Testasimme Asuksen uuden pienikokoisen ZenFone 8 -huippumallin.

Asus on valmistanut jo muutaman vuoden ajan varsin päteviä puhelimia high-end-luokkaan, mutta suurempi markkinamenestys on silti karttanut yritystä osin heikon saatavuuden sekä ainakin Suomessa vaatimattoman markkinoinnin seurauksena.

Tämän vuoden ZenFone-mallisto näki päivänvalon toukokuun 12. päivä, eli kolmisen kuukautta aiemmin kuin viime vuonna. Tällä kertaa Asus julkisti kaksi toisistaan poikkeavaa mallia – ZenFone 8:n ja ZenFone 8 Flipin. Uutuuksista ensin mainittu on täysin uusi malli, kun taasen ZenFone 8 Flipin pohjana on viimevuotinen ZenFone 7 -malli. Asus kutsuu ZenFone 8 -mallia malliston lippulaivaksi.

ZenFone 8:n lähtöhinta Suomessa on 699 euroa (8 & 128 Gt). 8 & 256 Gt muistivariantti kustantaa 749 euroa ja 16 & 256 Gt huippuversio 829 euroa. Ulkomailla on saatavilla myös muita muistivariantteja.

Tässä artikkelissa tutustutaan ZenFone 8 -perusmalliin runsaan kahden viikon käyttötestijakson pohjalta. ZenFone 8 Flip testataan myöhemmin omassa artikkelissaan.

 

Pakkaus ja oheistarvikkeet

ZenFone 8:n hillityn harmaanvärisessä pakkauksessa on puhelimen lisäksi seuraavat tarvikkeet:

  • ohjekirjanen
  • korttikelkan avaustyökalu
  • musta kovamuovinen suojakuori
  • USB-C – USB-C -kaapeli
  • 30 W verkkovirtalähde

Suojakuori on muotoiltu niin, että se suojaa puhelinta kyljistä ja kulmista, mutta jättää päädyt avonaisiksi. Pikku miinuksena kuori nousee reunoilta hieman näytön pintaa korkeammalle ja kova terävähkö reuna hankaloittaa hieman näytön reunoilta tehtäviä pyyhkäisyeleitä.

 

Rakenne ja tekniset ominaisuudet

Heti ensimmäisenä ZenFone 8:ssa huomio kiinnittyy nykymittapuulla pieniin ulkomittoihin, eikä ihme, sillä laite on rakennettu 5,9-tuumaisen näytön ympärille. Asus kertoo halunneensa luoda nykypäivänä vähäiselle huomiolle jääneeseen kokoluokkaan pienikokoisen mutta suorituskykyisen puhelimen. Asus kertoo tutkineensa eri kokovaihtoehtoja ja ottaneensa tavoitteeksi alle 150 mm pituuden ja 70 mm leveyden. Yrityksen mukaan puhelimesta olisi voinut tehdä vieläkin pienemmän, mutta silloin olisi jouduttu karsimaan suorituskyvystä ja ominaisuuksista.

Etupuolelta ZenFone 8 on varsin geneerisen näköinen ja se erottuu markkinoiden muista high-end-puhelimista lähinnä tavanomaista leveämmistä näytön reunoista, joihin puhelimen pieni koko on ainakin osasyynä. Myös takakuoren osalta Asus on päätynyt suorastaan hämmentävän mitäänsanomattomaan muotoiluun.  Epäinnostavan funktionalistinen muotoilu saa jatkoa myös väriosastolla, sillä tarjolla on ainoastaan testikappaleemme hillityn tumma Obsidian Black sekä helmiäismattahopea Horizon Silver. Itse jäin kaipaamaan viime vuoden tyylikästä sinistä.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 148 x 68,5 x 8,9 mm
  • Paino: 169 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 82,9 %

Käsituntumaltaan laite on miellyttävä, sillä melko pyöristetyt muodot istuvat mukavasti kouraan ja paksuutta on keskivertoa enemmän. Nykymittapuulla pienestä koosta johtuen yhden käden käyttö on poikkeuksellisen sujuvaa ja näytön yläreunaan osumista voi avustaa vielä iOS-tyyppisesti näkymän ”pudottamisen” mahdollistavalla yhden käden tilalla.

Koon puolesta parhaat vertailukohdat nykymarkkinoilla ovat Sonyn Xperia 5 III (6,1”), Samsung Galaxy S21 (6,2”) sekä iPhone 12 mini. Kapeampaa kuvasuhdetta käyttävä Sony on 9 mm pidempi, 0,5 mm kapeampi ja 0,7 mm ohuempi. Galaxy S21 on puolestaan 3,7 mm pidempi, 2,7 mm leveämpi ja millin ohuempi. Paino on kaikilla kolmella mallilla yhden gramman sisään sama.

Nykymarkkinoiden pienin high-end-puhelin iPhone 12 mini (5,4”) on peräti 16,5 mm lyhyempi, 4,3 mm kapeampi sekä 1,5 mm ohuempi, eli merkittävästi ZenFone 8:ia pienempi. Myös painoero on merkittävä – iPhone on 34 grammaa kevyempi.

ZenFone 8 rakentuu alumiinirungon, Gorilla Glass Victus -näyttölasin ja Gorilla Glass 3 -takalasin väliin. Asuksen mukaan näyttölasi on valittu erityisesti pudotuskestävyyttä silmällä pitäen ja takalasiksi on puolestaan valittu Corningin parhaiten naarmuja sietävä lasimalli.

Kuten tässä hintaluokassa jo pitääkin, ZenFone 8 on rakenteeltaan erittäin jämäkän ja hyvin tehdyn tuntuinen. Toisin kuin aiemmissa ZenFone-malleissa, 8:lla on myös IP68-luokitus pölyä ja vettä vastaan. Asuksen edustajan mukaan takuu kattaa vesivahingot, jos kyse on valmistusviasta eikä käyttäjän aiheuttamasta vauriosta.

Takakuori on muotoiltu kaarevaksi pitkien sivujen suuntaan ja sen myötä puhelin istuukin käteen varsin mukavasti. Takakuori on viimeistelty mattapintaiseksi ja se on kuivissa käsissä melko liukas, mutta nahkeammissa näpeissä kohtalaisen pitävä. Testikappaleemme tummanharmaa Obsidian Black -väri kerää jonkin verran sormenjälkiä.

Tavanomaisessa paikassa puhelimen oikeassa kyljessä sijaitseva virta-/lukitusnäppäin toimii myös ohjelmoitavana monitoimipainikkeena. Käyttäjä voi ohjelmoida asetuksista pitkälle- ja kaksoispainallukselle haluamansa toiminnon, kuten toiminnon aktivoimisen tai sovelluksen avaamisen.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri (1 x 2,84 GHz Kryo 680, 3 x 2,42 GHz Kryo 680 & 4 x 1,8 GHz Kryo 680 CPU, Adreno 660 GPU)
  • 8, 12 tai 16 Gt LPDDR5 RAM
  • 128 tai 256 Gt UFS 3.1 (256 Gt:n mallissa vapaana 240,2 Gt)
  • X60 5G -modeemi: 5G NSA & SA (n1, n2, n3, n5, n7, n8, n12, n20, n28, n38, n77, n78)
  • LTE Cat.20/13 (2000/150 Mbit/s), 5CA, 4×4 MIMO
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/ax (Wi-Fi 6E), 2×2 MIMO, tri-band
  • Bluetooth 5.2 (EDR + A2DP) & HFP + AVRCP + HID + PAN + OPP, LDAC + Qualcomm® aptX, aptX HD, aptX Adaptive + AAC
  • GPS (L1/L5), Glonass (L1), Galileo (E1/E5a), QZSS (L1/L5) and NavIC (L5), NFC
  • Sormenjälkilukija näytön alla
  • lineaariset stereokaiuttimet (10×12 & 12×16 mm), 2 x Cirrus Logic CS35L45 -monovahvistimet, 3,5 mm ääniliitäntä, Qualcomm Aqstic WCD9385 DAC, Dirac HD
  • 4000 mAh akku, USB Type-C (USB 2.0), 30 watin pikalataus, QC4.0, USB PD 3.0 PPS

ZenFone 8:n sisällä rautavalinnat ovat hyvin tämänvuotisille high-end-puhelimille tyypillisiä. Järjestelmäpiiriksi on valittu Snapdragon 888, joka jäähtyy lämpöputkiratkaisun avustamana. Piiri sisältää myös 5G-modeemin, josta ulosmitataan tässä puhelimessa 3,8 Gbit/s teoreettinen maksimilatausnopeus ja 542 Mbit/s lähetysnopeus. Myös muut yhteysominaisuudet ovat ajan tasalla WiFi 6E- sekä Bluetooth 5.2 -tuen myötä.

Suomessa myynnissä on kolme muistivarianttia, joihin on tarjolla 8, 12 tai peräti 16 gigatavua LPDDR5 RAM-muistia, sekä 128 tai 256 Gt UFS 3.1 -tallennustilaa. 16 gigatavun RAM-muisti on nykymittapuulla jo yliampuva, joten sen sijasta olisikin ollut mukava nähdä 512 Gt:n tallennustilalla varustettu huippumalli, josta olisi varmasti käyttäjille enemmän iloa. Muistikorttipaikkaa ZenFone 8:aan ei ole saatu mahdutettua.

Puhelimen pienillä ulkomitoilla on luonnollisesti oma vaikutuksensa akun kokoon, mutta Asus kehuu puristaneensa akun korkeaan 716,4 Wh/l tiheyteen ja saavuttaneensa siten 4000 mAh kapasiteetin. Tuettuna on 30 watin pikalataus, jonka luvataan täyttävän akun 60 %:iin 25 minuutissa. Asus käyttää akussa MMT-tekniikkaa (Middle middle tab), joka pienentää akun impedanssia ja alentaa lämpenemistä ladatessa.

Langaton lataus puuttuu varustuksesta ja Asuksen mukaan se jätettiin pois tarkoituksella, sillä yrityksen mukaan langattoman latauksen toteuttaminen olisi vaatinut akun rakenteen muuttamista ja tiheyden pienentämistä, jotta ladatessa syntyvä lämpö ei olisi heikentänyt akun elinikää.

Puhelinta suunnitellessa Asus halusi ehdottomasti panostaa ääniominaisuuksiin ja tämä näkyy puhelimen pienestä koosta huolimatta siinä, että mukana on sekä suurikokoiset stereokaiuttimet että 3,5 mm ääniliitäntä. Stereokaiuttimet on toteutettu kahdella lineaarisella elementillä, joista yläpäädyn elementti on 10×12 mm kokoinen ja alapäädyn suurempi 12×16 mm vaahtopalloilla täytetyssä yhden kuutiosenttimetrin kokoisessa kotelossa. Molempia kaiuttimia ajaa oma Cirrus Logic CS35L45 -monovahvistin. Asus kertoo hienosäätäneensä kaiuttimet ruotsalaisen Diracin kanssa mm. impulssivasteen, taajuusvasteen ja bassotoiston osalta.

Kaiuttimien äänenlaatu on myös käytännössä markkinoiden kärkeä. Niistä irtoaa mukavasti voimaa (mittauksissamme 30 cm päästä 82 dBA) ja ääni on älypuhelimien mittapuulla erittäin miellyttävä, erotteleva ja etenkin bassotoiston osalta varsin täyteläinen.

Nykypäivän high-end-puhelimissa harvinaisemmaksi käynyt kuulokeliitäntä sijaitsee puhelimen yläpäädyssä ja se käyttää Qualcommin Aqstic WCD9385 DAC:ia (digitaali-analogimuunnin). Kuulokeliitäntä on myös Hi-Res Audio -sertifioitu (32-bit 384 kHz).

Kuulokeritilä ja samalla myös toisen stereokaiuttimen aukko on sijoitettu näyttölasin ja alumiinirungon saumaan. Metalliritilän aukot ovat siinä määrin isot, että ritilän taakse pääsi kertymään jo testijakson aikana hieman pölyä ja nukkaa.

Etukamera sijaitsee melko kapeareunaisessa reiässä näytön vasemmassa ylänurkassa. Sijainti voisi olla vielä hieman ylempänä, sillä nyt ilmoitusrivin yläpuolelle jää hieman turhia pikseleitä. Etukamera perustuu Sonyn uuteen 12 megapikselin IMX663-sensoriin, joka käyttää 1,22 mikrometrin pikseleitä ja tukee Dual PDAF -tarkennusta. Sen parina on f2.45-aukkosuhteen objektiivi 27,7 mm kinovastaavalla polttovälillä.

Puhelimen alapäädyssä sijaitseva korttikelkka hyväksyy kyytiin kaksi nano-SIM-korttia ja USB-C-liitäntä tukee valitettavasti vain USB 2.0 -nopeutta. Kaiutinaukon viereen on sijoitettu jo pitkään katoavaksi luonnonvaraksi luokiteltu monivärinen LED-merkkivalo, joka ilmoittaa mm. puhelimeen saapuvista ilmoituksista ja latauksen tilasta.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 5,9” Samsung E4 AMOLED
  • 20:9-kuvasuhde, 1080 x 2400 pikseliä, 445 PPI
  • HDR10+, Dolby Vision, 112 % DCI-P3, 151,9 % sRGB
  • 800 cd/m2 (nit), 1100 cd/m2 (pistemäinen maksimi)
  • 120 Hz virkistystaajuus, 240 hertsin kosketuksentunnistus
  • Gorilla Glass Victus -suojalasi

Näyttö on yksi ZenFone 8:n erikoisuuksista, sillä se on kooltaan nykymittapuulla poikkeuksellisen pienikokoinen. Näytön reunukset ovat keskimääräistä leveämmät, joka ehkä hieman heikentää puhelimen ulkoista high-end-vaikutelmaa etupuolelta katsellessa.

Näyttö perustuu Samsungin 5,9-tuumaiseen E4 AMOLED -paneeliin, jonka kuvasuhde on nykypäivälle tavanomainen ja resoluutio Full HD -tasoa. Näytöllä on myös HDR10+-tuki ja se ylittää selvästi DCI-P3- ja sRGB-väriavaruudet. Nykypäivän vaatimusten mukaisesti näytön virkistystaajuus on 120 hertsiä ja kosketuksentunnistuksen päivitystaajuus 240 hertsiä.

Näytön virkistystaajuuden voi valita asetuksista 60, 90 ja 120 hertsin sekä automaattiasetuksen väliltä. Automaattiasetus on oletuksena päällä ja havaintojemme perusteella se käyttää 90 hertsin ruudunpäivitysnopeutta käyttöliittymässä ja korkeaa nopeutta tukevissa sovelluksissa, kun taasen mm. videotoistossa, mapsissa ja paikallaan olevassa sisällössä nopeus on 60 Hz. Valitettavasti myös testaamamme pelit toimivat auto-asetuksella 60 hertsin nopeudella. Täydellä 120 hertsin asetuksella virrankäyttöasetukset näyttäisivät vaikuttavan käyttäytymiseen, sillä oletuksena käytössä olevassa Dynamic-akkutilassa pelit rajoittuvat jostain syystä 90 hertsiin ja esimerkiksi suorituskykytila vaikuttaisi pakottavan päivitysnopeuden aina 120 hertsiin. Toteutus voisi siis kaivata hieman selkeytystä, joskin pienenä helpotuksena pelikäytössä virkistystaajuutta voi vaihtaa nopeasti Game Genie -ohjauspaneelin kautta.

Kuvanlaadultaan ZenFone 8:n näyttö ei erotu muista high-end-puhelimista erityisemmin edukseen, mutta toisaalta siitä ei myöskään ole juuri negatiivista sanottavaa. Värintoistossa ei ole valittamista ja omaan silmään luonnollisinta jälkeä tarjoavat ”luonnollinen” ja ”standardi” -tilat. Maksimikirkkaus on hyvällä tasolla ja vastaavasti myös toisessa päässä näytön saa miellyttävän hämäräksi ja asetuksista voi myös kytkeä päälle välkkymistä estävän DC Dimming -tilan.

Näytön alle sijoitettu optinen sormenjälkitunnistin toimi testijaksolla moitteetta. Tunnistin toimii kohtalaisen nopeasti eikä tunnistusvarmuuden kanssa havaittu ongelmia.

 

Kamera

Kamerapuolella ZenFone 8 tarjoaa hieman nykymittapuulla poikkeuksellisen toteutuksen. Kameroita on nimittäin vain kaksi, eikä Asus ole lähtenyt täydentämään valikoimaa turhilla lisäkameroilla (syvyystieto, makro, mustavalko tms).

Takakuoren vasempaan ylänurkkaan sijoitettu kamerakehys on suorastaan huvittavan geneerisen näköinen – aivan kuin design-osastoa ei olisi edes viitsitty vaivata asian kanssa. Toimivuuden kanssa asialla ei toki ole juuri tekemistä. Kehys on vain vähän takakuoren pinnasta kohollaan, mutta silti riittävästi aiheuttaakseen pientä keinumista puhelinta pöydällä käytettäessä.

Kameran tekniset tiedot:

  • 64 Megapikselin pääkamera (Sony IMX686, 1/1,7”, 0,8 µm pikselikoko), f1.8, 2×1 OCL PDAF, 26,6 mm polttoväli (kinovastaava), OIS
  • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera, Sony IMX363 -sensori (1,4 um pikselikoko), 113° kuvakulma, f2.2, Dual PDAF, 4 cm makro
  • 12 megapikselin etukamera (Sony IMX663, 1/2,93”, 1,22 um pikselikoko) f2.45, 27,7 mm kinovastaava polttoväli, Dual PDAF
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 8K 24 FPS / 4K 60 FPS, HDR10+
  • Hidastusvideokuvas: 4K 120 FPS, 1080p 1920 FPS
  • 3 mikrofonia, OZO Audio Zoom & Noise Reduction

ZenFone 8:n ns. pääkamera sijaitsee kehyksessä ylempänä ja käyttää IMX686-sensoria, joka on Sonyn tämän hetken edistynein 64 megapikselin sensori. Sen parina on optisesti vakautettu f1.8-aukkosuhteen laajakulmaobjektiivi 26,6 mm kinovastaavalla polttovälillä. Tismalleen sama toteutus oli käytössä myös viimevuotisessa ZenFone 7 Pro -mallissa.

Myös toisen kameran pestiä hoitava ultralaajakulmakamera on tuttu 7 Prosta. Se perustuu Sonyn 12 megapikselin sensoriin ja tukee Dual Pixel -automaattitarkennusta. Objektiivin kuvakulma on 113 astetta ja aukkosuhde f2.2. Ultralaajakulmakameraa voi valmistajan mukaan hyödyntää myös makrokamerana 4 cm tarkennusetäisyydeltä.

ZenFone 8:n kamerasovellus on pysynyt käytännössä muuttumattomana edeltäjämalli ZenFone 7 Prohon nähden. Toki ZenFone 7 -mallien Flip-kamera puuttuu, joten siihen liittyvät ominaisuudet luonnollisesti puuttuvat myös sovelluksesta. Kamerasovelluksen toiminnassa ei ole isompaa valittamista – se ei ehkä ole aivan markkinoiden nopein, mutta toimii siitä huolimatta sujuvasti.

Kamerasovelluksen käyttöliittymä on hyvä, mutta ei aivan markkinoiden parhaimmistoa. Miinusta tulee lähinnä pystysuunnassa selattavasta kuvaustilalistasta, jonka sisältöä ja järjestystä voi kyllä muuttaa, mutta kaikkiin kuvaustiloihin ei pääse suoraan helposti käsiksi. Kameroiden valinta onnistuu näppärästi yhdellä kädellä suljinpainikkeen vierestä ja myös portaaton zoomaaminen liu’uttamalla on mahdollista.

Käyttöliittymään on aiempaan tapaan leivottu näppäriä toimintoja, kuten suljinpainiketta pohjassa pitämällä käynnistyvä videokuvaus ja suljinpainiketta keskelle pyyhkäisemällä aktivoituva ajastin. Asetuksista on mahdollista kytkeä päälle tekoälyyn perustuva ympäristön tunnistus, automaattinen yökuvaustilan käyttö sekä kohdetta seuraava automaattitarkennus.

Puhelin päivittyi testijakson aikana muutamaan otteeseen otteeseen ja tuorein käytössä ollut kameraversio oli 8.8.7.0_210513.

ZenFone 8 tarjoaa edeltäjänsä tapaan manuaalikuvaustilan sekä valokuvaamiselle että videoille.

Manuaalikuvaustila ei ole kokenut muutoksia edeltäjämallista ja se on ominaisuuksiltaan nykymittapuulla hyvin perustasoa. Säädöt ovat tarjolla valkotasapainolle, valotuksen kompensoinnille (-2…+2), herkkyydelle (ISO 25-3200), suljinajalle (1/10000 – 32 s), tarkennukselle sekä kuvasuhteelle. Lisäksi hieman erikoisempana ominaisuutena tarjolla on myös automaattinen valotuksen haarukointi (-+0,5; 1; 1,5; 2) sekä kaksi muistipaikkaa valituille asetuksille. Asetuksista on mahdollista kytkeä päälle RAW-kuvien tallennus.

Erillinen Pro-videokuvaustila vastaa manuaalikuvaustilaa videopuolella. Tarjolla on hyvin vastaavat säädöt kuin valokuvaukseen, jonka lisäksi käyttäjä voi vaikuttaa mikrofonin tallennussuuntaan sekä tuulen kohinan vaimennukseen. Pro-tilassa on tarjolla myös Free Zoom -ominaisuus, joka mahdollistaa zoomaamisen epäkeskeisesti johonkin valittuun näkymän kohtaan.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Pääkameran 64 megapikselin Quad Bayer -sensori taltioi oletuksena 16 megapikselin kuvia (neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi). Kuvien kokonaisilme on hyvin samankaltainen kuin ZenFone 7 Pron kuvissa, mikä ei yhteneväinen rautatoteutus huomioiden ole yllätys.

Hyvässä valaistuksessa pääkameran kuvanlaatu on hyvää, mutta ei aivan huippuluokkaa. Yleisilmeeltään kuvat ovat terävän ja yksityiskohtaisen näköisiä, mutta pikselitasolla yksityiskohtien toisto on hieman sumeaa. Värintoisto on tilanteesta riippuen luonnollista tai hieman ylikorostunutta. Myös kontrasti ylikorostuu jonkin verran. Dynamiikassa olisi paikoin parannettavaa, sillä etenkin kirkkaassa auringonpaisteessa vaaleat kohdat saattavat palaa välillä puhki.

Myös hämärässä suorituskyky on tuttua edeltäjämallista – pääkamera suoriutuu melko hyvin, mutta ei kuitenkaan yllä markkinoiden terävimmän kärjen tasolle. Alkuillan hämärässä kamera suoriutuu vielä hyvin ja taltioi kokonaisuutena tarkasteltuna mukavan näköisiä kuvia. Kohinanvaimennus ei toimi liian aggressiivisesti, vaan jättää kuviin jonkin verran tasasävyistä luminanssikohinaa. Valon vähentyessä myös kuvien yksityiskohdat pehmenevät suttuisiksi ja värintoisto jää hieman haaleaksi ja joissain yksittäisissä kuvissa havaitsimme myös pienten alueiden harmaantumista. Kirkkaammat kohdat palavat herkähkösti puhki. Parhaimmat kilpailijat pystyvät keräämään haastavissa olosuhteissa valoa ZenFonea paremmin.

Automatiikka venyttää suljinajan pisimmillään melko maltilliseen 1/10 sekuntiin, mutta nostaa herkkyyttä korkeimmillaan yli ISO 5000 -arvoon.

Ultralaajakulmakamera on kuvanlaadultaan hyvä, mutta viimeaikaisille korkean resoluution toteutuksille se ei luonnollisestikaan tarkkuudessa aivan pärjää. On myös hyvä huomioida, ettei kameran kuvakulma ole aivan yhtä laaja kuin osalla kilpailijoista.

Kuvien yleisilme on hyvä sekä näyttävä ja vääristymänpoisto toimii reunoilla onnistuneesti. Värimaailma on melko samantyyppinen kuin pääkameralla, eli värien ja kontrastin suhteen hieman ylikorostunut. Yleisilme on terävä, vaikka pikselitasolla ei ylletäkään pääkameran tasolle.

Ultralaajakulmakameran lyhyt tarkennusetäisyys mahdollistaa myös lähikuvaamisen, mutta totesimme, ettei toteutus ole hommaan erityisen näppärä. Kohdetta ei pääse yhtä lähelle kuin useimmissa muissa makrokuvaustoteutuksissa ja lisäksi pääkameralla saa kuvia pidempi polttoväli huomioiden lähes yhtä läheltä, mutta parempilaatuisempana.

Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakamera on tyypilliseen tapaan pääkameraa heikompi suoriutuja. Alkuillan hämärässä ja kaupungin iltavalaistuksessa sillä pärjää vielä varsin hyvin ja kuvat ovat pääosin asiallisen näköisiä. Pääkameran tavoin kohinanvaimennus ei ole liian aggressiivista, vaan kuvissa näkyy tasaisen rakeista luminanssikohinaa, joka parantaa terävyysvaikutelmaa ja yksityiskohtia. Kun valoa alkaa olla jäljellä oikeasti vähän, jäävät kuvat poikkeuksetta liian pimeiksi ja yksityiskohdat pehmenevät rajusti. Hämäräsuorituskykyä voi parantaa havaittavasti yötilaa käyttämällä.

Asuksen mukaan 64 megapikselin pääkameraa voi hyödyntää päivänvalossa myös 2-kertaisena häviöttömänä zoomina 16 megapikselin kuvakoolla. Lopputulos muodostetaan useammasta kuvasta muodostetusta pikselitason rajauksesta.

Ottamiemme testikuvien perusteella 2x zoomaus toimii myös tällä toteutuksella varsin hyvin ja tarjoaa havaittavasti enemmän yksityiskohtia pääkameran tavallisesta kuvausta tehtyyn digitaaliseen rajaukseen nähden. Laatu ei häpeä keskitasoa paremmalle optisesti toteutulle 2x zoomille. Heikossa valaistuksessa häviötön 2x zoom ei ole toiminnassa, vaan kuvat ovat digitaalisia rajauksia.

Pääkameralla on mahdollista taltioida kuvia myös täydellä 64 megapikselin resoluutiolla. Täyden resoluution kuvat ovat paikoin jopa luonnollisempia, sillä niissä lisätty kontrasti ja terävöinti ei näy samalla tavalla. Lisäksi täydellä resoluutiolla kuviin taltioituu huomattavasti enemmän yksityiskohtia, joka puolestaan mahdollistaa kuvien reilumman rajaamisen jälkikäteen. Pienenä miinuksena pikselitasolla on myös havaittavissa pieniä prosessointiartifakteja, jotka ovat kuitenkin hyväksyttävä hinta kasvaneesta yksityiskohtien määrästä.

64 megapikselin kuvia pienentäessä kuvankäsittelysovelluksella 16 megapikseliin voi huomata, että lopputulos on yksityiskohtien osalta parempi kuin puhelimen muodostama 16 megapikselin kuva. Korostettu terävöinti ja kontrasti tappavat selvästi yksityiskohtia ja tämän perusteella voikin päätellä, että Asuksella on vielä parannettavaa kuvaprosessoinnissa yksityiskohtien osalta.

64 megapikselin ottamista kannattaa kuitenkin harkita tarkkaan tapauskohtaisesti, sillä kamera tallentaa kuvaa muutaman sekunnin, tarkkuusero ei ole megapikselimäärän veroinen ja täyden resoluution kuvat vievät tilaa 25-30 megatavua kappaleelta.

Pimeäolosuhteissa täyden resoluution käytöstä ei sen sijaan ole havaintojemme perusteella hyötyä.

Myös yökuvaustila noudattaa pitkälti ZenFone 7 Prosta tuttua linjaa. Asuksen toteutus ei loihdi yöstä päivää, vaan ensisijaisesti parantaa kuvan dynamiikkaa, selkeyttää yleisilmettä, silottelee kohinaa sekä houkuttelee värejä paremmin esiin. Pikselitasolla tarkasteltaessa voi huomata, että yksityiskohtien määrä ei lisäänny oikeastaan lainkaan, sillä kohinanpoisto ja hieman lisätty kontrasti vievät ne mukanaan.

Ultralaajakulmakamera hyötyy yökuvaustilasta pääkameraa enemmän, sillä sen hämäräkuvauskyvyt ovat perustilassa selvästi heikommat. Kuvista tulee selvästi valoisampia, terävämpiä ja yksityiskohtaisempia – kokonaisuudessaan merkittävästi käyttökelpoisempia.

Yökuvaustilaa kannattaa lähtökohtaisesti käyttää ja se onkin tarjolla asetuksissa automaattisesti olosuhteiden mukaan käynnistyvänä. Halutessaan sen voi kytkeä kuvausnäkymästä myös tilannekohtaisesti pois.

Etukameran kuvanlaatu on hyvällä tasolla ja nopea automaattitarkennus sekä kasvojen seuranta tekee kasvojen pitämisesti terävänä helppoa. Kuvat ovat luonnollisia ja tarkkuusluokassaan yksityiskohtaisia.

ZenFone 8 tarjoaa videokuvausmahdollisuuden molemmilla kameroillaan, mutta vain pääkamera tukee 8K-kuvausta (24 FPS). Molemmilla kameroilla voi tallentaa 1080p- ja 4K-tarkkuudella 30 ja 60 FPS ruudunpäivitysnopeudella. Ääni taltioituu stereona korkealla noin 290 kbit/s bittivirralla. Tarjolla ovat H.264- ja H.265-pakkausmuodot. Erikoisuutena bittivirrat ovat korkeampia kuin useimmissa kilpailijoissa, eikä pakkausmuoto vaikuta juurikaan bittivirran suuruuteen.

Video tallentuu eri tarkkuuksilla seuraavasti:

  • 8K 24 FPS H.264 130 Mbit/s, High@L6 CABAC 1 Ref Frames
  • 8K 24 FPS H.265 125-132 Mbit/s, Main@L6.1@Main
  • 4K 60 FPS H.264 94 Mbit/s, High@L5.2 CABAC 2 Ref Frames
  • 4K 60 FPS H.265 94 Mbit/s, Main@L6.1@Main
  • 4K 30 FPS H.264 62 Mbit/s, High@L5.1 CABAC 2 Ref Frames
  • 1080p 60 FPS H.264 30-37 Mbit/s, High@L4.2 CABAC 2 Ref Frames
  • 1080p 30 FPS H.264 20-25 Mbit/s, High@L4 CABAC 2 Ref Frames

ZenFone 8:lla tallennetun videokuvan laatu mukailee monilta osien valokuvien tyyliä. Toisin sanoen värintoisto on varsin eläväistä ja hieman ylikorostunutta, kuten myös kontrasti. Etenkin dynamiikaltaan vaativammissa tilanteissa, kuten auringonpaisteessa, tummat kohdat jäävät hieman liian tukkoisiksi. Kokonaisuudessaan videon laatu on hyvää, mutta ei markkinoiden parhaimmiston tasoa. Kameroiden välillä ei ole merkittäviä eroja, vaikkakin pääkameran kuva on yksityiskohtien osalta hieman parempaa. Kameraa ei voi vaihtaa kesken kuvaamisen.

8K-video tallentuu jostain syystä alhaisemmalla 24 FPS ruudunpäivitysnopeudella kuin ZenFone 7 Prossa (30 FPS) ja testiemme perusteella sen käyttöä ei voi erityisesti suositella. Kuvassa on kyllä jonkin verran enemmän yksityiskohtia kuin 4K-videossa, mutta ero ei ole nelinkertainen ja kuva on muutoin selvästi kulmikkaampaa ja tökkivämpää.

Videon elektroninen vakautus on kytkettävissä asetuksista päälle kaikissa kuvaustiloissa. Lisäksi pääkameralla avustamassa on optinen vakain (jonka merkitys videokuvauksessa ei kuitenkaan ole niin suuri). Vakautus toimii kokemuksiemme mukaan hyvin, mutta etenkin kovemmissa tärähdyksissä kuten kävellessä kuvassa saattaa näkyä pieniä valoisuusvaihteluja tärähdysten kohdalla. Lisäksi 8K-tilassa voi havaita kuvassa pystysuuntaista tutinaa. Tarjolla on vielä erillinen HyperSteady-vakautus, joka toimii tosin vain 1080p-tarkkuudella. Emme nähneet erikoisvakautuksesta kuitenkaan suurta lisähyötyä.

 

Käyttöjärjestelmä

Asus käyttää ZenFone 8:ssa tuttuun tapaan omaa Zen UI 8 -käyttöliittymää, joka on ulkoisesti hyvin lähellä vakio-Androidia. Asus kertoo keskittyneensä parantamaan käyttöliittymän nopeutta, sujuvuutta ja käytön helppoutta. Ulkoisesti käyttöliittymässä ei ole merkittäviä muutoksia aiempaan versioon nähden.

ZenUI 8:n uudistuksiin kuuluu ensisijaisesti joukko pienempiä ominaisuuksia, joita käyttäjä ei välttämättä huomaa ilman erillistä perehtymistä. Yhden käden käyttöä on helpotettu ilmoitusvalikon pikakuvakkeet alemmas tuovalla asetuksella sekä koko näyttönäkymän alaspäin pudottavalla yhden käden tilalla. Käyttöliittymää on parannettu laajemmilla kustomointimahdollisuuksilla ja käytettävyyttä parannettu vähemmän häiritsevillä ponnahdusilmoituksilla sekä piilotettavalla puheluilmoituksella.

ZenFone 8:n sovellusvalikoima perustuu Googlen vakiotarjontaan ja lisänä on Asuksen omat tiedostonhallinta-, sää, Data Transfer- ja ääninauhurisovellukset. Esiasennettuna on myös Netflix ja Facebook, joista ensin mainittua ei saa poistettua kokonaan puhelimesta.

Taustasovellusten hallintaa seuraava DontKillMyApp-testisovellus antoi ZenFone 8:lle melko huonon noin 25-30 %:n tuloksen joka viittaa aggressiiviseen taustasovellusten rajoittamiseen. Virranhallinnan asetuksia voi onneksi halutessaan viilata sallivammiksi akun asetusten ”virran optimointi” -kohdasta.

Viime vuoden ZenFone 7 -malleille päivitystahti ei ollut kehuttava, sillä ne saivat Android 11 -päivityksen vasta pari kuukautta sitten alkukeväästä. ZenFone 8:lle Asus lupaa tarjota vähintään kaksi seuraavaa Android-versiopäivitystä, eli käytännössä Android 12:n ja 13:n. Testipuhelimemme sai testijaksolla kolme ohjelmistopäivitystä, joiden myötä tietoturvakorjaukset olivat toukokuun lopulla huhtikuun versiossa. Tiivistettynä Asuksen päivityslupaus on tässä hintaluokassa perustasoa ja useampi valmistaja pystyy pistämään paremmaksi.

Mielenkiintoisena lisäseikkana Asus lisäsi ZenFone 8:n toukokuun lopulla osaksi Android 12 Developer Preview -ohjelmaa, eli laitteeseen on mahdollista asentaa Android 12 -esiversioita ennen sen varsinaista julkaisua.

 

Suorituskyky & akunkesto

ZenFone 8 vieraili ympärivuorikautisessa käyttötestissä runsaan parin viikon ajan ja puhelimen kanssa ei havaittu testijaksolla mitään ongelmia. Päivityksiä puhelimeen tuli kolme kappaletta – saapuessaan puhelin oli varustettu esisarjan ohjelmistolla.

ZenFone 8:n suorituskyky on testikokemusten perusteella hintaluokkansa veroista, eli mitään valittamista ei löydy. Käyttöliittymä, sovellusten avaaminen ja moniajo sujuvat nopeasti ja nikottelematta. Havaittavaa suorituskykyeroa pahimpiin kilpailijoihin (Galaxy S21, Xiaomi Mi 11, OnePlus 9) nähden ei ole havaittavissa. Pelikäytössä ZenFone 8 palvelee suorituskyvyn osalta niin hyvin kuin mitä Android-puhelimelta voi nykypäivänä odottaa – pieni näyttö ei toki palvele kaikkea pelikäyttöä aivan suurempien veroisesti, sillä sormet osuvat helpommin pelisisällön päälle. Pelikäytössä puhelin lämpenee etenkin metallikehyksestä havaittavasti, mutta ei häiritsevästi.

15 minuutin CPU Throttling -rasitustestissä puhelin sai keskinkertaisen 70 %:n tuloksen ja laite alkoi testin loppuvaiheilla rajoittamaan suorituskykyään selvästi sykleittäin. Myöskään 3D Mark Wild Lifen rasitustestissä grafiikkasuorituskyky ei säilynyt erityisen hyvin, sillä tulokset laskivat 20 testikierroksella noin 54 %:iin maksimista. GFX Benchin Manhattan -rasitustestiä puhelin ei suorittanut loppuun, vaan testi keskeytyi ”out of memory” -virhetekstiin. Puhelin kuumeni testin aikana yläreunan kehyksestä polttavaksi noin 60 asteeseen. Snapdragon 888 -piiri on osoittautunut hankalaksi jäähdytettäväksi ja Asuksella on jouduttu selvästi rajoittamaan piirin suorituskykyä ylikuumenemisen estämiseksi. Puhelimen pieni koko ei ainakaan auta jäähdytystehossa.

Synteettisten suorituskykytestien tulokset ovat linjassa muiden Snapdragon 888 -piirillisten puhelimien kanssa normaalin vaihteluvälin puitteissa ja ZenFone 8 tarjoaa siis Android-markkinoiden tämän hetken kärkipään suorituskykyä.

Huomionarvoisena seikkana ZenFone 8 tarjoaa erillistä suorituskykytilaa automaattisesti testisovelluksien yhteydessä ja se on kytkettävä pois päältä, jos kyseistä tilaa ei halua käyttää. Automatiikkaa ei saa kytkettyä asetuksista pois, joka on hieman ärsyttävää. Käytännössä suorituskykytila ilmeisesti muuttaa järjestelmäpiirin lämpörajoja ja näin mahdollistaa korkeamman suorituskyvyn lämpenemisen kustannuksella. Esimerkiksi Antutussa suorituskykytila tuo 1000 lisäpistettä ja PCMarkissa peräti 2500 lisäpistettä. Testituloksissa käytössä oli ”normaali” dynaaminen-virrankäyttöprofiili.

ZenFone 8:n akunkesto osoittautui testijaksolla keskitasoiseksi. Yhden päivän yli selvittiin aina ongelmitta, mutta kahden päivän ylittäminen keskivertokäytöllä osoittautui haastavaksi. Yhden päivän jäljiltä akkua oli tyypillisesti jäljellä 45-55 %, kun näyttöä oli käytetty 2-3 tuntia. Kahden päivän ylityksessä onnistuttiin vain kerran ja silloinkin toisen päivän päätteeksi akun varausta oli jäljellä enää muutama prosentti. ZenFone 8:n lepotilan virrankulutus vaikuttaisi olevan keskivertoa suurempaa.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen selailua ja navigointia, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden (DNA 5G & Telia 4G), Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä. Käyttöjärjestelmän teema oli asetettu suurimman osan ajasta tummaksi. Näytön virkistystaajuus oli automaattitilassa.

Asus lupaa ZenFone 8:n akun latautuvan mukana toimitettavalla 30 watin laturilla tyhjästä 60 %:iin 25 minuutissa, 80 %:iin 38 minuutissa ja täyteen 80 minuutissa. Testiemme perusteella puhelin ei aivan yllä latauksen alkuvaiheessa valmistajan lupauksiin, sillä 60 % varaus saavutettiin puolessa tunnissa ja 80 % raja ylittyi vajaassa kolmessa vartissa. Täysi lataus otti hieman vajaa tunti 15 minuuttia, eli hieman vähemmän kuin valmistaja ilmoittaa. Lataus tyhjästä täyteen ei siis tapahdu nykymittapuulla erityisen nopeasti, mutta Asuksen mukaan aikaa ei haluttu typistää akun eliniän kustannuksella.

Maininnan arvoisina lisäominaisuuksina Asus tarjoaa akun elinikää parantavia asetuksia, kuten akun maksimivaraustason rajaamisen 80 tai 90 %:iin, lataustehon rajoittamisen sekä ajoitetun latauksen halutulle aikavälillä (esimerkiksi yöksi), jolloin akku ladataan täyteen vasta haluttuun määräaikaan mennessä.

 

Yhteenveto

Asuksen strategia älypuhelinmarkkinoilla on ollut viime vuonna kunnioitettava – se on pitänyt mallistonsa pienenä ja pyrkinyt tarjoamaan ominaisuuksia, jotka eroavat kilpailijoiden tarjonnasta. Uusi ZenFone 8 sopii tähän muottiin hyvin – se on kohdistettu markkinasegmenttiin, johon ei juuri ole tunkua.

ZenFone 8:n ehkä keskeisin ominaisuus on selvästi keskivertoa pienempi koko. Se ei ole yksiselitteisesti pienin Android puhelin (riippuu minkä mittojen suhteen pienuutta tarkastellaan), mutta ulkomitat ovat eittämättä nykypäivän high-end-puhelimien pienimmästä päästä ja ehdottomasti keskivertoa kompaktimmat. Rakenne on tukeva ja mukava käteen – onneksi mukaan on saatu vihdoin myös IP68-suojaus. Miinusta tulee muotoilusta, joka on suorastaan huvittavan geneeristä. Onneksi se ei vaikuta mitenkään käytettävyyteen.

Rautaominaisuuksiltaan ZenFone 8 on suurimmilta osin juuri sitä, mitä nykypäivän high-end-puhelimelta voi toivoa. Muistivaihtoehtojen olisi toivonut olevan hieman erilaiset, sillä 599 euron hintaiseksi ulkomailla hinnoiteltu 6 & 128 Gt malli olisi ollut mukava nähdä Suomessa ja toisaalta huippumallissa olisi toivonut näkevänsä 512 Gt tallennustilan, koska muistikorttipaikka puuttuu varustuksesta.

Akunkesto on keskitasoa, joka on ymmärrettävää akun koko huomioiden. Miinusta tulee langattoman latauksen puuttumisesta, joka on tosin Asuksen tarkoituksellinen valinta. Näytön virkistystaajuuden sekava toiminta vaatisi hieman viilaamista. Plussaa puolestaan hyvistä kaiuttimista ja kuulokeliitännästä, joka alkaa olla harvinaisuus high-end-puhelimissa.

ZenFone 8:n kamerarauta on peritty suoraan edeltäjämallista ja on nykypäivän ylemmän hintaluokan markkinassa hyvin perustason suoritus. Kamera ei ole huono, mutta ei myöskään tarjoa mitään erityistä useimpiin kilpailijoihin nähden. Kameroita on vain kaksi, joskin myös kennolta tehtävä 2x-zoomaus toimii varsin hyvin päivänvalossa. Myös videokuvauksen laatu on perustasoa tässä hintapisteessä. Varsinaisesti kameraominaisuuksien takia tätä puhelinta ei siis kannata ostaa.

Ohjelmistopuolella Asuksen valitsema linja on sinällään toimiva, sillä vakio-Androidin käyttöliittymä on pitkälti säilytetty ja valmistaja on lisännyt lähinnä omia parannuksiaan soppaan. Useamman muun valmistajan tapaan miinusta ansaitsee Asuksen virranhallinnan melko aggressiivinen taustasovellusten hallinta. Lisäksi päivityspuolella Asus yltää nykyään lähinnä perustasolle, sillä Android-versiopäivityksiä luvataan kaksi kappaletta ja viimeaikoina Asus on ollut niiltäkin osin melko hidas.

Yhteenvetona Asus ZenFone 8 on mielenkiintoinen ja positiivinen lisä high-end-puhelinmarkkinoille. On hyvä, että valmistaja pyrkii tarkoituksellisesti tekemään asioita eri tavalla kuin kilpailijat. Koon ohella suurimpia myyntivaltteja ovat hyvät kaiuttimet ja kuulokeliitäntä. Muilla osa-alueilla laite ei eroa high-end-luokan massasta. ZenFone 8 ei ole missään erityisen huono, mutta ei myöskään huippuhyvä. Ehkäpä suurin kysymysmerkki on hinnoittelu, sillä Asus ei ole edelleenkään kovin tunnettu merkki älypuhelinmarkkinoilla, joten sen pitäisi edelleen pystyä kilpailemaan hinnalla, kuten muutamien aiempien vuosien ZenFone-mallit tekivät. 699 euron lähtöhinta ei ole lainkaan hassumpi, mutta ei myöskään suoranaisesti houkuttelevan edullinen. Vaikka kyseessä onkin kelpo puhelin, siitä huolimatta monet saattavat päätyä samaan rahaan johonkin toiseen vaihtoehtoon, etenkin jos kompaktimpi koko ei ole prioriteettilistan kärkipäässä. Kaikesta huolimatta ZenFone 8:aa kannattaa ehdottomasti harkita edullisemman pään high-end-puhelinta valitessa.

Plussaa

  • Hyvä AMOLED-näyttö 120 hertsin päivitysnopeudella
  • Kevyt ja kompakti – helppo käsitellä
  • Snapdragon 888 -järjestelmäpiirin suorituskyky Android-markkinoiden kärkeä
  • Akun lataustehon ja maksimivarauksen rajoitusmahdollisuus
  • ilmoitus-LED
  • Hyvät stereokaiuttimet ja 3,5 mm ääniliitäntä

Miinusta

  • Käyttöliittymän aktiivinen taustasovellusten hallinta
  • USB-liitäntä tukee vain USB 2.0 -nopeuksia
  • Kameraa ei voi vaihtaa 4K-videokuvauksen aikana
  • Jäähdytysteho/lämpeneminen pitkäkestoisessa grafiikkarasituksessa
  • Ei langatonta latausta

Huomionarvoista

  • Kooltaan pienimpiä Android-high-end-puhelimia
  • Puhelimessa ei ole muistikorttipaikkaa
  • Puhelimessa on 3,5 mm kuulokeliitäntä
  • Puhelin on mukanaa Android 12 Developer Preview -ohjelmassa

 

This site uses XenWord.
;