io-tech otti ensituntumat Suomeen kesäkuussa rantautuvista Asus ZenFone AR- ja ZenFone Zoom S -älypuhelimista.

Asus ilmoitti toukokuun lopulla paluustaan Suomen markkinoille yhteensä viiden mallin voimin. Yritys esitteli myyntiin tulevia mallejaan 13. kesäkuuta Helsingin Elisa Kulma –liikkeessä järjestetyssä kutsutilaisuudessa ja io-tech piipahti tutustumassa ZenFone AR- ja ZenFone Zoom S –malleihin.

Asuksen mukaan kaikki viisi uutuusmallia tulevat Suomessa kauppoihin kesäkuun aikana. ZenFone AR:n suositushinta on 899 euroa ja ZenFone Zoom S:n 599 euroa. Käymme tässä artikkelissa läpi ensituntumia ja huomioita puhelimista.

Testaamme ZenFone Zoom S:n kameraominaisuudet kattavammin vielä io-techissä vielä tämän kesän aikana ja saatamme mahdollisuuksien mukaan tutustua tarkemmin myös ZenFone AR:n Daydream- ja Tango-ominaisuuksiin.

 

ZenFone AR

ZenFone AR on Asuksen tämänhetkisen älypuhelinvalikoiman huippumalli, jonka ominaisuudet keskittyvät erityisesti virtuaali- ja laajennetun todellisuuden (VR & AR) toimintoihin. Asuksen mukaan kyseessä on markkinoiden ensimmäinen puhelin, joka tukee sekä Googlen Daydream- että Tango-teknologioita.

Fyysisesti ZenFone AR on tukevan ja hyvin tehdyn tuntuinen laite, kuten lähes 900 euron hintalapun myötä saattaakin odottaa. Suoranaista wau-elämystä muotoilu tai materiaalit eivät kuitenkaan aiheuta. Puhelimen runko sekä takakuoren kamerakehys ovat ruostumatonta terästä, näyttölasi Gorilla Glass 4 –lasia ja takakuori aitoa nahkaa. Mitoiltaan ZenFone AR varsin tavanomaisen kokoinen (158,7 x 77,4 x 4,6-8,9 mm) 5,7-tuumaisella näytöllä varustetuksi puhelimeksi. Näyttö perustuu AMOLED-tekniikkaan ja on tarkkuudeltaan 1440 x 2560 pikseliä.

Etupuolelta kyseessä on varsin tavanomaisen näköinen puhelin. Näytön alapuolelta löytyvät fyysinen sormenjälkitunnistimella varustettu kotinäppäin sekä kapasitiiviset taustavalaistut paluu- ja moniajopainikkeet. Alapäätyyn on sijoitettu mm. USB Type-C- ja 3,5 mm ääniliitäntä.

Takakuoren osalta ZenFone AR eroaa piristävästi lasi- ja metallikuoristen puhelimien massasta, sillä takakuori on verhoiltu mustalla aidolla nahalla, joka tuntuu kädessä miellyttävältä. Nahkapinnan ohella takakuoressa huomio kiinnittyy melko kookkaaseen kamerakehykseen, joka sisältää useita elementtejä.

Laitteen sisälle on leivottu Snapdragon 821 –järjestelmäpiiri, kuusi gigatavua RAM-muistia, 128 Gt UFS 2.0 –tallennustilaa sekä Quick Charge 3.0 –pikalatausta tukeva 3300 mAh akku. Speksit ovat siis high-end-luokkaa, mutta järjestelmäpiirin osalta viime vuoden puolelta.

Käyttöjärjestelmänä Asus käyttää ZenFone AR:ssä (sekä ZenFone Zoom S:ssä) Android Nougatia sekä sen päälle toteutettua ZenUI 3.0 –kustomointia, joka ensivaikutelman perusteella poikkeaa jonkin verran vakio-Androidista mm. räikeämpien värien suhteen, mutta noudattaa silti melko hyvin Material Design –muotokieltä.

Huomiota herättävä teräksinen kamerakehys on hieman kohollaan takakuoren pinnasta ja se sisältää melkoisen valikoiman kameroita ja sensoreita. Zenfone AR:n TriCam-järjestelmä koostuu kolmesta kamerasta, joista kahta käytetään liikkeen ja syvyystietojen tallentamiseen ja kolmatta ympäristön korkearesoluutioisen visuaalisen kuvan muodostamiseen. Kameroiden avulla puhelin pystyy tunnistamaan liikkeen, syvyystiedot sekä ympärillä sijaitsevat objektit. Syvyyden seurannassa hyödynnetään infrapunaa.

23 megapikselin pääkamera perustuu Sonyn IMX318-kuvasensoriin ja sen parina on f2.0-aukkosuhteen optisesti vakautettu objektiivi. Kamera hyödyntää vaiheentunnistukseen perustuvaa tarkennusta sekä lasertarkennusta, jonka sensori sijaitsee kaksois-LED-salaman vieressä. Kamera tallentaa myös 4K-videokuvaa.

Asus toimittaa ZenFone AR:n mukana joukon virtuaalista- ja laajennettua todellisuutta hyödyntäviä sovelluksia, joista testasimme muutamia hyvin lyhyesti. Kuvissa kokeiltavana ovat Hot Wheels –autoratapeli, jossa virtuaaliseen huoneeseen pääsi rakentamaan puhelimen näytöllä autorataa, sekä Dinos Among Us, joka mahdollisti erilaisten dinosaurusten tarkastelun kolmiulotteisina laajennetun todellisuuden malleina. Lisäksi kokeilimme mm. mittaussovellusta, joka mahdollistaa ympäristössä olevien esineiden ja etäisyyksien mittaamisen.

Kokonaisuutena havainnot ZenFone AR:n kyvyistä jäivät vielä varsin rajallisiksi, sillä ahtaassa esittelytilassa oli varsin ruuhkaista sekä vähän vapaata tilaa oli käytössä heikosti, joten puhelin ei päässyt mittaamaan ympäristöään kunnolla. Havaitsimme, että vajaan viiden minuutin käytöllä laitteen yläosa lämpeni sivuilta havaittavasti.

Kokonaisvaikutelmaksi tilaisuuden esityksistä sekä esittelylaitteesta jäi se, että AR- ja VR-tekniikka mahdollistaa monia asioita, mutta sitä on toistaiseksi hyödynnetty laajemmin lähinnä teknologiademojen sekä muiden hetken aikaa viihdyttävien gimmick-ominaisuuksien muodossa, mutta käytännön tasolla niistä on kuluttajille toistaiseksi varsin vähän oikeaa hyötyä.

 

ZenFone Zoom S

ZenFone Zoom S on Asuksen kuvaamiseen suunnattu malli jonka luvataan tarjoavan myös poikkeuksellisen suuren akkukeston. Pyöristettyine metallikuorineen laite vie ajatukset hieman iPhonejen suuntaan. Laatuvaikutelmassa ei ole valittamista ja puhelin tuntuu väännellessä tukevalta, mutta mitään kovin massasta poikkeavaa ei laite muotoilun ja materiaalien suhteen tarjoa.

Ulkomitoiltaan (154,3 x 77 x 7,99 mm) Zoom S on kokoluokassaan keskitasoa suurikokoisempi, kun vertailukohtana ovat vaikkapa Huawei P10 Plus tai OnePlus 3T. Gorilla Glass 5 –lasilla suojattu 5,5-tuumainen näyttö on tarkkuudeltaan 1080 x 1920 pikseliä. Näytön alapuolelta löytyy kapasitiiviset navigointipainikkeet ja alapäädystä sekä USB Type-C- että 3,5 mm –liitännät.

ZenFone Zoom S:n takakuorirakenne on hiekkapuhallettua alumiinia, jonka ylä- ja alareunassa on kiiltävät antenniurat. Sormenjälkitunnistin on sijoitettu takakuoren yläosaan. Muotoilu on miellyttävän pyöristettyä, joskin materiaalivalinta on kuivissa käsissä varsin liukas.

Rautapuolelle ZenFone Zoom S:ään on valittu 599 euron hintalappu huomioiden varsin erikoista rautaa. Snapdragon 625 –järjestelmäpiiri kuuluu nimittäin nykypäivänä lähinnä alemman keskihintaluokan laitteisiin ja sen vahvuuksia ovat lähinnä alhainen virrankulutus. RAM-muistia on sentään mukavat neljä gigatavua ja tallennustilaa 64 Gt. 5000 mAh akku on kapasiteetiltaan poikkeuksellisen suuri tämän paksuiseen puhelimeen, joten akunkeston voinee olettaa olevan erinomainen.

ZenFone Zoom S:n takakamera sijaitsee takakuoren ylänurkassa hieman kohollaan kuoren pinnasta. Kaksoiskamera käyttää kahta Sonyn 12 megapikselin IMX362-kuvasensoria, joiden pikselikoko on tavallista suurempi 1,4 mikrometriä. Toisen sensorin parina on kinovastaavalta polttoväliltään 25 mm:n f1.7 objektiivi optisella vakaimella ja toisen parina 59 mm f2.6 objektiivi ilman vakainta. Nämä yhdessä mahdollistavat 2,3-kertaisen häviöttömän zoomauksen.

Kameroiden alle sijoitettuun ”viiruun” on asemoitu kaksisävyinen LED-salama sekä lasertarkennuksen sensorit. Kamera kykenee taltioimaan myös 4K-videokuvaa.

Nappasimme ZenFone Zoom S:n kameralla nopeasti muutamat testikuvat ensimaistiaisiksi kuvanlaadusta sekä zoomin toiminnasta. Laitteen kamerasovellus on toteutukseltaan melko helppokäyttöinen ja selkeä. 2,3-kertaisen zoomauksen saa nopeasti käyttöön suljinpainikkeen viereen sijoitettua pyöreää painiketta painamalla.

1/159 s, ISO 50
1/60 s, ISO 228

Ohessa valoisissa ulko-olosuhteissa sekä hämärässä sisätilassa otetut kaksi esimerkkikuvaa alkuperäisessä koossaan. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

1,0x zoom (25 mm, f1.7)
2,3x zoom (59 mm, f2.6)

Lisäksi otimme sisätiloissa mallikuvat kaksoiskameran molemmilla 25 ja 59 mm:n objektiiveilla, eli käyttäjän näkökannalta ”ilman zoomia ja zoomin kanssa”. Oheisessa vertailukuvassa on nähtävissä sama rajattu kohta molemmista kuvista.

 

Yhteenveto

Ensituntumien perusteella io-techin toimitusta jäi hieman arveluttamaan Suomeen rantautuvien ZenFone-huippumallien tarjoama vastine rahoille. Ulkomaiden hinnoitteluun nähden Asus tuntuisi laittaneen hintoihin hieman ekstraa, joka saattaa olla hieman hankalasti perusteltavissa.

ZenFone AR tarjoaa tuen mielenkiintoisille Google Tango- ja –Daydream-tekniikoille, joiden tarjoama todellinen hyöty tavalliselle kuluttajalle saattaa jäädä kuitenkin nykyisellään melko vähäiseksi. Siitä johtuen ZenFone AR:n voisikin kuvitella soveltuvan enemmänkin sovelluskehittäjien käyttöön. 899 euron hintalapun kanssa riitelee myös hieman viimevuotinen Snapdragon 821 –järjestelmäpiiri.

ZenFone Zoom S on teknisesti erittäin mielenkiintoinen puhelin etenkin kameran ja akun koon suhteen. Snapdragon 625 –järjestelmäpiiri ei kuitenkaan ole yhtään linjassa high-end-luokkaan asettuvan 599 euron hintalapun kanssa. Kaksoiskameratekniikkaa löytyy pari sataa euroa halvemmalla mm. Honor 8 –puhelimesta, joten korkeaa hintaa voi olla senkään osalta hankala perustella. Tutustumme ZenFone Zoom S:ään tarkemmin vielä myöhemmin tänä kesänä ja perehdymme samalla kattavammin mielenkiintoisen kameran kuvanlaatuun.

This site uses XenWord.
;