
Apple juhli vuosi sitten iPhonen kymmenvuotista taivalta julkaisemalla muotoilultaan ja fyysiseltä toteutukseltaan merkittävästi modernisoidun iPhone X:n. Tuolloin iPhone uudistui enemmän kuin vuosiin. Tänä vuonna syyskuun 12. päivä palattiin pitkälti vanhaan tuttuun kaavaan, kun Apple julkisti kolme uutta iPhone-mallia: XS:n, XS Maxin ja XR:n.
Uutuuksista XS-mallit sijoittuvat iPhone-malliston huipulle ja XR hieman edullisempaan hintaluokkaan. Kaikesta huolimatta kaikki kolme kuuluvat high-end-hintaluokkaan. XS-mallit ovat seuraajia iPhone X:lle ja XR puolestaan iPhone 8 –malleille. Logiikka on sinällään hieman hassua, sillä yhdestä tuli kaksi ja kahdesta puolestaan yksi.
iPhone XS –mallien myynti alkoi syyskuun 28. päivä ja niiden saatavuus oli alkuun hieman vaihtelevaa. Tämän artikkelin julkaisuhetkellä lokakuun lopulla saatavuus on jo parantunut selvästi. Pienikokoisemman iPhone XS:n lähtöhinta on 1179 euroa (64 Gt) ja suuremman XS Maxin 1279 euroa. 512 Gt:n XS Maxista pyydetään peräti 1679 euroa, joka tekee siitä ylivoimaisesti kalleimman Suomen markkinoilla laajasti myynnissä olevan älypuhelimen.
Tutustumme tässä artikkelissa iPhone XS Maxiin kattavasti runsaan parin viikon testijakson pohjalta. Artikkelissa tutustutaan laitteen fyysiseen toteutukseen, teknisiin ominaisuuksiin, kameraan, ohjelmistoon, akunkestoon ja suorituskykyyn. Lisäksi artikkelissa on oma kappaleensa pienemmälle iPhone XS –mallille, jota käsittelemme suppeammin lähinnä eroavaisuuksien osalta. Apple ei tarjoa Suomessa lehdistökontaktia tai tarjoa testikappaleita, joten io-tech päätyi ostamaan XS Max -testikappaleen itse. iPhone XS saatiin puolestaan lainaan tukkuri ALSO:lta.
Pakkaus ja sen sisältö
iPhone XS –mallien pakkaukset ovat tyyliltään tuttua kauraa yrityksen aiemmista puhelinmalleista. Valkoisen pahvirasian pinnassa on realistisilla mittasuhteilla toteutettu värikuva sisältä löytyvästä laitteesta.
Toisin kuin tämän hintaluokan puhelimilta saattaisi odottaa, pakkausten sisältö on hyvin pelkistetty. Toimitussisältöön kuuluu itse puhelimen ohella pikakäyttöohjeet ja takuuehdot, Apple-tarroja, USB-Lightning-kaapeli sekä pienikokoinen mutta tehoton viiden watin peruslaturi.
Vielä viime vuoden mallien mukana toimitettu 3,5 mm:n kuulokeadapteri on jätetty pois pakkauksen sisällöstä, joten Apple pääsee rahastamaan sitä tarvitsevia käyttäjiä vielä ylimääräisen kymmenen euron edestä. Pari sataa miljoonaa iPhonea vuodessa myyvälle Applelle adaptereista koituu helposti kymmenien miljoonien lisätienestit.
iPhone XS Max: Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma
Lyhyesti todettuna iPhone XS Max on ensisilmäyksellä kuin suurennettu iPhone X ja lähempi tarkastelu tukee ensihuomiota. Ei jää epäselväksi, että Apple on keskittynyt tänä vuonna teknisiin päivityksiin muotoilullisten uudistusten sijaan. Toki eroja löytyy muutamista pienistä yksityiskohdista, jotka käymme läpi myöhemmin tässä artikkelissa.
Apple uudisti huippumallinsa ulkoasua merkittävästi viime vuonna, joten iPhone XS näyttää sen ansiosta edelleen modernilta ja ajantasaiselta. Muotoilu on hyvin pyöristettyä sekä kehyksen että kulmien osalta. Itse laite on sivuprofiililtaan tasapaksu lätyskä kamerakyhmyä lukuun ottamatta.
6,5-tuumaisen näytön myötä XS Max on luonnollisesti markkinoiden kookkaammasta päästä, mutta näyttökoon perusteella ei silti kannata tehdä suurempia johtopäätöksiä esimerkiksi aiempien sukupolvien iPhoneihin verrattuna. Yhden käden käyttö on kuitenkin paikoin haastavaa erityisesti näytön vastakkaiselle reunalle ylettymisen suhteen. Yläreunan toimintoihin yltäminen ei ole suurimpia ongelmia, sillä tarjolla on näytön alareunasta pyyhkäisemällä ruutunäkymää alaspäin ”pudottava” avustustoiminto. Koko ruutunäkymän kutistustoimintoa ei kuitenkaan ole tarjolla.
Fyysiset mitat:
- Ulkomitat: 157,5 x 77,4 x 7,7 mm
- Paino: 208 grammaa
- Näytön ja ulkomittojen suhde: 84,4 %
iPhone XS Maxin ulkomittoja on helpointa kuvailla iPhone 8 Plussan kaltaisiksi. Suoritus on sinällään vakuuttava, että näytön läpimitta on kasvanut kokonaisella tuumalla ja pinta-ala runsaalla 23 %:lla. Apple onkin uusimmissa puhelimissaan siirtynyt ikään kuin ääripäästä toiseen – vielä iPhone 8 –malleissa näytön reunat olivat poikkeuksellisen suuret, nyt X- ja XS-malleissa vastaavasti markkinoiden pienimmästä päästä.
Edeltäjämalliksi laskettavaan viimevuotiseen iPhone 8 Plussaan verrattuna XS Max on 0,9 mm lyhyempi, 0,7 mm kapeampi ja 0,2 mm paksumpi. Paino on lisääntynyt kuudella grammalla.
Pahimmista kilpailijoista 6,4-tuumaisella näytöllä varustettu Samsung Galaxy Note9 on puolestaan 4,4 mm pidempi, 1,0 mm kapeampi ja 1,1 mm paksumpi. Vaaka näyttää Note9:n kohdalla seitsemän grammaa alhaisempaa lukemaa.
iPhone XS Max –testikappaleemme edusti tummanharmaata ”tähtiharmaa”-värivaihtoehtoa. Lisäksi saatavilla on valkoisella takakuorella varustettu ”hopea” sekä uutena vaihtoehtona ”kulta”.
iPhone X:n tapaan XS-mallien rakenne koostuu Applen ja Corningin yhdessä kehittämästä erikoislasista sekä metallirungosta. Rungossa on käytetty ruostumatonta terässeosta, joka tekee puhelimesta raskaamman mutta myös arvokkaamman tuntuisen. Applen mukaan kullanvärisen ja tähtiharmaan värivaihtoehdon kehyksen väri on saatu aikaan PVD-kaasufaasipinnoitteella. Kyljen pinta on kiiltävä, mutta samalla testikappaleessamme nikkelimäisen tummanharmaa. Ainakin harmaa värivaihtoehto kerää kylkiin erittäin herkästi näkyviä tummia sormenjälkiä.
Etu- ja takakuoren lasi on Applen mukaan kaikkien aikojen kestävintä älypuhelinlasia. Väitteellä saattaa olla ainakin jotain perää, sillä XS-mallit ovat pärjänneet varsin hyvin YouTubessa julkaistuissa pudotustesteissä. Esimerkiksi JerryRigEverything-kanavan testeissä iPhone XS selvisi useasta pään korkeudelta suoritetusta pudotuksesta asvaltille. Lasien rikkoontumista kannattaa silti välttää viimeiseen asti, sillä XS Maxin takalasin uusiminen maksaa Applen huollossa peräti 640 euroa ja näyttökin noin 360 euroa.
Päädyistä väännellessä iPhone XS Maxin rakenne elää hyvin vähäisesti ja lasien liimauksista on havaittavissa pientä natinaa. Yleinen käsituntuma on erittäin tukeva ja yhtenäinen. Rakenteella on IP68-suojaus (2 metrin vesiupotus enintään 30 minuutin ajan), joka toimii kuitenkin lähinnä varo-ominaisuutena. Applen mukaan vesi- ja pölytiiviys eivät ole pysyviä tiloja, ja tiiviys saattaa heikentyä tavallisen kulumisen seurauksena, joten takuu ei kata kosteusvaurioita.
iPhone XS Maxin takakuoren lasi on reunoilta pyöristetty ja muutoin täysin tasainen. Lasi saumautuu metallikylkiin varsin sulavasti ja pyöristetyt kyljet takaavat mukavan otteen. Takalasin ja metallin välissä ei ole muovista puskurikaistaletta toisin kuin etulasin ja kehyksen välissä, joka ei ainakaan teoriassa ole pudotuskestävyyden kannalta hyvä asia.
Tähtiharmaan testikappaleemme takalasi keräsi varsin herkästi sormenjälkiä, jotka näkyivät selvästi valoa vasten. Pitävyydeltään lasikuori on varsin tyypillinen lajinsa edustaja – kuivissa käsissä liukas, mutta kosteissa näpeissä varsin pitävä. Miinusta takakuori ansaitsee yläkulman kohollaan olevasta kamerakyhmystä, joka aiheuttaa sen, että puhelin pääsee keikkumaan häiritsevästi, jos sitä käytetään pöydällä.
iPhone XS Max: Tekniset ominaisuudet ja –yksityiskohdat
Yksi iPhone XS –mallien keskeisimmistä uudistuksista on uusi A12 Bionic –järjestelmäpiiri, joka valmistetaan huippumodernilla seitsemän nanometrin prosessilla. Piiri koostuu keskeisimmiltä osin kuudesta prosessoriytimestä, neliytimisestä grafiikkasuorittimesta ja toisen sukupolven Neural Engine –tekoälysuorittimesta.
Suorituskykyisiä Vortex-prosessoriytimiä on kaksi kappaletta ja niiden maksimikellotaajuus on yksin 2,5 GHz ja kahdestaan 2,38 GHz. Applen mukaan suorituskyky on parantunut 15 % A11-piirin Monsoon-ytimiin nähden. Kevyemmästä kuormasta vastaavat neljä Tempest-prosessoriydintä, jotka toimivat noin 1,55 GHz:n maksimikellotaajuudella. Applen mukaan niiden virrankulutus on pienentynyt jopa 50 % A11-piirin Mistral-ytimiin nähden.
Grafiikkasuorituskyvyn osalta A12-piiristä löytyy neliytiminen Applen itsensä kehittämä grafiikkasuoritin, jonka valmistaja lupaa tarjoavan 50 % enemmän suorituskykyä A11-piiriin nähden. Parantunut suorituskyky on saavutettu yhden lisäytimen ohella ottamalla käyttöön muistinpakkaustekniikan.
Neural Engine –tekoälysuorittimessa on nyt edeltäjämallin kahden ytimen sijaan kahdeksan ydintä. Suorituskyvyn kerrotaan parantuneen A11-piirin 600 miljardista operaatiosta viiteen biljoonaan operaatioon sekunnissa.
Lisää A12 Bionic –piirin sielunelämästä voi lukea englanniksi Anandtechin-erittäin syvääluotaavasta artikkelista.
iPhone XS -mallien tekniset ominaisuudet:
- Apple A12 Bionic -järjestelmäpiiri (2 x Vortex CPU, 4 x Tempest CPU, 4-ydin Apple GPU, 8-ydin Neural Engine)
- 4 Gt LPDDR4X-RAM-muistia
- 64, 256 tai 512 Gt tallennustilaa (64 Gt versiossa vapaana noin 48,1 Gt)
- LTE Cat.16 (1000/150 Mbit/s), 4CA (carrier aggregation), LAA, 4×4-MIMO, nano-SIM + eSIM
- Wi-Fi 802.11 ac, 2,4 & 5 GHz, 2×2 MIMO
- Bluetooth 5.0, NFC
- A-GPS, GLONASS, Galileo ja QZSS
Mobiiliyhteydet on toteutettu iPhone XS –malleihin erillisellä Intel XMM7560 LTE-modeemilla, joka ei siis ole integroituna järjestelmäpiiriin. Se tarjoaa korkeat, joskaan ei aivan markkinoiden huippua edustavat Cat.16-nopeusluokan maksimisiirtonopeudet. Laitteessa on vain yksi nano-SIM-korttipaikka, mutta Telian asiakkaat voivat ottaa dual-SIM-ominaisuuden käyttöön puhelimeen sisäänrakennetun eSIM:n avulla.
