Testasimme Qualcommin Snapdragon 8+ Gen 1 -lippulaivapiirin 679 euron suositushintaan tarjoavan Nothing Phone (2) -älypuhelimen.

Nothing Phone (2) onkin 679 euron suositushintaansa ehdottomasti harkinnan arvoinen puhelin, jossa ei ole suoranaisia suuria miinuspuolia, ellei IP54-tasolle jäävää vedenkestävyyttä sellaiseksi laske. Alkuperäisen Phone (1):n tasoinen selkeä markkinajohtaja hinta-laatusuhteessaan Phone (2) ei kuitenkaan yllä olemaan, vaan sille antavat todella kovaa painetta pykälän kalliimmat, mutta myös tehokkaammat, Asus Zenfone 10 ja Samsung Galaxy S23.

Plussaa

 • Luokassaan laadukas LTPO AMOLED -näyttö
 • Erittäin sulava käyttökokemus
 • Tasapainoinen kamerakokonaisuus
 • Langaton lataus
 • Päivityslupaus (3 suurta Android-päivitystä ja 4 vuoden tietoturvakorjaukset)

Miinusta

 • Videokuvauksen liiallinen kontrasti
 • Vain IP54-sertifikaatti varauksin
 • Wi-Fi 6E:n puute varauksin

Huomioitavaa

 • Puhelimen mukana ei toimiteta laturia

Nothingin viime vuonna julkaisema Phone (1) oli kokonaisuudessaan varsin vakuuttava pelinavaus uudelle yritykselle kilpaillussa älypuhelinmarkkinassa. Laite tarjosi hintaluokassaan varsin tavanomaisen suorituskyvyn, jonka parina oli kuitenkin tasapainoinen ja jopa lippulaivaluokasta vaikutteita ottanut ominaisuuskattaus luokassaan laadukkaalla kamerakokonaisuudella, tyylikkäällä ulkonäöllä ja langattomalla latauksella.

Tänä vuonna yritys esitteli laitteelle seuraajan, jonka nimenä toimii yksinkertaisesti Phone (2). Laite jatkaa edeltäjästään tutulla yleisolemuksella, mutta tuo mukanaan entistä suuremman näytön ja päivitetyt sisuskalut. Mukana on muun muassa Qualcommin viime vuoden lippulaivaluokkaa edustava Snapdragon 8 Gen 1+ -järjestelmäpiiri, mutta samalla myös suositushinta 8 Gt:n RAM-muistilla ja 128 Gt:n tallennustilalla varustetusta pohjamallista nousi 499 eurosta 679 euroon. 729 eurolla RAM-muistin määrän voi kasvattaa 12:een sekä tallennustilan 256 gigatavuun ja 849 eurolla tallennustilaa saa jo 512 gigatavua.

Phone (2):n ennakkomyynti alkoi välittömästi julkaisunsa jälkeen ja kauppojen hyllyille puhelin saapui 21. heinäkuuta valkoisena sekä pykälän edeltäjämalliaan vaaleampana tummana vaihtoehtona. Tässä testiartikkelissa tutustumme Nothing Phone (2):een reilun viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.

 

Mitä uutta?

Ulkoisesti Nothingin uutuus jakaa paljon muotoiluratkaisuja edeltäjänsä kanssa, mutta erojakin on muun muassa suuremman koon myötä. Sisuskalujen osalta valmistaja puolestaan on siirtynyt keskihintaluokan 7-sarjan järjestelmäpiiristä Qualcommin viime vuoden huippumalliin. Tarkemmat erot Nothing Phone (1):n ja (2):n välillä ovat:

 • Phone (2) on 2,9 mm korkeampi, 0,6 mm leveämpi, 0,3 mm paksumpi ja 7,7 grammaa painavampi
 • Phone (2):n näyttö on 0,15” suurempi
 • Phone (2):n näyttö tukee LTPO-tekniikkaa ja on kirkkaampi (1600 vs. 1200 cd/m2)
 • Phone (2):n järjestelmäpiiri on päivitetty Snapdragon 8+ Gen 1:een alkuperäisestä 778G+:sta
 • Phone (2) tukee tuoreempaa Bluetooth 5.3:a 5.2:n sijaan
 • Phone (2):n 50 megapikselin pääkameran sensori on vaihdettu IMX766:sta IMX890:aan
 • Phone (2):n etukameran resoluutio on korkeampi (32 mp vs. 16 mp)
 • Phone (2):ssa on 200 mAh suurempi akku (4700 mAh vs. 4500 mAh)
 • Phone (2) tukee nopeampaa langallista pikalatausta (45 W vs. 33 W)
 • Phone (2):n takakuoren Glyph-valaistukseen on lisätty valaistusalueita, vaikka itse kuviointi onkin pääpiirteiltään edeltäjästä tuttu

 

Pakkaus ja sen sisältö

Nothing Phone (2) toimitetaan valmistajalle tyypilliseen tapaan pakkauksessa, joka on revittävä auki eli sen täysi sulkeminen ei enää avaamisen jälkeen ole mahdollista. Itse pakkauksessa on puhelimen lisäksi:

 • USB-C -> USB-C -kaapeli
 • Ohjelappuset ja korttikelkan avaustyökalu

Puhelimen mukana ei toimiteta lainkaan laturia, mutta puhelimen 45 watin pikalataus on toteutettu USB PD -standardilla, eli sen kanssa ei ole käytettävä erityisesti Nothingin omia verkkovirtalähteitä.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Fyysiset mitat & perustiedot:

 • Ulkomitat: 162,1 x 76,4 x 8,6 mm
 • Paino: 201,2 grammaa
 • Rakenne: alumiinikehys, Gorilla Glass näytön suojana ja takalasina, IP54-suojaus
 • Yrityksen kotimaa: Iso-Britannia
 • Laitteen valmistusmaa: Kiina

Jo ensimmäinen Nothingin puhelin oli ulkomitoiltaan kohtalaisen iso laite ja suurentuneen näyttönsä myötä Phone (2) on pykälän edeltäjäänsäkin kookkaampi. Tällä kertaa puhelin ei kuitenkaan ole enää täysin kulmikas, vaan takalasi pyöristyy hieman reunoiltaan, minkä myötä puhelin istuu kyllä hyvin käteen, mutta helposti yhdellä kädellä käytettäväksi puhelinta ei voi väittää.

Materiaaleiltaan Phone (2) on laadukkaan tuntuinen – näytön suojana ja takalasina toimii Corningin Gorilla Glass ja kehykset puhelimessa ovat alumiinia. Valmistaja ei kuitenkaan ole paljastanut mitä Gorilla Glassia puhelimessa tarkalleen käytetään. IP-luokitus on ottanut hienoisen askelen parempaan päin, sillä Phone (1):n IP53:n sijaan Phone (2):lla on IP54-sertifikaatti.

700 euroa lähentelevässä hintaluokassa IP54-tason vedenkestävyys ei kuitenkaan onnistu suoranaisesti nousemaan edukseen, sillä vain reilun satasen lisähinnalla 800 euroon esimerkiksi Asuksen Zenfone 10 tarjoaa jo selkeästi paremman IP68-suojauksen ja modernimman Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiirin

Takakuoren lasi Nothing Phone (2):ssa on edellismallista tuttuun tapaan läpikuultava paljastaen puhelimen sisuskalut. Lasi itsessään on kohtalaisen kiiltelevää, mutta sormenjälkiä siihen ei juurikaan vaikuttaisi jäävän. Puhelin on pöydän pinnalla huomattavan liukas, mutta käsissä lasiin tulee kohtalaisen hyvä ote. Glyph-valaistus puhelimessa on muodoiltaan vastaava kuin alkuperäisessä Phone (1):ssakin, mutta valaistuskuvioita on rikottu hieman pienempiin osiin, mikä mahdollistaa entistä monipuolisemmat kuviot.

Vakiona puhelin käyttää valojaan merkkiäänten ja soittoäänten tehosteena, minkä lisäksi ne osaavat näyttää puhelimen akun kehityksen laturissa ollessaan. Valoille on myös muutamia lisäasetuksia ja ne voivat näyttää esimerkiksi ajastimessa jäljellä olevan ajan. Kokeellisten asetusten takana puhelin tarjoaa myös Uber-integroinnin, jolloin valot voi synkronoida Uber-sovellukseen todennäköisesti näyttämään esimerkiksi odotusajan kulumista.

Maininnan arvoisena seikkana Nothing on kertonut panostaneensa puhelimessa käytetyissä materiaaleissa kestävään kehitykseen. Puhelimen keskirunko, painikkeet ja SIM-kelkka ovat täysin kierrätettyä alumiinia, minkä lisäksi muun muassa puhelimen muoviosista 80 prosenttia on valmistettu kierrätetystä muovista ja biomuovista.

 • Alapääty:
  • SIM-korttipaikka (2 x nanoSIM)
  • Mikrofoni
  • USB-C (2.0) -liitäntä
  • Toinen puhelimen stereokaiuittimista
 • Yläpääty:
  • Mikrofonit
  • Kuulokeritilässä toinen puhelimen stereokaiuttimista
 • 32 megapikselin etukamera (IMX615, 1/2,74”), f2.45, kiinteä tarkennus

Päädyiltään Phone (2) on kuten edeltäjänsäkin, eli varsin tavanomainen. Tarjolla on stereokaiuttimet ja pykälän kohonneeseen hintatasoon nähden harmillisesti vain USB 2.0 -nopeuksia tukeva USB-C-liitäntä. Toisaalta monesta nykypäivän lippulaivastakin USB 3.0 -nopeudet puuttuvat, joten erityisen poikkeuksellisesta miinuksesta ei ole kyse.

Näytön ylälaidan reikään sijoitettu etukamera on saanut osakseen päivityksen, minkä lisäksi sen sijaintia on vaihdettu vasemmasta yläkulmasta keskelle näytön ylälaitaa. Kameran resoluutio on tuplaantunut alkuperäiseen Phone (1):een nähden ja kuvanlaadultaan se on hyvässä valaistuksessa perushyvä – kuviin kertyy hyvin yksityiskohtia ja värintoisto on luonnollista. Hämärässäkin kuvat säilyvät varsin laadukkaina, vaikka yksityiskohtien määrä ymmärrettävästi heikkeneekin, sillä värintoisto säilyy luonnollisena.

Etukameran kuvakulmaksi on tarjolla koko sensoria käyttävä leveämpi kulma tai kuvaa kapeammaksi rajaava niin sanotusti perinteisempi etukameran kuvakulma.

Näytön tekniset ominaisuudet:

 • 6,7” taipuva LTPO AMOLED -näyttö
 • 2412 x 1080 pikseliä, 394 PPI
 • 120 Hz (1–120 Hz), 240 Hz kosketuksentunnistus, 1000 cd/m2 tyypillinen maksimikirkkaus, 1600 cd/m2 pistemäinen maksimikirkkaus

Näyttö Phone (2):ssa on edeltäjästään tuttuun tapaan tasainen, mutta siitä huolimatta siinä on edelleen käytetty joustavaa AMOLED-paneelia. Käytännössä tämän myötä näytön reunat ovat jokaiselta sivultaan iPhonejen tapaan identtisen paksuiset. Reunukset eivät ole kenties poikkeuksellisen kapeat, mutta tasaisen paksuuden myötä ne ovat ainakin omaan silmääni tyylikkäät.

Pykälän suurentuneesta näytön koosta huolimatta Nothing on päätynyt pitämään resoluution Full HD+ -tasolla, mikä ei enää uudessa koossa yllä pikselitiheydeltään kärkijoukkoon, mutta on kuitenkin omaan silmääni edelleen tarkan näköinen. Parannustakin näytössä on tapahtunut, sillä Nothing on siirtynyt käyttämään LTPO-tekniikkaa, joka kykenee pudottamaan näytön virkistystaajuutta automaattisesti, kun nopeaa taajuutta ei tarvita.

Testijaksolla virkistystaajuuden nähtiin putoavan 10 hertsiin, mikäli näytöllä oli staattinen kuva ja lisäksi näyttö osaa pudottaa virkistystaajuutensa esimerkiksi 60:een YouTube-videoissa. Kokonaisuudessaan virkistystaajuuden vaihtelu ei yltänyt monipuolisuudessaan esimerkiksi markkinoiden huippua edustavan Xiaomi 13 Pron tasolle, joka mukautui jopa pelien FPS-vaihteluun, mutta ylsi kuitenkin sulavuudessaan lippulaivaluokkaan.

Sisuskalujen osalta Nothing tarjoaa viime vuoden huippurautaa, sillä Phone (2):n sisuksissa sykkii Qualcommin Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri. Piiri saapui markkinoille viime vuoden puolenvälin jälkeen eikä siis edusta enää aivan uusinta uutta, sillä tämän vuoden lippulaivoissa tarjolla on jo tuoreempi 8 Gen 2 -malli. Suorituskyvyltään Phone (2) jää siis jonkin verran aiemmin mainitun Zenfone 10:n tai niin ikään nykyisellään usein 800–900 euron hintaluokassa myytävän Samsung Galaxy S23:n alapuolelle, mutta on kuitenkin huomattavasti viime vuoden Phone (1):tä tehokkaampi.

RAM-muistin ja tallennustilan osalta Phone (2) tarjoaa varsin perinteisen kattauksen, eli pohjamallissa on tarjolla 8 Gt RAM-muistia ja 128 Gt tallennustilaa. Tallennustilan tuplaus 256 gigatavuun nostaa hintaa kohtalaisen hillityt 50 euroa ja lisää ohessa myös RAM-muistin määrää 12 gigatavuun. 849 euroon nouseva suositushinta 512 Gt:n mallista puolestaan on jo korkeahko hinnannousu tallennustilan tuplaukselle.

4700 mAh:n akku on nykymarkkinoilla 6,7-tuumaisella näytöllä varustetulle puhelimelle kenties jo hieman pieni useiden muiden puhelinten tarjotessa 5000 mAh:n kapasiteetteja. Phone (2) ei kuitenkaan ole muutenkaan kooltaan erityisen pieni puhelin. Akku on kuitenkin siitä huolimatta ihan perushyvän kokokoinen ja positiivisena puolena se tukee 45 watin USB PD -pikalatausta, 15 watin langatonta latausta ja 5 watin käänteistä langatonta latausta. Langallinen latausteho ei toki yllä markkinoiden huippujen tasolle, mutta on USB PD -standardia käyttävien laitteiden parempaa päätä.

Langattomien yhteyksien osalta tarjolla on perustason kattaus, eli 5G-tuki, Bluetooth 5.3 ja Wi-Fi 6. Wi-Fi 6E -tuki olisi kuitenkin jo mukava lisä 679 euron puhelimelle.

Tekniset ominaisuudet:

 • Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri (1 x 3 GHx Cortex-X2, 3 x 2,5 GHz Cortex-A710, 4 x 1,8 GHz Cortex-A510 CPU & Adreno 730 GPU)
 • 8 tai 12 Gt RAM-muistia
 • 128, 256 tai 512 Gt tallennustilaa (256 Gt:n mallissa vapaana noin 237 Gt)
 • 5G NSA & SA, Sub6 (1, 2, 3, 5, 7, 8, 12, 20, 25, 28, 30, 38, 40, 41, 66, 71, 75, 77, 78)
 • Dual SIM (NanoSIM + NanoSIM)
 • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/ax (Wi-Fi 6), Bluetooth 5.3, NFC, GPS (L1+L5), GLONASS (L1), BDS (B1I+B1c), GALILEO (E1), QZSS (L1), NavIC
 • Optinen sormenjälkilukija näytön alla, stereokaiuttimet, Glyph-valaistus takakuoressa, punainen videokuvauksen merkkivalo
 • 4700 mAh akku, USB Type-C (2.0), 45 watin USB PD -pikalataus, 15 watin langaton lataus, 5 watin käänteinen langaton lataus
 • Android 13
  • Päivityslupaus: 3 vuotta Android-päivityksiä ja 4 vuotta tietoturvakorjauksia kahden kuukauden välein

 

Kamera

Kamerat Phone (2):ssa sijaitsevat takakuoren vasemmassa yläkulmassa. Kokonaisuudessaan ylös nousevan saarekkeen sijaan molemmat kamerat nousevat itsenäisesti jonkin verran takakuoren pinnan yläpuolelle ja puhelin keikkuu hieman sitä pöydällä käytettäessä.

Kameran tekniset tiedot:

 • 50 megapikselin pääkamera (Sony IMX890, 1/1,56″, 1 um pikselikoko), OIS, f1.88, kinovastaava polttoväli 24 mm
 • 50 megapikselin ultralaajakulmakamera (Samsung JN1, 1/2,76”), f2.2, 114°, makrokuvaus minimissään 4 cm päähän
 • LED-salama, Glyph-valoja voi käyttää kuvausvalona, videokuvaukselle on mahdollista käyttää takakuoren punaista merkkivaloa
 • Videokuvaus: 4K 60 FPS

Kamerajärjestelmä Phone (2):ssa on paperilla hyvin tutun oloinen edeltäjäänsä verrattuna. Ultralaajakulmakamerassa on käytössä täysin sama sensori, mutta pääkameran osalta valmistaja on siirtynyt IMX766:sta pykälän tuoreempaan IMX890:aan, joka on käytössä myös OnePlussan 449 euron hintaisessa Nord 3:ssa sekä 879 euron OnePlus 11:ssä.

Viime vuodesta tuttuun tapaan ultralaajakulmakamera tukee myös automaattitarkennusta ja siten makrokuvausta, eli Phone (2):lla ei ole tarvetta erilliselle makrokameralle.

Videokuvausta Phone (2) tukee molemmilla kameroillaan korkeintaan 4K 60 FPS -tasolla.

Kamerasovellus Phone (2):ssa on ottanut muutamia kehitysaskelia edeltäjäänsä nähden, sillä vasempaan laitaan on lisätty useampia pika-asetuksia, mikä nopeuttaa käyttöä hieman. Kokonaisuudessaan sovellus on sulava ja helppokäyttöinen, joskin pienoisen miinuksen voi laittaa vain pystyasennossa näkyville lisäasetuksille, mikä vaikeuttaa asetusten säätämistä kesken vaakatasossa kuvaamisen.

Phone (2):ssa ei ole erillistä telekameraa, mutta kamerassa on tarjolla 2x-tila, joka käyttää suoraan sensorilta tehtävää rajausta, minkä myötä kuvissa on jonkin verran 1x-kuvista jälkikäteen zoomattua versiota enemmän yksityiskohtia.

Kamerasovellus osaa käynnistää hämärässä automaattisesti yökuvaustilan, jonka voi tilan kuvaketta painamalla halutessaan sulkea.

Phone (2):n pääkamera tuottaa hyvässä valaistuksessa yleisilmeeltään pääosin laadukasta jälkeä. Kuvien värintoisto luonnollista ja kontrasti huomattavan syvää. Vaikeimmissa valaistusolosuhteissa kontrasti on valitettavasti myös liiallista tummentaen varjoaleuita tukkoon saakka. Kuvat ovat suhteellisen yksityiskohtaisia, mutta niitä tarkemmin zoomaillessa on nähtävää myös kohtalaisen voimakasta terävöitystä, mikä tekee pienistä rajauksista suttuisen näköisiä.

Hämärämmissä olosuhteissa pääkamera jatkaa edelleen kohtalaisen hyvällä linjallaan ja automaattisen yökuvatilan kanssa kuvat pysyvät edelleen luokassaan laadukkaina ilman että kuvat valottuisivat myöskään liikaa.

50 megapikselin ultralaajakulmakamera Phone (2):ssa käyttää samaa sensoria kuin Phone (1):ssäkin ja niin ikään edeltäjästään tuttuun tapaan sen värintoisto on onnistuttu hieromaan hyvin lähelle pääkameran tuottamaa jälkeä. Värintoistoltaan ja dynamiikaltaan ultralaajakulmakamera edustaakin edelleen nousseessakin hintaluokassa hyvää laatua. Yksityiskohtien määrässä se kuitenkin häviää pääkameralle vastaavasta resoluutiostaan huolimatta ja kuvat ovat suuremmalta näytöltä hieman pehmeän näköisiä jo ilman rajausta.

Automaattitarkennuksen ansiosta ultralaajakulmakamera kykenee kuvaamaan myös 4 cm:n päästä otettuja makrokuvia. Erillisessä makrotilassa ultralaajakulmakamerasta vielä leikataan pykälän pienempää kuvakulmaa käyttävä lopputulos, minkä myötä kuvatessa pääsee käytännössä yhtä lähelle kuin erillisillä makrokameroilla. Lähikuvat ovat laadultaan kohtalaisia, mutta usein pääkameralla on otettavissa pykälän parempia lähikuviakin, ellei kuvattavaan kohteeseen ole oikeasti päästävä täysin kiinni, jolloin pääkameran tarkennusetäisyys ei riitä.

Kesäisessä iltahämärässä ultralaajakulmakamera tuottaa vielä laadukasta jälkeä, mutta selvästi synkemmissä olosuhteissa kameran valovoimaisuus jää selvästi pääkameran jälkeen ja lopputuloksista tulee automaattisesta yökuvatilasta huolimatta kohtalaisen tummia. Toisinaan hämärässä ultralaajakulmakameran kuviin syntyy myös selvästi havaittavaa kohinaa.

2x-tila Phone (2):ssa ei ole yksityiskohtaisuudeltaan mitenkään poikkeuksellisen hyvä, mutta se onnistuu keräämään kuitenkin jonkin verran pääkameraa enemmän yksityiskohtia. Kuvanlaadultaan lopputulokset mukailevat pääkameraa. Hämärässä sensorilta tehtävän rajauksen miinuspuolet ovat kuitenkin nähtävissä selvästi, sillä ilman pikseleiden yhdistämistä kuvat jäävät huomattavasti pääkameraa tummemmiksi. Osansa kuvien tummuuteen vaikuttaa myös yökuvatilan toiminta, sillä se valottaa syystä tai toisesta 2x-tilassa 1x-tilaa vähemmän aikaa.

Videokuvaa Phone (2) kuvaa molemmilla kameroillaan 4K 60 FPS -tasolla, mutta kameran vaihtaminen kesken kuvaamisen onnistuu vasta 4K 30 FPS -tilassa. Kuvanlaadultaan molemmat kuvaustilat ovat identtisiä, joskin 60 FPS:n video on ymmärrettävästi 30 FPS:n tilassa kuvattua sulavampaa.

Myös pääkameran ja ultralaajakulmakameran välillä videon kuvanlaatu on hyvin samankaltaista keskenään, joskin ultralaajakulmakameran videossa on nähtävissä hieman enemmän kohinaa. Yksityiskohtia molemmat kamerat kuvaavat 4K-tilassa hyvin, mutta valitettavasti kontrasti on videokuvassa huomattavan ylikorostunutta. Sen myötä videokuvan yleisilme jää epärealistiseksi ja dynamiikka jopa heikoksi, sillä kirkas taivas palaa kohtalaisen helposti jopa puhki ja varjoisat alueet puolestaan voivat tummua umpeen.

4K 30 FPS -videon ominaisuudet:

 • 4K 60 FPS, H.264, 61,6 Mbit/s
 • Äänet: AAC LC, 96 kbit/s

4K 60 FPS -videon ominaisuudet:

 • 4K 60 FPS, H.264, 50,1 Mbit/s
 • Äänet: AAC LC, 96 kbit/s

 

Ohjelmisto, suorituskyky ja akunkesto

Ohjelmiston saralla Nothing Phone (2) sisältää Googlen viimeisimmän Android 13:n, jonka päällä on valmistajan oma Nothing OS -käyttöliittymä. Valmistajan näkemys Androidista on hyvin lähellä Googlen omaa, joskin Phone (2):een on tarjolla myös mahdollisuus vaihtaa kuvakepaketti Nothingin omaan mustavalkoiseen Androidin tavanomaisten värillisten kuvakkeiden sijaan. Valitettavasti paketti ei ainakaan omille sovelluksilleni vaikuttanut erityisen kattavalta, vaan sovellusvalikosta tuli kyseisen paketin kanssa melkoinen sekametelisoppa mustavalkoisia ja värillisiä kuvakkeita puhelimen käyttöönoton jälkeen.

Päivitystuen osalta Nothing lupaa kolme suurta Android-päivitystä ja neljän vuoden tietoturvakorjaukset, joita luvataan toimittaa kahden kuukauden välein. Lupaus on siis Android-markkinoiden kärkeä, joskin Samsungin puhelinten ja OnePlussan lippulaivojen neljälle suurelle päivitykselle ja viiden vuoden tietoturvakorjauksille se jonkin verran häviääkin.

Käyttökokemus Phone (2):lla on sanalla sanottuna erinomainen. Valmistajan ohjelmisto on viilattu erittäin vikkeläksi ja käyttösulavuus suurella AMOLED-näytöllä on markkinoiden huippuluokkaa. Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri jaksaa suorittaa myös raskaampia sovelluksia erinomaisesti. Reilun satasen lisähinnalla on kuitenkin saatavissa jo pykälän tehokkaampiakin laitteita Snapdragon 8 Gen 2 -piirillä, mutta käytännön arkipäiväisissä tilanteissa tai edes pelatessakaan Nothingia ei voi kuitenkaan pitää hitaana.

Pelatessa puhelimen suorituskyky on hyvää, kuten viime vuoden huippuraudalta voi odottaakin. Näytön täyttä 120 hertsin virkistystaajuutta ei peleissä kuitenkaan kannata odottaa, sillä, kuten monet muutkin, myös Nothing rajoittaa pelejä usein 60 hertsin virkistystaajuuteen.

Jäähdytyksen Phone (2) hoitaa perushyvin, mutta ei kuitenkaan mitenkään poikkeuksellisesti. Mielenkiintoisesti esimerkiksi viime vuoden Asus Zenfone 9 on kyennyt pitämään samalla järjestelmäpiirillä prosessorisuorituskyvyn pykälän Phone (2):ta paremmalla tasolla, vaikka kyseessä on pienikokoisempi puhelin. Grafiikkasuorituskyky laitteissa puolestaan on ollut tasaisempi.

Akunkesto Phone (2):ssa on hyvää perustasoa. Yhdellä latauksella puhelin kesti testijaksolla toistuvasti parisen päivää tavanomaisella noin kolmen tunnin näytön päälläoloajalla päivää kohden ja kovemmalla käytöllä esimerkiksi pitkän navigoinnin jälkeen akkua sai ladata jo ensimmäisenä iltana. Kesken ensimmäisen päivän akku ei kuitenkaan loppunut testijaksolla kertaakaan kovemmassakaan käytössä, mutta vastaavasti myöskään kolmeen päivään akunkestoa ei saatu testijaksolla venymään.

Valmistajan oman arvion mukaan puhelimen lataaminen tyhjästä täyteen kestää 55 minuuttia ja myös meidän testissämme Motorolan maksimissaan 68 watin USB PD -pikalataustehoa tukevalla verkkovirtalähteellä latausnopeudet pääsivät hyvin lähelle luvattua. Täyden 68 watin sijaan Phone (2) ottaa kuitenkin sisäänsä ymmärrettävästi maksimissaan Nothingin itsensä lupaamat 45 wattia.

Akun latausnopeus (Motorolan 68 watin USB PD -pikalaturi):

 • 15 min: 34 %
 • 30 min: 69 %
 • 45 min: 90 %
 • 58 min: 100 %

 

Yhteenveto

Kokonaisuutena Nothingin Phone (2) on erinomainen seuraaja valmistajan ensimmäiselle puhelimelle ja jälleen väistämättä hyvä puhelin. Siitä huolimatta aivan edeltäjänsä tasolle puhelin ei korkeammassa 679 euroon nousseessa hintaluokassaan enää yllä. Sen myötä sitä ei voi täysin ehdottomana suosituksena pitää, sillä laitteelle on tarjolla myös monia hyviä kilpailijoita samoille seutuville asettuvilla hinnoilla.

Rakenteeltaan Phone (2) on erittäin laadukkaan tuntuinen kuten edeltäjänsäkin, mutta vain IP54-tasolle jäävä luokitus vettä ja pölyä vastaan alkaa 679 euron hintaan olla väistämättä jo jonkin tasoinen miinus. Toisaalta edeltäjästään nousseen hinnan vastapainona laitteen AMOLED-näyttöä on parannettu entisestään ja 6,7-tuumaan kasvanut näyttö tarjoaa nyt erinomaisen kuvanlaadun ja 120 hertsin virkistystaajuuden pariksi myös hyvin toimivan LTPO-tekniikan sekä entistä korkeammat maksimikirkkaudet, jotka riittävät hyvin kesäpäivien auringonpaisteessakin. Näytön Full HD+ -resoluutio ei yllä enää tässä kokoluokassa markkinoiden terävimpiin, mutta on kuitenkin omaan silmääni edelleen hyvännäköinen.

4700 mAh:n akku puolestaan tarjoaa luokassaan perushyväksi luokiteltavan kahden päivän akunkeston yhdellä latauksella ja edeltäjästään tuttuun tapaan Phone (2) tukee myös langatonta latausta sekä käänteistä langatonta latausta. Tällä kertaa myös langallisen latauksen tehoa on kasvatettu hieman 45 wattiin, mikä on hintaluokassaan hyvä taso USB PD -standardia mukailevaksi laturiksi ja täyttää puhelimen tyhjästä täyteen vajaassa tunnissa. Nopeimpien pikalatausten joukkoon se ei kuitenkaan yllä.

Tällä kertaa Nothing tarjoaa puhelimelleen myös lippulaivaluokan suorituskykyä Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiriin myötä, mikä on varsin selvä harppaus edeltäjän 778G+:an verrattuna. 679 euron hintaan piiri ei kuitenkaan onnistu suoranaisesti erottumaan, vaan se on kenties jopa odotettavakin.

Tänä vuonna tuoreempaa Snapdragon 8 Gen 2 -piiriä käyttäviä puhelimia on myös alkanut saamaan varsin houkutteleviin hintoihin, sillä Asus Zenfone 10:n suositushinta on vain reilun satasen kalliimpi 799 euroa ja myös Samsungin Galaxy S23:a on saanut 800–900 euron välimaastoon. Molemmat puhelimet myös tarjoavat täyden IP68-sertifikaatin, eli ne asettavat Phone (2):lle varsin selvää hintapainetta pykälän kalliimpina mutta myös vastinetta hinnalleen tarjoavina laitteina.

Vaikka Phone (2):n piiri onkin viime vuodelta, ei se kuitenkaan ole missään nimessä heikkotehoinen. Raa’assa suorituskyvyssä se häviää tuoreemmalle sisarukselleen, mutta käytännön arkipäiväisissä toimissa Phone (2) on yksi sulavimmista puhelimista, joita olen hetkeen testannut. Lisäksi Snapdragon 8+ Gen 1 kykenee edelleen ajamaan myös tuoreimpia pelejä ongelmitta.

Kamerat Phone (2):ssa puolestaan ovat lähes ennallaan edellismalliin nähden, vaikkakin pääkameran sensoria on päivitetty. Kuvanlaadultaan ne eivät onnistu suoranaisesti erottumaan joukosta, mutta huonoksikaan niitä ei voi haukkua. Lisäksi ultralaajakulmakameran ja pääkameran värimaailmat ovat hyvin lähellä toisiaan ja kamerakokonaisuus vaikuttaa varsin varmatoimiselta sekä tasapainoiselta, mikä on edullisemman pään lippulaivaluokan puhelimelle aina hyvä asia. Valitettavasti videokuvauksen laadussa olisi vielä parannettavaa, sillä Phone (2):n molemmat kamerat korostavat kontrastia varsin selvästi videokuvassaan.

Ohjelmiston osalta Phone (2) on vakiokuntoista Androidia muistuttava ja kuten aiemmin jo sanottua, Snapdragon 8+ Gen 1 -piirinsä kanssa erittäin sulava. Myös päivityslupaus on hyvällä tasolla, sillä puhelimelle luvataan 3 suurta Android-päivitystä ja 4 vuoden tietoturvakorjaukset.

Nothing Phone (2) onkin 679 euron suositushintaansa ehdottomasti harkinnan arvoinen puhelin, jossa ei ole suoranaisia suuria miinuspuolia, ellei IP54-tasolle jäävää vedenkestävyyttä sellaiseksi laske. Alkuperäisen Phone (1):n tasoinen selkeä markkinajohtaja hinta-laatusuhteessaan Phone (2) ei kuitenkaan onnistu olemaan, vaan sille antavat todella kovaa painetta myös pykälän kalliimmat, mutta myös tehokkaammat, Asus Zenfone 10 ja Samsung Galaxy S23.

Plussaa

 • Luokassaan laadukas LTPO AMOLED -näyttö
 • Erittäin sulava käyttökokemus
 • Tasapainoinen kamerakokonaisuus
 • Langaton lataus
 • Päivityslupaus (3 suurta Android-päivitystä ja 4 vuoden tietoturvakorjaukset)

Miinusta

 • Videokuvauksen liiallinen kontrasti
 • Vain IP54-sertifikaatti varauksin
 • Wi-Fi 6E:n puute varauksin

Huomioitavaa

 • Puhelimen mukana ei toimiteta laturia
This site uses XenWord.
;