AMD:n Lisa Su paljasti Fortunen haastattelussa, että ensimmäisissä tehtaalta saapuneissa Zeppelin-piisiruissa oli suunnitteluvirhe, eikä niitä saatu aluksi toimimaan.

Huhtikuussa 2016 AMD:lle saapui ensimmäiset Globalfoundriesin 14 nanometrin prosessilla valmistetut Zeppelin-koodinimelliset piisirut. Zen-arkkitehtuurin suunnittelu oli aloitettu jo neljä vuotta aiemmin, joten käsissä oli 300 insinöörin ja parin miljoonan miestyötunnin aikaansaannos eli Ryzen-prosessoreissa käytettävä 8-ytiminen piisiru.

Piisirun testaamista varten AMD oli kasannut 80 hengen insinööriryhmän, mutta piirisuunniteluun oli lipsahtanut suunnitteluvirhe, jota ei oltu havaittu tietokonesimulaatioissa ennen valmistusta. Piisirua ei saatu edes toimimaan.

”What Su didn’t anticipate was that when the Zeppelin finally got to Austin, it would crash-land”

Ensimmäisenä toimenpiteenä AMD:lta soitettiin Globalfoundriesille ja käskettiin keskeyttää tuotanto välittömästi. Teknologiajohtaja Mark Papermaster soitti toimitusjohtaja Lisa Sulle ja kertoi tilanteen, mutta Sun mukaan testausta ei voitu viivästyttää. Jos ongelmaa ei saataisi korjattua nopeasti, edessä olisi viikkojen tai kuukausien viivästys.

Neljä erillistä työryhmää alkoivat selvittää prototyyppisirun ongelmaa ja mahdollisia ratkaisuja. Su kuvailee toiminnan siirtyneen ”Apollo 13” -tilaan ja kertoneensa työntekijöille, että epäonnistuminen ei ollut vaihtoehto.

Zeppelin-piisiru rakentuu viidestä miljardista transistorista ja siinä on noin 100 eri kerrosta. Suunnitteluvirhe vaikutti AMD:n onneksi vain alle 0,01 prosenttiin transistoreista, ongelmaan löydettiin ratkaisu ja se saatiin korjattua tehtaalla lopulta kuukaudessa. Lisäksi ongelma pysytyttiin kiertämään ja testit saatiin aloitettua jo aikaisemmin.

AMD julkaisi lopulta ensimmäiset Ryzen-prosessorit markkinoille maaliskuussa 2017.

Lähde: Fortune

This site uses XenWord.
;