Tallennustilavaihtoehtoja on tarjolla kolme. Hinnat-alkaen mallissa sitä on 64 Gt, joka alkaa olla reilusti yli tuhannen euron hintaluokassa kohtuuttoman vähän, etenkin kun huomioidaan, että käyttöjärjestelmä vie kapasiteetistä heti kättelyssä 15,9 Gt, eikä laitteesta löydy laajennusmahdollisuutta muistikortin avulla. 256 Gt:n tallennustilan saa toki pulittamalla 170 euroa lisää ja syvät taskut omistaville huipulla on tarjolla myös puolen teran tallennustilavaihtoehto.
RAM-muistia iPhone XS –malleissa on neljä gigatavua, joka on kasvanut edeltäjämallista gigatavulla. Määrä ei ole käytännön tasolla suoraan verrattavissa Android-puhelimiin, sillä iPhonen iOS-käyttöjärjestelmä poikkeaa merkittävästi Androidista.
iPhone XS Maxin alapääty saattaa äkkiseltään näyttää samalta kuin viimevuotisessa iPhone X:ssä, mutta lähemmässä tarkastelussa voi huomata pari eroavaisuutta. Ensinnäkin reikien sijoittelu Lightning-liitännän suhteen ei ole enää symmetrinen, joka saattaa häiritä herkimpien esteetikkojen silmää. Vasemmalla puolella on nyt vain kolme aukkoa, sillä sinne on sijoitettu myös uusi antenniraita, joka puuttui iPhone X:stä. Oikeanpuolimaisia reikiä on puolestaan määrällisesti yksi enemmän kuin iPhone X:ssä, johtuen XS Maxin suuremmasta koosta.
Aivan kuten iPhone X:ssä vasemmanpuoleisten reikien takana on barometrin paineentasausventtiili ja oikeanpuoleisten takana puolestaan toinen stereokaiuttimista. Jos reikiä tutkii erittäin tarkkaan, voi niiden pohjalla havaita erittäin hienojakoisen metallisen suojaverkon.
iPhone XS Maxin stereokaiuttimista toinen sijaitsee laitteen yläosassa kuulokkeen yhteydessä. Äänenlaatu on älypuhelimien parhaimmistoa ja kaiuttimet pystyvät toistamaan älypuhelimien mittapuulla hyvin myös matalampia ääniä. Alapäädyn kaiutin keskittyy enemmän matalien äänien toistoon ja kuulokkeeseen sijoitettu toinen kaiutin toistaa enemmän korkeita taajuuksia. Maksimiäänenpaine oli mittauksissamme testaamiemme puhelimien korkeimmasta päästä (80,5 dBA 30 cm:n päästä).
Keskellä sijaitseva Lightning-liitäntä on edelleen Applen oman standardin mukainen, mutta saa nähdä löytyykö sitä enää ensi vuoden malleista, sillä yritys siirtyi tuoreissa iPad Pro –malleissa USB Type-C:n käyttöön. 3,5 mm:n ääniliitäntää ei ole, joten langalliset kuulokkeet on kytkettävä Lightning-porttiin. Harmi vain, ettei adapteria toimiteta enää mukana, vaan käyttäjän on ostettava sellainen erikseen. Puhelimen mukana toimitettavat EarPods-kuulokkeet ovat sentään suoraan liitäntään sopivat.
iPhone XS Maxin näyttö ulottuu pieniä reunuksia lukuun ottamatta aivan puhelimen alareunaan asti, joten fyysistä kotipainiketta ei iPhone X:n tapaan enää ole olemassa, vaan navigointi tapahtuu pyyhkäisyeleillä. Kotinäkymään pääsee näytön alareunasta ylöspäin pyyhkäisemällä ja takaisin näytön reunaa pyyhkäisemällä. Elekomennot toimivat erittäin hyvin, mutta suurinäyttöisessä puhelimessa niiden käyttö on yhdellä kädellä paikoin hieman hankalaa.
iPhone XS Maxin näyttö on läpimitaltaan 6,5 tuumaa, eli ylivoimaisesti suurin mitä Applen puhelimissa on koskaan nähty. Ero 5,8-tuumaiseen iPhone XS:ään tai 5,5-tuumaiseen iPhone 8 Plussaan on selvä. Näytön kuvasuhde on iPhone X:n tapaan 19,5:9, mutta resoluutiota on kasvatettu hieman epätavalliseen 1242 x 2688 pikseliin, jonka tarkoituksena on pitää pikselitiheys samana kuin pienemmässä XS-mallissa.
Näytön ”reunattomuuden” toteutus on yksi markkinoiden parhaimmista. Reunukset eivät ehkä ole aivan markkinoiden kapeimmat, mutta ne ovat tasalevyiset näytön jokaisella reunalla yläosan lovea lukuun ottamatta. Etenkin näytön alareunan kapean reunuksen on aiemmin kerrottu tekevän näyttöpaneelista erittäin kalliin valmistaa ja tästä syystä vastaavia näyttöjä ei ole toistaiseksi juurikaa nähty muiden valmistajien puhelimissa. Näyttölasin reunoja kiertää musta muovilista, josta ei ole ainakaan haittaa näyttölasin suojelemisessa puhelimen saadessa kovan iskun.
Näytön toteutus on myös muilta osin varsin ominaisuusrikas. Paneeli tukee HDR10- ja Dolby Vision –värintoistoa ja True Tone –ominaisuus säätää näytön valkotasapainoa ympäristön mukaan kuusikanavaisen valosensorin avulla. Kosketuksentunnistuksen päivitystaajuus on 120 hertsiä. 3D Touch ominaisuus tarjoaa paineentunnistuksen ja käyttöjärjestelmään on integroitu paljon sitä hyödyntäviä toimintoja.
Näyttölovi on samankokoinen kuin iPhone X- ja XS-malleissa ja se kattaa noin puolet näytön leveydestä. Apple tuntuu hieman itsekin ”häpeilevän” lovea, sillä iPhone XS –mallien vakiotaustakuva on suunniteltu niin, että sen musta taustaväri piilottaa loven olemassaolon kotinäkymässä käytännössä kokonaan. Sovellukset on suunniteltu niin, että lovi jää niiden ”otsikkoriville” eikä siten häiritse niiden käyttöä. Videotoiston ja gallerian valokuvat voi halutessaan laajentaa koko näytölle, jolloin kuva leviää myös loven ympärille. Näytön asetuksissa olisikin mukavaa nähdä lisäys, jolla sisällön voisi halutessaan rajata loven ulkopuolelle. Näyttölovi rajaa ilmoitusrivin toiminnallisuutta myös siltä osin, etteivät esimerkiksi akun varausprosentti tai Bluetoothin kuvake mahdu näkymään näytön ylänurkassa.
iPhone XS Maxin näytön tekniset ominaisuudet:
- 6,5-tuumainen AMOLED–näyttöpaneeli, 19,5:9 kuvasuhde
- 1242 x 2688 pikseliä, 458 PPI
- reunoilta pyöristetty suojalasi
- 3D Touch, True Tone, Night Shift
- HDR10 ja Dolby Vision -tuki
- 120 Hz kosketuksentunnistus
iPhone XS Maxin näytön kuvanlaatu on kokonaisuudessaan erittäin hyvää. Värintoisto on luonnollista ja tarkan oloista. TrueTone-automatiikka kannattaa pitää päällä, sillä ilman sitä näytön värimaailma taittaa sinertävään päin. Pienenä maininnan arvoisena miinuksen näytössä on havaittavissa kilpailijoita selvempää valkotasapainon muuttumista purppuraan suuntaan, kun puhelinta kallistaa vähänkin sivusuunnassa. AMOLED-paneelille tyypillisesti musta on täysin mustaa ja lisäksi näytön maksimikirkkaus on erinomaisella tasolla – yksi testaamiemme AMOLED-näyttöjen parhaimmistoa. Näytön luettavuus auringonpaisteessa vaikuttaisi erittäin hyvältä, vaikka Suomen syyssäästä johtuen emme päässeetkään toteamaan asiaa optimaalisissa olosuhteissa.
Kuten jo edellä sivuttiin, näytön yläreunaan on toteutettu varsin suurikokoinen lovi, johon sijoitettu sama tekniikkakattaus kuin viimevuotisessa iPhone X –mallissa. Kasvojentunnistuksessa käytettävä Face ID –tekniikka vaatii merkittävän osan tilasta. Kuulokkeen vasemmalla puolella sijaitsee infrapunakamera, joka lukee kuulokkeen oikealla puolella sijaitsevan etukameran vieressä olevan infrapunapisteprojektorin kasvoille heijastamaa pistekarttaa muodostaen kasvoista kolmiulotteisen kartan.
Testijaksolla Face ID –kasvojentunnistus toimi varsin luotettavasti ja nopeasti, joten sormenjälkitunnistinta ei jäänyt suoranaisesti kaipaamaan, vaikka markkinoiden parhaat sormenjälkitunnistimet ovatkin hieman Face ID:tä nopeampia. Face ID:n kasvojentunnistustiedot tallennetaan rautatasolla A12-piirin suojattuun Secure Enclave –osioon.
Loven keskelle sijoitettu kuuloke sisältää myös mikrofonin ja toimii samalla myös toisena stereokaiuttimista. Kuuloketta suojaa tiheä metalliverkko, joka hieman näyttölasin pinnan alapuolelle upotettuna keräsi testijaksolla hieman likaa itseensä.
Teknisesti etukamera ei ole kokenut muutoksia viime vuodesta. Kamerasensorin tarkkuus on seitsemän megapikseliä ja sen edessä on f2.2-aukkosuhteen objektiivi, joka ei nykymittapuulla ole erityisen valovoimainen. Salamana etukamera käyttää näytön taustavaloa ja syvyysefektissä sekä kasvojen valaistusefekteissä se hyödyntää tekoälyä sekä kasvojentunnistuksen pisteprojektoria.
iPhone XS Maxin vasemmassa kyljessä sijaitsevat äänenvoimakkuuspainikkeet sekä mykistyskytkin, josta äänet saa kytkettyä nopeasti pois päältä. Yhden käden käyttöä ajatellen näppäimet voisivat sijaita hieman alempana. Oikeassa kyljessä sijaitsee SIM-korttipaikka sekä lukituspainike, joka aktivoi pitkään painettaessa Siri-virtuaaliavustajan.
Korttikelkka on metallia ja tiivistetty IP68-suojauksen saavuttamiseksi. Harmillisesti kelkassa on edelleenkin paikka vain yhdelle nano-SIM-kortille. Muistikorttipaikkaa Apple ei edelleenkään tarjoa mobiililaitteisiinsa, vaan käyttäjän on tyydyttävä maksamaan tukeva lisähinta suuremmasta tallennuskapasiteetista. Dual-SIM-ominaisuus on toteutettavissa puhelimeen integroidun eSIM-piirin avulla, mutta Suomessa eSIM-liittymiä tarjoaa toistaiseksi vain Telia.
iPhone XS Maxin sisälle integroidun li-ion-akun kapasiteetti on 3174 mAh (12,08 Wh), eli noin 17 % enemmän kuin vastaavan kokoluokan iPhone 8 Plussassa. Applen mittapuulla kyseessä on suurin akku mitä iPhoneissa on nähty, mutta muihin vastaaviin älypuhelimiin nähden se on edelleen keskitasoa pienikokoisempi. Applen mukaan yhdellä latauksella saavutetaan jopa 25 tunnin puheaika, 13 tunnin internetinkäyttöaika, 15 tunnin videotoistoaika tai 65 tunnin musiikkitoistoaika.
iPhone XS –mallit tukevat myös langatonta Qi-standardin mukaista latausta. Pikalataus on tuettuna USB PD –standardia hyödyntävillä latureilla, mutta kyseistä laturia ei toimiteta pakkauksen mukana. Applen mukaan pikalaturilla akku on mahdollista ladata tyhjästä 50 %:iin puolessa tunnissa.
iPhone XS: Muotoilu, materiaalit ja tekniset yksityiskohdat
Koska iPhone XS ja XS Max ovat suurilta osin muotoilullisesti ja teknisesti identtisiä, keskitymme tässä kappaleessa lähinnä seikkoihin, joiden osalta XS-perusmalli eroaa suuremmasta Max-mallista.
Siinä missä XS Max on kuin suurennettu versio iPhone X:stä, on 5,8-tuumaisella näytöllä varustettu perus-XS lähestulkoon identtinen viimevuotisen mallin kanssa. Eroa löytyy parista pienestä yksityiskohdasta, jotka ovat käytännön kannalta merkityksettömiä, joskin hieman korkeampi kamerakyhmy saattaa estää yhteensopivuuden joidenkin iPhone X:n suojakuorien kanssa. Helpoiten iPhone XS:n erottaa iPhone X:stä väristä, jos käyttäjä on valinnut uuden kullanvärisen vaihtoehdon. Kaksi muuta värivaihtoehtoa ovat samat kuin edeltäjässä.
Fyysiset mitat:
- Ulkomitat: 143,6 x 70,9 x 7,7 mm
- Paino: 177 grammaa
- Näytön ja ulkomittojen suhde: 82,9 %
iPhone XS:n ulkomitat ovat täysin identtiset iPhone X:n kanssa. Painoa on puolestaan kolme grammaa enemmän. Kyseessä on nykymittapuulla kohtalaisen hyvin yhdellä kädellä käsiteltävissä oleva laite ja esimerkiksi iOS:n paluupyyhkäisyele näytön vasemmasta reunasta on huomattavasti XS Max -mallia helppokäyttöisempi. Näytön ja ulkomittojen välinen suhdeluku on erittäin hyvä 82,9 %.
Saman 5,8 tuuman näyttökokoluokan kilpailijoista Galaxy S9 on 4,1 mm pidempi ja 2,2 mm kapeampi sekä 0,8 mm paksumpi. Huawei P20 on puolestaan 5,5 mm pidempi, 0,1 mm kapeampi ja yhtä paksu. Kilpailijat ovat runsaat kymmenen grammaa kevyempiä.
Fyysisesti XS:n rakenne on identtinen XS Maxin kanssa – kehys ja sisärunko terästä, kuoret lasia. Koko komeus on IP68-suojattu. Kädessä XS tuntuu ehkäpä vielä pykälän yhtenäisemmältä, kiitos pienemmän koon. Esimerkiksi väänneltäessä rakenne ei jousta juuri lainkaan eikä mitään ylimääräisiä natinoita ole kuultavissa.
iPhone XS:n näyttö on teknisiltä ominaisuuksiltaan tuttu iPhone X:stä. Läpimitaltaan 5,8-tuumainen AMOLED-paneeli on pikselitiheydeltään sama 458 PPI kuin suuremman XS Maxin näyttö. Myös muut tekniset ominaisuudet ovat yhteneväiset Maxin kanssa, joten pienemmän mallin ostaja ei joudu luopumaan näytön suhteen käytännössä mistään. Näytön yläreunan lovi on tosin näytön leveyteen suhteutettuna suurempi, sillä loven leveys on molemmissa malleissa sama.
Näytön tekniset ominaisuudet:
- 5,8-tuumainen AMOLED–näyttöpaneeli
- 19,5:9 kuvasuhde
- 1125 x 2436 pikseliä, 458 PPI
- reunoilta pyöristetty suojalasi
- 3D Touch, True Tone, Night Shift
- HDR10 ja Dolby Vision -tuki
- 120 Hz kosketuksentunnistus
Myös kuvanlaatua koskevat samat huomiot kuin XS Maxin näyttöä. Näyttö on maksimiasetuksella erittäin kirkas ja toistaa värit luonnollisesti.
Rautapuolen ominaisuudet ovat iPhone XS:ssä lähes identtiset XS Maxin kanssa, mikä on hyvä asia, sillä esimerkiksi Samsung on viime aikoina rajannut Galaxy S –mallistossaan pienemmän mallin ominaisuuksia muutenkin kuin pelkän näytön ja akun koon osalta. Myös Apple käytti vielä viimevuotisissa iPhone 8 –malleissa enemmän RAM-muistia ja parempaa kameraratkaisua suuremmassa Plus-mallissa. iPhone XS:n ja XS Maxin välillä erot ovat siis näytössä ja akun koossa.
iPhone XS:n lasisen takakuoren alla on 2658 mAh (10,12 Wh) litium-ioniakku, jonka kapasiteetti on pienentynyt hieman iPhone X:n 2716 mAh akusta. Syynä tähän on pääosin uusi yksikennoinen L:n muotoinen akkurakenne, kun vielä edeltäjässä akku koostuu kahdesta kennosta. Hieman pienentyneestä kapasiteetista huolimatta Apple lupaa akunkeston parantuneen puolella tunnilla. Saman kokoluokan Android-kilpailijoihin nähden akku on hieman pienenpuoleinen, mutta tuttuun tapaan Applen akkukapasiteetteja ei kannata verrata suoraan Android-puhelimiin.
Aivan kuten suurempi XS Max, myös XS tukee langatonta Qi-standardin mukaista latausta. Myös USB PD –pikalataus on tuettuna, mutta viiden watin vakiolaturi ei sitä tarjoa.
Kamera
HUOM! Tämä kappale koskee molempia iPhone XS –malleja, koska kummassakin käytetään täysin identtistä kameratoteutusta.
iPhone XS –mallien takakameran toteutus on pääosin tuttu iPhone X:stä, joskin pieniä uudistuksia on tapahtunut. Kamera sijaitsee edelleen kyhmyssä takakuoren ylänurkassa, mutta kyhmyn korkeus on kasvanut hieman, ollen nyt noin 1,4 mm. Kahden kameran väliin on sijoitettu neljän LED-valon TrueTone-salama.
Kameran suojana on safiirilasi, mutta kuten edellisissäkin iPhoneissa, se on laadultaan puhdasta safiiria heikompaa ja naarmuuntuu suunnilleen yhtä helposti kuin Gorilla Glass –suojalasit (JerryRigEverything testasi naarmutuskestävyyden videollaan).
Kameran tekniset tiedot:
- 12 megapikselin 1/2,55-tuumainen kuvasensori (1,4 um pikselikoko), f1.8 aukkosuhde, 26 mm kinovastaava polttoväli, optinen vakain
- 12 megapikselin 1/3,4-tuumainen kuvasensori (1,0 um pikselikoko), f2.4 aukkosuhde, 52 mm kinovastaava polttoväli, optinen vakain
- 2x optinen zoom, 10x digitaalinen zoom
- Tarkennus: Focus Pixels PDAF
- Safiirilasinen linssisuoja
- 4-ledinen True Tone ‑salama
- Videokuvaus: 4K 60 FPS, 1080p 240 FPS
iPhone XS –mallien kaksoistakakameran merkittävin uudistus iPhone X:ään verrattuna on laajakulmakameran uusi aiempaa suurikokoisempi sensori. Kamera käyttää nyt 1,4 mikrometrin pikseleitä, joka ainakin teoriassa tarkoittaa hyvää hämäräkuvausominaisuuksien kannalta. Applen mukaan kuvadataa voi myös lukea kennolta nyt kaksi kertaa nopeammin, josta on hyötyä esimerkiksi edistyneessä HDR-kuvauksessa.
Molempien takakameroiden tarkkuus on 12 megapikseliä ja niistä molempien parina on optinen kuvanvakain. Toinen kameroista käyttää pienempää pikselikokoa ja on varustettu kaksinkertaisen optisen zoomauksen mahdollistavalla normaaliobjektiivilla.
iPhone XS-mallien kameran toiminta vastaa pitkälti iPhone X:n kameraa. Sovellus käynnistyy ripeästi ja on lähes välittömästi kuvausvalmiina. Tarkennus tapahtuu varmasti ja melko nopeasti, joskaan ei aivan markkinoiden parhaimpien tasoisesti. Kuva tallentuu välittömästi suljinpainiketta painaessa ja halutessaan kuvia näpyttää usean peräjälkeen.
iPhone XS –mallien kamerasovellus ei ole muuttunut käyttöliittymältään oikeastaan lainkaan viime vuodesta. Plussaa se ansaitsee yksinkertaisuudesta ja helppokäyttöisyydestä, miinusta taasen kilpailijoista löytyvien ominaisuuksien – kuten manuaalisäätöjen – puuttumisesta. Asetusten säätö pitää edelleenkin tehdä puhelimen asetusvalikon kautta, joka on erittäin epäkäytännöllistä ja hidasta. On erikoista, ettei Apple ole voinut vielä tähänkään päivään mennessä toteuttaa asetusvalikon pikalinkitystä kamerasovellukseen.
Käyttöliittymässä kuvaustila (nopeutettu, hidastettu, video, kuva, muotokuva, neliö, panoraama) valitaan tuttuun tapaan pystysuunnassa selattavasta listasta kuvauspainikkeen vierestä. Toteutus on hieman kömpelö, sillä listaa voi selata vain yhden pykälän kerrallaan, tai vaihtoehtoisesti valita painamalla jonkun näkyvillä olevista tiloista (kaikki tilat eivät näy kerrallaan listassa). Moniin kilpailijoihin nähden zoomauspainike on sijoitettu fiksusti suljinpainikkeen viereen, jolloin sen käyttö onnistuu myös yhdellä kädellä kuvatessa.
iPhone XS –mallit tallentavat kuvat edelleen X-mallissa käyttöönotettuun HEIF-tiedostomuotoon, joka mahdollistaa kuvien tiedostokoon merkittävän pienentämisen (jopa alle puoleen JPEG:stä) ilman kuvanlaadun kärsimistä. Puhelin muuttaa kuvat automaattisesti JPEG-muotoon, kun ne siirretään ulos USB-johdon kautta, jos siirtokohteena ei ole macOS High Sierra-, High Sierra- tai Mojave –käyttöjärjestelmällä varustettu tietokone.
Pienenä miinuksena kameralla otettuihin kuviin liittyen Apple näyttää edelleen kaikki puhelimeen ladatut kuvat samassa DCIM-kansiossa, joka tekee kuvien siirtämisen tietokoneella todella rasittavaksi. Toisin sanoen esimerkiksi kaikki viestisovelluksissa vastaanotetut kuvat ovat kameran kuvien seassa ja ne pitää poistaa sieltä tietokoneelta käsin yksi kerrallaan.
Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia 12 megapikselin kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.
Hyvässä valaistuksessa iPhone XS –mallien kamera tekee kaikin puolin erinomaisen hyvää jälkeä. Jälki on 12 megapikselin luokassa yksityiskohtaista ja luonnollista. Paikoin kuvien varimaailma ja terävöinti saattaa olla aavistuksen ylikorostunutta, mutta sekä ultraluonnollisesta jäljestä pitävien puristien sekä näyttävämpää lopputulosta arvostavien peruskäyttäjien välillä sitä voi pitää varsin onnistuneena kompromissina. Kohinaa on hyvin vähän.
iPhone XS –mallien kamera osaa hyödyntää uutta Smart HDR –tekniikkaa (älykäs HDR), joka hyödyntää useita eri peräkkäin otettuja kuvia sekä myös neljää ennen suljinpainikkeen painamista tallennettua kuvaa lopullisen otoksen muodostamisessa. Lopputuloksena on parempi dynamiikka ja enemmän yksityiskohtia. Jälki on myös luonnollista, joten käyttökokemuksiemme perusteella älykäs HDR kannattaa pitää päällä.
Heikossa valossa iPhone XS –mallien kamerat jatkavat erinomaista suorittamistaan. Kuvia kokonaisuutena tarkastellessa jälki on yksityiskohtaista ja terävää ja kohinanvaimennus toimii hyvin. Häiritsevä kohina pysyy hyvin kurissa, mutta kohinanvaimennus ei tuhoa kuvien yksityiskohtia. Toki pikselitasolla tarkasteltaessa heikon valon otoksissa on havaittavissa maalausmaista pehmentymistä, mutta markkinoilta ei löydy ainuttakaan puhelinkameraa, joka ei sitä tekisi.
Markkinoiden parhaimpiin kamerapuhelimiin, eli mm. Samsungin Galaxy S9- ja Note9-malleihin sekä Huawein kolmen kameran huippumalleihin verrattuna iPhone XS –mallit pärjäävät varsin hyvin ja on monilta osin painotuksista sekä pienistä nyansseista kiinni, minkä jälki on parasta. Kilpailijoihin nähden iPhone XS -mallien kamerat eivät ehkä onnistu taltioimaan aivan yhtä hyvin valoa ja värejä heikoimmissa valaistusolosuhteissa. Kohina ja terävyys ovat puolestaan niiden vahvuus.
Heikossa valossa kamera-automatiikka venyttää suljinajan pisimmillään 1/4 sekuntiin, kiitos optisen kuvanvakaimen ja edistyneen kuvaprosessoinnin. Herkkyys nousee vain harvoin yli ISO 1000 –arvon.
Kaksoiskamera mahdollistaa edeltäjämallin tavoin kaksinkertaisen optisen zoomauksen, joka on toimiessaan käytännöllinen ja valokuvauskokemusta monipuolistava lisä. iPhone XS –mallien tapauksessa zoom-kamerassa on pienemmät pikselit ja heikompi valovoima, mutta positiivisena puolena optinen kuvanvakain.
Hyvässä valaistuksessa zoom-kamera tekee hyvää jälkeä ja siitä on oikeasti iloa, kun halutaan päästä lähemmäksi kohdetta.
Hämäräolosuhteissa tilanne on sen sijaan sama kuin aiemmissa zoom-kamerallisissa iPhoneissa, eli zoom-kamera kytkeytyy pois käytöstä ja kuvat muodostetaan perinteisesti laajakulmakameran kuvasta tehdyllä digitaalisella rajauksella, jolloin kuvanlaatu ei ole kummoista oikeaan optiseen zoomiin verrattuna. Muotokuvatilaa käyttämällä zoom-kameraa voi huijata toimimaan myös hämärässä, mutta heikon valovoiman vuoksi kuvista tulee helposti varsin pimeitä.
