Asetek ei välttämättä ole jokaiselle tuttu nimi, mutta useimmat AIO-coolerit markkinoilla käyttävät nimenomaan sen patenttien suojaamia pumppublokkiyksiköitä. Yhtiö on läsnä myös Computex 2024 -messuilla, jossa se on esitellyt uuden sukupolven kylmälevyä.
Asetek on lyönyt hynttyyt yhteen metallin 3D-tulostamiseen erikoistuneen Fabric8Labsin kanssa luodakseen uuden kylmälevyn, jonka se toivoo mullistavan koko nestejäähdytysmaailman. Yhtiöiden tiedotteen mukaan kyseessä on tekoälyoptimoitu kylmälevy ”AI Optimized Cold Plate”, joka on 3D-tulostettu elektrokemiallisella tekniikalla (Electrochemical Additive Manufacturing, ECAM). 3D-tulostus mahdollistaa erittäin yksityiskohtaiset rakenteet, mikä puolestaan mahdollistaa kylmälevyn ominaisuuksien optimoinnin entistä paremmin.
Tiedotteen mukaan tekoälyä on hyödynnetty itse kylmälevyn rakenteen suunnittelussa pitämään huoli optimaalisesta virtausdynamiikasta kylmälevyn läpi, mikä yhtiöiden mukaan parantaa sen lämmönsiirtokykyä ennen näkemättömin tavoin. 3D-tulostusta puolestaan tarvitaan optimoidun rakenteen valmistamiseen, perinteisellä jyrsintämetodilla niitä ei kyetä valmistamaan. Asetekin mukaan uudella kylmälevyllä voidaan saavuttaa jopa 2,3°C ero per 100 wattia yhtiön uusimpiin Gen8-pumppublokkeihin verrattuna, mikä on selvästi aiempia sukupolvihyppäyksiä suurempi ero.
Computex messuilla on esillä yhteistyössä Asus ROG:n kanssa sen tuleva, Asetekin AI Optimized Cold Plate -teknologiaa hyödyntävä AIO-cooleri, mutta sitä ei ole sen tarkemmin nimetty tiedotteessa.
Lähde: Asetek
Eipä se perinteinen menetelmäkään ole nopea.
Miten herkkä on tukkeutumaan jäähdytin jossa on paljon pykäliä.
AI- on varmasti vain markkinointitermi. Kyllä hyvät suunnitteluohjelmat auttaa virtausten suunnittelussa.
[Full story] Copper Skiving heatsink mass production(Cu) (youtube.com)
olisiko tuossa parempi, asiallisempi graafi kuin mitä valmistaja on levitellyt.
Käytetään samaan tapaan kuin muuallakin, sylkee ulos halutun määrän uusia suunnitelmia joista ihmiset valitsee rusinat pullasta ja jatkoheittää. Käytetään jo aika monessa paikassa.
Tuo blokki ei ehkä mikään kovin vaikea olisi mallintaa ihmiseltä, joten aika huono esimerkki. Varmaan suurimmat hyödyt monimutkaisemmissa applikaatioissa joissa esimerkiksi paljon kaarevia pintoja.
Aikapaljolti kiinni siitä, kuinka puhtaat litkut sisällä on. Onhan noita suunniteltu ihan piirin läpi vietäviksi, menee vaan puhtausvaatimukset aika höpöksi.
Avoämpäristä kun ajelee kuukauden niin varmaan on juntturassa. Suljettu kierto joka on paine tiivis, tislattua viettä ja jotain epäterveellistä mönjää kaveriksi, ettei mikään kasva niin varmaan kestää vuosia purskutella.
Noheva toki voisi väliin piperrellä vielä vaikka jonkun polttoainesuodattimen keräilemään mahdolliset täytössä tulevat sakat pois.
Jos se on AI tekemä liekkö mahdollista patentoida.
Mitenkähän tuon saa puhtaaksi, tai onko siellä kanavia jotka alkaa mennä aiemmin tukkeesee…