Testissä reilun 2500 euron hintainen MSI:n GE66 Raider -pelikannettava varustettuna 15,6-tuumaisella näytöllä, Core i9-10980HK -prosessorilla ja GeForce RTX 2070 Super -näytönohjaimella.

Intelin työpöytäprosessoreiden ohella myös mobiiliprosessorit ovat päivittyneet 10. sukupolveen ja tällä hetkellä suorituskykyisin malli on 8-ytiminen ja maksimissaan 5,3 GHz:n kellotaajuudelle yltävä Core i9-10980HK. Testiimme saapui MSI:n GE66 Raider -pelikannettava, joka on varustettu kyseisellä prosessorilla ja sen kaverina on NVIDIAn GeForce RTX 2070 Super -näytönohjain.

Testiin saapuneessa kannettavan reilun 2500 euron hintaisessa 10SFS-konfiguraatiossa on 15,6-tuumainen Full HD -resoluution IPS-paneeli 240 hertsin virkistystaajuudella, 16 gigatavua keskusmuistia ja tallennustilasta vastaa yhden teratavun M.2 NVMe SSD.

Tutustumme tässä artikkelissa pelikannettavan ominaisuuksiin, ajamme suorituskyky- ja akkutestit sekä suoritamme lämpötila- ja melumittaukset.

GE66 Raiderin ulkokuori on väriltään hopean harmaa, sen alumiinisesta kannesta löytyy kaiverrettu MSI:n logo ja kannettavan etuosaan on sijoitettu koko laitteen levyinen RGB-valolista. Kannettavan 280 watin virtalähde kytketään takaosassa sijaitsevaan liittimeen, jolloin johto pysyy mukavasti poissa käytön tieltä. Valitettavasti virtalähteen johto on vain 1,2 metrin mittainen eli useimmissa tapauksissa virtalähde on pidettävä pöydällä, ettei se jää roikkumaan johdon varaan.

  • Ulkomitat: 36,0 cm x 26,7 cm x 2,4 cm
  • Paino: 2,4 kg
  • Laturin paino ja johdon pituus: 0,76 kg & 1,2 m

Toisin kuin 10. sukupolven Core i9 -työpöytäprosessorit, mobiiliprosessoreissa on käytössä vain 8 ydintä 10 ytimen sijaan. Hyper-Threading-ominaisuuden myötä 16 säiettä tukevan Core i9-10980HK -prosessorin peruskellotaajuus on 2,4 GHz ja yhdellä ytimellä Boost-taajuus voi nousta maksimissaan 5,3 GHz:iin. Testiin saapunut kannettava oli varustettu kahdella kahdeksan gigatavun DDR4-3200-nopeudella ja todella löysillä CAS 22 -latensseilla toimivilla muistikammoilla eli hyödynnettynä oli kahden muistikanavan tarjoama suorituskykyetu.

Pelisuorituskyvystä vastaa NVIDIA GeForce RTX 2070 Super. Käytössä on Turing-arkkitehtuuriin pohjautuva TU104-grafiikkapiiri, jossa on käytössä 2560 CUDA-ydintä, se toimii 1140 MHz:n perustaajuudella ja 1380 MHz:n Boost-taajuudella.

Prosessori toimi Handbrake-rasituksessa keskimäärin hieman alle 4,0 GHz:n kellotaajuudella ja lämpötila sahasi noin 95 asteessa. GeForce RTX 2070 Super -näytönohjaimen grafiikkapiirin lämpötila nousi Battlefield V -pelissä noin 74 asteeseen todellisen kellotaajuuden ollessa noin 1600 MHz. Prosessorin ja näytönohjaimen yhteisrasituksessa Battlefield V -pelissä, prosessorin lämpötila nousi pelkkään prosessorirasitukseen verrattuna muutamalla asteella.

Tenkeyless -näppäimistö on useiden muiden MSI:n pelikannettavien tavoin SteelSeriesin käsialaa, jossa on jokaiselle näppäimelle määriteltävissä oleva oma värivalaistus (Per-Key RGB). Näppäimistön valaistusefektejä voidaan hallita näppäinyhdistelmiä käyttämällä tai SteelSeriesin omalla ohjelmistolla.

Laitteen vasemmasta kyljestä löytyy Type-A ja Type-C malliset USB 3.2 Gen 2 -liitimet, sekä yhdistetty mikrofoni- ja kuulokeliitin. Oikeassa kyljessä on kaksi Type-A mallista USB 3.2 Gen 1 -liitintä sekä SD-kortinlukija. Näyttö-, verkko- ja virtaliittimet löytyvät fiksusti kannettavan takaosasta ja pitävät sisällään Mini DisplayPort 1.4 -näyttöliittimen, DisplayPort Alternate Modea tukevan Type-C mallisen USB 3.2 Gen 2 -liittimen, RJ45-verkkoliittimen, HDMI 2.0 -näyttöliittimen sekä virtaliittimen.

Pohjalevy on kiinni 11 ruuvilla, jotka avaamalla pääsee käsiksi laitteen sisuskaluihin. Testin saapuneessa mallissa on vapaana yksi M.2 SSD -liitin ja molemmat 8 gigatavun muistikammat ovat käyttäjän vaihdettavissa.

Kuvasimme kannettavan lämpökameralla noin 10 minuutin 3D-rasituksen jälkeen Battlefield V -pelissä. Lämpimin kohta oli 50,9 astetta näyttöpaneelin alapuolella.

 

Suorituskykytestit

Testeissä vertailtiin MSI:n GE66 Raider -pelikannettavan suorituskykyä prosessorin, näytönohjaimen, keskusmuistin ja tallennusratkaisun osalta. Vertailukohtina testeissä on useampi io-techissä aiemmin viime ja tänä vuonna testattu Intelin edellisen 9. sukupolven Core-mobiiliprosessorilla varustettu pelikannettava sekä prosessoritesteissä vertailukohtina AMD:n Ryzen 5 3600- ja Ryzen 7 3700X- sekä Intelin leiristä neliytiminen Core i7-7700K-, kuusiytiminen Core i7-8700K- sekä kahdeksanytiminen Core i9-9900K -työpöytäprosessori. Suorituskykytestit on ajettu kannettavan Balanced-tilassa, joka on käytössä oletusprofiilina.

 

Taustatietoa testeistä

Huom! Kannettavien keskinäistä vertailua voidaan pitää ainoastaan suuntaa antavana, sillä aiemmin io-techissä testatut pelikannettavat on jo palautettu takaisin valmistajille. Näin ollen emme ole pystyneet ajamaan tuoreita vertailutuloksia esimerkiksi päivitetyillä Windows-, peli- ja ajuriversioilla. Testejä ajettaessa näytönohjainajurina oli NVIDIAn GeForce 451.67 -versio.

 

Cinebench R20

 

Kuvien ja animaatioiden luontiin suunnatun Cinema 4D -ohjelman suorituskykyä simuloiva Cinebench R20 tukee AVX-käskyjä. Cinebench testattiin kaikilla prosessorisäikeillä ja vain yhdellä säikeellä. GE66 Raiderin Core i9-10980HK -mobiiliprosessori sai kaikilla ytimillä 3540 pistettä, jolla se jää jälkeen noin 16 prosenttia AMD:n Ryzen 9 4900HS -mobiiliprosessorin suorituskyvystä ja hieman yli 40 prosenttia Core i9-10900K -työpöytäprosessorin suorituskyvystä.

 

Handbrake 1.2.2

 

Pidempikestoisessa Handbrake-testissä ja 4k-videon x264-enkoodauksessa GE66 Raider on selvästi edellä vanhempia Intel-pelikannettavia, jos ei mukaan oteta Core i9-9900K -työpöytäprosessorilla varustettu MSI:n viime vuoden tehokannettava, GT76 Titan DT 9 SG:tä.

 

AIDA64 v6.20

Kahta muistikanavaa ja kahdeksan gigatavun muistikampaa hyödyntäen keskusmuistin luku-, ja kirjoitusnopeudet olivat 45000 Mt/s luokkaa, kopiointinopeudessa jäätiin hieman alle 40000 Mt/s lukemaan.

 

CrystalDiskMark 7.0.0

Tallennusmedian luku- ja kirjoitusnopeus oli hyvällä tasolla, lukunopeuden ollessa noin 3400 Mt/s ja kirjoitusnopeuden ollessa noin 2400 Mt/s.

 

Battlefield V

 

Battlefield V -pelissä Full HD -resoluutiolla ja parhailla Ultra-kuvanlaatuasetuksilla, keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus oli GeForce RTX 2070 Superilla varustetulla GE66 Raiderilla 106 FPS:ää. Tulos on noin 18 prosenttia parempi kuin edellisen 9. sukupolven Core -prosessoreilla ja RTX 2080 -näytönohjaimilla varustetuilla MSI GS75 Stealthillä ja HP Omen X 2S:llä.

 

Shadow of the Tomb Raider

Shadow of the Tomb Raider -pelissä Highest -kuvanlaatuasetuksilla keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus nousi niin ikään yli 100 FPS:ään ja erot olivat lähes identtiset kuin Battlefield V testeissä.

 

Akkukesto

 

GE66 Raiderilla akkukesto 3D-rasituksessa oli reilun tunnin verran eli 64 minuuttia.

1080p-laatuista videota YouTubesta Wi-Fi-yhteydellä kokonäytöntilassa akkuvirran kestoa testattiin tällä kertaa sekä näytön täydellä kirkkaudella että mitatulla 120 nitin kirkkaudella. Akun kesto näytön täydellä eli 309 nitin kirkkaudella oli 188 minuuttia eli reilu 3 tuntia. Erikseen säädetyllä 120 nitin näytön kirkkaudella akkuvirtaa riitti noin 20 minuuttia pidempään.

 

Tehonkulutus ja melumittaukset

Tehonkulutusta mitattiin seinästä Coltech EMT707CTL -mittarilla Battlefield V -pelissä, jossa rasitusta kohdistuu sekä prosessorille että näytönohjaimelle ja lisäksi Handbrake-testissä, joka kuormittaa vain prosessoria.

Prosessorirasituksessa tehonkulutukseksi mitattiin 109 wattia ja Battlefield V:ssä näytönohjaimen sekä prosessorin yhteisrasituksessa tehonkulutus oli testijoukon korkeimpia eli 202 wattia.

A-painotuksella suoritetuissa melumittauksissa Velleman DVM805 -desibelimittari sijoitettiin 60 senttimetrin päähän näytöstä. Kannettavan melutaso mitattiin lepotilassa Windowsin työpöydällä, prosessorirasituksessa Handbrake-ohjelmalla ja Battlefield V -pelissä prosessorin ja näytönohjaimen yhteisrasituksessa. Virallisesti melua mitataan tiettyjen standardien mukaan, joten io-techin mittaukset ovat lähinnä suuntaa antavia.

Melutaso oli sekä prosessorirasituksessa että pelirasituksessa sama 44,5 desibeliä, joka on myös kannettavan maksimi melutaso Balanced-tilassa. Korvakuulolla kannettavan rasituksessa pitämä melu oli hyvin äänekäs, kuten käytännössä lähes kaikissa muissakin testaamissamme huippuluokan pelikannettavissa.

 

MSI Dragon Center -profiilien erot

Kannettavan eri toimintoja hallitaan esiasennetulla Dragon Center -ohjelmistolla, jolla voidaan säätää muun muassa laitteen suorituskyky-, tehonkulutus- ja melutasosuhteita. Ajoimme muutaman suorituskykytestin valittavissa olevilla Silent- ja Performance-profiileilla ja vertasimme niiden suorituskykyä Balanced-oletusprofiiliin.

Handbrake-testissä ja 4k-videon x264-enkoodauksessa Performance-profiililla päästiin odotetusti parhaaseen tulokseen, joka oli noin 5 prosenttia Balanced-tilaa suorituskykyisempi. Silent-tilassa suorituskyky tippui oletusprofiiliin nähden noin 30 prosenttia.

Battlefield V -pelissä Performance- ja Balanced-tilalla ei mitattu juurikaan merkittäviä eroja, mutta Silent-tila pelikäytössä yllätti positiivisesti. Silent-tilassa prosessri toimi noin 1000 MHz alhaisemmalla kellotaajuudella, mutta näytönohjain toimi samalla tasolla kuin muissakin suorituskykyprofiileissa. Tämän testin perusteella onkin suositeltavaa hoitaa pelailut Silent-tilassa, etenkin jos haluaa vähentää laitteen tuottamaa melua. Prosessoritehoa vaadittaessa Balanced- tai Performance -tila tarjoavat parhaan suorituskyvyn.

Melutaso prosessorin täydessä rasituksessa oli Performance-tilassa lähes 50 desibeliä eli erittäin äänekäs. Silent-tilassa laite oli mukavan hiljainen alle 40 desibelin melutasolla.

 

Näyttötestit

Testasimme pintapuolisesti GE66 Raiderin näyttöä io-techin näyttöartikkeleista tutuilla metodeilla. Näytön eri mittaukset suoritimme Spyder 5 Elite- ja Xrite i1 Display Pro – näytönkalibrointilaitteiden avulla.

240 hertsin virkistystaajuudella toimivan IPS-näyttöpaneelin kontrastisuhteeksi mitattiin 1122:1, mustantason ollessa 0,28 kandelaa per neliömetri (cd/m²) ja kirkkauden ollessa 309 cd/m², kun näytön kirkkaus oli säädetty täysille. Paneelin gamman arvoksi mitattiin 2,19 ja värilämpötilaksi 7049 Kelviniä.

Paneeli kattoi 99 prosenttia sRGB-väriavaruudesta ja 76 prosenttia AdobeRGB-väriavaruudesta.

Näytön väritarkkuus on erityisen tärkeää kuvien ja videoiden käsittelyssä. Delta-E-arvolla kuvataan numeerisesti kahden värin eroavaisuutta. Yleisesti ottaen Delta-E-arvon ollessa alle 3, voidaan todeta näytön toistavan värejä riittävän tarkasti ja jälkituotannossa kalibroinnin tavoitteeksi otetaan 2 tai alle. Arvon ollessa yksi tai pienempi, väriero ei ole ihmissilmällä havaittavissa.

Väritarkkuudessa huomattavin poikkeama oli turkoosin kohdalla, mutta kaiken kaikkiaan paneelin väritarkkuus oli erittäin hyvällä mallilla 1,14 Delta-E keskiarvolla.

 

Loppuyhteenveto

MSI GE66 Raider (10SFS) on varustettu Intelin tuoreimmalla 10. sukupolven i9-10980HK -mobiiliprosessorilla ja NVIDIA GeForce RTX 2070 Super -näytönohjaimella. Prosessori valmistetaan edelleen 14 nanometrin viivanleveydellä, joten ytimiä on käytössä vain 8, kun työpöytäprosessoreissa niitä on 10.

Tehokkaista komponenteistaan huolimatta 15,6-tuumaisella näytöllä varustetun laitteen fyysinen koko on saatu pidettyä varsin maltillisena ja se painaa alle 2,5 kiloa. Ulkonäöltään GE66 Raider muistuttaa hyvin pitkälti MSI:n viime vuoden GT76 Titan -huippumallia, mutta se on huomattavasti sirompi. Myös GT76 Titanin vaatimat kaksi massiivista virtalähdettä ovat jääneet pois ja GE66 Raiderin kohdalla pärjätään perinteisellä yhdellä virtalähteellä.

Core i9-10980HK -mobiiliprosessorin suorituskyky hyötykäytössä jäi huomattavan paljon AMD:n Ryzen 9 4900 HS -mobiiliprosessorista, mutta pelisuorituskyvyssä se näytti kyntensä. GE66 Raiderin pelisuorituskyky oli selvästi parempi kuin edellisen sukupolven Core-prosessoreilla varustetuilla pelikannettavilla, vaikka niissä olisi ollut tehokkaampi RTX 2080 -näytönohjain. GE66 Raiderin näyttö selviytyi pikaisesti kokeiltuna hyvin arvosanoin, väriavaruus oli pelinäytöksi kattava ja väritarkkuus hyvällä tasolla. Järin kirkas näyttö ei tosin ollit reilun 300 cd/m² maksimikirkkaudella.

Kaiken kaikkiaan MSI GE66 Raider on pelikäytössä huomattava parannus viime vuoden Intelin 9. sukupolven Core-prosessorilla varustettuihin pelikannettaviin. Jos vertailukohdaksi otetaan io-techissä aiemmin testattu lähes 5000 euron hintainen ja Core i9-9900K -työpöytäprosessorilla varustettu MSI GT76 Titan, niin GE66 Raideri tarjoaa puoleen hintaan lähes saman pelisuorituskyvyn, laite on huomattavasti kompaktimpi ja virransyöttökin onnistuu järkevämmin yhdellä virtalähteellä.

This site uses XenWord.
;