Nappasimme nopeasti vertailukuvat samoista päivä- ja yötilanteista iPhone XS Maxilla sekä pahimmiksi kilpailijoiksi laskettavilla Samsung Galaxy Note9:llä sekä Huawei Mate 20 Prolla.
Päiväkuvaustilanteessa kaikki kolme puhelinta tekevät erittäin hyvää jälkeä, mutta Note9 jää muita epäterävämmän kuvan vuoksi hieman peränpitäjäksi. Noten kuvan värimaailma on tosin kolmikon vähiten ylikorostunut ja iPhonessa vastaavasti selvästi eniten. iPhonen dynamiikka on parempaa kuin kilpailijoissaan. Mate 20 Pron 40 megapikselin otos on puolestaan selvästi yksityiskohtaisempi ja terävämpi kuin iPhonen ja Note9:n 12 megapikselin kuvat.
Yökuvaustilanteessa iPhonen kohinanvaimennus toimii kolmikosta parhaiten ja tekee luonnollisinta jälkeä mutta kuvan värimaailma ja yleisilme on joukon hailakoin ja lattein. Mate 20 Pro puolestaan yliterävöi kuvaa joukosta eniten, joka saa sen näyttämään kokonaisuutena katsottuna terävimmältä, vaikka erot pikselitasolla eivät lopulta olekaan niin suuria. Mate 20 Pro saa myös näkymästä irti eniten värejä. Note9:n kuva jää kahden vertailukumppaninsa välimaastoon ollen valoisampi ja toistaen värejä paremmin kuin iPhone, mutta painottaen valkotasapainoa samalla liiallisesti kellertävään. Yökuvat otettiin iPhonella ja Note9:llä 12 megapikselin tarkkuudella ja Mate 20 Pro:lla 10 megapikselin tarkkuudella, koska kuvanlaatu oli sillä parempaa kuin täydellä 40 megapikselin tarkkuudella.
Parhaan laadun 4K 60 FPS –video tallentuu aina modernilla H.256-pakkauksella (High@L5.1, CABAC / 2 Ref Frames) ja kuvauskohteen mukaan melko paljon vaihtelevalla, monia kilpailijoita korkeammalla 100-150 Mbit/s bittivirralla. Äänet tallentuvat 192 kbit/s stereoäänenä.
Apple on tuonut iPhone XS –mallien videotallennukseen vihdoin stereoäänen ja toteuttanut sen tavallista stereoääntä laajemman tilaäänen muodostavalla toteutuksella. Testiemme perusteella äänenlaatu on kamerapuhelimeksi erittäin hyvä ja tarkka.
iPhone XS –malleilla tallennetun videon kuvanlaatu on erinomaista ja siitä on hankala keksiä negatiivista huomautettavaa. Värimaailma on onnistunut, kuva terävää ja sulavaa sekä dynamiikka hyvää. Optinen kuvanvakain on aina käytössä ja lisäksi muilla paitsi 4K 60 FPS –tarkkuudella käytössä on myös elektroninen vakautus.
iOS 12 -käyttöjärjestelmä
iPhone XS –mallit ovat varustettu iOS-käyttöjärjestelmän tuoreimmalla versiolla, joka on tänä syksynä numeroltaan 12. Suuressa kuvassa iOS 12 sisältää lähinnä maltillisia ominaisuuslisäyksiä edelliseen versioon nähden. Esimerkiksi käyttöliittymän ulkoasuun tai perusrakenteeseen ei ole tehty suuria muutoksia, vaan parannukset keskittyvät pääosin yksittäisiin ominaisuuksiin ja sovelluksiin. Ensisijaisesti Apple kertookin keskittyneensä käyttöjärjestelmän suorituskykyyn ja tehneensä esimerkiksi sovellusten käynnistymisestä jopa tuplasti nopeampaa. Suorituskykyparannukset koskevat erityisesti tilanteita, joissa laite on kuormitettuna. Pinnan alta löytyy myös mm. ARKit 2 –rajapinta, joka tuo uusia ominaisuuksia laajennetun todellisuuden sovellusten toteuttamiseen.
iOS on ollut jo vuosia tunnettu hyvästä päivitystuestaan. Tietoturvakorjauksia ei ehkä ole tarjolla aivan yhtä usein kuin tiheimmin päivittyviin Android-puhelimiin, mutta päivityksiä uusiin käyttöjärjestelmäversioihin voi odottaa useamman vuoden ajan. Esimerkiksi nyt saataville tullut iOS 12 –päivitys on saataville viisi vuotta vanhalle iPhone 5s –mallille. Testijaksomme aikana iPhone XS Max sai sekä iOS 12.0.1- että iOS 12.1 –päivitykset, joista jälkimmäinen sisälsi myös muutamia uusia ominaisuuksia.
Edellistä iOS-versiota käyttäneille uusimpaan version siirtymisen ei pitäisi tuottaa mitään sopeutumisongelmia. Käyttöliittymän keskeisimpiä osia ovat sovelluskuvakkeet sisältävä kotinäkymä, kustomoivavan widget-valikoiman sisältävä Tänään-näkymä, ilmoituskeskus joka ajaa myös lukitusnäkymän virkaa sekä Ohjauskeskus, joka pitää sisällään pikatoimintoja puhelimen keskeisimmistä ominaisuuksista. Viimeksi käytettyjen sovellusten moniajonäkymässä pienenä maininnan arvoisena uudistuksena sovelluskortteja voi nyt sulkea simppelisti ylöspäin pyyhkäisemällä.
Vanhemmista iPhone-malleista siirtyvien pitää sen sijaan opetella navigoinnissa käytettävät pyyhkäisyeleet, jotka esiteltiin viime vuonna iPhone X:n yhteydessä. Yksinkertaisuudessaan kotinäkymään pääsee alareunasta ylöspäin pyyhkäisemällä, moniajonäkymään pyyhkäisemällä alareunasta ylös ja jättämällä sormen hetkeksi näytölle sekä taaksepäin näytön vasemmasta reunasta pyyhkäisemällä. Ohjauskeskukseen päästään näytön oikeasta ylänurkasta alaspäin pyyhkäisemällä. Ilmoitusvalikon avaaminen tapahtuu puolestaan näytön yläreunan keskeltä alaspäin pyyhkäisemällä. Apple on toteuttanut pyyhkäisynavigoinnin hyvin ja sen käyttöön tottuu varsin nopeasti.
Applen omien sovellusten valikoima on kasvanut hiljalleen vuosien mittaan ja iPhone XS –malleissa niitä on yhteensä 35 kappaletta, sisältäen viestien kaltaiset perussovellukset sekä erikoisempia kuten Apple Watch –älykellon yhteyssovelluksen. Lisäksi sovelluskaupasta voi halutessaan ladata tusinan verran Applen ilmaisia lisäsovelluksia.
iOS 12:n sovellusilmoitukset löytyvät edelleen ilmoituskeskuksesta, joka avautuu näytön yläreunasta alaspäin pyyhkäisemällä ja on samalla integroitu myös lukitusnäkymän yhteyteen.
Ehkäpä merkittävämpänä uudistuksena iOS 12 tuo mukanaan ilmoitusten pinoamisominaisuuden, joka on jo jonkin aikaa löytynyt Android-puhelimista. Toisin sanoen saman sovelluksen ilmoitukset näkyvät yhteen ryhmiteltynä ja käyttäjä voi halutessaan laajentaa sovelluskohtaisen ilmoituspinon sekä tarkastella esimerkiksi viestejä yksittäin. Ilmoitusten poistamista on myös helpotettu ja esimerkiksi viesteihin voi vastata suoraan ilmoitusnäkymästä käsin. Tämä tekee ilmoitusten hallinnasta ja poistamisesta huomattavasti joustavampaa.
Ilmoitusten hallintaominaisuuksia on lisäksi monipuolistettu ja käyttäjä voi esimerkiksi valita mitkä ilmoitukset toimitetaan ilman merkkiääntä ja näytetäänkö ilmoitus vain ilmoitusvalikossa (ei lukitusnäkymässä). Tarvittaessa ilmoitukset voi kytkeä kokonaan pois päältä ja puhelin osaa myös ehdottaa muutoksia ilmoitusasetuksiin käyttäjän tottumusten pohjalta (esimerkiksi pitkään käyttämättä olleen sovellusten ilmoitusten kytkeminen pois päältä).
Googlen uusimman Android-version tapaan myös iOS:n tuoreimmassa versiossa on myös keskitytty käyttäjän hyvinvointiin uuden Ruutuaika-ominaisuuden (Screen time) muodossa. Ruutuaika mahdollistaa puhelimen käytön seurannan varsin seikkaperäisesti.
Omaa puhelimen käyttöä voi seurata päivä- ja viikkotasolla, jonka lisäksi sovellus muodostaa viikkoraportteja puhelimen käyttöön liittyen. Sovelluksesta voi seurata ruutuaikaa ja sen jakautumista eri sovelluksiin, puhelimen nostokertoja päivää kohden sekä puhelimeen saapuvia ilmoituksia.
Käyttäjä voi myös halutessaan asettaa rajoituksia puhelimen ja sovellusten käytölle. Käyttötauko rajaa puhelimen käytön vain valittuihin sovelluksiin tietyllä aikavälillä. Sovellusrajoitukset mahdollistaa puolestaan päiväkohtaisten aikarajojen asettamisen eri sovellustyypeille, kuten vaikkapa sosiaalisen median sovelluksille. Sallittua aikarajaa voi mukauttaa päiväkohtaisesti ja sallia esimerkiksi viikonlopulle eri ajat kuin arkipäiville. Kun aikaraja tulee täyteen, täytyy käyttäjän syöttää koodi, jolla puhelimen käyttöä pääsee jatkamaan.
Ruutuaika-asetukset voi laajentaa koskemaan yhteisesti käyttäjän kaikkia iOS 12 –laitteita ja lisäksi Perhejako-ominaisuuden avulla vanhemmat voivat seurata ja hallita lasten puhelimenkäyttöä Ruutuajan avulla.
Hyvinvointitoimintoihin lukeutuu myös paranneltu Älä häiritse –ominaisuus, joka hiljentää äänet ja ilmoitukset käyttäjän määrittelemäksi ajaksi ja tuo ne esille, kun rajoitettu aika loppuu. Älä häiritse –tilan voi määrittää loppumaan nukkumisajan mukaan, eli seuraavaan herätykseen. Uusina ominaisuuksina loppumisajan voi myös määrittää tunnin päähän, päivän loppuun, sijainnin mukaan tai kalenteritapahtuman päättymisen mukaan.
Viime vuonna iPhone X:n yhteyteen esitelty Animoji-ominaisuus on kokenut parannuksia iOS 12:n myötä. Face ID –infrapunakameran avulla animoitavia emoji-hahmoja on nyt neljä uutta (t-rex, haamu, koala, tiikeri) ja ilmeiden tunnistus on nyt entistä tarkempaa. Hahmot osaavat nyt näyttää kieltä ja nikata silmää. Animojeista tehtävien videoleikkeiden pituus on kasvatettu 10 sekunnista 30 sekuntiin.
Täysin uusi ominaisuus on Memoji, joka on käytännössä käyttäjästä itsestään tehtävä Animoji-hahmo. Käyttäjä pääsee muokkaamaan hahmon pään itseään muistuttavaksi, mutta ominaisuus ei ole yhtä kattava tai tarkka kuin Samsungin vastaava toteutus.
iOS 12:n viestintäsovelluksissa tapahtuneista uudistuksista ehkäpä suurin on ryhmäpuheluiden saapuminen FaceTime-videopuhelusovellukseen. Tarkalleen ottaen ryhmäpuhelupäivitys tuli tuoreimman iOS 12.1 –päivityksen mukana. Nyt FaceTime mahdollistaa ryhmäpuhelut jopa 32 henkilön kanssa. Puhelun ollessa käynnissä äänessä olevan henkilön kuva näkyy näytöllä isoimpana ja muut osallistujat pienempinä kuvina. Vanhemmissa laitteissa (iPhone 6 Plus, iPad Mini 3, iPad Air ja vanhemmat) ryhmäpuheluissa toimii vain ääni.
Viestit-sovelluksessa (Messages) uutta on uudistettu vähemmän tilaa vievä alareunan sovellustoimintopalkki sekä uuden videoihin ja kuviin liitettävät tehostesuodattimet, suodattimen ja tekstitehosteet sekä kuvakkeet. Animoji-hahmoja voi myös sijoittaa reaaliaikaisesti käyttäjän kasvojen tilalle. Samoja tehosteita voi myös hyödyntää FaceTimessä.
