![](https://www.io-tech.fi/wp-content/uploads/2020/03/planet-com-astro-slide-5g-20200331.jpg)
Monet alan harrastajat harmittelevat usein QWERTY-näppäimistöillä varustettujen puhelinten katoamista markkinoilta. QWERTY-näppäimistöjä onkin nähty jo useiden vuosien ajan lähinnä pienten toimijoiden erikoismalleissa ja joidenkin operaattoreiden yksinoikeusmalleissa esimerkiksi Yhdysvalloissa.
Planet Computers on tullut aiemmin tutuksi QWERTY-näppäimistöllä varustetuilla Gemini- ja Cosmo Communicator -älypuhelimistaan. Nyt yhtiö on esitellyt uusimman tuotoksensa ja samalla ensimmäisen 5G-yhteyksillä varustetun mallinsa, Astro Slide 5G:n. Aiempien mallien tapaan uusi Astro Slide toteutetaan joukkorahoituksella ja uutista kirjoitettaessa se on kerännyt 180 000 euron tavoitteensa jo kolminkertaisesti.
Astrol Slide 5G:n näyttö on edeltäjistään poiketen aina esillä ja se liukuu pois näppäimistön tieltä Martin Riddifordin kehittämällä uudella RockUp-liukusaranalla. Näyttö on kooltaan 6,53-tuumainen ja sen resoluutio on 2340×1080. Näytön alta paljastuva näppäimistö on saatavilla 24 eri asettelulla, joihin lukeutuu myös pohjolassa kaivattu Finnish / Swedish -asettelu. Näppäimistö tukee taustavalaistusta, mikä kytkeytyy päälle ilmeisesti automaattisesti ympäröivän valaistuksen perusteella.
Puhelimen sydämenä sykkii MediaTekin suorituskykyinen Dimensity 1000 -järjestelmäpiiri. Järjestelmäpiiri on varusteltu neljä 2,6 GHz:n Cortex-A77- ja neljä 2,0 GHz:n Cortex-A55 -ytimellä, Armin Mali-G77 MC9 -grafiikkaohjaimella sekä kuusiytimisellä APU 3.0 -tekoälykiihdyttimellä. Järjestelmäpiirin tukena on 6 gigatavua LPDDR4x-muistia ja 128 Gt tallennustilaa, jota voidaan laajentaa microSD-kortilla.
Puhelimen takapuolelta löytyy 48 megapikselin takakamera ja selfiekäyttöön tarjolla on 5 megapikselin etukamera. Äänentoisto on toteutettu stereokaiuttimilla ja sormenjälkilukija löytyy näytöstä. 4000 mAh:n akku latautuu sekä langattomasti että tarkemmin määrittelemättömällä pikalatauksella. Puhelimessa on kaksi USB Type-C -liitäntää USB OTG- ja DisplayPort-tuella sekä 3,5 mm:n kuulokeliitin.
Dimensity 1000 -järjestelmäpiirin sisäänrakennetun modeemi tukee muun muassa 5G NR-, Multi-Mode- ja Carrier Aggregation -teknologioita, 4G ja 4G Carrier Aggregation -teknologioita. SIM-korttipaikat ovat nano-SIM-kokoa ja niitä on kaksin kappalein, jonka lisäksi puhelin tukee eSIM-liittymiä. Lisäksi tuettuina ovat nykystandardien mukainen Wi-Fi 6 ja Bluetooth 5.1 sekä tietenkin NFC. Paikannuspuolella tuettuja standardeja ovat (A-)GPS, Glonass, Beidou ja Galileo.
Puhelimen oletuskäyttöjärjestelmänä toimii Android 10, mutta se tukee myös jonkin muun Linux-käyttöjärjestelmän asentamista sen rinnalle. IndieGoGo-sivulla on mainittu tosin, että puhelimen tekniset ominaisuudet ovat tässä vaiheessa alustavia, eli niihin saattaisi teoriassa tulla vielä jonkinlaisia muutoksia. Puhelinten toimitusten on tarkoitus alkaa ensi vuoden maaliskuussa eli vuoden kuluttua.
Planet Computersin Astro Slide 5G:n voi saada omakseen edullisimmillaan 491 euron Early Bird -hintaan ja kun ne on myyty loppuun, nousee ennakkotilaushinta 573 euroon. Lopullinen jälleenmyyntihinta tulee yhtiön mukaan olemaan 819 euroa.
Lähde: IndieGoGo, Planet Computers
Lisää näitä! Tässä alkaa jo ennakkotilaushintakin olemaan kohtuullinen, kuten myös lopullisenkin hinta.
Planet Computersin edellinen malli Cosmo Communicator tukee tällä hetkellä virallisesti Debian/KDE Linuxia. Osa tallenustilasta osioidaan Linuxille ja asennus tapahtuu muistikortin kautta.
Hiiren kanssa Debianin käyttäminen näyttäisi onnistuvan ihan hyvin mutta en osaa sanoa yleisestä toimivuudesta mitään. Uskoisin, että Astro Slide 5G:llä Linux asennetaan samalla tavalla.
Fyysinen näppis kelpaisi varsinkin työkäyttöön, mutta ensin toki katsotaan arvostelut ja tuotetta pitäisi löytyä kaupasta..
Ikävää ettei isot valmistajat pidä tämmöisiä malleja valikoimissa. Muutama malli markkinalle ja varmaan oma asiakaskunta löytyisikin.
Taitaa olla vaan kysyntä niin pientä, kyllähän valmistajat ovat noille jenkkioperaattoreille tehneet muutamia QWERTY-malleja aina silloin tällöin, mutta niitä ei ole nähty tarpeelliseksi tuoda laajempaan myyntiin. Myöskään BlackBerryt eivät saaneet enää nostettua suosiotaan takaisin vaikka vaihtui käyttis Androidiin ja puhelimet ilmeisesti ihan hyviä edelleen vaikkei "oikeita BlackBerryjä" olekaan vaan TCL:n lisenssivalmistamia.
Oli hieno tuo uusi saranamekanismi joka tulossa tuohon uuteen malliin ja siistejä protoja/konsepteja olivat siitä tehneet.
Luultavasti päätyy hankinta listalle. 5G ja näppäimistö sekä hinta kohillaan. Saas nähä mitä tulee.
Miksi näistä pitää tehdä näin järkyttävän kokoisia?
Ostan tuon sitten kun sen saa suomalaisella DAS-asettelulla.
Näppäinhatut on irroitettavissa ja käsittääkseni samanlaisia keskenään, joten teoriassa näppäimet voi järjestellä uuteen järjestykseen. Shift, alt ja FN painikkeiden takaa löytyvät erikoismerkit menevät tosin sekaisin ja näppäimet pitää luonnollisesti remapata softan kautta. DAS-asettelua tuskin on tulossa, joten tuo lienee ainoa vaihtoehto.
Nykyisessä Finnish/Swedish versiossa on muuten Ö-näppäin itsenäisenä painikkeena mutta Ä ja Å löytyvät FN:n takaa. Palloteltiin Qwerty-androidit -ketjussa, että Ä ja Ö vaihdettaisiin toisin päin, kun Ä on paljon yleisempi. Ö:lle on ilmeisesti ajateltu oma painike, kun se on luonnollisesti L:n vieressä. Toinen vaihtoehto on uhrata toinen shift Ä:lle.
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-1-1585820453"
data-lb-id="_xfUid-1-1585820453">
Vaihtoehto 2
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-2-1585820453"
data-lb-id="_xfUid-2-1585820453">
Kaikissa Planet Computersin puhelimissa (Gemini PDA, Cosmo Communicator ja Astro Slide 5G) on sama näppäimistö. Suomileiskassa on siis Ö:lle oma näppäin mutta Ä ja Å ovat FN napin takana kuten alla. Edellisessä viestissä ehdotin parannusideoita nykyiseen vaihtoehtoon.
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-1-1585823396"
data-lb-id="_xfUid-1-1585823396">
Virtualisointi syö tehoja ja varsinkin jos vielä käskykanta pitää vaihtaa. Ainakin akkukeston lamauttaa aika hyvin. Helpompi opetella vaan sitä KDE:tä ja portata ohjelmat Qt:lle.
Niinhän se on että se vie akkua paljon jos käyttää virtualisointia. Voi sen ihan testillä laittaa siihen ja tietenkin puhelin täytyy olla koko ajan verkkovirrassa. On KDE:kin hyvä mutta Windows vain laajentaisi käyttömahdollisuuksia mutta tiedä sitten että riittääkö tuossa a muisti ja b prosessorin ytimet tai yleensä suorituskyky. Linux on jo itsessään hyvä plussa.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä