AMD:n uudet Ryzen-prosessorit saapuvat myyntiin kuluvan viikon torstaina eli 2. maaliskuuta. Prosessorin hankkiville käyttöjärjestelmävaihtoehtoja on käytännössä kaksi: Windows 10 tai Linuxin 4.10-kerneliä käyttävä jakeluversio.
Microsoft on ehtinyt jo kauan sitten ilmoittaa tukevansa uusia prosessoriarkkitehtuureja vain Windows 10 -käyttöjärjestelmässä. Intelin Skylaken kohdalla tuen piti lopulta rajoittua vain Windows 10:een, mutta sen kohdalla Microsoft teki vielä poikkeuksen. AMD:n Ryzen ja Intelin Kaby Lake eivät saa osakseen vastaavia poikkeuksia, vaan niiden kohdalla tuki todellakin tulee vain Windows 10:lle.
AMD:n huhuttiin aiemmin tuovan omatoimisesti tarvittavat ajurit ja tuen Windows 7:lle, mutta ne huhut osoittautuivat vääriksi. AMD on kertonut PCWorldille, että sisäisesti se on varmistanut Ryzenin toimivan myös Windows 7:lle, mutta ajureita ja tukea on luvassa AMD:nkin puolelta vain Windows 10:lle. Käytännössä myös vanhemmat käyttöjärjestelmät tulevat luultavasti käynnistymään Ryzen-kokoonpanoilla, mutta ne eivät kykene ottamaan prosessorista irti kaikkea mitä sillä olisi tarjottavanaan.
Linux-puolella viime joulukuussa julkaistu 4.10-kerneli toi mukanaan lukuisia Ryzeniin liittyviä päivityksiä. Vanhempien kerneliversioiden kohdalla esimerkiksi Simultaneous Multi-Threading- eli SMT-ominaisuus ei toimi oikein. Toinen ongelma Linux-rintamalla voi löytyä Ryzen-emolevyistä, sillä joidenkin emolevyjen käyttämää Realtek ALC1220 -äänipiiriä tullaan tukemaan vasta tulevassa 4.11-kernelissä. Phoronixin mukaan myös kerneliversion 4.9.10 pitäisi toimia, jos siihen on asennettu SMT:n korjaava päivitys, mutta se ei ilmeisesti kykene ottamaan kaikkea irti Ryzenin ominaisuuksista.
’Sisäisesti se on varmistanut Ryzenin toimivan myös Windows 7:lle’ Onneksi!
"Toimii" ei tosin tarkoita että prosessorin suorituskyky olisi sillä Win7:lla sama kuin Win10:llä
Ei siellä Windows 7:ssa mitään prosessorin tehoja rajoiteta, samat 100% sielläkin saa käyttäjät, noi niiden ”sanomiset” on vain Mikkisoftan uusimman version pakko-ajantaa…
Ja on muuten Win7 kevyempi käyttöjärjestelma kuin Win10 eli kaikille peleille v2017 parempi vaihtoehto on Win7, jonka DX11 rajapinnalla voi pelata 100%:sti kaikkia nyky-pelejä ja nopeammin.
Eipä väliä, kun Win 10 on vaan loistava käyttis.
Nimimerkillä entinen win 7 uskovainen.
En oikein näe tässä mitään ongelmaa jos haluaa pelata dx12 pelejä tulevaisuudessa, pitää koneesta jokatapauksessa löytyä windows 10 vaikka ei siitä muuten pitäisikään.
Distroilla on kylläkin tapana backportata uudemmissa kerneleissä olevia asioita vanhemmille kerneleille, kuten näytönohjainten ajureita. Mikä tarkoittanee, että jonkin ajan kuluttua tuki kyllä löytyy yleisimpien distrojen käyttämistä vanhemmistakin kerneleistä, eikä ongelmia toimivuudessa pitäisi esiintyä. Joten tässä uutisessa on nyt tehty kärpäsestä härkänen.
Tässä on oikeastaan homman pihvi Linux puolella. Olettaen että AMD tuo tarvittavat API:t saataville on kyse vain siitä että joku viitsii ja pystyy ominaisuudet tuoda jakeluihin.
Toisekseen, windows 7:ssa pidättäytyminen vaikuttaa vähän samalta kuin Windows XP:ssä pidättäytyminen aikana jolloin windows 7 oli jo saatavilla. Moni niin teki, ja perustellen muunmuassa miten dx9-pelit sai 5 freimiä sekunnissa paremmat nopeudet ja miten prossakuormitus nousi tappiin win7:ssa pelkästään maalailemalla kuvakkeita työpöydällä.
Voidaanko siis ajatella, että Windows 7 tuki maksaa kuluttajalle 600€ (Core i7-6900K vs. Ryzen 7 1800X)? :think:
Entäs oliko Windows XP:n käyttäminen Windows Vistan sijaan yhtä typerää?
Ei. Vistan julkaisussa kaikki laiteajurit joutui uudelleenkirjoittamaan ja itse käyttiskin huono. Ilman Vistaa ei tosi olisi seiskakaan ollut hyvä.
Kyllä jatkossa win10 pitää olla jos haluaa pelata. Moneen muuhun käyttöön kelpaa uudet Linuxit. … pitäisi varmaan asennella linux kun ei tule juuri pelattua.
"Käytännössä myös vanhemmat käyttöjärjestelmät tulevat luultavasti käynnistymään Ryzen-kokoonpanoilla, mutta ne eivät kykene ottamaan prosessorista irti kaikkea mitä sillä olisi tarjottavanaan."
"And it's totally unknown how a Ryzen system will perform compared to a Windows 10 Ryzen PC, and if all of Ryzen's features will be available on Windows 7."
Näyttää olevan aika paksua mutua ilmassa tänä iltana.
Ne LN2-testitkin ajettu Windows 7:lla, joten Ryzen tuskin tulee olemaan sillä mikään katastrofi.
Hyvä olla toinen kone vieressä jossa Win 10, kätevästi vaihtaa jos tarvii 😆
Samaa huijausta tuo on kuten aina. Yksi kikka taas millä saada ihmisiä pakotettua uusimman käyttiksen piiriin.
Kaikki pitäs pakottaa aina viimisempään versioon jo ihan tietoturvan nimissä.
Ei niitä tehoja rajoitetakaan, mutta uusissa prosessoreissa on monenlaista uutta ominaisuutta jotka vaativat tukea käyttöjärjestelmältä. Kyllähän autoakin ajaa sillä ykkösvaihteella, mutta on paljon hauskempaa, jos kaikki vaihteet ovat käytössä.
Ei rajoiteta, mutta ei winpaska7 osaa prossua 100% hyödyntää. Onhan tuo nyt päivänselvä juttu, kun ei Ryzeniä win7:a tehdessä ollut olemassa, niin miten se olisi voitu sen kerneliin optimoida?
Ehkä sanavalintoja olisi pitänyt miettiä tarkemmin, mutta kaikkea ne vanhemmat käyttöjärjestelmät eivät prosessesorista tule saamaan irti, näkyykö ero sitten suorituskyvyssä vai muissa ominaisuuksissa (virransäästöfeaturet esimerkiksi) on isompi kysymysmerkki, mutta ottaen huomioon että kyseessä on täysin uusi prosessoriarkkitehtuuri ja ensimmäinen AMD:n SMT-prosessori niin luultavasti ei suorituskyvynkään osalta.
Virtualisointi, power statet, käskykantalaajennokset ja tehtävienhallinnan nyanssit nyt ainakin. Oma 4000 sarjalainen toimi kyllä aivan erilailla seiskalla ja kympillä. Vaikutti että ainakin power-statet eivät toimineet kunnolla seiskassa vaan HTPC kävi todella kuumana. Päivittäminen kymppiin korjasi tuon ja sanotaan nipojen varalle että kyllä, puhdas asennus retail medioilta molemmissa tapauksissa.
Ainakin topologian päättelyyn liittyviä muutoksia noita varten tehdään kerneliin, ts. tunnistaako kernel esim. HT/SMT:n oikein ja mitkä ytimet mahdollisesti jakavat cachea. Sinällään toimii ilmankin noita mutta skedulointipäätösten kautta voi olla suorituskykyvaikutuksia jos menee väärin.
Erikoista ettei mitään mainintaa Windows 8.1. :think: :p Kyllähän sinänsä ymmärtää ettei enää tässä vaiheessa lähdetä tukemaan muita kuin uusimpia käyttöjärjestelmiä.
SMT -korjaus todennäköisesti valuu myös vanhoihin kerneleihin. Red hatin jakamiin kerneleihin ainakin lähes satavarmasti. Mitään muuta ei uudemmissa ydinversioissa ole, joka suorituskykyyn Zenillä suuresti vaikuttaisi. Todelliset optimoinnit löytyy gcc:stä ja sen uudemmista versioista, josta löytyy jo 'zenver1'.
Mainline kernelin tuki ALC1220 -piirillehän tarkoittaa tuke Alsalle. Jos erot ALC1150 -piiriin – joka toimii oss4.2-2011 -version kanssa – ei ole suuret, niin ALC1220 saattaa toimia oss4:sen kanssa jo nyt.
Ei siellä mitään tehoja rajoiteta, mutta sitä ei myöskään optimoida millään tavalla uusille prossuille.
Ja mitä tulee nopeuteen niin keskimäärin benchmarkeissa Windows 10 on käsittääkseni ollut DX11:kin marginaalisesti nopeampi. Esim. Windows 10 vs. 8.1 vs. 7: Performance | PC Gamer .
Tähän vielä CPU optimoinnit ja game mode päälle niin kyllä siinä nopeudessakin alkaa jo etua Windows 10:stä olemaan, tykkäsi siitä tahi ei.
Tosin tietysti jos on ilmaisesta kympistä kieltäytynyt niin tämä pitää tietysti kiistää viimeiseen asti.
Siis kyllähän jos saat asennettua käyttiksen niin 64bit XP tai vaikka windows 3.0 toimii.
Asia erikseen löytyykö mitenkään tukea windows 3.0 käyttiksestä vaikka USB tai SATA ajureilla tai isoille kovalevyille, toimiiko prosessori liian nopeasti kun Test Drive 1:tä yrittää pelata jne jne.
Lisäksi M$ ja AMD:n kannalta sekä tietysti emolevyjen valmistajien se tärkein pointti lienee siinä että jos/kun jotain ongelmaa tulee eikä ajureita löydy joudutaan katsomaan vaan peiliin. Eli jos tukea ei luvata niin se että jokin ei toimi on ominaisuus ja jos kolmannen osapuolen tekemät ajurit sisältävät esim. viruksen niin sekin on käyttäjän oma vika.
Siis onko sulla ihan oikeasti mitään hajua, miten sä olet muotoillut koko uutisen pääsisällön, otsikosta lähtien?
"AMD:n Ryzen tarvitsee rinnalleen Windows 10:n tai Linuxin 4.10-kerneliä käyttävä jakeluversion."
"Prosessorin hankkiville käyttöjärjestelmävaihtoehtoja on käytännössä kaksi:…"
Miten kumpikaan näistä pitää paikkansa, kun Ryzen oletettavasti toimii jotakuinkin täydellisesti seiskalla + muiden lukijoiden kommentit Linuxin suhteen. Ja päälle se kuuluisa mutu. Ehkä sä olet saanut esim Sampsalta ensikäden tietoa Ryyziksestä ja seiskasta jne, mutta tän hetken tietojen valossa tää uutinen haiskahtaa todella pahasti….
Tuohon windows 10:een onnistuu muuten edelleen päivittää ilmaiseksi, Microsoftin sivuilta löytyvän erillisen työkalun avulla.
Windows 10 upgrade for assistive technology users
Ihan vaan jos joku ei tietänyt, eikä halua maksaa kympistä mikäli 7 tai 8 on olemassa.
Teoriassa olisi ehkä pitänyt sitten kirjoittaa:
AMD:n Ryzenin voi asentaa mihin koneeseen tahansa mihin sen saa fyysisesti mahtumaan mutta ainoastaan Windows 10:n tai Linuxin 4.10-kerneliä käyttävä jakeluversio ovat valmistajien virallisesti tukemia.
Koska karu fakta on että ilman käyttöjärjestelmää PC-koneen mielekäs ja tarkoituksenmukainen käyttö on hankalaa suositukseni on hankkia joko Windows 10:n tai Linuxin 4.10-kerneliä käyttävä jakeluversio?
:smoke:
Otsikot ovat usein tasapainoilua sanavalintojen kanssa. Päädyin käyttämään "tarvitsee" sanaa koska Ryzenin täysi hyödyntäminen vaatii tällä haavaa sen Win10:n tai Linux 4.10:n. Prosessori toimii muillakin, mutta osa ominaisuuksista jää vajaaksi.
Tuossa jälkimmäisessä on "käytännössä" viitaten juurikin samaan, kyllähän se toimii muutenkin mutta kaikki ominaisuudet ei.
Jotenkin tuntuisi siltä, että Windows 10 voi vielä muuttua paljon huonommaksi kuin mitä se jo on:
New Windows 10 Feature Blocks Win32 Program Installation – Windows10update.com
Noniin, eihän siinä kauaa mennytkään kun tämä FUD lähti liikkeelle. Kyseessä on siis Mac tyylinen vaihtoehto joka estää peruskäyttäjiä lataamasta muualta kuin Storesta. Tämä on myös oletuksena pois päältä, ja pitää erikseen kytkeä asetuksista.
Juuri noin, eli tuolla saa vaikkapa työpaikkojen koneet turvallisemmiksi, jos työpaikan ICT-osasto niin haluaa!
Jos kotikäyttäjä haluaa edelleen ladata mitä tahansa mistä tahansa se edelleen onnistuu ihan vanhaan tapaan. Sanoisin, että tietoturvasta vastaavat ovat iloisia kyseisestä mahdollisuudesta!
Jep, kyse on vain optiosta jonka voi erikseen kytkeä päälle, millä voi halutessaan parantaa tietoturvaa
Mun mielestä tää sais itseasiassa olla Home versiossa defaulttina päällä, tosin ongelmaks muodostuis varmaan Storen nykyinen tilanne kun ei sieltä löydy edes Chromea, Spotifyä jne. joten ei se peruskäyttäjällekkään ole vielä niin hyvä vaihtoehto.
ei ole, tainno ei ainakaan Anniversaryssä ole. Ja saahan option vaihtoehdoksi myös ”asenna mitä vaan, mistä vaan” jos oikeasti pitää kehittää jotakin matalan tason roinaa. Itse kyllä ihmettelen miksi W10 tulee oletuksena noinkin salliva asetus päällä. Olisi luullut että Store only olisi järkevä.
Se on ensin optio. Tällä hiljennetään suurin osa arvostelusta.
Sen jälkeen se on rekisteriasetus. Sitäkin voi säätää, mutta se vaatii jo taitoa.
Sitten se poistuu kokonaan.
Tässä on mennyt useampi vuosi, mutta näin ne asiat tapetaan hiljalleen..
No mutta asiahan on niin että Microsoft on muutenkin menossa enemmän UWP:n suuntaan, ja kyse olis loppujenlopuks päästä Win32:sta kokonaan eroon. Tämän takiahan ne kehitti Desktop App Converterin (Project Centennial) jolla on tarkotus kääntää Win32 softat .appx muotoon ja Storeen sopivaksi.
Nämähän on silti Win32 appseja mut ne käyttäytyy hieman erilailla pellin alla, kuten mm. tiedostot ei enää leviä joka paikkaan ja rekisterikin tallennetaan ”Registry.dat” tiedostoon sovelluskansion sisälle.
Ehkä, ehkä ei, mutta ei tuossa olisi mitään uutta auringon alla, ihan samaan tapaan on tiputettu ennenkin vanhoja rajapintoja ajan myötä pikku hiljaa.
Jos noin tapahtuu niin Steam on Windowsissa melkolaillta tapettu… Valve tuskin haluaa maksaa siivua voitoistaan Microsoftille ja saada itselleen vain muruset
Windows 10 Cloud already hacked to run Win32 programs
Omituista muuten ettei Phoronixille lähetetty samplea. Linuxilla on aika vähän pelaajia, mutta ainakin nuo Ryzen R7 mallit kiinnostavat varmaan myös sovelluskehittäjiä ja muita tehokäyttäjiä.
Artikkelissa mainittiin ”was back-ported to Linux 4.9.10+”, että pitäisi silläkin toimia. Tämä on varmaan ihan tietoinen valinta, koska ainakin Ubuntuun pohjautuvien distrojen 17.04 versio (huhtikuun julkaisu) tulee käyttämään 4.9.x kerneliä.
Omien kokemusten mukaan Ryzen on hieman nopeampi seiskalla, kuin täysin päivitetyllä kympillä.
Kun katsoo Windows 10:ssä olevan bloatin ja taustalla rullaavan paskan määrää, niin en ole hirveän yllättynyt.
Windows uskoivaset nauravat niille joiden mielestä 7 on parempi ja samalla niiden käyttämä superkäyttis asentaa taustalla mobiilipelejä ja muuta paskaa koneelle 180kpl/min.
Itseäni ei kauheasti harmittaisi, vaikka 8 vuotta vanha järjestelmä ei enää olisikaan 100 prosenttisesti tuettu uudella raudalla. Järkevämpää keskittää resurssit uudemman järjestelmän viilaamiseen, kuin vanhan tekohengittämiseen.
MS tekisi paremmin rahaa ilman ihmisten vinkumista jos olisi vain yksi Microsoft windows ja myisivät tähän lisäosia ja palveluitaan.
juu tähän Microsoft W10 ja UWP:n kanssa pyrkii ja on sen ihan virallisesti strategiakseen ilmoittanutkin.
Ja samalla antaa pikkusormi pirulle. Ei kiitos.
Siinäpä teille testattavaa 🙂
Toimisi ehkä jos M$ ei ottaisi rahaa siitä mutta mietitään nyt tämän hetken normaali tilanne:
– Blizzard tekee pelin, laittaa sen omille palvelimilleen pystyyn ja myy sitä
– Pieni valmistaja tekee pelin, myy sitä itse, steam myy sitä, samaten noin 30+ nettikauppaa ympäri maailmaa
– Isompi valmistaja tekee vaikka kickstartin ja pelin voi tilata itse, ostaa kaupasta myöhemmin, ostaa steamista, ostaa GoG:sta jne
– Origin, Uplay, Humble Bundle jne jne
Noista kaikista saisi siis edelleen täsmälleen samalla tavalla hankittua avaimia ja pelit täytyisi vain ilmoittaa M$ tulevaisuudessa? Tuskin onnistuu.. ..M$ tahtoisi palkkion (tietysti) ja pelit pitäisi ladata heidän kauttaan, heidän kaupastaan. Samalla se valvoisi mitä julkaistaan. Ylläpitäisikö M$ sitten esim. Diablon palvelimia?
UWP-ohjelmia voi jakaa ja myydä myös muualla, vaikka tällä hetkellä MS:n Store onkin ainut paikka jossa niitä on.
MS ei kerää mitään rahoja niistä ellei ne mene MS:n Storen kautta.
Eikö tuota uutisen otsikkoa voi vaihtaa vaikkapa "Virallinen tuki Ryzenillöllä löytyy vain Win 10 ja uusimmista Linux distroista".
Ihminen tarvitsee happea, moottori tarvitsee polttoainetta, mutta jos AMD on todennut prosessorin toimivan vanhemmalla käyttöjärjestelmällä, ei Ryzen silloin tarvitse Win10, vaan kyse on suosituksesta tai ohjeistuksesta.
Ihmisistähän tuo on kiinni koska eivät osaa vaatia yhtään mitään. Eihän mitään kauppoja tietenkään tule käyttää, mutta ihmiset jostain käsittämättömästä syystä käyttävät.
Puhelimia kannattaa käyttää vain testaukseen, googlesta tai applesta puhumattakaan, ja Windowsia muuhun muttei tietenkään kauppoihin.
Ihan julkkari päivänä eli kesällä '15 päivitin Win10, on tuolla lisäksi avaamaton OEM Win10 levyllä ostettuna.
W10 asennuksen jälkeen heitin turhat sovellukset hittoon eikä niitä ole sen jälkeen näkynyt eikä mitään ole tyrkytetty.
Itse aiheeseen liittyen: ihan normaalia, että vanhojen käyttisversioiden tukemiseen ei käytetä samalla tavalla paukkuja. Seiskan tuki loppuu alle kolmen vuoden päästä, ei siihen ole järkeä alkaa panostamaan kovin paljoa uuden raudan osalta. Jo Skylake-läppärien kanssa seiskan puhdas asennus tuppasi menemään säätämiseksi.
Mihinköhän tämä väittämä perustuu? siihen että joku toinen on erimieltä mielipide asiasta?
Vaikea sanoa. Pelikäytössähän tuo kymppi on kohta ns. pakollinen.
Miten niin? :confused: Juu'u, DX12 on kyllä kympin yksinoikeus, mutta käytännössä hyvin pitkälle tulevaisuuten kaikki pelit toimivat myös DX11:sta, puhumattakaan Vulkanista, joka toimii aivan hyvin seiskalla. Kymppi ei ole mitenkään pakollinen.
Juu, totta. Eikä sitä nopeusetuakaan ole juuri DX12:lla näkynyt.
Vähän mutuilua, mutta joku laittanee faktaa jos näin ei ole. Syy Windows 10:n vaatimisesta johtuu siitä, että piirisarjoille ei tehdä/tueta virallisesti Windows 7:lle ajureita. Prosessoria ei OS niinkään kiinnosta, mutta uutisointi antaa usein sen kuvan (tai se tulkitaan niin), että juuri prosessori ei toimisi jonkun OS:n kanssa. Sama Intelillä Kaby Laken kanssa. Ei Coffee Laken saapuessa kukaan panikoi toimiiko se Windows 10:ssä ilman päivitystä. Asuksen sivuilta voi ladata z270 emoille myös Windows 7 ajureita, joten se ei toisaalta tue tuota teoriaa… mutta voihan se olla vain julkaisujärjestelmästä kiinni ja lipsahtanut Windows 7 valittavaksi (paketti on sama).
Uutiseen voisi lisätä että Ryzen tarvitsee DDR4 muistin. SIMMit ja EDO DRAMMit ei enää käy. 🙂
Olisihan tuon voinut joo eritavalla kirjoittaa.
Näitä varmaan paljon hyötykäyttöön odotellaan ja hyötykäytössä nimenomaan on paljon vielä W7 lisenssejä joita ei olla vaihtamassa kaikenmaailman turhia bloatteja ja kikkareita sisältävään kymppiin.
Auto tarvitsee renkaat toimiakseen normaalisti. Auto ei tarvitse 10k€:n ultraüber-renkaita, joilla kiihtyvyys on 0,1m/s^2 enemmän, kuin tavallisilla renkailla. Jostain kumman syystä tuoreimman Tuulilasin pääotsikko ei kuitenkaan ollut "Jatkossa autot tarvitsee 10k€:n renkaat", vaikka sinä niin olisitkin halunnut otsikoida.
Käytännössä? Käytännössä Ryzen nimenomaan toimii seiskalla, jos vain joitain irrelevantteja ominaisuuksia jää käyttämättä.
Yhä se tärkein asia on, että uutinen perustuu suurelta osin mutuun – mitä sinä esität faktana – ja pariin AMD-lainaukseen, jonka takia koko uutista ei pitäisi olla olemassa tässä vaiheessa, tässä muodossa. Jos toimimattomuus on oikeasti tämän uutisen esittämää tasoa, siihen on varmasti paneuduttu revikoissa, jos on keritty. Uutisen julkasu pari päivää myöhemmin ja faktoja pöytään, niin tästäkään ei olisi tarvinnut valittaa.