Samsung esitteli ensimmäiset uuden keskihintaisen Galaxy A –sarjan puhelimet lokakuussa 2014 ja nyt tammikuun alussa esiteltyjen mallien myötä vuorossa on kolmas sukupolvi. Tämän vuoden mallit ovat merkitty hieman kömpelöllä ”(2017)”-lisänimellä ja ensimmäisessä aallossa Samsung esitteli Galaxy A3-, A5- ja A7 –mallit. Suomessa kauppoihin tulevat helmikuun 3. päivä Galaxy A3 (2017) ja Galaxy A5 (2017) 349 ja 449 euron suositushintaan.
io-techin toimitus sai Galaxy A5 (2017):n testikappaleen käsiinsä runsas viikko ennen laitteen saapumista kauppoihin ja ehdimmekin ottamaan siitä lyhyet vajaan viikon käytännön käyttökokemukset, joita käymme hieman läpi tämän hieman täysimittaista testiartikkelia lyhyemmän pikatestin muodossa.
Ensitapaamisella uuden Galaxy A5:n tunnistaa välittömästi Samsungin puhelimeksi, mutta muotoilussa on siirrytty lähemmäs Galaxy S –mallistoa. Viime vuoden mallin kylkien syvennyksistä on luovuttu ja puhelimen muotoilu on mennyt kokonaisuutena entistä pyöristetympään ja sulavampaan suuntaan. Kädessä laite tuntuukin erittäin miellyttävältä pyöristettyjen muotojen ansiosta.
Teknisesti Galaxy A5 (2017) on tukeva ja hyvin viimeistelty, eikä se siltä osin häpeä yrityksen lippulaivamalleille. Puhelimen runko on metallia ja etu- sekä takakuori Gorilla Glass –suojalasia (Samsung ei paljastanut mikä versio on kyseessä). Värivaihtoehtoja on kolme: Black Sky, Gold Sand ja Peach Cloud, joista testikappaleemme edustaa ensiksi mainittua.
Rakenne ja fyysiset mitat:
- Ulkomitat: 146,1 x 71,4 x 7,9 mm
- Paino: 157 grammaa
- Rakenne: metallirunko, Gorilla Glass –kuoret, IP68-luokitus
Harmillisesti sekä ulkomitat että paino ovat jatkaneet nousuaan edeltäjämalliin nähden, eivätkä ne ole enää erityisen kompaktit tässä näyttökokoluokassa. Vertailun vuoksi Galaxy S7 on lähes neljä milliä lyhyempi ja kaksi milliä kapeampi kuin Galaxy A5 (2017).
Ehkäpä muotoilua tärkeämpänä uudistuksena Galaxy A5:n rakenne on nyt suojattu vedeltä ja pölyltä IP68-standardin mukaisesti. Puhelin selviää siis makeassa vedessä 1,5 metrin syvyydessä vähintään puolen tunnin ajan. Laitteen voi siis huoletta pestä hanan alla tai ottaa videotoistimeksi suihkuun. Testasimme puhelinta myös saunassa – ongelmitta. Huomionarvoista kuitenkin on, että näytön kosketuksentunnistus rekisteröi sekalaisia haamupainalluksia juoksevan veden alla.
Rautatasolla uusi Galaxy A5 on parantunut useammallakin osa-alueella viime vuoden malliin nähden. Järjestelmäpiiri on päivittynyt nopeampaan, tallennustila on tuplaantunut 32 gigatavuun, RAM-muistia on tullut gigatavu lisää, etu- ja takakameran tarkkuus on kasvanut ja akun kapasiteetti on noussut hieman.
Galaxy A5 (2017):ssä käytettävä Exynos 7880 -järjestelmäpiiri on kellotaajuuksien ja muistiohjaimen suhteen parannettu versio Exynos 7870 –piiristä. 14 nanometrin FinFET-prosessilla valmistettava Exynos 7880 pitää sisällään kahdeksan 1,9 GHz:n maksimikellotaajuudella toimivaa Cortex-A53-prosessoriydintä, 950 MHz:n maksimikellotaajuudella toimivan Mali-T830 MP3 –grafiikkasuorittimen sekä Cat.7-nopeusluokan (300/100 Mbit/s) LTE-modeemin. Tekniseltä toteutukseltaan piiri asettuu virtapihiin keskiluokkaan.
Tekniset ominaisuudet:
- Exynos 7880 –järjestelmäpiiri
- 3 Gt LPDDR4 RAM-muistia
- 32 Gt sisäistä tallennustilaa (vapaana noin 23 Gt)
- jopa 256 Gt muistikortteja tukeva microSD-korttipaikka
- 5,2’’ FullHD 1920 x 1080 Super AMOLED -näyttö
- Akku 3000 mAh, USB Type-C, pikalataustuki
- Takakamera 16 MP (PDAF/F1.9), Etukamera 16 MP (F1.9)
- Käyttöjärjestelmä Android 6.0.1 Marshmallow
- 4G-yhteydet (Cat.6 300/50 Mbps)
- WiFi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz), NFC (UICC, eSE), Bluetooth v4.2, GPS + Glonass
Näyttö on pysynyt kooltaan ja tekniseltä toteutukseltaan samanlaisena, kuin edeltäjämallissa. Käytännössä kyseessä on siis 5,2-tuumainen Full HD –paneeli. Suojana on Gorilla Glass –lasi, jonka loivasti pyöristetyt reunat tuntuvat peukalon alla miellyttäviltä.
Näytön tekniset tiedot:
- Läpimitta: 5,2 tuumaa
- Tekniikka: Super AMOLED
- Alipikseliasettelu: Diamond PenTile
- Resoluutio: 1080 x 1920 pikseliä
- Pikselitiheys: 424 PPI (pikseliä tuumalla)
- Suojaus: Gorilla Glass (4?)
Kuten AMOLED-paneelilta voi odottaa, Galaxy A5 (2017):n näytön kontrastisuhde on erinomainen ja musta toistuu mustana. Oletuksena käytössä on adaptiivinen väritila, joka tekee värimaailmasta näyttävän, mutta ylikorostuneen. Sen sijaan vaihtoehtona olevassa perustilassa näytön värimaailma on hyvin luonnollinen ja rauhallinen. Näytön maksimikirkkaus on markkinoiden parempaa päätä ja tarvittaessa kirkkauden saa pimeässä myös miellyttävän alhaiseksi. Katselukulmissa ei ole valittamista ja luettavuus ulkotiloissa on hyvä. Kokonaisuudessaan Galaxy A5 (2017):n näyttö on hyvä ja tasapainoinen kokonaisuus.
Laitteessa on tuettuna myös Galaxy S7 –malleista tuttu Always On Display –ominaisuus, joka hyödyntää AMOLED-näyttötekniikkaa ja näyttää lepotilassa käyttäjälle kellonajan, päivämäärän, akun varauksen sekä saapuneet ilmoitukset pieninä kuvakkeina. Samsungin mukaan ominaisuus säästää aikaa ja akkua, kun käyttäjän ei tarvitse jatkuvasti käynnistää näyttöä edellä mainittujen asioiden tarkistamiseksi. Emme kuitenkaan lyhyellä testijaksolla ehtineet kunnolla testaamaan, kuinka paljon Always On Display kuluttaa virtaa. Galaxy S7 –malleissa sen virrankulutuslisä oli merkittävä.
Galaxy A5:n yläpäätyyn on sijoitettu micro-SD-muistikorttipaikan kelkka. Puhelin tukee kortteja aina 256 gigatavuun asti. Kelkkaa kiertää pienet tiivisteet, joiden tehtävänä on pitää vesi poissa puhelimen sisuskaluista.
Näytön yläpuolella oikeassa kulmassa sijaitseva 16 megapikselin etukamera on tarkkuudeltaan kaksinkertainen viime vuoden malliin nähden. Sen parina on valovoimainen f1.9-aukkosuhteen objektiivi. Kuvanlaadultaan etukamera tekee selfiekäyttöä ajatellen erittäin hyvää jälkeä (mallikuva). Etukameralla voi tallentaa myös 1080p-videokuvaa.
Ilmoitusten merkkivaloa ei Galaxy A5 (2017):stä valitettavasti löydy, joka on pieni, mutta ainakin joidenkin käyttäjien mielestä käytettävyyttä heikentävä puute.
Galaxy A5:n alaosassa sijaitsee 3,5 mm ääniliitäntä sekä USB Type-C –liitäntä lataamista ja datasiirtoa varten. Vuoden 2017 Galaxy A –sarjan mallit ovat tällä hetkellä ainoita markkinoilla olevia Samsungin puhelimia, joissa käytetään uutta USB Type-C –liitäntää.
Näytön alapuolella sijaitsevat navigointipainikkeet ovat Samsungille tuttuun tapaan fyysisiä. Paluu- ja moniajonäppäimet ovat kapasitiivisia ja valaistu valkoiseksi. Keskellä sijaitseva kotinäppäin on fyysinen ja sen yhteyteen on sijoitettu sormenjälkitunnistin.
Valitettavasti sormenjälkien tunnistus ei yllä nopeudellaan ja toimintavarmuudellaan markkinoiden kärkipäähän. Se tunnisti sormen käytössämme noin 90–95 % käyttökerroista ja lukituksen avautumisessa kesti noin kaksinkertainen aika verrattuna OnePlus 3T:n ja Huawein uusimpien mallien tunnistimiin. Lukituksen avaaminen tunnistimella onnistuu myös näytön ollessa sammutettuna, joskin puhelin havaitsi tunnistimen päälle asetetun sormen varsin vaihtelevasti.
Takakuoren materiaalina on siis toista vuotta perätysten Gorilla Glass -lasi, joka varmasti jakaa mielipiteitä käyttäjien keskuudessa etenkin pudotuskestävyyden suhteen. Galaxy S7:n tapaan lasi on muotoiltu pitkiltä sivuiltaan kaarevaksi, joka tekee puhelimesta miellyttävän pitää kädessä. Kuivissa käsissä lasipinta saattaa olla liukas, mutta toisaalta vähänkin hikisissä, rasvaisissa tai kosteissa näpeissä pinta on yllättävän pitävä. Valitettavasti kiiltävä lasipinta on melkoinen sormenjälkimagneetti, joten se ei pysy kovinkaan pitkään siistinä.
Samsungille tyypilliseen tapaan laitteen virta-/lukituspainike on sijoitettu oikeaan kylkeen ja äänenvoimakkuuspainikkeet vasempaan. Näppäimet ovat metallia ja niiden tuntuma on mukavan napakka. Nano-SIM-korttipaikan kelkka on sijoitettu vasemman kyljen alaosaan.
Poikkeuksellisena ratkaisuna laitteen monokaiutin löytyy oikean kyljen yläosasta. Sijainnin tarkoituksena on estää kaiuttimen peittyminen kädellä, kun puhelinta pidetään vaakatasossa. Sivulle (puhelimen ollessa pystyssä) tai ylös (puhelimen ollessa vaakatasossa) osoittavasta suuntauksesta voi olla montaa mieltä, mutta ainakin allekirjoittaneen kokemusten mukaan ratkaisu tuntui toimivan varsin hyvin. Kaiuttimen äänenvoimakkuus (~73 dBA 30 cm etäisyydeltä) sekä äänenlaatu edustavat älypuhelimien mittakaavassa parempaa keskiluokkaa.
Galaxy A5:n takakuorirakenne on nykytrendin mukaisesti umpinainen, joten käyttäjä ei pääse akkuun käsiksi. Li-ion-akun kapasiteetiksi ilmoitetaan 3000 mAh, joka on hyvä lukema tässä kokoluokassa. Mm. Galaxy S7:ssä käytetään saman kokoista akkua. Akku tukee myös pikalatausta mukana toimitettavalla 15 watin (9 V, 1,67 A) laturilla. Laitteen lasikuori mahdollistaisi langattoman latauksen, mutta valitettavasti se ei ole tuettuna Galaxy A5:ssä.
Galaxy A5 (2017):n takakamera sijaitsee varsin huomaamattomasti keskellä takakuoren yläosaa ja se on täysin lasipinnan tasalla. Omasta mielestäni kameran totutus on jopa turhan vaatimattoman näköinen tämän hintaluokan puhelimeen, mutta kyse on toki vain visuaalisesta makuasiasta. Kameran oikealle puolelle on sijoitettu yhden teholedin salamavalo.
Kameran tarkkuus on kasvanut edeltäjämallin 13:sta megapikselistä 16 megapikseliin. Samsung ei valitettavasti ole julkaissut tarkempia tietoja käytettävästä CMOS-kuvasensorista. Kameran objektiivi on kinovastaavalta polttoväliltään 27 mm ja aukkosuhteeltaan varsin valovoimainen f1.9. Valitettavasti Samsung on päätynyt jättämään edeltäjämallista löytyneen optisen vakaimen pois, joka on harmillinen kehityssuunta.
Videokuvaa kamera pystyy tallentamaan ”vain” 1080p-tarkkuudella, vaikka monesta tämän hintaluokan puhelimesta alkaa jo löytyä myös 4K-mahdollisuus.
[responsive-slider id=2383]
Samsung on uudistanut Galaxy A5 (2017):n kamerasovelluksen käyttöliittymää ja osa sen toiminnoista löytyy nyt pyyhkäisyeleiden takaa. Vasemmalle pyyhkäisemällä avautuu tehostevalikko, jossa on tarjolla 16 erilaista kuvasuodatinta. Oikealle pyyhkäisemällä avautuu puolestaan kuvaustilavalikko, josta löytyy seitsemän eri kuvaustilaa (lisää voi ladata Samsungin sovelluskaupasta).
Etu- ja takakameran välillä voi vaihtaa näppärästi näkymää pystysuunnassa pyyhkäisemällä. Uutta on myös kelluva suljinpainike, jonka käyttäjä voi raahata mihin tahansa kohtaan ruudulla. Kamerasovelluksen käynnistäminen onnistuu tarvittaessa näppärästi kotinäppäimen tuplapainalluksella.
HDR löytyy kuvaustilavalikosta omana kuvaustilanaan, joten sen käyttöönotto ei onnistu yhtä helposti kuin Samsungin huippumalleissa. Pro-kuvaustilan anti on melko suppea, sillä tarjolla ei ole säätöjä esimerkiksi manuaalitarkennukselle tai suljinajalle.
Yllä on nähtävissä testipuhelimen kameralla otettuja kuvia erilaisista tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen muokkaamattomaan kokoonsa klikkaamalla.
Hyvässä valaistuksessa Galaxy A5 (2017):n kamera tekee varsin terävää ja yksityiskohtaista jälkeä, joskin aivan pikselitason yksityiskohdissa on havaittavissa paikoin pientä puuroutumista. Värintoisto on kohtalaisen luonnollista, mutta dynamiikka vain keskitasoa.
Heikossa valaistuksessa kameran jälki on käyttökelpoista, muttei erityisen kehuttavaa. Ylemmän hintaluokan kamerapuhelimiin verrattuna yksityiskohdat sumentuvat melko reilusti, eikä pienistä detaljeista saa enää selvää. Valon vähentyessä värintoisto muuttuu haaleahkoksi. Kohina pysyy hämäräkuvissa kohtalaisesti aisoissa.
Kokonaisuutena Galaxy A5 (2017):n kamera kelpaa hyvin yleiseen snäppäilyyn, mutta ei yllä markkinoiden eikä edes hintaluokan parhaimpien kamerapuhelimien tasolle.
[responsive-slider id=2386]
Samsung on päätynyt käyttämään uudessa Galaxy A5:ssä vanhaa Android 6.0.1 Marshmallow –käyttöjärjestelmää, joka on hieman kummallista laitteen julkaisuajankohta ja hintaluokka huomioiden. Onneksi Nougat-päivitys on ilmeisesti luvassa vielä alkuvuoden aikana. Vieläkin erikoisemman käyttöjärjestelmävalinnasta tekee se, että Samsung on tehnyt ulkoasusta hyvin paljon yrityksen uusinta Android Nougat –pohjaista Grace UX:ksi nimettyä käyttöliittymää muistuttavan. Käytännössä tämä tarkoittaa entistä raikkaampaa, vaaleampaa ja selkeämpää graafista ilmettä.
Mukaan on leivottu ulkoisen yhdennäköisyyden ohella Nougatista tuttuja toimintoja, kuten jaetun näytön näkymä sekä ilmoitusvalikon kahdessa osassa aukeavat pikavalinnat. Sovellusten hallinnasta on tehty entistä monipuolisempaa ja käyttäjä voi esimerkiksi hiljentää tai blokata sovellusten ilmoituksia sekä siirtää haluamansa sovelluksen lepotilaan sovelluskuvaketta hetken pohjassa painamalla avautuvasta valikosta. Puhelin myös seuraa taustalla virtaa kuluttavia sovelluksia ja ehdottaa tarpeen vaatiessa niiden sammuttamista.
Käytännön suorituskyvyn osalta Galaxy A5 (2017) selviytyi melko hyvin, mutta high-end-puhelimiin tottuneena käyttäjänä havaitsin pieniä ”ryppyjä” tietyissä tilanteissa. Esimerkiksi ajoittain sovelluksesta toiseen siirryttäessä näppäimistö ei ottanut hetkeen painalluksia vastaan ja siirtymissä esiintyi satunnaisesti pientä viivästelyä, jota ei ehkä tämän hintaluokan puhelimissa olisi sopivaa esiintyä. Kyse on melko pienistä asioista, jotka kuitenkin pistivät testijaksolla silmään.
Asphalt Xtreme –autopeli pyöri puhelimella keskitason asetuksilla hyvin, mutta korkeilla grafiikka-asetuksilla peli tökki hidasteli paikoin aavistuksen verran. Pidemmän pelisession myötä puhelimen metallirunko lämpeni vain hyvin maltillisesti.
Synteettisissä suorituskykytesteissä Galaxy A5 (2017) iskee tauluun keskihintaluokan laitteelle tyypillisiä tuloksia. Monen prosessoriytimen sekä grafiikkapiirin suorituskyky on hieman parempaa, kuin Snapdragon 625 –piirillisissä laitteissa. Samasta hintaluokasta löytyy kuitenkin useampi vaihtoehto, jotka tarjoavat huomattavasti parempaa suorituskykyä sekä prosessori- että grafiikkatehtävien osalta.
Verrokkina testitulosten yhteydessä käytämme noin 400 euron hintaista Kirin 950 –piirillistä Honor 8 –puhelinta, jonka tulokset ovat sulkeiden sisässä.
Testitulokset:
- Antutu 6.2.7: 61331 (94872)
- Androbench 4.0: 186,04/72,16/21,7/10,66 Mt/s (245,5/114,81/30,64/30,71)
- Geekbench 4: 768/3965 (1718/5413)
- PCMark Work 2.0: 3949 (6483)
- Sunspider 1.0.2: 637,5 ms (491,1 ms)
- GFXBench T-Rex onscreen: 33 FPS (42)
- GFXBench Manhattan onscreen: 15 FPS (18)
- GFXBench Car Chase onscreen: 5,2 FPS (6,4)
Akunkeston osalta odotukset olivat ennakkoon varovaisen positiiviset, sillä hyvän kokoinen 3000 mAh akku yhdistettynä virtapihiin järjestelmäpiiriin pitäisi olla melko toimiva yhdistelmä.
Käytännössä Galaxy A5 (2017) pärjäsikin akunkeston saralla hyvin ja testiviikon aikana yhden päivän (klo 8-24) käytön jälkeen akkua oli jäljellä 44–72 %. Näytön aktiivisuusaika vaihteli noin 1,5 ja 2,5 tunnin välillä. Yhdellä latauksella päästiin kertaalleen vaivatta myös kahden päivän yli, jolloin latausta oli toisen päivän iltana 36 % jäljellä. Käyttö oli kuitenkin kyseisten kahden päivän aikana melko maltillista, sillä näytön päälläoloaika oli yhteensä vajaat 2,5 tuntia.
Vajaan viikon testijakson perusteella ei voi tehdä syväanalyysia akunkestosta, mutta kokemustemme perusteella vaikuttaisi siltä, että Galaxy A5 (2017):n akku riittää raskaammassakin käytössä yhden päivän yli ja ”normaalikäytössä ” melko vaivatta kahden päivän yli. Pikalatauksen latausnopeutta emme ehtineet testijaksolla mitata.
Yhteenveto
Samsungin uuden sukupolven Galaxy A –sarjan mallit ovat muotoilun ja käsituntuman osalta entistä lähempänä kalliimpaa Galaxy S –sarjaa. Vajaan viikon pikatestijakson perusteella Galaxy A5 (2017) on laadukkaan tuntuinen ja tyylikäs ylemmän keskihintaluokan puhelin, jonka vahvuuksiin lukeutuvat lisäksi hyvä AMOLED-näyttö, tarkka etukamera, IP68-suojaus sekä hyvä akunkesto.
Valitettavasti monilta muilta osin tekniset ominaisuudet eivät yllä saman hintaluokan kovimpien kilpailijoiden tasalle. Exynos 7880 –järjestelmäpiirin suorituskyky on kohtalaista, mutta markkinoilta löytyy 100-250 euroa halvempia vaihtoehtoja, jotka kykenevät samaan. Takakameran kuvanlaatu on vain perustasoa ja ikävänä kehityssuuntana optinen kuvanvakain on jätetty pois. Lisäksi sormenjälkitunnistimen toiminta on pettymys ja käyttöjärjestelmänä olisi odottanut jo olevan Androidin uusin Nougat-versio.
449 euron hintaisena Galaxy A5 (2017):ää on hieman hankala suositella, sillä markkinoilta löytyy samaan rahaan useampia vieläkin houkuttelevampia vaihtoehtoja. Edullisten high-end-mallien, kuten OnePlus 3T:n ja Honor 8:n sekä toissavuotisen Samsung-lippulaiva Galaxy S6:n päihittämiseksi Galaxy A5:llä ei valitettavasti ole eväitä. 300-350 euron hinnalla asema olisi jo selvästi valoisampi. Siitä huolimatta varmasti moni teknisiin yksityiskohtiin ja markkinoiden tarjontaan tarkemmin perehtymätön kuluttaja tulee saamaan kolmannen sukupolven Galaxy A5:stä toimivan kumppanin, joka ei järkähdä hieman kosteampiakaan olosuhteita.
Plussaa:
- Hyvä Super AMOLED –näyttö
- Tukevan ja laadukkaan tuntuinen rakenne
- IP68-suojaus
- Pyöristetyt käteen hyvin istuvat muodot
- Akunkesto
- Etukameran tarkkuus
- USB Type-C-liitäntä
Miinusta:
- Hinta ominaisuuksiin nähden
- Vanha Android Marshmallow -käyttöjärjestelmä
- Sormenjälkitunnistimen verkkainen ja epävarma toiminta
- Kamerassa ei viime vuoden mallista löytynyttä optista vakainta
- Ei 4K-videokuvausta
- Nykymittapuulla hitaan puoleinen eMMC-tallennusratkaisu
- Ei ilmoituslediä
Plussaa näille pikatesteille, itseä kun ei tuo mobiilipuoli niinkään kiinnosta, mutta näistä saa nopeasti hyvän kuvan mihin kannattaa tähdätä, jos on tarvetta laittaa kapulaa vaihtoon. Jatkossakin saa mun puolesta tulla vastaavia. :tup:
Hyvä. Tästä tuli ehkä sisällöltään vähän turhankin kattava pikatestiksi, mutta toisaalta on ihan hyvä, että nyt on olemassa hyvä jutturunko, jota voi hyödyntää tulevissa pikatesteissä.
Näin yleisesti io-techin pikatesti-tyyppiset jutut eivät tarkoita pelkästään jutun lyhyempää toteutusta, vaan vaan myös sitä että laite on ollut tavallista lyhyemmän aikaa käytössä. Testausaika vaikuttaa luonnollisesti tiettyihin laitteesta tehtäviin huomioihin ja niiden yleispätevyyteen. Kaikkia laitteita ei ehditä testaamaan perin pohjin, joten tarkoituksena on tutustua tasaisin väliajoin joihinkin tuotteisiin myös "pikatestien" ja vielä lyhyempien "kokeiltua"-juttujen muodossa.
Kaksi kertaa hitaampi tarkoittaa käsittääkseni -200% alkuperäisestä luvusta 🙂
Itse sanoisin että Nougatiin on leivottu sisään TouchWizistä tuttuja toimintoja. Jaetun näytön näkymä kuitenkin ollut TouchWizissä kohta neljä vuotta ja kahdessa osassa aukeavat pikavalinnat arviolta viisi vuotta.
Tuo optisen vakaajan puute vähän mietityttää. Tarkoittaane kuitenkin huonompia kuvia vähemmässä valossa.
4k kuvausta ei kyllä jää kaipamaan A-sarjalaiseen , mutta hinta ois saanu kyllä olla halvempi.
Pikatesti ei saa olla LIIAN "pikatesti", eli tässä on tehty juuri oikein että myös käyttökokemuksia mukana. Juuri tällaiset revikat saa helposti ostohousut jalkaan perusheebolle kuten mulle (joka useimmiten on hyvä asia), eli kuten sanoin, toivon lisää tällaisia.
Olisiko Honor 8 Liteä saatavilla (kattavaankin?) testiin? :drool: @Juha Kokkonen
”Kuvanlaadultaan etukamera tekee selfiekäyttöä ajatellen erittäin hyvää jälkeä (mallikuva).”
Unohtuiko tuosta kohtaa linkki?
usb-c:stä ois voinu vähän enemmän olla testiä kun on ”uus” juttu ja testituloksissa imo parempi verkkokki ois ollu esim. kirin 650/655 vaikka hinnaltaan 950 onkin sopivampi, muuten erittäin pätevä ”pikatesti”
tulikohan edelliset a sarjalaiset yhtä kovin hinnoin markkinoille viimevuonna, tuntuu olevan hurjasti uutuuden viehätys ylihintaa, vai tuleeko tuo ip luokitus tai usb-c niin kalliiksi
”Takakuoren materiaali on vaihtunut metallista lasiin”
Tämä vaihtuminen tapahtui jo 2015- ja 2016-mallien välillä. 🙂
Itsellä käytössä tuo 2016-vuoden malli, ja olen ollut siinä akunkestoon tyytyväinen. Käytössä musta teema, ja kevyellä käytöllä akkua kuluu yleensä 25 % päivässä.
Erittäin tervetulleita ovat tälläiset pikatestit (vaikka tämä kyseinen testi melkein venähti täysimittaisen arvostelun mittaiseksi). Toivottavasti toimituksella riittää resursseja tuottaa lisää pikatestejä.
Asiasta kukkaruukkuun, ”Toimituksen blogi” voisi tehdä io-techissä paluun. Sieltä oli mukava aina lueskella mitä laitteita toimituksella on rukattavana 😉
Kannattaa seuraillaa Twitterissä/Facebookissa, sinne tulee kuvat ja infot kun tavaraa tulee testiin.
Tämä luuri tuli haettua äiteelle Gigantista perjantaina kultaisena, kun myyntiin tuli. Käyttövalmiiksi täytyi myös toki laittaa. Ensimmäinen huomio on laatuvaikutelma, joka todellakin on kohdillaan. Tuntuu kädessä jopa paremmalta kuin S7, joka on mielestäni hieno asia. Käyttö on sujuvaa ja muutenkin miellyttävää. Suurin miinus on hinta, jossa on ainakin 100€ liikaa. Spekseiltään kuitenkin ollaan lippulaivoja jäljessä hyvän matkaa.
Kiitokset Kokkoselle artikkelista. Miellyttävää luettavaa ja jatka samaan malliin :tup:
Loistava pikatesti! Tämä riittää jo hyvin tekemään johtopäätökset laitteen mielenkiintoisuudesta ja siten joko hylkäämään tai jatkamaan tutkimista.
Aaaivan, Twitteriä en harrasta mutta FB ei käynytkään mielessä. Korjataas asia samantien! :tup:
Yleisen kielenhuoltokannan mukaan ”kaksi kertaa enemmän” merkitsee samaa kuin ”kaksi kertaa niin paljon”. Sama on sovellettavissa myös tässä yhteydessä.
http://www.kotus.fi/nyt/kolumnit/kieli-ikkuna_(1996_2009)/kaksi_kertaa_enemman_ja_vahemman
Kaksi kertaa suurempi – yleisimmät harhaluulot
Paljonko on kaksi kertaa enemmän? | Kielitohtori
Voihan sen tietysti noinkin tulkita. Rinnakkain vertailtuna tämä Galaxy A5:n käyttöliittymä on joka tapauksessa hyvin samankaltainen Samsungin Nougat-päivityksen uudistetun käyttöliittymän kanssa.
Joo, mielestäni parempi että puhutaan ns. kansankielellä kuin äidinkielentunnilla. Sanoohan monet "puolet enemmän" tarkoittaessaan tuplamäärää eikä 50%:aa, olen itse lopettanut aiheesta pilkunviilauksen jo vuosia sitten, kun joillain se vaan on tapana sanoa noin. 😀
Kyllähän se hämäräkuvaukseen vaikuttaa, etenkin jos optinen vakain on yhtään järkevästi toteutettu. Vakain mahdollistaa pidemmät suljinajat ja sitä myötä suuremman valomäärän keräämisen.
Kiitos, mukava että pidit. Honor 8 Lite -testikappale tulee tällä tietoa ensi viikolla ja siitä on myös tulossa ainakin pikatesti.
Joo, linkki kuvaan unohtui.
En nyt nähnyt USB Type-C:tä enää niin uutena juttuna, että olisin siitä keksinyt sen kummempaa kerrottavaa. Siirtonopeus on kuitenkin tässä sitä tavallista USB 2.0 -tasoa. Valitsin Honor 8:n verrokiksi ihan siitä syystä, että se edustaa samaa hintaluokkaa Galaxy A5:n kanssa. Kirin 650 -piirilliset ovat sitten selvästi edullisempia luureja.
Viime vuonna A5:n suositushinta oli 399 euroa.
Totta, hyvä huomio. Korjataan.
Loistava homma! Tossa on sellanen puhelin joka kiinnostaisi, muutenhan en vieläkään vanhasta J5:stä vaihtaisi, mutta tän luokan puhelimeen lasinvaihto on turhan kallis operaatio. Artikkelia odotellessa. :tup:
Sori nyt offtopicista, mutta ebaysta katottuna näyttäisi lasi tuohon puhelimeen maksavan muutaman hassun euron toimituskuluineen ja onnistuu kyllä itse vaihtaa.
