AMD on julkaissut tänään B450-piirisarjan. 400-sarjan piirisarjat on suunniteltu erityisesti toisen sukupolven Ryzen-prosessoreille ja siihen kuuluu entuudestaan X470-piirisarja. B450 tukee 2. sukupolven Ryzeneiden lisäksi ensimmäisen sukupolven Ryzen-prosessoreita, Ryzen-APU-piirejä, 7. sukupolven APU-piirejä sekä Athlon-prosessoreja. Piirisarjan on suunniteltu tukevan tulevia prosessoreita aina vuoden 2020 malleihin asti.
B450-piirisarjan tärkein tehtävä on täydentää prosessoreista jo löytyvää liitinvalikoimaa. Piirisarja lisää prosessorin omien liitäntöjen päälle kaksi USB 3.1 Gen 2 -liitäntää, kaksi USB 3.1 Gen 1 -liitäntää, kuusi USB 3.0 -liitäntää, kuusi PCI Express 2.0 -väylää ja kuusi SATA-liitäntää (joita voidaan muuttaa SATAe-liitännöiksi 2:1-suhteella.
AMD ei ole rajoittanut ylikellotusta yhdelle piirisarjalle Intelin tapaan, vaan myös keskiluokan B450 tukee prosessorin ja muistien ylikellotusta. Lisäksi tuettuna on AMD:n StoreMI-teknologia, joka mahdollistaa muistien, SSD-aseman ja kiintolevyn toimimisen yhteistyössä. Tämän myötä käyttäjä pystyy esimerkiksi hyötymään muistin ja pienenkin SSD-aseman tarjoamista nopeuseduista menettämättä samalla kiintolevyn tuomaa kapasiteettia. AMD:n omien testien mukaan muistin, NVMe-väyläisen SSD-aseman ja kiintolevyn muodostama StoreMI-paketti nopeuttaa ohjelmien käynnistymistä kiintolevyyn verrattuna ohjelmasta riippuen 2,4 – 9,8 kertaisesti.
io-techin testilaboratiossa on parhaillaan käynnissä testit ASRockin, Asuksen, Gigabyten ja MSI:n B450-emolevyillä.
Oliko näissä B450-emolevyissä sama potentiaali buustata kellotaajuutta kuin X470-emolevyissä?
Kyllä. Sekä Precision Boost 2 että Extended Frequency Range 2 ovat tuettuina.
Precision Boost 2 ja Extended Frequency Range 2 ovat tuettuina myös B350:ssa ja X370:ssa BIOS-päivityksellä.
Tuossa on lähinnä StoreMI , Precision Boost Overdrive ja läjä uusia liitäntöjä. Lisäksi se ei tarvitse BIOS-päivitystä tukeakseen uusia prosessoreita ja maksaa loppupeleissä saman verran kuin B350.
Precision Boost Overdrive on myös tullut moneen X370 emolevyyn BIOS päivityksen myötä. Ainakin omasta Asus X370-pro löytyy kyseinen ominaisuus.
Precision boost overdrive on löytynyt myös omasta b350 emolevystä
Taisi joku mennä sekaisin USB liitännöissä kun 3.1 gen1 = USB 3.0
Kiitä USB-IF:iä, he uudelleennimesivät USB 3.0:n -> 3.1 Gen 1:ksi.
MSI Pro Carbon B450 näyttäis saavan eniten hypeä tällä hetkellä. Laatu parempaa kuin useissa X470 lankuissa.
Niinhän sen pitäisi olla, AMD kuitenkin ilmoittaa sen noin kuin uutisessa lukee.
Ei se selitä miksi AMD sanoo erikseen 2x 3.1 Gen 1 ja 6x 3.0
piirisarjassa on 2×3.1 Gen 1 ja prossussa 6×3.0?.
Mitäs käytännön eroa tällä on x470 piirisarjaan, jos kerran tarjoaa samat ylikellotusominaisuudet?
Ei ole käytännössä samat. Lähes kaikissa emolevyissä on huonompi virransyöttö ja vähemmän ominaisuuksia (esim. monen GPU:n tuki).
Tämä on tarkoitettu keskiluokan emolevyihin, joissa haetaan parasta vastinetta rahoilleen.
Details AMD B450 Mid-range Chipset Surface
Eiköhän sieltä tule b450 emoja joissa on ihan sama virransyöttö kuin x470 emoissa.X emoihin saa ainakin multigpun/slin eli 8x/8x pcie3 väylillä ja siihen sai paremman raidin.
Ei vaan nimenomaan piirisarjassa molemmat, jos etusivulta kurkkaa uutista niin näkyy ihan diakin jossa se mainitaan
Ai niinkuin tuli niitä parempia B350:ia, joissa on sama virransyöttö, kuin X370 emolevyissä?
Gigabyte B450 Aorus Pro:ssa on 8+3 VRM.
Gigabyte SANOO että siinä on 8+3 VRM mutta se mitä Gigabyte sanoo siinä olevan ei merkkaa yhtään mitään koska ne valehtelee minkä ehtii.
Eikös noissa ole 4+3vrm
GIGABYTE B450 Aorus Pro WIFI (AMD B450) Motherboard Review
Ja myös @möösi ehdottamassa MSI B450 Pro Carbon:issa.
Ne on kuitenkin niitä tuplattuja vaiheita ja MSI:llä ainakin on parempi X470 Pro Carbon.
Se on nyt siitä kiinni, miten sanotaan noi vaiheet. Jos lasket ne kuristimet, niin niitä on 11..
Ei ole tuplattu vaan ”rinnastettu” tuplattu kun tarkittaisi sitä että ne vaiheet ”laukeaa” perättäin ei yhtäaikaa niin kuin tuossa rinnastetussa kikkailussa tapahtuu eli se rinnastettu on vain yksivaihe tuplatulla piirimäärällä.
Joo onhan noissa melkein kaikissa tuplatut vaiheet mukaan lukien ne parhaat x370/470 emot. Kyllähän tuolla tuplatulla 4-vaihesella varmasti pärjää vielle seuraavillakin ryzeneillä jos on vaan hyvistä osista tehty vrm
Toivottavasti näistä b450 emoista tulee yhtä kattava artikkeli kuin x470. Ostohousut jo otettu kaapista odottamaan tilipäivää.
MATX lankuissa hyvin vähän muutosta B350 verrattuna.
4 + 3 vaiheinen.
Prosessorivirransyötössä on kaksi kelaa ja alapuolista fettiä rinnakkain per vaihe.
Gigabyte päätti monen muun valmistajan tavoin säästää neljän mosfetin hinnan, joten prosessorivirransyötössä on vain neljä yläpuolista fettiä.
Ja ne ylikuumenevat, tai käyvät niin kuumina että emolevyn elinikä alkaa kärsimään kun emoissa on vielä halvemmat 5000 tuntia @ 105°C speksatut konkat käytössä.
Oletko muuten sinä Stilt tekemässä tätä emolevy testiä?
Kyllä.
Yksi testiemolevyistä on vielä saapumatta, joten julkaisuun artikkeli ei ehtinyt ihan siitäkään syystä.
Onko Asuksen TUF tulossa? Se vaikuttaa aika kauhealle, mutta hinnaltaan se ei ole Asuksen halvinta. Kiinnostaisi siis nähdä onko se pelkällä brändillä ratsastusta, vai onko sen alapuolella vielä tilaa.
Ei ole, Strix B450-F Asukselta on mukana testissä.
Testiin yritettiin saada mahdollisimman samaan hintaluokkaan sijoittuvia emolevyjä (=< 150€) ja Asuksen, Gigabyten sekä MSI:n kohdalla se onnistuikin.
Testiin tuleva ASRockin emolevy on selkeästi halvempi, mutta ilmeisesti ASRockilla ei ollut mitään tämän hintaluokan tuotetta tulossa muutenkaan.
Sanotaanko että tähänastisten kokemusten perusteella, tuo TUF B450 tuskin voi olla merkittävästi suurinta osaa B450 emoista huonompi…
Karun kohtalon kyllä TUF kokenut, aiemmin ollut mallisarjan yläpäätä 5v takuulla, nykyisin perusemoja jota myydään brändillä.
Crosshair > TUF > STRIX? Oliko vielä muita brändättyjä? Sabertooth oli joskus ainakin.
Meinaakos tuo nyt sitten sitä, että AMD ottaa Athlon-tuotenimen takaisin käyttöön… vai?
Athlon-mallinimellä myydään AM4 kantaan sopivia, Bristol Ridge pohjaisia APU:ja.
Katoppas joo … superhalpiksia nuo nyky-Athlonit. Mikäpäs siinä, varmasti hinta/tehosuhde vähintään riittävä normikäyttöön. Eikä tartte tukea Inteliä hankkimalla jotain Atomiumeja.
Tarkennetaan vielä varmuuden välttämiseksi sen verran, että niistä on iGPU disabloitu
Vielä kun joku tekisi OIKEASTI hyvän mATX emon joko B450 tai X470 piirisarjalla niin ostaisin sellaisen heti, valitettavasti kaikki mATX emot näyttää olevan tahallaan juostenkustuja.