AMD valmistelee parhaillaan RDNA2-arkkitehtuuriin perustuvien näytönohjainten julkaisua. Yhtiö ilmoitti viime viikolla julkistavansa RX 6000 -sarjan 28. lokakuuta.
Nyt virallinen Radeon-tili on twiitannut ensimmäisen kuvan yhdestä Radeon RX 6000 -sarjan näytönohjaimesta, oletettavasti Big Navista. Renderöinnissä näkyy kolmituulettiminen näytönohjain, jossa on koko näytönohjaimen mittainen jäähdytysrivasto sekä kaksi 8-pinnistä PCI Express -lisävirtaliitintä. Näytönohjaimen cooleri on korkeudeltaan aavistuksen yli kahden korttipaikan korkuinen.
Lisäksi twiitissä oli koodi Fortnite Creative Island -kenttään (koodi: 8651-9841-1639), jossa näytönohjaimesta on tehty suurikokoinen malli ihmeteltäväksi joka suunnasta. Twitter-käyttäjä NateOrb myös twiittasi neljä kuvaa kyseisestä kentästä näytönohjaimineen. Erikoisena yksityiskohtana näytönohjaimessa on mukana USB Type-C -liitäntä, jonka Scott Herkelman varmisti vielä olevan oikea yksityiskohta, ei vain Fortnite-kentän erikoisuus. Se, mikä jäi vielä vahvistamatta on kyseisen liitännän tarkempi funktio; onko kyseessä jo käytännössä haudattu VirtualLink vai jokin lukuisista muista USB Type-C -liittimen funktioista?
Lähde: AMD @ Twitter
Jospa USB Type-C korvaa yhden Display Port -liittimen? Alkaisikohan tästä siirtymäprosessi?
Kolmesta tuulettimesta näyttää muodostuvan hiljalleen de-facto. Jokohan RTX 4000 sitten saisi myös sellaisen FE:n. 3080:n outo jäähdytin tuntuu hieman viimeiseltä innovaatiorimpuilulta tätä vastaan.
Siksipä sitä tässä ihmetellään että onko se käytännössä kuollut Virtuallink vai joku muu Type-C -setti
Mitä pystyt päättelemään virtaliittimistä?
Mielestäni ilmaisin tämän ihan selvästi viestissäni?
Kai ne sen kertoo, että maksimi tehon tarve on yli 225W kun yksi 150W 8 pin + 75W PCIe-väylästä ei riitä (ehkä jopa yli 300W; 75W PCIe-väylä + 75W 6-pin + 150W 8-pin), mutta alle 375W (75W + 2 x 150W)..? Tuskin kahta laitettaisi, jos maksimi tehot ois esim. 180W ja pärjättäis yhdellä 8-pinnisellä?
Varsinaisesta suorituskyvystä, saati "tappiin kellotuksista" tuo ei kyllä kerro tasan yhtään mitään.
Juu, juurikin sitä meinaan että kertoo lähinnä teoreettisesta maksimista, joskin sekin voi ylittyä heittämällä kuten R9 295X2:n kanssa, PCIe + 2x 8pin mutta kortin TDP 500W.
Eihän sitä kukaan pakota ottamaan 75W väylästä, mutta puhuinkin speksatuista maksimeista. Voihan se 2×8-pin kortti käyttää vaikka 5W maksimissaan, mutta olisi melko tyhmää silloin laitella mitään lisävirtaliittimiä.
Ei ole kummoista rakettitiedettä päätellä korkeasta tehonkulutuksesta (ei ne huvikseen sinne 8+8 laita jos 8+6 riittäisi) ja AMD:n historiasta tehdä niin ties kuinmonen edellisen sukupolven kanssa, että taas keraan näissä on kellot reilusti sweetspotin yli.
Vihjaisi että kuluttaa enemmän kuin 225W TDP:n 5700 XT, jossa 8+6pin.
2080S FE myös 8+6pin ja TDP 250W, tosin eri firma ja ehkä eri käytännöt.
Varmaan sama pätee sitten myös Nvidian 30-sarjaan..? Sieltä kun löytyy myös 3×8-pin kortteja ja FE käyttää 2×8-pin->12-pin adapteria ja taitaa refutkin olla 2×8-pin.
Tottakai, tosin sillä pienellä erolla että nuo 3×8 on custom malleja joissa nuo virtaliittimet on usein mitoitettu ylikellotusta silmälläpitäen. Mutta olet ihan oikeassa siinä että tuo FE malli näyttää siltä että nVidia on myös nostanut tehonkulutusta aika reilusti, mikä on heille viimeaikoina epätyypillistä.
Ei ole myöskään kummoista rakettitiedettä että komponenttimaailmassa kannattaa tulata ennemmin 20 miljoonaa 8-pinnistä kuin 10 miljoonaa + 10 miljoonaa.
Tuolla logiikalla 8+6 kortteja ei olisi ollenkaan, kun todellisuudessa niitä on huomattavasti enemmän kuin 8+8 kortteja.
Suunnittelussa on muitakin parametrejä kuin hinta. Esim tila. Tilaa ollessa hyvin myös hinta voidaan ottaa paremmin huomioon. Tilan ollessa minimit taas ei.
Sinun logiikkasi puolestaan oikoo seitsemän mutkaa.
Siis meinaatko tosissasi että 8+6 on yleisempi kuin 8+8 puhtaasti tilankäytöllisistä syistä? Jos vilkaiset vaikka 5700xt sarjan PCB kuvia niin mielenkiintoisesti siellä voidaan nähdä malleja joissa pcb on mitoitettu 8+8, mutta sinne on populoitu 8+6. Väittäisinkin että hyvin harvoin tilalla on mitään tekemistä sen kanssa valitaanko näytönohjaimeen 8+8 vai 8+6.
Väitä mitä halua. Siitä huolimatta @Charun summasi asian oikean laidan "Varsinaisesta suorituskyvystä, saati "tappiin kellotuksista" tuo ei kyllä kerro tasan yhtään mitään. "
Niin väitänkin, enkä sinulta siihen mitään lupaa tarvitse. Jatkan myös väitöstäni toteamalla että eipä tule mieleen pahemmin kortteja joiden referenssimallissa olisi 8+8 virtaliittimet ja jotka eivät olisi tappiin kellotettua jo tehtaalta, joten mielestäni olettamukseni on hyvinkin perusteltu.
Niin väitänkin, enkä sinulta siihen mitään lupaa tarvitse. Jatkan myös väitöstäni toteamalla että eipä tule mieleen pahemmin kortteja joiden referenssimallissa olisi 8+8 virtaliittimet ja jotka eivät olisi tappiin kellotettua jo tehtaalta, joten mielestäni olettamukseni on hyvinkin perusteltu.
Eikö sulle ole kukaan opettanut, että ikinä ei saa olettaa?
Eräs brittikouluttaja vuonna miekka ja kilpi totesi, että "Assume makes an ass out of u and me" – oli ensimmäinen kerta, kun kuulin tuon lausahduksen ja on kyllä erittäin osuva
Mutta joo, itse asiaan, viime vuosina lähinnä Nvidian näytönohjaimia hommanneena, olisi kiva jos AMD:ltäkin tulisi välillä todella kilpailukykyistä tarjontaa.
Ei ole ei. Oletan tälläkin hetkellä monia asioita, ja aion myös tulevaisuudessa näin tehdä, koska olettaminen on erittäin tärkeä ja hyödyllinen työkalu tilanteisiin joissa 100% informaatiosta ei ole saatavilla, jota on käytännössä 99% reaalimaailman tilanteista.
Ns. "paha" olettaminen liittyy normaalisti siihen, että ei viitsitä nähdä vaivaa ottaa asioista selvää, vaikka tieto olisi saatavilla. Tilanteiden ennakointi tai todennäköisyyksien arviointi ei mene varsinaisesti tuohon kategoriaan. Pitäisikö sitten käyttää jotain muuta termiä olettamisen sijaan, jos kyseessä on ns. valistunut arvio
Eiköhän lippulaivamalli ole tappiinsa viritetty ja/tai tarjoaa enemmän kellotusvaraa virtaliittimien osilta ja sitten karvalakkimallit omaa pienemmät pinnimäärät, että ei onnistu venyminen samassa suhteessa (jos niitä ei ole lukotettu muuten kuin powertableilla kuten 5700 vs 5700XT kohdalla).
Sinällään tuo 2×8 pin ei kerro muuta kuin sen, että 250W TDP voi ylittyä aika helposti joko vaikiona tai kellotettuna. Oma refrerenssi rtx 2080 on 8 ja 6 pinnisillä ja hyvä vaan ettei näitä ole gimpattu samalla tapaa. Toki ei taas tiedä onko tässä minkä hintaluokan malli, mutta veikkaisin sen olevan 3080:n haastaja.
Mahtaa olla melkoinen kiuas, kun refuunkin laitettu tuommoinen jäähy.
Toivotaan, että valmistustekniikka on kehittynyt ja käyttöjännitettä onnistuttu laskemaan sen verran ettei 2x isompi piiri vrt. 5700 XT tarkoita myös 2x tehonkulutusta.
Siinä vielä buildzoidin näkemys tuosta coolerista ja jotain muuta spekulointia.
RDNA2 pitäisi AMD:n mukaan tarjota 50% perf/W parannus versus RDNA1. Joten ei pitäisi olla pelkoa että tehonkulutus olisi 2x5700XT eli siis 450W. Se tehonkulutus on luokkaa 300W karkeasti. Tämähän on siis olettamus jossa aivan kaikki tuplattaisiin jota ei tartte tehdä, jolloin maksimi on hiukan pienempi tai se voidaan vastaavasti ottaa muuhun käyttöön vaikka pixelien piirtämiseen.
Missäs? Lähimmäs menee AMD:n RVII-jäähyt eikä NVIDIAlla ole ollut yhdessäkään refussa kolmen tuulettimen jäähyä?
Ei ollut Nvidialla kolmea jäähyä, mutta muuten aika saman näköinen laatikko ja logo keskellä.
Joo noita laatikoita voikin suunnitella lukemattomalla erilaisella tavalla…
Mua silmään muistuttaa aika paljon nvidian gt 1030, noh siinäkin on vain yksi jäähy ja sit jossain malleissa ei oo yhtään. Ei sillä väliä. Muistuttaa joka tapauksessa tuota rx 6000.
Tämä oli jo tuolla AMD spekulaatioketjussakin. Tämä puoli on siis vähän saman näköinen Nvidian kanssa.
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-1-1600161358"
data-lb-id="_xfUid-1-1600161358">
Enemmän tuo on linjoiltaan erinäköinen.
Viittasin tuohon rakenteeseen, se minkä malliset kuoret päälle lyödään on aika irrelevantti detaili (kunhan ei blokata liikaa ilmaa kuten tuolla RVII:n nimikyltillä)
Tai 2×8 pin 1080ti kingpin 1300w.
Extreme OC on asia erikseen mutta R9 295X2:n ilmoitettu TDP oli sen 500W joka myös TPU:n testissä piti paikkaansa. Furmarkilla 646W.
Nvidian referenssi on aivan samalla tavalla "vanhentunut".
Totta, Nvidian uutuudet on kyllä poikkeuksellisen tyylikkään ja uniikin näköisiä. Toisaalta tärkeintä on (itselleni ainakin) se miten se toimii, kun en sitä sieltä kotelosta näe kuitenkaan.
No niinhän tapahtuu jo, mutta lienee aika selvää että ei ainakaan ilman suuria lisäinvestointeja valmistukseen FE korteilla tyydytetä kysyntää. Vaikka AIB:t lakkaisikin tekemästä peruskortteja niin varmaan silti löytyisi markkinarakoa erikoisemmille malleille.
Toisin kuin (kai?) AMD, NVIDIAhan ei ilmeisesti enää tuota edes referenssikorttia eli eiköhän nuo "yhteistyökumppanit" jotka on AMD:lle elintärkeitä ole siellä jo pudonnut sarakkeeseen "asiakkaat".
Muuten tuo kolmen tuulettimen referenssi desing menee AMD:lle niinkin kauvas kuin Radeon HD 7990. Tosin siinä ei ole mitään nimi kylttiä, kun siihen aikaan se ei ollut muotia
katso liitettä 445858
RVII ei ole kokemusta, mutta tuosta HD 7990:sta on (kun löytyy tuolta hyllystä) ja on kyllä todella hiljainen. Varsinkin kun otetaan huomioon paljon nuo kaksi HD 7970 sirua tuossa painaa lämpöä ulos.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä