Kotitietokoneiden kuolemaa vuosikymennet povanneet joutuvat jälleen siirtämään tuomiopäivän kelloaan hamaan tulevaisuuteen.

Kotitietokoneiden kuolemaa on huudeltu enemmän tai vähemmän säännöllisesti jo 80-luvulta lähtien. Koronpandemian myötä niiden suosio on kuitenkin lähtenyt jälleen uuteen nousukiitoon.

Analyytikkoyritys IDC on julkaissut tietokoneiden myyntitilastot vuoden ensimmäiseltä neljännekseltä. Alalla kulkee lujaa, sillä myynnit kasvoivat viime vuoden ensimmäiseen neljännekseen nähden jopa yli 55 %. Lukuihin lasketaan työpöytäkoneet, kannettavat sekä työasemat.

Tietokonemarkkinoiden johtajana jatkaa edelleen Lenovo, jolla on nyt hallussaan 24,3 % markkinoista. Yhtiön markkinaosuus kasvoi vuodessa 0,6 prosenttiyksikköä ja myynnit 59,1 %. Yhtiö toimitti vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana yli 20 400 000 tietokonetta. Kakkospaikalta löytyy viime vuoden tapaan HP, jonka osuus kasvoi 0,8 prosenttiyksikköä 22,9 prosenttiin ja myynnit 64,1 %. HP toimitti ensimmäisellä neljänneksellä reilut 19,3 miljoonaa tietokonetta. Kolmannelta sijalta löytyy puolestaan Dell, joka toimitti reilut 12,9 miljoonaa kokoonpanoa ja hallinnoi 15,4 % markkinoista. Yhtiön myynnit kasvoivat 23,4 %.

Vaikka kärkisijat menivät muihin suihin, oli vuoden suurin kasvaja Apple. Neljättä sijaa toimituksissa pitävä yhtiö toimitti neljänneksellä vajaat 6,7 miljoonaa tietokonetta, mikä on peräti 111,5 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Yhtiön markkinaosuus on nyt 8 %. Toinen suuri nousija oli 5. sijaa pitävä Acer, jonka myynnit kasvoivat 73,5 % ja ovat nyt reilut 5,8 miljoonaa tietokonetta, mikä oikeuttaa 7 % markkinaosuuteen.

Lähde: IDC

This site uses XenWord.
;