io-tech kokeili HMD Globalin edullista Nokia 5.1 -älypuhelinta.

Nokia 3.1:n kanssa samaan aikaan toukokuun lopulla Moskovassa julkaistu Nokia 5.1 asemoituu HMD Globalin tuotemallistossa alemman hintaluokan laitteisiin. Nokia 5.1 on sijoitettu varsin kilpailtuun 200 euron hintaluokkaan.

Nokia 5.1 saapui Suomessa myyntiin elokuun alussa. Puhelimen suositushinta on 229 euroa. Hinta.fi -palvelun mukaan laitteen nykyhinta on jo hieman tippunut ja halvimmillaan laitetta löytää noin 200 eurolla.

Syksyn älypuhelintestiruuhkasta huolimatta ehdimme ottaa Nokia 5.1:n lyhyeen kokeiluun muiden arvosteltavien laitteiden välissä. Tässä artikkelissa tutustumme puhelimeen lyhyemmän kokeiltua-juttutyypin muodossa.

Pakkaus ja sen sisältö

Nokia 5.1 toimitetaan varsin tyypillisessä pahvilaatikossa, jonka päällä on HMD Globalille tyypillinen värikäs kuva puhelimesta sekä mallinimi ja Android One -logo. Pakkauksen sisällä on puhelimen ohella eri kielille käännetyt pikakäyttöohjeet, viiden watin peruslaturi, micro-USB-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä perinteiset nappikuulokkeet.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

HMD Global jatkaa Nokia 5.1:n muotoilun kanssa samalla linjalla kuin Nokia 5 -edeltäjämallissa. Laite luottaa vahvasti pyöristettyihin muotoihin aivan kuten edeltäjänsä. Rakenne näyttää ja tuntuu jämäkältä ja laaduntuntu on yksi Nokia 5.1:n valttikortteja, kun sitä verrataan muihin samassa hintaluokassa kilpaileviin puhelimiin.

Fyysiset mitat (suluissa Nokia 5):

  • Ulkomitat: 151,1 x 70,7 x 8,2 mm (149,7 x 72,5 x 8 mm)
  • Paino: 180 g (160 g)
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 73,1 % (68,7 %)

Nokia 5.1:n kuorimateriaalina on käytetty 6000-sarjan alumiinia ja se myös näkyy sekä tuntuu laitetta käsiteltäessä. Puhelin istuu käteen mukavasti, kiitos reilusti pyöristettyjen reunojen. Rakenteen toteutus muistuttaa huomattavan paljon vanhaa Nokia 5:sta. Ulkomittojen osalta Nokia 5.1 on pituussuunnassa kasvanut muutamalla millillä, mutta leveys on kaventunut merkittävät 2,5 mm ja paksuutta on tullut 0,2 mm lisää.

Nykymittapuulla Nokia 5.1 on kooltaan varsin fiksun kokoinen älypuhelin. Näytöksi valittu 5,5 tuuman 18:9-kuvasuhteen paneeli ei ehkä ole aivan viimeisimpien trendien mukainen, mutta tässä hintaluokassa on vielä useita vieläkin vanhempaa 16:9 kuvasuhdetta käyttäviä laitteita. Näytön ja ulkomittojen suhde on myös parantunut reilulla viidellä prosenttiyksiköllä Nokia 5 -puhelimeen verrattuna.

Nokia 5.1 alumiininen takakansi on simppelin tyylikäs. Pudotuskestävyydeltään alumiini on huomattavasti parempi vaihtoehto lasiin verrattuna, eikä se ole yhtä herkkä sormenjäljille. Takakannen alumiini jatkuu aina pyöristetyille reunoille asti ja sulautuu lähes saumattomasti etupuolella olevaan näyttöön. Alumiinipinta tarjoaa myös kohtuullisen pidon, tosin kuivemmilla käsillä takapinta sekä laitteen sivut tuntuvat huomattavasti liukkaammilta.

Nokia 5.1:n näytön ala- ja yläpuolelle on jätetty nykymittapuulla kohtalaisen leveät reunakaistaleet. Näytön alapuolen kaistaleeseen ei ole sijoitettu Nokia 5:ssä olleita navigointipainikkeita, vaan navigointipainikkeet on toteutettu näyttöön ohjelmallisesti. Puhelimen alapäädystä löytyy laitteen monokaiutin sekä micro-usb-portti latausta ja tiedonsiirtoa varten.

Näytön yläpuolella sijaitsevaan kaistaleeseen on sijoitettu kahdeksan megapikselin etukamera, kuuloke sekä Nokia-logo. Puhelimen yläpäädystä taas löytyy nykyisin harvinaisempi 3,5 mm ääniliitäntä.

Nokia 5.1 on muiden Nokia-puhelinten tapaan Dual SIM -puhelin. Puhelimen sivulta löytyvät kaksi erillistä kelkkaa sisältävät paikan kahdelle nano-SIM-kortille sekä oman paikan microsd-muistikortille sisäisen tallennustilan kasvattamiseksi.

Rautapuolella Nokia 5.1 sisältää Mediatekin Helio P18 -järjestelmäpiirin. Helio P18 on kahdeksanytiminen ja sen tulisi tarjota noin 40 % enemmän tehoa verrattuna Nokia 5:n sisältämään Snapdragon 430 -piiriin. Graafisesta suorituskyvystä vastaa Mali-T860 MP2 -grafiikkasuoritin.

Suomessa myytävä versio sisältää kolme gigatavua keskusmuistia sekä 32 gigatavua tallennustilaa, jota on mahdollista kasvattaa muistikortilla.

Tekniset ominaisuudet

  • Mediatek Helio P18 -järjestelmäpiiri (4 x 2,0 GHz Cortex-A53 & 4 x 1,2 GHz Cortex-A53, Mali-T860 MP2)
  • 3 gigatavua RAM-muistia
  • 32 gigatavua eMMC 5.1 -tallennustilaa, muistikorttipaikka (max. 128 Gt)
  • LTE Cat.4 (150/50 Mbit/s)
  • WiFi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.2, GPS, NFC, FM-radio
  • 2970 mAh akku, micro-USB 2.0

Nokia 5.1:n uusittu 5,5 tuuman IPS LCD -näyttö on saanut pienen kasvojenkohotuksen myös tarkkuuden osalta. Näytön tarkkuus on nyt 1080 x 2160 pikseliä ja se käyttää 18:9-kuvasuhdetta. Resoluution nosto on tervetullut parannus edeltäjämallin 720p-tason näyttöön.

Näytön tekniset ominaisuudet

  • 5,5-tuumainen 18:9 IPS LCD -näyttöpaneeli
  • 1080 x 2160 pikseliä, 439 PPI

Nokia 5.1:n näyttö on tässä hintaluokassa varsin laadukas. Kirkkautta näytössä on mukavasti, muttei kuitenkaan tarpeeksi aivan kirkkaimmille keleille. Näytön värimaailma on hieman kylmään kallellaan ja sivusta katsottaessa näytössä on nähtävissä värien taittumista siniseen.

 

Kamera

Nokia 5.1:n takakamera on sijoitettu aivan takakuoren yläosan keskelle. Itse kamerasensori ja sen apuna oleva kaksisävyinen tupla-LED-kuvausvalo ovat sijoitettu omaan kehykseensä, joka nousee hieman takakuoren pinnan yläpuolelle. HMD Global ei ole toteuttanut vielä tähän hintaluokkaan kaksoiskameraratkaisua.

Kamerakehikon alapuolelle on asennettu laitteen sormenjälkitunnistin. Tunnistimen sijainti on juuri oikea ja sormi osuu tunnistimelle luonnollisesti.

Kameran tekniset tiedot:

  • 16 megapikseliä
  • f2.0-aukkosuhde
  • PDAF-automaattitarkennus
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 1080p 30 FPS

Nokia 5.1:n kamerasovellus on hyvin yksinkertaistettu ja siitä löytyy vain perustoiminnot. Etsinnäkymä koostuu laukaisinpainikkeesta ja video- sekä still-kuvaustilojen valinnasta. Kuva-albumille on oma pikakuvakkeensa, jossa näkyy aina viimeiseksi otettu kuva. Kuvaustilaa voi vaihtaa vasemman alakulman valikkopainikkeen takaa. Etsinnäkymän vasempaan laitaan on sijoitettu joitain tarpeellisia pikakuvakkeita esimerkiksi salamalle ja HDR-tilalle.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Hyvässä valossa Nokia 5.1 tuottaa ihan kelvollista jälkeä. Yksityiskohtia kuviin tallentuu mukavasti ja värimaailma on luonnollista ja dynamiikka on vielä tässä hintaluokassa kelvollista. Kameran heikkoudet tulevat esille hämärässä.

Heikossa valaistuksessa kuvista tulee kauttaaltaan hyvin pehmeitä ja kokonaisilme on hyvin suttuinen. Yksityiskohtia kuviin tallentuu vähäisessä määrin ja kuvien käyttökelpoisuus muualla kuin sosiaalisessa mediassa on kyseenalaista.

 

Käyttöjärjestelmä, käyttöliittymä ja suorituskyky

Nokia 5.1 kuuluu muiden HMD Globalin puhelimien tapaan Googlen Android One -ohjelmaan. Nokia 5.1 käyttää edellen vanhaa Android 8.0 -käyttöjärjestelmäversiota, eikä sitä ole päivitetty edes 8.1 versioon. Aikaisemmin Mediatekin piirillä varustetut puhelimet ovat joutuneet kärsimään hitaammista päivityksistä verrattuna Qualcommin piireillä varustettuihin Android One -puhelimiin. Android 9.0 Pie -päivityksen tulosta ei ole vielä toistaiseksi virallista tietoa, mutta sitä kannattanee odotella vasta ensi vuoden puolella.

Nokia 5.1 saapui io-techin testattavaksi jo syyskuussa, mutta testikiireiden takia puhelimeen päästiin tutustumaan vasta lokakuun puolivälin aikoihin. Nokia 5.1 oli käytössä aina silloin tällöin muiden arvostelulaitteiden lomassa, joten täysin kokonaisvaltaista kuvaa ei tällaisella lyhyellä käytöllä päästy muodostamaan.

Alle 200 euron hinnalla myytävän Nokia 5.1:n suorituskyvystä ei tässä hintaluokassa löydy moitittavaa. Aikaisemmalla Nokia 5:llä käytössä ollut vanha Snapdragon-piiri aiheutti käyttöliittymän selauksessa välillä pientä pätkimistä, mutta Nokia 5.1:llä tälläistä ongelmaa ei havaittu. Suorituskykytesteissä Nokia 5.1 on prosessorin osalta Geekbench-testin mukaan noin 15-25 % nopeampia, mutta grafiikkapuolella lähes 50 % huonompi, kiitos korkeamman näytön resoluution. Raskaampien pelien pelaamiseen Nokia 5.1:tä ei voi siis suositella.

Tässä hintaluokassa olisikin ollut mielenkiintoista nähdä esimerkiksi Qualcommin Snapdragon 636- tai 632 -piiri, jotka olisivat jo aivan eri suorituskykyluokassa Mediatekin Helios P18:aan verrattuna. Tällöin Nokia 5.1 olisi esiintynyt omassa hintaluokassaan huomattavasti paremmin edukseen.

 

Yhteenveto

Nokia 5.1 sijoittuu erittäin kilpailtuun 200 euron hintaluokkaan, joka saattaa olla puhelimen suurin ongelma. Nokia 5.1 ei ole missään tapauksessa heikko puhelin, vaan ongelma löytyy kilpailijoista, joilta löytyy samaan hintapisteeseen teknisesti edistyneempiä puhelimia. Samalla se saa kilpailijoikseen myös HMD Globalin muita malleja, kuten Nokia 6.1:n joka on nykyisellään vain muutaman kympin kalliimpi. Tuolla lisäpanostuksella saa jo mm. USB-C-liittimen, tuen pikalataukselle ja huomattavasti enemmän tehoa.

Pahimmiksi ulkopuolisiksi kilpailijoiksi voinee nostaa Xiaomin Mi A2 Liten ja Motorola Moto G6:n. Molemmat puhelimet tarjoavat huomattavasti paremmin tuetun järjestelmäpiirin ja aivan eri tasolle yltävän graafisen suorituskyvyn. Toisaalta HMD Global on onnistunut tuomaan laitteille päivitykset huomattavasti useimpia kilpailijoitaan nopeammin, joka on selkeä valttikortti muihin verrattaessa.

Jos tärkeimpänä asiana pitää nopeasti ja usein tulevia päivityksiä, voi Nokia 5.1:stä suositella lähes varauksetta. Kokonaisuutena puhelimen vahvuuksina on laadukas rakenne ja muotoilu, mutta samalla puhelin jää muilta osin hiukan mitäänsanomattomaksi, kun vastaan astuu muiden valmistajien samassa hintaluokassa liikkuvia laitteita.

Plussaa

  • Laadukas rakenne
  • Kompakti koko
  • Puhdas Android One -käyttöjärjestelmä

Miinusta

  • Järjestelmäpiirin vaikutus päivityksiin varauksin
  • Grafiikkasuorituskyky
  • Ei USB Type-C-liitintä
  • Vanha Android 8.0 -käyttöjärjestelmä
  • Kameran kuvanlaatu hämärässä

 

This site uses XenWord.
;