Watch Fit 3 on mielenkiintoinen ja jopa myös kaivattu lisä Huawein sinällään ja valmiiksi runsaaseen älykellotarjontaan. Varsin kilpailukykyinen hinta sekä kevyt ja siro muotoilu tekee siitä varmasti osaltaan vieläkin kiinnostavamman vaihtoehdon monelle kuluttajalle, joille monet nykyälykellot ovat liian suurikokoisia ja kalliita.

Watch Fit 3:n vahvuuksiin lukeutuvat edellämainittujen seikkojen ohella hyvä akunkesto, kirkas ja tarkka neliskanttinen AMOLED-näyttö, melko monipuoliset urheilu ja etenkin terveysominaisuudet sekä selkeäkäyttöinen ja sulavatoiminen käyttöliittymä.

Miinukset ovat hintaluokka huomioiden melko vähissä ja ne liittyvät pitkälti ennalta tuttuihin asioihin. Huawein Health-yhteyssovellusta ei valitettavasti saa edelleenkään Googlen Play-kaupasta, joka tekee kellon käyttöönottamisesta tarpeettoman hankalaa etenkin peruskäyttäjän näkökulmasta ja työpaikan puhelinta käyttäville jopa mahdotonta. Pienenä parannuksena Health on onneksi nyt saatavilla myös Samsungin sovelluskaupasta. Harmillinen puute on myös maksuominaisuuksien puuttuminen Suomen markkinoilla.

Yhteenvetona Huawei Watch Fit 3:a kannattaa ehdottomasti harkita, jos hakusessa on kohtuuhintainen, mutta silti kohtalaisen monipuolinen kevytälykello, eikä Huawei Health -sovelluksen asentaminen Play-kaupan ulkopuolelta tunnu itselle ylitsepääsemättömältä tehtävältä. Alle 200 euron hintapisteessä Watch Fit 3 tarjoaa hyvän vastineen rahalle.

Plussaa:

  • Kevyt ja ohuehko rakenne
  • Hyvä AMOLED-näyttö
  • Sulavasti toimiva käyttöliittymä
  • Näppärä pyöritettävä kruunupainike
  • Monipuoliset ja selkeäkäyttöiset liikunta- ja terveysominaisuudet
  • Hyvä akunkesto
  • Kilpailukykyinen hinta

Miinusta:

  • Huawei Health -sovellus ei ladattavissa Play-kaupasta
  • Huawei Wallet -maksuominaisuudet ei toimi Suomessa
  • Kello ei yhteensopiva standardirannekkeiden kanssa ilman erikseen myytäviä sovitteita

Huomioitavaa:

  • Toimii myös rajatusti Applen puhelimien kanssa
  • Huawei Health on asennettavissa nyt myös Samsungin sovelluskaupasta
  • NFC vain kalliimmissa nylon- ja nahkarannekkeisissa versioissa

Huawein älykellovalikoima on varsin kattava ja se sisältää lähes kaiken alle 100 euron aktiivisuusrannekkeista lähes tuhannen euron titaanisiin erikoismalleihin. Mallisto on kuitenkin perustunut pitkälti pyöreänäyttöisiin kelloihin ja suorakaiteen muotoisia näyttöjä on nähty lähinnä aktiivisuusrannekkeissa sekä verenpaineen mittaukseen kykenevässä Watch D -erikoismallissa.

Watch Fit -mallit ovat aiemmin asemoituneet Huawein mallistossa ikään kuin aktiivisuusrannekkeiden ja älykellojen välimaastoon, kuten nimikin hieman viittaa. FIT tulee itseasiassa sanoista Fashion, Innovation ja Thinness, eli muoti, innovaatio ja ohuus. Edeltäjiinsä nähden uusi Watch Fit 3 on kuitenkin tarkoituksella muotoiltu aiempaa selkeämmin älykelloksi aktiivisuusrannekkeen sijaan – Huawein mukaan käyttäjätutkimukset ovat kertoneet tämän olevan suunta, jota kuluttajat yhä enemmän kaipaavat.

Toisin sanoen uusi Watch Fit 3 on siis entistä selkeämmin puhdas älykello, vaikkakin ominaisuuksiltaan ns. ”kevyt”-sellainen, ja tuo samalla toivottua valinnanvaraa neliskanttisten näyttöjen kategoriaan. 159 euron lähtöhinnallaan kyseessä on Huawein edullisin älykellovaihtoehto, joka tarjoaa pitkälti vastaavat ominaisuudet kuin Watch GT -mallisto.

Suomen markkinoilla 159 euron hintaan on tarjolla musta, vaaleanpunainen ja valkoinen värivaihtoehto fluorokumihihnalla. 169 euron hintainen harmaa nylonhihnavaihtoehto sekä 199 euron hintainen kullanvärisellä kehyksellä ja valkoisella nahkahihnalla varustettu versio.

Tutustumme tässä artikkelissa Watch Fit 3:een vajaan parin viikon ympärivuorokautisen käyttötestijakson pohjalta.

 

Pakkaus ja oheistarvikkeet

Watch Fit 3 toimitetaan Huawein muista älykelloista tutun kaltaisessa valkoisessa pahvirasiassa. Toimitussisältö on varsin tavanomainen – kellon ohessa mukana toimitetaan ainoastaan latauskaapeli sekä pikakäyttöohjeet sekä takuutiedot.

 

Mitä uutta?

Keväällä 2022 julkaistuun edellisen sukupolven Watch Fit 2 -malliin nähden uusi Watch Fit 3 on muotoilultaan aiempaa kellomaisempi ja tarjoaa edistyneemmät urheilu- ja terveysseurantaominaisuudet sekä tuoreemman ohjelmiston.

Watch Fit 3 tarjoaa edeltäjämalliin nähden seuraavat muutokset:

  • Leveys on kasvanut 2,8 mm
  • Korkeus on pienentynyt 2,8 mm
  • Paksuus on pienentynyt 0,9 mm
  • Näytön läpimitta kasvanut 1,74”:sta 1,82”:aan
  • Näytön resoluutio on kasvanut (336×480 -> 408×480)
  • Oikeaan kylkeen on lisätty kruunupainike
  • Akun kapasiteetti kasvanut 292:sta 400 mAh:iin
  • Uudempi HarmonyOS-versio (2.0->4.2)
  • Uudemmat TruSport, TruSleep ja TruSeen -seurantaominaisuudet

 

Rakenne ja tekniset ominaisuudet

  • Mitat: 43,2 x 36,3 x 9,9 mm (ilman ranneketta)
  • Massa: 26 g ilman ranneketta
  • Ranneke:
    • Leveys: 20 mm
    • Materiaali: fluorikumi-/nylonpunos-/nahkaranneke
    • Pituus: 130-210 mm (pinkki & nahka 120-190 mm)
  • Materiaalit: alumiinirunko, muovinen takakuori
  • Suojaus: ATM 5 (ISO 22810:2010)

Kuten jo artikkelin alussa viitattiin, Watch Fit 3:n muotoilu ja ulkoasu on muuttunut tarkoituksella entistä kellomaiseksi – pitkulaisesta näytöstä on luovuttu ja merkittävän leventämisen myötä näytön kuvasuhde on melko lähellä neliötä.

Muotoilullisesti ei voi luonnollisestikaan jättää huomiotta, että Huawei vaikuttaa selvästi lainanneen ainakin merkittävän osan sivusta Apple Watchin pelikirjasta. Muotoilu on melko pyöristettyä, mutta kuitenkin hieman Apple Watchia kulmikkaampaa. Keskeisimpiä fyysisiä ominaisuuksia moniin muihin markkinoilta löytyviin älykelloihin nähden ovat ohuus ja keveys. Vain 26 grammaa painavana laite on vaivattoman tuntuinen ranteessa, eikä muodoiltaan pyöristetty ja 9,9 mm paksu laite tartu kovinkaan helposti vaatteiden hihoihin.

Kellon runko ja kehys ovat mattapintaiseksi viimeisteltyä alumiinia, jonka väritys riippuu värivaihtoehdosta. Rakenne on 5ATM-suojattu, eli se kestää vettä mm. uimisen muodossa.

Testikappaleemme edusti kellon nylon-rannekkeellista harmaata värivaihtoehtoa.

Musta takakuori on Huawein mukaan muovia ja sen keskellä sijaitsevaan kohoumaan on sijoitettu terveysmittauksiin käytettävät sensorit punaisella ja vihreällä ledillä varustettuna. Lisäksi takakuoressa on kaksi pyöreää metallikontaktia, joiden kautta kellon lataaminen tapahtuu.

Takakuoren alle kellon sisään on integroitu kohtalaisen suuri 400 mAh akku, jolle valmistaja lupaa yhdellä latauksella 10 päivän akunkeston tavanomaisella käytöllä ja seitsemän päivää raskaammassa käytössä. Kymmenessä minuutissa luvataan latautuvan päivän verran toiminta-aikaa.

Kellon lataaminen tapahtuu mukana toimitettavalla latauskaapelilla, jonka toinen pää kiinnittyy magneetilla kellon takakuoreen. Toisessa päässä on USB-A-liitäntä, eli sitä voidaan käyttää minkä tahansa USB-A-latauslaitteen kanssa. Virta siirtyy kellon akkuun takakuoren kontaktipisteiden kautta. Langatonta latausta ei siis ole, joka ei toki ole vielä tyypillistäkään tämän hintaluokan kellolle. Testiemme mukaan kellon akku latautuu tyhjästä täyteen hieman yli tunnissa.

Watch Fit 3:sta on siis saatavilla kolmella eri rannekevaihtoehdolla, jotka vaikuttavat myös kellon hintaan. Perusvaihtoehtona on fluorokuminen ranneke, harmaa värivaihtoehto on tarjolla tarrakiinnitteisellä nylonrannekkeella ja kalleimpana vaihtoehtona on valkoinen nahkaranneke.

Testikappaleemme jacquard-punottu nylonranneke kiinnittyy hihnan päässä olevien neljän tarra-alueen avulla ja sen kireys on säädettävissä täysin portaattomasti. Nylon-hihna on hieman joustava, joka tekee sen napakasta kiinnityksestä miellyttävämpää esimerkiksi urheilun aikana.

Rannekkeissa käytetään epästandardia ratkaisua, joka muistuttaa varsin läheisesti Apple Watchien toteutusta. Rannekkeiden irrottaminen onnistuu todella helposti takakuoressa sijaitsevien pienien lukituspainikkeiden avulla. Huawei tarjoaa myös lisähintaan erillisiä kiinnikkeitä, joiden avulla standardinmukaisten 20 mm rannehihnojen asentaminen kelloon on mahdollista. On kuitenkin harmi, ettei sovitteita toimiteta suoraan pakkauksen mukana.

Näytön tiedot:

  • 1,82” AMOLED-kosketusnäyttö
  • 408 x 480 pikseliä, 347 PPI
  • 1500 nit maksimikirkkaus, 60 Hz virkistystaajuus
  • reunoilta pyöristetty 2.5D suojalasi

Watch Fit 3:n AMOLED-näyttö on läpimitaltaan varsin mukavat 1,82 tuumaa. Näytön suojalasin reunat on pyöristetty, mutta sen tarkempaa tyyppiä ei ole mainittu. Näyttölasin ja alumiinirungon välissä kulkee kapea kiiltävä muovikaistale, joka luo illuusion siitä kuin lasi leijuisi hieman rungon päällä. Näytön reunuksen leveys on 1,8 mm sivuilla ja 2,7 mm ylä- ja alareunassa, joka on hieman enemmän kuin mitä valmistaja antaa tuotekuvissaan ymmärtää.

Näytölle luvataan varsin korkea 1500 nitin maksimikirkkaus, joka on enemmän kuin riittävä pitämään näytön luettavana myös hyvinkin kirkkaassa auringonpaisteessa. Kelloa käytettiin testijaksolla ulkomailla erittäin kirkkaassa auringonpaisteessa ja se pysyi hyvin luettavissa.

Älykelloille tyypilliseen tapaan näyttö herää automaattisesti kättä nostaessa ja on aina luotettavasti käyttövalmiina. Halutessaan näyttöön saa myös käyttöön ”aina päällä” -tilan, joka näyttää kellotaulusta pelkistetymmän tumman version, mutta samalla lyhentää akunkestoa selvästi (testiemme mukaan 4-5 päivään).

Watch Fit 3:ssa on kaksi kylkipainiketta, jotka tuovat – jälleen kerran – vahvasti mieleen Apple Watchin. Ylempänä sijaitsee pyöreä kruunupainike, joka toimii värinäefektin kera rullana valikoiden ja näkymien selaamisessa, jolloin sormet eivät peitä näytöllä näkyvää sisältöä. Testikappaleessamme kruunupainike oli väriltään punainen, mutta osassa malleista se on samassa värissä rungon kanssa. Kruunupainiketta kerran painamalla avautuu sovellusvalikko ja kahdesti painamalla viimeisimpien avattujen sovellusten näkymä.

Alempi painike on ns. toimintopainike, johon voi ohjelmoida haluamansa toiminnon. Oletuksena sitä painamalla avautuu treenitilavalikko. Pienenä miinuksena alapainikkeeseen ei voi ohjelmoida erillisiä toimintoja tupla- ja pitkälle painallukselle.

Mikrofonin aukko sijaitsee oikean kyljen painikkeiden välissä ja kaiuttimen aukot puolestaan vasemmassa kyljessä. Niiden avulla kellon kautta voi vastata puhelimeen saapuviin puheluihin, kunhan puhelin sijaitsee Bluetooth-yhteyden toimintaetäisyydellä. Handsfree-puhelu kellon välityksellä onnistuu testiemme mukaan erinomaisesti, kunhan ympäristö ei ole liian meluisa, sillä silloin vastaan tulee kellon sisäisen kaiuttimen äänenvoimakkuuden rajallisuus.

Tekniset tiedot:

  • Akku: 400 mAh
  • Bluetooth 5.2 (BR & BLE)
  • NFC (vain harmaa ja valkoinen nahka -versiot)
  • Single-band GPS/GLONASS/BeiDou/Galileo/QZSS
  • kaiutin ja mikrofoni
  • Kiihtyvyysmittari, gyroskooppi, optinen syketunnistin, optinen pulssioksimetri, geomagneettinen tunnistin, valon tunnistin
  • Harmony OS 4.2

Huawei ei ole ilmoittanut virallisesti kellossa käytettävää piiriä tai muistimääriä – internetistä kaivettuina tietoina RAM-muistia saattaisi olla 32 megatavua ja tallennustilaa neljä gigatavua. Kun muistiin siirtää esimerkiksi musiikkia, ilmoittaa kello käytettävissä olevaksi tallennuskapasiteetiksi noin 1,5 gigatavua.

Yhteys puhelimeen tapahtuu Bluetooth 5.2:n avulla ja kellosta löytyy lisäksi yksitaajuus-satelliittipaikannusyhteydet. WiFi- tai 4G-yhteyksiä ei tämän hintaluokan laitteelle tyypillisesti löydy. Huomionarvoisena seikkana NFC löytyy vain kalliimmista harmaasta nylon-versiosta sekä valkoisesta nahkaversiosta. Haitta sen puuttumisesta on tosin rajallinen, sillä Huawein Wallet-lähimaksuominaisuus ei toimi Suomessa.

 

Ohjelmisto

Yhteyssovelluksena ja samanaikaisesti myös kaiken terveys- ja treenidatan yhteen koostavana hubina puhelimessa toimii Huawein muista älykelloista tuttu Health -sovellus, joka ei ole kokenut suurempia muutoksia sitten viime syksynä testatun Galaxy Watch GT 4 -älykellon.

Yhteyssovellus on tarjolla sekä Android- että Apple-puhelimille, mutta mainittavana miinuksena Healthia ei edelleenkään saa ladattua Androidin Play-kaupasta, vaan se on ladattava joko Huawein sivuilta APK-asennustiedostona tai vaihtoehtoisesti Huawein App Gallery -sovelluskaupasta. Kuten aiemmin olemme todenneet, toteutuksena se on peruskäyttäjälle turhan hankala. Uutena tervetulleena vaihtoehtona huhtikuussa mukaan tuli lisäksi Samsungin oma sovelluskauppa, joka helpottaa Healthin asentamista merkittävässä osassa ihmisiltä löytyvistä Android-puhelimista.

Työsuhdepuhelinten osalta on pitkälti yrityksen tietoturvakäytännöistä kiinni, onko Healthia mahdollista asentaa tarjolla olevista lähteistä, vai onko sallitut sovellukset rajattu vain Play-kaupan tarjontaan. Puhelinetua käyttävien kannattaa joka tapauksessa varmistaa asia ennen Huawein kelloon päätymistä. Applen puhelimille sovellus löytyy suoraan Appstoresta. Sovellus on saatavissa sekä Android 8- että iOS 13 ja uudemmille laitteille, joskin jotkut toiminnot, kuten viestien pikavastaus ja musiikin hallinta eivät toimi Applen laitteiden kanssa.

Ainakin osassa Android-puhelimista myös Huawei Healthin ilmoitusten kytkeminen toimintaan vaatii ylimääräistä säätöä, sillä ilmoitusasetuksissa puhelin saattaa kertoa asetusten olevan rajoitettu, jolloin käyttäjän on kytkettävä rajoitukset pois päältä sovellusasetusten kautta (sovellukset->Huawei Health->kolme pistettä oikeassa ylänurkassa->salli rajoitetut asetukset).

Huawei Healthin käyttöliittymä ei ole muuttunut juuri mihinkään sitten aiemmin testaamamme Watch GT 4:n ajoista. Sovellus on jaettu viiteen alareunasta valittavissa olevaan välilehteen, joista oletusnäkymänä on käyttäjän terveys- ja liikuntatiedot yhteen näkymään koostava ”Terveys”. Kuten olemme jo aiemmissakin testeissä todenneet, Huawei on onnistunut kokoamaan suuren määrän dataa varsin selkeästi tulkittavaan ja helppokäyttöiseen käyttöliittymään. Kellon mittaamat tiedot synkronoituvat automaattisesti sovellukseen ja käyttäjä voi tarkastella tietoja laajemmin puhelinsovelluksen kautta.

Laitteet-välilehdellä hallitaan puolestaan tuttuun tapaan kelloon liittyviä asetuksia, kuten kellotauluja, ilmoituksia sekä päivityksiä.

Watch GT 4:n yhteydessä esitelty Stay Fit -ominaisuus löytyy myös Watch Fit 3:sta. Se auttaa päivittäisessä kalorien hallinnassa niin kulutuksen kuin ruokailujenkin osalta. Sovellus mahdollistaa nautittujen kalorien kirjaamisen ja muodostaa niistä kulutettujen kalorien avulla kalorivajelukeman. Valitettavasti syötyjen kalorien syöttämisestä ei ole tehty mitenkään erityisen helppoa, sillä se ei onnistu kellosta käsin ja käyttäjän on itse syötettävä syömiensä ruokien määrät sovellukseen.

Smart Menstrual Cycle Management -ominaisuus seuraa kuukautiskiertoon liittyviä fysiologisia indikaattoreita, kuten sykettä nukkuessa, ihon lämpötilaa ja hengitystiheyttä tarjoaa uutena ominaisuutena oireiden kirjaamismahdollisuuden. Kello osaa myös huomioida kuukautiskierron vaiheen treeniehdotuksissa ja leposuosituksina.

 

Kello käyttää puolestaan Huawein muiden älykellojen tapaan yrityksen omaa Harmony OS -käyttöjärjestelmää ja tarkemmin sanottuna sen tuoreinta 4.2 Lite -versiota. Toteutus on pitkälti tuttu esimerkiksi aiemmista Watch GT 4 -malleista, mutta käyttöliittymää on toki tietyiltä osin optimoitu neliskanttiselle näytölle ja lisäksi käytettävyyttä on hieman viilattu mm. näkyvämpien fonttien sekä taustavärien avulla.

Käyttöliittymän perustoimintalogiikka on Huawein muista kelloista tuttu. Kellotaulusta ylös pyyhkäisemällä näkee sovellusilmoitukset, jotka voi kuitata luetuiksi yksittäin tai kaikki kerrallaan. Viesti-ilmoituksiin voi vastata tuttuun tapaan joku emojilla tai valmiilla viestillä.

Alaspäin pyyhkäisemällä aukeaa pikatoimintovalikko ja vasemmalle pyyhkäisemällä suosikkitoimintokortit/widgetit. Oikealle pyyhkäisemällä aukeaa puolestaan ”Älykäs avustus”-näkymä, joka sisältää mukautuvaa sisältöä, joka tarkoittaa käytännössä ajantasaisia säätietoja sekä mahdollisesti puhelimessa toistettavan median kontrolleja. Testijaksolla käyttöliittymän toiminta oli erittäin sujuvaa, eikä hidasteluja esiintynyt.

Watch GT 4 -malliston tapaan kello tukee lisäsovellusten asentamista, mutta käytännössä tarjonta on edelleen hyvin suppea, eikä tarjolla ole oikeataan mitään tunnetumpaa sovellusta tai suomalaisia käyttäjiä koskevia sovelluksia, joten hyöty niistä jää olemattomaksi.

Huawein Wallet-maksuominaisuus ei valitettavasti toimi edelleenkään Suomessa, eli älykellossa todella näppärä maksumahdollisuus ei valitettavasti ole hyödynnettävissä Watch Fit 3:ssa.

 

Käyttökokemukset ja akunkesto

Testijaksolla kelloa käytettiin ympärivuorokautisesti noin parin viikon ajan ja se oli mukana myös useissa eri liikunta-aktiviteeteissa niin pyöräillessä, lenkkeillessä, kuntosalilla kuin salibandy-treeneissäkin. Plussapuolena kellon toiminnassa ei havaittu testijaksolla ongelmia ja se toimi kaikissa tilanteissa nopeasti ja sujuvasti. Kellon yhteyttä myös vaihdettiin testijaksolla puhelimesta toiseen, joka onnistui ongelmitta kelloa nollaamatta.

Huawei kertoo jälleen lisänneensä urheilutilojen määrää ja niitä pitäisi löytyä runsas sata, mutta edelleenkään joukosta ei esimerkiksi löytynyt mm. suomalaisittain melko yleistä pallopeliä salibandyä. Treenien äänipalaute on myös edelleen oletuksena päällä, joka saattaa tulla nolona yllätyksenä, jos kelloa käyttää ensimmäistä kertaa esimerkiksi kuntosalilla tai muualla ihmisten ilmoilla.

Optinen sykemittaus ranteesta toimii Watch Fit 3:lla varsin tyypilliseen tapaan. Kuntourheilijalle ja harrastajalle se riittää useimmissa tapauksissa hyvin, mutta vaativampi treenaaja saattaa jäädä kaipaamaan nopeampaa reagointia sykevaihteluihin esimerkiksi intervallitreenin aikana. Vertailukohtana käyttämäämme Polarin H10-sykevyöhön nähden rannemittaus reagoi syketasojen muutokseen pienellä viiveellä ja sykelukemat pysyttelevät noin 5-15 minuuttilyönnin sisällä sykevyöstä. Arvioitu kalorikulutus liikkui noin 10 % sisällä Polarin Vantage M -kellon näyttämään nähden.

GPS-seuranta toimi testijaksolla varsin hyvin, vaikka kalliimpien kaksitaajuus-GPS:llä varustettujen kellojen nopeuteen ja tarkkuuteen ei Fit 3 aivan ylläkään. Ulkotreenin alkaessa kello otti tyypillisesti noin 10-20 sekuntia ennen kuin sai muodostettua yhteyden satelliitteihin. Tallennettua sijaintidataa karttapohjalla lähemmin seuratessa saattoi huomata muutama metrin oikaisuja todellisen tielinjan ulkopuolelta.

Unenseurannassa kello käyttää Huawein viimeisimmän sukupolven TruSleep 4.0 -tekniikkaa, jonka se esitteli tänä keväänä. Uusimman version mukanaan tuomat uudistukset ovat konkreettisella tasolla varsin pieniä ja liityvät lähinnä tekniikan kehittämiseen yleisellä tasolla. Havainnot unenseurannan toiminnasta olivat hyvin samanlaisia kuin muilla viimeksi io-techissä testatuilla Huawein kelloilla. Kello tunnistaa nukahtamis- ja heräämisajan kokemustemme mukaan melko hyvin, joskin jostain syystä kello ei huomioi torkuttamista, eli kello tulkitsee nukkumisen loppuvan kelloon asetetun herätysajan perusteella, vaikka käyttäjä jatkaisi nukkumista vielä torkuttamalla.

Aiempien testattujen Huawein kellojen tapaan unen analysoinnissa Watch Fit 3 vaikuttaa melko optimistiselta, sillä ainakin omassa tapauksessani se tuntui mittaavan syvän unen määrän melko suureksi ja unen laadun analyysi oli positiivisempi, kuin mitä esimerkiksi Polarin kello ja omat tuntemukseni sanovat. Uusista ominaisuuksista unenaikainen hengityksen seuranta ei raportoinut poikkeavuuksia unen aikana.

