KingKong Mini 3 on mielenkiintoinen kummajainen jopa geneeriseksi muuttuneessa älypuhelinten markkinatilanteessa ja pienen kokonsa myötä kyseessä on melko ainutlaatuinen puhelin varsinkin Android-laitteiden joukossa. Puhelin istuu käteen mukavasti ja on helppo käsitellä yhdellä kädellä. Fyysisessä laatuvaikutelmassakaan ei ole valittamista, vaikka mistään premium-laitteesta ei puhutakaan.
Valitettavasti laitteen koko on myös puhelimen suurin kompastuskivi, sillä näyttö alkaa olemaan jo liian kapea esimerkiksi videoiden katseluun. KingKong Mini 3:n toinen ongelmakohta on heikko kamera. Puhelimella saa otettua käyttökelpoisia kuvia hyvässä valaistuksessa mutta vähänkään hankalammissa olosuhteissa lopputulos luokattoman huono. Suorituskyky ei ole erityisen vahvaa hintaluokassaan, mutta kuitenkin riittävää peruskäyttöä ajatellen ja akku kestää tyypillisesti päivän verran. Ohjelmistosta paistaa läpi viimeistelemättömyys ja ohjelmistotuen kesto tosin on ala-arvoista peilaten Cubotin aiempaan historiaan.
Kaiken kaikkiaan KingKong Mini 3 on lopulta suuri pettymys, eikä kykene tarjoamaan mitään uutta esimerkiksi Xperia Compact mallien omistajille uudempaa Androidia lukuunottamatta. Puhelinta kannattaa harkita vaihtoehdoksi vain erittäin rajattuun käyttökohteeseen, missä kameralle ei ole juuri tarvetta eikä puhelimella tarvitse kirjoittaa muutamaa lausetta pidemmälle.
Plussaa
- Pieni koko
- Puhdas Android varauksin
- IP65-luokitus
Miinusta
- Heikko kamera etenkin hämärässä
- Vain 1080p 30 FPS -videokuvaus
- Kapea näyttö ja sen aiheuttamat rajoitukset
- Ei sormenjälkilukijaa
- Android 12 ja päivityslupauksen puute
Huomionarvoista
- Puhelimessa ei ole 3,5 mm ääniliitäntää eikä muistikorttipaikkaa
Matkapuhelimet ovat kehittyneet vuosien saatossa yhä monipuolisemmiksi älylaitteiksi, mutta samaan aikaan niiden valikoima on monessa mielessä köyhtynyt. Nykyään älypuhelimet valmistetaan hieman kärjistäen samasta muotista, eikä erikokoisia älypuhelimia ole juurikaan saatavilla. Erityisesti ongelma on koskenut pienten älypuhelinten perään haikailijoita, sillä Suomen markkinoilla ei ole nähty oikeasti pienikokoisia Android-puhelimia tunnetuilta valmistajilta Sonyn kuopattua Xperia Compact -sarjan vuonna 2018. Applekin hyllytti iPhone Mini -mallit viimeisimmän sukupolven myötä.
Pieniä älypuhelimia kaipaavien onneksi markkinoilta löytyy kuitenkin pienempiä tekijöitä, jotka pyrkivät erottautumaan massasta poikkeavilla ratkaisuillaan. Shenzhenissä päämajaansa pitävä Cubot on yksi näistä valmistajista ja on rantautunut myös Suomen markkinoille paikallisen maahantuontiyrityksen toimesta. Tässä artikkelissa tutustutaan Cubotin tuoreeseen KingKong Mini 3 malliin, joka kosiskelee pientä ja samalla iskunkestävää Android-puhelinta kaipaavia käyttäjiä. Artikkelissa KingKong Mini 3:n toimintaan tutustutaan niin suorituskyvyn, kameran, akunkeston kuin ohjelmistonkin osalta.
Artikkelissa käytetty laite ostettiin Cubotin verkkokaupasta Aliexpressistä. Euroopassa KingKong Mini 3:n jälleenmyyntihinta on asettunut noin 200 euroon, mutta artikkelin kirjoitushetkellä puhelinta on saatavilla jopa 139,99 euron tarjoushintaan. Suomailaisilla jälleenmyyjillä laitetta ei vielä toistaiseksi ole valikoimissa, mutta huomioiden suomalaisen maahantuojan sekä edeltäjämallien saatavuuden, saattaa Mini 3 tulla hyvinkin tulevaisuudessa myös täkäläisiin kauppoihin.
Pakkaus ja sen sisältö
KingKong Mini 3 toimitetaan puhelimen kokoon nähden turhankin suuressa tummassa pahvilaatikossa, jonka kanteen on printattu kiiltävillä kirjaimilla puhelimen mallinimi. Pakkaus sisältää puhelimen lisäksi teholtaan vaatimattoman 10W:n laturin ja usb-kaapelin, Apple-henkiset johdolliset nappikuulokkeet (USB-C) sekä ohjelappuset kiitoskortteineen. SIM-korttikelkan avaustyökalua ei ole, sillä kelkka on kynnellä auki kammettavaa mallia. Näyttö on suojattu jo tehtaalla asennetulla suojakalvolla, mutta ainakin testiyksilön kalvon asennuksessa on pientä sanomista reunan kuplien vuoksi. Näytön varsinaisesta naarmuuntumisen kestävyydestä ei ole tarkempaa tietoa.
Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma
Ensimmäisenä KingKong Mini 3:ssa huomio kiinnittyy iskunkestäväksi mainostettuun ”rugged” rakenteeseen. Puhelimen reunukset ovat suuret ja laitteen kulmiin on muotoiltu erilliset nystyrät, joiden tehtävänä on vaimentaa mahdollisista pudotuksista aiheutuvia iskuja. Valmistajan mukaan puhelin kestää rajujakin iskuja ja äärimmäisiä ulkoilmaolosuhteita, mutta väitteiden tueksi Cubotilla ei ole esittää iskunkestävyydestä kertovia sertifikaatteja. IP65-luokitus laitteelle on kuitenkin myönnetty, mikä tarkoittaa suojausta vesisuihkeilta ja pölynkestävyyttä. Kokonaan veden alle puhelinta ei siis kannata upottaa Cubotin mainosvideoista huolimatta.
Fyysiset mitat:
- 131 x 58,1 x 13,4 mm
- 149 g
- Näytön ja ulkomittojen suhde: 71,1 %
- IP65-luokitus
Toinen huomiota herättävä asia KingKong Mini 3:ssa on sen koko, sillä laite on nykyisiin Android-puhelimiin verrattuna suorastaan huvittavan pienikokoinen ja lähimmät vertailukohdat löytyvätkin Applen leiristä. Pituutta puhelimella on 131 mm, mikä vastaa puolen millin tarkkuudella iPhone 13 Miniä. Leveyttä on kuitenkin huomattavasti vähemmän (58,1 vs. 64,2 mm) ja paksuutta vastaavasti reilusti enemmän (13,4 vs. 7,7 mm). Kapeuden ansiosta puhelimen paksuus ei tunnu kädessä mitenkään häiritsevältä, vaan laitteesta saa oikein miellyttävän otteen ja yhdellä kädellä operointi sujuu helposti. Painoa puhelimella on 149 grammaa.
Puhelinta vääntäessä ei ole havaittavissa nitinää tai natinaa ja laatuvaikutelma on muutenkin positiivinen. Hämmentävänä ratkaisuna Cubot on päätynyt takakuoren materiaalissa lasiin, mikä ei luonnollisesti ole ideaalivalinta pudotuskestävyyttä ajatellen. Toisaalta lasi lisää arvokkuuden tunnetta laitteen kylkiin asetettujen metallisten listojen ohella. Takalasin alle on tyylitelty futuristinen kuviointi ja sopivassa kulmassa lasi kykenee taittamaan valoa sateenkaaren väreissä hieman prisman tavoin. Puhelimesta on saatavilla vain kuvissa esiintyvä punamusta värivaihtoehto.
Takakamera on sijoitettu laitteen takaa katsottuna vasempaan yläkulmaan. Kamera on jonkin verran koholla takakuoren pintaan nähden, mikä aiheuttaa pientä keikkumista puhelinta käyttäessä pöytää vasten. Kameran muovinen suojalinssi on aavistuksen alempana kameran kehykseen nähden, mikä auttanee pahimpien naarmujen välttämisessä. Salamavalo on sijoitettu kamera alapuolelle ja se toimii yllättävän hyvänä taskulamppuna kirkkaan 1A LED:n ansiosta. Etukamera löytyy puolestaan näytön yläpuolelle asetetun monokaiuttimen vasemmalta puolelta. Kaiuttimesta lähtee mukavasti ääntä mutta äänenlaatua voisi kuvata ontoksi ja maksimivoimakkuudella on havaittavissa pientä särkymistä. Kaiuttimen oikealle puolelle on asetettu sininen ilmoitusvalo.
KingKong Mini 3:n USB 2.0 type-C liitäntä on sijoitettu laitteen alapäätyyn kumisen luukun alle vedenkestävyyden varmistamiseksi. Luukun avaaminen on yllättävän hankalaa, sillä reunaan muotoiltu avauskolo on varsin pieni. Helpoiten luukun saa auki, kun käyttää apuna usb-kaapelin kärkeä. Puhelimen oikealla kyljellä laitteen keskivaiheilla majailee pyöreäksi muotoiltu virtapainike ja sen yläpuolella kumirenkaalla suojattu SIM-korttikelkka sekä Nokian kulta-ajoista henkivä hihnakiinnike. Vasemmalle kyljelle on sijoitettu vain äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet, joiden painallustuntuma on vaimea verrattuna mukavasti klikkaavaan virtapainikkeeseen. Huomionarvoisena seikkana puhelimessa ei ole ollenkaan sormenjälkilukijaa, muistikorttipaikkaa tai 3,5 mm kuulokeliitäntää.
Tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat
Cubotin aiempien KingKong Mini -sarjan puhelinten suurin kompastuskivi on ollut todella vaatimaton suorituskyky, mutta KingKong Mini 3:ssa suorituskyvyn kerrotaan parantuneen jopa kolminkertaisesti edeltäjään nähden. Lupauksille on myös katetta MediaTek Helio G85 piirin myötä, sillä kyseessä on huomattavasti nykyaikaisempi piiri aiempaan verrattuna. Helio G85 on vuonna 2020 esitelty alemman keskiluokan järjestelmäpiiri, joka on valmistettu TSMC:n 12 nm FinFET Compact prosessilla ja tuttu muun muassa edullisemmista Motorolan Moto G -sarjan puhelimista. Piirillä on siis mobiilimarkkinoiden mittapuulla ikää jo varsin runsaasti (2,5 vuotta), eikä se siis edusta lähellekään älypuhelinmarkkinoiden kärkeä, mutta tarjoaa valmistajan mukaan sulavaa käyttökokemusta päivittäisiin askareisiin.
Tekniset ominaisuudet:
- Mediatek Helio G85 –järjestelmäpiiri (2 x 2,0 GHz Cortex-A75 & 6 x 1,8 GHz Cortex-A55 CPU, ARM Mali-G52 MP2 GPU)
- 6 Gt LPDDR4X RAM-muistia
- 128 Gt tallennustilaa (vapaana noin 114 Gt)
- LTE, Dual SIM
- Wi-Fi 5 (802.11 a/b/g/n/ac)
- Bluetooth 5.0, NFC
- GPS/A-GPS, GLONAS, Galileo, BEIDOU
- 3000 mAh akku, USB 2.0 Type-C
- Ilmoitusvalo
Helio G85 sisältää yhteensä kahdeksan prosessoriydintä, joista kaksi on 2,0 GHz:n kellotaajuudella toimivia Cortex-A75 tehoytimiä ja loput kuusi energiatehokkaita Cortex-A55 ytimiä 1,8 GHz:n kellotaajuudella. Graafisesta suorituskyvystä vastaa ARM Mali-G52 MP2 grafiikkasuoritin, jonka maksimikellotaajuus on 1,0 GHz. Järjestelmäpiirin tukena on 6 Gt LPDDR4X RAM-muistia ja tallennustilaa on puolestaan 128 Gt. Tallennusratkaisu on vanhahtavaa eMMC 5.1 tyyppiä, sillä Helio G85 ei tue uudempia UFS-muisteja.
Puhelimen sisältä löytyy 3000mAh:n akku, joka ei ole käyttäjän vaihdettavissa. Valmistajan mukaan akku tarjoaa virtaa koko päiväksi, olipa kyse sitten vaeltamiseen liittyvistä käyttötarpeista tai musiikin ja videoiden kuluttamisesta normaalin käyttöasteen puitteissa. Cubot ei ole maininnut, että puhelin tukisi mitään pikalataustekniikkaa.
KingKong Mini 3 tukee Suomessa käytettäviä verkkotaajuuksia 4G:hen asti pois lukien tuorein 700 Mhz:n 4G taajuus (taajuuskaista 28). Kyseistä 4G-taajuutta käytetään mm. haja-asutusalueilla, mutta käytännössä puute ei ole kovin merkittävä, sillä 700 MHz tukiasemilla on aina myös 800 MHz radiot, mitä KingKong Mini 3 siis tukee. Suurin osa Suomen 4G-peitosta on muutenkin rakennettu 800 MHz ja 1800 MHz taajuuksilla. Lisäksi VoLTE ominaisuus on tuettuna ainakin DNA:n verkossa. Muiden yhteyksien osalta puhelimesta löytyy Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0, NFC ja GPS-paikannus. Lisäksi laitteessa on tavanomaiset läheisyys- ja kiihtyvyysanturit sekä gyroskooppi ja eräkäyttöä ajatellen vielä kompassi. Cubotin verkkosivuilla on myös mainittu Face ID, mutta sillä tarkoitetaan vain kameralla suoritettavaa kasvojen tunnistusta.
Näytön tekniset ominaisuudet:
- 4,5-tuuman LCD –näyttö
- 480 x 1170 pikseliä, 21,9:9 kuvasuhde, 281 PPI
Puhelimen koko selittyy osittain 480 x 1170 resoluution LCD-näytöllä, jonka halkaisija on vain 4,5 tuumaa. Näyttö on nykymittapuulla todella pieni ja kuvasuhdekin hyvin kapea noin 21.9:9. Erikoisen kuvasuhteen vuoksi videoiden katseleminen ei ole kovin mielekästä, sillä tyypilliset 16:9 kuvasuhteen videot kutistuvat ruudulla todella pieniksi mustien palkkien haukatessa ruudulta merkittävän osan. Näissä tilanteissa hyödynnettävän näytön pinta-ala on jopa pienempi kuin ensimmäisessä Galaxy S mallissa vuodelta 2010. Toinen vaihtoehto on zoomata kuva koko ruudulle mutta silloin ylä- ja alareunasta leikkautuu isot kaistaleet kokonaan pois näkyvistä.
Omaa kieltään näytön kapeudesta ja koosta kertoo, että ohjelmisto asettaa sovellusten kuvakkeet kotinäytöllä oletuksena kolmen kappaleen riveihin perinteisen neljän tai viiden sijasta. Näytön osalta lähin vastine KingKong Mini 3:lle lienee Aasiassa myynnissä ollut Xiaomi QIN 2 Pro mutta kuvasuhde vastaa itse asiassa melko tarkasti auki taitettuja Galaxy Z Flip malleja.
Alhaisen resoluution vuoksi näytön PPI arvoksi muodostuu vain 281. Testijaksolla näytön luettavuuden kanssa ei havaittu suurempia ongelmia mutta värintoisto on jonkin verran vihreään kallellaan. Oletuksena laitteessa on päällä Luonnollinen väritila, jonka lisäksi valittavissa on myös Tehostettu ja Kylläinen -tilat. Valmistaja ei ole ilmoittanut näytön maksimikirkkautta mutta sen koettiin olevan riittävä myös kirkkaassa auringon paisteessa.
Kamera
Nykypuhelimista poiketen KingKong Mini 3:ssa on vain yksi kamerasensori sekä edessä että takana. Cubot ei ole virallisesti paljastanut kameroiden teknisiä tietoja, mutta asiakaspalvelusta annetun vastauksen mukaan pääkameran 20MP:n sensori on joko Samsungin S5K2T7SP tai Sonyn IMX350. Device Info HW -sovellus raportoi testilaitteen käyttävän IMX350 sensoria, jota on käytetty esimerkiksi vuonna 2017 julkaistussa ZTE Axon M:ssä ja kakkoskamerana useissa saman aikakauden lippulaivapuhelimissa (mm. Huawei P10 ja OnePlus 5). Sensori on kooltaan 1/2.78″ ja aukkosuhteeksi raportoidaan f/1.8 pikselikoon ollessa 1.0 μm. Etukamera käyttää asiakaspalvelun mukaan OmniVisionin OV5670 5MP:n sensoria.
Kameran tekniset tiedot:
- 20 megapikselin pääkamera (Samsung S5K2T7SP tai Sony IMX350)
- FullHD-videokuvaus @30 FPS
- 1A LED-salama
- 5 megapikselin etukamera (OmniVision OV5670)
Kamerasovellus pohjautuu MediaTekin referenssialustaan, eikä Cubot vaikuta tehneen siihen muutoksia. Valittavana on peruskuvatilan lisäksi Night, Beaty, Mono ja Pro -tilat, joista viimeisenä mainittu tarjoaa melko kattavat manuaalisäädöt. Kamerasovelluksessa ei ole ollenkaan erillistä näkymää asetuksille, vaan kaikki perussäädöt löytyvät hammasratas ikonin takaa avautuvasta valikosta. Sovelluksen toiminta ei ole erityisen ripeää ja kuvien muodostumisessa on havaittavissa pientä viivettä laukaisupainikkeen painamisen jälkeen. Lisäksi käyttökokemusta heikentää paikoitellen laginen etsinnäkymä ja tuskaisen hidas automaattitarkennus. Etenkin hämärissä olosuhteissa kyseiset ongelmat korostuvat, jolloin onnistuneiden kuvien ottaminen on todella haastavaa.
