io-tech testasi Xiaomin uuden edullisemman lippulaivapuhelimen - Mi 11i:n

Kokonaisuudessaan Mi 11i on erityisesti hintaluokassaan todella hyvä puhelin, joka tarjoaa Snapdragon 888 -järjestelmäpiirin Suomen markkinoiden edullisimpaan hintaan. 599 euron hinnallaan se kilpailee käytännössä viime vuoden OnePlus 8T:n ja OnePlus 9:n välissä tarjoten kuitenkin pääosin OnePlus 9:ää vastaavat ominaisuudet. Ohjelmistopuolen pienet bugit ja päivityslupausten täysi puute ovat kuitenkin miinuksia, joiden myötä täysin ehdottomien suositusten antaminen on Mi 11i:n kohdalla edullisesta hinnasta huolimatta mahdotonta.

Plussaa

  • 33 watin pikalataus
  • Pääkameran kuvanlaatu
  • Makrokameran kuvanlaatu ja toteutus
  • Yökuvatilan laatu

Miinusta

  • USB-liitäntä tukee vain USB 2.0 -nopeuksia
  • Ei virallista päivityslupausta
  • Puhelin ottaa helposti vahinkokosketuksia taskussa
  • Käyttöliittymän aggressiivinen virranhallinta varauksin
  • Ultralaajakulmakameran video rajoittuu 1080p 30 FPS -tasolle

Xiaomi julkaisi maaliskuun lopulla jo aiemmin testissä käyneiden Mi 11 Lite 5G:n ja Mi 11 Ultran lisäksi myös edulliseksi lippulaivaksi sijoittuvan Mi 11i:n. Kyseessä on monin osin alkuperäistä Mi 11:tä muistuttava laite, joka tekee tiettyjä kompromisseja edullisemman hinnan tieltä. Tästä huolimatta puhelimen sisällä sykkii edelleen Qualcommin Snapdragon 888 -lippulaivajärjestelmäpiiri ja kyseessä onkin tällä hetkellä Suomen markkinoiden edullisin kyseisellä piirillä varustettu älypuhelin.

Mi 11:een verrattuna puhelimen ulkoisia ominaisuuksia on kuitenkin yksinkertaistettu ja esimerkiksi näytön kaarevuudesta on luovuttu. Sen sijaan käytössä on tasainen näyttö, jonka resoluutio on lisäksi pudotettu 1440p:stä Full HD+ -tasolle. Myös kamerajärjestelmää on leikkailtu ja langattoman latauksen tuki on poistettu.

Myyntiin Mi 11i tuli Liten ja Ultran tavoin 17. toukokuuta 599 euron lähtöhintaan mustana, hopeana ja valkoisena. Snapdragon 888 -järjestelmäpiirin parina on 8 Gt RAM-muistia ja pohjamallissa 128 gigatavua tallennustilaa. Sadan euron lisäpanostuksella saatavilla on myös 256 gigatavun tallennustilalla varustettu malli. Meille testiin saapui musta variantti 256 gigatavun tallennustilalla.

Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan puhelinta on saatavilla artikkelin kirjoitushetkellä kesäkuun alussa edullisimmillaan 598 euroon eli käytännössä suositushintaan.

Tässä artikkelissa tutustumme Xiaomi Mi 11i -älypuhelimeen reilun kahden viikon ympärivuorokautisen käyttöjakson pohjalta hieman täysimittaista testirutiinia lyhyemmässä muodossa.

5G-liittymän verkkotestejä varten tarjosi ystävällisesti DNA.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Xiaomi Mi 11i toimitetaan valkoisessa pahvipakkauksessa, jonka päällä komeilee suurikokoinen 11 ja puhelimen mallinimi. Toimitussisältöön kuuluu itse puhelimen lisäksi läpikuultava taipuvamuovinen suojakuori, perinteiset takuutieto- ja pikaohjelappuset, korttikelkan avaustyökalu, USB Type-C -> 3,5 mm:n audioliitäntä -adapteri, USB Type-A -> Type-C -latauskaapeli ja 33 watin verkkovirta-adapteri.

Erillisen kuulokeadapterin toimittaminen miellyttänee edelleen langallisia kuulokkeita käyttäviä kuluttajia. Adapterin kautta puhelin tarjoaa kohtalaisesti virtaa ja kykenee ajamaan suhteellisen vaikeasti soitettavia AKG K612 Pro -kuulokkeita kohtalaisen kovalla äänenvoimakkuudella, muttei kuitenkaan kivuliaan lujaa.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Ulkoisesti Mi 11i muistuttaa monin osin alkuperäistä Mi 11:tä, mutta mukana on myös piirteitä viime vuoden Mi 10T Prosta. Esimerkiksi takakamerasaarekkeen yleisilme muistuttaa Mi 11:tä, mutta se on muotoiltu kuitenkin terävämmin ulkonevaksi Mi 10T Pron tapaan.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 163,7 x 76,4 x 7,8 mm
  • Paino: 196 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 85,9 %
  • Gorilla Glass 5 näytön suojana, muovinen runko, lasinen takakuori, IP53

Kooltaan kyseessä on suhteellisen kookas, mutta nykypäivän mittapuilla kuitenkin tavanomainen älypuhelin. Vastaavan kokoisella näytöllä varustettuun viime vuoden Mi 10T Prohon verrattuna Mi 11i on 1,4 mm lyhyempi ja 1,5 mm ohuempi, mutta yhtä leveä.

Mi 11:n näyttö oli 0,14 tuumaa uutuusmallia suurempi, minkä myötä Mi 11i on siihen nähden 0,6 mm lyhyempi. Tasaisen näytön myötä puhelimella on kuitenkin leveyttä 1,8 mm kalliimpaa sisarustaan enemmän. Mielenkiintoisesti Mi 11i on kenties jopa yllättävän ohut vain 7,8 mm:n paksuudellaan ja siten myös Mi 11:tä 0,3 mm ohuempi.

Mi 11i:n ohuus ei kuitenkaan käytännössä tunnu kovinkaan merkittävästi, sillä tasaisen näytön myötä puhelin on kädessä Mi 11:tä kulmikkaampi ja siten omalla tavallaan kolhompi. Yhdessä kädessä Mi 11i:tä voi käyttää takakuoren suhteellisen selvästi kaareutuvien pitkien sivujen myötä, mutta jonkin verran tämän kokoluokan puhelin kuitenkin tarvitsee jo sormiakrobatiaa.

Takakuori itsessään on Mi 10T Prota muistuttaen peilimäisen kiiltäväpintainen, eikä Mi 11:n mattalasi ole edullisempaan sisarukseen periytynyt. Kiiltävänä lasina takakuori myös kerää sormenjälkiä erittäin helposti ja näyttää jo lyhyehkön käytön jälkeen hieman tahmaiselta. Pitoa kuoressa on kuitenkin kohtuullisesti. Takakuoren lasin mallista Xiaomi ei ole kertonut tarkempia tietoja, joten kyseessä ei todennäköisesti ole ainakaan Gorilla Glass -lasi, kuten näytön suojana. Huomion arvoisena seikkana musta versio puhelimesta on luonnossa tummemman näköinen kuin tämän artikkelin kuvissa, minkä lisäksi kuoren voimakas peilimäisyys ei näy kuvissa yhtä vahvasti.

Puhelimen kehykset Mi 11i:ssä ovat muoviset Mi 11 Liten tapaan. Käytännössä tämä heikentää jonkin verran laatuvaikutelmaa metallisiin kehyksiin nähden, mutta on kuitenkin ymmärrettävä kompromissi rautaansa nähden edullisessa 600 euron hintaluokassa. Puhelin tuntuu kädessä kokonaisuudessaan jämäkältä, mutta ei suoranaisesti arvokkaalta.

Mi 11i:llä on Mi 11 Liten tavoin IP53-sertifikaatti, eli puhelin on roiskeenkestävä, mutta täydestä vedenkestävyydestä ei voida puhua. Tämä on muovisten kylkien tavoin selvä kompromissi muita lippulaivapiireillä varustettuja puhelimia edullisemman hinnan tieltä. Edes jonkinlaisen sertifikaatin löytyminen tässä hintaluokassa on kuitenkin jo plussaa, sillä esimerkiksi OnePlus ei tarjoa minkäänlaista luokitusta sata euroa kalliimpaan OnePlus 9:ään.

Xiaomi on muistakin lippulaivoistaan totuttuun tapaan päätynyt käyttämään Mi 11i:ssä vain USB 2.0-nopeuksiin yltävää USB Type-C -liitäntää, mikä on ehdottomasti lippulaivaluokan puhelimelta miinus edullisesta hintaluokasta huolimatta. Positiivisena puolena kaiuttimista ei ole säästetty, vaan Mi 11i tarjoaa kalliimpien sisarustensa tavoin stereokaiuttimet. Kaiuttimet yltävät kohtalaisen voimakkaaseen äänenpaineeseen, mutta myös rikkovat selvästi ääntä täydellä asetuksellaan. Mielenkiintoisena huomiona yläpäädyssäkin on kaiutinten reiät sen sijaan, että kaiutin lepäisi vain kuulokeritilässä.

Yläpäädystä löytyy myös Xiaomin muistakin malleista tuttu infrapunalähetin, joka mahdollistaa esimerkiksi puhelimella television ohjaamisen. Keskellä näytön ylälaitaa lepäävä kamerareikä ansaitsee kehut pienestä koostaan. Kameralinssin ympärillä ei ole käytännössä lainkaan ylimääräistä surureunaa, jollainen jopa kalliimmasta Mi 11:kin löytyy. Kuvanlaadultaan 20 megapikselin etukamera on hyvä. Riittävässä valaistuksessa se toistaa värit miellyttävästi ja kerää erinomaisesti yksityiskohtia ilman häiritsevää käsittelyjälkeä. Heikommassa valaistuksessa kuvanlaatu kuitenkin heikkenee, värintoiston latistuessa ja yksityiskohtien määrän vähentyessä. Kuvat pysyvät kuitenkin käyttökelpoisina selvästi hämärässäkin ympäristössä.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,67” Super AMOLED -näyttö
  • 20:9-kuvasuhde, 2400 x 1080 pikseliä, 395 PPI
  • HDR10+, 900 cd/m² (nit), 1300 cd/m² (nit) pistemäinen maksimi
  • 120 hertsin virkistystaajuus, 360 hertsin kosketuksentunnistus

Mi 11i:n näyttö on Mi 10T Pron tavoin 6,67-tuumainen, eli pienempi kuin alkuperäisessä Mi 11:ssä, mutta teknologia on kuitenkin säilynyt AMOLED:ssa, eikä Mi 10T Pron IPS LCD -tekniikkaan ole palattu. Kuvanlaadultaan näyttö on hyvä. Vakiona päällä ollut ”Auto”-väriasetus tosin korostaa värejä selvästi ja on lämpötilaltaan kallellaan viileään, mutta tilanne on korjattavissa ”Alkuperäinen väri” -asetuksella, joka vaikuttaa silmämääräisesti suhteellisen luonnolliselta. Lisäksi puhelimelle on annettava kehuja varsin monipuolisesta säätövarasta kuvan suhteen, sillä esisäädettyjen kuva-asetusten lisäksi tarjolla on myös lisäasetukset, joiden kautta näytön kontrastia, gammaa ja värisävyjä on mahdollista säätää lisää.

Hyvän kuvanlaadun lisäksi myös kirkkaus on kiitettävällä tasolla. 900 nitin tyypillinen maksimikirkkaus riittää päivittäisessä käytössä erinomaisesti, eikä näytöstä aurinkoisina alkukesän päivinäkään ollut vaikeuksia saada selvää.

Raudaltaan Mi 11i on, kuten jo mainittu, lippulaivaluokkaa. Sisällä sykkii Qualcommin Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri, jonka parina on varsin tyypilliset 8 gigatavua RAM-muistia ja 128 tai 256 gigatavua tallennustilaa. Puhelimen 4520 mAh:n akku latautuu maksimissaan 33 watin teholla suoraan paketissa mukana toimitettavalla verkkovirta-adapterilla. Aivan markkinoiden nopeimpien joukkoon latausnopeus ei yllä, sillä se häviää esimerkiksi Xiaomin omissa kalliimmissa malleissa käytetylle 65 watin latausteholle ja vastaavan tehoiselle OnePlussan laturille, mutta siitä huolimatta kyseessä on kuitenkin ehdottomasti hyvä latausnopeus.

Langattomien yhteyksien osalta tuettuna ovat lippulaivaominaisuuksien mukaisesti käytännössä kaikki nykyaikaiset tekniikat. 5G-yhteyksien osalta puhelimesta puuttuu tuki mmWave-taajuuksille, mutta se on markkinoilla edelleen varsin normaalia. Wi-Fi-yhteyksien osalta tuettuna on Wi-Fi 6, mutta ei tuorein 6E. Bluetooth puolestaan tukee korkeinta 5.2-standardia.

Virtapainikkeeseen sijoitettu sormenjälkilukija oli testijaksolla varmatoiminen ja erittäin nopea.

Tekniset ominaisuudet:

  • Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri (1 x 2,84 GHz Kryo 680, 3 x 2,42 GHz Kryo 680, 4 x 1,80 GHz Kryo 680 CPU, Adreno 660  GPU)
  • 8 Gt LPDDR5-RAM-muistia
  • 128 gigatavua tallennustilaa (UFS 3.1)
  • 5G, sub 6 GHz, n1 / n3 / n5 / n7 / n8 / n20 / n28 / n38 / n41 / n77 / n78
  • LTE-A, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/ax (Wi-Fi 6), Bluetooth 5.2, (A)GPS, GLONASS, Galileo, Beidou, QZSS, NavlC, NFC
  • Sormenjälkilukija oikean kyljen virtapainikkeessa, infrapunalähetin, stereokaiuttimet
  • 4520 mAh akku, USB Type-C (USB 2.0), 33 watin latausnopeus

Kamera

Xiaomi Mi 11i:n pääkamera sijaitsee takakuoren vasemmassa yläkulmassa ja muistuttaa ulkonäöltään ensisilmäyksellä Mi 11:n kameraratkaisua. Isosisaruksestaan Mi 11i erottuu kuitenkin yksinkertaisemmalla muotoilullaan. Mi 11:ssä kamerajärjestelmä nousi kolmeportaisesti, jolloin ylimpänä oli vain pääkamera. Mi 11i:ssä käytössä on vain kaksi porrasta eli itse saarekkeen keskeltä ylös nousevat sekä pääkamera, että ultralaajakulmakamera, mikä tekee kehikosta selvästi Mi 11:n ratkaisua kookkaamman näköisen.

Kameran tekniset tiedot:

  • 108 megapikselin pääkamera (1/1,52”, 0,7 um pikselikoko, 26 mm), f1.8, automaattitarkennus
  • 8 megapikselin ultralaajakulmakamera (119 asteen kuvakulma), f2.2, kiinteä tarkennusetäisyys
  • 5 megapikselin telemakrokamera (1/5”, 1,12 um, 50 mm), f2.4, automaattitarkennus
  • 20 megapikselin etukamera (1/3,4”, 0,8 um pikselikoko), f2.5
  • Dual-LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS / 1080p 60 FPS, hidastusvideo: 720p 960 FPS

Kameraratkaisu muistuttaa yleisilmeeltään alkuperäisen Mi 11:n kamerajärjestelmää. Kuitenkin jo megapikseleissä joukosta erottuu ultralaajakulmakamera, jonka tarkkuus on laskettu 16:sta 8:aan megapikseliin. Vastaavasta resoluutiostaan huolimatta myös pääkameraa on leikelty, sillä käytössä on pienempi sensori. Xiaomi ei ole kertonut sensorin tarkkaa mallia, mutta kyseessä on todennäköisesti Samsungin viime vuoden syksyllä esittelemä HM2.

Makrokameraratkaisu on kuitenkin säilynyt ennallaan, eli se luottaa markkinoilta edukseen erottuvaan telemakrorakenteeseen, joka mahdollistaa kilpailijoitaan lähemmäs sijoittuvan tarkennuksen. Telemakrokamera on myös edelleen varustettu automaattitarkennuksella, mikä on aina plussaa.

Videokuvausta Mi 11i tukee korkeimmillaan 8K-resoluutiolla 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella tai vaihtoehtoisesti 4K-resoluutiolla 60 FPS:n nopeudella. Hidastusvideota puhelin kuvaa korkeimmillaan 960 FPS:n nopeudella Full HD -resoluutiolla.

Mi 11i:n kamerasovellus on tuttu muistakin Mi 11 -sarjan puhelimista ja sitä koskevat samat kehut ja miinukset. Kamerasovellus on sulava ja toimi testijaksolla nopeasti, minkä lisäksi se ansaitsee plussaa muokattavuudestaan, sillä käyttäjä voi itse valita pikavalinnassa olevat kuvaustilat. Miinusta sovellus puolestaan ansaitsee makrokameran sijoittamisesta hieman epäloogisesti vasemman laidan asetusvalikon taakse kuvaustilavalikon sijaan.

Mi 11i:n kamerasovellus tarjoaa myös erillisen 2x-tilan, vaikkei puhelimesta telekameraa löydykään. Valitettavasti sensorilta tehtävän rajauksen sijaan tila vaikuttaisi olevan toteutettu perinteisenä digitaalisena zoomina.

Hyvässä valaistuksessa Mi 11i:n pääkamera tuottaa kiitettävää jälkeä. Kuviin kertyy hyvin yksityiskohtia ja värintoisto on pääosin miellyttävää, muttei kuitenkaan suoranaisesti realistista, sillä värit ovat hieman korosteiset. Valitettavasti korostusta tapahtuu myös kontrastissa, minkä myötä tummat alueet tummuvat varsinkin kirkkaassa auringonpaisteessa pahimmillaan tukkoon asti. Tämän myötä muuten pääosin hyvä dynamiikka kärsii toisinaan varjojen osalta.

Heikommassa valaistuksessa pääkamera pärjää edelleen hyvin. Kuvat toki pehmenevät havaittavasti, mutta säilyvät edelleen miellyttävinä. Värintoisto on edelleen iskevää, muttei enää aivan yhtä korosteista ja dynamiikkakin säilyy hyvällä tasolla. Häiritsevää kohinaa kuviin ei synny.

Kuten aiemmin mainittiin, on Mi 11i:n 2x-tila toteutettu pääkameran kuvasta tehtävänä digitaalisena zoomina, eikä se siten onnistu keräämään perustilaa enempää yksityiskohtia. Samaan tapaan toimi myös aiemmin testissä käynyt Mi 11 Lite, josta Mi 11i:n tila kuitenkin erottuu siltä osin, että käsittely on luonnollisemman ja laadukkaamman näköistä.

Kuvien yleisilme on jopa suhteellisen skarppi ja jälkikäsittelyn myötä yleisilme on aavistuksen pääkameraa terävämpi olematta yliterävöidyn tai kontrastoidun näköinen. Kuvat jäävät kuitenkin suurelta näytöltä tarkasteltuna hieman pehmeiksi puuttuvien yksityiskohtien myötä, eikä kuvanlaatu pärjää erilliselle telekameralle tai laadukkaalle sensorilta rajatulle zoomille.

Xiaomi Mi 11i:n 8 megapikselin ultralaajakulmakamera kykenee hyvässä valaistuksessa kohtalaiseen jälkeen, mutta resoluution rajat ovat nähtävissä, eivätkä kuvat juurikaan kestä zoomaamista suuremmalla näytöllä. Yksityiskohtia kertyy kuitenkin luokassaan hyvin ja värintoisto on miellyttävää, vaikkakin hieman korosteista. Mielenkiintoisena huomiona ultralaajakulmakamera vaikuttaisi korostavan vihreää väriä aavistuksen pääkameraa voimakkaammin. Dynamiikkakin on hyvällä tasolla, joskin pääkameran kuvien tavoin kirkkaassa päivänvalossa varjot tahtovat toisinaan tummua umpeen.

Hämärässä ultralaajakulmakameran suorituskyky heikkenee selvästi, mikä on tuttua muistakin varsinkin edullisemman pään ultralaajakulmaratkaisuista. Kuvista tulee todella tummia ympäristöissä, joissa pääkamera vielä pärjää kohtalaisesti ja samalla ymmärrettäväsit yksityiskohtien määrä heikkenee selvästi. Myös värintoisto kärsii hämärässä.

Ultralaajakulmakamera on varustettu kiinteällä tarkennusetäisyydellä, joten tarkkojen lähikuvien ottaminen sillä ei ole mahdollista.

Mi 11i:n yökuvatila on käytettävissä kaikilla kolmella edellä mainitulla kuvaustilalla. Se myös onnistuu selvästi parantamaan kuvaa kaikilla kameroilla lisäämällä valotusta huomattavasti. Jo perustilassa hyvin pärjäävällä pääkameralla kuviin kertyy selvästi enemmän valotusta, minkä myötä yksityiskohdat selkenevät ja väritoisto paranee. Samaan tapaan toimii myös 2x-tila, mikä on myös ymmärrettävää, sillä kyseessä on pelkkä digitaalinen zoom.

Suurimmat hyödyt yökuvatila tuo kuitenkin ultralaajakulmakameralle, jonka perustila tuottaa hämärässä pahimmillaan käyttökelvotonta jälkeä. Yökuvatila onnistuu tuomaan kuvaan selvästi enemmän valoa ja väriä, minkä lisäksi se onnistuu palauttamaan huomattavat määrät varjoihin kadonneita yksityiskohtia. Valitettavasti lopputulokset jäävät ultralaajakulmakameran osalta edelleen hieman suttuisiksi ja jopa vesivärimäisiksi pienimpien yksityiskohtien puuttuessa yhä haastavimpien olosuhteiden kuvista.

Xiaomi käyttää Mi 11i:ssä alkuperäisestä Mi 11:stä ja Mi 11 Litestä tuttua telemakrokameraa, joka luottaa selvästi perinteisistä makrokameroista poikkeavaan 50 mm:n kinovastaavaan polttoväliin. Tämä tarkoittaa käytännössä selvästi kilpakumppaneita suurempaa zoomia, minkä myötä makrokameralla pääsee huomattavan lähelle kuvattavaa kohdetta.

Sisarmalliensa tavoin myös Mi 11i:n makrokamera on kuvanlaadultaan hyvä. 5 megapikselin resoluutio ja automaattitarkennus heittävät kameran ominaisuuksiltaan tämän hetken markkinoiden parhaimmistoon, minkä lisäksi telerakenne mahdollistaa huomattavan läheltä kuvaamisen. Kuvanlaatu kamerasta on miellyttävää, värit toistuvat hyvin ja yksityiskohtia kertyy luokassaan kiitettävästi. Telerakenteen myötä kuviin syntyy myös suhteellisen vahva ja pääosin hyvännäköinen bokeh-efekti.

Xiaomi Mi 11i tukee korkeimmillaan 8K-resoluution videokuvausta 30 FPS:n nopeudella. Tuossa tilassa käytettävissä ei kuitenkaan ole puhelimen digitaalista kuvanvakausta, minkä myötä kuvasta tulee helposti hyvin kiikkerää. Useimmiten parempaa jälkeä saakin molemmissa puhelimen 4K-tiloista, jotka pienempää resoluutiotaan lukuun ottamatta muistuttavat kuvanlaadultaan 8K-tilaa, mutta tarjoavat mukaan myös digitaalisen kuvanvakaimen.

Kuvanlaatu videossa on hyvää ja värit toistuvat kohtalaisen luonnollisina. Dynamiikkakin on hyvällä tasolla, mutta valitettavasti valokuvista tuttu liiallinen kontrastoiminen vaivaa myös videota, minkä myötä varjot voivat tummua toisinaan umpeen.

Ultralaajakulmakameran video rajoittuu vain 1080p 30 FPS -tasolle. 4K-tuen puute on ymmärrettävää vain 8 megapikselin resoluution myötä (leveyssuunnassa kuviin tulee vain 3280 pikseliä), mutta 60 FPS tilan puuttuminen on suoraan sanottuna hieman hämmentävää. Esimerkiksi OnePlus 9 tukee ultralaajakulmakamerallaan pääkameran tavoin joko 8K 30 FPS tai 4K 60 FPS -videoita. Video itsessään on Mi 11i:ssä havaittavan pehmyttä ja sitä vaivaa pääkameran videokuvassakin nähty liiallinen kontrasti. Muilta osin värit toistuvat kohtalaisen hyvin ja samankaltaisesti kuin pääkamerallakin.

 

Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akunkesto

Xiaomin Mi 11i:n sisällä on Androidin tuorein 11-versio, jonka päällä pyörii valmistajan oma MIUI 12.5 -käyttöliittymä. Alun perin puhelimessa oli käytössä muistakin Mi 11 -sarjalaisista tuttu MIUI 12, mutta uusin päivitys tuli ladattavaksi testijakson jälkeen artikkelin kirjoitusaikaan. Samalla Androidin tietoturvakorjaukset päivittyivät toukokuun tasolle, joten puhelinta voi pitää tällä hetkellä hyvin ajantasaisena.

Valitettavasti Xiaomi ei anna Mi 11i:lle minkäänlaista päivityslupausta. Mi 11 Lite ja Mi 11 Ultra kuuluvat Android Enterprise Recommended -ohjelmaan, minkä myötä niille on luvattu kolmen vuoden tietoturvakorjaukset ja yksi suuri Android-päivitys, mutta Mi 11i ei ole saanut osakseen vastaavia lupauksia. Keskimäärin Xiaomi on tukenut huippumallejaan kohtalaisen hyvin, mutta lippulaivaluokan puhelimelle täysi lupausten puuttuminen on siitä huolimatta ehdottomasti miinus.

MIUI 12.5 lupailee olevansa kevyempi, vakaampi ja responsiivisempi, kuin aiemmat versiot, minkä lisäksi se vaikuttaisi tuovan mukanaan ensisilmäyksellä ainakin uuden taustakuvan. Valitettavasti päivitys saapui vasta testijakson jälkeen artikkelin kirjoitusaikaan, joten syvällisempiä testikokemuksia käyttöliittymäversiosta ei ehtinyt muodostumaan, eivätkä muutokset ulkoisesti pikaisella silmäyksellä vaikuta erityisen silmiinpistäviltä. Tarkemmin MIUI 12.5 -käyttöliittymästä voi lukea Xiaomin sivuilta.

Mi 11i:n päällä pyörivä MIUI-käyttöliittymä oli siis testijaksolla muista sarjan puhelimista tuttu MIUI 12, joten tarkemmat kokemukset siitä voi lukea alkuperäisestä Mi 11 -artikkelista. Käyttöliittymä peittää vakiokuntoisen Androidin kattavasti alleen ja sisältää huomattavat määrät esiasennettuja valmistajan omia sovelluksia, mutta tarjoaa myös vastapainona suhteellisen reilut kustomointimahdollisuudet.

Alkuperäisen Mi 11:n kanssa havaittua suhteellisen aggressiivista virranhallintaa on selvästi korjailtu päivitysten myötä, sillä se ei osoittautunut enää samoissa määrin ongelmaksi. Tästä huolimatta virranhallinta on edelleen suhteellisen aggressiivinen ja esimerkiksi viestintäsovellusten viestit voivat toisinaan viivästyä jolloin ilmoitukset tulevat isommassa ryppäässä.

Isompana softaongelmana Mi 11i:n kanssa havaittiin, ettei se testijaksolla osannut tunnistaa taskua ollenkaan. Tämä yhdistettynä erittäin sulavasti toimivaan sormenjälkilukijaan aiheutti usein haasteita, sillä puhelinta taskuun laittaessa oli huomattavan helppoa koskettaa talteen tallennetulla sormella pikaisesti virtapainiketta, jolloin näyttö aukaisi lukituksensa, minkä jälkeen puhelin otti useaan kertaan useita kosketuksia taskussa ollessaan. Tämän myötä testijakson aikana muun muassa lähetettiin taskuviestejä, mitä ei ainakaan allekirjoittaneella ole tapahtunut enää vuosiin muiden puhelinten kanssa.

Suorituskyvyn osalta Mi 11i pärjäsi ennakko-odotusten mukaisesti erinomaisesti ja Snapdragon 888 siivitti puhelimen leikiten läpi päivittäisen käytön. Myös pelaamiseen piiri sopii hyvin ja puhelin pyörittää pelejä käytännössä niin hyvin kuin nykypäivän Android-puhelimelta vain voi odottaa.

Valitettavasti jo havaitusti kuumana käyvä Snapdragon 888 tuottaa omat haasteensa Mi 11i:ssä kuten Mi 11:ssä ja Mi 11 Ultrassakin. Normaalissa päivittäisessä käytössä piiri toimii hyvin ja testijaksolla kokeilluissa lyhyehköissä pelisessioissakaan ei ollut ongelmia havaittavissa, mutta grafiikkapiiriä rasittavissa pitkäkestoisissa synteettisissä rasitustesteissä puhelin ylikuumenee ja keskeyttää suorituksen.

Akunkeston osalta Mi 11i pärjäsi kohtalaisesti. 4520 mAh:n akku kantoi puhelimen käytännössä poikkeuksetta läpi yhden päivän, mutta toisen päivän ylittäminen osoittautui osin haasteelliseksi. Testijaksolla kaksi päivää ylitettiin kertaalleen näytön päälläoloaikojen yltäen reiluun neljään tuntiin (4 h 4 min), mutta kuitenkin useina muina kertoina akkua jouduttiin lataamaan jo kesken toisen päivän. Pikainen lataus on kuitenkin Mi 11i:n kanssa onneksi kohtalaisen helppoa, sillä 33 watin laturi toimi varsin nopeasti.

Akun latausnopeus:

  • 15 min – 27 %
  • 30 min – 52 %
  • 67 min – 100 %

5G-verkkoja testattiin totuttuun tapaan Oulun keskustassa DNA:n verkossa. 5G-yhteyksien osalta Mi 11i pärjäsi tavanomaisesti yltäen latausnopeuksien osalta selvästi 4G-verkkoa nopeammaksi. Huomion arvoisena seikkana puhelin tuntui kuitenkin kiinnittyvän aavistuksen keskimääräistä hanakammin 4G:hen ja siirtyvän 5G-verkkoon vasta hyvin vahvassa kuuluvuudessa.

 

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan Xiaomi Mi 11i on varsin onnistunut kokonaisuus ja Xiaomin perinteiden tapaan se tarjoaa erittäin tehokasta rautaa hintaluokassaan. Kuitenkin niin ikään osin jo totuttuun tapaan Mi 11i:llä on myös omat ongelmansa, jotka liittyvät pääosin Xiaomin ohjelmistoon.

Alkuperäiseen Mi 11:sta verrattuna edullisempi hinta toki näkyy puhelimen rakenteessa, sillä takalasi on nimetöntä mallia ja kyljet muovia, minkä lisäksi näytön kaarevuudesta on luovuttu. Tästä huolimatta puhelin on kuitenkin jämäkän tuntuinen, mutta erityisen korkeasta laatuvaikutelmasta ei Mi 11i:n kanssa voi puhua.

Sisuskaluiltaan puhelin on kuitenkin nykypäivän huippua ja käyttökokemukseltaan erittäin sulava. Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri tarjoaa Android-maailman parasta suorituskykyä ja puhelimen näytön 120 hertsin virkistystaajuus korostaa tuota nopeuden tunnetta entisestään. Puhelimen lähin kilpailija lienee monin osin vastaavilla ominaisuuksilla ja niin ikään muovisella rungolla varustettu OnePlus 9, josta saa kustantaa peräti sata euroa Xiaomia enemmän.

Sulava Mi 11i:ssä on myös sen virtapainikkeeseen sijoitettu sormenjälkilukija. Valitettavasti tuo kyseinen lukija on osasyyllinen myös testijaksolla vastaan tulleisiin ongelmiin – Puhelin oli huomattavan helppo avata lukituksesta vahingossa sitä taskuun asettaessa, minkä lisäksi Xiaomi ei ole jostain syystä tarjonnut ohjelmistossaan lainkaan taskutilaa, joka estäisi vahinkokosketukset. Tämän seurauksena Mi 11i oli ensimmäinen allekirjoittaneen käsissä käynyt puhelin pitkään aikaan, joka lähetti esimerkiksi viestejä itsekseen housujen taskussa ollessaan.

Ohjelmistopuoleen liittyy myös toinen Mi 11i:n suuremmista ongelmista – Xiaomi ei nimittäin lupaa laitteelleen minkäänlaista päivityslupausta. Aiemmin testissä käyneet Mi 11 Ultra ja Mi 11 Lite tarjosivat jo välähdyksen paremmasta, sillä molemmille on Android Enterprise Recommended -sertifikaatin myötä luvattu yksi suuri Android-päivitys ja kolmen vuoden tietoturvakorjaukset. Mi 11i ei kyseistä sertifikaattia omista, joten sen myötä sille ei tarjolla myöskään päivityslupausta. Xiaomi toki on keskimäärin päivitellyt puhelimiaan kohtalaisen hyvin, mutta nykypäivänä täysi hiljaisuus lupausten suhteen on sanalla sanottuna heikko suoritus.

Kameroiden osalta Mi 11i on ristiriitainen kokonaisuus. Makrokamera on Mi 11:stä tuttu teletoteutus, joka erottuu positiivisesti yleisestä massasta ja tuottaa suhteellisen laadukasta jälkeä, mutta ultralaajakulmakameran resoluutio on pudotettu 8 megapikseliin, minkä lisäksi sen videokuvaus on rajoitettu hämmentävän heikkoon 1080p 30 FPS -tasoon. Pääkameran resoluutio on säilynyt ennallaan, mutta sensori itsessään on vaihdettu pienikokoisempaan. Tästä huolimatta Mi 11i:n pääkamera ottaa 600 euron hintaluokassaan hyviä kuvia ja erityisesti hämäräsuorituskyky on suhteellisen hyvällä tasolla.

Kokonaisuudessaan Mi 11i on erityisesti hintaluokassaan todella hyvä puhelin, joka tarjoaa Snapdragon 888 -järjestelmäpiirin Suomen markkinoiden edullisimpaan hintaan. 599 euron hinnallaan se kilpailee käytännössä viime vuoden OnePlus 8T:n ja OnePlus 9:n välissä tarjoten kuitenkin pääosin OnePlus 9:ää vastaavat ominaisuudet. Ohjelmistopuolen pienet bugit ja päivityslupausten täysi puute ovat kuitenkin miinuksia, joiden myötä täysin ehdottomien suositusten antaminen on Mi 11i:n kohdalla edullisesta hinnasta huolimatta mahdotonta.

Plussaa

  • 33 watin pikalataus
  • Pääkameran kuvanlaatu
  • Makrokameran kuvanlaatu ja toteutus
  • Yökuvatilan laatu

Miinusta

  • USB-liitäntä tukee vain USB 2.0 -nopeuksia
  • Ei virallista päivityslupausta
  • Puhelin ottaa helposti vahinkokosketuksia taskussa
  • Käyttöliittymän aggressiivinen virranhallinta varauksin
  • Ultralaajakulmakameran video rajoittuu 1080p 30 FPS -tasolle
This site uses XenWord.
;