Yhteenvetona OnePlus Pad 2 on edeltäjänsä tapaan erittäin harkinnan arvoisen taulutietokone, jos haluaa laitteeltaan enemmän kuin mitä tyypilliset 200–300 euron tabletit tarjoavat ja jos markkinajohtajien huippumallien hinnat karkaavat budjetin ulkopuolelle. Pad 2 on parannus edeltäjästään, vaikka kaikkia ryppyjä ei ole edelleenkään saatu oikaistua.
Plussat:
- Suuri ja tarkka näyttö
- Järjestelmäpiirin suorituskyky hintaluokassaan
- Laadukkaan, mukavan ja tukevan tuntuinen alumiinirakenne
- Hyvät kaiuttimet
- Päivitystuki varauksin
- Erinomainen moniajonäkymä kolmelle sovellukselle
- Hyvältä vaikuttava akunkesto
- Nopea lataus
Miinukset:
- Kameroiden kuvanlaatu ei kovinkaan kummoista
- Ei sormenjälkitunnistinta
- Ei saatavilla LTE-versiota
- Ei IP-suojausta
Huomioitavaa:
- Laturia ei pakkauksessa (erikseen 39 €)
- Ei 3,5 mm ääniliitäntää
OnePlus on ollut mukana älypuhelinmarkkinoilla jo toista vuosikymmentä, mutta taulutietokonemarkkinoilla se debytoi vasta varsin myöhään runsas vuosi sitten ja sittemmin (tänä keväänä) tarjontaa on laajennettu myös täkäläisillä markkinoilla edullisemmalla Go-mallilla.
Toisen sukupolven Pad 2 -huippumalli näki päivänvalon globaalisti Summer Launch Event -tapahtumassa heinäkuun puolivälissä ja sen myynti alkoi Suomessa 1. elokuuta. Suositushinta on kasvanut edeltäjämalliin nähden 50 eurolla, joskin tallennustilan määrä on samalla tuplaantunut ja RAM-muistin määrä kasvanut 50 %:lla, joten hinnalle on myös tarjolla lisäarvoa. Pad 2:n suositushinta Suomessa on siis 549 euroa ja lisävarusteina myytävä Stylo 2 -kynä maksaa 99 euroa, Smart Keyboard -näppäimistö 149 euroa ja Folio Case 2 -suojakotelo 59 euroa.
Tutustumme OnePlus Pad 2:een tässä artikkelissa lyhyessä kokeiltua-formaatissa.
Laite ja ominaisuudet
OnePlus toimittaa Pad 2:n punaisin yksityiskohdin koristellussa valkoisessa pakkauksessa, jonka koko on pienentynyt hieman edeltäjämallista. Aiempaan tapaan laturi ei kuulu toimitussisältöön – OnePlussan hinta 80 watin SuperVOOC-laturille on 39,90 euroa.
Tuotepakkauksen sisältöön kuuluu:
- taulutietokone
- pikaohjeet
- takuutiedot
- korttikelkan irrotustyökalu
- USB-A – USB-C -kaapeli
Ensimmäisen sukupolven OnePlus Padiin verrattuna uusi Pad 2 tuo muutamia uudistuksia, vaikka laitteen visuaalinen ilme on pysynyt hyvin samanlaisena. Fyysisesti merkittävin muutos on suurempi ja aavistuksen korkeampiresoluutioinen 12,1-tuumainen näyttö aiemman 11,6-tuumaisen sijaan. Sisällä Dimensity 9000 -piirin tilalle on päivitetty Qualcommin tämän vuoden Snapdragon 8 gen 3 -lippulaivapiiri. Ulkomitat ovat kasvaneet noin 10 mm leveyssuunnassa, 5 mm korkeussuunnassa ja painoa on tullut lisää runsaat 30 grammaa. Takakuoren viimeistely on muuttunut vähemmän sormenjälkiä kerääväksi.