Kuvanlaadun suhteen kamerasta ei jää juuri kerrottavaa tai pikemminkin nähtävää jälkipolville. Hyvässä valaistuksessa kuvat ovat vielä käyttökelpoisia, mutta automaattitarkennuksen temppuilut pilaavat helposti leijonanosan kuvista tai kuvaustilanteista. Pro-tilassa tarkennus toimii hieman paremmin, mutta nopeisiin kuvaustilanteisiin tarkennus on auttamatta liian hidas. Kuvien onnistuessakin lopputulos on lattea, sillä värit ovat haaleita ja dynamiikka heikkoa. Kirkkaat kohdat palavat helposti puhki ja yksityiskohdat häviävät maalausmaisen käsittelyjäljen alle.
Hämäriin olosuhteisiin siirryttäessä kamerajälki muuttuu lopulta lähes luokattomaksi. Yksityiskohdat ovat suttuisia ja kuvissa esiintyy laajalti artifakteja valon määrän vähentyessä. Night -tilan avulla on mahdollista saada hieman valoisampia otoksia pidemmän kuvausajan turvin, mutta kuvaajalla täytyy olla hyvin vakaat kädet kuvien onnistumiseksi.
Videokuvaus on mahdollista Full HD tarkkuudella ja korkeintaan 30 FPS:n nopeudella, mikä on heikko suoritus.
Käyttöjärjestelmä ja –liittymä
Käyttöjärjestelmän osalta Cubot luottaa lähes kustomoimattomaan Android 12 versioon, mikä ei ole kovin tyypillistä kiinalaisille valmistajille. Ulkoasu vastaa puhdasta Androidia, eikä Cubot ole lisännyt ohjelmistoon ylimääräistä ”bloattia”, sillä esiasennetut sovellukset muodostuvat pääasiassa Googlen vaihtoehdoista. Kamerasovelluksen lisäksi MediaTekin kädenjälki tosin näkyy DuraSpeed taustaohjelmien hallintasovelluksessa, jonka voi onneksi kytkeä halutessaan pois päältä. Jos DuraSpeedin jättää aktiiviseksi, niin sovellusten ilmoitukset saattavat saapua viiveellä ja hyvin kummallisena ratkaisuna myös herätyskellon hälytykset jäävät soimatta. Puhelin osaa kuitenkin ilmoittaa asiasta hälytyksen jäätyä välistä, joten käyttäjä voi korjata tilanteen ensimmäisen pommiin nukutun aamun jälkeen. Käyttöönottaessa järjestelmä haukkaa 14 Gt tallennustilaa ja esiasennettuna on yhteensä 31 sovellusta, joista osa on käyttäjän poistettavissa.
Kapea näyttö ei ole saanut Cubotilta käyttöä helpottavia erikoisratkaisuja, eikä ohjelmistossa ole muutenkaan vakiokuntoisesta Androidista juuri poikkeavia ominaisuuksia. Kolmen sormen pyyhkäisyllä suoritettava kuvakaappaus vaikuttaisi olevan ainoa valmistajan tekemä lisäys ja kyseinen valikko onkin jäänyt kokonaan kääntämättä suomeksi. Suomennukset eivät muutenkaan ole menneet kaikkialla nappiin ja englantia tulee vastaan siellä täällä käyttöliittymässä.
Erikoisena yksityiskohtana Cubot on kytkenyt akun käytöstä kertovan välilehden kokonaan pois käytöstä, minkä vuoksi eri sovellusten akun kulutusta ei pääse seuraamaan. Päätökselle on hankala löytää järkeviä perusteluita, joten Cubotin ratkaisua ei voi kuin hämmästellä. Hieman vastaava outous käyttöliittymässä on asetusten hakutoiminnolla löytyvä näytön virkistystaajuuden valinta 60 ja 90 Hz:n välillä. Asetus ei kuitenkaan tee mitään, sillä näyttö toimii vain 60 Hz:n taajuudella.
Cubot on jättänyt ohjelmistoon joitain laitteen testaukseen liittyviä engineer-sovelluksia, jotka yleensä on tapana poistaa lopullisista kuluttajaversioista. Suurin osa näistä sovelluksista vaikutti harmittomilta, mutta testijaksolla huomio kiinnittyi SagaTest-nimellä kulkevaan sovellukseen, jonka tarkoitusperä jäi hieman epäselväksi. Sovelluksen nimi juontuu mahdollisesti kiinalaiseen Saga Mobileen, jonka alaisuudessa Cubot tai oikeammin Huafurui Technology on aiemmin toiminut. Testilaitteella SagaTest -sovelluksen havaittiin kuluttavan dataa mobiiliverkkoon kytkeytymisen jälkeen ja samaa on raportoitu myös muiden käyttäjien toimesta. Lisäksi oletuksena sovellukselle on myönnetty lupa kameran käyttämiseen. Olipa kyseessä sitten tuotanto- ja huoltoprosesseihin liittyvä lokitietojen kerääjä tai tarkoituksellinen käyttäjätietojen haaliminen, voi käyttäjä hankkia itselleen mielenrauhan poistamalla sovelluksen, sillä kyseessä ei ole kuitenkaan järjestelmäsovellus.
Cubot ei ole antanut KingKong Mini 3:lle minkäänlaista päivityslupausta, eikä valmistajan track-record ole tällä saralla kaksinen. Kaksi vuotta sitten julkaistu KingKong Mini 2 on saanut ainakin vielä syksyllä tietoturvapäivityksiä ja bugikorjauksia, mutta ohjelmisto on jämähtänyt Android 10 versioon. Ensimmäisen KingKong Minin kohdalla tilanne oli vieläkin kehnompi, sillä kaikki päivitykset loppuivat alle vuoden sisään julkaisusta. Kovin pitkää päivitystukea KingKong Mini 3:lle on siis turha odottaa ja Android 13 päivityskin saattaa jäädä haaveeksi. Testijakson alussa puhelimessa oli lokakuun 2022 tietoturvapäivitykset, mutta SnoopSnitch -sovelluksen mukaan heinäkuun paikkauksista puuttuivat CVE-2021-39703-1 haavoittuvuuden korjaukset. Onneksi puute korjattiin testijakson lopulla saapuneella joulukuun tietoturvapäivityksellä, mikä toi myös mukanaan “Super battery saver” nimelle kulkevan virransäästötilan. Jonkinlaista tukea laitteelle on siis luvassa ja bootloaderin lukitus on käyttäjän avattavissa custom ROMien asennusta ajatellen.
Suorituskyky ja akunkesto
KingKong Mini 3:n suorituskykyä verrattiin vastaavaa hintaluokkaa edustaviin Xiaomi Redmi Note 11– ja Motorola Moto G51 5G -puhelimiin sekä kuriositeettina custom ROMilla Android 12 -versioon päivitettyyn Xperia XZ1 Compact malliin. KingKong Mini 3 kykenee päihittämään Snapdragon 680 -piirillisen Redmi Note 11:n osassa testisovelluksista mutta Snapdragon 480 Plus -järjestelmäpiirillä varustettu Moto G51 5G osoittautui liian kovaksi vastukseksi. Grafiikkasuorituskyvyssä KingKong Mini 3 asettui edellä mainitun kaksikon väliin, mutta prosessoritehoissa jäätiin molempien taakse. Xperia XZ1 Compactiin verratessa KingKong Mini 3 kutittelee Sonyn lukemia mutta ei pääse niiden ohi viiden vuoden ikäerosta huolimatta.
Käytännön suorituskyky osoittautui testijaksolla kelvolliseksi. Helio G85 tarjoaa pääsääntöisesti riittävää nopeutta peruskäyttöä ajatellen, mutta erityisesti sovellusten ensimmäiset käynnistyskerrat ottavat oman aikansa. Syynä on todennäköisesti eMMC 5.1 -massamuistin hitaus verrattuna UFS-muisteihin, mikä on myös nähtävissä Androbenchin tuloksissa. RAM-muistiin ladatut sovellukset avautuvat kuitenkin vikkelästi ja puhelin tuntuu yleisesti ottaen responsiiviselta. Puhelin tosin lämpenee päivittäisessä käytössä yllättävän nopeasti, muttei kuitenkaan erityisen kuumaksi. Lämpenemisestä huolimatta suorituskyky pysyy hyvällä tasolla, sillä 3DMarkin Wild Life rasitustestissä suorituskyky ei pudonnut lainkaan 20 minuutin aikana ja CPU Thorttling testissäkin vain 16 % maksimista.
Akun kesto osoittautui valmistajan lupausten mukaisesti riittäväksi yhden päivän tarpeisiin, mutta kahden päivän akun kesto vaatii jo melko kevyttä käyttöä. Tyypillisesti akkua oli päivän päätteeksi jäljellä alle 30% näytön päälläoloaikojen vaihdellessa 3-4 tunnin välillä. Virrankulutuksen havaittiin olevan verrattain suurta valmiustilassa, sillä yön aikana akun varaustaso saattoi pudota 6-8 %. Näytön päällöoloaikojen seurantaan käytettiin poikkeuksellisesti GSam Battery Monitoria.
Latausnopeutta testattiin alkuperäisen laturin sijasta 30W:n USB-PD laturilla, mutta latausnopeus pysytteli noin 10W:ssa. Kokonaisuudessaan akun täyteen lataaminen kesti hieman yli puolitoista tuntia.
Käyttökokemukset ja yhteenveto
KingKong Mini 3 on mielenkiintoinen kummajainen jopa geneeriseksi muuttuneessa älypuhelinten markkinatilanteessa ja pienen kokonsa myötä kyseessä on melko ainutlaatuinen puhelin varsinkin Android-laitteiden joukossa. Puhelin istuu käteen mukavasti ja on helppo käsitellä yhdellä kädellä. Fyysisessä laatuvaikutelmassakaan ei ole valittamista, vaikka mistään premium-laitteesta ei puhutakaan.
Valitettavasti laitteen koko on myös puhelimen suurin kompastuskivi, sillä näyttö alkaa olemaan jo liian kapea esimerkiksi videoiden katseluun. Netin selailu ja eri sovellusten käyttäminen onnistuu vielä kohtuudella, mutta kirjoittaminen koettiin yksinkertaisesti liian hankalaksi noin neljän sentin levyiseltä näytöltä. Erikoisen kuvasuhteen vuoksi näppäimistö ei ole kovin toimiva edes vaaka-asennossa, sillä kirjoitusalue muuttuu matalaksi. Vaaka-asennossa myös videot kutistuvat näytöllä todella pieneksi, kun reunojen mustat palkit haukkaavat näytöltä merkittävän osan.
KingKong Mini 3:n toinen ongelmakohta on heikko kamera. Puhelimella saa otettua käyttökelpoisia kuvia hyvässä valaistuksessa mutta vähänkään hankalammissa olosuhteissa lopputulos luokattoman huono. Viisi vuotta sitten käytössä olleelta tekniikalta ei voi paljoa odottaa, mutta KingKong Mini 3 häviää kuvanlaadussa jopa sitäkin vanhemmille älypuhelimille, mitä on hankala hyväksyä. Lisäksi takakameroita on vain yksi, joten eri polttovälejä ei ole tarjolla.
Edellä kuvatut heikkoudet ovat harmillisia, sillä puhelimessa olisi muuten potentiaalia tarjota valinnanvaraa markkinoille. Suorituskyky ei ole erityisen vahvaa hintaluokassaan, mutta kuitenkin riittävää peruskäyttöä ajatellen ja akku kestää tyypillisesti päivän verran. Ohjelmistosta paistaa läpi viimeistelemättömyys, mutta vastaan ei tullut mitään suuria käyttöä haittaavia tekijöitä. Ohjelmistotuen kesto tosin on ala-arvoista peilaten Cubotin aiempaan historiaan siinä missä muut valmistajat ovat koko ajan parantaneet tukeaan. Lisäksi engineer-sovellusten epämääräisyydet nostavat esiin kysymyksiä käyttäjätietojen turvallisuudesta.
Kaiken kaikkiaan KingKong Mini 3 on lopulta suuri pettymys, eikä kykene tarjoamaan mitään uutta esimerkiksi Xperia Compact mallien omistajille uudempaa Androidia lukuunottamatta. Puhelinta kannattaa harkita vaihtoehdoksi vain erittäin rajattuun käyttökohteeseen, missä kameralle ei ole juuri tarvetta eikä puhelimella tarvitse kirjoittaa muutamaa lausetta pidemmälle.
Plussaa
- Pieni koko
- Puhdas Android varauksin
- IP65-luokitus
Miinusta
- Heikko kamera etenkin hämärässä
- Vain 1080p 30 FPS -videokuvaus
- Kapea näyttö ja sen aiheuttamat rajoitukset
- Ei sormenjälkilukijaa
- Android 12 ja päivityslupauksen puute
Huomionarvoista
- Puhelimessa ei ole 3,5 mm ääniliitäntää eikä muistikorttipaikkaa
Vertailin näytön kokoa edellisiin luureihin. Cubotissa yhtä korkea kuin A3:ssa, mutta 16 mm kapeampi.
Cubotin näytön leveys on vain 3 mm enemmän kuin pikkuruisessa Nokia 700:ssa, korkeutta kuitenkin koko Nokian veroisesti.
Osasin itse varautua kapeaan näyttöön mutta silti se pääsi yllättämään. Xperia XZ1 Compactin näyttö on vain 0,1” suurempi mutta leveyden ansiosta näytön ala on lähes 30% isompi kuin Cubotissa. Sillä on todella suuri merkitys käytettävyyden kannalta. Kuten artikkelissa todetaan, niin kirjoittaminen on aika hankalaa KingKong Mini 3:lla. Oikeille kirjaimille kyllä osuu mutta se vaatii huomattavaa keskittymistä ja tarkkuutta. Monet käyttäjät ovat asentaneet jonkin useamman rivin näppäimistön (esim. 1C Big Keyboard) sen perinteisen kolmen rivin QWERTY näppäimistön sijaan. Itsekin tuota kokeilin mutta ei oikein tuntunut hyvältä. Alla vielä vertailukuva KingKong Mini 3:sta ja Xperia XZ1 Compactista.
Puhelimen rakenne muodostuu kahdesta toisiinsa liitetystä ulkokuoresta, jotka ikään kuin suojelevat sisäosia. Kuoren materiaali on hieman pehmeämpää muoviseosta kuin älypuhelimissa yleensä mutta ei kuitenkaan vastaavalla tavalla "kumimaista" kuten esim. Nokia XR20:ssä. Vedenkestävyys perustuu siihen, että ulkokuorien sisään ei pääse vettä. Purkukuvien perusteella kuoret ovat kiinni toisissaan ruuveilla ja kaksipuoleisella teipillä. Piirilevyllä ei näytä olevaan vedensuojausta, joten luukut kannattaa pitää kiinni. Takalasin mahdollinen rikkoutuminen ei vaikuta vedenkestävyyteen, kun se on vain takakuoreen liimattu koriste.
katso liitettä 1022992
katso liitettä 1022993
Kiitos artikkelista! Tulee edelleen mielenkiinnolla (ja kauhulla) seurailtua pienien puhelimien tilannetta, etenkin nyt kun Apple näytti kirvestä Mini-mallistolle. Ei auta kuin toivoa, että oma SE (alkuperäinen 4″ malli) kestää, akun vaihdoin kesällä ja täysin tyytyväinen puhelimeen olen.
Se näköjään tahtoo olla näiden kiinantekeleiden ongelma. Rautaa saa halvalla mutta ohjelmiston kehittämiseksi pitäisi olla varmaankin enemmän resursseja. Jos KingKong Mini 3:n ohjelmisto olisi paremmassa kuosissa ja kameran tarkennus toimisi ilman ongelmia, niin sitten puhelimesta olisi johonkin. Xiaomi julkaisi juuri hieman vastaavalla raudalla varustetun (mutta luonnollisesti isomman) Redmi 12C:n reiluun 100€ hintaluokkaan, niin periaatteessa Cubot kykenee näennäisesti kilpailemaan sen kanssa tarjoushinnallaan (liekkö puhelinta koskaan edes kunnolla myyty oikealla listahinnalla ). Toki puhelin olisi edelleen heikompi ja pienen koon takia joutuu tekemään paljon kompromisseja.
Hyvä artikkeli. Kerrankin pienistä puhelimista.
Lisäksi KingKong Mini 3 on nyt tullut myyntiin Verkkokauppa.comiin joskin verrattain kovaan hintaan 249€. Tuohon hintaan puhelinta on hankala suositella, vaikka Cubot saisikin kameran toimimaan paremmin.
Tsekkasin huvikseni KingKong Mini 3:n päivitystilanteen, niin eipä laitteelle ole tullut yhtään päivitystä artikkelin julkaisun jälkeen . Tietoturvataso on siis edelleen joulukuussa 2022 ja kamera ei ole saanut minkäänlaista parannusta puheista huolimatta.
En jäänyt tilannetta pidempään surkuttelemaan vaan asensin laitteeseen Generic System Image (GSI) pohjaisen EvolutionX custom ROM:n. Kamera on edelleen yhtä kehno kuin aiemminkin mutta ainakin käyttöjärjestelmä on päivitetty Android 13 versioon ja tietoturvatuki on nyt ajan tasalla. Laitoin juuri heinäkuun päivityksen latautumaan. Akun käyttötiedotkin pääsee nyt katsomaan asetuksista.
katso liitettä 1135779
katso liitettä 1135780
katso liitettä 1135781
Tämä näiden pienempien kiinalaisvalmistajien tarjoama päivitystuki on kyllä surkea homma ja vaikuttaa vähän olevan enemmän sääntö kuin poikkeus.