AMD:n uudet Zen 3 -arkkitehtuuriin perustuvat Ryzen 5000 -sarjan prosessorit saapuvat myyntiin ylihuomenna 5. marraskuuta. Ensimmäiset käyttäjät ovat kuitenkin onnistuneet saamaan jo uudet prosessorit käsiinsä eri reittejä.
Yksi prosessorin käsiinsä saaneista henkilöistä on Lawrence Timme, joka käyttää LinusTechTipsin keskustelufoorumeilla nimimerkkiä Jumper118. Tsekkiläinen ylikellottaja ja muun muassa GamersNexuksen ja oman Actually Hardcore Overclocking -kanavansa videoista tuttu Buildzoid kertoo Jumper118:n saaneen prosessorin käsiinsä eBayn kautta. Jumper118 oli etsinyt kauppapalvelusta AMD:n Ryzen 4000 -sarjan APU-piiriä, mutta ilmoitusten joukosta oli löytynyt myös kuvallinen ilmoitus Ryzen 5 5600X:stä, joka osoittautui aidoksi.
Jumper118 on lähettänyt joukon prosessorilla ajamiaan tuloksiaan HWBot-palveluun, josta ne on valitettavasti uutista kirjoittaessa ehditty jo poistaa. Tulokset ovat kuitenkin edelleen nähtävillä Buildzoidin videolla. Prosessori on toiminut testiajoissa 4,7 GHz:n kellotaajuudella, mikä on riittänyt esimerkiksi Cinebench R15 -testissä 2040 cb-pisteeseen. Tulos vastaa testissä suurin piirtein Ryzen 5 3600X:ää 5,2 GHzn tai Core i7-8700K:ta 6 GHz:n kellotaajuudella.
Buildzoidin videolla käydään läpi myös muun muassa prosessorin muistiohjaimen toimintaa ja ylikellotusta, joten asiasta kiinnostuneille suosittelemme koko videon katsomista lämpimästi. Prosessoria esitellään myös Jumper118:n omalla videolla.
Kylmää kyytiä luvassa intelille jos tuo keskikastin malli on jo noin tehokas.
Vahvistaa oman päätöksen hommata 5900X omaan käyttöön.
Päinvastoin Chernobylin kuumanahan se Intel tulee käymään riittävän korkeita kelloja tavoitellessaan…
Onhan se hauskaa kun Intsukkaa viedään kun litran mittaa:)
Turha näitä on liiaksi foorumeilla hypettää tai Inteliä dissata, pussi auki ja Ams ostoksille vaan.
Tänne tulee 5950X niin näkee paljonko tuosta sitten irtoaa lopulta kunnon jäähyllä.
Rtx3090 kylkeen niin voisi hetken taas olla tyytyväinen.
Siinä on Intelillä petrattavaa.
CBr15 sc on ~18% parempi tuossa kuin mihin Zen2 pystyy samoilla kelloilla.
Seison korjattuna, 10h työpäivä näemmä pehmytti aivot.
Intel ei näemmä pärjää edes high end prossullaan single threadissa AMD:n keskikastin suorittimelle.
kattelin viimeyönä niitä tuloksia, =D ja ne oli vieläkin murskaavampia ne myöhemmät numerot, mitä herra oli ladannut hwbottiin.. Mietin kyllä että mitä microcoodia oli käytetty, jos on joku prossa missä ne amd:n omat valvontatyökalut ei ole päällä tai jotain 🙂 aika tyhmää, että oli otettu pois, mitä väliä sillä on.
Mitä meinasit koneella tehdä?
Kannattaa hommata kaveriksi samantien 500e halvempi RX 6900 XT tai 850e halvempi RX 6800 XT koska AMD:n Smart Access Memoryn avulla suorituskyky tulee vastaamaan RTX 3090 monissa peleissä jopa tuolla 6800 XT:llä.
data-unfurl="true" data-result-id="100654" data-url="https://www.amd.com/en/gaming/graphics-gaming-benchmarks" data-host="www.amd.com" data-pending="true">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Lataa
http://www.amd.com
(Select Game)
Kovia tuloksia.
Intelillä on riittänyt petrattavaa jo jonkin aikaa mutta viimeistään nyt se paine on todellinen.
Parin vuoden päästä onkin mukava päivitellä kun kilpailu ajaa tilannetta näin kovin eteenpäin.
Olen suunnitellut Mini-itx konetta läppärin tilalle jo jonkin aikaa ja varmaan keväällä sitä alan kasailemaan. Näillä näkymin siihen ei intel (eikä Nvidia) eksy.
Pelikoneessa voi helposti vielä pari vuotta puksuttaa tuo 9900k.
Amd.lla ei tee yhtään mitään niissä hommissa mihin tuota Rtx3090 käytän.
Hyvä valinta, ehdottomasti paras koskaan tehty peliprosessori ja riittää oikein hyvin myös työkäyttöön. Vielä kun tuohon lisää 6800XT näytönohjaimen X570 alustalla niin jopa monessa ohjelmassa / pelissä kilpailijoiden parhaat kortit jäävät taakse (myös ne Intelin eikä pelkästään nahkatakkimiehen).
Kiitos ja huh. Kylmää kyytiä, vaikka vasta Cinebench (AMD:tä suosiva softa kyseessä).
On siellä ajettu jo kaikkea muutakin kuin cinebenchiä, kaverilta tuli video vesijäähytestailustakin nyt ulos.
Ei olisi uskonut, että 5600X:llä voisi korvata nykyisen 8700K:n..
Minun tarkoitus oli ostaa 5950x ja kaivaa sillä kiveksiä.
Jaa, mikäs yllätys se nyt on että 2020 prosessori päihittää 2017 prosessorin kun ydinten määrä ja kellot on about samat? Enemmän ihmetyttäisi jos ei. Ei ne valmistajat nyt niin kaukana ole ollut toisistaan tässä välissä.
Tuota 3090:aa vois varmaan käyttää talvella lumikolana ku laittais sangat? Koko on aika sopiva ja lämpö sulattais lumen irti pinnoista. Ja halpakin on!
Sanoisin, että erittäin melko huono työkalu kiveksien kaivamiseen, en suosittele, menee rahat hukkaan.
Esimerkiksi se, kun luet tästä peli- benchmarkit 8700K:lla.
Sanoisin että en hirmuisesti kaipaa neuvojasi näissä (tai missään asioissa).
Eli selvällä suomen kielellä: Eipä taida olla sinun asiasi mihin kukainenkin käyttää CPU:ta.
Tottakait kannattaa valita CPU sen mukaan, mihin sitä aikoo käyttää.
Jos esim pelaa vain tavallisesti, eikä striimaile PROSESSORILLA, niin 5900X:n ostamalla voi hyvinkin saada hitaamman prossun, vaikka maksaa 100e enemmän. Niistä ylimääräisistä ytimistä kun ei ole mitään hyötyä, jos niitä ei käytetä. 5900X:ssä sensijaan on rakenne, joka hidastaa sen toimintaa tietyissä tilanteessa VS 5800X (per vore).
5800X on kuitenkin 8C16T prossu, niinkuin konsoleissakin on seuraavat 4 vuotta, Tosin 5800X:n suorituskyky on paljon konsolien prossuja isompi, sillä se on Zen3 VS konsolien Zen2 ja kellotaajuuskin on paljon isompi, koska konsolien prossuosan TDP arvon on arvioitu olevan siinä 40W:n tienoilla.
Voit pitää nuo mukahauskat (heh heh) kiveksien raapimis asiattomuudet ihan vain omana tietonasi, ne eivät kuulu mitenkään tälle foorumille!
Prosessori kannattaa valita ihan sillä tavalla kun itseä sattuu huvittamaan. Sinulla tai kenelläkään ei ole minkään valtakunnan asiaa kysellä keneltäkään mihin cputa aikoo käyttää. Eli voit pitää nuo nuo muka fiksut kysymyksesi ihan omana tietonasi. Ne ei kuulu millekään foorumille. Omien mukaviisauksien tuputtaminen ilman että kysytään ei liity mihinkään.
Ellei tietysti joku halua kertoa ja kysy apua. Asia on täysin eri.
…joissa se on pääsääntöisesti vajaan kymmenen prosenttia 3600:aa edellä (paitsi Tomb Raiderissa jossa häviää yhdellä fps:llä), jonka verran 5600X kevyesti kirii siis kiinni ja todennäköisesti ohi.
Jos viittaat ylikellotustulokseen joukon kärjessä niin helppohan se on mennä muista ohi jos toiset on ajettu vakiona. Voi noita AMD:n prossujakin kellottaa jolloin erot taas kaventuu. Mutta pointti lähinnä oli että erot ei kaikesta toitotuksesta huolimatta ole ollut hirveän suuria viime vuosina silloin kun muut parametrit on yhtenäiset (ytimien määrä, SMT, kellot) joten ei ole yllätys että uusi sukupolvi onnistuessaan nostamaan suorituskykyä edes maltillisesti menee ohi.
Mitähän kautta tuo yksilö on nettikauppaan eksynyt… Rautasaittien arvostelijat varmaan harvemmin niitä testikappaleitaan myyvät eteenpäin ainakaan ennen NDA:n purkautumista.
Vahvasti näyttää siltä että koneeseen vaihtuu 5800X ja 6900XT
No tätähän minä juuri tuolla omalla lauseellani tarkoitinkin, kun en olisi uskonut että 5600X:llä voisi korvata 8700K:n ?
Eli pelkkää hyvää tarkoitin, kun keskikastilla mennään highendin ohi peleissä. Nuissa "muissa jotka ajettu vakiona", sattuu vaan olemaan vakiona nuo 5GHz boostit, jotka oli 8700K:n aikaan 4.7GHz.. Melko suuri osa 8700K:sta pystyi nostamaan ilman suurempia vaivoja 5GHz.. p.s. editoin aiempaa vastaustani.
Sopivan markkinan löytämällä vielä saa hyvät rahat vanhasta. 798 eurollakin noita myydään yhä.
Jos lähdetään skaalaamaan tuosta uutisen tuloksista.
Niin 18% IPC parannuksella 8700k tarvitsisi 6 GHz sijaan 5,084GHz jos pikaisesti laskin oikein.
Olisi kyllä kovat all core kellot intellille vakiona?
Peleistä kannattaa huomioida:
Pelissä on yleensä (miltei aina) hyvin pieni määrä threadeja (1-4 kpl), joiden suorituksen on oltava mahdollisimman nopeaa, jotta peli pyörisi maksiminopeudella.
Lisäksi konsolien takia ei ole odotettavissa kuin korkeintaan olemattoman pieni määrä pelejä, joita olisi edes yritetty säikeistää s.e. ne hyötyvät selkeästi yli 8C16T prossuista.
Näinollen jos ei esim striimaa prossulla pelatessaan, niin 5800X (8C16T) tulee olemaan paras prossu PELI käyttöön, koska:
1. Prossun rakenne aiheuttaa sen, että se on nopeampi kunhan säikeiden määrä ei ylity selvästi.
2. Pienemmällä määrällä coreja kelloja voidaan pitää virrankulutuksen takia inasen korkemmalla.
————–
Itseasiassa uutisen 5600X: kin on ilmeisesti senverran nopea prossu VS uusien konsolien käyttämät edellisen sukupolven (ZEN2), arviolta 40W:n TDP:llä ollevat CPU:t, jkotta jopa se saattaa olla riittävä pelkkään pelailuun seuraavat muutamat vuodet (2-5 vuotta).
Toivottavasti Tech BBS tekee kattavat testit alkaen 5600X:stä, päättyen huippumalleihin. Käyttäen tietysti suorituskykyisimpiä näyttiksiä (NV3090 ja AMD:n tuleva huippunäyttis), jollain ei liiansuurilla resoilla (sopivat prossun testaukseen noilla ovat esim FHD ja 1440).
Sitten näkisi, onko tilanne muuttunut mitenkään.
Ei ollut vakio. Tuolla videolla näkyvä CBR15 ST-tulos 258 pistettä @ 4.7GHz ja kun tulosta vertaa tuolta CBR15-ketjusta löytyviin tuloksiin niin tulos on jopa 18% parempi kuin Zen2 vastaava tulos kun kellotaajuusero huomioidaan. Toki tuossa on hieman vaihtelua, mutta sanoisin että 13-18% lienee oikea haarukka.
Ei, vaan 4,7 GHz kuten siellä lukee.
Antaa toisten tuuppia ne lumet sillä aikaa kun itse on mukavasti sisällä 3090 kanssa joka huolehtii samalla toimiston lämmityksestäkin, toinen täytyy pistää rinnalle myöhemmin niin sujuu työt sekä pelailut paremmin eikä tuu kylmä.
Virtalähteessäkin on vielä 1000w käyttämättä niin kyllä tänne mahtuu ja on se halpaakin! Koska nelipyöräiset lumenluontiin tarkoitetut maksoivat 5 numeroisen summan joten käytetään ennemmin niitä talvella.
Yhdellä ytimellä maksimi Boost 5600X:lle on 4,6 GHz, saati sitten kaikkien ydinten rasituksessa.
Jos peli on optimoitu 16 säikeelle, niin 16 ytiminen prossu on merkittävästi nopeampi kuin 8 ytiminen. Ei se SMT niin hyvin toimi etteikö aidot ytimet olisi merkittävästi nopeampia.
Ja mitä korkeampi resoluutio sitä enemmän on merkitystä näytönohjaimella kuin sillä prosessorilla.
1080p ne erot paremmin tulee esille toisin kuin 4K.lla
Tuossa mainitussa videossa, jota ilmeisesti kukaan ei jaksanut katsoa, taisi PBOlla etc mennä 4860Mhz, mutta sillä tuli aivan pa*kat tulokset Cinepelissä singlenä ja multina. Ilmeisesti BIOS ei ole aivan tikissä. Sitäkin vähän ihmettelin että miten se nyt jo ylipäänsä toimi ellei sitten ollut joku pressi-BIOS tms.
Ihan virallinen bios(2311, agesa 1.1.0.0B) oli joka on ollu pari viikkoa jakelussa. Tänään on tullu beta-versio 1.1.0.0C agesalla. Vakiona all-core boost näytti olevan vain 4.25GHz joka on suht alhainen siihen 4.7GHz@1.25V kellotukseen. Näinköhän AMD jättää kellotuspotentiaalia tälläkertaa.
No ainakin Gigabytellä on kaksikin uutta bios:sa jotka tukee jo 5000 sarjaa
Niin siis 4.7Ghz all core manuaali OC oli nopein. PBO kovemmilla all core kelloilla huonompi tulos.
Niin.. käytännössä vain yli 8c16T prossuille optimoituja pelejä ei juurikaan ole. Ja tuskin tulee olemaankaan lähivuosina monia, koska ne eivät nyt tulleissa konsoleissa kovinkaan hyvin pyörisi. Lisäksi pelit eivät tahdo säikeistyä kunnolla, joten kyseessä on vähintään valtava urakka jokaisen pelin kanssa, kun sen säikeistymistä yritetään parantaa. Siellä voi olla iso nippu säikeitä "varattuna", mutta prossun ytimien määrä ei juurikaan auta, jos niitä ei tarvitse ajaa täysin yhtä aikaa.
SMT toimii oikeinhyvin jos säikeet eivät ole samanaikaisia tai käyttävät prossusta erilaisia yksiköitä (tämä tietysti riippuu prossun yksiköiden määrästä ja SMT:n fiksuudesta.)
Mutta tämänhän sitten näkee, kun eri sivut nyt jossain vaiheessa ajelevat kattavia testejä nällä 5600, 5800, 5900 ja oliko se 5950 prossuilla.. Pistää vain kullekin prossulle jotkin maksimikellot, jotka prossu läpäisee muutamalla tarkalla rasitustestillä ja sitten pelaamaan..
Jos asiat ovat vielä entisellään, niin nuo amd emot ovat melko kirjava joukko, mitä tulee prossun virtalähdeosaan ja hyvinkin luultavasti läheskään kaikilla ei saa isommista prossuista kaikkea irti, kun prossun virransyöttö ei kykene ja ohjelmat kaatuu raskaassa rasituksessa.
Hienosti sanottu. Tarkoitatko nyt jotain B450 piirisarjallisia? Vai yleensä AMD emolevyjä?
Movastihan tuo kulkee… mutta jep 6 tai 8 ytiminen lienee järkevin pelikäyttöön vielä kotvan, mutta jos viilaa isoja videoita ja muuta järeempää niin saa sen 16 tai 64 ytimisten hankkia! Ei se väärin ole. Itsellä sekakäyttöä, mutta mennä vuonna ihan 8 ytiminen piisasi itselle sekä pelailuun, että muuhun. Kun katsoo 3950 ja 3700x tuloksia ristiin, niin ei pelituloksissa iso eroa ollut, mitä 3950 inusen nopeampi oli, koskapa isommat kellot.
Mielenkiintoista nähdä muuttaako tuo isompi yhtenäinen cache tilannetta mihinkään suuntaan 8 vs 16 ytimisten välillä.
Sama laulu ollut monta vuotta milloin minkäkin ydinmäärän suhteen.
Jo nyt on pelejä, jotka toimivat paljon paremmin 4c8t prossuilla kuin 4c jolla suuremmat kellot. Niin vain se säikeistyminen etenee ja uudet konsolit ajavat sitä yhä lisää eteenpäin kun tehoja on paljon enemmän kautta linjan kuin edellisissä konsoleissa.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä