Testasimme markkinoiden myydyimpien joukkoon kuuluvat noin 50 euron hintaiset pelikuulokkeet HyperX:ltä, Razeriltä ja SteelSeriseiltä.

Aiemmin io-techin testissä ovat käyneet niin 70–100 euron langalliset USB-liitäntäiset pelikuulokkeet kuin myös noin 200 euron langattomat mallit, minkä lisäksi YouTuben puolella olemme testanneet todella edullisia alle 20 euron pelikuulokkeita. Nyt testivuorossa ovat noin 50 euron hintaluokassa kilpailevat langalliset perinteistä 3,5 mm:n kuulokeliitäntää käyttävät mallit.

Testiin valikoitui aiemmissa testeissä hyvin pärjänneeltä HyperX:ltä noin 60 euron suositushintainen Cloud Stinger, Razerilta 69,99 euron arvoinen BlackShark V2 X ja SteelSeriesiltä 59,99 euron Arctis 1. Kaikki kolme kuulokemallia ovat kuitenkin tasaisin väliajoin olleet saatavilla myös alle 50 euron hintaan.

Noin 50 euron hintaluokka vertautuu aiemmin testattuun 70–100 euron hintaluokkaan varsin mielenkiintoisesti, sillä kyseiseen hintaan on usein ollut saatavilla monin osin vastaavia kuulokkeita kuin vajaaseen 100 euroonkin. USB-liitännän sijaan noissa edullisemmissa kuulokkeissa on kuitenkin käytössä useimmiten perinteinen 3,5 mm:n kuulokeliitäntä. Vertailukolmikosta Razer on hyvä esimerkki tästä, sillä valmistaja tekee myös USB-liitäntäistä BlackShark V2 -mallia, joka eroaa tuotetietojensa perusteella liitäntänsä lisäksi vain jonkin verran poikkeavilla kuulokepehmusteillaan.

Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan HyperX Cloud Stinger oli saatavilla joulukuun puolen välin jälkeen edullisimmillaan noin 45 euron hintaan ja sekä Razer BlackShark V2 X että SteelSeries Arctis 1 noin 50 euron hintaan.

Tämä artikkeli pohjautuu io-techin YouTube-kanavalle tehtyyn videoon.

 

Rakenne ja istuvuus

Rakenteeltaan kaikki kolme headsettiä ovat hintaluokassaan tyypilliseen tapaan pääosin muovia, mutta siitä huolimatta Razer onnistuu nousemaan joukosta edukseen.

BlackShark V2 X on rakenteeltaan jämäkän tuntuinen, joskaan pääpannan korkeussäätöön käytettävät suhteellisen ohkaiset metalliosat eivät suoranaisesti onnistu vakuuttamaan. Siitä huolimatta ainakin suoraan paketista otettuna pääpannan korkeussäätö toimii hyvin. Säätövaraa on myös mukavan paljon ja kuulokkeet sopivat todennäköisesti hyvin monen kokoisiin päihin.

240 gramman painollaan BlackShark V2 X:t ovat vertailukolmikon kevyimmät kuulokkeet. Toisaalta SteelSeriesin ja HyperX:n noin 270 gramman paino on edelleen mukavan kevyt. Razerit onnistuvat vakuuttamaan myös pehmusteidensa laadulla ja sekä pääpanta, että korvapehmusteet ovat erittäin mukavat pitkiäkin jaksoja. Korvapehmusteissa Razer käyttää ulkopinnassaan keinonahkaa ja päätä vasten lepää kangaspinta, mikä on varsin mukavan tuntuinen.

3,5 mm:n audiokaapeli on kaikissa kolmessa kuulokkeessa kiinteästi kiinni vasemmassa kupissa ja päättyy se 3,5 mm:n yhdistelmäliitäntään, eli kuulokkeita voi käyttää myös pelikonsoleiden tai puhelinten kanssa. Lisäksi kaikki kolme kuitenkin toimittavat mukana myös jatkopalan, joka päättyy kahteen erilliseen 3,5 mm:n liitäntään.

Razer tarjoaa vasemmassa kupissaan kuulokeliitännän lisäksi mikrofonin mykistyspainikkeen, suurikokoisen äänenvoimakkuussäätimen ja kiinteästi paikallaan olevan joustavan puomimikrofonin. Mikrofonin mukana toimitetaan myös erillinen tuulisuoja.

Toiseksi parhaaksi rakenteen ja mukavuuden osalta yltää SteelSeriesin Arctis 1, jonka käyttämä mattapintainen muovi tuntuu Razerin tapana laadukkaalta. Pääpannan säätö SteelSeriesissä on pykälän Razeria jämäkämmän tuntuinen metallisine sankoineen, mutta valitettavasti pannan säätövara jää varsin pieneksi ja sen myötä kuulokkeet eivät välttämättä sovi aivan yhtä monipuolisesti erilaisiin päihin kuin Razerin BlackShark V2 X. Testaajan omaan päähän säätövara oli kuitenkin riittävä.

Arctis 1 ei siis käytä SteelSeriesin kalliimmista malleista tuttua automaattisesti säätyvää kangaspantaa, vaan luottaa perinteiseen pehmusteeseen, joka jää sekin hieman Razeria epämukavammaksi ohuutensa myötä. Myös korvakuppien pehmusteet ovat Razeria ohuemmat, mutta kuitenkin mukavat ja muista SteelSeriesin malleista tuttuun tapaan kankaiset, minkä myötä ne hengittävät kohtalaisen hyvin, eivätkä korvat lämpene kuulokkeiden sisällä.

Vasemman kuulokkeen mikrofoni on SteelSeriesin Arctis 1:ssä irrotettavissa, minkä myötä kuulokkeista saa varsin tavanomaisen näköiset, mikäli niitä haluaa käyttää esimerkiksi ulkona. Mikrofonin mykistyksen SteelSeries on toteuttanut pienenä kytkimenä vasemman kuulokekupin taakse ja äänenvoimakkuus puolestaan säätyy rullalla, joka pienenä miinuksena kääntyy toisinaan hieman liiankin helposti.

Esimerkiksi Arctis 7:stä tuttua toista rullaa peliäänten ja viestintäsovellusten äänten suhteen muuttamiseen Arctis 1 ei tarjoa. Kyseinen ominaisuus pohjautuu kalliimmissa malleissa siihen, että kuulokkeet näkyvät kahtena äänikorttina, mikä ei 3,5 mm:n liitäntää käyttävältä Arctis 1:ltä ymmärrettävästi onnistu.

Kolmikon heikoimmaksi rakenteen ja istuvuuden osalta sijoittuu HyperX, vaikka sekään ei missään nimessä ole heiveröisen tai huonon tuntuinen headset.

HyperX:n käyttämä muovi tuntuu pykälän heikommalta kuin Razerin ja SteelSeriesin, mutta missään nimessä huonolaatuisesta muovista ei siltikään ole kyse. Lisäksi korvapehmusteet ovat kolmikon epämukavimmat, sillä Cloud Stingerin keinonahkaiset pehmusteet ovat aavistuksen liian ohuet. Pääpannan pehmuste kuulokkeissa on kuitenkin hyvä ja metallivahvistettu panta tarjoaa myös SteelSeriesiä paremman säätövaran, minkä myötä Cloud Stingerit sopivat Razerin Black Shark V2 X:n tavoin varsin isoillekin päille.

Vasempaan kuulokkeeseen sijoitettu mikrofoni ei HyperX:ssä ole irrotettavissa. Mikrofoni on kuitenkin käännettävissä pois tieltä, jolloin se myös mykistyy automaattisesti. Äänenvoimakkuussäätimen HyperX on sijoittanut oikeaan kuulokekuppiin liukusäätimenä, joka toimii sinänsä hyvin, mutta ei yllä tarkkuudessaan kahden kilpakumppaninsa tasolle.

 

Ohjelmisto ja ominaisuudet

Ohjelmiston osalta tämän hintaluokan kuulokkeet eivät yleensä juuri mitään tarjoa, sillä 3,5 mm:n liitäntää käyttävinä ne kiinnittyvät suoraan tietokoneen omaan äänikorttiin. Tästä vertailukolmikosta SteelSeries ja HyperX eivät tarjoakaan minkäänlaisia lisäominaisuuksia ohjelmistotasolla.

Razer BlackShark V2 X puolestaan onnistuu nousemaan joukosta edukseen, sillä kuulokkeiden mukana toimitetaan koodi, jolla voi lunastaa Razerin oman tilaäänimallinnusohjelmiston, joka toimii kaikkien äänikorttien kanssa. Sen avulla voi siis ottaa käyttöön tilaäänimallinnuksen kuulokkeiden 3,5 mm:n kuulokeliitännästä huolimatta.

 

Kuulokkeiden äänenlaatu

Huom. Taajuusvasteet ovat MiniDSP EARS-laitteistolla mitatut. Tulokset ovat suuntaa antavia ja niitä tulee käyttää vain sanallisen arvion ohessa visuaalisena tukena. Taajuusvastemittaus ei ole pääasiallinen testaustapa, vaan arvostelut pohjautuvat pääosin arvioijan omiin kuuntelukokemuksiin. Tuloksia ei voi verrata suoraan muiden sivustojen mittaustuloksiin. Kuppikuulokkeiden ja nappikuulokkeiden mittaustulokset eivät ole keskenään suoraan vertailukelpoisia.