Terveystoimintojen peruskattaukseen kuuluu tuttuun tapaan mm. yleinen aktiviisuuden seuranta, jatkuva sykemittaus, stressitason seuranta sykevälivaihtelun avulla, veren happipitoisuuden. Kalliimpien Huawei-mallien ominaisuuksista Watch Fit 3:stä uupuu mm. valtimoiden jäykkyyden mittaus, ihon lämpötilan mittaus sekä seitsemän kohdan terveyskatsaus.

Watch Fit 3:n akku kesti käyttötestijaksolla pitkälti valmistajan lupausten mukaisesti. Jos käyttöön ei kuulunut urheiluseurantaa eikä varsinkaan GPS-seurantaa, vaikutti 10 päivän akunkesto toteutuvan varsin hyvin. Enemmän urheiluseurantaa sisältäneessä käytössä noin viikon akunkesto vaikutti olevan lähempänä todellisuutta. Testasimme myös Always On Display -ominaisuuden vaikutusta akunkestoon ja se vaikuttikin olevan merkittävä – virtaa kului päivässä noin 20 prosenttiyksikköä.

Toisin sanoen akunkesto on siinä määrin hyvää, ettei kellon lataamista tarvitse miettiä päivittäin ja käyttäjä voi ennemminkin keskittyä lataamaan kelloa silloin kun se hänelle itselleen sopii. Lyhytkin lataus esimerkiksi nopean suihkun tai aamutoimien aikana auttaa selviämään jälleen päivän tai pari pidemmälle.

 

Yhteenveto

Watch Fit 3 on mielenkiintoinen ja jopa myös kaivattu lisä Huawein sinällään ja valmiiksi runsaaseen älykellotarjontaan. Varsin kilpailukykyinen hinta sekä kevyt ja siro muotoilu tekee siitä varmasti osaltaan vieläkin kiinnostavamman vaihtoehdon monelle kuluttajalle, joille monet nykyälykellot ovat liian suurikokoisia ja kalliita.

Watch Fit 3:n vahvuuksiin lukeutuvat edellämainittujen seikkojen ohella hyvä akunkesto, kirkas ja tarkka neliskanttinen AMOLED-näyttö, melko monipuoliset urheilu ja etenkin terveysominaisuudet sekä selkeäkäyttöinen ja sulavatoiminen käyttöliittymä.

Miinukset ovat hintaluokka huomioiden melko vähissä ja ne liittyvät pitkälti ennalta tuttuihin asioihin. Huawein Health-yhteyssovellusta ei valitettavasti saa edelleenkään Googlen Play-kaupasta, joka tekee kellon käyttöönottamisesta tarpeettoman hankalaa etenkin peruskäyttäjän näkökulmasta ja työpaikan puhelinta käyttäville jopa mahdotonta. Pienenä parannuksena Health on onneksi nyt saatavilla myös Samsungin sovelluskaupasta. Harmillinen puute on myös maksuominaisuuksien puuttuminen Suomen markkinoilla.

Yhteenvetona Huawei Watch Fit 3:a kannattaa ehdottomasti harkita, jos hakusessa on kohtuuhintainen, mutta silti kohtalaisen monipuolinen kevytälykello, eikä Huawei Health -sovelluksen asentaminen Play-kaupan ulkopuolelta tunnu itselle ylitsepääsemättömältä tehtävältä. Alle 200 euron hintapisteessä Watch Fit 3 tarjoaa hyvän vastineen rahalle.

Plussaa:

  • Kevyt ja ohuehko rakenne
  • Hyvä AMOLED-näyttö
  • Sulavasti toimiva käyttöliittymä
  • Näppärä pyöritettävä kruunupainike
  • Monipuoliset ja selkeäkäyttöiset liikunta- ja terveysominaisuudet
  • Hyvä akunkesto
  • Kilpailukykyinen hinta

Miinusta:

  • Huawei Health -sovellus ei ladattavissa Play-kaupasta
  • Huawei Wallet -maksuominaisuudet ei toimi Suomessa
  • Kello ei yhteensopiva standardirannekkeiden kanssa ilman erikseen myytäviä sovitteita

Huomioitavaa:

  • Toimii myös rajatusti Applen puhelimien kanssa
  • Huawei Health on asennettavissa nyt myös Samsungin sovelluskaupasta
  • NFC vain kalliimmissa nylon- ja nahkarannekkeisissa versioissa