io-tech kokeili lyhyesti Motorolan alempaan keskihintaluokkaan sijoittuvaa Moto G5 Plus -älypuhelinta.

Testasimme io-techissä huhtikuun alussa Motorolan uuden Moto G5 –älypuhelimen, joka osoittautui hintaluokassaan varsin hyväksi laitteeksi. Hieman myöhemmin testattavaksemme saapui kalliimpi Moto G5 Plus –malli, jota emme ehtineet testaamaan täyden testiartikkelin veroisesti, vaan tutustuimme siihen lyhyemmin muutaman päivän ajan. Keskityimme ensisijaisesti laitteen eroihin edullisempaan sisarmalliin nähden sekä paperilla hyvältä vaikuttaneeseen kameraan.

Siinä missä Moto G5:n suositushinta on 199 euroa, joutuu Plus-mallia ostaessaan kaivamaan kuvetta 279 euron verran. Tämän artikkelin julkaisuhetkellä kesäkuun alussa hintataso vaikuttaisi Hinta.fi-palvelun perusteella pysyneen suositushinnan tietämillä.

 


Moto G5:n pakkauksen tyyliltään samanlainen edullisemman sisarmallinsa kanssa. Värikkääseen pahvirasiaan on pakattu puhelin, käyttöohjeet sekä TurboCharge-pikalaturi (14,4 W) micro-USB-kaapeleineen.

Ulkoisesti Moto G5 Plus on lähes identtinen edullisemman sisarmallinsa kanssa – erona ovat lähinnä hieman suuremmat ulkomitat sekä muutama muu yksityiskohta. Ulkonäkö on muuttunut merkittävästi edeltäjämalli Moto G4 Plussasta. Laite näyttää tyylikkäämmältä ja arvokkaammalta, mutta käsituntuma ei yllä aivan samalle tasolle muotoilun kanssa. Moto G5 Plus tuntuu kyllä tukevalta ja hyvin tehdyltä, mutta ei kuitenkaan onnistu antamaan vaikutelmaa hintaansa arvokkaammasta laitteesta.

Syitä edellä mainittuun on oikeastaan kaksi. Ensimmäisenä ovat ulkomitat, jotka ovat 5,2-tuumaiselle puhelimelle hieman suuret ja saavat puhelimen tuntumaan kädessä hieman kömpelöltä ja pullukalta. Toisena ovat materiaalit, sillä kuoret ovat kyljistä sekä takakuoren ylä- ja alaosasta maalattua muovia. Vain takakuoren keskiosa on alumiinia. Käsituntumassa ei ole valittamista, sillä reunat ovat mukavan pyöristetyt. Kuivissa käsissä alumiinipintainen takakuori saattaa olla liukas. Kuorissa on nanopinnoite, jonka kerrotaan hylkivän vesiroiskeita.

Tekniseltä osastolta Moto G5 Plussasta löytyy alemman keskihintaluokan laitteeksi varsin kelvollista rautaa. Speksit eivät yllä kilpailukykyisimpien kiinalaispuhelimien tasolle, mutta Suomen markkinoita tarkastellessa ne ovat hintaluokassaan varsin pätevät.

Järjestelmäpiiriksi valmistaja on valinnut 14 nanometrin prosessilla valmistettavan Snapdragon 625:n, joka on tunnettu virtapiheydestään ja parannus edeltäjämallin Snapdragon 617 –piiriin nähden. RAM-muistia löytyy edullisemman sisarmallin tapaan mukavat kolme gigatavua ja tallennustilaa hintaluokka nähden kiitettävät 32 gigatavua (vapaana noin 24,5 Gt). LTE-yhteydet ovat tuettuna Cat.6-nopeudella (300/50 Mbit/s).

Moto G5 Plussan IPS LCD -näyttö on siis 5,2-tuumainen, joten sen koko on pienentynyt edeltäjämallista 0,3 tuumalla. Suuntaus on ainakin allekirjoittaneen mielestä positiivinen, sillä se parantaa puhelimen käsiteltävyyttä. Näyttö on tarkkuudeltaan 1080 x 1920 pikseliä, joka tarkoittaa mukavaa 424 PPI:n pikselitiheyttä. Näytön suojana on Gorilla Glass 3 –lasi. Leveähköjen reunojen myötä näytön ja ulkomittojen välinen suhde on nykymittapuulla surkeahko 67,1 %. Nykypäivänä oli suotavaa yltää edes 70 %:n yläpuolelle.

Kuvanlaadun osalta näyttö selviää melko puhtain paperein. Hintaluokka huomioiden siitä ei löydy suurempaa kritisoitavaa. Asetuksista käyttäjä voi valita realistisen tai eloisan väritilan, joka vaikuttaa värintoistoon selvästi. Äärilaidoista katsottaessa värimaailma tummenee jonkin verran.

Moto G5 Plussan alapäädyssä sijaitsevat micro-USB-liitäntä, mikrofonin aukko sekä 3,5 mm ääniliitäntä. USB-liitäntä tukee 2.0-version mukaista siirtonopeutta. Näytön alapuoleiseen kaistaleeseen on sijoitettu sormenjälkitunnistin, joka on upotettu miellyttävästi hieman lasin pintaa syvemmälle. Se toimii miellyttävän nopeasti ja luotettavasti ja mahdollistaa sekä näytön herättämisen että sammuttamisen.

Puhelimen yläpäätyyn on sijoitettu ainoastaan korttikelkka, joka on toteutukseltaan yksi parhaimmista näkemistämme. Siihen sopii nimittäin samanaikaisesti sekä kaksi nano-SIM-korttia että micro-SD-muistikortti. Näytön yläpuolelle jäävä kaistale on varsin leveä ja sen keskellä sijaitseva kuulokeaukko on melko syvä keräten herkästi likaa sisuksiinsa. Motorola-tyyliin ilmoituslediä ei valitettavasti ole. Etukameran tarkkuus on viisi megapikseliä ja sen parina on f2.2-aukkosuhteen objektiivi.

Moto G5 Plussan takakuori on kiinteää mallia, toisin kuin edullisemmassa sisaressa. Olisikin mielenkiintoista tietää, miksei myös Plussan takakuoresta ei ole tehty irrotettavaa. Sisältä löytyvä akku on kapasiteetiltaan 3000 mAh, eli varsin tyypillinen tämän kokoluokan puhelimeen. Edeltäjämalliin nähden kapasiteetti on pysynyt samana.

Akku tukee Motorolan omaa pikalatausta ja mukana tulevalla TurboPower-laturilla mittasimme latausajaksi tyhjästä täyteen tasan 100 minuuttia. 50 % lataustaso saavutetaan 35 minuutissa ja 90 % noin tunnissa ja vartissa.

Muutaman päivän käytännön kokemusten perusteella akunkesto edustaa parempaa keskitasoa. 1,5–2,5 tunnin näytön aktiivisuusajalla akun varauksesta oli päivän käytön (~16 h) jälkeen jäljellä noin 50–70 %. Kahden päivän akunkestokaan ei vaikuttanut keskitasoisella käytöllä epärealistiselta.

NFC kuuluu Suomessa myytävän version varustukseen, vaikka se onkin jätetty pois Yhdysvalloissa myytävästä versiosta.

Paperilla yksi Moto G5 Plussan mielenkiintoisimmista ominaisuuksista on kamera, joka sijaitsee pyöreässä hieman ulkonevassa kehyksessä takakuoren yläosassa. Kameran tarkkuus on 12 megapikseliä, eli hieman vähemmän kuin edullisemmassa sisarmallissa (13 Mpix) sekä selvästi vähemmän kuin edeltäjämallissa (16 Mpix).

Moto G5 Plussan kamera perustuu laadukkaaseen Sony IMX260 –kuvasensoriin, joka on tuttu mm. Samsungin viimevuotisesta Galaxy S7 –lippulaivamallista. Sensori on varustettu tavallista suuremmilla 1,4 mikrometrin pikseleillä sekä ns. Dual Pixel –tarkennuksella, jossa jokaisen fotodiodin yhteydessä on myös tarkennuspikseli. Lisäksi kameran objektiivi on varustettu erittäin valovoimaisella f1.7-aukkosuhteella. Kamera kykenee myös 4K-videokuvaukseen.

Moto G5 Plussan kameran toiminnassa ei ole juuri valittamista. Kamerasovellus ei käynnisty aivan yhtä salamana kuin high-end-puhelimissa, mutta kunhan se on päällä, kaikki sujuu mukavan jouhevasti. Tarkennus toimii nopeasti ja luotettavasti ja kuvan ottaminen tapahtuu viiveettä. Hämärässä tarkentaminen ja kuvien prosessoiminen ottaa hieman pidemmän ajan. Kamerasovellus on varsin simppeli ja helppokäyttöinen, kuten Motorolan muissakin malleissa.

Moto G5 Plussan kamera tekee hyvässä valaistuksessa hieman kaksijakoista jälkeä.  12 megapikselin kokoluokassa otokset ovat mukavan teräviä ja yksityiskohtaisia ja lähempää tarkasteltuna jälki on hyvin samankaltaista Samsung Galaxy S7:n kanssa (GS7:llä otettu vertailukuva ja rinnakkainvertailu). Moto G5 Plus jättää kuitenkin otokset ajoittain hieman liian tummiksi, mutta siitä huolimatta polttaa kirkkaat kohteet helposti puhki. Automaattisen HDR-tilan käyttöä kannattaakin harkita, sillä se tekee kohtalaisen hyvää jälkeä. Myös värintoisto on paikoin elottomampaa, kuin Galaxy S7:llä otetuissa kuvissa.

Hämäräkuvien laatu osoittautui puolestaan pettymykseksi, vaikka edellytykset hyvään kuvanlaatuun ainakin sensorin suuren pikselikoon ja valovoimaisen objektiivin osalta ovat olemassa.  Heikommin valaistuissa sisätiloissa tai muissa maltillisemmissa hämäräolosuhteissa jälki on vielä kohtalaisen hyvää ja kokonaisuutena tarkasteltuna hyvinkin käyttökelpoista. Valon määrän vähentyessä entisestään kamera venyttää suljinajan pisimmillään 1/15 sekuntiin ja herkkyyden noustessa ISO 1000:n yläpuolelle jäljestä alkaa tulla todella pehmeää ja suttuista. Positiivisena seikkana värit säilyvät kuvissa kohtalaisesti.

Kokonaisuudessaan Moto G5 Plussan kameran kuvanlaatu on käytettyyn tekniikkaan ja edeltäjämalliin nähden pieni pettymys. Vaikka Moto G4 Plussaan nähden on tapahtunut takapakkia, on kyseessä silti edelleen hintaluokassaan kelpo kamerapuhelin. Kehityssuunta on siitä huolimatta harmillisen väärä.

Moto G5 Plus on toistaiseksi siitä melko harvinainen alle 300 euron puhelin, että se pystyy taltioimaan myös 4K-tarkkuuden videokuvaa (30 FPS). Kuvanlaatu on perustasoa ja taltioituu 50 Mbit/s bittivirralla. Elektroninen kuvanvakain on käytössä vasta 1080p 30 FPS –laadulla.

Ohjelmistopuolella Moto G5 Plus luottaa edullisemmasta sisarmallista tuttuun tapaan hyvin vakion kaltaiseen Android-kokemukseen. Vaikka MWC-messuilla testaamamme esittelylaite oli jo varustettu Android 7.1 –versiolla, oli testikappaleessamme vielä jostain syystä Android 7.0 –versio sekä tammikuulta peräisin olleet tietoturvapäivitykset. Siitäkin huolimatta käyttöliittymä on varustettu Google Pixel Launcherista tutulla ylös pyyhkäistävällä sovellusvalikolla, joka on pienen totuttelun jälkeen varsin näppärä.

Sovellusvalikoiman suhteen Motorola luottaa Androidin vakiosovelluksiin ja ainoat puhelinvalmistajan omat softat ovat FM-radio sekä Moto-sovellus. Muista Motorolan puhelimista tuttuun tapaan Moto-sovellus tarjoaa käyttöä helpottavia pieniä aputoimintoja ja elekomentoja. Erillismaininnan arvoisena yksityiskohtana Moto G5 Plus tukee Android Nougatin vakio-ominaisuuksiin kuuluvaa näytön sisällön skaalausasetuksen valintaa, jonka avulla on mahdollista muokata kuinka paljon ja minkä kokoista sisältöä näytölle kerralla mahtuu.

Käytännön suorituskyvyn osalta Moto G5 Plussasta ei löytynyt negatiivista sanottavaa lyhyen kokeilujakson perusteella. Käyttöliittymän toiminta on sujuvaa ja sovellusten latausajat riittävän ripeitä jopa allekirjoittaneen kaltaisen pääosin high-end-puhelimiin tottuneen käyttäjän näkökannalta. Suorituskykytesteissä laite lyö tauluun Snapdragon 625 –piirille tyypillisiä lukemia (Antutu: 64556, GFXBench Manhattan: 10 FPS, Geekbench 4: 838/4203), jotka eivät ole kalliimpien hintaluokkien laitteisiin nähden huikaisevia, mutta siitä huolimatta alle 300 euron hintaluokassa edelleen varsin kilpailukykyisiä.

 

Yhteenveto

Lähdimme kokeilemaan Moto G5 Plussaa onnistuneeseen edeltäjämalliin (Moto G4 Plus) pohjautunein varovaisen positiivisin odotuksin, mutta valitettavasti koimme pienen pettymyksen. Kyseessä ei ole huono puhelin, mutta odotimme sen täyttävän edeltäjänsä saappaat ongelmitta. Toisin kuitenkin kävi.

Moto G5 Plus on varsin tasapainoinen kokonaisuus, josta löytyy kelpo näyttö, virtapihi ja suorituskyvyltään kohtalainen järjestelmäpiiri, mukavasti muistia sekä kohtalaisen hyvä akunkesto. Onkin hullunkurista, että paperilla yksi suurimmista vahvuuksista osoittautui käytännössä yhdeksi suurimmista heikkouksista. Kyse on tietysti kamerasta, joka ei ole kuvanlaadultaan speksiensä ja edeltäjämallin veroinen. Hintaluokassaan kamera ei toki siltikään ole huono ja se kykenee myös 4K-videokuvaukseen.

Kokeilumme perusteella Moto G5 Plus on hintaisekseen hyvinkin kelpo puhelin, joka kannattaa ehdottomasti ottaa huomioon alle 300 euron puhelinta hankittaessa. Kärkipään kamerapuhelimeksi sitä ei kuitenkaan voi enää kutsua – ei edes keskihintaluokassa.

Hyvää

  • Suorituskyky hintaluokassa varauksin
  • RAM-muistin ja tallennustilan määrä
  • Kameran kuvanlaatu hyvässä valaistuksessa varauksin
  • 4K-videokuvaus
  • Dual-SIM
  • Kustomoimaton Android
  • Hyvä sormenjälkitunnistin

Huonoa

  • Heikko näytön ja ulkomittojen välinen suhdeluku
  • Takakuori ei kokonaan metallia
  • Kameran kuvanlaatu heikossa valossa varauksin
  • Micro-USB
This site uses XenWord.
;