Cadence kertoo yhtiön DDR5-muistiohjainten ja PHY-moduulien löytäneen tiensä jo yli tusinaan kehitteillä olevaan järjestelmäpiiriin.

Cadence saattaa olla isolle yleisölle verrattain tuntematon nimi. Parhaiten se tunnetaan kenties Tensilica-sarjan DSP-siruistaan (Digital Signal Processor), mutta yhtiö on vahvasti mukana myös muistipuolella.

Nyt Cadence on julkaissut blogin, jonka mukaan DDR5 tulee saapumaan markkinoille vielä tämän vuoden aikana huolimatta siitä, että JEDEC ei ole julkaissut vielä edes lopullista versiota DDR5-standardista. Yhtiö tekee läheistä yhteistyötä JEDECin ja sen eri toimijoiden kanssa, mikä mahdollistaa muistien ja ohjainten kehityksen jo ennen lopullisen standardin viimeistelyä. Yhtiö kehitti maailman ensimmäiset 7 nanometrin DDR5-testisirut jo liki kaksi vuotta sitten.

Cadencen mukaan sen DDR5-muistiohjain ja PHY-moduulit (Phsyical Layer, eli muistiohjaimen fyysiset liitännät) ovat löytäneet tiensä jo yli tusinaan eri siruun. Yhtiö odottaa ensimmäisten muistien ja niitä hyödyntävien tuotteiden saapuvan markkinoille jo tämän vuoden aikana. Isommalle yleisölle tutummilta nimiltä kuten AMD:lta ja Inteliltä on tulossa ensimmäiset DDR5-muisteja käyttävät sirut näillä näkymin ensi vuonna Genoan (Zen 4) ja Sapphire Rapidsin muodossa, mutta toistaiseksi ei ole varmuutta käyttävätkö ne juuri Cadencen muistiohjaimia.

Ensimmäiset muistit tulevat toimimaan DDR5-4800-nopeudella, jonka jälkeen Cadence odottaa ainakin virallisten JEDEC-standardien osalta hyppyjen 5200- ja 5600-nopeuksiin tapahtuvan 12 – 18 kuukauden sykleissä. Todellisuudessa markkinoille myyntiin tulevat muistit voivat tukea selvästi korkeampiakin nopeuksia, kuin JEDECin virallinen standardi. Kapasiteetin puolella muistisirut lähtevät 16 gigabitistä ja kasvavat sen jälkeen 24 ja 32 gigabittiin. 24 Gigabitin muistisirujen myötä markkinoilla tullaan näkemään myös totutusta poikkeavia 24 ja 48 gigatavun muistikampoja.

Lähde: Cadence, AnandTech

This site uses XenWord.
;