AMD piti tällä viikolla viimeisimmän osavuosikatsauksensa varsin positiivisissa merkeissä. Yhtiön liikevaihto kasvoi yli 50 % vuoden takaiseen nähden ja esimerkiksi kannettaviin suunnattujen Ryzen-prosessoreiden myynti yli kaksinkertaistui. Hyvin sujuvien myyntien myötä yhtiö myös kasvatti panostustaan tuotekehitykseen 25 prosentilla keskittyne etenkin ohjelmistopuolen kehitystyöhön.
Toimitusjohtaja Lisa Su kertoi osavuosikatsauksessa yhtiön aloittaneen 7 nanometrin Vega-grafiikkapiirien samplauksen asiakkaille vuoden toisen neljänneksen aikana ja yhtiön olevan aikataulussa myöhemmin tänä vuonna tapahtuvan julkaisun osalta. Ennen Vegoja markkinoille on kuitenkin luvassa vielä ainakin toisen sukupolven Threadripper-prosessorit, jotka julkaistaan maksimissaan 32-ytimisinä versioina elokuun aikana.
Konferenssipuhelun asiakaspäädystä kuultiin myös kuluttajia kutkuttava kysymys: Milloin on aika 7 nanometrin Ryzen-prosessoreille, johon valitettavasti ei saatu suoraa vastausta. Su kommentoi asiaan toteamalla vain, että 7 nanometrin Ryzenit saadaan markkinoille vasta Epyc-prosessoreiden jälkeen. Ottaen huomioon, että Rome-koodinimellisten Epyc-prosessoreiden julkaisu tai ainakin varsinainen myyntiin tulo tulee tapahtumaan 2019 puolella, lienee aikaisin realistinen julkaisuikkuna 7 nanometrin Ryzeneille ensi vuoden toisen vuosineljänneksen aikana.
Uutta tietoa 7 nanometrin osalta oli varmistus siitä, että myös Zen 2 -arkkitehtuuriin perustuvat Rome-prosessorit valmistetaan ainakin tällä hetkellä TSMC:n prosessilla. Aiemmin yhtiö oli varmistanut 7 nanometrin Vegan tulevan niin ikään TSMC:ltä. AMD:n mukaan se tulee päättämään tuotekohtaisesti valmistetaanko piirit TSMC:n vai GlobalFoundriesin 7 nanometrin prosessilla. Tämä avaa ikkunan mahdollisuudelle, että näennäisesti identtistä piiriä käyttävät tuotteet saattaisivat olla valmistettu eri prosesseilla.
Sun mukaan yhtiö uskoo 7 nanometrin olevan erittäin merkittävä valmistusprosessi markkinoiden kannalta ja sen kantavan pitkään paranneltujen valmistusprosessien (esimerkiksi ”7 nanometer plus” ja niin edelleen) myötä. Huolimatta 7 nanometrin odotetusta pitkäikäisyydestä, AMD on saanut puolijohdevalmistajilta jo ensimmäiset kuulumiset 5 nanometrin valmistusprosessistakin. Lisa Sun mukaan prosessi vaikuttaa 7 nanometrin tapaan erittäin kilpailukykyiseltä ja yhtiön tulevan käyttämään lähitulevaisuudessa kulloinkin parasta saatavilla olevaa valmistusprosessia mahdollisuuksiensa mukaan.
Lähde: Seeking Alpha
nooh, kun ajattelee intelin ja amd eroja resursseissa,tietotaidossa ja vaikutusvallassa, ihmettelisin suuresti jos amd 7nm prossu olisi myynnissä ennen intelin 10nm prossua.
noh,intelin pomo ainakin sanoo suoraan koska ja realistisesti.
Eikö olisi jo aika laittaa nuo siniset lasit hieman syrjään ja keskittyä asiaan? Ihmetellähän aina saa ja hyvä niin;)
Ei tuo ole AMD:n oma prosessi, AMD ostaa piirivalmistuksen ulkopuoliselta toimittajalta, ja 7 nm on vain markkinointinumero.
Intel on lykännyt tuon 10 nm prosessin aikataulua eteenpäin jo monta vuotta. En itse luottaisi vielä varmuudella siihen, että tämä aikataulu toteutuu.
Intel confirms 10nm delayed to 2017, will introduce 'Kaby Lake' at 14nm to fill gap – ExtremeTech
Olet ihan oikeassa siinä, ettei AMD:lla ole 7 nm prossua myynnissä ennen kuin Intelillä 10 nm, miten voisikaan olla kun Intelillä on jo 10 nm prosessori myynnissä.
Mutta jos puhutaan massatuotetuista prosessoreista niin näillä näkymin AMD:lla on 7 nm:n prossut myynnissä ennen kuin Intelillä 10 nm.
Ja tosiaan, 7 nm, 10 nm jne ovat vain markkinointilukuja, tuo TSMC:n 7nm on suurin piirtein Intelin 10 nm:n tasolla
Eiköhän tämä ole se syy miksi Intelin johtaja sai kenkää vähän aikaa sitten.
Yhä uudestaan ja uudestaan 🙂
Aivan kuin Areva-Siemens.
Intelhän sanoi jo vuosia sitten että 14nm jälkeen prosessorit alkaa hidastua. Tämä ongelma on syys ettei 10nm tule käyttöön. Pitää kehittää uusi valmistustekniikka jotta pullonkaula poistuu.
TSMC:lla ei taida olla samaa ongelmaa?
TSMC ilmoittamat mainos nm-numerot eivät ole mitään todellisia mittoja… eivät ole olleet enää vuosiin. Joten eikähän niilläk8n ala hidastumaan todellinen pienentäminen pikkuhiljaa.
Paha sanoa mitä se sitten tarkoittaa meidän kuluttajien näkökulmasta. Kehitys hidastunee, mutta onhan se ollut jo varsin hidasta viimevuodetkin.
Pitää muistaa että AMD tosiaan käyttää sopimusvalmistajia, joilla paljon muitakin asiakkaita kuin AMD. Ja nämä sopimusvalmistajat myös kehittelevät yhdessä valmistustekniikoita esim. GF:n prosessien kehityksessä on ollut Samsungia, AMD:tä ja IBM:ää mukana. Nyt ilmeisesti IBM on aika vahvasti ollut kehittämässä tuota 5nm-tekniikkaa GF:lle. Intel kyllä painaa paljon kiviä, mutta mobiili- ja GPU-puoli on sekin melkoinen möhkäle nykyään eli kokonaisuutena Intelin etulyöntiasema resurssien, tietotaidon ja vaikutusvallan suhteen voi olla vähän niin ja näin.
Ei tuo "7nm" ole kuin hieman erilainen mittojen suhteen verrattuna intelin 10nm prosessiin SemiWiki.com – 14nm 16nm 10nm and 7nm – What we know now
Aivan. Hyvin jar-fin "unohti" ettei AMD valmista niitä 7nm prosessoreita itse :smoke: