AMD:n Ryzen 5000 -sarjan grafiikkaohjaimella varustetut prosessorit julkaistiin kannettaviin jo aiemmin, mutta työpöytäpuolella on ollut hiljaisempaa. Viime aikoina vuodot työpöytämallien ympärillä ovat kuitenkin kiihtyneet ja nyt yhtiö julkaisi uudet prosessorit myös virallisesti.
AMD:n Ryzen 5000G -sarjan työpöytäprosessorit perustuvat mobiilimallien tavoin Cezanne-arkkitehtuuriin ja ne hyödyntävät Zen 3 -prosessoriytimiä ja Vega-grafiikkaohjaimia. Mallisto on jaettu 65 watin TDP-arvolla varustettuihin G-malleihin ja 35 watin GE-malleihin. Ryzen 4000 -sarjasta tuttuun tapaan prosessorit tulevat saataville ainakin tässä vaiheessa vain OEM-valmistajille.
Huippumalli Ryzen 7 5700G on varustettu 8 ytimellä ja se voi suorittaa SMT-teknologian ansiosta 16 yhtäaikaista säiettä. Prosessorilla on tukenaan 16 Mt L3-välimuistia ja 8 Compute Unit -yksikön grafiikkaohjaimella.
Ryzen 5 5600G:ssä ydinten määrä on tiputettu kuuteen ja samanaikaisten säikeiden määrä sen myötä kahteentoista, mutta L3-välimuistia on käytössä samat 16 Mt. Vega-grafiikkaohjaimessa on käytössä 7 CU-yksikköä.
Ryzen 3 5300G:ssä ydinten määrä tippuu neljään ja säikeiden kahdeksaan. Lisäksi leikkuri on vieraillut L3-välimuistissa, jota on käytössä vain 8 Mt. Grafiikkaohjaimessa on käytössä 6 CU-yksikköä. Löydät sekä G- että GE-mallien tarkemmat tiedot yllä olevasta taulukosta.
Lähde: AMD
5300G/GE:ssä on 1/4 siitä L3 cachesta, mitä Ryzen 5 5600X löytyy. Olisi kiinnostavaa tietää, paljonko tämän myötä otetaan hittiä suorituskyvyssä.
4000 Renoirit ei taida edelleenkään olla kuin OEM myynnissä, liekkö näille käy samoin.
Monoliittejä. Läppäripiirejä kun ovat, chiplettiversioiden IO-piirien ~15W idlekulutus ei oikein tule kuuloon, kun koko läppäri näyttöineen päivineen olisi hyvä saada viemään sen 5W kevyessä nettiselailussa.
Riippunee ihan täysin siitä, miten iso kysyntä AMD:n osille on. Desktop-renoireissa taisi kate olla heikompi kuin muissa malleissa. Jos ei väärin muista, tilanne taitaa olla 5600x/5900x/5950x:n osalta nyt huonompi kuin mitä vuosi sitten oli näiden edeltäjillä? Komponenttipula on pahentunut koko ajan oikeastaan – esim. 5900x:n jonot kaupoissa lienevät 4-5kk.
Porukoiden Haswell pohjaisen koneen voisi päivittää Ryzen 3 5300G malliin, jos niitä joskus tulisi kuluttajamarkkinoille.
AliExpressiin tilaus vain vetämään sillä standard shippingillä. Tämä on ollut vissiin ainoa kanava 4000 sarjan prossuille.
Typerä veto A520:n kohdalla, kun nuo Zen+ APU:t ovat kuitenkin ihan käyttökelpoisia piirejä. Itse A520:ssa taas ei mitään kovin järisyttäviä eroja ole vrt. A320, niin olisihan tuossa voinut tuon tuen säilyttää..
Tuskin vaikuttaa mitään. 3600 ja 4600g:lläkään ei ole käytännössä eroa suorituskyvyssä. Itse vaihdoin 3700x->4600g:hen, enkä huomannut pelien FPS:ssä eroa 3060ti näytönohjaimella. Testiohjelmat toki tykkäsivät noista lisäcoreista, mutta tuskin tuo L3 vaikutti juurikaan
Esim CS:GO ja Asetto corsa jotka ovat tälläkin saitilla testattu hyötyvät selvästi suuresta L3:sta.
Olisiko antaa jotakin linkkiä, sillä itse en ole löytänyt tuollaisia testejä? Olisi mukava vertailla tuloksia