Ahaa, pitääkin hommata sitten niin jälleenmyyntiarvo nousee jossain määrin, ellen jätä kakkosluuriksi. Vaihto toki onnistuu itse, kuka nyt maksaa vaihtopalveluiden ryöstöhintoja. Kiitti vinkistä! :tup:
Komppaan!
Mulla oli aikanaan Galaxy SII ja tämän muotoilukieli vaikuttaa kyllä hyvin samalta. Pidin siitä puhelimesta paljon mutta luettuani tän artikkelin katse kääntyy enemmän kuitenkin tuohon lähes samanhintaisen OnePlus 3T:n suuntaan.
Ja offtopiccina vielä että ensimmäinen ja viimeinen takakameralla otettu testikuvaa taitaa olla hippostalolta otettu? 😀
Mutta kuten tuossa ensimmäisessä linkissäkin todettu lopuksi niin paljon selkeämpää välttää tuollaisia kielikuvia epämääräisten tulkintojen takia.
Kyllä, hyvin bongattu. Io-techin Tampereen toimisto sijaitsee Hippostalossa.
Artikkeli oli hyvä ja siitä sai irti riittävästi tietoa. Mitä taas itse laitteeseen tulee, kuten artikkelissakin kirjoitit on tuon vanhan Android version käyttö aika erikoista. Henkilökohtaisesti tuon takia jättäisin laitteen kauppaan, koska luotto valmistajien päivitys lupauksiin on erittäin huono ja jääkö se 7.0 ainoaksi päivitykseksi. Toki siistin näköinen laite ja rauta olisi itselle riittävää, mutta hinta sitten ei.
Luulin että täällä Jyväskylässä on ainoa tunnettu Hippos, aina sitä oppii uutta..! :tup:
Jep, vanhalle J5:lle sai odottaa lähes vuoden 6.0.1-päivitystä. Hohhoh.
Vesitiiviys on tervetullut asia mutta ominaisuus vesittyy lasisella takapinnalla. Yksi askel eteenpäin kestävyydessä ja toinen taaksepäin. Yksi tipahdus ja kaikki mahdollinen säröillä ellei vuoraa puhelinta pomminkestävään lompsaan?
Hinnassakin tuntuu olevan satanen liikaa => ei jatkoon.
Sen siitä saa kun ihmiset tarpeeksi valitti muovikuorista. Niistä saa yleensä pitävämmän otteen kuin lasista ja ovat kestävempiä. Mutta koska "ämpärimuovi" niin laitetaan sitten lasia…
Tekstissä lukee: ”sekä Cat.7-nopeusluokan (300/100 Mbit/s) LTE-modeemin.”
Mutta spekseissä: ”4G-yhteydet (Cat.6 300/50 Mbps)”
Kumpi on oikein?
Järjestelmäpiiri sisältää Cat.7-nopeuksiin pystyvän modeemin, mutta Galaxy A5:ssä nopeuksia on rajoitettu Cat.6-mukaisiksi.
Näin vähän epäilinkin, tuskin on tuossa hintaluokassa cat.7 käytössä. Sama kuin S6 kanssa, sekin tukisi Cat.9, mutta ei ole kuin Cat.6 käytössä.
Pelkkiä in-order Cortex A53-mopoytimiä yli neljänsadan hintaluokassa, ei tosiaan suorituskyky ja hinta kohtaa.
Tämä hintakehitys kun 400€ puhelin on "keskiluokkaa"…
Yliempää keskiluokkaa. Kyllä se high-end-hintaluokka on tainnut lähes aina alkaa siitä 500 eurosta ylöspäin. Esimerkiksi jo Galaxy S2:n suositushinta on ollut 600 euron luokkaa vuonna 2011. Toki nykyään high-end-luurit ovat vieläkin kalliimpia, tai ainakin niiden hintahaitari on kasvanut.
Hienosti vertailtu S7:aan.
Mielestäni aina tuotetesteissä kannattaa tehdä vertailua muihin malleihin, näin saa paremman kuvan tuotteesta.
Ei haittaisi jos vertailukohtina olisi useampikin malli (esim. samasta hintaluokasta).
Koko, akku, akunkesto, kuvanlaatu (esimerkkifotot), laatuvaikutelma, näyttö, yms.
Itse pikatestin puhelimesta, hinta on ihan liian kova, max 300e.
Jo muinoin vuonna 2007 huippumalli N95:stä sai maksaa 800 €.