Fyysiset mitat:
- Ulkomitat: 268,6 x 195,1 x 6,5 mm
- Paino: 584 grammaa
- Näytön ja ulkomittojen suhde: 86,4 %
- Materiaalit: Alumiini, karkaistu näyttölasi
- Valmistajan kotimaa: Kiina
- Valmistusmaa: Kiina
Pad 2:n ulkoinen yleisilme on tuttu OnePlussan aiemmista taulutietokoneista. Kulmien pyöristykset ovat poikkeuksellisen loivat ja myös muutoin muotoilu on miellyttävän pyöristettyä. Kuusi ja puoli millimetriä paksuna laite on myös miellyttävän ohut.
Toisen sukupolven mallissa ainoa saatavilla oleva värivaihtoehto on metallinharmaa Nimbus Gray. Yhdestä kappaleesta koneistettu takakuorirakenne on edelleen anodisoitua alumiinia, mutta sen viimeistely on nyt hiekkapuhalletun mattapintainen aiemman harjatun viimeistelyn sijaan. Pinta saattaa näyttää hieman tylsemmältä, mutta vastaavasti se ei kerää juuri lainkaan sormenjälkiä, siinä missä edeltäjämalli veti niitä puoleensa kuin magneetti. Muovisia antenniraitoja ei ole enää näkyvissä takakuoren reunoilla.
Näytön suojalasi saumautuu suoraan alumiinisen takakuoren reunoihin, eikä OnePlus ole aiempien tablettiensa tapaan kertonut suojalasin tarkempaa mallia. OnePlussan aiempien taulutietokoneiden tapaan myös Pad 2:n viimeistely vaikuttaa tasokkaalta ja rakenne on tukevan tuntuinen, eikä elä juurikaan väänneltäessä.
Pad 2:n rakenteella ei valitettavasti ole vieläkään minkäänlaista suojaluokitusta, joka alkaa olla tässä hintaluokassa hieman harmillista. Vähintäänkin esimerkiksi roiskevesisuojaus ei olisi ollut liikaa pyydetty, sillä tablettia saatetaan käyttää mm. keittiössä reseptikäytössä, jolloin yllättävät roiskeet ovat mahdollisia.
Näytön tekniset ominaisuudet:
- 12,1” LTPS IPS LCD -näyttö
- 7:5-kuvasuhde, 3000 x 2120 pikseliä, 303 PPI
- 600 nit maksimikirkkaus, 900 nit pistemäinen maksimikirkkaus
- 144 hertsin adaptiivinen virkistystaajuus, 7 tasoa
- Dolby Vision
Näyttö perustuu edeltäjämallin tapaan IPS LCD -paneeliin, mutta sen koko on kasvanut puolisen tuumaa ja samalla myös resoluutio ja pikselitiheys ovat kasvaneet hieman. Lisäksi pistemäistä maksimikirkkautta on kasvatettu merkittävästi 900 nitiin.
Etukamera sijaitsee näytön pitkän sivun kehyksessä, josta voisi päätellä näyttöä olevan tarkoitus käyttää ensisijaisesti vaaka-asennossa. Kuvasuhteeksi on kuitenkin valittu poikkeuksellinen 7:5, jotta laite olisi mahdollisimman monikäyttöinen sekä pysty että vaaka-asennossa ja näyttö sopisi hyvin myös useamman sovelluksen samanaikaiseen käyttöön. Kokemustemme mukaan näyttö toimii hyvin sekalaisessa käytössä ja vastaa videotoistossa noin 11-tuumaista 16:9-kuvasuhteen näyttöä.
144 hertsin näytön adaptiivista virkistystaajuutta on parannettu selvästi edeltäjämallista, sillä se mukautuu valmistajan mukaan nyt seitsemässä portaassa ja alin mahdollinen taso on 30 hertsiä. Testeissämme virkistystaajuus vaihteli pääosin 144, 120 ja 60 hertsin välillä, eikä aivan niin hienojakoisesti kuin ehkä olisi odottanut. Alimpia taajuuslukemia emme Androidin kehittäjätoimintojen virkistystaajuusmittarissa nähneet lainkaan ja esimerkiksi kotinäkymässä ollessa virkistystaajuus pysyy 120 hertsissä hamaan tappiin asti, vaikka näyttöön ei kosketa. Adaptiivisessa tilassa pelien virkistystaajuus vaikuttaa rajoittuvan 60 hertsiin, mutta asetuksista sen saa halutessaan pakotettua korkeammaksi.
Näytöllä on Dolby Vision -sertifiointi ja OnePlussan mukaan sitä tukevan materiaalin pitäisi toistua kaikissa sellaista tarjoavissa suoratoistopalveluissa. Netflixissä HDR-sisältö on toistettavissa vain, jos se on ladattuna laitteen muistiin. YouTubessa HDR-sisältö vaikuttaisi myös toimivan ongelmitta. DRM Info -sovellus identifioi Pad 2:n tukevan Dolby Visionin ohella HDR10:iä, HDR10+:aa ja HLG:tä.
Kuvanlaadultaan näyttö on luokassaan hyvä – eläväisesti värejä toistava ja kirkas – mutta ei luonnollisestikaan pärjää tummien sävyjen toistoltaan tai kontrastisuhteeltaan kalliimmille AMOLED-näyttöisille kilpailijoille.
Lisävarusteena OnePlus tarjoaa edellisen sukupolven tapaan Pad 2:lle kosketuskynän, suojakuoret ja näppäimistökotelon.
Luovaan käyttöön tarjolla on OnePlus Stylo 2 -kosketuskynä, jonka käyttötuntumaa on valmistajan mukaan kehitetty entistä luonnollisemmaksi. 15,2 grammaa painava Stylo 2 tarjoaa nyt 16 000 painetasoa, kallistuksentunnistuksen, hienovaraisen paperin pintaa imitoivan värinäefektin ja 80 mAh akun.
59 euron hintainen Folio Case 2 -suojakotelo on tabletin kuoria mukailevan harmaa ja kiinnittyy tabletin takakuoren yläosaan magneeteilla. Tekonahkamaisen pintatuntuman tarjoavan kuoren näyttöä suojaava kansiosa kääntyy tarvittaessa ympäri taustapuolelle ja vahtoehtoisesti suojakuorta voi käyttää pöytätelineenä kahdessa eri magneetilla lukittuvassa kulmassa.
Lisävarusteena on saatavilla myös 149 euron hintainen Smart Keyboard -näppäimistö, joka tarjoaa fyysisen matalaprofiilisen kuusirivisen näppäimistön suojakuoriin yhdistettynä. Parannuksena edelliseen malliin nähden tasohiiren pinta-alaa on kasvatettu yli kaksinkertaiseksi. Smart Keyboard yhdistyy tablettiin kontaktipinnien avulla, mutta sitä voi käyttää myös erillään Bluetooth-yhteyden välityksellä. Valitettavasti näppäimistö ei ole saatavilla pohjoismaisella näppäinasettelulla.
Tekniset ominaisuudet:
- Qualcomm Snapdragon 8 gen 3 -järjestelmäpiiri
- 12 Gt LPDDR5X RAM-muistia
- 256 Gt UFS 3.1 -tallennustilaa (vapaana n. 232 Gt)
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac/ax/be (Wi-Fi 7)
- Bluetooth 5.4
- GPS (L1), BEIDOU (B1I), GLONASS (G1), GALILEO (E1)
- kuusi kaiutinta, Dolby Atmos
- 9510 mAh akku, USB Type-C (USB 3.2 gen 1), 67 W Super VOOC -pikalataus
Sisuskalujen osalta merkittävimpänä päivityksenä OnePlus on siirtynyt käyttämään Qualcommin uusinta Snapdragon 8 gen 3 -lippulaivapiiriä, tehden Pad 2:sta samalla tiettävästi edullisimman kyseistä piiriä käyttävän mobiililaitteen täkäläisillä markkinoilla. 8 gen 3 on Android-markkinoiden tämän hetken suorituskykyisin piiri, joten sillä saralla Pad 2:ssa asiat ovat lähtökohtaisesti kunnossa.
Edeltäjämallissa käytettyyn Dimensity 9000 -piiriin verrattuna suorituskyky on testiemme mukaan suunnilleen kaksinkertaista ja ylikin. Muihin io-techissä testattuihin Snapdragon 8 gen 3 -laitteisiin verrattuna suorituskyky on yleisestikin jostain syystä hieman vaisua. Lisäksi OnePlussan laitteille tyypilliseen tapaan erillinen suorituskykytila on oltava aktivoituna, jotta parhaan suorituskyvyn saa ulosmitattua. Huomasimme myös melko suurta vaihtelua testikertojen välillä – esimerkiksi Geekbench antoi suoraan uudelleenkäynnistyksen jälkeen huomattavasti parempia testituloksia.
Suorituskyky ei romahda juurikaan pitkäkestoisessa rasituksessa, sillä taulutietokoneissa on paljon jäähdytykseen hyödynnettävissä olevaa tilaa ja massaa.
Suorituskykytestien tulokset (sulkeissa OnePlus Pad:n tulokset):
- Antutu 10: 1 755 162 (1 082 103)
- Geekbench 6: 2164/6511 (1765/4616)
- Kraken 1.1: 988,7 ms (791,3)
- 3DMark Wild Life Extreme: 4542 (2429)
- GFXBench Aztek High Tier Vulkan: 45 FPS (28)
Tallennustilan määrä on tuplattu Suomen markkinoilla 128:sta 256 gigatavuun ja myös RAM-muistia on neljä gigatavua aiempaa enemmän. Yhteyspuolella tarjolla on uusin WiFi 7 -versio sekä Bluetoothin tuorein 5.4-versio, mutta mobiiliverkkoyhteyksiä ei ole valitettavasti edelleenkään tarjolla edes lisähintaan, joka on harmillinen tieto taulutietokonetta itsenäiseen käyttöön etsivälle. Samalle käyttäjätilille kirjautuneen OnePlussan puhelimen ollessa lähettyvillä Pad 2 osaa kuitenkin hyödyntää puhelimen nettiyhteyttä ja puhelimen ollessa kytkeytyneenä WiFi-verkkoon myös tabletti osaa lainata kirjautumistiedot puhelimelta.
Akun koko on pysynyt samana edeltäjämallista ja myös pikalatausteho on samaiset 67 wattia. OnePlus lupaa akun latautuvan puolessa tunnissa 64 %:iin sekä täyteen 81 minuutissa. Meidän testeissä täyteen lataukseen vaadittiin samainen edeltäjämallista tuttu 1 h 20 min ja ensimmäisen puolituntisen aikana varausprosentti nousi lähes 50:een.
Valmistaja mainostaa akun myös pystyvän jopa 40 päivän valmiusaikaan. Kokeilujaksolla akun varus laski lepotilassa noin viitisen prosenttia vuorokaudessa, kun Wifi ja Bluetooth olivat päällä.
Toimintojen sijainti, kun laitetta pidellään vaakatasossa:
Vasen pääty:
- virta-/lukitusnäppäin
- neljä kaiutinaukkoa
Oikea pääty:
- neljä kaiutinaukkoa
- mikrofoni
- USB-C 3.2 gen 1 -liitäntä (5 Gbit/s)
Yläpääty:
- äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet
- mikrofoniaukko
- Stylo 2 -kosketuskynän säilytys- ja latauspaikka
Alapääty:
- Näppäimistötelakan kontaktit
Näytön yläreuna:
- 8 MP etukamera
Omnibear Sound Field, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että laite osaa kääntää kaiuttimien kanavat automaattisesti oikein tabletin asennon mukaan. Laitteen molemmilla lyhyillä sivuilla on neljä kaiutinaukkoa, joiden takana on kolme kaiutinta per puoli. Yhteensä kaiuttimia on siis kuusi, eli määrää on kasvatettu kahdella. Äänenlaadultaan kaiuttimet
Maininnan arvoisena seikkana USB-C-liitäntä tukee 3.2 gen 1 -versiota, eli 5 Gbit/s siirtonopeutta sekä kuvaulostuloa. Kuvaulostulon kautta ei ole tarjolla erillistä työpöytätilaa, vaan se peilaa näytön näkymän suoraan ulkoiselle näyttölaitteelle.
Valitettavasti Pad 2:ssa ei ole edelleenkään sormenjälkitunnistinta tai muuta luotettavaa biometristä tunnistustapaa, eli käyttäjä on tyydyttävä naputtelemaan salasanaa tai pin-koodia näytölle. Tarjolla on myös etukameran avulla tehtävä kasvojentunnistus, joka ei kuitenkaan ole tunnistustapana erityisen luotettava tai suositeltava.
Ohjelmistopuolella on käytössä uusin Android 14 -versio ja sen päällä OnePlussan OxygenOS-käyttöliittymän 14-versio. Viime vuoden versioon verrattuna käyttöliittymä on uudistunut visuaalisesti hyvin vähän. Käyttöä helpottavana seikkana alareunan tehtäväpalkki on nyt kutsuttavissa esiin sovelluksen ollessa avattuna. Mukana on muutamia OnePlussan uusia tekoälyominaisuuksia mm. kuvien muokkaamiseen ja myöhemmin päivityksenä on luvassa AI Toolbox -paketti äänen ja tekstin tekoälykäsittelyyn.
OxygenOS:n toiminta on Pad 2:ssa edeltäjämallin tapaan lippulaivalaitteen tasoista, eli hidasteluja ollut havaittavissa missään tilanteessa. Sovellustarjonnassa OnePlus luottaa edelleen pitkälti Googlen perussovelluksiin sekä muutamiin omiin perussovelluksiin ja lisäsovelluksiin. Kolmannen osapuolen esiasennettuja sovelluksia ovat Netflix ja WPS Office.
OnePlus ansaitsee erityiset kehut useamman sovelluksen Open Canvas -moniajonäkymästään, jonka se lanseerasi aiemmin taittuvanäyttöisessä Open-puhelimessaan ja on nyt tuonut myös taulutietokoneeseensa. Ominaisuus mahdollistaa kahden tai kolmen sovelluksen avaamisen näytölle samanaikaisesti ja erittäin sulavan ja tehokkaan niiden välillä liikkumisen. Toteutuksen ideana on, että osan sovelluksista saa siirrettyä osittain ruutunäkymän ulkopuolelle, jolloin aktiivisesti käytössä olevalle sovellukselle saadaan lisää ruutupinta-alaa. Hetkellisesti osin näytön reunan ulkopuolelle siirrettyyn sovellukseen pääsee kuitenkin palaamaan yhdellä näpäytyksellä, ja käyttäjä voi myös valita ovatko sovellukset auki pienemmässä vai suuremmassa näkymässä. Halutessaan on toki myös edelleen mahdollista jakaa näyttö perinteisesti kahteen osaan kahden sovelluksen välillä. Moniajo-ominaisuuksia on myös helpotettu näppärien elekomentojen avulla.
OnePlus tarjoaa myös synkronointiominaisuuksia omien puhelimiensa omistajille. Tarjolla on mm. helppo tiedostojen ja median, ilmoitusten, leikepöydän ja sovellusten jakaminen laitteiden välillä sekä puhelimen näyttönäkymän peilaaminen tabletin näytölle. Synkronointi käyttäjän laitteiden välillä aktivoituu automaattisesti, eikä niitä tarvitse yhdistää erikseen.
Edeltäjämallin tapaan OnePlus lupaa Pad 2:lle kolme Android-versiopäivitystä (15, 16 ja 17) sekä neljä vuotta tietoturvakorjauksia (2028 asti), joka on taulutietokonemarkkinoilla edelleen kohtalaisen hyvä suoritus, joskin tässä vaiheessa vuotta ensimmäinen Android-versiopäivitys tulee ”kulumaan” kohta nurkan takana odottavaan Android 15 -versioon. Parempaa markkinoilla tarjoavat vain Apple ja Samsung.
Takakameran luottaa edeltäjämallin kanssa samaan toteutukseen, eli käytössä on 13 megapikselin sensori automaattitarkennuksella. Tabletteja ei tyypillisesti käytetä vaativampaan kuvaukseen, joten takakamera ajaa varsin hyvin asiansa siinä satunnaisessa kuvauskäytössä mitä tabletilta voi yleensä odottaa. OnePlus mainostaa kameroita tuottavaan käyttöön, mutta varsinaiseen vaativampaan valokuvaukseen on kuitenkin suotavaa käyttää kamerapuhelinta, sillä kriittisemmin tarkasteltuna kamerat eivät yllä kovinkaan kummoiseen kuvanlaatuun.
Myös 4K-videokuvaus on mahdollista takakameralla, mutta senkään laatu ei ansaitse varsinaisesti kehuja ja heikko/puuttuva vakautus tekee kuvasta liikkeessä varsin hermostuneen näköistä.
Etukameran resoluutio on aiempaan tapaan kahdeksan megapikseliä ja sen laatu on perustasoa, riittäen mainiosti esimerkiksi videopuhelukäyttöön, mutta näyttävimmät sosiaalisen median selfiet kannattanee ehkä ottaa jollakin muulla laitteella.
Yhteenveto
Toisen sukupolven OnePlus Pad jatkaa pitkälti samoilla linjoilla edeltäjänsä kanssa niin hyvässä kuin pahassakin. Suorituskyky on kasvanut entisestään ja näyttö on entistä suurempi ja näyttävämpi.
Vahvuuksiin lukeutuvat laadukkaan tuntuinen metallirakenne, nopea Snapdragon 8 gen 3 -piiri, suuri ja varsin terävä näyttö, tablettien mittapuulla melko nopea pikalataus, käyttöliittymän monipuolinen moniajotila ja hyvät kaiuttimet.
Miinuspuolella LTE-mallia ei ole edelleenkään saatavilla ja myös luotettava biometrinen tunnistus (sormenjälkitunnistin) puuttuu edelleen varustuksesta. Tämän hintaluokan laitteelta ei myöskään olisi kohtuutonta toivoa edes roiskevedeltä suojaavaa IP-luokitusta. Lisäksi Snapdragon 8 gen 3 -piiristä ei vaikuttaisi irtoavan aivan sellaista suorituskykyä, mihin sen pitäisi pystyä.
Yhteenvetona OnePlus Pad 2 on edeltäjänsä tapaan erittäin harkinnan arvoisen taulutietokone, jos haluaa laitteeltaan enemmän kuin mitä tyypilliset 200–300 euron tabletit tarjoavat ja jos markkinajohtajien huippumallien hinnat karkaavat budjetin ulkopuolelle. Pad 2 on parannus edeltäjästään, vaikka kaikkia ryppyjä ei ole edelleenkään saatu oikaistua.
Plussat:
- Suuri ja tarkka näyttö
- Järjestelmäpiirin suorituskyky hintaluokassaan
- Laadukkaan, mukavan ja tukevan tuntuinen alumiinirakenne
- Hyvät kaiuttimet
- Päivitystuki varauksin
- Erinomainen moniajonäkymä kolmelle sovellukselle
- Hyvältä vaikuttava akunkesto
- Nopea lataus
Miinukset:
- Kameroiden kuvanlaatu ei kovinkaan kummoista
- Ei sormenjälkitunnistinta
- Ei saatavilla LTE-versiota
- Ei IP-suojausta
Huomioitavaa:
- Laturia ei pakkauksessa (erikseen 39 €)
- Ei 3,5 mm ääniliitäntää
Hieman on kyllä karsittu väärässä paikoissa kun LTE yhteys ja sormenjälki lukija upuu.
Myös tuo Folio case 2 suojakuori ei löydy paikkaa säilyttää stylus kynää jos kuvien perusteella katsoo mutta voin olla väärässä.
Kuitenkin tervetullut lisäys tabletti markkinoille.
Ei sormenjälkilukijaa, ei kauppoja.
Olisivat ennemmin luopuneet takakamerasta, laittaneet sukupolvea vanhemman suorittimen tai tehneet kuoret vaikka muovista. LCD-näytön vielä jotenkin sulattaa, vaikka se latistaa aika lailla esim. videoiden katselua OLED:Iin verrattuna.
Harmi kun Lenovon P12 Pro on tällä puolella atlanttia turhan kallis ja Lenovon päivitykset tunnetusti lähes olemattomia. Muuten mielestäni markkinoiden paras tabletti. Vieläkin.
Itseä ei mikään sormenjälkilukijan puute harmita tai ip luokituksten puute jos niiden olemassaolo olisi nostanut hintaa. Oiva laite 349€ hintaan
Miten suuresta erosta suorituskyvyssä tässä puhutaan ?
Sain omalla yksilöllä Antutussa n 1912000 pistettä.
Kuoressa ei ole paikkaa kynälle, vaan kynä on kiinni tabletin rungossa magneetilla ja voi olla paikallaan myös kuoren kanssa.