Googlen Pixel Buds Pro 2 -nappikuulokkeet ovat 250 euron suositushintaansa ehdottomasti harkinnan arvoinen kuulokevaihtoehto ja omaan makuuni yhdessä Applen AirPods Pro 2 -nappien kanssa parhaat io-techin testissä käyneet lippulaivaluokan napit tämän hetken markkinoilla.
Toisaalta, kuten jo aiemmissakin tämän vuoden kuulokearvioissa, on jälleen todettava, että 160 euron hintaiset Nothing Earit tarjoavat myös Googlen 250 euron napeille erittäin kovan vastuksen. Googlen napit onnistuvat tarjoamaan 90 lisäeuron vastineeksi selvästi voimakkaamman vastamelun, paremman akunkeston, pienemmät kuulokkeet ja internetselaimessa toimivan sovelluksen asetusten säätöön. Valitettavasti Nothingeihin nähden luovutaan LDAC-koodekkituesta, karsitaan sovelluksen taajuuskorjaimen ominaisuuksissa ja luovutaan iOS-sovelluksesta. Googlen napit ovat kuitenkin ehdottomasti harkinnan arvoinen vaihtoehto, mikäli Nothingin vastamelutoiminto ei ole itselle riittävä.
Plussaa:
- Erinomainen äänenlaatu
- Akunkesto
- Vapaa viisikanavainen taajuuskorjain
- Kuulokkeiden pieni koko
- Bluetooth Multipoint -tuki
- Luonnollisen kuuloinen ympäristöäänten vahvistus
- Internetsovellus
Miinusta:
- Ei iOS-sovellusta
- IP54-sertifikaatti vettä vastaan ei yllä markkinoiden kärkeen
- LDAC- tai AptX HD -tuen puute varauksin
- Suurehko latauskotelo varauksin
Huomioitavaa:
- Kuulokkeet tukevat SBC-, AAC-koodekkeja
Googlen Pixel -älypuhelinten Suomeen rantautumisen ohessa myös valmistajan kuulokkeet saapuivat tänä vuonna virallisesti Suomen markkinoille. Pixel Buds Pro 2 -nappikuulokkeet esiteltiin elokuussa ja valmistajan edeltäjämalliin nähden uutukaiset ovat kutistuneet 27 prosenttia pienemmiksi, mutta parantaneet samalla akunkestoa.
Artikkelin kirjoitusaikaan marraskuun alkupuoliskolla Googlen nappikuulokkeita sai Suomesta edullisimmillaan suositushintaansa 249 euron hintaan. Kyseessä on siis saman hintaluokan kuulokkeet, kuin aiemmin tänä vuonna io-techin testissä käyneet Samsung Galaxy Buds3 Prot.
Tässä artikkelissa tutustumme Google Pixel Buds Pro 2 -nappikuulokkeisiin perinteisen testirutiinin mukaisesti taajuusvastemittausten kera.
Pakkaus ja sen sisältö
Google toimittaa nappikuulokkeensa Pixel 9 Pro -puhelimista tutun tyyppisessä pahvipakkauksessa, jossa pelkistetymmän kierrätyspahvista valmistetun rasian päällä on erillinen pintakääre, jossa on värillinen kuva kuulokkeista. Kuulokkeiden lisäksi toimitussisältöön kuuluvat:
- Kolmet lisävaihtotulpat (yhteensä neljät tulpat)
- Käyttöohjekirjanen
Vaihtotulpat on sijoitettu varsin näppärään pahvilaatikkoon, jossa jokaiselle tulppakoolle on oma lokeronsa. Tämän myötä tulpat on helppo pitää tallessa myös tulevaisuudessa. Lataukseen käytettävää USB-johtoa Google ei toimita kuulokkeidensa mukana.
Rakenne ja ominaisuudet
Kuulokkeiden tekniset tiedot:
- Mitat: 22,7 x 23,1 x 17 mm
- Paino: 4,7 grammaa
- IP54
- Akunkesto: 8 tuntia vastamelun kanssa, 12 tuntia ilman vastamelua
- Bluetooth 5.4
- Koodekkituki: SBC, AAC,
- Valmistajan kotimaa: Yhdysvallat
- Valmistusmaa: Vietnam
Rakenteeltaan Pixel Pro Buds 2:t ovat huomattavan pienet. Kuulokkeet istuvatkin korvaan kohtalaisen huomaamattomasti ja ainakin itselleni muotoilu on erittäin mukava pidempienkin ajanjaksojen yli. Kuulokkeissa on pienet siivekkeet, joiden on tarkoitus ottaa hieman kiinni korvalehteen parempaa korvassa pysymistä varten. Ainakaan itse en siivekkeitä käytännössä edes havainnut, eli epämukaviksi niitä ei voi väittää.
Muotoilu on niin sanotusti perinteisen tulppamainen, eli kuulokkeissa ei ole erillistä vartta, minkä myötä pikakomennot on sijoitettu hipaisueleiksi suoraan kuulokkeiden ulkopintaan. Sijoituspaikka on yleensä kohtalaisen herkkä vahinkoeleille, mutta ainakaan testijaksolla ei Googlen nappien kanssa tullut tavanomaista enempää ylimääräisiä komentoja. Elekomennoista kehun ansaitsee liu’utusele, joka mahdollistaa äänenvoimakkuuden säädön ottamatta toistolaitetta itseään esille. Äänenvoimakkuusele ei tokikaan ole enää nykypäivänä mikään harvinaisuus, vaan se on alkanut selvästi yleistymään, mikä on hyvä kehityssuunta.
Kuulokkeilla on IP54-sertifikaatti, eli pientä kosteutta ei tarvitse säikähtää. 250 euron hintaluokkaan vedenkestävyysluokituksen voisi toivoa kuitenkin olevan jo parempikin ja esimerkiksi Samsung tarjoaa Galaxy Buds3 Pro -napeilleen peräti IP57-sertifikaatin. Äänentoistosta Googlen napeissa huolehtii 11 mm:n kaiutinelementti.
Yhteysominaisuuksien osalta Google tarjoaa varsin pelkistetyn SBC:stä ja AAC:sta muodostuvan koodekkituen. Koodekkituki on vastaava kuin esimerkiksi Applen AirPods Proissa ja Samsungin Galaxy Buds3 Protkin tarjoavat kaksikon oheen vain pelkästään Samsungin laitteissa toimivan SSC UHQ:n, eli hintaluokassaan koodekkituki ei ole ennenkuulumaton. Siitä huolimatta koodekkituki on harmillinen miinus, kun ottaa huomioon, että edullisemmissakin napeissa on nykypäivänä totuttu jo näkemään LHDC-, AptX- tai LDAC-koodekkeja. Huomion arvoisena seikkana koodekkien vaikutus äänenlaatuun on rajallinen, eivätkä kaikki välttämättä havaitse merkittäviä eroja niiden välillä.
Latauskotelon tekniset tiedot:
- Latauskotelon mitat: 49,9 x 63,3 x 25 mm
- Latauskotelon paino: 65 grammaa
- IPX4
- Akkua kuulokkeille: 22 tuntia vastamelun kanssa ja 36 tuntia ilman vastamelua
- USB-C, langaton lataus
Kuulokkeiden akunkesto on luokassaan erinomainen. Google lupaa vastamelun kanssa peräti 8 tuntia yhtäjaksoista toistoa, mikä on erityisesti kuulokkeiden koko huomioiden vakuuttava lupaus. Latauskotelosta irtoaa tarvittaessa 22 tuntia lisää.
Latauskotelo itsessään on varsin suurikokoinen, mikä on jopa hieman yllättävää kuulokkeiden itsensä pieni koko huomioon ottaen. Kotelo on muodoltaan pyöristetty, minkä myötä se sujahtaa kätevästi taskuun, mutta missään määrin huomaamattomaksi se ei onnistu jäämään. Kotelon 65 gramman painokin on kohtalaisen suuri luokassaan. Kotelo on IPX4-sertifoitu, eli se kestää vettä saman verran kuin kuulokkeetkin, mutta siltä puuttuu pölynkestävyysluokittelu.
Latausominaisuuksien osalta tuettuna on langallinen lataus USB-C-liitännän kautta sekä langaton Qi-lataus.
Ohjelmisto
Kuulokkeiden ohjaukseen Google tarjoaa peräti kolme erilaista vaihtoehtoa riippuen siitä, millä laitteella hallinta tapahtuu. Googlen omissa Pixel-puhelimissa kuulokkeiden hallinta-asetukset ilmestyvät suoraan Bluetooth-valikkoon, toisilla Android-käyttäjillä asetukset löytyvät Play-kaupasta ladattavasta Google Pixel Buds -sovelluksesta ja kolmantena varsin massasta erottuvana ominaisuutena hallinta on mahdollista tehdä myös tietokoneella internetselaimella mypixelbuds.google.com-osoitteessa. Erillistä iOS-sovellusta kuulokkeille ei harmillisesti ole, eikä internetsivustokaan toimi sillä, vaan se on rajoitettu vain MacOS:lle, Windowsille ja ChromeOS:lle.
iOS-sovelluksen puute on pienoinen harmi, mutta toisaalta internetsovelluksen löytyminen korvaa tilannetta useimmille, ellei asetuksissa pyörimiselle ole jatkuvaa tarvetta. Sovelluksista on mahdollista säätää kahteen laitteeseen yhteyden mahdollistavan Bluetooth Multipointin päälläoloa, nappien kosketustoimintoja ja taajuuskorjainta sekä esiasetuksilla että viisikanavaisella vapaalla korjaimella. Tilaääntäkin kuulokkeet tukevat käyttäen Googlen omaa tilaäänimallinnusta. Vastamelun, läpikuuluvuuden ja vastamelun sulkemisasetusten lisäksi ohjelmistosta on mahdollista asettaa päälle keskusteluntunnistus, joka pysäyttää median ja vaihtaa automaattisesti päälle läpikuuluvuuden kuulokkeiden huomatessa käyttäjänsä puhuvan.
Sovelluksen ominaisuuskattaus on kokonaisuudessaan varsin tavanomainen. Viisikanavainen taajuuskorjain on mukava lisä, mutta ei monipuolisuudellaan yllä kuitenkaan markkinoiden kovimpien kilpailijoiden tasolle.
Äänenlaatu
Huom. Taajuusvasteet ovat MiniDSP EARS-laitteistolla mitatut. Tulokset ovat suuntaa antavia ja niitä tulee käyttää vain sanallisen arvion ohessa visuaalisena tukena. Taajuusvastemittaus ei ole pääasiallinen testaustapa, vaan arvostelut pohjautuvat pääosin arvioijan omiin kuuntelukokemuksiin. Tuloksia ei voi verrata suoraan muiden sivustojen mittaustuloksiin. Kuppikuulokkeiden ja nappikuulokkeiden mittaustulokset eivät ole keskenään suoraan vertailukelpoisia.
Taajuusvastemittaukset on toteutettu niin, että kuulokkeiden automaattinen taajuuskorjain eli basson ja yläpään korostus hiljaisemmilla voimakkuuksilla oli asetettu pois päältä. Itse henkilökohtaisesti suosittelisin pitämään tilan käytössä päällä, sillä se onnistuu pienemmillä kuunteluvoimakkuuksilla tuomaan kohtalaisen hyvin ala- ja ylätaajuuksia esiin värittämättä ääntä kuitenkaan liikaa.
Taajuusvastemittauksissa vastamelun pohjasuhina on vääristänyt keskialuetta tuoden sinne selvän piikin, vaikka normaalissa käytössä tuota suhinaa ei merkittävästi testijaksolla korviin kuulunutkaan. Ilman vastamelua kuulokkeiden alataajuuksien toisto on mittausten mukaisesti hieman heikompilaatuista kuin vastamelun kanssa – alataajuuksien korostus valuu hieman enemmän keskialueille tehden äänestä pehmeämpää.
Vastamelun kanssa ääni on sanalla sanottuna laadukasta. Kokonaisuus on tasapainoinen olematta kuitenkaan tylsä. Basso potkii sopivasti ja sen korostus on vastamelun päällä ollessa riittävän alhaalla, jotta myös keskialueelle jää selvästi oma tilansa. Esimerkiksi Samsungin Galaxy Buds3 Proihin nähden ääni on huomattavasti luonnollisempi alataajuuksien korostuessa vähemmän – osalle Samsungin nappien voimakkaampi basso voi olla toivottavakin ominaisuus, mutta ainakin itselleni Googlen äänimaisema toimii paremmin pitäen äänen luonnollisena useimmissa eri musiikkityyleissä.
Pykälän neutraalimman basson myötä myös keskialueet Googlen kuulokkeissa erottuvat Samsungin nappeja paremmin. Yläpää Pixel Buds Proissa ei kiinnitä itseensä huomiota, eli se toimii hyvin. Ääni ei jää liian tummaksi, mutta ei myöskään liiallisen teräväksi tai suhisevaksi, vaan se soi kokonaisuudessaan hyvin.
Vastamelu kuulokkeissa on erinomainen, mutta ei hintaluokassaan poikkeuksellinen. Esimerkiksi aiemmin testattujen Samsung Galaxy Buds 3 Proiden vastamelutoiminto kadottaa ympäristön ääniä Googlen nappeja enemmän. Toisaalta vastapainona Samsungin napeissa syntyy enemmän suhinaa, ellei kuulokkeista toista samaan aikaan muuta ääntä. Edullisempiin OnePlus Buds Pro 3 -nappeihin verrattuna Googlen vastamelu puolestaan on tehokkaampi poistaen paremmin ylempiä taajuuksia.
Hyvän, mutta ei joukosta erottuvan vastamelun vastapainona kuulokkeiden ympäristöääniä vahvistava tila on markkinoiden ehdotonta kärkeä. Ympäristön äänet kuuluvat luonnollisina ilman suurempia korostuksia millään taajuusalueilla, eikä kuulokkeisiin tule ylimääräistä kohinaakaan.
Mikrofonin ääniesimerkki:
Mikrofonit Googlen napeissa ovat hyvät. Ääni pysyy pääosin selkeänä ympäristöstä riippumatta, mutta ulkoilmassa tuulen muuttuessa kuulokkeiden ympäristöäänten vaimennuksen mukautuminen voi aiheuttaa jonkin verran äänen pätkimistä. Pyöräillessä ääni pysyy kuitenkin todella selkeänä, vaikka jonkin verran tuulen ääntä puheen mukana mikrofoneihin pääseekin.
Yhteenveto
Googlen Pixel Buds Pro 2 -nappikuulokkeet ovat 250 euron suositushintaansa erittäin pätevä kuulokevaihtoehto ja omaan makuuni yhdessä Applen AirPods Pro 2 -nappien kanssa parhaat io-techin testissä käyneet lippulaivaluokan napit tämän hetken markkinoilla.
Äänenlaatu kuulokkeissa on tasapainoisen luonnollinen, mutta kuitenkin riittävän voimakas bassotoistoltaan, ettei ääni jää laimeaksi ulkoilmassakaan. Äänenlaatu onkin yhdessä Applen kanssa tämän hintaluokan parhaimmista testaamistani kuulokkeista yltäen esimerkiksi Samsungin viimeisimmän sukupolven ohi pykälän luonnollisempana ja vähemmän V-taajuusvasteisena. Vastamelutoiminto ei 250 euron hintaluokassa ole poikkeuksellinen ja se häviää esimerkiksi juuri mainituille Appleille tai Samsungin Galaxy Buds3 Proille. Siitä huolimatta vastamelu on kuitenkin hyvä ja parempi kuin edullisemmissa malleissa, kuten 200 euron OnePlus Buds Pro 3:ssa tai 160 euron Nothing Eareissa.
Luokassaan perushyvän vastamelun vastapainona kuulokkeiden ympäristöäänten vahvistus on laadultaan markkinoiden ehdotonta kärkeä. Äänet toistuvat luonnollisina ilman erityisempiä taajuuskorostumia tai lisääntyvää suhinaa. Kuulokkeita voikin pitää kohtalaisen hyvin päässä esimerkiksi keskustelujen aikana. Toinen erityiskehujen arvoinen suoritus Googlen napeissa on niiden pieni koko. Harmillisesti latauskotelo ei ansaitse samaa kehua, vaan se on selvästi markkinoiden suurempaa päätä.
Kokonaisuudessaan Googlen napit ovat siis erittäin hyvät, mutta toisaalta 250 euron hintaan myös selvästi kohtalaisen kalliit. Kuten jo aiemmissakin tämän vuoden kuulokearvioissa, on jälleen todettava, että 160 euron hintaiset Nothing Earit tarjoavat myös Googlen napeille erittäin kovan vastuksen. Googlen napit ovat äänenlaadultaan hyvin vertailukelpoiset Nothingin kanssa, mutta 90 euron lisähintansa vastineeksi ne tarjoavat myös selvästi voimakkaamman vastamelun, paremman akunkeston, pienemmät kuulokkeet ja internetselaimessa toimivan sovelluksen asetusten säätöön. Valitettavasti Nothingeihin nähden luovutaan LDAC-koodekkituesta, karsitaan sovelluksen taajuuskorjaimen ominaisuuksissa ja luovutaan iOS-sovelluksesta. Googlen napit ovat kuitenkin ehdottomasti harkinnan arvoinen vaihtoehto, mikäli Nothingin vastamelutoiminto ei ole itselle riittävä.
Plussaa:
- Erinomainen äänenlaatu
- Akunkesto
- Vapaa viisikanavainen taajuuskorjain
- Kuulokkeiden pieni koko
- Bluetooth Multipoint -tuki
- Luonnollisen kuuloinen ympäristöäänten vahvistus
- Internetsovellus
Miinusta:
- Ei iOS-sovellusta
- IP54-sertifikaatti vettä vastaan ei yllä markkinoiden kärkeen
- LDAC- tai AptX HD -tuen puute varauksin
- Suurehko latauskotelo varauksin
Huomioitavaa:
- Kuulokkeet tukevat SBC-, AAC-koodekkeja
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä