io-testasi Asuksen ZenFone Zoom S -kamerapuhelimen erityisesti kameraan ja akunkestoon keskittyen.

Asus ZenFone Zoom S tuli tutuksi io-techin toimitukselle jo kesäkuussa, kun Asus järjesti lanseeraustapahtuman Helsingin Elisa Kulma -liikkeessä. Tuolloin julkaistussa Ensituntumat-artikkelissa lupasimme paneutua puhelimeen tarkemmin myöhemmin tänä kesänä.

ZenFone Zoom S on pääasiallisesti kameraan ja akunkestoon keskittyvä 5,5-tuumaisella näytöllä varustettu noin 600 euron hintainen ”uutuus”. Varsinaiseksi uutuudeksi sitä ei voi kutsua, sillä laite esiteltiin alunperin tammikuussa ja se tuotiin Suomessa myyntiin selvästi myöhemmin kuin muilla markkinoilla.

Tämän testiartikkelin pääasiallinen tarkoitus on ottaa selvää ZenFone Zoom S:n kaksoiskameran kuvanlaadusta sekä 5000 mAh:n akun ja Snapdragon 625 -järjestelmäpiirin yhdistelmän tuottamasta akunkestosta.

Laitteen Suomen lanseerauksen yhteydessä ilmoitettu 599 euron suositushinta pätee edelleen pari kuukautta julkaisun jälkeen. Laitteesta on olemassa myös muita värivaihtoehtoja, mutta pikaisella vilkaisulla Suomessa myydään ainoastaan nyt testiin saapunutta Navy Black -väriä.

 

Rakenne ja tekniset ominaisuudet & yleisiä huomioita

ZenFone Zoom S on kooltaan 154,3 x 77 x 7,99 millimetrin kokoinen ja painoa löytyy 170 grammaa. Yleiseltä tuntumaltaan laite vaikuttaa suhteellisen jämäkältä, mutta kevyesti väännellessä laite antaa kuitenkin hieman periksi vrt. viime aikojen lippulaivat ja edullisemmatkin puhelimet, jotka ovat olleet käytännössä niin jämäköitä, että mitään liikettä ei saa aikaiseksi kevyellä vääntelyllä.  Lisäksi testijakson aikana havaittiin, että laitteen näytön vasenta reunaa käytettäessä kuuluu ajoittain pieni naksahdus, ikään kuin jokin olisi hieman irti (voi olla vain testikappaleen ongelma).

Näyttö on kooltaan 5,5-tuumainen ja se perustuu AMOLED-tekniikkaan. Sen tarkkuus on 1080 x 1920 pikseliä ja sen luvataan kykenevän 500 nitsin kirkkauteen. Näyttö on suojattu reunoiltaan kaarevalla (2,5D-lasi) Gorilla Glass 5:llä. AMOLED-näytöille tyypillisesti värit toistuvat korostetun pirteinä ja mustat ovat oikeasti mustaa. Näytössä ei ole moittimista esimerkiksi katselukulmien tms. kohdalla.

ZenFone Zoom S:n tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 625 -järjestelmäpiiri
  • 4 Gt RAM
  • 64 Gt eMMC-tallennustila, muistikorttipaikka (microSD-kortit tuettuna 2 teratavuun asti)
  • Cat.13-luokan LTE-yhteydet (600/150 Mbit/s), CA3, Dual SIM
  • Pääkamerassa 12 Mpix Sony IMX362 -kuvasensori (1/2,55″; 1,4 um pikselikoko), 25 mm f1.7 OIS objektiivi. Optisen zoomin mahdollistavassa kamerassa 12 Mpix sensori 59 mm f2.6 teleobjektiivilla. Tarkennustekniikat: Dual Pixel PDAF- ja lasertarkennus
  • 4K-videotallennus
  • 13 Mpix etukamera, f2.0, Sony IMX214 -sensori
  • 5000 mAh akku, USB Type-C
  • Android 7.1.1 Nougat & ZenUI 3.0

Speksilistausta silmäilemällä voi todeta, että laitteen selkein heikkous on järjestelmäpiiri, muutoin listaus kuulostaa erittäin houkuttelevalta. Pienempiä puutteita/heikkouksia ovat valmistajan kustomoima Android ja se, että microSD-korttia ei voi käyttää yhdessä kahden nanoSIM-kortin kanssa (vain yksi korttikelkka, jossa valitaan joko nanoSIM tai microSD-kortti).

Painikkeiden ja liittimien sijoittelussa on luotettu perinteiseen kaavaan. Virtapainike ja äänenvoimakkuuden painikkeet sijaitsevat oikealla kyljellä, microSD- ja nanoSIM-kelkka vasemmalla. Painikkeet tuntuvat jämäköiltä, mutta niiden painallustuntuma ”huijaa” ajoittain siten, että käyttäjä luulee lisäävänsä äänenvoimakkuutta, mutta painallus ei rekisteröidy ellei painiketta paina kunnolla pohjaan.

Laitteen yläpääty on puhdas liittimistä, sinne on sijoitettu ainoastaan toinen laitteen mikrofoneista.

Alapäädyssä tavaraa on näin ollen enemmän: kaiutin, USB Type C -liitin sekä 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Kapasitiivisissa näppäimissä ei ole taustavaloa, mutta ikonit kiiltävät, kunhan tilassa on edes jokin valonlähde. Laitteen USB Type C -liitin tukee Reverse Charging -ominaisuutta, jonka ansiosta sillä voidaan ladata toista mobiililaitetta.

Takapuolelle mentäessä kameran lisäksi oleellisimmat huomioitavat asiat ovat ylä- ja alalaidassa sijaitsevat muoviset antenniraidat sekä yläosassa sijaitseva sormenjälkitunnistin. Sormenjälkitunnistin on nopea ja luotettava, laitteen lukitus aukeaa käytännössä viiveettä ilman ylimääräisiä animaatioita tai hidasteluja. Takakuori on valmistettu hiekkapuhallutetusta alumiinista.

ZenFone Zoom S:ssä käytetään Androidin 7.1.1 Nougat -versiota sekä sen päälle asennettua ZenUI 3.0 -käyttöliittymää, joka on nykymittapuulla ulkoisesti melko raskaasti kustomoitu vakio-Androidiin verrattuna. Asus on hillinnyt ylimääräisen ”tauhkan” määrää Android-kustomoinnissaan ja mitään ärsyttävää pop-up-pakottamista ei esiintynyt testijakson aikana. Kuitenkin esimerkiksi Galleria-sovellukset yms. arkikäytön ohjelmistot ovat Asuksen omaa käsialaa ja niiden käyttöä ehdotetaan Googlen tekeleiden sijaan niitä ensimmäistä kertaa tarvittaessa.

 

Kaksoiskamera ja kamerasovellus

ZenFone Zoom S rakentuu nimeä myöden kameran ympärille. Laitteen takapuolen yläosaan on sijoitettu kaksoiskamera, joka mahdollistaa 2,3-kertaisen häviöttömän zoomauksen.

12 megapikselin pääkamera perustuu Sony IMX362 -kuvasensoriin (1/2,55″ kuvakenno & 1,4 um pikselikoko) ja sen parina on 25 mm:n objektiivi f1.7-aukolla.

Pääkameran viereen on sijoitettu toinen 12 megapikselin kamera, jonka tarkempaa kuvasensoria ei ole määritelty valmistajan toimesta. Se on varustettu 59 mm:n objektiivilla (f2.6-aukko), jonka ansiosta käyttäjä voi ”siirtyä lähemmäs” kuvauskohdetta häviöttömästi.

Kamerasovellus on automaattinäkymässä melko simppeli, vasemmalta voidaan valita salaman tila, vaihtaa etu- ja takakameran välillä, valita HDR:n tila ja siirtyä tarkempiin asetuksiin. Oikealta voidaan siirtyä Galleria-sovellukseen katsomaan otettuja kuvia, vaihtaa Portrait-tilaan, ottaa kuva, siirtyä videotilaan ja viimeisimpänä valita sopiva lukuisista kuvaustiloista.

Ympyröidystä 1.0 x -ikonista voidaan vaihdella 1.0-, 2.3- ja 5.0-kertaisen zoomauksen välillä. Kun ikonia painaa pohjassa ruudulle saa portaattoman zoomauksen, 1.0:n ja 12.0:n välillä (2.3 ylöspäin ohjelmallisesti = laatu kärsii).

Kamerasovelluksen voi käynnistää näytön ollessa sammutettuna näpäyttämällä kaksi kertaa äänenvoimakkuus alas -painiketta. Sovellus ei käynnisty salamannopeasti, mutta kuitenkaan erityisen pitkää viivettä käynnistymisessä ei ole. Kuvia voi napsia sarjassa suuremmitta viiveittä. Kamera tukee RAW-kuvausta, valinta löytyy tarvittaessa sovelluksen vasemman alakulman tarkemmista asetuksista (kameran oltava manuaalitilassa).

Mikäli automaattitila ei tunnu riittävältä, tarjoaa Asus sovelluksessaan rehdin määrän kuvaustiloja. Valittavana on yhteensä 19 eri tilaa, joista suurin osa on tuttuja muidenkin valmistajien sovelluksista. Oleellisimmat kuvaustilat lienevät kuitenkin Automaatti, Manuaalinen sekä Portrait. Portait jäljittelee järjestelmäkameroista tuttua bokehia.

Manuaalitila mahdollistaa täysiverisistä kameroista tutut säädöt valkotasapainon, ISO-arvon, suljinajan ja manuaalitarkennuksen muodossa.

Kuvanlaadun todentamiseksi valitsimme asetuksista korkeimman mahdollisen resoluution (3928 x 2944) ja otimme erilaisissa olosuhteissa kuvat sekä pääkameralla että 2,3-kertaisella optisella zoomilla. Testikuvat on kuvattu automaattitilassa peräkkäin liikuttamatta puhelinta.

ZenFone Zoom S:n kaksoiskamera tallentaa vaikeissakin valotusolosuhteissa kiitettävän määrän yksityiskohtia. 2,3-kertaisen zoomauksen hyödyn näkee parhaiten testikuvissa, joissa 2,3-zoomattuna kylttien tekstit ovat luettavissa, kun taas pääkameralla kuvatussa kuvassa ne eivät ole luettavassa kunnossa, kun zoomataan täysikokoista kuvaa. Värimaailma tallentuu reaalimaailmaa vastaavana heikossakin valossa. Pimeissä tilanteissa automaattitila tekee kuvista mielellään hieman todellisuutta valoisampia.

Videolaadun tarkastelemiseksi kuvattiin neljä videota. Ohikulkevia autoja kuvattiin 4K-asetuksella ja 1080p 60 FPS -asetuksella. Kuvanvakaimen toimintaa tarkasteltiin kuvaamalla video kävellessä ja äänenlaatua puolestaan meluisassa ympäristössä keikkavideolla.

Sekä 4K 30 FPS että 1080p 60 FPS -video tallentuvat H.264-pakkauksella noin 42 Mbit/s bittivirralla ja molempien kuvaustilojen ääniraita 99 kbit/s stereoäänellä.

Videokuvaus tallentaa valokuvien tavoin kuvattavan kohteen värit aitoina. Ympäröivän kasvillisuuden sävyerot ovat hyvin nähtävissä ja ne vastaavat silmällä nähtäviä värejä. Kuvanvakain tasaa kuvan mallikkaasti, mutta vakautuksesta jää muistoksi ajoittain aaltoileva lopputulos. Kuvattu musiikkiesitys tallentui äänen osalta hyvin kuunneltavana, mutta mitään poikkeuksellisen hyvää laatua mikrofonit eivät tallenna.

 

Akunkesto ja suorituskyky

Yksi ZenFone Zoom S:n oleellisimmista myyntivalteista on sen suuri 5000 mAh:n akku. Kirjasimme ylös seuraavia screen on time -lukemia kahden päivän käyttöjaksoilta:

Jäljellä oleva akun varaus ja SOT (Screen On Time) 2 päivän jälkeen:

  • 25 % – 7 h 3 min
  • 20 % – 7 h 29 min
  • 29 % – 6 h 32 min
  • 38 % – 6 h 10 min
  • 22 % – 6 h 42 min

Heikomman järjestelmäpiirin ja suuren akun yhdistelmä tuottaa hyviä tuloksia ja käyttäjä voikin odottaa saavuttavansa noin 9-10 tunnin screen on timen käytöstä riippuen. Allekirjoittaneen melko aktiivisella käytöllä laitetta tarvitsi ladata joka toinen päivä, mutta maltillisemmin luuria näpräävä käyttäjä voisi päästä jopa 3-4 päivän käyttöaikoihin melko kevyesti.

Testijaksolla käyttöön kuului internet-selausta, Youtube-videoiden katsomista, Skype-, Discord- ja WhatsApp-viestittelyä sekä muutama päivittäinen puhelu. Laitteessa oli kaksi SIM-korttia testijakson ajan.

Suorituskykyä testattiin io-techin testeistä tutulla lajitelmalla synteettisiä testejä.

Taulukossa verrokkeina kaksi noin 600 euron hintaluokkaan osuvaa aiemmin tänä vuonna testattua laitetta, OnePlus 5 ja Nokia 8. ZenFone Zoom S ottaa selkeän tappion etenkin graafista suorituskykyä vaativissa testeissä.

 

Yhteenveto

Asus ZenFone Zoom S on mielenkiintoinen vaihtoehto mobiilimaailmassa, jossa valmistajat tavoittelevat täydellistä suoritusta kaikille osa-alueilla etenkin lippulaivojen kohdalla. Suuri akku ja hyvä kamera olisivat kuitenkin monille käyttäjille todellisuudessa ne oleellisimmat ominaisuudet.

Ongelmaksi muodostuukin laitteen korkea suositushinta. Vuonna 2017 on julkaistu noin 600 euron hintaluokkaan useampi laite, joissa jokainen osa-alue on hyvällä mallilla. Parin viikon käyttökokemuksella ZenFonesta jää positiivinen tuntuma, mutta laitteen hinnan vuoksi kuluttajan on helppo taipua toisen valmistajan tuotokseen.

Osaltaan laitteen houkuttelevuutta heikentää Suomessa myös se, että Asus ei ole aikaisemmin juurikaan panostanut Suomen mobiilimarkkinoihin. Vahvasti leiriuskovaisessa markkinassa täytyisi onnistua tuomaan jotain aidosti kilpailukykyistä myyntiin, jotta ihmiset olisivat valmiita vaihtamaan kulutustottumuksiaan.

ZenFone Zoom S:n suurimmiksi heikkouksiksi osoittautuivat järjestelmäpiirin heikko suorituskyky, ylimääräisellä sisällöllä varustettu käyttöjärjestelmä, pikalatauksen puute ja kilpailijoita heikompi laatutuntuma.

 

Hyvää

  • Kaksoiskamera
  • Suuri akku
  • Simppelin tyylikäs ulkonäkö
  • Näyttö
  • Nopea ja luotettava sormenjälkitunnistin

Huonoa

  • Rakenne ei laatuvaikutelmaltaan aivan kilpailijoiden tasolla
  • Järjestelmäpiirin heikko suorituskyky
  • Rahalle ei tarpeeksi vastinetta hintaluokassaan
  • Tauhkalla varustettu, ei-puhdas Android
  • Äänenvoimakkuuspainikkeiden painallustuntuma epäselvä
  • Ei pikalatausta

 

This site uses XenWord.
;