Siri Oikotiet on uusi sovelluskaupasta ilmaiseksi ladattava lisäsovellus, joka mahdollistaa käyttäjän usein käyttämien toimintojen tallentamisen valmiiksi makroiksi. Yksinkertaistettuna oikotie mahdollistaa useiden ketjutettujen toimintojen suorittamisen automaattisesti yhdellä komennolla. Oikotien voi käynnistää joko sovelluksesta, pikakuvakkeesta tai puhekomennolla Sirin kautta.
Esimerkiksi ”nukkumaan”-komennolla voi samalla kertaa asettaa vaikkapa Älä häiritse –tilan päälle, kytkeä herätyksen, sammuttaa valot asunnosta Koti-sovellukseen kytketyn älyvalaistusjärjestelmän kautta ja lähettää viestin nukkumaanmenosta. Luodut oikotiet näkyvät sovelluksen Kirjastossa ja valmiita Applen tekemiä oikotiekokonaisuuksia voi lisätä kirjastoon sovelluksen gallerian kautta.
Siri-virtuaaliavustaja on myös kokenut itsessään uudistuksia. Siri-ehdotukset ovat käyttäjälle lukitusnäkymässä tarjottavia toimintoja, joita Siri luo käyttäjän käyttörutiinien perusteella. Testijaksolla Siri ei tosin tarjonnut ehdotuksia kovinkaan montaa kertaa.
Siri osaa nyt myös etsiä käyttäjälle salasanoja Apple-tilille tallennettujen tunnusten joukosta, käynnistää taskulampun sekä etsiä kuvia galleriasta ihmisten ja paikkojen mukaan. Osa uudistuksista, kuten kielikäännösten tekeminen, ei toistaiseksi toimi Suomessa. Sirin toiminnassa on muutenkin vielä paikoin parannettavaa täysin sujuvan käyttökokemuksen saavuttamiseksi, sillä se tarjoaa edelleen turhan usein Google-hakua vastaukseksi komentoon tai pyyntöön.
Kuvat-galleriasovelluksessa uutta on Sinulle-välilehti, joka tarjoaa automaattisia Muistot-koosteita menneistä tapahtumista sekä muuta automaattisesti kuvavirrasta valittua sisältöä. Välilehdellä on myös esittelyssä olevia kuvia, joihin sovellus tarjoaa lisättäväksi tehosteita tai muokkauksia. Sovellus osaa myös ehdottaa kuvien jakamista tapahtumasta tai matkalta mukana olleille henkilöille.
Hakutoiminto tukee tapahtumien, paikkojen ja yritysten nimiä ja mahdollistaa useamman hakusanan käyttämisen samanaikaisesti.
Uutena sovelluksena työkalut-kansioon sijoitettu Mittanauha-sovellus mahdollistaa kappaleiden mittaamisen laajennetun todellisuuden ja takakameroiden avulla. Kokeilimme ominaisuutta useammassa eri tilanteessa ja vaikka toteutus vaikuttaakin hauskalle ja intuitiiviselle, eivät mittaustulokset ole aivan niin tarkkoja, että ominaisuutta voisi käyttää luotettavien tuloksien saamiseen. Tyypillinen heitto mitoissa oli 1-4 cm, jos mittapisteet oli määritelty kohteeseen huolellisesti. Totesimme myös, että monimutkaisemmissa tai heikommin valaistuissa ympäristöissä mittanauhalla saattoi olla hankaluuksia kappaleiden tunnistamisessa oikein.
Tietoturvapuolelle on tuotu useita pieniä lisäominaisuuksia, joihin käyttäjä ei välttämättä osaa kiinnittää huomiota ilman erillistä opastusta. Tällaisia ovat mm. Safari-selaimen seurannan ja yksilöivien tietojen keräämisen esto, mahdollisuus tallentaa Face ID –tunnistukseen kahdet eri kasvot, tekstiviestinä saapuvien turvakoodien automaattitäyttö sovelluksiin, käyttöjärjestelmän automaattipäivitykset, vahvojen salasanojen automaattiehdotus ja tallennus, salasanojen jakaminen muiden luotettujen iOS-laitteiden kanssa AirDropilla sekä toistuvien salasanojen tunnistus ja korvausominaisuus tallennettujen salasanojen listauksessa.
Suorituskyky
iPhone XS Max vietti io-techin ympärivuorokautisessa testissä runsaan parin viikon ajan lokakuun loppupuolella. Laitteen kanssa ei havaittu suurempia ongelmia muutamaa sovelluksen hetkellistä jäätymistä lukuun ottamatta. Testijaksolla puhelimeen saapui yksi päivitys (iOS 12.0.1). iPhone XS ei puolestaan ollut käytännön testissä, vaan sitä testattiin vain toimistoympäristössä XS Maxin rinnalla.
Siinä missä iPhonet ovat ”kärsineet” aiemmin hieman käyttöliittymäanimaatioiden aiheuttamasta viiveestä, ovat iPhone XS –mallit peruskäytössä huippunopeita. Apple on selvästi onnistunut karsimaan käyttöliittymän viivettä ja nopeimpiin Android-puhelimiin lukeutuva OnePlus 6 on iPhone XS –mallien rinnalla käytännössä yhtä nopea. Tämä on uusilta iPhoneilta erinomainen suoritus ja samalla taso, jota yli 1000 euron puhelimelta voikin odottaa.
iPhone XS –mallien pelisuorituskyky on älypuhelinmarkkinoiden ehdotonta huippua, kiitos todella suorituskykyisen A12-järjestelmäpiirin. XS on aavistuksen XS Maxia suorituskykyisempi, kiitos alhaisemman näyttöresoluution, mutta erot ovat varsin pieniä. Samaa A12-piiriä käyttävä XR-malli on kuitenkin Applen markkinoiden suorituskykyisin selvästi alemmasta näyttötarkkuudesta johtuen. Kaikki testaamamme raskaamman pään mobiilipelit (PUBG Mobile, Asphalt 9, NBA Live Mobile) pyörivät XS Maxilla ja XS:llä sulavasti, kuten odottaa saattaa.
Synteettisissä suorituskykytesteissä käytetyt sovellukset poikkeavat jonkin verran Android-puhelimien testeistä, koska kaikkia samoja sovelluksia ei ole saataville iOS:lle. Verrokeiksi valittiin A11-piirillinen edeltäjämalli iPhone X, Snapdragon 845 –piirillinen OnePlus 6 sekä pahimpiin kilpailijoihin lukeutuva Exynos 9810 -piirillinen Samsung Galaxy Note9.
Huomionarvoista on, että vaikka testit on ajettu samoilla testisovelluksilla, eivät tulokset ole täysin vertailukelpoisia eri käyttöjärjestelmästä johtuen. Lisäksi grafiikkasuorituskykyä mittaavista testeistä 3DMarkissa ja GFXBenchissä iPhoneilla ajetut tulokset on saatu Metal-rajapintaa käyttäen, kun taasen Android-laitteissa käytössä olivat Vulkan- ja OpenGL ES 3.1 –rajapinnat.
Applen uuden A12-piirin suorituskyky on tiivistettynä lähestulkoon murskaavaa. Kuten tulostaulukosta voi huomata, iPhone XS Max nappaa ykkössijan lähes kaikissa testeissä ja vieläpä selvällä erolla. 3DMarkissa OnePlus 6 saa paremmat pisteet, mutta laitteet käyttävät testissä eri rajapintaa. Kokonaisuudessaan grafiikkasuorituskyky on erinomaista, kuten GFXBenchin tulokset osoittavat. Prosessorisuorituskyvyssä A12-piiri on selvästi markkinoiden nopein ja noin 10–15 % nopeampi kuin edeltäjämallissa, joka sekin pärjää edelleen erinomaisesti tämän vuoden kilpailijoita vastaan.
Maininnan arvoisena seikkana A12-piiri vaikuttaisi tosin kärsivän jonkin verran suorituskyvyn laskemisesta rasituksessa, sillä esimerkiksi GFXBench-grafiikkatestin tulokset laskivat useamman kymmenen prosenttia muutaman peräkkäisen testiajon jälkeen. XS-mallit lämpenevät takakuoresta selvästi pidemmässä rasituksessa, mutta epämiellyttäväksi lämpötila ei kuitenkaan nouse.
Akunkesto (iPhone XS Max)
Applella on virrankulutuksen ja suorituskyvyn osalta tietyllä tavalla jopa melko vahva etulyöntiasema Android-puhelimiin nähden, sillä yritys suunnittelee puhelimiensa raudan ja ohjelmiston täysin talon sisäisesti. Tästä syystä myöskään iPhonejen akkujen koot eivät ole koskaan noudatelleet samaa linjaa Android-puhelimien kanssa, sillä Applella on ollut mahdollisuus optimoida laitteensa paljon pidemmälle.
Ennakkoon odotukset iPhone XS Maxin akunkeston suhteen olivat iPhone X:n ja iPhone 8 Plussan pohjalta varovaisen positiiviset ja laite myös täytti odotukset melko hyvin.
Runsaan parin viikon testijaksolla akun käyttäytyminen oli johdonmukaista, eikä se jättänyt testaajaa pulaan kertaakaan kesken päivän. Parina päivänä puhelin oli käytössä myös ulkomailla, jolloin käyttö oli tavanomaista raskaampaa ja roaming vaikutti osaltaan akunkestoon.
Kuvaajaa tulkitessa kannattaa ottaa huomioon, että iOS ei mittaa näytön päälläoloaikaa samalla tavalla kuin Android-puhelimet, vaan ajat ovat vastaavalla käytöllä selvästi pidempiä. iPhonen ajat eivät siis ole suoraan vertailukelpoisia Android-kilpailijoihin nähden.
Kevyehköllä arkikäytöllä XS Maxin akkua oli päivän (noin 16 h) päätteeksi jäljellä keskimäärin 60–70 %. Tuolloin iOS:n akunhallinta näytti näytön päälläoloajaksi noin 2-2,5 tuntia, joka Android-laitteella vastaa oman käyttöni tuntien karkeasti arvioiden noin 1-1,5 tunnin päälläoloaikaa. Keskiraskaalla käytöllä akun varaus laski päivän aikana noin 40–50 % haarukkaan, näytön päälläolon liikkuessa neljän tunnin molemmin puolin.
Parina raskainta käyttöä sisältäneenä päivänä näytön päälläoloaika liikkui kuuden tunnin molemmin puolin ja akun varaus laski 15–25 % tietämille. Akuuttia vaaraa akun loppumisesta kesken päivän ei kuitenkaan tuolloinkaan ollut. Kertaalleen laitetta käytettiin yhdellä latauksella myös kahden päivän yli, jolloin toisen päivän iltana akkua oli jäljellä noin 35 % melko maltillisella 3,5 h näytön päälläololla.
Kokonaisuudessaan totesimme iPhone XS Maxin akunkeston hyväksi, joskaan ei aivan markkinoiden terävimmän kärjen tasoiseksi. Kevyellä ja keskitasoisella käytöllä yhdellä latauksella pitäisi pärjätä suht vaivatta parin päivän yli ja testikokemuksien perusteella kolmekaan päivää ei välttämättä ole ongelma kevyellä käytöllä.
Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen selailua ja navigointia, nettiselailua, satunnaisia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä. Puhelinta käytettiin automaattisella näytön kirkkaudella.
Applen tuotepakkauksen mukana toimittama viiden watin (5 V, 1 A) peruslaturi on lähestulkoon vitsi, kuten jo artikkelin alussa sivusimme. On suorastaan kuluttajaa aliarvioivaa jättää pikalaturi pois reilusti yli tuhannen euron puhelimen vakiovarustuksesta, vaikka puhelin itsessään tukisi USB Power Delivery –standardin mukaista pikalatausta.
Vakiolaturin latausnopeus on suorastaan hävyttömän huono – puolessa tunnissa akku ei täyty tyhjästä edes 20 %:iin, tunnin lataamisen jälkeen akun varaus on noussut vasta kolmannekseen. Tyhjästä täyteen lataaminen kestää vakiolaturilla lähes 3,5 tuntia. XS-mallissa toimenpide onnistuu noin kolmessa tunnissa. Tehokkaammalla USB PD –pikalaturilla vauhti on aivan toinen – puolessa tunnissa XS Maxin akku täyttyy noin puolilleen. Pikalataukseen tarvitaan yhteensopivan laturin ohella myös Applen USB-C to Lightning -kaapeli, sillä pakkauksen mukana toimitettavalla vakiokaapelilla se ei onnistu.
Langattoman Qi-lataustekniikan tuki on iPhoneissa käytännöllinen lisä – hyvällä langattomalla laturilla latausnopeus on lähes samaa luokkaa langallisen vakiolaturin kanssa.
Yhteenveto
Siinä missä Apple otti iPhone X:n kanssa vuosi sitten aimo harppauksen eteenpäin muotoilullisesti, ovat tämänvuotiset XS-mallit jälleen ”vain” maltillisempi tekniikkapäivitys. Uudistukset ovat pääosin odotettuja, eikä varsinkaan uutta XS-mallia voi oikein suositella viimevuotisen X-mallin omistajille. XS Max tarjoaa sen sijaan iPhone 8 Plussan omistajille jo hieman aihetta harkinnalle. Apple ansaitsee myös tunnustuksen siitä, ettei pienikokoisempaa XS-mallia ole karsittu teknisesti suurempaan XS Maxiin nähden.
Kuten sanottua, ulkoisesti sekä iPhone XS:n ja XS Maxin toteutus on tuttua kauraa iPhone X:stä – Max toki tarjoaa tutun konseptin hieman suurempiin ulkomittoihin pakattuna. Kokonaisuus on arvokkaan ja laadukkaan tuntuisesti tehty, kuten tämän hintaluokan laitteilta toki sopiikin odottaa. XS Max ansaitsee tosin pienenpienen miinuksen väännellessä kuuluneista natinoista – tässä hintaluokassa rungon toivoisi jo olevan kova kuin kivi. Lasirakenne ansaitsee edelleen siltä osin kritiikkiä, että Apple pyytää takakuoren korjauksesta noin 600 euroa. IP68-suojaus on mukava ominaisuus, mutta takuuseen ei puhelinta sen nojalla kannata Applen mukaan kiikuttaa.
XS Maxissa myös suurinäyttöisten iPhonejen ystävät saavat vihdoin lähes reunattoman näytön ja modernin näytön ja ulkomittojen välisen kuvasuhteen. Muutos iPhone 8 Plussasta on huima. Kuvanlaadultaan AMOLED-näyttö on hyvä ja kirkkaudeltaan erinomainen. Näyttöloven koosta tulee hieman miinusta ja Apple ei tarjoa sen piilottamista mahdollistavia asetuksia Android-puhelimien tapaan. Perus-XS:n näyttö ei tarjoa oikeastaan mitään merkittävää uutta iPhone X:ään nähden.
Rautapuolella uusi A12-järjestelmäpiiri sementoi iPhonen asemaa jälleen yhä vahvemmin suorituskykyisimmän älypuhelimen paikalle. Suorituskykyparannukset ovat jälleen merkittäviä, joskaan ei mullistavia. Applen suorituskyky-ylivoimasta kertoo hyvin se, että vuoden takainen A11-piiri pärjää edelleen erinomaisesti tänä vuonna julkaistuille kilpailijoille.
RAM-muistin määrän nousu kolmesta neljään gigaan on mukava evoluutiollinen parannus, joskaan iPhone-mallien muistimäärät eivät koskaan ole olleet suoraan vertailukelpoisia Android-laitteiden kanssa. Hinnat alkaen –mallin 64 gigatavun tallennustila ei sen sijaan ole enää hyväksyttävä lähes 1200-1300 euron puhelimissa. Apple haluaa selvästi edelleenkin nyhtää asiakkailtaan kaiken irtoavan rahan kalliiden muistilisäysten muodossa.
iPhone XS Maxin akunkesto osoittautui parin viikon testijakson pohjalta varsin hyväksi. Akun kapasiteetti on suurin Applen puhelimien historiassa ja se riittää varsin hyvin päivän käyttöön myös aktiivisemmassa käytössä. iPhone XS:n akunkestoa emme päässeet käytännössä toteamaan, mutta XS Maxin ja iPhone X:n käyttökokemusten perusteella uskallamme arvella sen olevan myös hyvää tasoa. Miinusta ropisee onnettoman hitaasta viiden watin vakiolaturista, joka on suorastaan häpeällinen tämän hintaluokan puhelimien kaverina. Yleisen Qi-standardin mukaisesta langattomasta latauksesta tulee sen sijaan plussaa.
Kamerapuolella iPhone XS –mallit tarjoavat tasapainoisen ja helppokäyttöisen kokonaisuuden. Kuvanlaatu on hyvässä valossa suorastaan erinomaista ja heikossakin valossa markkinoiden parhaimmistoa. Myös videokuvan laatu on kamerapuhelimien huippua ja tuettuna ovat vihdoin myös stereoäänet. Miinusta kamera ansaitsee asetusten hankalasta toteutuksesta, manuaalikuvaustilan puutteesta ja RAW-kuvausmahdollisuuden uupumisesta.
iOS-käyttöjärjestelmän uusin 12-versio ei tarjoa tänäkään vuonna mitään mullistavia uudistuksia. Ulkoasu on pysynyt pitkälti samana viime vuoteen nähden. Viilauksia on lisätty sinne tänne ja monet niistä jäävät varmasti useimmilta käyttäjiltä huomaamatta. Merkittävimmistä uudistuksista mainittakoon parannettu ilmoitusvalikko, uuden hyvinvointiominaisuudet, Oikotiet-sovellus, Facetime-ryhmäpuhelumahdollisuus sekä monipuolisemmat tietoturvaominaisuudet. Plussaa tulee myös pitkästä päivitystuesta, josta Android-käyttäjät voivat vain haaveilla. Lisäksi tutkimusten ja asiantuntijoiden mukaan iOS on edelleen Androidia edellä käyttäjän yksityistietojen käyttöön ja tietoturvaan liittyvissä asioissa, vaikka etenkin jälkimmäisessä ero onkin hieman kaventunut viimeaikoina. Miinuksina iOS:n kustomoitavuus on edelleen paikoin suppeaa Android-puhelimiin nähden ja Apple tykkää edelleen tehdä tiettyjä valintoja käyttäjän puolesta. Myöskään yhden käden käyttö ei onnistu täysin sujuvasti suurinäyttöisellä iPhone XS Maxilla.
Uudet iPhone XS ja iPhone XS Max ovat yhdet markkinoiden ehdottomasti parhaista, elleivät jopa sopivilla kriteereillä painotettuina parhaat älypuhelimet tällä hetkellä. Valitettavasti Applen hinnoittelu alkaa kuitenkin olla karannut täysin käsistä, eikä jopa reilusti yli 1500 euroon nousevaa hintaa pysty enää mitenkään perustelemaan järjellä. Toki jos raha ei oikeasti ole este, iPhone XS –mallit ovat varteenotettava vaihtoehto huippuälypuhelinta hankkivalle, mutta muussa tapauksessa markkinoilta saa rahoilleen selvästi parempaakin vastinetta.
Plussaa
- Laadukkaan tuntuinen ja miellyttävästi pyöristetty rakenne
- iPhone XS:n näppärä koko
- Kuvanlaadultaan hyvä AMOLED-näyttö
- Näytön ja ulkomittojen välinen suhde markkinoiden parhaimmistoa
- IP68-suojaus varauksin
- A12-järjestelmäpiiri on ylivoimaisesti älypuhelinmarkkinoiden suorituskykyisin
- eSIM-tekniikka käytettävissä ensimmäisten joukossa
- Kameran helppokäyttöisyys ja kuvanlaatu kaikissa olosuhteissa
- Takakameran vakautettu 2x optinen zoomaus varauksin
- Erinomainen 4K-videokuvaus 60 FPS ruudunpäivitysnopeudella ja hyvällä äänenlaadulla
- Hyvä akunkesto
- Hyvät stereokaiuttimet
- Face ID –kasvojentunnistus varauksin
- Langattoman Qi-latauksen tuki
- Nopeasti toimiva käyttöjärjestelmä sujuvalla elenavigoinnilla
- iOS:n erittäin pitkä päivitystuki
- iOS:n Androidia tiukempi käyttäjätietojen suoja
Miinusta
- Erittäin korkea hinta
- 64 Gt:n tallennustila edullisimmassa mallivaihtoehdossa
- Ei muistikorttipaikkaa
- Ei kuulokeliitäntää eikä kuulokeadapteria pakkauksessa
- Dual-SIM hyödynnettävissä vain eSIM:n avulla
- iPhone XS Maxin yhden käden käytettävyys varauksin
- Hidas viiden watin vakiolaturi
- Molemmilta puolin lasinen kuorirakenne erityisen arka tiputuksille ja herkkä sormenjäljille
- Takuu ei kata kosteusvaurioita IP68-suojauksesta huolimatta
- iOS:n paikoittainen rajoittuneisuus Androidiin nähden
Minusta on aika turha minusta spekuloida noista toimituksen valinnoista ja muista. Ne ovat kuitenkin lopulta TOIMITUKSEN nk. "henkilökohtaisia" näkökulmia, eivätkä mitään absoluuttisia totuuksia, eikä toimituskaan niitä sellaisina minusta mainosta.
Jos toimitus antaa miinusta 64GB muistista ja sen laajennuksen hinnasta, niin jokainen täyspäinen lukija osannee itse arvioida, että onko miinus hänelle itselleen iso vai olematon perustuen omiin kokemuksiinsa. Esim. minä olen edellisen 3 vuotisen iPhonen käytön aikana saanut käytettyä n. 35GB tilaa, josta parikymmentä gigaa on kuvia jotka voisi deletoida / työntää pilveen säilöön ja gigatolkulla jotain käytännössä ilman käyttöä jääneitä appseja, jotka voisi deletoida jos jotain järkevää käyttöä sille tilalle olisi. En juuri jaksanut miettiä tilakysymystä saati harmitella, että on "vain" 64GB tilaa.
Ymmärrän kuitenkin hyvin jos joku kuvaa jatkuvasti 4K videota, että silloin haluaa todennäköisesti enemmän kuin 64GB tilaa luuriinsa.
Sama jättää pois kokonaan. Sit voi ostaa itelle sopivat kuulokkeet oman maun ja budjetin mukaan.
Akun vaihtohinta löytyy Applen huoltohinnastosta: iPhone-huollon hinnat – Apple-tuki
69 euroa XS-malleille, eli siis ihan kohtuullinen.
Juurikin näin ja koskee myös kaikista muista ominaisuuksista tehtyjä huomioita. Jutun tekijän tarkoituksena on lopulta tehdä ensisijaisesti mahdollisimman paljon ja paikkaansapitäviä huomioita laitteesta omaan ammattitaitoonsa ja kokemuksiinsa pohjaten. Lukija voi sitten valita seasta ne itselle tärkeät asiat.
Kiinnostais vaan näin oikeasti tietää, mikä asia kilpailijoilla on teknisesti selvästi paremmin?
Nojoo tuon olisi voinut muotoilla, että kilpailijat tarjoaa samantasoisia teknisiä ratkaisuja merkittävästi alemmalla hinnalla. Suurin kritiikki ainakin itsellä kohdistuu noiden laitteiden hävyttömään hintaan ominaisuuksiin nähden.
Jos hintaa on paikoitellen kolmasosa lisää verrattuna kilpailijaan, niin voisi olettaa saavansa aivan merkittävästi paremman puhelimen, mikä arvosteluiden perusteella ei toteudu.
Se on henkilökohtainen asia toteutuuko.
Itsellä on tänä vuonna ollut:
OP5T 550 euroa
P20 Pro 850 euroa
Note 9 1100 euroa
iPhone Xs Max 1449 euroa
P20 ja Note 9 on paperilla hyviä, mutta käytössä palautin sitten molemmat. P20:ssä oli bugeja, ja Note 9:ssä hiersi Samsungin bloatti niin paljon ettei vaan pystynyt. Eli Android-puolella paras luuri itselle oli 550 euron laite. Huonon kamera takia etsin noista em. luureista sopivaa mutta ei onnistunut.
Uuden iPhonen kohdalla ns. kotiinpaluu tuntuu ihan ok:lta. Kaikki toimii ja kamera on loistava. Hinta kirpaisee mutta samapa toi itselle, kun näistä saa käytettynäkin ihan hyvin rahaa. Ja olis omalta osalta melkosta tekopyhyyttä itkeä tämän työkalun hinnasta kun pöydällä istuu kymppitonnilla muuta atk:ta.
Pää kamera on kaikissa sama ja mitä tulee tuohon näyttöön, niin ei itselläni ainakaan ole mitään pahaa sanottavaa tuosta näytöstä. Varmaankin jälleen kerran yksi parhaimpia lcd -näyttöjä markkinoilla.
Ei ainakaan kaupassa hypistellessä hypännyt mitenkään silmille näytön laatu verrattuna Xs:ään, mutta en sen kummemmin etsinytkään eroja.
En tiedä sattuuko ympärilläni olemaan vain neuroottisia nörttejä kun suurin osa tuntuisi backuppaavan kuvansa tietokoneelle, ulkoisille kovalevyille yms. Varmaan nykyään vähemmistöä, mutta en nyt todellakaan sanoisi että joku 99% muka tuuttaisi kaikki kamansa suoraan pilveen. Ymmärryksen lisääntyessä en ihmettelisi vaikka ihmiset alkaisivat enemmänkin varomaan privaatti-informaationsa levittämistä ties minne. Hyvänä esimerkkinä on Syncthing-niminen open source-projekti, jota hoitaa käytännössä esim. tämän huushollin mobiililaitteiden ja muiden pikkuvehkeiden automaattisen synkronoinnin. Maksa mitään, on helppokäyttöinen ja alkumäärittelyn jälkeen voi unohtaa taustalle. Kannattaa kokeilla.
Samoin muistikortti olisi kiva siinä vaiheessa kun se puhelin on tipahtanut sinne kuraojaan ja ne kuvat+muu sälä sattuivatkin olemaan siinä oikkariin menneen puhelimen muistipiireillä eikä muistikortilla.
Tekeehän Apple varmaan bisnesmielessä jotain oikein kun rahaa tulee kuin roskaa, mutta hyvin vahva kotikenttätuki vääristää objektiivista tarkastelua. Mitä nyt äkkiä selailin, niin jenkeissä Apple/Android OS on noin 50-50, globaalisti 85-15. Näyttäisi siis siltä että Trumpistanissa on jokseenkin kunnia-asia ostaa se Apple vaikka talousnumeroiden ja varallisuusjakauman valossa se ei olisi kovin järkevää. Tätä patrioottisuutta vastaan Nokiakin aikanaan yritti, mutta harva on siinä onnistunut (japanilaiset nyt ehkä parhaiten). Pitkässä juoksussa vaan tarkoittaa tietysti heikompaa ostovoimaa kun on ostettava aina kaikessa se kalliimpi-god-bless-america-versio sen tarkoitukseen soveltuvan kustannustehokkaimman vaihtoehdon sijaan.
Mikä on kenellekin merkittävää, joidenkin mielestä Nokia 3:n jälkeen puhelimeen ei tule enää rahalla mitään merkittävää lisää.
Kuitenkin vaikka ihan vaan puhdasta vääntöä löytyy A12:sta melko lailla enemmän kuin Anteropuolelta.
Ja toisekseen pelkän ostohinnan tuijottaminen ei sekään ole järkevää. Katsoo mitä käytetyistä saa, niin arvonmenetys jopa nopeampaa Android lippulaivoissa kuin Ompuissa. Toki jos luuria pitää vaikka 5v niin vaikutus pienenee huomattavasti, mutta silloin taas softatuen kesto on aika oleellinen tekijä.
Kukin tyylillään, mutta jos minulta kysytään niin mikään ei ole niin hävyttömän ylihinnoiteltua, kuin high-end Android uutuudet, joiden hinnat uutena romahtaa puoleen vuodessa, ja käytettynä tietysti vielä alemmaksi. Keskitason luureissa Antero puolella alkaakin jos sitten löytyä vähän järkevämpää pakettia, joskin niitä pitäisi sitten verrata XR:ään.
Mielestäni korkea hinta on oikeutettu melkeen 2x paremmalla suorituskyvyllä, pitkällä käyttöiällä (päivitykset ja muutenkin kestävät laitteet) sekä yhdellä markkinoiden parhaista kameroista. Mitä muihin ominaisuuksiin tulee, niin ei niillä kilpailijoilla – kuten itsekin sanoit – ole (juuri) mikään teknisesti edellä. Sen saa vaan halvemmalla.
Hinnasta voidaan aina ulista. Jos nyt mietitään sitä, että esim. 1+ puhelimista sulaa käytettynä arvo alle puoleen vuodessa, kun taas Applella se jälleenmyyntiarvo on luokkaa 70-80% hankintahinnasta (riippuen kunnosta) vuoden jälkeen.
Erinomainen artikkeli paria puutetta luukuunottamatta:
1) videokuvaa tulisi kuvata kävellessä, jolloin näkisi miten vakautus toimii
2) synteettiset testit ovat niin lyhytaikaisia ettei se vielä kerro kuinka paljon throttlataan (esim. Pokémon GO:n pelaaminen ulkona GPS:ää käyttäen)
Kyllä nuo raskaammat testit saa sen puhelimen throttlaamaan hyvinkin nopeasti. Pokemon Go:n raskaudesta en osaa sanoa, mutta tuskin se nyt ihan samalla tavalla on raskas kuin nuo muutamat grafiikkatestit.
Tosin kun iOS:lle ei ihan kaikkia samoja testisovelluksia löydy kuin Androidille, niin vertailu on hiukan hankalampaa.
Ois kiva tietää miten tästä 2x suorituskyvystä hyötyy?
Kun se on vaan puhelin eikä mikään tietokone millä voi tehdä raskaita hommia.
Kun jo 200-300€ hintaluokasta löytyy luurit missä on jo kaikki ominaisuudet hyvällä tasolla.
Siitä alaspäin joutuu tekemään yhden jos toisenkin ominaisuuden kanssa kompromissejä.
Sitten taas jos lähdetään ylempiin hintaluokkiin niin aika vähän saa mitään extraa ottaen huomioon paljon joutuu rahaa laittaa enemmän pöytään.
Se on kyllä totta että jostain syystä omppu vehkeet pitävät hintansa sikahyvin. Vissiin vieläkin ihmisillä se kuva että ovat "laadukkaampi" kuin muut.
Android leirissä koko ekosysteemi ollut aina yks sekava sotku. Missä ei vieläkään varmuuskopio/palautus hommat ym. toimi kuin ios ja windows mobilen puolella.
Itseäni alkanut koko android tökkimään pahasti. Aloinkin tuossa vasta katsomaan vaihtoehtoja joita ei pahemmin ole, kun Applelle en rahojani anna.
Joten tulin vasta siirryttyä kuolleeksi julistettuun Windows 10 Mobileen.
Aikoinaan omistin Windows Phone 7 Nokialaisen mutta silloin windows käyttis oli kuraa puhelimissa. Eikä se 8 ollut sen parempi.
Mutta lopulta ms sai tuon Windows 10 Mobilen ulos mikä on suorastaan mahtava käyttis ja minkälainen windows phonen olisi pitänyt olla alunperinkin. Mutta se tuli liian myöhään…
Mutta itse menen nyt siis toistaiseksi Windowsilla. Toki tuo android luuri jää myös taloon, mutta saa jäädä varaluuriksi.
iPhone käyttäjistä kyllä pilveentuuttaus prosentti on todella korkea. Nimittäin näin tapahtuu defaulttina. Se pitää erikseen ottaa pois, että niin ei tapahdu.
Kyllä se nopeus kääntyy sellaseksi yleiseksi quality of life mukavuudeksi. Kaikki toimii nopeasti, käyttöliittymä vastaa jokaiseen sormenliikkeeseen millisekunneissa, nettiselailu toimii hyvin, kamera aukeaa nopeaa ja ottaa kuvia nopeaa.
Mut joo mulla on sama ongelma ku sulla. En Android leiriin lähde periaatteellisista syistä, niin vaihtoehdot on vähissä. Jos Jollan saa joskus hyvälle raudalle niin lähen kokeileen sitä. Nyt sen saa vain jollekki sonyn rimpulapuhelimelle.
En minäkään tee sillä nopeudella mitään, mutta 5v päästä kiitän itseäni. Mun mielestä tätä on ihan hyvä verrata tietokoneisiin. Jos ostat nyt uuden vs. Käytetyn. Sanotaan vaikka gtx 960+ joku i5 6500. Vs ostat uuden gtx 2060 ja uusimman i5. Vaikka sä et peleissäsi tarvitse sitä 2060 tehoa, on se 3 vuoden päästä samalla tasolla kuin gtx 960 nyt ja se gtx 960 on seriä.
Meinaat että se omppu toimii tai on ehjä ulkoisesti 5v päästä? 😉
Kun ainakin omasta mielestäni nämä nykymuodin lasiset takakannet ovat tyhmin idea koskaan.
Toki saadan nopeammin asiakas ostamaan uusi luuri.
Kyllähän se ehjänä pysyy kun ei suuremmin tiputtele tai muutenkaan kolhi. Ei se kuitenkaan mikään fakta ole että jos sulla on lasista valmistettu puhelin, että jokainen käyttäjä sitä paiskoo tai tiputtelee katuun.
Eiks tää youtube häiskä vasta pettyny, kun se lasikuori kestikin tiputtelua päänkorkeudelta asvaltille.
Ei mulla ainakaan puhelimet tuppaa hajoamaan. Käytän suojakuorta takakannen päällä nykyisessä kasissa. Eikä tää kyllä ole tippunutkaan kun sohvalta pari kertaa.
Edit. Eikä se ole valmistajan vika, jos käyttäjä sen laitteen pudottaa.
Tästä on tuoretta omakohtaista kokemusta, joten voin siihen pohjaten ottaa kantaa tuohon jälleenmyyntiarvon säilymiseen. Se on totta, että Applen puhelimissa se on markkinoiden parasta, etenkin kun puhutaan prosentuaalisesta arvonlaskusta. Mutta sitten kun otetaan huomioon absoluuttinen hinnan putoaminen etenkin näillä nykyisten mallien hinnoilla, ei asia ole ihan niin yksioikoinen.
Otan esimerkiksi io-techin viime vuoden iPhone X -testikappaleen, josta maksoimme uutena vuosi sitten 1179 euroa. Noin 11 kuukautta myöhemmin myimme laitteen ja saimme siitä noin 60 % alkuperäisestä hinnasta, joka oli markkinoita tutkailtuani mielestäni ihan hyvä hinta myyjän kannalta. Jos samaan tarkasteluun otetaan esimerkiksi Samsungin viime vuoden Galaxyu S8 -malli, joka maksoi uutena edullisimmillaan 829 euroa (Hinta.fi), olisi siitä saanut arvioni mukaan vajaa vuosi lanseerausta myöhemmin noin 350-400 euroa, eli absoluuttlinen rahallinen arvonlasku olisi hyvin samaa luokkaa iPhone X:n kanssa.
Kiitoksia :tup:
Kuvanvakautuksen (OIS) toiminnasta on itseasiassa esimerkki kävelyn muodossa ensimmäisen videon lopussa. Raskaammat synteettiset testit puolestaan kertovat kyllä hyvin puhelimen throttlaamistaipumuksista, etenkin kun niitä ajetaan useamman kerran peräkkäin. A12-piirin hidastumistaipumuksista on myös maininta artikkelin suorituskykyosiossa.
En kyllä allekirjoita tuota, että 200-300 euron hintaluokasta löytyy kaikki ominaisuudet kompromissitta. Sanoisin, että tiskiin pitää lyödä se noin 500 euroa, että säästyy suuremmilta kompromisseilta, mutta silloinkaan kaikki ominaisuudet eivät vielä yllä parhaimpien tasolle, esimerkiksi jos on spesifejä vaatimuksia vaikkapa kameran suhteen.
Pienenä huomiona tämähän on lopulta hyvin tuore juttu käyttöliittymän ja moniajon osalta. Vielä viime vuotisten iPhone-mallien totesin vertailuissa jäävät nopeimpia Android-lippulaivamalleja jälkeen peruskäytön nopeudessa. Nyt iOS 12:n myötä puntit ovat tasoittuneet, kun Apple on tehnyt parannuksia käyttöjärjestelmän nopeuteen. Raskaampien sovellusten käynnistymisnopeudessa Apple on pärjännyt jo aiemmin.
Yksittäinen pudotustesti ei nyt kuitenkaan tarkoita automaattisesti sitä, että laite kestäisi huoletta pudottelut. Ennemminkin voi lähinnä tehdä johtopäätelmän, että nykylasit saattavat kestää paremmin, kuin voisi odottaa. Kyllä YouTubesta niitäkin pudotustestejä löytyy, joissa iPhone XS:t hajoavat heti ensimmäisellä tai toisella pudotuksella. Eli ei se lasikuori mikään optimiratkaisu puhelimeen ole, etenkin jos sen vaihtaminen uuteen tehdään erittäin työlääksi ja kalliiksi.
Kyllähän se nyt lähtökohta pitäisi olla, että laite suunnitellaan käyttötarkoitukseen sopivaksi. Eli jos laite on tarkoitettu päivittäin jatkuvasti mukana kuljetettavaksi, niin sen rakenteessa pitäisi ottaa mahdollisimman hyvin huomioon myös vahinkotilanteet, vaikka laitetta ei olisikaan tarkoitettu pudotettavaksi tai kolhittavaksi.
Minun kokemuksen mukaan Androidin käyttöliittymä ei ole ikinä ollu yhtä sulava kuin iPhonejen. Esim. Kun draggaat jonku valikon vaikka niin se valikko iPhonessa seuraa sun sormea todella lagittomasti ja tarkasti. Androidissa se huitelee missä sattuu jäljessä tai edessä, huonoimmassa tapauksessa se ei seuraa sun sormea ollenkaan vaan ns. laukaisee sen valikon ja se ponnahtaa esiin vaikka peruuttaisit gesturen palauttamalla sormen takasi.
Sama pätee kaikkeen scrollailuun ja selailuun. Se on vain sulavampaa iPhonella.
Tuossahan on nyt sitten ehkä ennemminkin kyse kosketuksentunnistuksen toiminnasta kuin järjestelmäpiirin suorituskyvystä. Applellahan on näissä uusissa malleissa tuo 120 Hz kosketuksentunnistus, joka varmasti tarjoaa etua tuossa asiassa, jos käyttäjä sitä arvostaa.
Itsellä on tässä pöydällä nyt rinnakkain iPhone XS Max ja OnePlus 6, joissa ero esimerkiksi valikoiden selaus-/liukuefektien suhteen on hyvin olematon – en kyllä pysty toteamaan kummassa on responsiivisempi.
Edit. väärään paikkaan
Kyse voi olla siitä miten käyttöliittymälle allokoidaan resursseja tai jostain muusta. Sillä ei ole käytännön väliä millä teknisellä ominaisuudella siihen päässään. Vaan lopputuloksella.
En ole OnePlus 6 ite kokeillut. Pitäis päässä testaan kuinka hyvän ne on siitä saaneet.
Vois pyörähtää jossain liikkeessä vähän scrollittelemassa.
Tää on sellanen fiilispohjanen mittari. Voi olla, että epäonnistuin kuvailemaan sitä ja puhutaan eriasiasta.
Joo, ei nyt sinänsä ole tarkoituksena nollata havaintojasi ja tuntemuksiasi, vaan ennemminkin oli tarkoituksena tuoda esille, ettei niitä voi yleistää koskemaan kaikkia Android-laitteita. En kiistä yhtään, että jos on erittäin tarkka tietynlaisen responsiivisuuden suhteen, etteikö iPhone & iOS -yhdistelmä voisi olla paras ratkaisu omiin mieltymyksiin ja tarpeisiin.
Täähän se on hankalaa ku Androideja on noin vajaa miljoona erilaista ereiltä valmistajilta. Mutta en tosin ole uusimpia kokeillut se myönnettäköön.
Toki näin, enkä tarkoittanut sitä, että tuo lasinen rakenne olisi hyvä ratkaisu. Valmistajat menee tässä aika paljon varmaan ulkonäkö, langaton lataus ja pito/kylmyys edellä vrt. Metalli.
Alunperin kommenttini tarkoitus oli se, ettei suinkaan lasinen takakuori tarkoita sitä, että se puhelimen käyttöikä oisi lyhyempi. Eikä se puhelin kaikilla putoa, vaikka sitä useamman vuoden käyttäisikin. Eikä se säröinen takakuori vaikuta edes puhelimen toimintaan. Omasra mielestä tuosta lasisesta kuoresta saa ja pitää edelleen antaa – näissä arvosteluissa.
Osa noista on linjassa muiden arvostelujen kanssa.
Mm. Facebook ja Whatsapp käyttää kaikki tehot vaikka supertietokoneesta, nuo ei lagita niin pahasti.
Tämä liittyy isolta osin myös mobiilioperaattoreiden kilpailuun. Suomessa puhelinliittymät ovat uskomattoman halpoja.
Jenkeissä on aivan normaalia maksaa luokkaa $100/kk mobiililiittymästä. Silloin operaattorilla on varaa paketoida sinne sisään sellainen luuri joka myy liittymän mahdollisimman tehokkaasti…
ja no, se nyt sattuu olemaan yleensä iPhone
Ja jos operaattori laittaa galaxy s9 liittymän myyntiin $89/kk hinnall ja viereen iPhone-liittymän $99/kk, niin aika moni maksaa sen kympin lisää kuussa jolla saakin rahoitettua kahdessa vuodessa sen iphonen lisähinnan.
Akkuosioon on nyt päivitetty latausnopeustaulukko vakiolaturilla:
Tuo vakiolaturi ja piuha ovat kyllä jotain niin säälittävää. Meillä on nyt taloudessa kahden edellisen iphonen laturit ja piuhat alkuperäisissä laatikoissaan koskemattomina, kun ei noilla tee mitään.
Olisivat ehdottomasti saaneet paketoida mukaan USB-C – lightning piuhan ja jonkun USB-C laturin. Mieluusti PD laturin, mutta edes jonkun 2.2A 5V peruslaturin.
Hei kaikki iPhone-"kriitikot" kertokaa mihin Android-puhelimeen saa uusimmat päivitykset n. 5v, niin katsotaan sen jälkeen sitä puhelimen hintaa ja muita ominaisuuksia. T: iPhone 6S omistaja jolla on IOS 12.1 puhelimessa ilman roottauksia ja muuta mustaa magiaa!
Monelle ne päivitykset ovat vain yksi ominaisuus muiden joukossa. Joillekin ensisijaisen tärkeä, toisille ei lainkaan. Osa peruskäyttäjistä jopa karsastaa päivityksiä (nimim. asentelin juuri siskoni puhelimeen jonossa olleet viisi päivitystä putkeen). Toiset eivät edes kaipaa päivityksiä kuin parin vuoden käyttösyklin ajaksi.
Ihan sama asia kun sanoisit, että "Hei kaikki xxx -kriitikot, kertokaa mihin xxx-puhelimeen saa paremman xxx-ominaisuuden kuin laitteeseen xxx, niin katsotaan sitten sitä puhelimen hintaa ja muita ominaisuuksia. Tyhjiin kohtiin voi lisätä haluamansa valmistajan, käyttöjärjestelmän, ominaisuuden yms.
Miksei saa olla kriittinen suurta ja mahtavaa omenaa kohtaan? Kun kaikissa noissa on aina jotain huonoa. Ei ole täydellistä tuotetta.
Tietoturvapäivityksistä että MS on ykkönen ja Apple kakkonen ja Android kaukana kolmosena (jollasta ei tietoa).
Androidi pärjäisi paremmin jos valmistajat haluaisivat, mutta ne haluavat mielummin myydä sulle uuden luurin :facepalm:
Missä tietoturvapäivityksissä MS on ykkönen? Applellä tuki on mobiililaitteissa 5 vuotta ja esim. iPhone 5S ja iPad Air tapauksissa 6 vuotta.
Laitteen hintaa kannattaa laskea pitkä tuki esim. tietoturvapäivitykset. Sitten myös alkuperäisten varaosien saanti. Oma ikivanha iPhone 5 siirtyi vanhentuneisiin tuotteisiin juuri äsken. Ei saa enään varaosia.
Apple: iPhone 5 on nyt vanhentunut – ei enää tukea korjauksille
Meillä nykyihmisillä on lähes kaikki tieto puhelimissa! Puhelin johon ei tule (tietoturva)päivityksiä on mielestäni turha puhelin. Apple tarjoaa päivityksiä laitteilleen n. 5v joka sai itseni hyppäämään pois Android kelkasta.
En tietoturvan merkitystä olekaan missään nimessä väheksymässä. Fakta vain on, ettei se kaikilla ole prioriteettilistan kärjessä. Fakta myös on, että useimmissa lippulaivapuhelimissa se on riittävää tyypillisen eliniän ajan. Apple on tällä osa-alueella ehdoton ykkönen ja ansaitsee siitä tunnustuksen. Android-puolella yhtä pitkä päivitystuki ei todennäköisesti olisi edes mahdollista toteuttaa.
Samanlailla MS päivittää tietoturva juttuja Windows 10 Mobilella kuin normi Windows 10:n.
Toki ens vuoden lopussa se loppuu kun virallisesti Windows Phone juttu silloin kuopattu.
Että esim. niinkin vanha luuri kuin Nokia Lumia 930 vuodelta 2014 saa hienosti päivityksiä.
Iphone 5S vuodelta 2013 saa vielä hienosti päivityksiä. Joten miten MS on ykkönen eikä Apple?
Huoh. taidat olla täys Apple fan boy kun pitää yrittää todistaa että oma brändi on paras.
Minä kerroin vain yhden esimerkin.
Mutta löytyy noita vanhempiakin Windows Phoneja mihin päivityksiä vielä virtaa esim Lumia 925 vuodelta 2013.
En tunne noita MS puhelimia, mutta mikä windows versio tuossa lumia 930 on? Jos 1607 niin se tuki on päättynyt.
Microsoft päätti Windows 10 Mobile -puhelinten 1607-version tuen – ei enää edes tietoturvapäivityksiä
Creators Update versiota ei saanut lumia 930 versioon.
The Windows 10 Mobile Creators Update is only coming to 13 eligible handsets
Menee vähän offtopic jutuksi…
Sinähän se menit väittämään ilmeisesti puuta heinää.
Support status Unsupported as of July 11, 2017 lukee wikipediassa tuosta Windows Mobilen 8.1 versiosta jota tuo puhelin ilmeisesti käyttää?
Nokia Lumia 925 – Wikipedia
Windows Phone 8.1 – Wikipedia
Ilmeisesti tuo on puhelimen viimeisin versio.
Mulla sattuu olemaan just kädessä:
Malli: NOKIA Lumia 925
Ohjelmisto: Windows Phone 8.1 Update
Käyttöjärjestelmäversio: 8.10.14226.359
Ei ainakaan "tarkista päivitysten saatavuus" löydä uudempaa.
Niin jos ei päivitä sitä Windows Phone 8.1 käyttistä 10:ksi 😉
Lopetellaanpas sitten tässä ketjussa Windows-luurien päivitysten pähkäileminen. Kovinkaan relevantti mobiilikäyttis ei jokatapauksessa ole enää kyseessä :geek:
En minäkään nyt sanoisi että ostamalla iPhone XS:n säästää, mutta pointti oli se mitä esimerkkisi vain vahvistaa; Ompun huippumallien käyttö ei ole yhtään sen kallimpaa kuin Android lippulaivojen. Molemmissa tapauksissa sait sen ~400€ vuodessa kaivaa kuvetta jos haluat pitää uusinta luuria.
Jos tarkastellaan kahta vuotta niin tilanne ei juuri muutu:
Swappie maksaa suoraan hinnat-alkaen iPhone 7:stä 265€/220€ (hyvä/kohtalainen kunto) uusi maksoi julkkarissa 779€ (arvonmenetys 514-559€) .
Galaxy S7 maksoi julkkarissa 749€, en äkkiseltään löytänty huuto.netistä yli 155€ myytyä lähiajoilta (arvonmenetys 599€).
Eikä Samppa minun käsittääkseni ole edes mitenkään pahimmasta päästä hintansa menettäjiä noin merkkinä.
Olen vähän eri mieltä siitä, että softatuen kesto olisi vain yksi ominaisuus muiden joukossa.
Muiden ominaisuuksien vanheneminen ei kuitenkaan tee puhelimestä käyttökelvotonta jos omat laatuvaatimukset ei nouse, Orggis iPhonen tai Galaxy S:n kamera ottaa edelleen ihan yhtä hyviä kuvia kuin uutena jos vaan linssi on naarmuton. Sen sijaan tuon aikaisella softalla luuria ei voi käytännössä käyttää enää, vaikka silloinen tekninen taso muuten riittäisi.
Ja päähän ammuttu luoti ei aiheuta mitään terveysongemia tyypillisen elinajan puitteissa :). Ei puhelimiin ole mitään niin radikaalia uutta tullut vaikkapa 5 vuoden aikana, etteivätkö tuon ikäiset luurit olisi ihan käyttökelpoisia edelleenkin, jos softatukea ei vaan olisi lakkautettu.
En kyllä keksi yhtäkään syytä miksi Android puolella softaa ei voisi tukea yhtä pitkään tai vaikka pidempään kuin ompuissa. Eri asia onko kannattavampaa businesta nopeuettaa luurien vanhenemista huonolla softatuella, mutta eikös sen pitänyt olla niin että:
Kyllä minä sanoisin mieluumminkin, että Anteroissa päivitysten toteuttaminen on nihkeää, koska siihen ei ole panostettu. Jos se olisi ollut alusta asti Googlella ja valmistajilal korkealla prioriteettilistalla, niin softa ja mallistosuunnittelussa olisi tehty asioita eri tavalla.
Käsittääkseni Qualcommin piirisarjat ja niiden elinkaaret ovat vaikuttaneet paljonkin ainakin aiemmin, edellisen sukupolven Snapdragoniin on ollut hankala tuoda päivitystä käyttöjärjestelmään joka pyörii nykyisellä Snapdragonilla. Mutta toki tuota asiaa koitetaan koko ajan viedä eteenpäin Treblen yms. avulla.
Android ja iOS-luurit on hurjasti tasapäistyneet viime vuosina mutta siitä ei pääse mihinkään että päivitysten saatavuus ja ohjelmistojen laatu ovat suurelle osalle käyttäjistä jo yksinään sellainen asia joilla pelkästään voi perustella iOS-leirissä pysymisen.