Apple julkaisi aiemmin tässä kuussa uudet MacBook Pro -kannettavat, joiden myötä Applen tehokannettavat siirtyivät kuusiytimisten prosessoreiden aikakauteen. Pian julkaisun jälkeen nettiin ilmestyi kuitenkin testejä Core i9 -prosessorilla varustetusta huippumallista, jotka osoittivat, ettei kaikki ole niin kuin pitäisi.
15-tuumaisen Core i9 MacBook Pron testit toistivat kuorossa samaa: raskaassa rasituksessa Applen uusi lippulaivamalli ylikuumenee hetkessä ja tiputtaa sen jälkeen kellotaajuudet selvästi alle prosessorin nimellisen peruskellotaajuuden, Boost-kellotaajuuksista puhumattakaan. Pahimmillaan tilanne oli niin huono, että osassa testeistä viime vuoden Core i7 -malli peittosi tämän vuoden lippulaivamallin Core i9 -prosessorilla.
Pian tämän jälkeen Apple julkaisi TechCrunchin kautta lausunnon, jonka mukaan se on tunnistanut ongelman ja tutkimuksissaan havainnut syyksi puuttuvan digitaalisen avaimen tarkemmin määrittelemättömässä firmwaressa, joka vaikuttaa kannettavan lämmönhallintaan. Samaan syssyyn yhtiö julkaisi myös 10.13.6 Supplemental Update -päivityksen macOS High Sierraan, joka lupasi lisätä puuttuvan avaimen paikoilleen ja siten korjata ongelmat.
Useat tahot ovat ehtineet jo testaamaan päivitystä ja todenneet Applen korjausten toimineen. Esimerkiksi ongelman ensimmäisenä julki tuonut Dave ”Dave2D” Lee julkaisi uuden videon, jossa hän totesi Core i9 MacBook Pron olevan päivityksen jälkeen nopeampi, kuin se oli alkuperäisen testin pakkasessa tehdyssä testiajossa.
Myös muun muassa AppleInsider on uusinut testinsä, ja todennut päivityksen toimivaksi. Sivuston mukaan kellotaajuus laskee edelleen tietyissä tilanteissa alle luvatun kellotaajuuden, mutta sitä tapahtuu ilmeisen harvoin.
Fakta on se että energia ei voi hävitä.
Ja jos sitä lämpöä ei siirretä pois ilmavirralla, niin se lämpö alkaa levitä ympäristöön johtumalla ihan itsestään.
Jolloin ympäröivät osat alkavat käydä kuumempina.
Ja siinä vaiheessa lämmölle herkemmät materiaalit/osat alkavat kärsiä.
Kyse on vain siitä onko kyseinen vaikutus kuinka merkittävä verrattuna muihin kestoon vaikuttaviin tekijöihin.
Applekaan kun ei voi kumota fysiikan lakeja.
Ja faktaahan on myös sekin, että se cpu sijaitsee niin, että sen lämoö johdetaan ilmavirran mukana suoraan ulos. CPU:n lämpötila ei vaikuta akun lämpötilaan paria astetta enempää (virhemarginaalissa). Enempi vrm:än, muistien, massamuistien jne aiheuttama lämpö, jotka etäämmällä ilmanpoistosta, vaikuttaa akun lämpöön. Samoin kuin cpu:ta täysillä ajettaessa akku tyhjenee nopeammin, ja lämmittää itse itseään.
Periaatteessa metalisen kotelon kautta se lämpö voisi akkuun johtua, mutta tuskin sitä paria astetta suurempaa muutosta ilmenisi.
Kuka näin on väittänyt?
Hohhoijaa. Eli sun fysiikan mukaan akku kiehuu sadassa asteessa koska prossun core on sadassa asteessa?
Hienoa fysiikkaa :kahvi:
Väitteitä voi kumota ihan faktoillakin. Esim Samsungin tv:eissa oli aikoinaan tarkoituksella kaikki lämmölle alttiit osat tungettu 5cm säteelle tv:n lämpimimmästä paikasta. Lienee helppoa todeta, jos Apple on suunnitellut fiksusti ja tunkenut lämmölle alttiit komponentit kauaksi cpu:sta ja sen heatsinkistä.
Joo-o, ihan parhautta nämä raudan lisäominaisuudet jotka saa käyttöön "avaimella". Hyvä homma kuitenkin että asiakkaat saa nyt vastinetta useamman tonnin laitteelleen. Onneksi on kuitenkin vaihtoehtoja.
Kukin tyylillään. Itsellä jäisi kenentahansa valmistajan kone hyllyyn jos ilmotettaisiin että prosessorin lämpötila on lähellä valmistajan suosittelemaa maksimia. Omat prioriteetit ovat kuitenkin aika erit kuin mitä apple rummuttaa. Mun puolesta tuuletin saa pitää ääntä jos cpu:n käyttöaste on korkea, tietää ainakin koska intellij idea tai joku muu firman valitsema työkalu vie taas ~kaiken cpu ajan ja pitää käynnistää uudestaan 😉
😮 huhin huijattu 😮