla samaa rautaa kuin suuremmassa malliversiossa – kokorajoitukset huomioiden totta kai.

Se, ostaako iPhone 11 Pro vai 11 Pro Max, jäänee jokaisen omien käyttötottumusten varaan. Jos puhelimen tai näytön pienikokoisuuden suhteen ei ole erityisiä vaatimuksia, kallistuu suositus Maxin suuntaan. Tässä hintaluokassa satasen hintaero on tuskin hankintaa kaatava tekijä juuri kenellekään, etenkin kun rahalle saa vastinetta paremman akunkeston ja suuremman näyttöpinta-alan muodossa. Jos Maxin koko kuitenkin epäilyttää, kannattaa sitä käydä kokeilemassa kivijalkamyymälässä. Yhtä kaikki, sisarmalli 11 Pron tapaan kyseessä on ominaisuuksiltaan tämän hetken tasapainoisin lippulaivapuhelin, jos käytettävä rahamäärä ei ole ongelma. iPhone 11 Pro Maxin hinta nousee nimittäin kohtuullisemmalla 256 Gt:n tallennustilalla jo lähemmäs 1500 euroa, joka on älypuhelimesta paljon rahaa.

iPhone 11 Pron tavoin Max olisi io-techin Toimituksen valinta –erityismaininnan arvoinen, vaikkei niitä virallisesti olekaan tapana lyhyempien kokeilujen pohjalta antaa.

 

This site uses XenWord.
;