TechBBS-foorumikäyttäjä ja aktiivisesti ylikellottamista harrastava Juhani Luumi testasi kuluttajan näkökulmasta Asuksen uuden ylikellottamiseen suunnatun ROG Maximus IX Apex -emolevyn.

io-techin keskustelufoorumi TechBBS on nopeassa ajassa kasvanut suomalaisten tietotekniikkaharrastajien suosimaksi kohtaamispaikaksi. Teemme sisältöä ja kehitämme foorumia yhteistyössä lukijoidemme ja foorumikäyttäjien kanssa. Foorumikäyttäjä ja aktiivisesti ylikellottamista harrastava Juhani Luumi testasi kuluttajan näkökulmasta Asuksen uuden ylikellottamiseen suunnatun ROG Maximus IX Apex -emolevyn.

 

Asus jatkaa menestynyttä ROG-emolevymallistoaan myös Z270-alustan merkeissä julkaisemalla laajan valikoiman emolevyjä Kaby Lake -prosessoreille. Uutena tulokkaana perinteisten Maximus-mallien rinnalle on julkaistu uusi Apex-malli, joka on suunnattu kovemman luokan extreme-ylikellotukseen, kun vanha tuttu Extreme-malli on jatkossa suunnattu innokkaimmille nestejäähdyttäjille:

For sequel IX of the Maximus series, extreme overclocking duties are tackled by the Maximus IX Apex, while the Maximus IX Extreme makes a concerted assault on the enthusiast water cooling scene.

 

Apex saapuu siistissä, uuden ulkonäön saaneessa laatikossa, joka on ROG:n perinteiseen tyyliin väritetty. Laatikon takapuolella on tiivistetysti emolevyn tekniset tiedot sekä pääominaisuudet esiteltynä.

Suomessa hintataso on Hinta.fi-hintavertailun mukaan alkaen noin 350 euroa.

 

Emolevyn mukana toimitettavien oheistarvikkeiden määrä on hintaan nähden odotettua hieman suppeampi. Näin emolevyn hintaa on saatu kutistettua hieman alaspäin. Emolevyn mukana ei esimerkiksi toimiteta perinteistä Maximus VI Extremen kanssa esiteltyä OC Panel –etähallintatyökalua, vaan se on ostettava erikseen tai kierrätettävä vanhasta emolevystä.

Myyntipakkauksen mukana saapuu DIMM.2-adapteri, SLI HB -silta, prosessorin asennustyökalu, IO-liitinsuoja. ohjekirja, ajuri-CD, laaja valikoima erilaisia tarroja, lasinalunen, -20 % alennuskuponki cable-mod.com:iin, 4 SATA-kaapelia, RGB LED -kaapeli sekä kustomoitavia nimikylttejä emolevyn pintaan.

Emolevy on väritykseltään mustan ja harmaan sekoitus. Emolevystä osuu heti ensimmäisenä silmään sen ainutlaatuinen piirilevyn muotoilu. Myös erikoinen muistiliittimien asettelu herättää ensisilmäyksellä kiinnostusta.

Emolevyllä on neljä PCI-Express 3.0 x16 -liitintä sekä kaksi PCIe x1 -liitintä. Ainoastaan ylin x16-liitin tukee täyttä x16-nopeutta. Kolme ylintä X16-liitintä on yhteydessä suoraan prosessoriin ja alin on yhteydessä Z270- piirisarjaan ja toimii x4-nopeudella. Emolevy tukee kahden näytönohjaimen SLI- sekä neljän näytönohjaimen CrossFire-konfiguraatioita. Kahdella näytönohjaimella 1. ja 3. PCI Express x16 -liitin toimii x8-nopeudella, kolmella näytönohjaimella PCI Express -liittimien nopeudet ovat x8/x4/x4 ja neljällä näytönohjaimella x8/x4/x4/x4. Intelin kuluttajaluokan prosessoreissa, kuten Kaby Lakessa, on käytössä vain 16 PCI Express -linjaa, joka on pullonkaulana useamman näytönohjaimen konfiguraatiossa.

Emolevyltä löytyy poikkeuksellisesti vain kaksi DDR4-muistipaikkaa, jotka tukevat maksimissaan 32 gigatavua muistia ja korkein virallisesti tuettu muistitaajuus on 4266 MHz.

I/O-liittimiä ja takapaneelia ei ole kohderyhmää ajatellen pilattu suurella valikoimalla turhia eri näyttöliittimiä tai esimerkiksi usealla RJ-45- tai Wi-Fi-antennin liitännöillä. Takapaneelista löytyvät CMOS Clear- ja ROG Connect –nappulat, erilliset PS/2-liittimet sekä hiirelle että näppäimistölle, Displayport- ja HDMI-liitännät näyttöä varten, kuusi USB 3.0 -liitintä, RJ-45-liitin, USB 3.1A- ja C-tyypin liittimet sekä optinen S/PDIF-liitin ja viisi 3,5 millimetrin analogista ääniliitintä.

PS/2-liittimien merkitys ylikellotuskäytössä on kasvanut entisestään Skylake-prosessoreista alkaen. Windows 7:lle ja sitä vanhemmille käyttöjärjestelmille ei ole enää natiivia EHCI-tukea USB-liittimellä eivätkä nykyiset piirisarjat enää tue IDE:ä, jotta vanhempien käyttöjärjestelmien asennus olisi käyttäjälle mahdollisimman vaikeaa. Ratkaisu USB-ongelmaan on joko PS/2-liittimien käyttäminen tai PS/2-emulointi USB-liittimille.

Apexista löytyy ROG-mallien tuttuun tapaan muusta piirilevystä erotettu ääniosio, mutta tässä emolevyssä on kohderyhmää ja kustannuksia ajatellen karsittu äänikomponenteissa. ROG SupremeFX -ääniratkaisun 8-kanavainen S1220A-äänikoodekki on tasoltaan silti riittävä.

Piirilevyn OC ZONE –osiosta löytyy laaja valikoima ominaisuuksia ylikellottajille ja erityisesti avoimen kokoonpanon ylikellotuskäyttöön. Emolevyn oikeasta ylänurkasta löytyvät perinteiset Start- ja Reset-nappulat, Retry-nappi, joka simuloi virran katkaisua virtalähteeltä ilman overclocking failed -virheilmoitusta, mikä tulee käytettäessä Start-nappulaa sammuttamiseen ja uudelleenkäynnistykseen. SafeBoot-napilla voidaan vikatilanteessa nopeasti pakottaa UEFI BIOS lataamaan turvalliset esiasetukset pyyhkimättä itse tehtyjä muutoksia.

Emolevyltä löytyy myös rautatason jumpperit muistiliittimien päälle ja pois päältä kytkemiseen kuten myös vastaavat kytkimet PCI Express -liittimien hallintaan. LN2-mode jumpperi on nestetyppikellotusta varten ja mahdollistaa rajummat käyttöjännitteet sekä aktivoi aggressiivisemman profiilin jo vakiokäytössä. Muita ominaisuuksia ovat muun muassa debug-virhekoodinäyttö, Slowmode-kytkin, mikä tiputtaa prosessorin ytimien  ja välimuistin kertoimet 8x:ään, Pause-kytkin, millä saa kokoonpanon pysäytettyä sekä viimeisenä Apexin ylivoimaiseksi ominaisuudeksi luonnehdittu RSVD-kytkin, mikä mahdollistaa kokoonpanon käynnistymisen erittäin kylmissä lämpötiloissa, jopa jäähdytinkulhon ollessa nestemäisellä typellä jäähdytettynä kylmimmissä lämpötiloissa.

RSVD-kytkin sisältää esiasetusprofiilin, missä on hyvin aggressiivisia boottijännitteitä, eikä kytkin toimi ilman LN2-modea. Näin turvataan, ettei kukaan vahingossa käytä kytkintä ilmajäähdytyksellä, mikä ei ole turvallista. Muiden kilpailijoiden emolevyt kärsivät Skylake- ja Kaby Kake-prosessoreilla cold boot- eli kylmäkäynnistysongelmista (cbb) noin -125 pakkasasteen lukemissa, mutta Apexilla kokoonpano voidaan sammuttaa, tyhjentää CMOS ja vaihdella asetuksia UEFI BIOSissa pitäen kulho koko ajan niin kylmässä, kuin nestemäisellä typellä pääsee eli noin -190 asteen tuntumaan. Piirilevyn reunalta löytyy myös juotospisteet jännitteiden mittausta varten sekä POST-ledit vikatilanteisiin.

Virransyöttö on hyvin vahva 8+2-vaiheinen, mikä on nykyisille kuluttajaluokan prosessoreille enemmän kuin tarpeeksi. Virransyötössä on käytetty ROG-mallien mukaisesti laadukkaita komponentteja ja jokainen virransyötön vaihe on speksattu 40 ampeerille. Prosessorille syötetään virtaa kahdelta 8-pinniseltä EPS 12V-liittimeltä, joista vain toinen täytyy kytkeä emolevyn käyttämiseksi.

Apexista löytyy myös erillinen osio nestejäähdytyskäyttöä varten eli jatkuva 12V-liitin pumpulle, anturiliittimet virtauksen mittaamiseen, etupaneelin liittimet, BIOS_Switch-kytkin kahden eri piirin käytön vaihtamiseen, CMOS-patteri, ROG OC Panel- liitin sekä kaksi etupaneelin USB-liitintä. Myös muista emolevyistä poikkeavana nurkkauksesta löytyy rautatason jumppereita emolevyn RGB-valaistuksen hallintaan.

Emolevyn oikeasta reunasta löytyy MemOK-nappi DDR4-muistien vikatilanteisiin, 90-asteen kulmaan käännetty Molex-lisävirtaliitin PCI Express x16 –liittimille, käännetty USB 3.0 -etupaneelin liitin sekä vain neljä SATA-liitintä, jotka kaikki toimivat suoraan Z270-piirisarjan kautta.

Emolevyyn on myös sijoitettu kriittisiin paikkoihin tavallisten tuuletinliittimien lisäksi valkoisella värillä koodattuja jatkuvia 12 voltin tuuletinliittimiä, jotka ovat hyödyllisiä esimerkiksi näytönohjaimen virransyötön jäähdytykseen, kun jäähdytysratkaisua käytetään vain grafiikkapiirillä (LN2-kulho tai nesteblokki).

Apexin suurimpana innovaationa on pidetty sen DIMM.2-adapteria, jonka avulla voidaan käyttää kahta M.2-SSD:tä muistiliittimessä. Tavoitteena on hienolta näyttävä avoin ratkaisu, missä herkemmin lämpiävät M.2 SSD:t eivät kärsisi lämpöongelmista ja säilyttäisivät suorituskykynsä raskaimmassakin käytössä. Toinen etu on suora yhteys piirisarjaan muistiliittimestä ja näin M.2 SSD:t saadaan kytkettyä suoraan pienemmällä viiveellä järjestelmään. Yllä olevissa kuvissa näkyy Samsungin SM951 M.2 SSD asennettuna DIMM.2-adapteriin.

Emolevyn mukana toimitetaan myös Maximus VIII –emolevyjen yhteydessä esitelty prosessorin asennustyökalu, mikä helpottaa prosessorin asentamista oikein ja on myös hyvä työkalu korkatun prosessorin asennukseen ensikertalaiselle. Korkattua prosessoria asennettaessa kantaan lämmönlevittäjä helposti liukuu jonkin verran kannan alareunaa kohti ja kyseisellä työkalulla saadaan estettyä lämmönlevittäjän liikkuminen. Yllä olevissa kuvissa korkattu Core i7-7700K:n asennus kantaan työkalua hyödyntäen.

Apexin ja Maximus IX-emolevyjen yksi uusista ominaisuuksista on AURA Sync RGB LED-järjestelmä, jolla saa näyttävät valaistukset ympäri emolevyä joko haluamallaan tietyllä värillä tai vaihtuvilla väreillä.


Katsaus UEFI BIOS -ominaisuuksiin

Emolevy testattiin 0701-versiota käyttäen. UEFI BIOS on ensituntumaltaan hyvin samanlainen, kuin aiemman sukupolven ROG-sarjan emolevyissä on totuttu näkemään. Extreme Tweaker -valikosta löytyy prosessorin ytimien sekä välimuistin kertoimet, AVX Offset -erilliskerroin AVX-käskyjä hyödyntäviin ohjelmiin sekä muistitaajuus ja laajat jänniteasetukset.

Digi+ virransyötön asetuksista löytyy perinteiset virransyötön asetukset, kuten muun muassa prosessorin ja muistin virransyöttöjen vaihtotaajuus, maksivirtarajan sekä virransyötön vaiheiden asetukset.

Apexin muistiosio on todennäköisesti eniten työtunteja vaatinut osa-alue UEFI BIOSista. Muistiosiosta löytyy laaja valikoima eri DDR4-muistipiirien esiasetuksia sekä muutamien maailman parhaimpien ylikellottajien omia muistiprofiileita. Latenssien säätömahdollisuudet ovat laajat ja myös RTL-viiveiden säätö onnistuu suoraan manuaalisesti kirjoittamalla halutut arvot kenttiin. Monet yksittäiset sivuajat ovat niin teknisiä, että ne  saavat helposti jopa kokeneemmankin käyttäjän sormen suuhun.

Tweaker’s Paradise- osiosta löytyy extreme-ylikellotukseen tarvittavat sivujännitteet. Eri PLL-jännitteillä voidaan Skylake- ja Kaby lake -prosessoreilla vaikuttaa lähinnä vain kylmien lämpötilojen sietokykyyn. Käyttämällä rajuja asetuksia näillä jännitteillä voidaan prosessorin kylmäbugi (coldbug, CB) eli lämpötila, missä prosessori lakkaa toimimasta, siirtää noin -140 asteen pakkasesta aina -200 pakkasasteeseen ja kylmempiin lukemiin, eikä näillä jännitteillä juuri hyödytä mitään käytettäessä huoneen lämpötiloihin perustuvia jäähdytysratkaisuja. Kyseisillä jännitteillä saadaan helposti aikaan vain turhaa ylimääräistä lämpöä, mikä on varsinkin Kaby Lake -prosessoreilla erittäin huono asia.

Ylikellotusasetusten lisäksi emolevystä löytyy prosessorin, piirisarjan sekä muiden laitteiden ominaisuuksien asetukset, jännite- ja lämpötilamonitorointi, bootti-asetukset, ylikellotusprofiilien luonti sekä muistien SPD-tietojen lukumahdollisuus.


Testikokoonpano

Apexin kaltaista emolevyä testattaessa päähuomio on emolevyn ominaisuuksissa ja prosessorin sekä muistien ylikellotuspotentiaalissa. Testini rajoittuvat tällä kertaa nestejäähdytykseen eikä Apexin tarjoamia subzero-ominaisuuksia päästy tällä kertaa kokeilemaan.

  • Intel Core i7 7700K
  • Asus ROG Maximus IX Apex
  • 2 x G.Skill TridentZ 8Gb 4133 CL19 ja 3600 CL16 -DDR4-muistit
  • KFA2 Geforce GT 710 -näytönohjain
  • Corsair HX1200i Platinum -virtalähde
  • Custom loop -nestejäähdytys

 

Tarkkojen jännitetulosten saamiseksi käyttöjännitteitä mitattiin emolevyn mittauspisteiltä Extech EX505-yleismittarilla.


Prosessorin ylikellotus

Ensimmäisenä Apexilla selvitettiin sen kyky ylikellottaa Core i7-7700K -prosessorin ytimiä ja välimuistia. Koska minulla ei ole käytössä Z170-piirisarjaan perustuvaa Maximus VIII -sarjan emolevyä, käytin vertailukohteena ASRockin Z170M OC Formulaa. Se voitti aikoinaan Maximus VIII -emolevyt keskimäärin 30-50 millivoltilla eli 0,03-0,05 voltilla vaaditussa vcore-käyttöjännitteessä. Testaan miten Apexilla vcore-vaatimukset eroavat Z170M OC Formulasta samalla kellotaajuudella käyttäen samaa prosessoria ja jäähdytystä.

Kiintopisteinä olivat vaadittu käyttöjännite Cinebench R11.5 -testille Core i7-7700K ylikellotettuna 5,0/4,7 GHz ja 5,2/5,0 GHz kellotaajuuksella (core/cache). Molemmilla emolevyillä jäähdytyksen taso tarkastettiin, että lämpötilat olisivat mahdollisimman identtiset ja virransyötön osalta asetukset maksimoitiin molemmilla emolevyillä.

 

Core i7-7700K @ 5,0/4,7 GHz (core/cache)

Apex tarvitsee noin 1,23 V mitatun vcore-käyttöjännitteen, jotta Cinebench-testi menee läpi 5,0/4,7 GHz:n kellotaajuudella, häviten näin melkein 40 mV Z170M OC Formulalle.

 

Core i7-7700K @ 5,2/5,0 GHz (core/cache)

5,2/5,0 GHz:n kellotaajuuksilla tilanne säilyi samana Apexin vaatiessa lähes 50 mV korkeamman käyttöjänniteen kuin Z170M OC Formula.

 

Prosessorin ylikellotus arkikäyttöä ajatellen oli ainoa asia, mikä tuotti Apexin osalta lievän pettymyksen. Vaikka Apex on Asuksen suorituskykyisin ja vakain emolevy ja virran syötön asetukset ovat kattavat, häviää se edelleen pahasti vaaditussa vcore-käyttöjännitteessä ASRockin lippulaivamallille kaikkien muiden Asuksen ROG Maximus VIII- ja Maximus IX-emolevyjen tapaan.

50 millivoltin ero on tällaisellä tasolla valtava, mikä tarkoittaa arkitaajuuksia haettaessa herkästi 100 MHz:n ero vakaassa kellotaajuudessa. Apex vaatii 5,2/5,0 GHz:n Cinebench-testille saman jännitteen, millä menee ASRockin Z170M OC Formulalla 5,3/5,1 GHz:n kellotaajuus melkein läpi.

Emolevyillä on siis edelleen yllättävän iso vaikutus myös vaadittuun vcore-käyttöjännitteeseen. Testi jätti Apexin osalta hivenen karvaan maun suuhun, sillä molemmissa emolevyissä on äärimmäisen vahva virransyöttö huomioiden Kaby Lake -prosessoreiden virrankulutuksen.

Vaaditun vcore-käyttöjännitteen eroista Asuksen ja ASRockin kesken löytyy lisää tietoa saksankieliseltä Hardwareluxx-foorumilta.


DDR4-muistien ylikellotus

Muistien ylikellotus osoittautui osa-alueeksi, missä Apex pääsee täysillä loistamaan ja erottumaan kirkkaasti edukseen. Apexin muistipotentiaali on täysin samassa kategoriassa Asuksen Mini-ITX-emolevyjen sekä ASRockin Z170M OC Formulan kanssa ja voittaen edellä mainitut selvästi joissain tapauksissa.

XMP:n asettaminen 4133 MHz:n DDR4-muisteilla ei ole ongelma eikä mikään Apexille, kaikki toimii ensi yrittämällä ja kokoonpano on vakaa. Super PI 32M on todella vaikea testi kyseisille 8 gigatavun muistikammoille, joten tein vertailut käyttämällä sitä.

Jatkoin tästä käyttämällä XMP-latensseja ja testaamalla, kuinka ylös Apexilla voisi muistit ylikellottaa arkikäyttöä ajatellen ja säilyttäen muistijännitteen mahdollisimman alhaalla.

Apexilla muistit sai helposti nostettua ensin 4400 MHz:iin ja heti perään 4500 MHz:iin 1,44 voltin käyttöjännitteellä ja molemmilla kellotaajuuksilla Super PI 32M -testi oli vakaa. Kokoonpano kaatui vasta muistien toimiessa 4550 MHz:n kellotaajuudella, mikä saattaa olla muistiohjaimen raja ilma- ja vesijäähdytyksellä. Näin korkeisiin taajuuksiin en ole päässyt muilla emolevyillä.

XMP-profiilien auto-asetukselle jäävät sivulatenssit jäävät usein hyvin löysiksi, mikä osaltaan helpottaa kellotaajuuden nostamista korkealle samoilla jännitteillä. Tästä syystä kokonaissuorituskykyä saadaan usein paremmaksi keskittymällä sivulatenssien tiukentamiseen ja hakemalla paras tasapaino kellotaajuuden sekä latenssien välillä.

Päätin tämän jälkeen testata, kuinka vakaa Apex on vietäessä muistikammat äärimmilleen, tiukentaen latenssit mahdollisimman alas 4133 MHz:n taajuudella. Lopputulos yllätti ja suorituskyky oli kovalla tasolla.

Yllä olevassa kuvassa Apex sai mutkattomasti ajettua TridentZ 3600 CL16 -muistini 4133 MHz:n kellotaajuudella käyttäen 12-11-11 ja erittäin tiukkoja sivulatensseja 49-50-6-6 RTL-viiveillä 2,03 voltin käyttöjännitteellä. Tulokset pieksivät ASRockin Z170M OC Formulan ja Maximus VIII Impactin. Kyseiset RTL-viiveet ja osa sivuajoista eivät olleet koskaan käynnistyneet ASRockin emolevylläni.

Tämän enempää en parin päivän testien aikana saanut ja ehtinyt repimään Apexista irti.


DIMM.2-suorituskykytesti

Viimeisenä piti testata eroaako Samsung SM951 M.2 SSD:n suorituskyky käytettäessä sitä DIMM.2-adapterin kautta verrattuna perinteiseen M.2-liittimeen. Testini rajoittuvat vain tähän yhteen M.2 SSD:hen, mikä on myös mallina suhteellisen vanha, eikä adapterin mahdollistamaa RAID-optiota päästy testaamaan.

Testaamisen ongelmaksi osoittautui heikompi tuki adapterilla suorituskykyä mittaavien testien osalta. AS SSD Benchmarkin lukemat olivat poikkeuksellisen alhaiset, eivätkä tulokset myöskään nousseet CrystalDiskMarkissakaan verrattuna perinteiseen liitäntään.

4K Q32 -nopeudet jäivät adapteria käytettäessä melko vaisuiksi, eikä kyseinen liitäntä tuntunut tuovan juurikaan parannusta itse M.2-SSD:n suorituskykyyn. Kyseinen innovaatio tuntuisikin auttavan lähinnä PCI Express -liitäntöjen kaistan säästämistä näytönohjaimia varten.


Yhteenveto

Asus on saanut luotua Z270-piirisarjaan perustuvasta ROG Maximus IX Apex -emolevystään kattavan ja tehokkaan kokonaisuuden Kaby Lake -prosessoreiden ylikellottamiseen. Apex on parasta, mitä Asus voi tarjota käyttäjälle, kun kyse on näiden prosessoreiden ylikellottamisesta extreme-jäähdytyksellä, kuten nestemäisellä typellä tai heliumilla. Tämän todistaa lukuisten suorituskykytestien ennätykset Hwbot.org-sivustolla.

Apexissa on saatu järkevillä ratkaisulla hieman viilattua tuotteen hintaa alas, kuten jättämällä OC Paneeli ja muita oheistarvikkeita pois. Monille käyttäjille OC Panel on melko turha varuste, eikä sen suunnittelu ole muuttunut lainkaan alkuperäisen julkaisun jälkeen kesästä 2013. Näin sitä pystytään käyttämään uusien emolevyjulkaisujen myötä firmware-päivityksillä.

Apexin heikommalle menestykselle vcore-käyttöjännitteen osalta on vaikea antaa selitystä. Asuksen omilta ylikellottajilta kysyttäessä vastaus on, että ASRock huijaa vcore-käyttöjännitteen arvoillaan, mutta yleismittarin lukemaa prosessorin virransyötöltä on vaikea todistaa vääräksi. Havaintoja tukevat myös ohjelmistojen näyttämät jännitelukemat.

Muistien ylikellottaminen oli kokonaisuudessaan erittäin positiivinen kokemus Apexilla. Kahden muistiliittimen rakenne näkyy selvästi saavutettavissa kellotaajuuksissa. Z170-piirisarjan Maximus VIII Extreme- ja Gene-emolevyt molemmat rajoittuivat noin 4 GHz:n muistitaajuuteen neljän muistislotin takia, joten saavutettu hyöty on valtava. Työtuntien määrä paistaa läpi muistien maksimeita haettaessa Apexilla ja emolevy on viimeisen päälle vakaa. Apex ei myöskään tiputa muistikanavia Rampage V Extremen tapaan, jos muistit ovat epävakaat.

Kokonaisuudessaan Apexia voi suositella niin näyttävään PC-kokoonpanoon kuin avoimeen ylikellotus- ja testikäyttöön.

 

Hyvää:

  • Ainutlaatuinen piirilevysuunnittelu ja näyttävät RGB LED-valot
  • Vahva virransyöttö kovimpaankin ylikellotukseen
  • Viimeisen päälle hiottu UEFI BIOS
  • Paras DDR4-muistien ylikellottuvuus
  • Tilava kahden näytönohjaimen kokoonpanolle

 

Huonoa

  • Emolevyllä ei välttämättä saavuteta korkeinta arkitaajuutta prosessorille
  • Suhteellisen korkea hinta
  • SATA-paikkojen vähäinen määrä

 

Huom! Artikkelin on kirjoittanut tavallisen kuluttajan näkökulmasta TechBBS-foorumin käyttäjä Luumi.

This site uses XenWord.
;