io-tech testasi Suunnon noin vuoden takaisin Suunto 7 -älykellon Googlen Wear OS -käyttöjärjestelmällä

Testasimme io-techissä viime vuoden lopulla Applen tuoreimman Watch Series 6 -älykellon sekä kaksi Huawein ja Honorin pykälän vähemmän älykästä, mutta erinomaisen akunkeston tarjoavaa mallia. Nyt vuorossa on Android-maailman vastineen Applen WatchOS:lle, eli Googlen oman Wear OS:n, sisältävä kello, joka ainakin teoriassa tarjoaa huomattavasti aiemmin testattuja Huawein käyttöliittymää käyttäviä kelloja älykkäämmän kokemuksen, mutta ymmärrettävästi myös heikomman akunkeston.

Testiin saapunut Suunto 7 on jo hieman yli vuoden vanha malli, mutta julkaisussaan kello herätti jonkin verran huomiota. Kyseessä on suomalaisen Suunnon ensimmäinen oman käyttöjärjestelmän sijaan Wear OS:ää käyttävä kello, jonka tavoitteena oli yhdistää Suunnon omat monipuoliset urheiluominaisuudet Googlen käyttöjärjestelmän älykkäämpään ja ulkopuolisia sovelluksia tukevaan pohjaan. Wear OS:ää käyttävänä kellona Suunto 7 toimii sekä iOS:ää että Androidia käyttävien puhelinten parina.

Suunto 7:n myynti alkoi vuoden 2020 tammikuun lopulla 479 euron suositushintaan. Laitteen sisällä sykkii Qualcommin Snapdragon Wear 3100 -järjestelmäpiiri ja se tukee Bluetoothin lisäksi Wi-Fi-verkkoja, GPS-, Glonass- ja Galileo-paikannusta sekä NFC:tä. Gorilla Glass -lasilla suojattu AMOLED-näyttö on pyöreä ja sen resoluutio on 454 x 454. Urheilusuorituksia kello mittaa optisen sykkeenmittauksen avulla, minkä lisäksi mukana on myös ilmanpaine ja korkeustietomittarit. Akunkestoa Suunto 7:lle luvataan 12 tuntia jatkuvassa ulkoharjoittelussa, 30 tuntia sisäharjoittelussa ja 48 tuntia normaalilla päivittäiskäytöllä.

Vuoden aikana kellon hinta on kuitenkin pudonnut ja Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan kelloa saa artikkelin kirjoitushetkellä maaliskuussa 2021 edullisimmillaan 299 euron hintaan, eli 180 euroa suositushintaa edukkaammin.

Tässä artikkelissa tutustumme Suunto 7 -älykelloon reilun parin viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Suunto 7 toimitetaan suhteellisen kompaktissa valkoisessa pahvikuutiossa, jonka päällä komeilee värillinen kuva itse kellosta ja kellon mallinimi. Toimitussisältöön kuuluu itse kellon lisäksi perinteiset ohjenivaskat ja magneettikiinnitteinen latauskaapeli, jonka toisessa päässä on USB Type-A -liitäntä. Erillistä verkkovirta-adapteria pakkaukseen ei kuulu.

Latauskaapelin kelloon kiinnittyvän osan latauspinnit ovat paljaana esillä samaan tapaan kuin Honorin Watch GS Prossa, mikä ei ulkonäöllisesti ole aivan yhtä tyylikäs ratkaisu kuin Huawei Watch Gt 2 Pro:n tai Apple Watchin täysin sileä latausmöhkäle. Muista testissä käyneistä kelloista tuttuun tapaan myös Suunto 7:n laturi kiinnittyy magneettisesti, mutta toisista poiketen sen muoto ei ole pyöreä. Paljaat pinnit ovat latauspalikan yläosassa ja muotoilu teoriassa helpottaa laturin asentamista oikein päin.

Tästä huolimatta latausliitännän kiinni saaminen osoittautui testijaksolla aiempia kelloja haastavammaksi. Missään nimessä kyseessä ei edelleenkään ole vaikea liitos, mutta pariin otteeseen Suunto 7:n huomattiin jääneen lataamatta, kun sen oli huolimattomasti laittanut laturiin. Aiempien kellojen pyöreät latausmagneetit mahdollistivat kellon sujauttamisen laturiin ilman sen kummempaa pohtimista, eikä latausongelmia tullut kertaakaan vastaan.

 

Kellon rakenne ja yksityiskohdat

Ulkoisesti Suunto 7 on varsin perinteinen. Pyöreän AMOLED-näytön resoluutio on aiemmin testattuja Huaweita ja Honoria vastaava, minkä lisäksi Suunto 7:n näyttö vaikuttaisi myös olevan vastaavan kokoinen kuin Huawein ja Honorin näytöt. AMOLED-paneeli osoittautui testijaksolla riittävän kirkkaaksi aurinkoisinakin päivinä, minkä lisäksi näytön pikimustat mustat ovat miellyttävät kelloa öisin pitäessä.

Valitettavasti jo näytön osalta Suunto 7 jää osin kilpailijoidensa jälkeen – Suunto 7:n näyttöä kiertävät mustat reunukset ovat selvästi Huawein kelloja paksummat, minkä myötä kello on yllättävän kookas. Kellon halkaisija on 50 mm, mikä on noin 5 mm enemmän kuin Huawei Watch GT 2 Pron ja paksuuttakin kellolla on jopa 15,3 mm. Kello tuntuukin kädessä huomattavan suurikokoiselta. Erityisesti Apple Watchin 10,4 mm:n paksuuteen verrattuna Suunto 7 on iso, joskaan mitat eivät välttämättä aivan suoraan ole verrannolliset erilaisen muotoilun seurauksena. Suurehkosta koosta huolimatta Suunto 7 on kuitenkin suhteellisen hyvin ranteeseen istuva. Painoa kellolla on 70 grammaa.

Näppäinmäärä Suunnossa on luokassaan suurehko. Vasemmalta ylhäältä löytyy virtapainike, joka kellotaulunäkymässä käynnistää sovellusvalikon ja sovelluksissa ollessa palauttaa kellotaululle. Oikealla ylhäällä oleva painike on pyhitetty Suunnon oman harjoitteluohjelman avaamiseen ja kaksi alempaa taas ovat muokattavissa vapaavalintaisiksi pikanäppäimiksi tiettyjen komentojen avaamiseen. Näppäimet tuntuvat laadukkailta ja niissä on sopivasti vastusta, jottei niitä paina vahingossa, muttei kuitenkaan liikaa, jotta niiden painamisesta tulisi vaikeaa. Erillistä paluupainiketta kellosta ei löydy, vaan sovelluksessa edelliseen tilaan päästään vetämällä näytön vasemmasta laidasta. Virtapainikkeen lisäksi vasemmalla kyljellä on nähtävissä kellon mikrofonin reikä, jossa Suunnon ohjekirjan mukaan sijaitsee myös laitteen ilmanpainemittari.

Suunto 7:n rakenne yhdistää terästä ja lasikuituvahvikkeista polyamidia. Käytännössä terästä on käytössä vain näyttölasin reunoja kiertävässä kehyksessä ja muu runko on edellä mainittua komposiittimuoviseosta. Runko tuntuu jämäkältä eikä sen kestävyydestä jää huolia, mutta suoranaista luksustunnelmaa kellosta ei saa. Toisaalta sitä ei todennäköisesti ole haettukaan, vaan kyseessä on enemmän urheilu- ja ulkoiluominaisuuksiin panostava laite.

Rungon muovimateriaalin eduksi metalliin verrattuna on mainittava, ettei se tunnu kylmenevän merkittävästi ulkoilukäytössä, minkä myötä se on ympäristöstä riippumatta varsin miellyttävän tuntuinen ihoa vasten. Se myös tuntuu jämäkältä, eikä ainakaan testijakson puitteissa naarmuuntunut. Näyttö on suojattu Gorilla Glass-lasilla, jonka mallista ei ole valitettavasti annettu tietoja, joten kyseessä voi olla vanhakin malli.

Erillisiä IP-luokituksia tai MIL-STD-luokituksia Suunto ei kellolleen mainosta. Tästä huolimatta Suunto 7:n luvataan kuitenkin olevan iskunkestävä ja vedenkestävä 50 metriin saakka. Käyttölämpötilaksi kellolle suositellaan -20–50 astetta.

Suunnon hihnavalinta mukailee kellon muutenkin antamaa yleisfiilistä urheilukellona statussymbolin sijaan ja kellon mukana toimitetaan perinteinen silikonihihna. Testijakson aikana hihna oli käytössä miellyttävä ja pintaan tehtyineen raidoituksineen jopa yllättävän tyylikäskin. Esimerkiksi Applen kelloissaan käyttämään fluoroelastomeeriin verrattuna Suunnon silikoni on sitä taivuteltaessa pehmeämpää ja joustavampaa. Joustavuuden myötä kellon voi vetää ranteessa yllättävän tiukalle ilman, että se on suoranaisesti epämukavan tuntuinen.

Kiinnitykseen kello käyttää pikakiinnitysvipua samaan tapaan kuin Huaweinkin kellot. Samanlaisesta toimintamekanismista ja samankaltaisesta ulkonäöstä huolimatta Suunnon kiinnitys ei vaikuttanut olevan yhteensopiva ainakaan Huawein kelloon verrattuna, sillä kiinnityksen metalliosat ovat sekä leveämpiä, että paksumpia.

Kellon taustapuolella lepää tyypillinen sensorikattaus ja ylälaidassa lataukseen käytettävät pinnit. Sensorikattaus on selvästi aiemmin testissä käyneitä kelloja yksinkertaisemman näköinen ja pienempi. Suunto 7:n takapuolen keskellä sensoreita on vain kolme kappaletta, joita käytetään sykkeen mittaamiseen. Kello ei tue aiemmin testissä käyneistä laitteista tuttua veren happipitoisuuden mittaamista.

Materiaalina taustalla on rungosta tuttu lasikuituvahvistettu polyamidimuovi, eli Huawei Watch GT 2 Prosta ja Apple Watchista tuttua keraamipintaa ei ole tarjolla. Pinnoite ei ole kättä vasten aivan yhtä miellyttävä, eikä myöskään aivan yhtä laadukkaan näköistä, sillä sensorit eivät voi lukea läpi muovipinnoitteesta vaan ovat näkyvästi esillä.

 

Kellon tekniset ominaisuudet ja ohjelmisto

Suunto 7:n sisällä sykkii jo kaksi ja puoli vuotta vanha Snapdragon Wear 3100, joskin se oli vielä tämän kellon julkaisuhetkellä viime vuoden alussa valmistajan uusin älykellopiiri. Seuraajana toimiva 4100 julkaistiin vasta viime kesänä, eikä sitä käyttäviä älykelloja ole vielä montaakaan markkinoille ehtinyt. Piirin parina on 1 gigatavu RAM-muistia. Tallennustilan määrää Suunto ei ole sivuillaan selvästi määritellyt, eikä sitä kellon asetuksistakaan näyttäisi löytyvän, mutta Android Authorityn arvostelun mukaan tilaa on käytettävissä noin 4,5 gigatavua.

Tallennustilaa voi käytännössä käyttää Google Play -kaupasta ladattavilla sovelluksille. Kolmannen osapuolen sovellukset ovatkin yksi Suunto 7:n selkeimmistä eduista verrattuna Suunnon muuhun valikoimaan tai esimerkiksi tässäkin jutussa mainittuihin ”vähemmän älykkäisiin” Huawein ja Honorin kelloihin. Wear OS:ää käyttävänä kellona kyseessä onkin täysiverinen älykello.

Yhteysominaisuuksien osalta Suunto 7 tukee varsin tavanomaista kattausta. Tuettuna on kellon puhelimeen yhdistävä Bluetooth, jonka tarkempaa malliversiota Suunto ei tuotetiedoissaan paljasta ja ilman puhelinta nettiyhteyden tarjoava 2,4 GHz:n Wi-Fi sekä kattava valikoima erilaisia paikannuspalveluita GPS-, Glonass-, QZSS- ja BeiDou-tekniikoilla. Kello osaa myös mitata ilmanpainetta ja korkeutta. Suunto 7:stä löytyy myös tuki NFC:lle, minkä myötä kelloa on mahdollista käyttää Google Payllä maksamiseen, mutta valitettavasti Google ei nykyisellään tue Wear OS -laitteilla maksamista Suomessa, joten ominaisuus jää ainakin vielä turhaksi.

Googlen Wear OS -käyttöliittmä on pitkälti muokkaamaton. Aloitusnäytössä näkyvillä on kellotaulu, joita esiasennettuna Suunto 7:ssä on Apple Watchiin ja Huawein kelloihin nähden huomattavan vähän – vain viisi kappaletta. Kellotauluja on kuitenkin ladattavissa Play-kaupasta lisää. Suunto 7:n vakiokellotaulu onnistuu ainakin allekirjoittaneen silmissä olemaan tyylikäs. Taustakuva näyttää lähiympäristön kartan ja Suunnon oman ”lämpökartan”, eli tiealueista kirkkaampina näkyy alueet, joissa Suunto-sovellusta käyttävät ihmiset harrastavat eniten harrastavat valittuja harjoitteita.

Kellon käyttöjärjestelmässä liikkuminen on sulavaa ja helppoa. Kuten aiemmin jo mainittiin, vasemman yläkulman painike käynnistää sovellusvalikon, jossa sovellukset ovat listattuna päällekkäin. Aloitusnäytöltä pääsee erisuuntaisilla pyyhkäisyeleillä neljään eri pikavalikkoon. Vasemmalla puolella sijaitsee Google Assistant, joka näyttää pikasilmäyksellä tietoja päivästä, kuten säätilan, ja antaa sovellusehdotuksia. Assistantin kautta voi puhekomennoilla tehdä muistiinpanoja tai vaikka Google-hakuja, joista kello osaa näyttää pienen esisilmäyksen ja nettisivut ovat sitten avattavissa puhelimen ruudulle.

Kellotaulun alapuolella sijaitsevat puhelimen ilmoitukset, joihin on mahdollista myös reagoida pelkän katsomisen ja poistamisen sijaan. Viestisovelluksiin on mahdollista vastata joko sanelemalla tai kirjoittamalla ruudulle ilmestyvällä pienellä näppäimistöllä. Kellotaulun yläpuolella on pika-asetukset, joista voi laittaa päälle virransäästön, kellotaulun valkoiseksi asettavan taskulampputilan, älä häiritse -tilan, lentokonetilan ja kellon näytön automaattisen aukaisun pois päältä muuttavan teatteritilan. Lisäksi pika-asetuksissa on linkki kellon asetussovellukseen ja mahdollisuus käyttää ”etsi puhelimeni” -toimintoa, joka soittaa hälytysääntä kelloon liitetyssä puhelimessa.