Äänenlaadultaan yksikään kuulokkeista ei suoranaisesti kilpaile hifikuulokkeita vastaan, mikä on ymmärrettävää noin 50 euron pelikuulokkeilta. Joukosta onnistuu kuitenkin nousemaan edukseen Razerin BlackShark V2 X, joka on kolmikon ainoa headset, jolla myös musiikin kuunteleminen on kohtalaisen miellyttävää.

Razer BlackShark V2 X

Razerin ääni on selvästi bassovoittoinen, kuten taajuusvastekuvaajastakin on nähtävissä, mutta basson lisäksi korostettu alempi keskitaajuus onnistuu lisäämään mukavasti erottelua, vaikka se hieman onton honottavaksi jääkin. Yläpään toisto kuulokkeissa on kohtalaisen vaimeaa, minkä myötä ääni on kohtalaisen tumma, mutta kokonaisuus ei siltikään jää liian tummaksi, vaan ääntä voisi kuvailla kenties rasittamattoman lämpimäksi. Täydelliset kuulokkeet eivät missään nimessä ole, mutta hintaluokkansa huomioiden BlackShark V2 X:t kuulostavat ihan hyvältä myös musiikissa.

Pelatessa kuulokkeiden miinukset eivät nouse esille samana tapaan kuin musiikissa ja BlackShark V2 X onnistuukin olemaan erittäin toimiva peliheadset, jolla on helppo kuulla suuntia ja keskialueen erottelun myötä äänet ovat myös selkeitä. Basson korostus lisää tunnelmaa räiskintäpeleissä, eikä yläpääkään jää liian tummaksi.

HyperX Cloud Stinger

HyperX tuottaa puolestaan varsin erilaisen äänikuvan ollen selvästi Razeria kirkkaampi, mutta edelleen bassoiltaan korostettu. Valitettavasti musiikkiin kuulokkeet eivät kovinkaan hyvin sovi, sillä yläpään korostus soi liiallisesti ja musiikkityylistä riippuen se voi olla häiritsevän suhiseva. Myös keskialue jää selvästi enemmän paitsioon ja basso syö siltä jo jonkin verran tilaa.

Pelatessa HyperX:n äänikuva toimii kohtalaisesti, joskin Razerille se häviää edelleen. Basson korostus tuo tuttuun tapaan tunnelmaa räjähdyksiin ja aseisiin, mutta yläpään korostus ja kuopalla oleva keskialue värittävät äänimaisemaa jo kohtalaisen selvästi, mikä voi toisinaan heikentää pelin luomaa tunnelmaa. Pelillistä miinusta kuulokkeista ei kuitenkaan tule ja yläpään korostus voi jopa helpottaa esimerkiksi askelten kuulemista, vaikkakaan suuntien tunnistamiseen se ei tuo apua.

SteelSeries Arctis 1

SteelSeries Arctis 1 on Razerin tapaan yläpäältään selvästi kuopalla, mutta valitettavasti lopputulos jää Razerista poiketen jo hieman häritsevän tummaksi. Lisäksi bassokorostus on kolmikosta voimakkain venyen selvästi keskialueen puolelle. Basso menettää Arctis 1:ssä jo tarkkuuttaan ja lopputulos jää selvästi kilpakumppaneitaan epätarkemmaksi ja kumisevammaksi.

Pelaamiseen SteelSerieskin kuitenkin toimii ja selvästi tummasta äänimaisemasta huolimatta ympäristön äänet ja suunnat ovat vielä helposti tunnistettavissa. Musiikissa häirinnyt basson epätarkkuus ei onnistu ainakaan FPS-peleissä häiritsemään yhtä pahasti, vaan se onnistuu muiden kuulokkeiden tavoin luomaan räjähdyksiin ja aseisiin enemmän potkua. Razerille myös SteelSeries kuitenkin häviää äänimaiseman tunnelmassa, sillä vaikka pelitaitoja kuulokkeet eivät heikennä, ovat ne silti huonomman kuuloiset kuin Razerin BlackSharkit.

 

Mikrofonin äänenlaatu

Mikrofonien äänenlaatua voi kuunnella myös YouTubessa julkaistusta videomuotoisesta arvostelusta. Alla oleva video käynnistyy suoraan mikrofoniosiosta.

Parhaan mikrofonin kolmikosta tarjoaa Razer. Selkeimpänä erona sen mikrofoni on kaikkein herkin, minkä myötä sitä on helpompi käyttää myös pykälän heikommilla äänikorteilla. Lisäksi BlackShark V2 X:n tuottama ääni on kohtalaisen laadukasta sisältäen riittävästi alapäätä, mutta pysyen silti erottelevana. Mukavana lisänä toimii Razerin mikrofoninsa mukaan toimittama tuulisuoja, minkä myötä mikrofoni ei juurikaan ota ylimääräisiä ääniä hengityksestä tai pamahduksia puheesta.

Toiseksi mikrofonin äänenlaadussa yltää HyperX, joka itse äänenlaadultaan kilpailee Razerin kanssa kohtalaisen hyvin, mutta tulee selvästi pienemmällä voimakkuudella. Lisäksi HyperX ei toimita mikrofoniinsa minkäänlaista tuulisuojaa, joten käyttäjän hengitys voi puhista helposti mikrofoniin saakka.

Viimeiseksi mikrofonien äänenlaadussa jää SteelSeries Arctis 1, jonka mikrofoni on HyperX:n tavoin selvästi Razeria hiljaisempi. Lisäksi Arctis 1:n äänessä korostuu selvästi yläpää ja puhe jää hieman sihisevän kuuloiseksi. Positiivisena puolena ääni on väistämättä erotteleva, mutta järin luonnollisena sitä ei voi pitää.

 

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan vertailun voittajaksi nousee varsin selvästi Razerin BlackShark V2 X, joka erottui edukseen vertailun jokaisella osa-alueella. Kuulokkeet ovat erittäin mukavat päässä, niissä on hintaluokkaansa nähden varsin miellyttävä äänenlaatu ja niiden mikrofonikin on laadukas.

Alle 50 euron hintaan BlackShark V2 X onkin väistämättä suorastaan erinomaista vastinetta rahalle. Aiemmin YouTubessa verrattuihin alle 20 euron kuulokkeisiin verrattuna kyseessä on jo selvästi eri luokassa kilpaileva headset, joskin hintaakin on jo käytännössä vähintään tuplasti. Useimmiten hintaeron voi kuitenkin ehdottomasti suositella maksettavaksi, sillä rahoille saa todella vastinetta.

Vastaavasti aiemmin testattuihin 70–100 euron kuulokkeisiin BlackShark V2 X puolestaan vertautuu tasaisemmin. Puuttuvan USB-äänikortin myötä ominaisuuskattaus häviää osalle kilpailijoista ja äänenlaadultaan esimerkiksi HyperX Cloud II tarjoaa kertaluokkaa paremman kokonaisuuden. Nykyhinnoiltaan vajaan 80 euron hintaisen Cloud II:n ja alle 50 euron BlackShark V2 X:n välinen hintaero on kuitenkin riittävä, jotta Razerilläkin on selvästi paikkansa markkinoilla, minkä lisäksi Razerin erittäin mukava istuvuus päähän on hyöty, joka kestää yli hintaluokkien.

Razer BlackShark V2 X:

Plussaa

 • Rakenteen laatu ja mukavuus päässä
 • Äänenlaatu luokassaan
 • Mikrofonin laatu luokassaan
 • Tilaäänimallinnus

Miinusta

 • Kuulokejohto ei ole irrotettavissa

Toista sijaa kuulokkeista ei käytännössä erotu. Sekä HyperX Cloud Stinger että SteelSteries Arctis 1 häviävät Razerille kaikilla osa-alueilla, mutta toisiinsa verrattuna niillä on omat etunsa. SteelSeries erottuu kaksikosta mukavampana päässä ja HyperX puolestaan tarjoaa laadukkaamman mikrofonin. Äänenlaadultaan kumpikaan ei suoranaisesti nouse edukseen, vaan HyperX jää turhan sihiseväksi ja SteelSeries puolestaan kumisevan bassokkaaksi.

HyperX:ltä on tähän hintaluokkaan ollut ennen satunnaisesti saatavissa myös Cloud II:n 3,5 mm:n liitäntää käyttävä versio, Cloud Core, mutta valitettavasti alkuperäinen Core on jo poistunut malli ja uudempi Core 7.1, joka tuo mukanaan myös tilaäänimallinnuksen, on ollut pykälän kalliimpi. Mikäli saatavilla kuitenkin on jokin Cloud II:een pohjautuva malli 50 euron seutuville, on se todennäköiseti Cloud Stingeriä parempi vaihtoehto.

HyperX Cloud Stinger:

Plussaa

 • Mikrofonin laatu luokassaan

Miinusta

 • Sihisevä yläpää äänentoistossa
 • Kuulokejohto ei irrotettavissa

SteelSeries Arctis 1:

Plussaa

 • Mukavat kangaspehmusteet kuulokekupeissa
 • Irrotettava mikrofoni

Miinusta

 • Kumiseva bassotoisto
 • Kuulokejohto ei irrotettavissa
This site uses XenWord.
;