Microsoft ehti ilmoittaa jo kauan sitten tukevansa uusia prosessoriarkkitehtuureja vain Windows 10 -käyttöjärjestelmässä.

AMD:n uudet Ryzen-prosessorit saapuvat myyntiin kuluvan viikon torstaina eli 2. maaliskuuta. Prosessorin hankkiville käyttöjärjestelmävaihtoehtoja on käytännössä kaksi: Windows 10 tai Linuxin 4.10-kerneliä käyttävä jakeluversio.

Microsoft on ehtinyt jo kauan sitten ilmoittaa tukevansa uusia prosessoriarkkitehtuureja vain Windows 10 -käyttöjärjestelmässä. Intelin Skylaken kohdalla tuen piti lopulta rajoittua vain Windows 10:een, mutta sen kohdalla Microsoft teki vielä poikkeuksen. AMD:n Ryzen ja Intelin Kaby Lake eivät saa osakseen vastaavia poikkeuksia, vaan niiden kohdalla tuki todellakin tulee vain Windows 10:lle.

AMD:n huhuttiin aiemmin tuovan omatoimisesti tarvittavat ajurit ja tuen Windows 7:lle, mutta ne huhut osoittautuivat vääriksi. AMD on kertonut PCWorldille, että sisäisesti se on varmistanut Ryzenin toimivan myös Windows 7:lle, mutta ajureita ja tukea on luvassa AMD:nkin puolelta vain Windows 10:lle. Käytännössä myös vanhemmat käyttöjärjestelmät tulevat luultavasti käynnistymään Ryzen-kokoonpanoilla, mutta ne eivät kykene ottamaan prosessorista irti kaikkea mitä sillä olisi tarjottavanaan.

Linux-puolella viime joulukuussa julkaistu 4.10-kerneli toi mukanaan lukuisia Ryzeniin liittyviä päivityksiä. Vanhempien kerneliversioiden kohdalla esimerkiksi Simultaneous Multi-Threading- eli SMT-ominaisuus ei toimi oikein. Toinen ongelma Linux-rintamalla voi löytyä Ryzen-emolevyistä, sillä joidenkin emolevyjen käyttämää Realtek ALC1220 -äänipiiriä tullaan tukemaan vasta tulevassa 4.11-kernelissä. Phoronixin mukaan myös kerneliversion 4.9.10 pitäisi toimia, jos siihen on asennettu SMT:n korjaava päivitys, mutta se ei ilmeisesti kykene ottamaan kaikkea irti Ryzenin ominaisuuksista.

This site uses XenWord.
;