Kotitietokoneiden kuolemaa on huudeltu enemmän tai vähemmän säännöllisesti jo 80-luvulta lähtien. Koronpandemian myötä niiden suosio on kuitenkin lähtenyt jälleen uuteen nousukiitoon.
Analyytikkoyritys IDC on julkaissut tietokoneiden myyntitilastot vuoden ensimmäiseltä neljännekseltä. Alalla kulkee lujaa, sillä myynnit kasvoivat viime vuoden ensimmäiseen neljännekseen nähden jopa yli 55 %. Lukuihin lasketaan työpöytäkoneet, kannettavat sekä työasemat.
Tietokonemarkkinoiden johtajana jatkaa edelleen Lenovo, jolla on nyt hallussaan 24,3 % markkinoista. Yhtiön markkinaosuus kasvoi vuodessa 0,6 prosenttiyksikköä ja myynnit 59,1 %. Yhtiö toimitti vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana yli 20 400 000 tietokonetta. Kakkospaikalta löytyy viime vuoden tapaan HP, jonka osuus kasvoi 0,8 prosenttiyksikköä 22,9 prosenttiin ja myynnit 64,1 %. HP toimitti ensimmäisellä neljänneksellä reilut 19,3 miljoonaa tietokonetta. Kolmannelta sijalta löytyy puolestaan Dell, joka toimitti reilut 12,9 miljoonaa kokoonpanoa ja hallinnoi 15,4 % markkinoista. Yhtiön myynnit kasvoivat 23,4 %.
Vaikka kärkisijat menivät muihin suihin, oli vuoden suurin kasvaja Apple. Neljättä sijaa toimituksissa pitävä yhtiö toimitti neljänneksellä vajaat 6,7 miljoonaa tietokonetta, mikä on peräti 111,5 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Yhtiön markkinaosuus on nyt 8 %. Toinen suuri nousija oli 5. sijaa pitävä Acer, jonka myynnit kasvoivat 73,5 % ja ovat nyt reilut 5,8 miljoonaa tietokonetta, mikä oikeuttaa 7 % markkinaosuuteen.
Lähde: IDC
PC ei nyt ihan heti vaan pakkaa kuolemaan muutenkaan. On se aika epeli vehje kun sillä voi tehdä kaikkea…
Se, että PC:t olisi jonnekkin ihan heti lähdössä täysin huuhaata, korkeintaan osat muuttuu/teknologia kehittyy.
Varmasti todella iso osa. Koronan myötä lisääntyneiden etätöiden myötä kuvittelisin läppärimyynnin kasvaneen hurjasti. Toki Pc-pelaaminenkin on kasvanut valtavasti viime vuosina.
Noissa tilastoissa tietokoneiden myynti ei taida mennä silti ihan saman trendin mukaan kuin komponenttimyynti? Veikkaisin tämän palstan yleisön enemmän ostavan komponenteista koottuja koneita.
Nyt on moneen vuoteen ehkä se huonoin mahdollinen aika ostaa uusi kone, kun sekä väylä että muistityypit ovat vaihtumassa uusiin samaan aikaan. Ero entiseen voi olla aika suurikin tuon jälkeen. Ja nuo ensimmäiset ovat varmasti vähän liian uutta ja vielä hiukan keskeneräistä tekniikkaa, sekin vielä. Vähintään vuosi tässä täytyy vielä serrin kanssa virua.
T -.-
Tämähän ei juuri näillä listoilla näy. Kyllä se tietokone ensisijaisesti ostetaan aina tarpeen mukaan. Nyt sitä tarvetta on ollu paljon. Toki meillä harrastajilla voi olla tuon kaltaisia suunnitelmia koneen päivittämisen suhteen.
Apple varmasti kasvatti paljon myyntimääriä niillä uusilla M1 Macbookeilla.
Aina löytyy niitä huutajia mutta sitten vaimenee, kun on olemassa niitä uudempia osia, mitkä eivät noin vain onnistu muihin laitteisiin liittämään vaan vaaditaan enemmän ja mikäs sen parempaa kuin PC?
Sitten siihen toimitusmääriin, niin yhtä hyvin voidaan katsoa, että joku tuntematon yhtiö toimitti 1 kpl vuonna 2020 ja sitten vuonna 2021 toimitti 1000 kpl, niin 1000% nousua…
No näinhän se tietenkin järkevillä ihmisillä tämä asia on… itse sitä on venyttänyt tämän serrin kanssa jo niin pitkään, että tästä serrin käyttämisestä on jo tullut se harrastus… että kuinkakohan vielä onnistuu… ja ostavathan toiset näitä Raspberry Pi koneitakin.
T -.-
2021 Q1 lukuja ei ole tiedossa mutta viime vuonna kannettavien osuus oli 73% ja työpöytäkoneiden 25%. Tehotyöasemat (workstation) muodostivat loput 2%. Työpöytäkoneita toimitettiin kokonaisuudessaan 77 miljoonaa kappaletta vuonna 2020 mutta IDC ennustaa toimitusmäärän putoavan alle 66 miljoonaan kappaleeseen vuoteen 2025 mennessä. Vastaavasti kannettavien osuuden ennustetaan nousevan 220 -> 269 milj.
katso liitettä 587255
katso liitettä 587257
Yllä olevissa kaavioissa on mukana myös detachable ja slate tabletit, joiden osuus on jo tuplasti työpöytiin nähden. Uutisen luvuissa ei ole mukana näitä tabletteja.
Käytännössä kasvu on tapahtunut kaikkialla muualla paitsi työpöytäkoneissa. Itseasiassa Canalysin arvioiden mukaan työpöytäkoneiden osuus putosi 5% verrattuna viime vuoden ensimmäiseen neljännekseen. Luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia IDC:n kanssa mutta trendi on sama.