AMD toi heinäkuun alkupuolella myyntiin ensimmäiset Ryzen 3000 -sarjan prosessorit. Lisäksi yhtiö on julkaisemassa kuluvan kuun aikana 16-ytimisen Ryzen 9 3950X -prosessorin sekä ilmeisesti muita uusia malleja.
Nyt tuttu vuotaja momomo_us on twiitannut tietoja vielä julkaisemattomasta Ryzen 5 3500X -prosessorista. Tiedot ovat peräisin kiinalaisesta verkkokauppa JD:stä, joka on listannut prosessorin tietojen lisäksi myös AMD:n markkinointidioja prosessorin tiimoilta.
Aiemmista Ryzen 5 x500 -prosessoreista poiketen Ryzen 5 3500X on kuusi ytiminen ja sen SMT-tuki on kytketty pois käytöstä, eli se kykenee suorittamaan yhtäaikaisesti vain kuutta säiettä. Ryzen 5 1500X ja 2500X olivat neliytimisiä, mutta SMT-tuen ansiosta ne pystyivät suorittamaan samanaikaisesti kahdeksaa säiettä. Prosessorin perus- ja Boost-kellotaajuudet ovat 3,6 ja 4,1 GHz ja TDP-arvo 65 wattia.
AMD:n dioissa prosessoria verrataan niin ikään 6-ytimiseen ja kuutta säiettä suorittavaan Core i5-9400F -prosessoriin. Pelitesteissä näytönohjaimena on GeForce GTX 1660 ja pääosassa testejä prosessorit suoriutuvat rinta rinnan. Poikkeuksen muodostavat League of Legends, jossa Intelillä on pienoinen johto, sekä Counter-Strike, jossa R5 3500X tarjoaa muiden Ryzen 3000 -sarjan prosessoreiden tapaan selvästi Inteliä parempaa suorituskykyä.
Ryzen 5 3500X:n hinta JD.com-verkkokaupassa on tällä hetkellä 1099 yuania eli noin 140 euroa.
Lähde: momomo_us @ Twitter
Jos AMD olisi saanut puristettua sen 200-300 mhz vielä lisää kellotaajuuksia niin Intelin kurssi olisi syöksyssä.
9900K vaikuttaa olevan Intelin linnakkeen ainoa puolustaja ja näitä hyökkäyksiä AMD:lta tulee joka puolelle!
Onkohan toi oikeasti joku 16t prossu josta on kytketty pois smt vai viallinen prossu joka ei mennyt testeitä läpi?.
Luultavasti kyllä, eli noissa lienee molempia sekaisin…
Aluksi enemmän noita ”viallisia” ja jatkossa niintä disabloituja kun saannot paranee.
Itseä kiinnostaisi miten hyviä "toimivat" ytimet on. Kun nykyään aina tapana tehdä hylkytuotteista myytäviä tuotteita. Miten suuri riski on että joku toimiva ydin meneekin asiakkaalla rikki jonkun aikaa käytettyään.
Aika harvoin prosessori hajoaa enää sen jälkeen kun on toimivaksi todettu.
Niin mutta nuohan on todettu toimimattomaksi, mutta riisuttu toimimattomia osia jotta näyttäisi toimivan.
Sama on intelillä. En ole tutkinut mutta mielikuva on että Ryzenit olisi simahtaneet aiempia sukupolvia herkemmin.
Olisi kiva nähdä millaisella testillä toimivuus varmistetaan.
Teoreettinen kestävyyshän näissä leikatuissa piireissä on suurempi kuin täysissä, koska on vähemmän ytimiä/ominaisuuksia, jotka voisi hajota. Se, että joku ydin ei toimi oikein, ei vaikuta sen viereisen ytimen elinikään millään tapaa.
9700k on myös, jolle amd:ltä ei ole suoraa kilpailijaa.
3700X? Se oli sentään jo julkaisuvideossa ja hetken voi miettiä nimeämistä..
Binnausta on harrastettu iät ja ajat, ennen multicoreja se oli kellotaajuuksien perusteella. Ei sen edes tarvitse olla toimimaton, voidaan vaan suoraan disabloida toimivia osia piiristä, että saadaan käyttökelpoinen tuote johonkin segmenttiin.
Artikkelin i5-9400F on myös varmasti pätkitty piiri.
Hintansa puolesta taistelevat, mutta toinen on 8c/16t ja toinen on 8c/8t, mutta erinomainen yhden säikeen suorituskyvyssä. Huonosti säikeistyviin tehoa vaativiin (pelit) 9700k on omiaan (tasoissa 9900k:n kanssa) , muutoin 3700x on enemmän 9900k heikommalla suorituskyvyllä. Amd:ltä puuttuu tuollainen vaihtoehto, joka keskittyisi huonosti säikeistyviin.
Saahan tuosta 3700X halutessa SMT poiskin ja yhden säikeen suorituskyvyssä pari prosenttia 9700k parempi ihan perusasetuksilla.
Joissain tietyissä sovelluksissa kyllä, mutta yleisessä pelisuorituskyvyssä häviää. Saati sitten jos verrataan kellotettua suorituskykyä. AMD vs Intel ylikellotettuna ilmajäähdytyksellä (2019) – io-tech.fi
Tietokoneella tehdään muutakin kuin pelataan. Ei kukaan osta autoakaan pelkästään musiikin kuunteluun.
Nuo pelinopeus erot ovat niin pieniä että niiden toteamiseen tarvitaan ulkopuolinen ohjelma.
Toi renderöintinopeus ryzenin hyväksi on kyllä aika huomattava.Ryzen 150s vs intel 250s.
Tässä lähdössäkin juuri kasaamaan kaverille 9400F:llä varustettua konetta, ei näemmä olisi kannattanutkaan odotella 3500X:ää.:tup: Hyvä prossu toki tuokin.
Harva hyötyohjelma vaatii nopeutta jossa ei vanhemmatkin prossut pärjäisi kotikäytössä. Peleissä eron näkee
Heh! Miten sen nyt ottaa… harvassa pelissä näkee nopeuserot, mutta hyötyohjelmissa sen eron todella huomaa!
Pari kolme fraimiä eroa vs 30 minuuttia nopeampi suoritus kuin verrokilla. Kummanhan noista huomaa…
Itselle se ja sama… molemmilla ehtii, mutta kilpailusta minä tykkään ja sitä on toden teolla tarjolla!
Ei se rikkinäinen vararengas takakontissa aiheuta yhtään rengasrikkoa. Pois käytöstä kytketyt coret ei myöskään aiheuta yhtään viereisen coren hajoamista. Päinvastoin:
Kyse olikin kun ympärilllä on 5 huonoa viallista ydintä ei 6. viereinen millään tilastolla voi olla parempi vaan todennäköisyys että siinäkin on vikaa kasvaa.
Unohdat että suuri osa pois käytöstä oteuista coreista on viallisia. ei kenenkää bisnes ole tehdä 12 ytimisiä ja myydä ne 6 ytimisillä huvikseen halvemmalla.
Mut eikös nämä <8-core kivet ole parhaimillaankin vain 8-ytimisiä, kun lasketaan rikkinäiset ytimet mukaan. Eli siis vain yksi lastu+IO, kun ei ole niin halpaa tunkea ylimääräistä 7nm-valotettua piitä, kun sen saa ainakin teoriassa helposti pois.
Kyllä, <=8 coret on yhdellä cpu-sirulla + io-sirulla
Miksi oletat että piireissä virheet osuisi tilastollisesti ryppäisiin? Ymmärtääkseni ne virheet nimenomaan on siellä täällä hyvin yksittäisinä ja siksi niiden viereiset piirit on ehtaa tavaraa. Muutenhan kyseessä olisi prosessin kriittinen vika joka haluttaisiin ilman muuta korjata ennen massatuotantoa. Varmasti sellaisia onkin, mutta vedos/testivaiheessa.
Yep. Yhdessä sattuu virhe cache muistiin, toisessa cpu ytimeen jne. Niistä sitten leikellään erilaisia toimivia prossia riippuen siitä, mitä on sattunut tuotannon aika a menemään rikki. 3500 mallissa on vähemmän välimuistia, joten sinne on kerätty ne lastut, joissa sattuu välimuistista osa olemaan pimeänä jne.
Unohtamatta että TSMC:n mukaan 7nm prosessin saannot ovat todella hyvät, eli virheitä ei ole mitenkään erityisen paljoa
Siellä on ihan sama määrä L1- ja L2-välimuistia per ydin ja kaikki 32Mt L3:stä eli maksimit mitä yhdellä chipletillä voi olla.
Eikös 3500 sisällä 16 gigaa ja 3500x 32gigaa välimuistia? Tuo on ainut ero minkä minä noista löysin. Mutta onhan toki nuo ennakkotiedot ”ennakkotietoja” eli voihan se olla noinkin.
Sisällä? Tarkoitat varmaan "tukee xx gigaa"?
Prossujen välimuisteissa puhutaan edelleen megatavuista, ei gigatavuista. Kyllä sekin aika joskus vielä koittaa, muttei ihan vielä tällä vuosikymmenellä. 😉
Se 3500:n tapaus nähdään kun se julkaistaan tai edes vuotaa, nyt on vain X:stä vuotanut
Mikäs 3500 sitten on jos tossa 3500x on 8corea?.4 corea ja 8 threadia sekä pienemmät kellot?.
Ei oo helppoo kirjoitella näitä uutisia, kun ihmiset katsovat vaan kuvat, ja ei aina niitäkään..
3500X on 6c/6t.
3500 on 6c/6t.
Erona on välimuistin määrä. Näin siis huhuissa.
Amd:n kannattaisi tuoda 8c/8t ryzen jollain 4.2Ghz nopeudella ja tehdä joku halpis pcie4 sb jossa olisi joku pcie4 x16,x1 ja 2kpl m.2 pcie4:llä.
8c/8t on vaikea asemoida omassa portfoliossa kun on olemassa 6c/12t malli
Lisäksi toki se on etu, että 6-ytimisin malleihin voidaan käyttää viallisia piirejä toisin kuin 8-ytimisiin.
E: ja tommonen piirisarjahan suorastaan tappaisi X570
Tästä on tippunut lisää tietoa eilen:
AMD Ryzen 5 3500 & 3500X Support Spotted
Käytännössä, jos HP:n koneet lähtee myyntiin 20.10.2019, niin tässä kuukauden sisään pitäisi noi olla tulossa..
Lisäksi tämän uutisen mukaan 3500/3500X erot ei välttämättä välimuistissa, vaan 3500:n boosteja on rampautettu.
Voisikohan nyt olettaa ilman testejäkin että nämä olisi 3600/X tavoin kovia prossuja CSGO?
Pitäis rakentaa erityisesti kohtuu edullisia CsGo koneita useampia ja Inteli ei tuohon yhtälöön oikeen taivu.
No riippuu mitä tarkoittaa kovalla mutta jos esim "kakkosgenren" ryzen 5:kin ylittää 400fps 1080p@low testissä niin en usko että 3500 onnistuisi olemaan jarruna vaikka oikeasti yrittäisi :p
Stutteroinnista tms ongelmista ei tietysti tiedä etukäteen mutta niitähän ei muutenkaan voi oikein todeta kuin käytössä.
Tarkoitan kovalla sitä että kun reilu 200e prossu tarjoilee parempaa suorituskykyä kuin i9 9900K niin jos Ryzen 3500 pääsee edes lähelle i9 9900K niin se olisi oikein hyvä alle 200e prossusta.
Kuka ostaa 9900K prossun CSGO:ta varten? Olisi aikamoinen ylilyönti joka suhteessa. Suunnilleen sama kuin nettiselailua varten hankkisi 3900X:n. Budjettikoneeseen tuo on hyvä vaihtoehto 3600:lle.
En tiedä kuka ostaa?
Mutta tämä olikin sellainen FunFact.
Eli Intelin +500e palikalla ei CsGo pääse edes Amd reilun 200e prossun nopeuksiin.
Meillä Lan koneissa kun on näitä kalliimpia inteleitä joilla pelaillaan myös CSGO, joten ajatus olisi kasailla koneet Ryzeneillä joilla pelaillaan pelkästään CsGo, näissä kun suorituskyky/hinta olisi kohdillaan.
Intelillä varustetut vapautuisi sitten niille paremmin sopivaampaan pelailuun.
Tosiaan jos kyseessä ei ole oma kone vaan kerhon tai vastaavan niin voi olla eri käyttöön eri koneet.
Omia koneita ja tutun porukan harrastus toimintaa.
Joutuu investoinnit tekemään hiukan omasta kukkarosta mutta kaikki harrastushan aina maksaa.
Täytyy odotella näitä 3500 tämä KK vielä jos ne sieltä vaikka ilmestyisi.