Kellotaulun oikealla puolella sijaitsevat kiekot-nimeä kantavat widget-pikasovellukset, jotka toimivat puhelimista tuttuun tapaan näyttäen tietoa ilman sovelluksen käynnistämistä ja tarjoavat pikakuvakkeita erilaisiin toimintoihin. Vielä artikkelin kirjoitushetkellä maaliskuussa 2021 Wear OS tukee vain esiasennettujen sovellusten widgettejä, joita Suunto 7:ssä ovat omat Suunnon liikuntasovelluksen seurantatilastot päivän, viikon ja kuukauden tasolla, Google Fitin liikunta- ja terveysruudut, jotka tarjoavat tilastojen lisäksi myös linkkejä hengitys- tai urheiluharjoituksien pikakäynnistykseen, Googlen uutissovelluksen viimeisin otsikko, kalenterin seuraava tapahtuma ja päivän säätila. Google on kuitenkin ilmoittanut tulevien käyttöjärjestelmäpäivitysten tuovan mukanaan myös tuen kolmannen osapuolen widgeteille.

Puhelimen puolelle kaikki Wear OS:ää käyttävät sovellukset vaativat Wear OS -sovelluksen, jonka kautta ensiasennus on tehtävä. Wear OS -sovellus mahdollistaa kellon perusasetusten, kuten näytön aina päällä pitämisen tai automaattisen sammutuksen muuttamisen ja kellotaulujen vaihtamisen lisäksi tiettyjen sovellusten ilmoitusten asettamisen pois päältä. Vakiona kello ilmoittaa kaikista puhelimen sovelluksista.

Käytännössä Wear OS -sovellusta ei päivittäisessä käytössä ensiasennuksen jälkeen kuitenkaan tarvitse, vaan samat asetukset ilmoituksia lukuun ottamatta voi hoitaa myös kellosta. Selvänä puutteena Apple Watchiin verrattuna puhelimen kautta kelloon uusien sovellusten asentaminen ei ole mahdollista, vaan sovellukset on haettava ja asennettava kellon näytöltä Play Kaupasta.

Liikuntatiedot Wear OS -kellot osaavat vakiona siirtää Googlen omaan Fit-sovellukseen, minkä lisäksi Suunto 7 luonnollisesti yhdistää myös Suunnon sovellukseen, jonka kello jo asennusvaiheessa ohjeistaa puhelimeen asentamaan. Käytännössä nämä sovellukset näyttävät keskenään lähes samoja tietoja, eikä Google Fitin asennukselle nykyisellään ole enää tarvetta, ellei kelloaan käytä myös unenseurantaan, johon Suunnolla ei toisaalta ole esiasennettua sovellusta tai ellei päivän leposykkeitä halua tarkasteslla. Halutessaan Suunnon sovelluksen ja Google Fitin voi myös synkronoida toisiinsa.

 

Käyttökokemukset ja akunkesto

Testijaksolla kellossa oli sisällä valmistajan tuorein tammikuussa julkaistu järjestelmäpäivitys PXDZ.201119.005.A1.

Suunto 7:n käyttöönotto on Android-puhelinten kanssa miellyttävän helppoa. Käytännössä Wear OS -sovelluksen lataamisen jälkeen asentaminen on pelkkää ominaisuuksien hyväksymistä, minkä jälkeen kello on käyttövalmis. Ensiasennuksen jälkeen kello myös opastaa käyttäjänsä perusominaisuuksien läpi. Heti alkuun Suunto 7:n Wear OS -käyttöjärjestelmä onnistui vakuuttamaan yhdellä osa-alueella aiemmin käytössä olleeseen Huawein kelloon – Suunto 7:n nimittäin mahdollistaa myös viestisovelluksiin vastaamisen suoraan kellon kautta, mikä erityisesti juoksulenkeillä on mukava lisä puheentunnistuksen kanssa.

Muutenkin ilmoitukset toimivat hyvin ja kello osaa näyttää ilmoituksista myös kuvat ja hymiöt moitteetta. Valitettavasti kellossa on yksi yllättävä puute – sen kautta puheluiden soittaminen tai niihin vastaaminen ei ole mahdollista, vaan kellon ruudulla puheluun vastaaminen käynnistää puhelun puhelimesta. Puute on hämmentävä, sillä kellossa on mikrofoni, jota viestienkin saneluun käytetään ja kaiutinkin siitä löytyy, sillä se osaa antaa ääni-ilmoituksia Suunnon omassa liikuntasovelluksessa.

Kaiutin lienee rajallinen ominaisuuksiltaan, sillä Suunto-sovelluksen ääni-ilmoitukset ovat erilaisia piippauksia ja Play Kaupasta löytyvä Nike Run Club -sovellus ei tunnistanut kellosta löytyvän laisinkaan kaiutinta, jota se kykenisi käyttämään äänipalautteen antamiseen. Kelloon kuulokkeet Bluetoothilla yhdistämällä Nike Run Clubin äänipalautteen saa toimimaan kuulokkeisiin, mutta puheluihin vastaaminen on valitettavasti edelleen mahdotonta.

Huawein ja Applen kellot synkronoituivat myös puhelimesta käynnistettyihin treeniohjelmiin näyttäen tiedot kellon ruudulla ja lähettäen syketiedot puhelimelle. Tällöin mahdolliset liikuntaharjoittelun taustamusiikit oli mahdollista soittaa puhelimesta kuulokkeisiin samalla saaden myös treeniohjelman antamat palautetiedot puhelimelta kuulokkeille. Suunto 7 puolestaan ei kykene vastaavasti puhelimeen synkronoitumaan. Ensinnäkin Suunnon oma liikuntasovellus ei edes mahdollista treeniohjelmien käynnistämistä puhelimesta käsin, mutta Play Kaupasta löytyvä Nike Run Clubkaan ei keskustele laisinkaan kellon ja puhelimen välillä. Niken sovellus suostuu käynnistämään treeniohjelmia puhelimesta, mutta ei osaa tuolloin näyttää treenitietoja kellon näytöllä tai mitata sykettä.

Kellosta käynnistettynä sykkeen seuranta toimii, mutta treenipalautteita varten kuulokkeet on siinä tapauksessa liitettävä suoraan kelloon. Onkin hieman hämmentävää, että suhteellisen älykkään kellon tapauksessa puhelimen ja kellon välinen yhteistyö on selvästi rajallisempaa kuin Huawein teoriassa vähempään kykenevien kellojen kanssa. Kuulokkeiden ollessa yhdistettynä kelloon on mahdollisesti Spotifysta striimattavista taustamusiikeista luovuttava, ellei kuulokkeet tue kahta yhtäaikaista laitetta. Play Kaupasta kellolle kyllä löytyy virallinen Spotify-sovellus, mutta käytännössä sitä ei voi käyttää musiikin kuunteluun, vaan se toimii vain puhelimen tai muun laitteen Spotifyn ohjaamiseen.  Haulla Spotifysta löytyy myös epävirallinen versio, joka lupailee Spotify-soittoa kellosta, mutta maksullisen palvelun käyttäjätietojen syöttäminen kolmannen osapuolen palveluun ei ainakaan allekirjoittaneelle ole se kaikkein houkuttelevin vaihtoehto.

Treenikäytössä näyttö pysyy Suunnon omalla sovelluksella jatkuvasti päällä vähäisen virran tilassa näyttäen treenin perustiedot mustaa taustaa vasten. Suunnon mukaan tämä ei juurikaan kuluta virtaa. Käytännössä näytön jatkuva päällä pysyminen treenitilassa on hyvä asia, sillä päivittäisessä käytössä ranteen nostoeleen tunnistus osoittautui ailahtelevaksi vaatien toisinaan useamman toiston tunnistuakseen.

Kehut treenikäytössä kello ansaitsee GPS:n paikannusnopeudestaan. Puhelimen ollessa mukana kello käyttää suoraan sen GPS-yhteyttä ja käytännössä poikkeuksetta juoksemaan lähtiessä kello löysi GPS-yhteyden sekunneissa, eikä Huawein kelloissa kohdattua odottelua tullut vastaan kertaakaan. Toinen kehu on annettava kellon värinäefektistä – tehoste on huomattavan voimakas eikä juoksulenkilläkään jäänyt käytännössä yhtäkään ilmoitusta huomaamatta. Lisäksi Suunto 7 oli ensimmäinen allekirjoittaneen kädessä käynyt kello, jonka herätystärinän voimakkuuteen pystyi luottamaan siinä määrin riittävästi, ettei puhelimen välttämättä tarvinnut olla hälyttämässä tukena.

Puhelimeen kello siis tallentaa vain treeniohjelmiensa tiedot, eikä suoranainen keskustelu kesken treenin laitteiden välillä onnistu. Suunto 7:n ”oikea” älykellomaisuus näkyy puhelimen seurantasovellusvalikoimassa – käytännössä liikuntasuoritustensa seuraamiseen voi käyttää mitä vain sovellusta, joka vain tarjoaa Wear OS -version, joten juuri itselleen sopivan syvällisyyden tarjoava sovellus todennäköisesti löytyy kaikille. Suunnon oma sovellus antaa harjoittelun jälkeen kattavan ja hyvin samankaltaisen loppunäytön kuin Huawein Health. Sovelluksesta löytyy ulkojuoksun jälkeen muun muassa nousut, laskut, sykealueet, keski- ja maksiminopeudet sekä juostu reitti piirrettynä karttaan. Suunto 7 osaa antaa myös arvion palautumisajasta.

Erilaisia harjoitustiloja Suunnon sovelluksessa on kaikkiaan yli 70. Suunnon sovellus on kuitenkin selvästi suunnattu lähinnä liikuntaharjoitusten seuraamiseen, eikä siitä löydy perusterveyden seurantaan mitään ominaisuuksia. Kellon taustalla mittailemia leposykkeitä varten on tutustuttava Googlen Fit -sovelluksen sisältöihin, jonne myös unenseurantatiedot voi päivittää, kunhan kelloon vain sopivan sovelluksen ensin asentaa.

Kellon ja puhelimen yllättävän vähäisen synkronoinnin ohessa Suunto 7 ei onnistu muiltakaan älyominaisuuksilta suoranaisesti vakuuttamaan, sillä esiasennettuna puhelimen terveysseurantaominaisuudet jäävät selvästi jälkeen nykypäivän kilpailijoista. Kuten aiemmin mainittiin, ei kello tue veren happipitoisuuden mittausta, eikä sitä käytännössä voi ulkopuolisilla sovelluksilla myöskään korvata, sillä kyse on rautatason rajoitteesta.

Ohjelmistopuolella puhelimesta puuttuu kokonaan esiasennetut unenseurantaominaisuudet, joita nykyisin monet muut laitteet tukevat suoraan paketista. Myös Apple toi viimeisimmässä WatchOS-versiossaan mukaan esiasennetun unenseurantaominaisuuden. Wear OS -kellona kolmannen osapuolen unenseurantasovelluksen asentaminen on kuitenkin vaihtoehto, kunhan vain on ensin valmis näkemään tarvittavan taustatyön, että löytää itselleen sopivan. Myöskään Huawein kelloista löytyvää stressitason mittausta Suunto ei tue, mutta sitäkin varten Play Kaupasta vaikuttaisi löytyvän jonkinlainen sovellus.

Sykettä Suunto 7 kuitenkin mittaa päivän aikana taustalla, mutta Huawein kellojen jatkuvan sykkeen mittauksen tasolla kello ei kuitenkaan ole. Käytännössä Suunto 7 tarkistaa sykkeen noin vartin välein samaan tapaan kuin Apple Watch, jotta mittaus ei kuluttaisi liiallisesti akkua taustalla. Treeniohjelmien aikana sykkeen mittaus on kuitenkin jatkuvaa.

Akunkesto on yksi Suunto 7:n heikkouksista samaan tapaan kuin vastaavasti kolmannen osapuolen sovelluksia tukevan Apple Watchinkin kanssa. Normaalissa päivittäisessä käytössä ilman ulkoharjoittelua akku kestää kaksi kokonaista päivää kellon ollessa ranteessa myös yön aikana ilman erillistä unenseurantasovellusta. Ulkoharjoittelun kanssa, erityisesti näytön ollessa harjoittelun aikana koko ajan päällä, kannattaa akku todennäköisesti ladata jo joko saman iltana tai seuraavana aamuna, tai virta voi loppua kesken toisen päivän. Näyttö tukisi myös jatkuvaa päälläoloa, mutta testijakson puitteissa sitä ei koettu käytännölliseksi lisääntyneen akunkulutuksen myötä.

Erityisesti kellon yllättävän suureen kokoon nähden akunkesto osoittautui jossain määrin pettymykseksi, vaikkakin se onkin linjassa muiden älykkäämpien kellojen kanssa. Suunto ei kuitenkaan itsekään lupaa kuin koko päivän akunkeston ja siihen kello ylsi testijaksolla poikkeuksetta. Suunnon sovellus mahdollistaa myös heikomman GPS-tarkkuuden käyttämisen paremman akunkeston toivossa, jos päivään sisältyy suuremmat määrät ulkoharjoittelua. Tuolloin kello tarkistaa sijaintinsa vain 10 sekunnin välein sekunneittain tapahtuvien sijaintipäivitysten sijaan. Suunto 7 tukee myös täysin kaikkien älyominaisuuksien sulkemista, jolloin se näyttää vain pelkän kellotaulun. Tällöin laitteelle luvataan jopa 40 päivän akunkestoa. Tätä emme parin viikon testijaksolla ymmärrettävästi kyenneet kokeilemaan, mutta ei ole mitään suoranaista syytä, miksi lupaus ei pelkällä kellonäytöllä pitäisi paikkaansa.

 

Yhteenveto

Suunto on yrityksenä tullut tunnetuksi erityisesti liikuntaan ja ulkoiluun panostavista aktiivisuusrannekkeistaan ja kelloistaan. Suunto 7 onkin suomalaisvalmistajan valikoimissa erottuva tuote, sillä kyseessä on Suunnon ainoa Wear OS:ää käyttävä kello ja siten myös selvästi älykkäimmäksi sijoittuva laite. Odotukset kellon suhteen olivat suhteellisen korkealla, sillä se vaikutti ennakkotietojen mukaan hyvältä yhdistelmältä aktiivisuusranneketta ja älykelloa. Testijakson myötä tunnelmat kellosta ovat kuitenkin ristiriitaiset – se ei onnistu erottumaan kunnolla edukseen kumpanakaan.

Kello onnistuu fyysiseltä rakenteeltaan ja ulkonäöltään olemaan suhteellisen näyttävä, mutta kuitenkin huomattavan massiivinen, minkä myötä se voi erityisesti pienemmässä ranteessa näyttää jo häiritsevältäkin. Myös näytön ja kellon laitojen suurehkoista reunoista on annettava miinusta. Rakenne on kuitenkin jämäkän tuntuinen ja se herättää luottamusta kestävyydestään. Kellon myös luvataan olevan vedenpitävä 50 metrin syvyyteen ja iskunkestävä.

Perusominaisuuksien osalta Suunto 7 on myös arkipäiväisessä käytössä pääosin miellyttävä: kellon ilmoitukset toimivat hyvin ja osaavat näyttää kaiken tarvittavan tiedon, minkä lisäksi ilmoituksiin vastaaminenkin on mahdollista joko sanelemalla tai näytölle ilmestyvää pientä näppäimistöä naputtelemalla. Ilmoitukset eivät myöskään jää huomaamatta, sillä Suunto 7:n värinä on  tehokas ja toimiva, minkä myötä laite toimii hyvin myös herätyskellona.

Jo päivittäisessä käytössä Suunto 7:llä on kuitenkin myös selvät puutteensa. Kellosta löytyvästä ääntä tuottavasta kaiuttimesta huolimatta se ei kuitenkaan tunnistu kolmannen osapuolen sovelluksille äänipalautetta tukevana, vaan liikuntasovellusten äänipalautetta varten kelloon on liitettävä kuulokkeet. Suunto 7 ei myöskään tue laisinkaan puheluihin vastaamista tai niiden soittamista – edes liitettyjen kuulokkeiden kanssa.

Liikuntamittausten osalta Suunnon oma sovellus on melko monipuolinen, minkä lisäksi kello mahdollistaa myös muiden kolmannen osapuolten sovellusten lataamisen, joten mieluisa treeniohjelma löytynee kaikille käyttäjille. Kuitenkin täysi keskustelemattomuus puhelimen ja kellon treeniohjelmien välillä harjoituksen aikana on puute, jollaista nykyälykelloilla ei toivoisi nykyään kohtaavansa. Käytännössä tämän myötä puhelimen kautta musiikkia kuunnellessa on joko luovuttava sovelluksen antamista äänipalautteista tai luovuttava kellon käytöstä liikunnan seuraamiseen, sillä kello ja puhelin eivät osaa keskustella keskenään ja jakaa yksittäistä harjoitusta samaan tapaan kuin Apple Watch ja Huawein kellot osaavat.

Toisaalta Suunto tukee kuulokkeita, jolloin treenipalautteet yhdessä kellotaululta näkyvien tietojen ja sykkeenmittauksen kanssa on mahdollista saada toimimaan, mutta Wear OS:lle Google Kaupasta löytyvä virallinen Spotify-sovellus ei kuitenkaan osaa toistaa musiikkia kuulokkeille, vaan toimii vain ohjaimena muille laitteille, jolloin taustamusiikista on luovuttava, jos kuulokkeet kytkee kiinni kelloon.

Myös terveysominaisuuksien mittaamisessa on puutteita, eikä kellossa ole esiasennettuna laisinkaan unenseurantaan tarkoitettuja sovelluksia tai minkäänlaista stressinmittausta, joskin tällaiset puutteet ovat pääosin korjattavissa Play Kaupan sovelluksilla. Kuitenkin varsinkin unenmittaus on nykymittapuilla jo sen verran vakituinen perusominaisuus, että sen toivoisi löytyvän jo käyttöjärjestelmätasolta. Lisäksi on hyvä huomioida, että laitteen akunkesto ei sovellu erityisen hyvin unen seurannan vaatimaan ympärivuorokautiseen käyttöön. Rautatasolta laitteesta puuttuu nykyisin jo useiden kilpailijoiden tarjoama happisaturaation mittaus, mitä ei myöskään ole mahdollista jälkikäteen erilaisilla sovelluksilla korjata.

Yhteenvetona Suunto 7 onkin älykello, jolla on useita hyviä ideoita ja hyvin toimiva perusta Suunnon liikuntasovellusten pohjalta, minkä lisäksi Wear OS mahdollistaa sovellustuen kehityksen ja tarjonnan laajentamisen kolmannen osapuolen sovelluksilla. Lopputulos jää kuitenkin keskeneräisen tuntuiseksi ja parannettavaa jää niin liikunta- kuin myös älypuolella. Osin syynä on todennäköisesti Googlen Wear OS:n jonka kehitys ei tunnu aivan pysyneen Applen Watch-sarjan perässä.

Nykyisellä 300 euron hinnallaan laite on jo alkuperäishintaansa houkuttelevampi, mutta siitä huolimatta se ei yllä hintaluokkansa parhaimmistoon. Kovan vastineen Suunto 7:lle erityisesti liikunta- ja terveyskäytössä antavat vastaavan ja edullisemman hintaluokan pykälän vähemmän älykkäät älykellot, kuten Huawein laitteet, jotka tarjoavat erittäin kattavia terveysominaisuuksia ilman tarvetta lisäsovelluksille. Lisäsovelluksia ja juuri tiettyä liikuntasovellusta käyttäville Wear OS tarjoaa kuitenkin valinnanvaraa, jota noista laitteista ei löydy, minkä myötä Android-käyttäjille kello voi olla yhä jossain määrin kiinnostava, jos sen puutteet on valmis hyväksymään. iPhone-käyttäjille käytännössä vastaavassa hintaluokassa tarjolla oleva Apple Watch SE on kiistatta toimivampi vaihtoehto.

Plussaa

  • Mahdollisuus asentaa kolmannen osapuolen sovelluksia
  • Mahdollisuus käyttää haluamaansa liikuntasovellusta
  • Sulava käyttöliittymä
  • Hyvin toimivat ilmoitukset, joiden kautta myös viesteihin voi vastata
  • Laadukas AMOLED-näyttö
  • Voimakas värinäefekti

Miinusta

  • Puhelimen ja kellon välinen keskustelukyvyttömyys harjoittelusovellusten aikana
  • Ei mahdollisuutta soittaa tai vastata puheluihin kellon kautta
  • Google Pay -maksaminen ei ole nykyisellään tuettuna Suomessa
  • Näytön käynnistävän ranteen nostoeleen vaihteleva toimintavarmuus
  • Kello ei osaa automaattisesti tunnistaa liikuntaa ja tarjota sopivaa harjoitteluohjelmaa
  • Heikohko akunkesto
  • Veren happisaturaation mittauksen puute varauksin

Huomionarvoista

  • Kellon asennukseen ja asetusten hallintaan käytetään Wear OS -sovellusta, mutta kuntoilu- ja terveysseurantaan voi käyttää haluamaansa ohjelmistoa
  • Kello on huomattavan suurikokoinen

 

Päivitys 22.6.2021: Suunto on jatkanut älykellonsa päivittämistä ja huhtikuussa 2021 valmistaja julkaisi vielä toistaiseksi tuoreimman käyttöjärjestelmäversion, joka toi mukanaan myös Suunnon oman sovelluksen unen seurantaan. Pelkän unen lisäksi kello mittaa uusimman päivityksen myötä myös päivittäistä sykettä treeniohjelmien ulkopuolella ja kehon voimavaroja, jotka näyttävät miten uni, arkiaskareet ja stressi vaikuttaa käyttäjän voimavaroihin päivän aikana.

Uudet päivitykset osoittautuivat lisätesteissä varsin oivalliseksi lisäksi kellolle, minkä lisäksi niiden toteutus on suorastaan erinomainen. Kello mittaa unesta kevyen ja syvän unen lisäksi myös hereillä vietetyt hetket sekä REM-unessa vietetyn ajan. Seuranta vaikuttaisi myös toimivan kohtalaisen tarkasti, eikä se aiheuttanut syytä epäillä tuloksiaan.

Erityiskehut Suunto ansaitsee unenmittauksen oheen tehdystä voimavarojen arviosta, joka pyrkii näyttämään, kuinka lähellä täysiä voimavaroja käyttäjä on. Esimerkiksi treenipäivän jälkeen seuranneen huonosti nukutun yön jälkeen voimavarat eivät useimmiten olleet täydet vielä seuraavana päivänä, mutta hyvät unet puolestaan paransivat tilannetta selvästi. Tulosten näkeminen aamulla kellosta auttaa monin osin ymmärtämään omaa aktiivisuustasoa, minkä lisäksi voimavarojen näkyvä mittaaminen voinee olla omiaan inspiroimaan keskittymään palautumiseenkin treenaamisten ohessa.

Uusin päivitys onnistuukin monipuolistamaan kellon toimintaa erinomaisesti ja korjaamaan sen terveysseurantaan liittyneitä puutteita. Valitettavasti muita miinuksia kellosta päivitys ei onnistu korjaamaan ja esimerkiksi ranteennoston tunnistus on edelleen ailahtelevaa ja maksimissaan pariin päivään yltävä akunkesto on yhä heikohko. Unenseurannan kanssa olikin totuteltava lataamaan kello käytännössä aina aamuisin.

 

This site uses XenWord.
;