Testasimme io-techissä huhtikuun alussa Motorolan uuden Moto G5 –älypuhelimen, joka osoittautui hintaluokassaan varsin hyväksi laitteeksi. Hieman myöhemmin testattavaksemme saapui kalliimpi Moto G5 Plus –malli, jota emme ehtineet testaamaan täyden testiartikkelin veroisesti, vaan tutustuimme siihen lyhyemmin muutaman päivän ajan. Keskityimme ensisijaisesti laitteen eroihin edullisempaan sisarmalliin nähden sekä paperilla hyvältä vaikuttaneeseen kameraan.
Siinä missä Moto G5:n suositushinta on 199 euroa, joutuu Plus-mallia ostaessaan kaivamaan kuvetta 279 euron verran. Tämän artikkelin julkaisuhetkellä kesäkuun alussa hintataso vaikuttaisi Hinta.fi-palvelun perusteella pysyneen suositushinnan tietämillä.
Moto G5:n pakkauksen tyyliltään samanlainen edullisemman sisarmallinsa kanssa. Värikkääseen pahvirasiaan on pakattu puhelin, käyttöohjeet sekä TurboCharge-pikalaturi (14,4 W) micro-USB-kaapeleineen.
Ulkoisesti Moto G5 Plus on lähes identtinen edullisemman sisarmallinsa kanssa – erona ovat lähinnä hieman suuremmat ulkomitat sekä muutama muu yksityiskohta. Ulkonäkö on muuttunut merkittävästi edeltäjämalli Moto G4 Plussasta. Laite näyttää tyylikkäämmältä ja arvokkaammalta, mutta käsituntuma ei yllä aivan samalle tasolle muotoilun kanssa. Moto G5 Plus tuntuu kyllä tukevalta ja hyvin tehdyltä, mutta ei kuitenkaan onnistu antamaan vaikutelmaa hintaansa arvokkaammasta laitteesta.
Syitä edellä mainittuun on oikeastaan kaksi. Ensimmäisenä ovat ulkomitat, jotka ovat 5,2-tuumaiselle puhelimelle hieman suuret ja saavat puhelimen tuntumaan kädessä hieman kömpelöltä ja pullukalta. Toisena ovat materiaalit, sillä kuoret ovat kyljistä sekä takakuoren ylä- ja alaosasta maalattua muovia. Vain takakuoren keskiosa on alumiinia. Käsituntumassa ei ole valittamista, sillä reunat ovat mukavan pyöristetyt. Kuivissa käsissä alumiinipintainen takakuori saattaa olla liukas. Kuorissa on nanopinnoite, jonka kerrotaan hylkivän vesiroiskeita.
Tekniseltä osastolta Moto G5 Plussasta löytyy alemman keskihintaluokan laitteeksi varsin kelvollista rautaa. Speksit eivät yllä kilpailukykyisimpien kiinalaispuhelimien tasolle, mutta Suomen markkinoita tarkastellessa ne ovat hintaluokassaan varsin pätevät.
Järjestelmäpiiriksi valmistaja on valinnut 14 nanometrin prosessilla valmistettavan Snapdragon 625:n, joka on tunnettu virtapiheydestään ja parannus edeltäjämallin Snapdragon 617 –piiriin nähden. RAM-muistia löytyy edullisemman sisarmallin tapaan mukavat kolme gigatavua ja tallennustilaa hintaluokka nähden kiitettävät 32 gigatavua (vapaana noin 24,5 Gt). LTE-yhteydet ovat tuettuna Cat.6-nopeudella (300/50 Mbit/s).
Moto G5 Plussan IPS LCD -näyttö on siis 5,2-tuumainen, joten sen koko on pienentynyt edeltäjämallista 0,3 tuumalla. Suuntaus on ainakin allekirjoittaneen mielestä positiivinen, sillä se parantaa puhelimen käsiteltävyyttä. Näyttö on tarkkuudeltaan 1080 x 1920 pikseliä, joka tarkoittaa mukavaa 424 PPI:n pikselitiheyttä. Näytön suojana on Gorilla Glass 3 –lasi. Leveähköjen reunojen myötä näytön ja ulkomittojen välinen suhde on nykymittapuulla surkeahko 67,1 %. Nykypäivänä oli suotavaa yltää edes 70 %:n yläpuolelle.
Kuvanlaadun osalta näyttö selviää melko puhtain paperein. Hintaluokka huomioiden siitä ei löydy suurempaa kritisoitavaa. Asetuksista käyttäjä voi valita realistisen tai eloisan väritilan, joka vaikuttaa värintoistoon selvästi. Äärilaidoista katsottaessa värimaailma tummenee jonkin verran.
Moto G5 Plussan alapäädyssä sijaitsevat micro-USB-liitäntä, mikrofonin aukko sekä 3,5 mm ääniliitäntä. USB-liitäntä tukee 2.0-version mukaista siirtonopeutta. Näytön alapuoleiseen kaistaleeseen on sijoitettu sormenjälkitunnistin, joka on upotettu miellyttävästi hieman lasin pintaa syvemmälle. Se toimii miellyttävän nopeasti ja luotettavasti ja mahdollistaa sekä näytön herättämisen että sammuttamisen.
Puhelimen yläpäätyyn on sijoitettu ainoastaan korttikelkka, joka on toteutukseltaan yksi parhaimmista näkemistämme. Siihen sopii nimittäin samanaikaisesti sekä kaksi nano-SIM-korttia että micro-SD-muistikortti. Näytön yläpuolelle jäävä kaistale on varsin leveä ja sen keskellä sijaitseva kuulokeaukko on melko syvä keräten herkästi likaa sisuksiinsa. Motorola-tyyliin ilmoituslediä ei valitettavasti ole. Etukameran tarkkuus on viisi megapikseliä ja sen parina on f2.2-aukkosuhteen objektiivi.
Moto G5 Plussan takakuori on kiinteää mallia, toisin kuin edullisemmassa sisaressa. Olisikin mielenkiintoista tietää, miksei myös Plussan takakuoresta ei ole tehty irrotettavaa. Sisältä löytyvä akku on kapasiteetiltaan 3000 mAh, eli varsin tyypillinen tämän kokoluokan puhelimeen. Edeltäjämalliin nähden kapasiteetti on pysynyt samana.
Akku tukee Motorolan omaa pikalatausta ja mukana tulevalla TurboPower-laturilla mittasimme latausajaksi tyhjästä täyteen tasan 100 minuuttia. 50 % lataustaso saavutetaan 35 minuutissa ja 90 % noin tunnissa ja vartissa.
Muutaman päivän käytännön kokemusten perusteella akunkesto edustaa parempaa keskitasoa. 1,5–2,5 tunnin näytön aktiivisuusajalla akun varauksesta oli päivän käytön (~16 h) jälkeen jäljellä noin 50–70 %. Kahden päivän akunkestokaan ei vaikuttanut keskitasoisella käytöllä epärealistiselta.
NFC kuuluu Suomessa myytävän version varustukseen, vaikka se onkin jätetty pois Yhdysvalloissa myytävästä versiosta.
Paperilla yksi Moto G5 Plussan mielenkiintoisimmista ominaisuuksista on kamera, joka sijaitsee pyöreässä hieman ulkonevassa kehyksessä takakuoren yläosassa. Kameran tarkkuus on 12 megapikseliä, eli hieman vähemmän kuin edullisemmassa sisarmallissa (13 Mpix) sekä selvästi vähemmän kuin edeltäjämallissa (16 Mpix).
Moto G5 Plussan kamera perustuu laadukkaaseen Sony IMX260 –kuvasensoriin, joka on tuttu mm. Samsungin viimevuotisesta Galaxy S7 –lippulaivamallista. Sensori on varustettu tavallista suuremmilla 1,4 mikrometrin pikseleillä sekä ns. Dual Pixel –tarkennuksella, jossa jokaisen fotodiodin yhteydessä on myös tarkennuspikseli. Lisäksi kameran objektiivi on varustettu erittäin valovoimaisella f1.7-aukkosuhteella. Kamera kykenee myös 4K-videokuvaukseen.
Moto G5 Plussan kameran toiminnassa ei ole juuri valittamista. Kamerasovellus ei käynnisty aivan yhtä salamana kuin high-end-puhelimissa, mutta kunhan se on päällä, kaikki sujuu mukavan jouhevasti. Tarkennus toimii nopeasti ja luotettavasti ja kuvan ottaminen tapahtuu viiveettä. Hämärässä tarkentaminen ja kuvien prosessoiminen ottaa hieman pidemmän ajan. Kamerasovellus on varsin simppeli ja helppokäyttöinen, kuten Motorolan muissakin malleissa.
Moto G5 Plussan kamera tekee hyvässä valaistuksessa hieman kaksijakoista jälkeä. 12 megapikselin kokoluokassa otokset ovat mukavan teräviä ja yksityiskohtaisia ja lähempää tarkasteltuna jälki on hyvin samankaltaista Samsung Galaxy S7:n kanssa (GS7:llä otettu vertailukuva ja rinnakkainvertailu). Moto G5 Plus jättää kuitenkin otokset ajoittain hieman liian tummiksi, mutta siitä huolimatta polttaa kirkkaat kohteet helposti puhki. Automaattisen HDR-tilan käyttöä kannattaakin harkita, sillä se tekee kohtalaisen hyvää jälkeä. Myös värintoisto on paikoin elottomampaa, kuin Galaxy S7:llä otetuissa kuvissa.
Hämäräkuvien laatu osoittautui puolestaan pettymykseksi, vaikka edellytykset hyvään kuvanlaatuun ainakin sensorin suuren pikselikoon ja valovoimaisen objektiivin osalta ovat olemassa. Heikommin valaistuissa sisätiloissa tai muissa maltillisemmissa hämäräolosuhteissa jälki on vielä kohtalaisen hyvää ja kokonaisuutena tarkasteltuna hyvinkin käyttökelpoista. Valon määrän vähentyessä entisestään kamera venyttää suljinajan pisimmillään 1/15 sekuntiin ja herkkyyden noustessa ISO 1000:n yläpuolelle jäljestä alkaa tulla todella pehmeää ja suttuista. Positiivisena seikkana värit säilyvät kuvissa kohtalaisesti.
Kokonaisuudessaan Moto G5 Plussan kameran kuvanlaatu on käytettyyn tekniikkaan ja edeltäjämalliin nähden pieni pettymys. Vaikka Moto G4 Plussaan nähden on tapahtunut takapakkia, on kyseessä silti edelleen hintaluokassaan kelpo kamerapuhelin. Kehityssuunta on siitä huolimatta harmillisen väärä.
Moto G5 Plus on toistaiseksi siitä melko harvinainen alle 300 euron puhelin, että se pystyy taltioimaan myös 4K-tarkkuuden videokuvaa (30 FPS). Kuvanlaatu on perustasoa ja taltioituu 50 Mbit/s bittivirralla. Elektroninen kuvanvakain on käytössä vasta 1080p 30 FPS –laadulla.
Ohjelmistopuolella Moto G5 Plus luottaa edullisemmasta sisarmallista tuttuun tapaan hyvin vakion kaltaiseen Android-kokemukseen. Vaikka MWC-messuilla testaamamme esittelylaite oli jo varustettu Android 7.1 –versiolla, oli testikappaleessamme vielä jostain syystä Android 7.0 –versio sekä tammikuulta peräisin olleet tietoturvapäivitykset. Siitäkin huolimatta käyttöliittymä on varustettu Google Pixel Launcherista tutulla ylös pyyhkäistävällä sovellusvalikolla, joka on pienen totuttelun jälkeen varsin näppärä.
Sovellusvalikoiman suhteen Motorola luottaa Androidin vakiosovelluksiin ja ainoat puhelinvalmistajan omat softat ovat FM-radio sekä Moto-sovellus. Muista Motorolan puhelimista tuttuun tapaan Moto-sovellus tarjoaa käyttöä helpottavia pieniä aputoimintoja ja elekomentoja. Erillismaininnan arvoisena yksityiskohtana Moto G5 Plus tukee Android Nougatin vakio-ominaisuuksiin kuuluvaa näytön sisällön skaalausasetuksen valintaa, jonka avulla on mahdollista muokata kuinka paljon ja minkä kokoista sisältöä näytölle kerralla mahtuu.
Käytännön suorituskyvyn osalta Moto G5 Plussasta ei löytynyt negatiivista sanottavaa lyhyen kokeilujakson perusteella. Käyttöliittymän toiminta on sujuvaa ja sovellusten latausajat riittävän ripeitä jopa allekirjoittaneen kaltaisen pääosin high-end-puhelimiin tottuneen käyttäjän näkökannalta. Suorituskykytesteissä laite lyö tauluun Snapdragon 625 –piirille tyypillisiä lukemia (Antutu: 64556, GFXBench Manhattan: 10 FPS, Geekbench 4: 838/4203), jotka eivät ole kalliimpien hintaluokkien laitteisiin nähden huikaisevia, mutta siitä huolimatta alle 300 euron hintaluokassa edelleen varsin kilpailukykyisiä.
Yhteenveto
Lähdimme kokeilemaan Moto G5 Plussaa onnistuneeseen edeltäjämalliin (Moto G4 Plus) pohjautunein varovaisen positiivisin odotuksin, mutta valitettavasti koimme pienen pettymyksen. Kyseessä ei ole huono puhelin, mutta odotimme sen täyttävän edeltäjänsä saappaat ongelmitta. Toisin kuitenkin kävi.
Moto G5 Plus on varsin tasapainoinen kokonaisuus, josta löytyy kelpo näyttö, virtapihi ja suorituskyvyltään kohtalainen järjestelmäpiiri, mukavasti muistia sekä kohtalaisen hyvä akunkesto. Onkin hullunkurista, että paperilla yksi suurimmista vahvuuksista osoittautui käytännössä yhdeksi suurimmista heikkouksista. Kyse on tietysti kamerasta, joka ei ole kuvanlaadultaan speksiensä ja edeltäjämallin veroinen. Hintaluokassaan kamera ei toki siltikään ole huono ja se kykenee myös 4K-videokuvaukseen.
Kokeilumme perusteella Moto G5 Plus on hintaisekseen hyvinkin kelpo puhelin, joka kannattaa ehdottomasti ottaa huomioon alle 300 euron puhelinta hankittaessa. Kärkipään kamerapuhelimeksi sitä ei kuitenkaan voi enää kutsua – ei edes keskihintaluokassa.
Hyvää
- Suorituskyky hintaluokassa varauksin
- RAM-muistin ja tallennustilan määrä
- Kameran kuvanlaatu hyvässä valaistuksessa varauksin
- 4K-videokuvaus
- Dual-SIM
- Kustomoimaton Android
- Hyvä sormenjälkitunnistin
Huonoa
- Heikko näytön ja ulkomittojen välinen suhdeluku
- Takakuori ei kokonaan metallia
- Kameran kuvanlaatu heikossa valossa varauksin
- Micro-USB
Mikä näistä 300e puhelimista nykyään edustaa kameran osalta terävintä kärkeä (hintaluokassaan)?
Saattaa olla et G4 on vieläkin hyvä, mutta en nyt väitä, enkä mainosta,
mutta Huawei P 10 on suhteellisen hyvä. Yllätyin et mitä sutta nuo oli, mutta
katsokaa vaiks näits fotoja.
https://drive.google.com/drive/folders/0ByrbaOsdqI-yeVlRa2dKWlRqX1E
Erityisesti ne mis muistaakseni ratikka näkyi.
Täs koko katselmus.
https://www.androidpit.de/huawei-p10-lite-test
Ja mitenköhän on Sonyn fonein kamerat, niilläkin on hyviä, se
paras on enempi makuasia.
"Leveähköjen reunojen myötä näytön ja ulkomittojen välinen suhde on nykymittapuulla surkeahko 67,1 %. Nykypäivänä oli suotavaa yltää edes 70 %:n yläpuolelle."
Apple köh köh… Alle 300€ puhelimessakin parempi screen to body ratio kuin applen 950€ puhelimessa.
Väittäisin, että viimevuotinen Moto G4 Plus on edelleen ihan parhaimmistoa.
Tarkennetaanpa sen verran, että näissä oheisissa linkeissä on siis kyse P10 Lite -mallista, eikä P10:stä. Nuo kaksi ovat täysin eri laitteita, eikä niitä pidä sekoittaa keskenään.
P10 Liten kuvasensori taitaa olla sama Sony IMX286, jota käytetään myös P10:n kaksoiskamerassa. Mitä tuossa nopeasti googlettelin, niin hyvässä valossa tekee ilmeisesti ihan hyvää jälkeä, mutta hämärässä ei erityisemmin loista.
Sonyn omien puhelimien kameroista ei ainakaan itselläni ole viime aikoina ollut hirveästi hyvää sanottavaa. Nyt testissä oleva Xperia XZ Premium saattaa kuitenkin tehdä poikkeuksen.
Sonyn Xperia Z3+:n kamera ainakin on melko heikko esitys. Etenkin sisätiloissa otetuista kuvista ei tule kuin paha mieli. Pikseleitä löytyy kyllä julmasti, mutta ei se määrä vaan laatu. Emäntä osittain tuon kehnon kameran takia vaihtoi Z3+:n Huawein P10:een. Tosin eihän tuo Z3+ enää uusinta kärkeä edusta muutenkaan, mutta oma saman ikäinen LG G4 tekee paljon parempaa jälkeä, kuten myös Nokian 1520 (jonka kamera on vieläkin suosikkini päivänvalossa otetuissa kuvissa). Mutta menee jo offtopiciksi sen verran, että jätetään tähän. Tarinan opetus oli kuitenkin, että ei Moto G5 plussaa LG G4:n tilalle, jos nykyinen sattuu hajoamaan. 🙂
Jeps, en oikein uskonu Sony:lta et silläkin lipsuu, sellanen on myös kun Honor 6X, yhden sortin
kaksois kameralla, mut mä valitsisin P 10 Liten, tosin vasta sitten kun hinta hiukan laskee.
Se sisällä kuvaus, on oma juttus, huvitti lukea MPF:ia kun kokeilivat, ja kohinaa, siis suttua ja sitte
vaihdettiin valaistusta valosammaksi P9 ja Honor 8 osiois, muistaakseni. Joskus viime syksyl.
Täs ton saman porukan testaamana Honor 6X.
https://www.androidpit.de/honor-6x-test
En tiedä mikä sensori siinä P 10 Lites on mutta kuvat on riittävän hyviä, aika monelle,
vaikka pidin enempi 7 Liten kuvista, kun 8 Liten kuvista, ero ei ole iso, mut oli ne kumminkin
7 Liten tarkempia, siis jonjkin verran.
Mutta P 10 Liten kamera on ehkä noistakin pikkusen parempi.
P10 Litessä on tosiaan sama kamera, kuin Honor 8 Litessä. Raudaltaan myös muuten hyvin pitkälti identtinen puhelin. Muistimäärissä lähinnä eroa.
On se P10 Lite miltei sama raudaltaan, joteskin varmaan tutun näköstä, ketkä ovat grafiikka testejä
kokeilleet, täs versus Nova, joka on huomattavasti jouheampi.
https://www.youtube.com/watch?v=GQc1I-KMAkw
Täs ne on kamera testi videolla.
https://www.youtube.com/watch?v=Aq4WqHUOZf8
Sitten semmonen, noitten videoiden tekijän mielipide.
for Mobile
Pidän Huawei Nova, koska en pidä yhdistelmä metallia + lasia, joka on P10 lite. Kamera on hyvin samankaltainen.
Sitten myös mainitsemani 6X versus P10 Lite, kamera testi videolla.
https://www.youtube.com/watch?v=1DA6ZaOr2BU&t=7s
Ehkä pikkusen pitäis ottaa sitteskin takas ton P10 Liten kohdilla, onhan siin
ominaisuuksia, mutta kun tökkii toi grafiikka, mikä nyt tosin oli tiedossa,
Tämä puhelin kyllä johtaa omassa listassa kiinnostavuuden suhteen, harmi ettei ole hieman halvempi. Tuo ettei akku ole irroitettava toisin kuin perus mallissa on harmillinen juttu.
Erikoista (itselle) on että tästä on suomessa vain tuo välimalli myynnissä eli 32Gb tallennustilaa + 3 Gb RAM, mutta esim. jenkeissä taas 32 Gb + 2Gb RAM ja 64 Gb ja 4 Gb RAM. Toki parempi noin (meille) vaikka se hintaa nostaakin jonkin verran.
Huawei P8 Lite 2017 P9 Lite ja Honor 6X vertailussa, siis täällä tuo P8 Lite 2017, on sama kun Honor 8 Lite,
jos joku lukija ei tienny.
Erojakin noiden kameroiden kuvista löytyi, mutta ei niitä kaikki varmaan edes huomaa.
http://www.areamobile.de/news/42569-dreierpack-huawei-p8-lite-2017-p9-lite-und-honor-6x-im-vergleich
Mieluummin maksan pari kymppiä enemmän ettei tarvitse ottaa Huawein puhelinta/mitään, noiden päivityslupaukset on yhtä tyhjän kanssa.
Ei nyt yhtä tyhjän kans, tulevat mutta saman mallin kohilla aika pitkä aikajana.
Sen takia ei kantsi hylätä.
Mun piti tos edellisesä viestis vastata, mutta näppäimistöni sekosi, en ollut minä.
On siinä Moto G4 Plus malliskin hyvä kamera.
Mutta aika hyvin Honor 6X voittaa iPhone 7 Plus mallin, mitä kameraan ja kuviin tulee.
http://www.areamobile.de/bilder/220059-original-testbild-aufgenommen-mit-der-dual-kamera-des-honor-6x-c-areamobile
Versus:
http://www.areamobile.de/bilder/220079-original-testbild-aufgenommen-mit-der-hauptkamera-des-iphone-7-plus-c-areamobile
Ja täs enempi kuvia vertailtavaksi:
http://www.areamobile.de/handys/6567-honor-6x/testbericht
Nytkö Lenovo on sitten irtisanonut viimeisetkin Motorolan aikaiset softakehittäjät, kun kameran jälki on tuollaista varsin hyvällä sensorilla?
Tässä vielä samasta tilanteesta otettu vertailu Moto G5 Plussan ja Galaxy S7 edgen väliltä. Molemmissa siis sama kuvasensori ja samalla f-arvolla varustettu objektiivi. GS7:ssä on OIS, joka Motosta puuttuu.
GS7:n esimerkkikuva.
Moto G5 Plussan esimerkkikuva.
Kokonaiskuvia katsoessa voi huomata mielenkiintoisen seikan tuohon dynamiikkaan liittyen. Vaikka lähirajauksessa GS7:n kuva kirkkaampi ja "ylivalottuneempi", on Moto G5 Plussan kuvassa silti taivas palanut paljon pahemmin puhki.
Kiitokset tästä vertailusta :tup:. Linkityksessä tosin taisi lipsahtaa kuvat väärinpäin? Tuota kameran kuvanlaatua olisi varmaankin mahdollista korjata softapäivityksellä mutta kovin isoja odotuksia en Lenovoon laittaisi, valitettavasti.
Ihan hyviä testilinkityksiä, eiköhän tuo Huawein puhelimista offtopic-keskustelu riitä tältä osin tässä Moto G5 Plus -arvostelun kommenttiketjussa :geek: Sitä voi sitten tarvittaessa jatkaa tuolla foorumin mobiililaiteosastolla.
Korjattu linkit oikein päin. Varmasti voi parantaa ohjelmistopäivityksellä, mutta sitä en osaa arvioida kuinka paljon. Erikoisia juttuja sekä tuo dynamiikka että hämäräkuvauksen pehmeys, etenkin kun niiden pitäisi olla suurehkolla pikselikoolla ja aukolla vahvuuksia.
Moto G5 Plus käyttäjä ilmoittautuu: tuli sitten näköjään valittua huono kamerapuhelin, kun ei odottanut ensin arvosteluja. 😉
Kuvaparissa on muuten pieni vika, siis toisessa kuvassa aurinko on pilvessä ja toisessa ei. Näkyy etualan varjoista tai niiden puutteesta toisessa kuvassa. Moto G5 on kuvassaan valottanut sen puoli aukkoa enemmän (META-datan perusteella), koska etuala on ollut tummempi auringon ollessa pilvessä. Sillä on käytössään pidempi suljinaika ja isompi herkkyys, mikä osin selittää taivaan palamista puhki. Toki, osa on varmasti ihan tuon kameran softan huonoutta – siis tuo, että keskiharmaasta tehdään noin tarpeettoman tummaa.. (Myös S7 kuva on palanut pahasti puhki, mutta toki hieman vähemmän häiritsevästi. Puoli aukkoa lisää, ja koko taivas olisi myös siinä luultavasti puhki, ainakin noita tuon kuvan taivaan sävyjä tutkimalla.)
Sitten pieniä havaintoja oman laitteen kanssa, kun itsellä tuo laite on ehtinyt olla hieman pidempään. Siis aikalailla tarkalleen niin pitkään kun niitä on tässä maassa ollut myynnissä.
Ensin huonot puolet:
* Laitteen manuaalisesti valittavsossa olevat valotusajat ovat puolen aukon välein. Iso ongelma, koska sieltä ei saa aikoja 1/25, 1/50, tai 1/100… Hehkulamppuvalaistus välkkyy pahasti kuvissa.. ainakin manuaalitilassa. (Miten muut puhelimet, onko tietoa?)
* Laitteen kamera, tai sen ohjelmisto on todella jutussa kuvatulla tavalla buginen. Se valottaa helposti hieman ali. Tosin jutun kuvista tulee omaa kokemusta huonompi vaikutelma. (Tai siis, esim., tuo teidän nosturikuva on kuvattu hyvin pimeässä, jos ISO 2000 ja 1/17 suljinaika sen vielä silti noin alivalotti. Tuossa valossa myös moni muu kamera tuottaa ei-niin-hyvää jälkeä.)
* ISO 1000–2000 on todella melko pehmeää, vrt. oma järjestelmäkamera, tai vanha Nokia 808. Oma vertailuni ei kuitenkaan ole ihan reilu.. Mutta, ei ne mitenkään käyttökelvottomia ole, tai edes kovin huonoja. Ohessa 1:1 rajauksia testitaulusta.
katso liitettä 23463
* Alle ISO 800, se 12 Mpx rajoittaa, mutta tämä tarkoittaa, että resoluutiota on tarpeeksi. Isommilla herkkyyksillä kohinanpoisto on aika aggressiivista.
* Automaattinen yökuvatila "bugaa", ja alivalottaa kuvia. ISO-herkkyys on rajattu, eikä nouse yli 2000; kuvat kuitenkin kestäisivät korkeampaakin herkkyyttä. (Korkeat ISO-arvot ovat siis joka tapauksessa ihan vaan ohjelmallisesti lopputuloksen kirkkauden nostamista.) Ongelman saa kierrettyä kun pakottaa HDR-tilan päälle. Nyt kamera korjaa valotuksen jälkikäsittelyyssä kohdalleen… Efektiivisesti joku noin ISO4000–8000, ja silti kuvanlaatu on edelleen välttävää normikäyttöön. Näkee esimerkiksi lukea tekstiä, jota ei näkisi lukea paljaalla silmällä – tai ilman tätä kikkaa otetusta kuvasta..
* Omassa luurissa kameramoduuli ei ole ihan keskellä sitä lasiaan. Näyttää tyhmältä, mutta ei tunnu vaikuttavan kuvanlaatuun, vrt. alla.
Sitten hyviä:
* Hmm…
* Resoluutio hyvässä valossa on tosiaan ihan pikselitasolle hyvää.. testitaulunkin kuvasin.
* Käyttämällä sitä kohdepainotettua valotusta (siis klikkaa kohteen kohtaa kuvasta), tuo valotusongelma katoaa. Kasvontunnistus tuntuu tekevän osin samaa. Ongelma on siis varmaan tuossa valotuksen valitsemisessa automaattisesti.
* Manuaalitila tuntuu muuten pätevältä. Jos on vakaat kädet, niin tällä saa hämärässä todella paljon lisää kuvanlaatua.
* Kameran käynnistäminen sillä pikakomennolla. Siis kääntää puhelinta ympäri. Kameran saa käyntiin todella nopeasti puhelinta taskusta vetäessä. (Siis edes katsomatta sitä kohti.) Muutaman kerran tullut otettua kuva, joka olisi jäänyt ottamatta, jos ei olisi tuota toimintoa.
Tarkka huomio. Auringon on täytynyt mennä hieman enemmän pilven taa juuri kuvia otettaessa, koska kuvat otettiin aivan perätysten. Suurta eroa valaistusolosuhteissa ei kuitenkaan ollut (toisessa kuvassa aurinko ei siis paista täydeltä taivaalta ja toisessa ole täysin pilvessä). Herkkyyshän on tosiaan Moto G5 Plussan kuvassa aavistuksen korkeampi (ISO 50 vs. 40) ja myös suljinaika on hieman pidempi. Erot eivät kuitenkaan ole kovin suuria ja erikoistahan on siitä huolimatta, että Moto G5 Plussalla taivas on palanut pahemmin puhki, vaikka GS7:n kuvan olosuhteet ovat hieman kirkkaammat. Kuvaprosessoinnissa on siis tehty jotain väärin.
Ja kiitos käyttäjähavainnoista! Niistä on aina varmasti muille lukijoille hyötyä, koska testaajan arvio on kuitenkin vain yksi näkökulma asiasta!:tup:
Päädyin Juhan "suosituksesta" ostamaan käytetyn (kuin uusi) 4G plussan hintaan 140e. En enempää halua puhelimeen hassata rahaa ja jos tällä rahalla sai parhaimman mahdollisimman kameran(budjettihintaluokassa), olen tyytyväinen. Moto g2 kameralla ei juhlittu… 🙁
4G plussasta löytyy valotustilat 1/6, 1/8, 1/10, 1/15, 1/20, 1/30, 1/45, 1/60, 1/90, 1/120, 1/180, 1/250, 1/500, 1/750, 1/2000, 1/2500, 1/3000, 1/4000, 1/6000 jos jotakikutaki sattuu kiinnostaa.
tää g4 plus ois varmaan lähellä täydellistä jos näyttö ois ton 5.2"-4.7", mutta kyllä kai tällä lapiollakin pärjää, yhden käden käyttö varsinkin flipcasella vaatii totuttelua. Kajari ei ole sikahuono, mutta G2:ssa tais olla paremmat ja stereona näytön alhaalta ja ylhäältä.
Tuohon hintaan ei varmasti löydy mitään parempaa, eikä varmaan edes mitään yhtä hyvää. Ei vaikka huomioisi sen, että tuolle puhelimelle on odotusarvoisesti jäljellä vuoden verran vähemmän päivityksiä: vaikka olettaisi Moto G5 Plus -kameran olevan lähes samantasoinen (siis riittävä), niin tuo puolet halvempi hinta tekee tuosta luurista selvästi paremman. Ns. huippuostoksen teit. (Myös MG5+ on mono-ääninen, mikä on mielestäni selvä miinus.)
Ja, näköjään ainakin Motorola on konsistentti: optimaalisia valotusaikoja saa vain 60 Hz sähkön alueella. Siis, jenkit, saudit, koreat, puoli Japania, muutama saarivaltio, sekä toki muu Pohjois- ja Väli-Amerikka ja osa Etelä-Amerikkaa. (Loisteputkivalossa siis värit vaeltaa, ja hehkulamppuvalo välkkyy noilla muilla kuin 1/25, 1/50 ja 1/100.)
Ei näy 1/60, 1/90, 1/120, 1/180, jne.. Ei sitä värinää tule, jos ei ehdi värähtää kertaakaan.
Välkkyy, noilla nopeammilla suljinajoilla osassa kuvista valo on himmeämpää (ja vielä pahempaa, koska sähköinen suljin ”kulkee” kuvan poikki rajallisella nopeudella, kirkkaus vaihtelee kuvan eri osissa).
Tämä toki riippuu lampusta, joku pieni, mutta tehokas halogeeni on pahempi kuin iso pienitehoinen hehkulamppu. Pahimpia on nuo ulkona olevat urheilukenttien vanhanmalliset valot, paljon tehoa, vähän massaa -> paljon kirkkausvaihtelua.
Kokeile itse jos et usko. Toki, 1/60 tai hitaampi ei ole niin paha (kun siinä on yli yksi kokonainen 1/100 sekunnin mittainen kirkkausvaihtelu), mutta 1/120 on ikävä, ja kaikki nopeampi on häiritsevää. (Ja kaikki tuota selvästi nopeampi on käyttökelvotonta, kun koko puhelimen ruutu välkkyy koko ajan kun kameraa pitää päällä.)
Kyllä sen videokuvauksessa huomaa, että pitää synkronoida 25Hz tai 50Hz, muuten tulee ihan pieleen valotettua videota. Ruutu voi tosiaan välkkyä ikävästi, jos se on väärin synkroinoitu, mutta ei sen pitäisi kuvissa näkyä.
..mutta valokuvat on aina onnistuneet sisätiloissa, kunhan valotusaika on tarpeeksi nopea (1/120 tai alle) ja valaistus normaalit loisteputket katossa tai sisävalaistus. En ole urheiluhalleissa kuvannut. Sitä enemmän ja käsien tärinä pilaa ainakin omat kuvat.
Jos sen sensorin sähköinen suljin olisi niin hidas, kun annat ymmärtää, ei kukaan saisi kirkkaassa auringonpaisteessa käyttökelpoisia kuvia…
Ei se koko ruutu kerralla olekaan päällä noilla nopeilla suljinajoilla. Vaan sellainen kapea viiru kerrallaan. Ns. ”rolling shutter”, vaikkakin sähköisenä. (Kokeile vaikka ottaa pystysuorasta tolpasta kuva nopealla suljinajalla samalla kun liikutat puhelinta sivusuunnassa.)
Päivän perusteella tuntuu ihan hyvältä kamppeelta tuo G4 plus, kameraakin on tullut testailtua mutta pitää opetella kuvaamaan manuaaliasetuksilla. Lasten kanssa vaan kameran tarvitsee olla nopeasti valmiina…
Itsekkin olen tyytyväinen puolikkaaseen hintalappuun vs moto g5 (plus) sekä puhtaaseen Nougat androidiin.
*offtopic*
Onko kellään kokemuksia kiinalaisista "superzoomeista" jotka tulee klipsillä tjms kiinni, tuskin niillä mitään tekee, ainakaan ilman kuvanvakausta?
Melkein sama, mutta ei kuitenkaan. S7/S7 Edge sensori on IMX260 ja Moto G5 Plussassa IMX362
Menin nyt itekki hankkimaan tämän moto G5 plus ja muuten ollu ihan hyvä, mutta en tiedä onko vika vai ominaisuus, että mikrofoni nappaa ihan hirveesti taustakohinaa ja "pätkii" satunnaisesti. Kaiutinkin tuntuu jotenkin hirveen vaimeelta.
Pätkimisellä meinasin että se kovenee ja vaimenee vuorotellen.
Ei kuulosta kovin normaalilta.
Omani ei mielestäni pätki, ja kaiuttimen äänenvoimakkuus on myös ihan siedettävä. Tai, ainakin kunhan sitä kaiutinta pitää tasan korvan kohdalla, edellistä isompana puhelimena, tuli alkuun pidettyä tuota kaiutinta korvan takana – ja puhelimen etuosaa suun tasolla – melkein mitään ei kuulu tällöin kaiuttimesta.
Samaa mieltä, kuulostaa risalta puhelimelta.