Kalliiseen FPGA-ratkaisuun turvautuminen on mahdollistanut 144 hertsin 4K UHD -G-Sync-näyttöjen tuomisen markkinoille edullisiin ASIC-piireihin luottavia näyttöjä nopeammin.

Ensimmäiset 144 hertsin virkistystaajuutta tukevat 4K UHD -HDR-näytöt ovat saapuneet juuri markkinoille. Tuoreimmasta teknologiasta joutuu kuitenkin maksamaan pitkän pennin, sillä Acerin Predator X27 kustantaa Hinta.fi-hintavertailun mukaan noin 2500 euroa ja Asuksen ROG Swift PG27UQ noin 2600 euroa.

Yksi merkittävä tekijä uutuusnäyttöjen hintalapuissa on G-Sync-moduuli. Uudet näytöt käyttävät uuden sukupolven G-Sync-moduulia, jonka todellinen luonne paljastui PC Perspectiven saatua Asuksen ROG Swift PG27UQ -näytön testiin.

Sivusto purki näytön, jolloin uudeksi G-Sync-moduuliksi paljastui Intelin omistaman Alteran Arria GX 480 -FPGA-piiri, jonka parina on 3 gigatavua DDR4-2400-muistia. Arria GX 480 on Arria-FPGA-sarjan keskitason piiri, joka sisältää 480 000 ohjelmoitavaa logiikkaporttia ja 24 lähetin-vastaanotinta, joista kukin tarjoaa teoriassa 17,4 Gbps:n edestä kaistaa.

Tällä hetkellä ei ole tiedossa, kuinka paljon NVIDIA joutuu maksamaan Intelille Arria-FPGA-piireistä, mutta esimerkiksi PC Perspectiven arvion mukaan pelkän FPGA:n hinta saattaisi olla 500 dollarin paikkeilla, minkä päälle lisätään vielä muun muassa muistien hinnat. Jälleenmyyntihinta Arria GX 480:lle on kolmen kappaleen erissä ostettuna Mouser-kaupassa yli 2100 euroa per kappale ja Digikeyssä niin ikään kolmen erissä ostettuna yli 2600 dollaria per kappale.

FPGA-piirin käyttö antaa NVIDIAlle mahdollisuuden tuoda uusia teknologioita nopeammin markkinoille, mutta se nostaa myös tuotteen hintaa merkittävästi ASIC-piireihin verrattuna. Ero näkyy myös lopputuotteiden hinnoissa, kuten on nähty vertailemalla vastaavien FreeSync- ja G-Sync-näyttöjen hintoja keskenään. FPGA:n etu puolestaan näkyy välittömästi saatavuudessa: FreeSync-teknologiaa tukevien 144 hertsin 4K UHD -näyttöjen aikatauluista ei ole toistaiseksi saatavilla mitään tietoa.

Lähde: PC Perspective

This site uses XenWord.
;