Samsung esitteli helmikuussa uudet Galaxy Book4 -malliset kannettavat tietokoneet Intelin uusilla Core Ultra -prosessoreilla varustettuna. Saimme io-techin testiin suorituskykyisimmän ja reilun 3500 euron hintaisen Galaxy Book4 Ultra -huippumallin. Suorituskykyinen kannettava on ensisijaisesti suunnattu vaativaan tuottavaan työhön, vaikka pelaaminenkin sillä toki onnistuu. Tutustumme tässä artikkelissa Galaxy Book4 Ultran ominaisuuksiin, Intelin uusimpaan Meteor Lake -koodinimelliseen mobiiliprosessoriin ja ajamme kannettavalla pikaiset käytännön testit niin suorituskyvyn, näytön kuin akkukeston osalta.
Testiin saapunut alumiinirunkoinen Samsung Galaxy Book4 Ultra on väriltään hopean harmaa ja se on varustettu 16-tuumaisella AMOLED-kosketusnäytöllä, joka tukee 2880×1800-resoluutiota 120 hertsin virkistystaajuudella. Samsung-logo on kaiverrettu kanteen ja päällystetty valoa eri värein heijastavalla materiaalilla.
Testiin saapuneessa tarkemmin ottaen 960XGL-XG2-konfiguraatiossa on käytössä Intelin Core Ultra 9 185H -mobiiliprosessori ja ja NVIDIA GeForce RTX 4070 -näytönohjain. Keskusmuistia on käytössä 32 gigatavua ja tallennustilaa on yksi teratavu. Suomessa vastaavan kannettavan hinta on noin 3700 euroa.
- Ulkomitat: 25,5 cm x 35,6 cm x 1,65 cm
- Paino: 1,8 kg
- Samsung Galaxy Book4 Ultra -tuotesivu
- Hinta.fi, Haku: Samsung Galaxy Book4 Ultra
Galaxy Book4 Ultra on nimensä mukaisesti Ultrabook-kokoluokan kannettava eli se on alle 2 cm paksuinen ja painaa alle 2 kiloa. Mittasuhteistaan huolimatta kannettavan metallinen ulkokuori tekee siitä erittäin jämäkän ja kestävän oloisen. Sen 16-tuumaisessa kosketusnäytössä on lisäksi Corning Gorilla Glass -pinnoite, joka ehkäisee naarmuja ja heijastuksia.
Testiin saapunut Galaxy Book4 Ultra on varustettu Intelin uudella Meteor Lake -koodinimellisellä Core Ultra 9 185H -mobiiliprosessorilla, joka on malliston suorituskykyisin. Meteor Lake -prosessorit käyttävät useamman sirun Foveros-paketointia, jossa Compute-siru valmistetaan Intel 4 -prosessilla ja IO-, SoC- sekä Graphics-siru TSMC:n 5 ja 6 nanometrin luokan prosesseilla. Kaikki sirut on istutettu ja yhdistetty Intel 22 -prosessilla valmistetulle pohjasirulle.
Integroitu Arc-grafiikkaohjain on varustettu kahdeksalla Xe-ytimellä ja mukana on myös erillinen AI Boost -NPU-tekoälykiihdytin kahdella 3. sukupolven laskentayksiköllä.
Prosessoreissa on mukana suoraan neljäporttinen Thunderbolt 4 -ohjain, Imaging Processing Unit 6 -kuvaprosessori sekä Wi-Fi 6E- ja Bluetooth 5.4 / 5.3 -tuella. Tallennustilaa ajatellen prosessori tukee kolmea PCIe Gen 4 x4 -liitäntää, jonka lisäksi Meteor Lake-H -sarjan prosessoreissa on käytössä PCIe Gen 4 x8 erillisnäytönohjaimen tarpeisiin.
Vaikka Meteor Lake -prosessorit edustavat Intelin uusinta teknologiaa, puhtaassa suorituskyvyssä se häviää Intelin Raptor Lake Refresh -koodinimelliselle 14. sukupolven Core i9-14900HX -mobiiliprosessorille. Siinä missä Core i9-14900HX on suorituskykyisempi, sen tehonkulutus on kuitenkin korkeampi.
Core Ultra 9 185H:n 16 prosessoriytimestä 6 on suorituskykyisiä P-ytimiä, jotka kykenevät Hyper-Threading-teknologian avulla suorittamaan samanaikaisesti 12 säiettä, 8 ytimistä ovat energiatehokkaita E-ytimiä ja 2 vähävirtaisia LP-E-ytimiä. Prosessorin P-ytimien kellotaajuus voi nousta rasituksessa 5,1 GHz:iin, E-ytimet 3,8 GHz:iin ja LP-E-ytimet 2,5 GHz:iin.
Jokaisella P-ytimellä on 2 megatavua L2-välimuistia, kahdella neljän E-ytimen ryppäällä on jaettu 2 megatavun ja LP-E-ytimillä oma 2 megatavun L2-välimuisti. Kaikkien ytimien kesken jaettua L3-välimuistia on 24 megatavua. Prosessorin perus-tehonkulutukseksi on ilmoitettu 45 wattia ja Turbo-tehonkulutukseksi on maksimissaan 115 wattia,
Galaxy Book4 Ultran käyttämässä NVIDIA GeForce RTX 4070:n mobiiliversiossa on käytössä 4608 CUDA-ydintä, sen peruskellotaajuus on 1305 MHz ja Boost-kellotajuus 1605 MHz. 128-bittisen muistiväylän jatkeena on 8 gigatavua GDDR6-näyttömuistia. Tehonkulutuksen maksimi on rajoitettu 115 wattiin.
Testiin saapuneessa kannettavassa oli käytössä 32 gigatavua LPDDR5X-keskusmuistia.
Käytännössä Intelin Core Ultra 9 185H -prosessori toimi Erinomainen suoritusteho -tilassa kaikkien ytimien Cinebench R23-rasituksessa P-ytimien osalta noin 3,6-3,9 GHz:n, E-ytimien osalta noin 3 GHz:n ja E-LP-ytimien osalta noin 1,1 GHz:n kellotaajuudella ja lämpötila nousi välittömästi yli 100 asteeseen. Näytönohjaimen grafiikkapiirin lämpötila nousi Cyberpunk 2077 -pelissä reiluun 80 asteeseen, todellisen kellotaajuuden pyöriessä noin 1300 MHz:ssä. Pelirasituksessa prosessorin lämpötila laski ja tasaantui vajaaseen 90 asteeseen.
Taustavalaistun näppäimistön alapuolella on erittäin suuri kosketuslevy. Merkitsemätön virtapainike sijaitsee näppäimistön oikeassa yläkulmassa ja se toimii myös sormenjäljen lukijana.
Laitteen vasemmasta kyljestä löytyy HDMI 2.1 -näyttöliitin ja kaksi USB Type-C -liitintä (Thunderbolt 4). Oikeassa kyljessä on MicroSD -kortinlukija, USB Type-A 3.2 -liitin sekä 3,5 mm yhdistetty kuuloke-/mikrofoniliitin.
Suorituskykytestit
Taustatietoa testeistä
Huom! Kannettavien keskinäistä vertailua voidaan pitää ainoastaan suuntaa antavana, sillä aiemmin io-techissä testatut pelikannettavat on jo palautettu takaisin valmistajille. Näin ollen emme ole pystyneet ajamaan tuoreita vertailutuloksia esimerkiksi päivitetyillä Windows-, peli- ja ajuriversioilla.
Samsung Galaxy Book4 -testit ajettuiin kannettavan Erinomainen suoritusteho -tilassa.
10 minuutin mittaisessa Cinebench R23 -testissä Core Ultra 9 185H sai Galaxy Book4 Ultran kuorissa kaikilla ytimillä tulokseksi 17774 pistettä, joka oli 35 % huonompi kuin Asuksen ROG Strix Scar 18 -pelikannettavalla ja Core i9-13980HX -prosessorilla.
AMD:n leiriin verrattuna Core Ultra 9 185H:n tulos oli 43 prosenttia huonompi kuin Ryzen 9 7945HX3D -lippulaivamallilla, mutta 20 prosenttia parempi kuin Ryzen 9 7940HS:llä.
Cinebench 2024 -testissä Core Ultra 9 185H sai kaikilla ytimillä testitulokseksi 959 pistettä ja yhdellä ytimellä 107 pistettä. Kaikkien ytimien tulos oli 44 % ja yhden ytimen tulos 4,5 % heikompi kuin Ryzen 9 7945HX3D:llä.
3DMark Time Spy -testissä Core Ultra 9 185H -prosessori sai tulokseksi 10275 pistettä, joka oli 27 prosenttia heikompi tulos kuin Ryzen 9 7945HX3D:llä.
Galaxy Book4 Ultrassa on valittavissa kolme eri suosituskykyprofiilia: Suorituskyky, Optimoitu ja Hiljainen. Suorituskyky-profiili on nimensä mukaisesti noin 30 prosenttia suorituskykyisempi kuin Optimoitu-profiili.
Ajoimme myös muutaman tuottavan työn suorituskykyä mittaavan 3DMark Procyon -testin, joiden pisteille meillä ei ole toistaiseksi verrokkeja, mutta tulokset on nähtivissä yllä olevista kuvista.
Tehonkulutusta mitattiin seinästä Coltech EMT707CTL -mittarilla Cyberpunk 2077 -pelissä, jossa rasitusta kohdistuu sekä prosessorille että näytönohjaimelle ja lisäksi Cinebench R23-testissä, joka kuormittaa vain prosessoria.
Prosessorirasituksessa kannettavan tehonkulutukseksi mitattiin 84 wattia ja Cyberpunk 2077:ssä näytönohjaimen sekä prosessorin yhteisrasituksessa tehonkulutus oli 109 wattia.
A-painotuksella suoritetuissa melumittauksissa Velleman DVM805 -desibelimittari sijoitettiin 60 senttimetrin päähän näytöstä. Kannettavan melutaso mitattiin lepotilassa Windowsin työpöydällä, prosessorirasituksessa Handbrake-ohjelmalla ja Cyberpunk 2077 -pelissä prosessorin ja näytönohjaimen yhteisrasituksessa. Virallisesti melua mitataan tiettyjen standardien mukaan, joten io-techin mittaukset ovat lähinnä suuntaa antavia.
Prosessori- ja pelirasituksen aikana Galaxy Book4 Ultra oli suorituskykyisimmässä tilassaan äänekäs 44 desibelin lukemalla.
Hiljaisimmalla profiililla Galaxy Book4 Ultra on miellyttävän hiljainen 38,5 desibelin melutasolla, mutta Erinomainen suoritusteho -tilassa 44 desibelillä selvästi äänekäs.
Akkukesto
Akunkestoa testattiin näytön mitatulla 120 cd/m² kirkkaudella, kun 1080p-laatuista videota toistettiin kokoruudun tilassa YouTubesta Wi-Fi-yhteydellä Google Chrome -selaimella. Huomioitava on, että tällä kertaa kannettavan suorituskykyprofiiliksi oli valittuna Hiljainen.
Galaxy Book4 Ultran akkukesto oli testeissämme huippuluokkaa. Testissämme laitteen akku kesti taukoamatonta videotoistoa lähes 14 tuntia.
Näyttö
Ajoimme kannattevan näytölle myös testit väriavaruuden ja väritarkkuuden osalta. Näyttö kattoi testeissämme 99 % sRGB-, 75 % AdobeRGB- ja 76 % DCI-P3-väriavaruudesta ja väritarkkuuden keskiarvoksi mitattiin 1,17 Delta-E.
Loppuyhteenveto
Kokeilussa ollut jämäkkä ja tyylikäs Samsung Galaxy Book4 Ultra on varustettu Intelin uudella Meteor Lake -koodinimellisellä Core Ultra 9 185H -mobiiliprosessorilla. Suorituskykyinen kannettava on ensisijaisesti suunnattu vaativaan tuottavaan työhön, vaikka GeForce RTX 4070 -näytönohjaimen ansiosta kunnon pelaaminenkin onnistuu.
Testeissämme Intelin uusi Core Ultra 9 185H -mobiliiprosessori jäi kaikkien ytimien raa’assa suorituskyvyssä Intelin järeämmille Core i9 HX -sarjan sekä AMD:n lippulaivaprosessoreille, mutta se on myös hyvin vähän virtaa kuluttava ja mahdollistaa osaltaan Galaxy Book4 Ultran erittäin pitkän akkukeston.
Yli 3500 euron hinnalla Galaxy Book4 Ultrasta saa ohuen, kevyen ja suorituskykyisen kannettavan Intelin uusimmalla tekniikalla, hyvällä näytöllä ja pitkällä akkukestolla. Intelin Meteor Lake -prosessorit ovat ensimmäinen askel uuteen pakkausteknologiaan ja sirujen rakenteeseen ja tässä vaiheessa niiden valtti on aiempaa alhaisempi tehonkulutus, mutta seuraavassa Arrow Lake -sukupolvessa myös suorituskyvyn pitäisi tarjota parasta, mitä yhtiöltä löytyy.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä