OnePlus Nord 4 on jo mallistolle tutuksi tulleeseen tapaan varsin vakuuttava puhelin, erityisesti suorituskykyrintamalla, minkä lisäksi laitteen metallirunko, päivitystuki, akunkesto, latausnopeus IP65-sertifikaatti ja laadukas AMOLED-näyttö ovat nekin 500 euron hintaluokassa erinomaisia myyntivaltteja. Puhelimen heikoimmaksi osa-alueeksi jää sen kamerakokonaisuus, joka on parhaimmillaan perustasoa ja ultralaajakulmakameran hämärä- sekä video-ominaisuuksien osalta jo heikko luokassaan.
Plussaa:
- Metallikuoret
- Snapdragon 7+ Gen 3 -järjestelmäpiirin suorituskyky hintaluokassaan
- Akunkesto
- Akun latausnopeus
- IP65
- Päivityslupaus (4 vuoden Android-päivitykset ja 6 vuoden tietoturvakorjaukset)
Miinusta:
- Ultralaajakulmakamera tukee vain 1080p 30 FPS -videokuvausta
- Ultralaajakulmakameran heikohko hämäräsuorituskyky
- Laturi on jätetty pois toimitussisällöstä
Huomioitavaa:
- Puhelimen mukana ei toimiteta laturia, mutta SuperVOOC-pikalatauksen lisäksi Nord 4 tukee maksimissaan 55 watin USB PD -pikalatausta
- Mukana toimitetaan USB-A-liittimellinen johto SuperVOOC-latausta varten, mutta USB PD -standardi vaatii USB-C-liitännän myös laturin päähän
OnePlussan Nord -mallisto on jo useamman vuoden ajan edustanut keskihintaluokan lähes ehdotonta kärkijoukkoa, vaikka parin vuoden takainen Nord 2T jäikin edeltäjäänsä nähden aika pieneksi päivitykseksi. Viime vuoden Nord 3 onnistui kuitenkin jälleen saamaan io-techin Toimituksen valinta -kunniamaininnan, kuten kaksi ensimmäistäkin mallia. Samalla malliston suositushinta on kuitenkin noussut hieman alkuperäisen Nordin 399 eurosta Nord 3:n 449 euroon.
Tänä vuonna mallisto jatkuu Nord 4 -mallinimeä kantavalla uutukaisella, jonka mukana hinta on noussut jälleen 50 eurolla. Edullisimman Nord 4:n suositushinta on 499 euroa 12 Gt:n RAM-muistilla ja 256 Gt:n tallennustilalla, eli myös muistimäärät ovat kasvaneet. 599 euron hintaan tarjolle tulee 16 Gt RAM-muistia ja 512 Gt tallennustilaa. Uutukaisen sisuksissa sykkii Qualcommin tänä vuonna julkaisema Snapdragon 7+ Gen 3 -järjestelmäpiiri ja lasisen takakuoren ja muovikehysten yhdistelmästä on siirrytty kokonaan metalliseen kuoreen.
Tässä artikkelissa tutustumme OnePlus Nord 4:ään vajaan viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta. Nord 4 on saatavilla kolmena värivaihtoehtona – tumman harmaa, vihreä ja vain 16/512Gt-varianttina saatava hopea, jota myös testikappaleemme edustaa.
Mitä uutta?
Ulkoisesti Nord 4 erottuu varsin selvästi edeltäjästään. Suurehkot kameralinssit ovat toki edelleen mukana, mutta ne ovat vaihtaneet asentoaan, minkä lisäksi uutukaisen takakuori on edeltäjästä poiketen kokonaan metallinen. Tarkat erot Nord 4:n ja Nord 3:n välillä ovat:
- Nord 4 on 0,1 mm kapeampi ja 0,16 mm ohuempi
- Nord 4 on 6 grammaa painavampi
- Nord 4:n kuori on metallinen edeltäjä mallin muovisen kehyksen ja Gorilla Glass 5 -lasisen takakuoren sijaan
- Nord 4:n näyttö on entistä kirkkaampi (2150 cd/m2 1450 cd/m2)
- Nord 4:n järjestelmäpiirinä toimii Qualcommin Snapdragon 7+ Gen 1 edeltäjämallin MediaTek Dimensity 9000:n sijaan
- Nord 4:n pohjamallin RAM-muistimäärä on kasvatettu 8:sta 12 gigatavuun
- Nord 4:n pohjamallin tallennustilamäärä on kasvatettu 128:sta 256 gigatavuun
- Nord 4:n SuperVOOC-latausteho on kasvatettu 80:stä 100 wattiin
- Nord 4:n USB PD -latausteho on kasvatettu 18 watista 55 wattiin
- Nord 4:n akku on 500 mAh suurempi (5500 mAh vs. 5000 mAh)
- Nord 4:n 50 megapikselin pääkameran sensori on vaihdettu Sony IMX890:sta fyysisesti pienempään Sony LYTIA -malliin (1/1,56″ vs. 1/1,95″)
- Nord 4:stä on poistettu 2 megapikselin makrokamera
- Nord 4:n päivitystuki on parannettu (4 vuoden Android-päivitykset ja 6 vuoden tietoturvapävitykset vs. 3 vuoden Android-päivitykset ja 4 vuoden tietoturvapäivitykset)
Pakkaus ja sen sisältö
OnePlussan myyntipakkauksen värimaailma on aiemmista malleista tuttu, mutta turkoosi on vaihdettu pääväriksi itse pakkauksen koko on kutistunut selvästi. Puhelimen lisäksi toimitussisältöön kuuluvat:
- Oheislappuset
- SIM-kelkan avaustyökalu
- USB-A -> USB-C -latauskaapeli
OnePlus on siis poistanut puhelimensa paketista virtalähteen. Puhelimen paras pikalatausteho on saavutettavissa vain valmistajan omalla SuperVOOC-laturilla, mutta tänä vuonna myös USB PD -tuki on kasvatettu peräti 55 wattiin, mikä on keskihintaluokassa erinomainen lukema. Mukana tuleva kaapeli ei tosin sovi USB PD -verkkovirtalähteille, sillä standardi vaatii USB-C-liitännän myös laturipäähän.
Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat
Fyysiset mitat
- Ulkomitat: 162,6 x 75 x 7,99 mm
- Paino: 199,5 grammaa
- Rakenne: Alumiinikuori
- IP65-suojaus
- Valmistajan kotimaa: Kiina
- Valmistusmaa: Kiina
Ulkonäkö Nord 4:ssä on nykypäivän puhelintarjonnassa näyttävän erottuva – metalliset kuoret kun ovat jääneet pääosin historiaan. Yksi osasyy metallikuorten vähenemiseen on todennäköisesti ollut lippulaivaluokassa langattomien latauksien yleistyminen, sillä kyseinen teknologia ei toimi metallin läpi. Toisaalta myös 5G-mobiiliverkon sekä entistä nopeampien ja monipuolisempien langattomien yhteyksien vaatimat lisäantennit ovat tehneet metallin käytöstä pykälän entistä haastavampaa. OnePlus kertoo ratkaisseensa ongelman pienentämällä antennien kokoa sekä sijoittelemalla ne strategisen tehokkaasti. Laitteen kyljissä näkyy useita ”antenniraitoja”, jonka lisäksi osa antenneista sijaitsee hyvin todennäköisesti puhelimen yläosan lasipinnan takana.
Käsituntuma Nord 4:ssä on erinomainen. Pääosin kulmikkaasta rakenteesta huolimatta metalliset reunukset ovat riittävän pyöristetyt, jotta ne eivät poraudu epämukavasti käteen. 6,74-tuumaisine näyttöineen kyseessä on kuitenkin väistämättä suurehko puhelin, jonka käyttö yhdellä kädellä on jo haastavaa.
Hopeisen mallin takakuoren pinnassa on ikään kuin raidoitettu ilme, joka ei kuitenkaan tunnu käteen saakka, vaan tuntuma on täysin sileä, sillä kuviointi on toteutettu laserilla. Takakuoren ylälaidassa kameroiden luona on käytössä lasia, jonka valmistajaa OnePlus ei ole eritellyt.
Myöskään näytön suojalasivalmistajaa OnePlus ei ole kertonut. Yleistuntuma puhelimen rakenteesta on kuitenkin selvästi positiivinen ja laite tuntuu jämäkältä. OnePlus lupaa puhelimelle myös IP65-sertifikaatin, eli pientä kosteutta puhelimen kanssa ei tarvitse säikähtää, vaikka täyttä upotuskestävyyttä sertifikaatti ei annakaan.
Nord 4:n vasemmalla kyljellä on useista valmistajan muistakin puhelimista löytyvä Alert Slider -liukukytkin, joka mahdollistaa puhelimen tilan vaihtamisen äänettömän, värinän ja äänellisen välillä. Liukukytkin on edelleen nykypäivänä kohtalaisen harvinainen ominaisuus ja ainakin omaan käyttööni edelleen ehdottomasti plussa käytettävyyteen.
- Alapääty:
- Korttipaikka kahdelle NanoSIM-kortille
- Mikrofoni
- USB-C (2.0) -liitäntä
- Toinen puhelimen stereokaiuttimista
- Yläpääty:
- Mikrofoni
- IR-lähetin
- Toinen puhelimen stereokaiuttimista kuulokeritilässä
- 16 megapikselin etukamera
Päädyiltään Nord 4 on varsin tavanomainen keskihintaluokan puhelin stereokaiuttimilla ja 2.0-tason USB-liitännällään. Hieman erottuvana ominaisuutena tarjolla on kuitenkin myös IR-lähetin, joka mahdollistaa esimerkiksi television ohjaamisen puhelimella. Stereokaiuttimet ovat äänenlaadultaan perushyvät ja maksimitasollaan varsin äänekkäät. Kovalla voimakkuudella ääni muuttuu kuitenkin selvästi teräväksi yläpään korostuessa enemmän.
16 megapikselin etukamera tuottaa hyvässä valaistuksessa varsin ongelmatonta jälkeä hyvällä värientoistolla ja terävyydellä. Hämärässä puhelin käyttää vakiona näytöllä valkoista väriä salamana, jolloin jälki on tarkkaa, mutta myös suuria varjoja tuottavaa. Ilman salamatilaa etukamera valottaa pykälän pidempää automaattisen yökuvatilan kanssa, mutta tuolloin kuva jää hämärässä helposti hyvin tummaksi.
Näytön tekniset ominaisuudet:
- 6,74” Super Fluid AMOLED
- 2772 x 1240 pikseliä, 450 PPI
- 120 Hz, Ultra HDR, 2150 nit pistemäinen maksimikirkkaus
Näyttö Nord 4:ssä on säilynyt pääpiirteiltään ennallaan viime vuoteen verrattuna. Käytössä on edelleen 1249×2772-resoluutio, koko on sama ja virkistystaajuus yhä 120 hertsiä. Myös virkistystaajuuden mukautuminen on edelleen varsin karkeaa, eli se tapahtuu 120:n, 90:n ja 60 hertsin välillä sovelluskohtaisesti, minkä lisäksi näytöllä pidempään staattista kuvaa pitäessä virkistystaajuus putoaa 60 hertsiin.
Kehitystäkin näytössä on tapahtunut, sillä valmistajan mukaan pistemäinen maksimikirkkaus on noussut 1450 nitistä peräti 2150 nitiin, mikä on hintaluokkansa huippulukemia. Kuvanlaatu näytössä on yleisesti ottaen erinomainen ja kuva säilyi selkeänä myös kirkkaassa auringonpaisteessa.
Järjestelmäpiirinä Nord 4:ssä toimii Qualcommin keväällä julkaisema Snapdragon 7+ Gen 3. Piiri on siis seuraaja viime vuoden Snapdragon 7+ Gen 2:lle, jotka molemmat sijoittuvat viime vuoden lopulla julkaistun Snapdragon 7 Gen 3:n yläpuolelle. Viime vuoden Nord 3:ssa oli käytössä edeltäneen vuoden lippulaivatasoa edustanut MediaTek Dimensity 9000. Piirivalinnassa on siis tänä vuonna siirrytty vanhasta lippulaivapiiristä uusinta uutta edustavaan paremman pään keskihintaluokan piiriin.
Pidemmän aikaa hyppy keskihintaluokasta lippulaivaluokkaan oli niin suuri, ettei vielä parinkaan vuoden päästä keskihintaluokka vastannut aiempia huippupiirejä, mutta tässä on tapahtunut selvää kehitystä. OnePlussan käyttämä Snapdragon 7+ Gen 3 onkin paperilla varsin vertailukelpoinen vanhempaan lippulaivaan nähden, sillä myös uudessa 7+:ssa on käytössä 8-sarjasta tuttu prosessorirakenne yhdellä suurella Cortex-X4-ytimellä, vaikkakin lippulaivoja pienemmällä kellotaajuudella.
Muistimääriä OnePlus on päätynyt tälle vuodelle kasvattamaan, minkä myötä Nord 4:m pohjamallista löytyy peräti 12 Gt RAM-muistia. Myös tallennustilaa on 500 euron hintaluokassa varsin vakuuttavat 256 gigatavua. Akku Nord 4:ssä on kooltaan 5500 mAh, mikä myös edustaa markkinoiden huippulukemia.
Yhteysominaisuuksien osalta tuettuna on vakiokattaus mukaan lukien 5G, Wi-Fi 6 ja Bluetoothin tuorein 5.4-standardi.
Tekniset ominaisuudet:
- Snapdragon 7+ Gen 3 -järjestelmäpiiri
- 1x 2,8 GHz Cortex-X4 + 4 x 2,6 GHz Cortex-A720 + 3 x 1,9 GHz Cortex-A520 CPU
- Adreno 732 GPU
- 12 tai 16 LPDDR5X RAM-muistia
- 256 tai 512 Gt UFS 4.0 -tallennustilaa (512 Gt:n mallissa vapaana noin 483 Gt)
- 5G SA & NSA Sub 6 GHz, LTE DL Cat 16 / UL Cat 13, Dual SIM (2xNanoSIM)
- Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/ax (Wi-Fi 6)
- Bluetooth 5.4 (SBC, AAC, aptX-HD, LDAC & LHDC), NFC
- GPS, GLONASS, GALILEO, QZSS, GNSS Beidou
- Sormenjälkilukija näytön alla, stereokaiuttimet, Alert Slider, infrapunalähetin
- 5500 mAh akku, USB Type-C (2.0), 100 watin SuperVOOC-pikalataus, 55 watin USB PD -pikalataus
- Android 14
- Päivityslupaus: 4 vuotta Android-päivityksiä ja 6 vuotta tietoturvakorjauksia
Kamera
Kamerat Nord 4:ssä sijaitsevat takakuoren lasisessa ylälaidassa. Kameralinssit ovat huomattavan suurikokoiset, mutta vain hieman takakuoren pinnasta kohollaan olevat. Puhelin ei keiku pahasti sitä pöydällä käytettäessä.
Kameran tekniset tiedot:
- 50 megapikselin pääkamera (Sony LYT-600, 1/1,95″, 0,8 um pikselikoko), OIS
- 8 megapikselin ultralaajakulmakamera, 112°
- LED-salama,
- Videokuvaus: 4K 60 FPS pääkameralla, 1080p 30 FPS ultralaajakulmakameralla
Kamerajärjestelmä Nord 4:ssä on peruspiirteiltään tuttu edeltäjästään. Käytössä on edelleen 50 megapikselin pääkamera ja 16 megapikselin ultralaajakulmakamera, mutta 2 megapikselin makrokamerasta on luovuttu kokonaan. Kyseessä on siis sinänsä leikkaus viime vuoteen nähden, mutta io-techissä 2 megapikselin makrokamerat on pääasiassa tuomittu turhiksi, joten puutosta ei voi pitää järin suurena.
Pääkameran sensori on kuitenkin tutusta megapikselimäärästä huolimatta vaihdettu. Uusi LYT-600 on fyysiseltä kooltaan pykälän viime vuonna käytettyä IMX890:aa pienempi, eli kyseessä on periaatteessa ainakin paperilla heikennys. Sensori on myös tuttu selvästi edullisemmasta OnePlus Nord CE 4 Litestä.
Videokuvausta Nord 4 tukee korkeintaan 4K 60 FPS -tasolla, mutta vain pääkamerallaan. Ultralaajakulmakameran videokuvaus rajoittuu harmillisesti Full HD 30 FPS -tasolle.
Kamerasovellus on tuttu Nord CE4 Litestä ja peruspiirteiltään pääosin ennallaan myös viime vuoden Nord 3:n kanssa, joskin vasemman reunan pikakuvakepainikkeita on jostain syystä vähennetty vuoden takaiseen verrattuna. Sovelluksen toiminnallisuudessa ei testijakson puitteissa esiintynyt mitään moitittavaa, eli kyseessä on edelleen perushyvä kamerasovellus.
Kamerasovelluksen manuaalitilan ystäville huomion arvoisena heikennyksenä viime vuoteen nähden Nord 4:stä on poistettu RAW-kuvausmahdollisuus, joka vielä Nord 3:n manuaalitilasta löytyi. Valmistaja kyllä puhuu markkinointimateriaaleissaan RAW-kuvauksesta, mutta testijaksolla kyseistä ominaisuutta emme onnistuneet löytämään.
Nord 4:n pääkamera tuottaa hyvässä valaistuksessa perushyvää jälkeä. Värit toistuvat hyvin, dynamiikka vaikuttaa riittävän laajalta ja jälki on selkeää. Lähikuvia ottaessa kuviin on saatavissa jopa kohtalaisen hyvää syvyysterävyysefektiä, vaikka sensori onkin viime vuodesta kutistunut. Sensori on kuitenkin tuttu edullisemmasta Nord CE 4:stä ja 500 euron hintaluokkaan jäljessä on jo pientä toivomisen varaa. Yksityiskohdat jäävät kuvissa helposti hieman digitaalisen korostetuiksi, minkä voi nähdä suuremmalta ruudulta jo ilman zoomaamistakin. Kyseessä ei ole hintaluokkansa paras kamera, mutta ei toisaalta erityisen huonokaan.
Hämärämmissä olosuhteissa Nord 4:n pääkamera käyttää automaattista yökuvatilaa valottaen kuvia pidempään. Jälki hämärässä on päivänvaloa pehmeämpää, mutta kuitenkin perushyvää. Värit toistuvat myös heikommassa valaistuksessa hyvin.
8 megapikselin ultralaajakulmakamera alkaa nykypäivänä 500 euron hintaluokkaan olla resoluutioltaan alempaa päätä ja sen tuottamat kuvat eivät erityisen hyvin kestäkään jälkikäteen zoomaamista. Kuvanlaatu on kuitenkin ottanut viime vuoden Nord 3:een nähden harppauksen parempaan päin, sillä kuvat eivät jää enää yhtä pehmeiksi, vaan ovat hintaluokassaan pääkameran tavoin perushyviä. Parantuneen yksityiskohtaisuuden lisäksi myös värintoisto ja dynamiikka vaikuttaisivat olevan ihan hyvällä tasolla.
Hämärässä ultralaajakulmakameran kuvat jäävät kuitenkin hyvin pehmeiksi automaattisesta yökuvatilasta huolimatta. Värit itsessään toistuvat edelleen hyvin, mutta kuvien yleisilme jää ikään kuin unisen utuiseksi yksityiskohtien pehmentyessä käsittelyn alle. Ultralaajakulmakameran tarkennusetäisyys on kiinteä, eli sitä ei voi käyttää lähikuvien ottamiseen. Makrokameran poistamisen ja ultralaajakulmakameran kiinteän tarkennusetäisyyden myötä Nord 4:llä ei olekaan mahdollista ottaa makrokuvia.
2x-tilassa OnePlus käyttää sensorilta tehtävää rajausta, minkä myötä kuvaan syntyy havaittavasti perustilasta jälkikäteen zoomattua kuvaa enemmän yksityiskohtia. Jälki on kokonaisuudessaan pääkameraa mukailevaa ja varsin käyttökelpoista, minkä myötä se on hyvä lisä puhelimen kuvausmahdollisuuksien valikoimaan. Hämärässä 2x-tilan hyödyt hälvenevät, sillä valovoimaisuus on heikompaa pikselien yhdistyksen puuttuessa.
4K 60 FPS -video Nord 4:n pääkameralla on luokassaan perushyvää – vakain ei tasoita kuvaa täysin, mutta pitää liikkeen miellyttävänä ja värit toistuvat videolla hyvin. Yksityiskohdat jäävät kuitenkin erityisesti ruohomaisemassa varsin pehmeiksi. 4K 30 FPS -tilassa jälki on pääosin samanlaista, mutta ruohon yksityiskohdat ovat paremman näköisiä, vaikkakin vieläkin hieman pehmeitä. Mielenkiintoisesti FPS:stä riippumatta videoiden bittivirrat ovat keskenään lähes identtisiä, minkä myötä dataa vaikuttaisi riittävän 4K 30 FPS -tilaan pykälän 60 FPS -tilaa paremmin.
4K 60 FPS -videon ominaisuudet:
- 4K 60 FPS, HEVC, 41,5 Mbit/s
- Äänet: AAC LC, 256 kbit/s
4K 30 FPS -videon ominaisuudet:
- 4K 30 FPS, HEVC, 41,1 Mbit/s
- Äänet: AAC LC, 256 kbit/s
Ultralaajakulmakamera kykenee kuvaamaan videota vain 1080p 30 FPS -tasolla ja se näkyy myös kuvanlaadussa, sillä resoluution myötä kuvan yksityiskohdat jättävät selvästi toivomisen varaa. Kuva jää myös jo pilvisenä kesäpäivänä hieman pääkameraa hämärämmäksi, minkä lisäksi siinä on nähtävissä selvästi kohinaa. Jälki on käyttökelpoista, mutta kuitenkin selvästi huonompaa kuin hintaluokan kovimmilla kilpailijoilla, kuten Samsungin Galaxy A55:llä.
1080p 30 FPS -videon ominaisuudet:
- 1080p 30 FPS, HEVC, 15,2 Mbit/s
- Äänet: AAC LC, 256 kbit/s
Ohjelmisto, suorituskyky ja akunkesto
OnePlus Nord 4:n sisuksissa pyörii Android 14, jonka päällä on valmistajalle tuttuun tapaan OxygenOS-käyttöliittymä. Viime vuosien tuttu suuntaus muuttaa käyttöliittymää kohti Oppon ColorOS:ää ja poispäin OnePlussan alkuperäisestä vakiomuotoista Androidia muistuttavasta ulkoasusta on jatkunut edelleen. Yleisilmeeltään ohjelmisto on siis varsin selvästi Googlen näkemyksestä poikkeava.
Käytettävyys ohjelmistossa on kuitenkin hyvällä tasolla ja käyttökokemus on sulava. Esiasennettuja sovelluksia puhelimessa on kuitenkin huomattava määrä, sillä valmistajan omien sovellusten lisäksi mukana ovat myös muun muassa Facebook, Tiktok, Booking.com, Alibaba ja läjä erilaisia pelejä. Onneksi sovellukset ovat kuitenkin vapaasti käyttäjän itse poistettavissa.
DontKillMyApp-testistä Nord 4 sai 64 prosentin tuloksen, eli puhelin rajoittaa varsin aktiivisesti taustasovellusten toimintaa, jos sovelluksia ei erikseen poista virranhallinan piiristä. Kaikki hälytykset ja ilmoitukset puhelimeen tuntuivat testijaksolla tulevan ajallaan, eli viestintäsovellusten virranhallinta ei vaikuttanut olevan liiallista.
OnePlus on parantanut Nord 4:ään ohjelmiston päivitystukea varsin selvästi, sillä valmistaja lupaa puhelimelle neljän vuoden suuret Android-päivitykset ja peräti 6 vuoden tietoturvakorjaukset. Kokonaisuudessaan markkinaykköseksi lupaus ei yllä, sillä korkeammissa hintaluokissa Samsung ja Google tarjoavat ohjelmistotuen peräti 7 vuodeksi sisältäen myös suuret päivitykset. Siitä huolimatta Nord 4:n uusi päivitystuki on markkinoiden huippuluokkaa etenkin keskihintaluokan mittapuulla, jossa siitä ohi yltää enää vain Google Pixel 8a 7 vuoden tuella.
Pitkälle päivitystuelle löytyy myös suorituskyvyn osalta mahdollista katetta, sillä Snapdragon 7+ Gen 3 -piirillään Nord 4 yltää hintaluokkansa ehdottomaan kärkeen. Koska kyseessä on io-techin testeissä uusi piiri, ajoimme sille myös synteettiset testit, joissa verrokkeina toimivat viime vuoden Nord 3, aiemmin tänä vuonna julkaistu 500 euron suositushintainen Samsung Galaxy A55, sekä Snapdragon 8 Gen 1 -piirillä varustettu viime vuoden Nothing Phone (2).
Kuten suorituskykygraafista on nähtävissä, tarjoaa Snapdragon 7+ Gen 3 koko vertailuporukan parhaan suorituskyvyn ylittäen jopa parin vuoden takaiset lippulaivapiirit kuten Nord 3:n Dimensity 9000 ja Nothing Phone (2):n Snapdragon 8+ Gen 1:n. Myös päivittäisissä askareissa Nord 4 tuntui miellyttävän sulavalta, kuten piirin suorituskyvystä voi päätellä. Huomion arvoisena seikkana puhelin rajoitti GFXBenchin näytön resoluutiota käyttävät gimpgrafiikkasuoritustestit 60 FPS:n nopeuteen, kuten OnePlussalla on ollut tapana. Vakioasetuksillaan näytön mukautuvan virkistystaajuuden kanssa myös useat pelit valmistajalle totuttuun tapaan rajoittavat itsensä 60 hertsin näyttötilaan, mutta käsin näytön asetuksista virkistystaajuuden 120 hertsiin pakottamalla myös pelit saa pyörimään 120 hertsin näyttötilassa.
Toinen OnePlussalle perinteinen ratkaisu on erillinen suorituskykytila, jonka testitulokset näkyvät graafissa suluissa. Kyseisessä tilassa Nord 4 vaikuttaisi pitävän maksimisuorituskykyään prosessoripuolella pykälän pidempään, mikä näkyy pitkäkestoisen rasituksen testeissä selvästi voimakkaampana suorituskykylaskuna rajan tullessa vastaan. Perustila tarjoaakin synteettisten rasitustestien valossa pykälän tasapainoisemman suorituskyvyn, vaikka maksimisuorituskyky jääkin hieman alhaisemmaksi.
Kovan suorituskyvyn edestä ei ole tarvinnut edes leikata akunkestoa, sillä Nord 4:n suurehko 5500 mAh:n akku kantoi puhelimen varsin helposti yli kolmen kokonaisen päivän. Neljättä päivää ei allekirjoittaneen käytöllä 2-3:n ruudun päälläoloajoilla päivää kohden aivan onnistuttu saavuttamaan, vaan akku loppui kesken alkuillasta.
Hyvän akunkeston parina on myös valmistajalle tyypillinen tehokas pikalataus. Paketista pois jätetyn laturin myötä pikalatausta ei kuitenkaan ole tarjolla suoraan, vaan kuluttajan on ostettava itse omat laturinsa. Positiivisena puolena OnePlus on parantanut USB PD -latausnopeutta selvästi jopa 55 wattiin. Kyseisellä tekniikalla puhelimen akku saatiinkin täyteen jo 39 minuutissa, mikä on huippulukema jo läpi markkinoiden USB PD:tä käyttävälle laturille.
Valmistajan omaa 100 watin SuperVOOC-laturia meiltä ei valitettavasti testaamista varten löytynyt, mutta kokeilimme latausta Nord 3:n 80 watin SuperVOOC-laturilla, jolla latausteho oli varsin lähellä USB PD -laturia. Huomion arvoisena seikkana puhelin oli ehtinyt olla sammuksissa akku loppuneena jo pidemmän aikaa, minkä myötä käynnistyksessä kesti hieman pidempään ja sen myötä todennäköisesti myös parhaan lataustehon saavuttamisessa. 80 watin SuperVOOC-laturilla puhelin täyttyi tyhjästä täyteen 37 minuutissa. Valmistajan oma lupaus 100 watin SuperVOOC-latauden nopeudesta on 1:stä 100 prosenttiin 28 minuutissa.
Yhteenveto
OnePlus Nord 4 on jo mallistolle tutuksi tulleeseen tapaan varsin vakuuttava puhelin, erityisesti suorituskykyrintamalla, minkä lisäksi laitteen metallirunko, päivitystuki, akunkesto, latausnopeus IP65-sertifikaatti ja laadukas AMOLED-näyttö ovat nekin 500 euron hintaluokassa erinomaisia myyntivaltteja.
Snapdragon 7+ Gen 3 on viime vuoden Nord 3:n Dimensity 9000:sta poiketen keskihintaluokan piiri vanhan lippulaivapiirin sijaan, mutta se ei siitä huolimatta ole heikennys. Qualcommin uutuuspiiri löi nimittäin pöytään varsin vakuuttavat suorituskykylukemat ohittaen viime vuonna julkaistun Nothing Phone (2):n Snapdragon 8+ Gen 1:nkin, eli parin vuoden takaisen suorituskykyhuipun.
Käyttökokemus Nord 4:llä olikin varsin sulava ja tehokas piiri valaa uskoa siihen, että suorituskyky voi säilyä sulavana jatkossakin. Neljän vuoden suuriin Android-päivityksiin ja kuuden vuoden tietoturvakorjauksiin parantuneen päivitystuen myötä puhelinta ei tarvitse vaihtaa aivan heti myöskään tuen päättymisen johdosta.
Kamerajärjestelmä Nord 4:ssä on selvästi sen hintaluokassaan heikoin osa-alue, vaikka se ei varsinaisesti huono olekaan. Pääkamera on paperilla jopa heikentynyt edeltäjästään, sillä käytössä on edullisemmasta Nord CE 4 Litestä tuttu LYT-600-kamerasensori Nord 3:n käyttämää IMX890:tä pienemmällä sensorikoolla. Kuvanlaatu pääkamerassa on kuitenkin muutoksesta huolimatta perushyvää, mutta ei hintaluokassaan mitenkään edukseen erottuvaa.
Ultralaajakulmakamera puolestaan on parantunut selvästi viime vuodesta, vaikka resoluutio on säilynyt ennallaan 8 megapikselissä. Kuvat ovat tällä kertaa varsin vertailukelpoisia pääkameraan verrattuna, vaikkakaan hämärässä ultralaajaa ei voi edelleenkään suositella käytettäväksi. Alle 500 euron hintaluokassa paremman kamerakokonaisuuden onnistuu kuitenkin tarjoamaan ainakin Samsungin Galaxy A55.
Galaxy A55 onnistuu 500 euron suositushinnassa kampeamaan itsensä Nord 4:n ohi myös laajemmalla IP67-sertifikaatilla, mutta kyseisen puhelimen suorituskyky jäi hintaluokassaan harmillisen heikoksi, eli jopa hieman vastakohtaiseksi Nord 4:ään verrattuna. Toki laadukasta kameraa kaipaaville se on edelleen varsin varteenotettava vaihtoehto selvästi pudonneen hintansa myötä.
OnePlus Nord 4 asettuu kokonaisuudessaan huipputason suorituskyvyllään erinomaiseksi valinnaksi 500 eurossa, mikäli kameraosastolla on valmis tekemään kompromissin, sillä kameroitaan lukuun ottamatta puhelin iskee kovaa jopa pykälän kalliimpia kilpailijoitaan vastaan. Puhelin ansaitseekin io-techin Toimituksen valinta -kunniamaininnan.
Huomion arvoisena seikkana 500 euron hintaluokka on kuitenkin keskihintaluokan kalliimpaa päätä ja Nord 4:lle asettaa julkaisun aikaan kovan vastuksen muun muassa vanhemmat lippulaivaluokan ja edullisemman lippulaivaluokan puhelimet, joita voi saada tarjouksista jopa vastaavaan hintaan. Alun perin korkeamman luokan edustajina niissä voi olla muun muassa kamerajärjestelmät Nord 4:n tarjoamaa laadukkaampia. Toisaalta tarjoukset ovat aina tarjouksia ja sellaisia tulee todennäköisesti vastaan myös Nord 4:lle, sillä esimerkiksi Nord 3:a saa nykyisellään jo 300 euroon.
Plussaa
- Metallikuoret
- Snapdragon 7+ Gen 3 -järjestelmäpiirin suorituskyky hintaluokassaan
- Akunkesto
- Akun latausnopeus
- IP65
- Päivityslupaus (4 vuoden Android-päivitykset ja 6 vuoden tietoturvakorjaukset)
Miinusta
- Ultralaajakulmakamera tukee vain 1080p 30 FPS -videokuvausta
- Ultralaajakulmakameran heikohko hämäräsuorituskyky
- Laturi on jätetty pois toimitussisällöstä
Huomioitavaa
- Puhelimen mukana ei toimiteta laturia, mutta SuperVOOC-pikalatauksen lisäksi Nord 4 tukee maksimissaan 55 watin USB PD -pikalatausta
S23 maksaa uutena 550e. Pesee ja linkoo tämän mennen tullen.
Vähä eri segmentin kamppeet kuitenkin kun Nord4 valtava halko ja S23 markkinoiden kompakteinta päätyä.
Hyvä huomio, päivitetty moka artikkelista pois.
Kieltämättä, jos tuohon hintaan S23:n saa, niin se tarjoaa erittäin hyvää vastinetta rahalle ja lippulaivana tasokkaamman kamerajärjestelmänkin, joskin tosiaan selvästi pienempänä laitteena. Sama homma näissä keskihintaluokan tuotteissa tuppaa olemaan aina, että edelliset lippulaivat ovat tarjouksissa todella kovia vastuksia, niin kauan kuin niitä saa ja uusi tuote ei ehdi pudottamaan hintaa.
Juu ja vuoden vanhana Nord 4 maksaa todennäköisesti 300€. Poistuvat tarjousluurit on tarjousluureja ja sellainen kannattaa ostaa hyvään hintaan, mutta yleistä hintaluokan mallivertailua ei niihin ole varsinaisesti järkeä tehdä.
Tuon enempää ei tästä kannata edes maksaa. Toivottavasti hinta putoaisi tuonne jossain vaiheessa.
Riippuu toki mitä puhelimeltaan haluaa, mutta tarjontaan peilaten olen eri mieltä. Ja kyllähän se sinne varmasti jossain vaiheessa tulee tippumaan, ihan kuten edeltäjissäkin.
Samalla hinnalla saa OnePlus 12R kuin tämän niin onhan siinä enemmän puhelinta kuin tässä.
Ei voi mitenkään perustella tuota 500€ hintaa tästä.
Jos haluaa esim metallikuoret tai paremman päivitystuen, niin hyvinkin voi perustella. Mutta toki kannattaa näiden kanssa odotella hetki että hinta vähän laskee, jos ei ole ihan pakko ostaa heti julkaisussa.
Toi videon bittivirta jää aika alhaiseksi 4k 60 videossa, kuten todettiin. Onkos tuossa mahdollista kuvata h264 (mp4) moodissa, jos mikä sen bittivirta on?
Hevc on aika raskasta editoida.
Olisi kiinnostavaa nähdä miten toi hämärässä toimii. Tuossahan oli sillan alikäynti varjossa, joten siitä olis vähän saanut lisäkäsitystä (ehkä seuraavilla kerroilla).
Äänien tallennus kiinnostaa konserteissa kuvaavia, eli meneekö särölle lähellä kaammeja ja miltä kuullostaa.
Oishan tossa saanut kuulokeliitäntäkin olla. Samalla se mahdollistaisi radion, on aika kätevää kun voi kuunnella radiota eikä tarvitse olla netissä ja maksaa liittymästä riippuen sen käytöstä.
Muistikorttipaikan olisin myös tuohonkin suonut, lähinnä siksi, että lataus tietokoneelle olisi mukavampaa eli ei tarvitse "hylätä" puhelintaan latauksen ajaksi.
Muuten toi 256Gb pitäisi jo riittää päivän kuvauksiin. Lomareissut sitten ehkä erikseen, jos ei nettiin lataa.
Hyvä, että toi 4k 60p alkaa jo tulemaan vakioksi keskihintaisissakin puhelimissa.
Jäi aika positiivinen vaikutelma puhelimesta, varsinkin jos jaksaa odotella alennusmyyntejä.
Ei ole myöskään älyllisesti rehellistä verrata juuri julkaistujen puhelimien hintaa vuoden vanhoihin, joita saa alennusmyynnistä. Nord 3: kin alle kolmensadan hintaan parempi kuin tämä ennen myynnin aloittamista, mutta vertailu pitää tehdä joko julkaisuhintojen mukaan, tai sitten sen mukaan että hinta laskee. Ei tule kulumaan kuin puoli vuotta, niin tämän nord 4:nkin saa halvemmalla. Nyt on vasta niiden markkinat, jotka haluavat keskihinnan puhelimen ennen muita.
Oneplus 12R ei ole vuoden vanha. Julkaistu tammikuussa 2024.
No puoli vuotta. Pointti kuitenkin se, että tän nord 4:kin hinta tulee laskemaan. Ensin vaan otetaan rahat pois niiltä, jotka haluavat sen heti.
12r omaa paremman kameran ja tehokkaamman järjestelmäpiirin ja laturi tulee paketin mukana. Nordissa vaan isompi akku ja parempi päivitys lupaus eikä siinä tule laturia mukana.
Akku on samankokoinen 5500mAh molemmissa.
Äähh, USB 2.0. Eipä tullut tästäkään minulle seuraavaa luuria. Koskakohan näihin halvempiin malleihin tulisi jo USB 3.1…
On mahdollisuus kuvata myös H264:llä, kun asetuksista HEVC:n vain laittaa pois päältä. Kokeilin tuossa nopsaa niin testipätkiin H264-pakkauksella tuli 4K 30 FPS -videolla 121 mbit/s ja 4K 60 FPS:llä 129 mbit/s.
Poco F1 tippus saaristomereen eilen ja uutta luura tarttis hakea. Tää vois toimia!
Toi on jo kyllä hyvä 4K 60p:llekin, huomsitko kuvassa laatueroa (3-kertainen biitimäärä)? H264 auttaa paljon editissä.
Valitettavasti en ottanut nyt tähän hätään mitään vertailukelpoista matskua, vaan kokeilin vain kotona näin illasta, minkälaista bittivirtaa videoon tulee.
Näytön resoluutio on artikkelissa väärin.
Vähän turha haikailla 3.5mm ja muistikortin perään kun edeltäjässäkään ei ollut.
Voi olla mutta, jos ei kukaan pyydä niin ei varsinkaan silloin. Eikös sitä äsken julkaistu joku huippupuhelin johon noita oli ilmestynyt. Enemmän noiden puute on tahto- kuin kustannuskysymys (valmistajan näkökannalta katsoen).
Ei varmaan pyydäkkään kun valtaosa käyttää langattomia kuulokkeita ja tallentaa pilveen.
Eikös monessa maassa toi pilveen tallentaminen maksa ainakin datansiirtomaksun muodossa? Meitäkin on, jotka emme halua pilveen tallentaa.
Sekä veikkaan, että akkukin kestää pitempää kun radiota kuuntelee langallisilla kuullokkeilla.
Näitä nyt ei vaan valmisteta tuollaiseen marginaalikäyttöön vaan massoille.
Vastaan tähän vielä.
data-unfurl="true" data-result-id="638403" data-url="https://www.dna.fi/tuki/puhelinliittymat/kaytto-ulkomailla" data-host="www.dna.fi" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Liittymän käyttö ulkomailla – puhelinliittymien tuki | DNA
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.dna.fi
"-EU-datapaketin ylittävästä tiedonsiirrosta veloitetaan kotimaan hinnan lisäksi EU-lisämaksu (1,922 €/Gt)."
=> jos siirrät 200Gt ylimääräistä "pilveen" maksat n.380€. Mä veikkaan, että nykykameroiden hyvien vakaajien ansiostakännyköiden käyttö videokuvaukseen lisääntyy.
Eli muistikorttipaikoilla varustetuilla puhelimille löytyy kyllä käyttäjiäkin. Muistelen, että USA:ssakin olisi datamaksut.
Tässä ei ole muistikorttipaikkaa, mutta aika näyttää tuleeko muihin malleihin.
Onko tässä puhelimessa valmiiksi asennettuna näytön suojakalvo, kuten OnePlussan aiemmissa puhelimissa ollut?
On
Nykyinen luuri Xiaomi Mi 9T Pro (6/128) ollut käytössä sen 5v. Sinä aikana en edes puolilleen ole saanut tallennustilaa.
data-unfurl="true" data-result-id="640915" data-url="https://mobiili.fi/2024/07/23/oneplus-jarjestaa-nord-4-pop-up-myyntitapahtuman-30-heinakuuta-helsingissa-uutuuspuhelimen-ensimmaisille-ostajille-runsaat-kaupanpaalliset/" data-host="mobiili.fi" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
OnePlus järjestää Nord 4 Pop-Up -myyntitapahtuman 30. heinäkuuta Helsingissä – uutuuspuhelimen ensimmäisille ostajille runsaat kaupanpäälliset
data-onerror="hide-parent"/>
mobiili.fi
Löytyy myös meikäläisiä, jotka ovat tietääkseni teknisesti melko valveutuneitakin, mutta oman lihavuuden ja perhehelvetin keskellä laiskuus usein voittaa. Puhelin on pakollinen, joten tällä(kin) kerralla uusinta Nordia nettikaupasta kotiintoimituksella ja muovia Googlelle vinguttaen.
Vähän saivartelin, ei minun tarvinnut pankkikorttia vinguttaa. Google hoisi sen puolestani viime viikolla.
Nord3 meni pojalle hänen Nord2 tilalle ja itselle taas Nord4 kunnes alkaa seuraava vaihtosykli.
Näin laiskoilla ja mukavuutta tavoittelevilla teoilla säästyi aikaa yhden io-techiin kirjoitetun nollapostauksen verran.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä