Testasimme OnePlussan uudet 100 euron hintaiset vastamelua tukevat Buds Z2 -nappikuulokkeet.

OnePlus Buds Z2:t tuovat mukanaan 40 euroa edeltäjäänsä korkeamman hinnan ja sen mukana vastamelutoiminnon. Kokonaisuudessaan ne eivät siitä huolimatta enää täysin kykene perustelemaan 100 euron hintaansa, sillä vastamelutoiminto on nykyisin saatavilla myös edullisemmissa kuulokkeissa ja Buds Z2:n tapauksessa se valitettavasti heikentää myös kuulokkeiden äänenlaatua havaittavasti.

Kuulokkeilla on puolensakin, sillä ne istuvat mukavasti päähän, niillä on kohtalaisen hyvä IP-luokitus ja niiden Bluetooth-yhteys on vakaa. Mikäli istuvuudessa ja Bluetoothin laadussa on valmis tekemään kompromissin eikä kuulokkeilta kaipaa erityisen jämerää bassotoistoa, tarjoavat Xiaomin Redmi Buds 3 Prot kuitenkin varsin kilpailukykyisen paketin langattomalla latauksella edullisempaan hintaan. Toisaalta, mikäli rahaa taas on valmis käyttämään hieman enemmän ovat OnePlussan omat 130 euron hintaiset Buds Prot laadukkaammat kuin Z2:t.

Plussaa

  • Vastamelutoiminto
  • Kevyt ja korvilla mukava rakenne
  • Kuulokkeiden IP55-luokitus ja kotelon IPX4-luokitus
  • Pikalataus

Miinusta

  • Ei langatonta latausta
  • Mikrofonien äänenlaatu ulkoilmassa
  • Suurehko koko varauksin
  • Vahva bassokorostus vastamelun kanssa varauksin

OnePlussan alkujaan lokakuussa Kiinan markkinoille julkaisemat ja joulukuun puolessa välissä Suomessakin julkaistut Buds Z2 -kuulokkeet ovat kiinalaisyrityksen neljännet täyslangattomat nappikuulokkeet vuoden 2020 kesästä alkaen. Kyseessä on seuraajat syksyllä 2020 julkaistuille edullisille Buds Z -malleille, mutta edeltäjiensä 59 euron hintaluokasta on otettu selvä harppaus ylöspäin ja uutuusmallien suositushinta sijoittuukin 99 euroon.

Kyseessä on loppukesästä julkaistujen Buds Pro -kuulokkeiden alapuolelle sijoittuva malli, joka kuitenkin perii edeltäjästään puuttuneen vastamelutoiminnon kalliimmasta mallista perustellen ainakin osin myös edeltäjäänsä korkeamman hinnan. Vastamelun lisäksi Buds Z2 -kuulokkeet tarjoavat IP55-luokituksen vettä ja pölyä vastaan ja latauskotelonsa kanssa yhdessä yhteensä maksimissaan 38 tunnin akunkeston.

Kuulokkeiden valkoinen malli saapui Suomessa myyntiin 20. joulukuuta, mutta testissäkin käynyttä mustaa mallia on odotettava ensi vuoden tammikuun puolelle. Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan kuulokkeita on saatavilla edullisimmillaan 89 euroon eli kymmenen euroa suositushintaansa edukkaammin.

 

Pakkaus ja sen sisältö

OnePlus toimittaa kuulokkeet Buds Pro -malleista tutun tyylisessä pakkauksessa, joskin punainen korosteväri on siirretty ylälaidasta vasempaan kylkeen, minkä lisäksi pakkaus on pykälän matalampi. Itse kuulokkeiden ja latauskotelon lisäksi mukana toimitetaan:

  • USB-A -> USB-C -kaapeli
  • Takuu- ja pikaohjelappuset
  • Kahdet vaihtotulpat (S ja L)

Kaikki mukana toimitettavat tulpat ovat perinteisiä muovitulppia ja rakenteeltaan varsin tavanomaisen tuntuisia. Buds Prosta tuttuun tapaan myös Buds Z2:n tulppien kiinnitystapit ovat hieman soikeat perinteisen pyöreän sijaan.

Tulpat tulevat paketissa omassa liimakiinnitteisessä pienessä pussissaan, mikä on sinänsä ihan toimiva tapa, mutta tulppien säilyttämisen ja vaihtamisen osalta ratkaisu on selvästi epäkäytännöllisempi kuin esimerkiksi Buds Proiden tai Redmi Buds 3 Pron tapa sijoittaa tulpat ikään kuin omiin telineisiinsä.

 

Rakenne ja ominaisuudet

OnePlus Buds Z2:n tekniset tiedot:

  • Mitat: 33 x 22,4 x 21,8 mm
  • Paino: 4,6 grammaa
  • IP55-luokitus
  • Akunkesto: ANC:n kanssa 5 tuntia, ilman ANC:tä 7 tuntia, puheaika 3,5 tuntia

Fyysiseltä kooltaan OnePlussan Buds Z2:t ovat nykymarkkinoilla kohtalaisen suurikokoiset nappikuulokkeet. Toisaalta positiivisena puolena itse rakenne tuntuu jämäkältä ja painoa kuulokkeilla on varsin vähäiset 4,6 grammaa tehden OnePlussan uutuuksista esimerkiksi fyysisesti pienempiä Redmi Buds 3 Pro -kuulokkeita kevyemmät.

Akunkesto kuulokkeissa on varsin tavanomaisella tasolla viidessä tunnissa vastamelun kera. Testijaksolla akku ei loppunut kertaakaan kesken käytön.

Suurehkosta koostaan huolimatta kuulokkeet ovat korvissa mukavat ja kevyen painon myötä ne ovat pitkiäkin jaksoja kohtalaisen huomaamattomat. Tulpat eivät perinteisinä muovitulppina ymmärrettävästi yllä esimerkiksi muistivaahtotulppien tasolle tiiviydessään, mutta ovat kuitenkin ainakin allekirjoittaneen korville hyvin sopivat.

Sinänsä hyvin korviin istuvien tulppien kanssa on kuitenkin oltava tarkkana niitä kuulokkeisiin asettaessa, sillä testijaksolla huomattiin tulpan helposti asettuvan vain osittain, minkä myötä se voi helposti jäädä korvaan kuuloketta poistaessa. Mikäli tulpan kuitenkin asetti huolellisesti jokaiselta kyljeltään kiinni kuulokkeeseen, ei sen paikallaan pysymisessä havaittu ongelmia.

Kuulokkeilla on myös IP55-luokitus vettä ja pölyä vastaan, mikä on laajempi kestävyys kuin useilla tämän hintaluokan kilpailijoilla. Upotuksia veteen ne eivät kuitenkaan kestä, vaan kyseessä on roiskevesisuojaus. Myös pölyluokituksen löytyminen on mukava lisä, jota ei useista muista edullisempiin hintaluokkiin tähtäävistä langattomista napeista löydy.

Kuulokkeiden kaiutinelementeillä on kokoa suhteellisen kookkaat 11 millimetriä ja ne ovat OnePlussan mukaan Buds Proista tutut. Yhteysominaisuuksien osalta tuettuna on Bluetooth 5.2, mutta valitettavasti kuulokkeet eivät tue useamman laitteen yhtäaikaista yhdistämistä Redmi Buds 3 Pron tapaan.

Positiivisena huomiona kuulokkeiden kuuntelulaitteeseen muodostama yhteys oli kuitenkin ainakin testijaksolla vakaa, eikä vastaan tullut häiritseviä pätkimisiä, joita Redmi Buds 3 Pron kanssa tuli vastaan satunnaisesti. Äänen pakkausmenetelmien osalta Buds Z2:t tukevat vain SBC:tä ja AAC:ta, mikä on tässä hintaluokassa varsin tyypillistä.

Latauskotelon tekniset tiedot:

  • Latauskotelon mitat: 73,15 x 36,8 x 29,1 mm (korkeus x leveys x syvyys)
  • Latauskotelon paino: 42 grammaa
  • IPX4-luokitus
  • Akkua kuulokkeille: ANC:n kanssa 22 tuntia, ilman ANC:tä 31 tuntia
  • USB-C, 10 minuutin latauksella kuulokkeille saatavissa 5 tuntia kuunteluaikaa

Buds Z2:n latauskotelo on pillerimäisellä muodollaan kohtalaisen suurikokoinen, mutta ei missään nimessä taskuun mahtumaton. Lähes 3 sentin paksuudellaan se on kuitenkin jo kohtalaisen paksu. Latausta kotelosta riittää valmistajan lupausten mukaan 22 lisätunniksi vastamelun kanssa, mikä on varsin hyvä määrä lisävirtaa.

OnePlus Buds Z2:n latauskotelo ei valitettavasti tue langatonta latausta, mikä on väistämättä 100 euron hintaan jo miinus, kun ottaa huomioon aiemmin testissä käyneen ja langatonta latausta tukeneen Redmi Buds 3 Pron 70 euron suositushinnan. Positiivisena puolena latauskotelosta on mainittava OnePlussan pikalataus, jonka avulla 10 minuutin latauksella on saavutettavissa yhteensä 5 tunnin kuunteluaika kotelolle ja kuulokkeille ilman vastamelutoimintoa. Pelkät kuulokkeet puolestaan saavat 10 minuutin pikalatauksella valmistajan mukaan riittävästi virtaa kahden tunnin kuunteluun.

 

Ohjelmisto

Jo suoraan puhelimeen yhdistäessä Buds Z2:sta paljastuu varsin mukavana ominaisuutena tuki Googlen Fast Pairille, minkä myötä kuulokkeet ilmestyvät Android-puhelimen näytölle automaattisesti Applen AirPods-kuulokkeiden ja iPhonen välisestä toiminnasta tuttuun tapaan. OnePlus mahdollistaa Buds Z2 -kuulokkeiden asetusten muuttamisen suoraan OnePlussan omien puhelinten Bluetooth-asetuksista, mutta myös muiden valmistajien laitteilla asetuksiin on mahdollista päästä käsiksi HeyMelody-sovelluksella, joka on saatavilla niin Googlen Play -kaupasta kuin myös Applen App Storesta.

Sovelluksen kautta voi vaihtaa kuulokkeiden tilaa kahden eritasoisen aktiivisen vastamelutoiminnon, ympäristöäänten vahvistuksen ja vastamelutoiminnon kokonaan pois päältä asettavan tilan välillä. Lisäksi etusivulla on tarjolla ohjelmistopäivitykset ja korvanappien istuvuustesti, joka tunnisti hyvin ainakin liian pienten korvanappien aiheuttaman heikohkon istuvuuden.

Toisella välilehdellä on tarjolla puolestaan asetukset korvanappien ulkopintaan sijoitettujen kosketuseleiden muuttamiseen. Eleet voi myös muokata erikseen molemmille korville. Vakiona yksittäinen napautus pysäyttää ja jatkaa musiikin toistoa, kaksoisnapautus vaihtaa seuraavaan kappaleeseen ja kolmoisnapautus puolestaan edelliseen kappaleeseen. Pitkä painallus vaihtaa vakiona vastamelun ja ympäristöäänten vahvistuksen välillä, mutta joukkoon voi halutessaan lisätä myös kolmannen vaihtoehdon, joka asettaa vastamelun pois päältä.

OnePlus Buds Proista tuttuun tapaan vastamelutilojen välillä vaihtelu tuottaa vain ääniefektin, jonka sävy vaihtelee tilan mukaan.

Mielenkiintoisena lisänä vielä normaalia pitkää pidempi painallus kuulokkeessa irrottaa voimassa olevan Bluetooth-yhteyden ja pyrkii yhdistämään edelliseen laitteeseen, jossa kuulokkeet ovat olleet kiinni. Ominaisuus ei käytännössä riitä korvaamaan oikeaa kahden yhtäaikaisen yhteyden muodostamista, mutta on kuitenkin mukava lisä, joka helpottaa kuulokkeiden käyttöä esimerkiksi sekä tietokoneen että puhelimen kanssa.

 

Äänenlaatu, vastamelu ja ympäristöäänten vahvistus

Äänenlaadultaan OnePlus Buds Z2:t vaihtelevat varsin voimakkaasti sen mukaan onko käytössä vastamelutoimintoa vai ei. Yrityksen mukaan Buds Z2:n sisällä soi samat elementit, jotka löytyivät jo hyväksi todetuista OnePlus Buds Proista, mutta valitettavasti se ei onnistu täysin kuuluumaan kuulokkeista päivittäisessä käytössä.

OnePlus Buds Z2 ilman vastamelua

Huom. Taajuusvasteet ovat MiniDSP EARS-laitteistolla mitatut. Tulokset ovat suuntaa antavia ja niitä tulee käyttää vain sanallisen arvion ohessa visuaalisena tukena. Taajuusvastemittaus ei ole pääasiallinen testaustapa, vaan arvostelut pohjautuvat pääosin arvioijan omiin kuuntelukokemuksiin. Tuloksia ei voi verrata suoraan muiden sivustojen mittaustuloksiin. Kuppikuulokkeiden ja nappikuulokkeiden mittaustulokset eivät ole keskenään suoraan vertailukelpoisia.

Ilman vastamelua kuulokkeet ovat äänimaisemaltaan kohtalaisen miellyttävät ja ne kuulostavat jossain määrin tutuilta verrattuna OnePlus Buds Proihin. Kuulokkeissa on kohtalaisen selvä bassokorostus, joka kuitenkin onnistuu ilman vastamelua kuunnellessa sijoittumaan nimenomaan bassotaajuuksille, minkä myötä musiikkikokemus pysyy luonnollisena ja alapäähän tulee lähinnä lisää potkua ilman heikennystä keskitaajuuksilla. Yläpäässä puolestaan on aivan ylimmillä taajuuksilla mitattavissa varsin selvä korostus, mutta käytännössä tuo ei korville vastaavalta kuulosta vaan ääni tuntuu tasapainoiselta.

Aiemmin testattuihin pykälän edullisempiin Xiaomi Redmi Buds 3 Proihin verrattuna OnePlussat ovat ilman vastameluaan alapääntoistoltaan jykevämmät olematta silti luonnottomat. Äänikuva erottuu kuitenkin myös bassojen ulkopuolelta ja OnePlussan uutuusnapit ovat yleisilmeeltään jonkin verran tummemmat, kun taas Redmit ovat vastaavasti kirkkaammat.

Valitettavasti OnePlus Buds Z2:n ääni heikkenee selvästi vastamelutoiminnon astuessa kuvaan, sillä vastamelutoiminto laskee huomattavat määrät Buds Z2:n keskialuetoistoa ja tekee myös yläpäästä hieman epätasaisemman. Käytännössä kuulokkeet muuttuvat jo selvästi bassopainotteisiksi vastamelun ollessa päällä ja alapää peittää selvästi alleen keskialuetta hävittäen erottelevuutta. Jotkut voivat toki myös tykätä selvästi korostuneesta bassosta, mutta valitettavasti OnePlus Buds Z2:n bassotoisto ei vastamelun kanssa ole myöskään erityisen tarkkaa ja potkivaa, vaan lähinnä vain määrältään suurta.

Positiivisena puolena itse vastamelu toimii kohtalaisen hyvin. 100 euron hintaluokassa kyseessä ei ole enää poikkeuksellinen ominaisuus, mutta ei kuitenkaan aivan itsestäänselvyyskään. OnePlus Buds Z2:n vastamelu onnistuu hävittämään kohtalaisen selvästi tasaisia taustahuminoita ja selvästi hiljentämään myös yllättävämpiä ääniä. 100 euron hintaluokkaan nähden ominaisuus toimiikin hyvin, vaikkei se ymmärrettävästi kalliimpia kilpailijoita vielä voitakkaan.

Xiaomin Redmi Buds 3 Proihin verrattuna OnePlussan vastamelu on kuitenkin selvästi voimakkaampi, kuten 30 euroa kalliimmilta kuulokkeilta voi sinänsä odottaakin. Myös ympäristöäänten vahvistus toimii OnePlus Buds Z2:ssa kohtalaisesti ja äänet oli ominaisuuden päällä ollessa varsin helppoa kuulla. Tilan mukana korville tulee kuitenkin myös varsin selvää taustahuminaa.

Mikrofonin ääniesimerkki

 

Sisätiloissa Buds Z2:n mikrofonit tuottavat käytännössä muistakin kuulokkeista totuttuun tapaan kohtalaisen hyvän äänenlaadun, jossa on kuitenkin havaittavissa pientä onttoutta ja ympäristön kaikuja.

Ulkoilmassa mikrofonien poistaessa tuulen ääntä äänenlaatu kuitenkin heikkenee huomattavasti. Ääni jää etäiseksi ja hieman robottimaiseksi, mutta pysyy kuitenkin sinänsä selkeänä. Pyöräilyn ja kävelyn välillä äänenlaadussa ei ollut enää yhtä suuria eroja, vaan tuulen voimistuessa puheääni käytännössä vain heikkeni hieman etäisemmän kuuloiseksi.

 

Yhteenveto

Äänenlaadultaan OnePlus Buds Z2:t ovat ilman vastamelua kohtalaisen miellyttävät ja tasapainoiset, mutta silti bassoltaankin iskevät. Valitettavasti tuo äänenlaatu ei kuitenkaan säily, mikäli kuulokkeiden myyntivalttia, eli vastamelutoimintoa, haluaa käyttää, sillä kyseinen toiminto tekee kuulokkeista selvästi bassovoittoiset, minkä myötä niiden erottelevuus kärsii ja kokonaisuudessaan äänikuva heikkenee.

Vastamelu itsessään toimii 100 euron hintaluokkaan hyvin ja niin tekee myös ympäristöäänten vahvistus. Pelkästään vastamelu ei kuitenkaan kykene enää nykypäivänä perustelemaan edeltäjämallista 40 eurolla noussutta hintaa, sillä Xiaomi tarjoaa 70 euroon Redmi Buds 3 Pro -kuulokkeet, jotka niin ikään tarjoavat vastamelun, vaikkakin hieman OnePlussaa heikomman. Erityisen selvän Buds Z2:n kohtalaisen korkeasta hinnasta tekee kuulokkeiden latauskotelosta puuttuva langaton lataus, joka Xiaomin edullisemmista napeista löytyy.

OnePlus Buds Z2:n etuja puolestaan ovat kohtalaisen kookkaasta ulkomuodosta huolimatta erittäin mukava istuvuus ja useita kilpailijoitaan korkeampi IP55-tason veden- ja pölynkestävyys. Lisäksi myös latauskotelo on suojattu vedeltä IPX4-sertifikaatin tasoisesti. Huippumalleja edullisemmasta hinnasta huolimatta myös Bluetooth-yhteys osoittautui Buds Z2:ssa testijaksolla vakaaksi, eikä katkoksia tullut vastaan kertaakaan.

Valitettavasti 100 euron hintaluokkaan kuulokkeita ei siitä huolimatta voi suoraan suositella, vaan ne asettuvat varsin haastavaan markkinarakoon. Mikäli istuvuudessa ja Bluetoothin laadussa on valmis tekemään komproomissin eikä kuulokkeilta kaipaa erityisen jämerää bassotoistoa, tarjoavat Xiaomin Redmi Buds 3 Prot varsin kilpailukykyisen paketin langattomalla latauksella edullisempaan hintaan. Toisaalta, mikäli rahaa taas on valmis käyttämään hieman enemmän ovat OnePlussan omat nykyään edullisimmillaan 130 euron hintaiset Buds Prot laadukkaammat kuin Z2:t.

Plussaa

  • Vastamelutoiminto
  • Kevyt ja korvilla mukava rakenne
  • Kuulokkeiden IP55-luokitus ja kotelon IPX4-luokitus
  • Pikalataus

Miinusta

  • Ei langatonta latausta
  • Mikrofonien äänenlaatu ulkoilmassa
  • Suurehko koko varauksin
  • Vahva bassokorostus vastamelun kanssa varauksin
This site uses XenWord.
;