Suurin osa myytävistä näytöistä ja televisioista perustuu edelleen LCD-teknologiaan, vaikka OLED valtaakin alaa murunen kerrallaan. Pian OLED-paneeleiden suosio saattaa ottaa kuitenkin aimo harppauksen eteenpäin, ainakin mikäli se on Samsungista kiinni.
Samsung Displays on vielä toistaiseksi yksi maailman suurimmista LCD-paneelien valmistajista. Yhtiö valmistaa niitä käytettäväksi sekä näytöissä että televisioissa sekä Quantum Dot -teknologian kera (QLED) että ilman sitä. Nyt yhtiö on kuitenkin ilmoittanut, että se tulee lopettamaan LCD-paneeleiden tuotannon vielä tämän vuoden kuluessa. Täysin yllätyksenä päätös ei tule, sillä yhtiö ehti sulkemaan yhden neljästä LCD-tuotantolaitoksestaan jo viime vuonna ja ZDNetin mukaan nyt tuotantolinjoja on käytössä enää kaksi.
LCD-paneeleiden sijasta yhtiö aikoo keskittyä tulevaisuudessa Quantum Dot -teknologiaa hyödyntävien OLED-paneeleiden valmistukseen. Samsung kertoi jo aiemmin sijoittavansa QD-OLED-näyttöjen tuotantoon peräti 11 miljardia dollaria. Yhtiö aikoo AnandTechin mukaan muuntaa toisen Etelä-Korean LCD-tuotantolinjoista OLED-tuotantoon sopivaksi ja pidemmällä aikavälillä se aikoo perustaa kaksi uutta OLED-tuotantolinjaa.
Kaikki Samsungin munat eivät ole kuitenkaan QD-OLED-korissa, vaan yhtiö tekee aktiivisesti kehitystyötä Quatum Dot -teknologioiden parissa. Viime vuonna yhtiö paljasti tehneensä läpimurron Quantum Dot LED -teknologiassa (QD-LED) parantaakseen niiden tehokkuutta ja elinikää aina miljoonaan tuntiin asti. QD-LED-paneeleita ei kuitenkaan odoteta markkinoille ainakaan ennen vuotta 2025. Lisäksi yhtiö panostaa muun muassa The Wall -jättitelevisiossa käytetyn microLED-teknologian edelleenkehitykseen.
Nyt nämä jäävät historiaan? Kukkaro ei ainakaan kiitä ja muut valmistajat nostavat varmasti hintoja, kun hinnalla ei tarvitse enää kilpailla.
Se ei varmaan lohduta että Panasonic on ilmoittanut lopettavansa LCD-tuotannon 2021 ja LG:kin ilmeisesti on ajamssa omaa tuotantoaan pikkuhiljaa alas, ainakin yksi LCD-tehdas on jo muutettu OLED-tehtaaksi.
Jokohan näissä alkaisi kohta olemaan IR-ongelmat historiaa? Tässä kun on odottanut soveltuvaa OLED-ruutua PC:n kaveriksi, on odottavan aika ollut aika pitkä… Ainakin TV-puolella huomasin kehityksen LG OLED:n 6 sarjasta 9:iin siirtyessä huomattavaksi.
Kyllähän tämä silti pikku hiljaa tulee johtamaan siihen, että LCD-paneelit häviävät kokonaan, mutta siihen varmasti menee vielä vuosia.
Korkea aika jo siirtyäkin näistä samaa vanhaa LCD-kuraa taustavalon muutoksilla markkinointivalehteluista eteenpäin.
Samsung on ollut käytännössä pahin markkinointihuijari noissa nimiväännöksissä.
No toivoa sopii, että OLED paneelien hinnat sukeltaa sitten tämän myötä myös…
Onhan siinä mainittu että "Samsung Displays on vielä toistaiseksi yksi maailman suurimmista LCD-paneelien valmistajista. Yhtiö valmistaa niitä käytettäväksi sekä näytöissä että televisioissa sekä Quantum Dot -teknologian kera että ilman sitä."? Käväisen lisäämässä siihen (QLED) maininnan vielä varmuuden välttämiseksi
Kyllä minä ymmärsin mitä siinä luki, mutta tiedän, että Samsungin tietoinen hieman harhaanjohtava QLED-telkkarien markkinointi on saanut monet ihmiset luulemaan, että se on joku OLED-tekniikkaan rinnastuva teknologia tai ihan vaan OLED eri nimellä.
Heh, hauska että Samsung on viime vuodet verisesti dissannut LG:n OLED paneeleita ja on nyt siirtymässä OLED:hin itsekkin. Taisi olla dissauksen syy pelkästään se, että heillä ei ollut omaa kilpailevaa tuotetta olemassa, kuitenkin arvosteluissa LG:n OLED:t pesseet Samsungin LCD-QLED:t mennen tullen jo useamman vuoden ajan.
Uutinen julkistettiin eilen. Ja on Samsung saman suuntaista puhunut jo aikaisemminkin.
Liian hyväksi muuttuneet nuo halppisnäytöt, jolloin tonnin näyttöjä ei kovin hyvin enää voi perustella, joten markkinat pienenevät.
OLED:illa voi taas rahastaa.
QD oled on tekniikkana paljon parempi. Osapikselit tummuvat ajan funktiona samassa suhteessa sekä kiinnipalaminen on ainakin paperilla pienempi ongelma, sillä jokaisen osapikselin takana on samanlainen uv ledi. Myös valmistaminen on helpompaa, kun kyseessä on käytännössä mustavalkoinen oled näyttö, mahdollistaen merkittävästi edullisemmat hinnat. Sille on syynsä että kukaan ei ole tuonut perinteistä oled tekniikkaa tietokonemarkkinoille missään järkevässä mittakaavassa.
Tämä julkaistiin eilen, eikä ole mikään aprillipila.
Paitsi että tuolla 144Hz ei tee mitään noissa Sampan VA kun 100Hz saa paremman kuvan/liikkeentoiston.
Koska minä en tee mitään, kukaan muukaan ei tee mitään? Kaikilla ei ole samat prioriteetit ja esimerkiksi 100 Hz on etenkin mediasisällön kannalta huono taajuus kun ei mene tasan kuin PAL-sisällön kanssa.
Ei vaan tämä on fakta mikä liittyy VA hitauteen.
nopeus ei riitä yli 100Hz johon siis perustuu tämä että 144Hz on huonompi kuin 100Hz
(En puhunut itsestäni vaan asiasta yleisenä faktana/tietona)
Sillä ei tietääkseni ole markkinoilla ensimmäistäkään suuren kokoluokan (yli 30") OLED tai QD-OLED -paneelista näyttöä tai televisiota.
Messuilla on varmaan esitelty jotakin, mutta ainakaan itse en ole sellaisia uutisia juuri havainnut.
Ja nyt pitäisi lopettaa vanhojen LCD-paneelien valmistaminen ja harpata kokonaan toiseen teknologiaan.
Olisivat nyt oppineet jotakin Intelin 14nm->10nm -siirtymän haasteista.
Todennäköisesti kuitenkin jatkavat vielä pitkään VA-QLED -paneelien valmistamista, mutta väittävät että kyse ei ole LCD-tekniikasta.
Pistä toki linkkiä missä tätä on tutkittu tarkemminkin, koska vaikka esimerkiksi liiketerävyys olisi parempi 100 Hz:n taajuudella se ei tarkoita, etteikö kokonaisuus voi olla katsojan silmään parempi 120 tai 144 Hz taajuudella, mitkä menevät tasan useimpien mediaformaattien kanssa (paitsi sen PAL:n)
QLED paneeli on siis LCD näyttö jonka päällä on Quantum Dot paneeli.
En kyllä nyt itse näe miten tuosta tulisi sellainen kuva, kun koko ajan puhutaan paneeleista (ja on tehty selväksi että QLED on eri asia kuin QD-OLED tai QD-LED). Jos viittaat ekan kappaleen OLEDin suosiosta puhumiseen, niin luonnollisesti Samsungin tavoite on olla televisioissakin omavarainen jos se vain mahdollista on, eli varmasti yhtiö toivoo (QD-)OLEDin kasvattavan suosiota nopealla aikataululla.
Tavan LED LCD:ssä on myös sininen/uv taustavalo, josta tehdään valkoista valoa (eli sekoitus punaista, vihreää ja sinistä) fluoresenssillä ja kuva muodostetaan sitten samalla tapaa LCD paneelilla. Ainoa ero QLEDissä on ledin fluorisoivan pinnoitteen korvaaminen sillä kvanttipistepinnoitteella, joilla saadaan aikaan monokromaattisemmista osaväreistä koostuva valkoinen valo. Hyvin vastaavaan lopputulokseen päästään käyttämällä valkoisen ledin sijaan RGB ledejä taustavalona, mutta ratkaisu on kalliimpi ja sitä on vaikeampi myydä hienoilla termeillä.
Vänkäämistä vain pelkästä vänkäämisen ilosta vaikka hyvin tiedät mistä nyt on kyse.
Vastataan nyt tämän kerran mutta enempää en sun kanssa jatka diipadaapa vääntöä aiheesta.
Esim.
"144Hz for instance, a new frame is being sent to the screen every 6.94ms (144 frames per second). The pixel response times need to be able to keep up with the frame rate or you will often see additional motion blurring and smearing. So here on the C32HG70 if we are generous and ignore the particularly slow transitions, the average G2G response time would be about 8.7ms. That is fast enough to support up to 100Hz just about, but anything higher than that will lead to added smearing and blurring. The response times are just not fast enough to keep up with the frame rates of anything above 100Hz. "
TFT Central
EIkös tällä hetkellä ole pelkästään QLedejä myynnissä ja Qled on periaatteessa lcd pikselikohtaisella taustavalolla?
En ainakaan ole bongannut quantum dot Oledejä myynnissä.
En ole paljon viime aikoina telkkareita tutkinut, mutta vähän aikaa sitten katselin eri tekniikoita ja tuli ajatus et kuluttajan kannalta tuo vain venyttää Oledien kehitystä, toivottavasti ei näin ole.
Tiedä onko tuo nyt millainen sivusto, vaikutti kuitenkin ihan fiksulta.
data-unfurl="true" data-result-id="20015" data-url="https://www.techhive.com/article/3239350/will-hdr-kill-your-oled-tv.html" data-host="www.techhive.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Will HDR kill your OLED TV?
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.techhive.com
Eli puhetta Oledin tummumisesta ja HDR:n vaikutuksesta siihen.
Artikkeli:
Joo, tuota piti ajaa takaa.
QLED on LCD minkä päällä on QD-kerros
QD-OLED on OLED minkä päällä on QD-kerros
QD-LED on tuleva tekniikka, missä se QD-kerros itsessään tuottaa myös valonsa eli QD-pisteet toimivat pikseleinä
Tuota saakin odottaa seuraavat parikymmentä vuotta, siis saapumaan kauppaan.
Tiedä onko silloinkaan tavan dallaajan ulottuvissa.
Ei mitään vänkäämistä, vaan ihan oikea kysymys koska en muista sinun ikinä linkanneen vaikka tuosta usein oletkin puhunut. Ja tuon perusteella mitä nyt pastesit vaikka linkki jäikin matkan varrelle, on kyse nimenomaan liiketerävyydestä mikä ei yllä tuolla nimenomaisella näytöllä sen korkeammalle.
Se ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita, että katselukokemus olisi kaikessa käytössä huonompi sen vuoksi ja esimerkiksi mainitsemassani mediakäytössä 100 Hz ei ole optimi kuin PAL-sisällölle korkeintaan.
Pikselikohtainen LED-valotekniikka on nimeltään microLED, ja siihen pyritään, mutta toistaiseksi sitä ei pystytä tekemään kustannustehokkaasti varsinkaan telkkarikoossa.
Sitten on vielä miniLED, mitä käytetään taustavalona ainakin jo muutamissa uusissa läppäreissä
Sen verran tosin taisin sanoa väärin, kun puhuin että on "QD-kerros on päällä" QLEDeissä, niin niissä se taitaa kuitenkin olla taustavalon ja LCD-paneelin välissä. QD-OLEDeissa sen pitää tietenkin olla päällä koska OLEDit tuottaa valon.
Ei haittaa, riittää kun siellä on se helvetin LCD.
Missä on mun tulevaisuuden seinän kokoinen telkkari, jonka katsominen ei aiheuta pahoinvointia ja/tai vitutusta?
Kysyn vaan kun ollaan jo 2020 vuodessa.
Se QD kerros on taustavalon ja LCD:n välissä, ei LCD:n päällä.
Eikun ostoksille.
data-unfurl="true" data-result-id="20030" data-url="https://www.samsung.com/fi/the-wall/" data-host="www.samsung.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
The Wall – See the Greatness | Samsung FI
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.samsung.com
Kyllä Samsung sulle microLED-seinän myy jos pätäkkää löytyy.
data-unfurl="true" data-result-id="20032" data-url="https://displaysolutions.samsung.com/led-signage/detail/1346/IW008J" data-host="displaysolutions.samsung.com" data-pending="true">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Lataa
displaysolutions.samsung.com
data-unfurl="true" data-result-id="20033" data-url="https://displaysolutions.samsung.com/led-signage/detail/1438/IW008R" data-host="displaysolutions.samsung.com" data-pending="true">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Lataa
displaysolutions.samsung.com
Vissiin 292" tällä hetkellä maksimikoko
Juu korjasinkin itseäni jo edellisessä viestissäni tuon suhteen.
Samsung noita myy jo. https://image-us.samsung.com/SamsungUS/samsungbusiness/products/displays/direct-view-led/iw-series/pdf/DIGSIG-THEWALLPROFDSHT-APR19T_Final_4-17-19.pdf
En osta koska Samdung.
Jolla ei ole markkinointisontaa laajempaa merkitystä.
AdobeRGB gamutinkin näyttöjä on ollut jo pitkän aikaan.
Se että nyt laajempaa gamuttia pystyy tekemään halvemmalla ei korjaa LCD:n perimmäisiä ongelmia.
Kyllähän aina rahalla on saanut, löytyyhän Sonylla Pro-tason Oledia masterointiin mutta ei niitä kuluttajat juuri osta koska hinta.
Ei siis paneli vaan liimattu päälle muovikalvo, Quantum dot kalvo.
Jotenki tuo QD-led tuo mieleen Oled panelin. Sillä varmaan kierretään patentteja.
katso liitettä 367937
katso liitettä 367938
Kyllähän se kai siitä on kiinni, ettei perinteisillä LCD markkinoilla oikein saanut enää kunnon katteita. Pyrkivät viemään omaa tuotantoa sellaisiin malleihin, joilla pystyy vielä tekemään voittoa. Ihan fiksu veto. Kiinalaiset halpamallia ovat syöneet markkinat. Jossain vaiheessa niin käy oled ja q-led malleillekkin, mutta toistaiseksi niistä maksetaan vielä.
Samppahan on käyttäny omissa halvoissa telkkareissaan paljon muiden valmistamia paneeleita, omassa telkassa taitaa olla sharpin tekele.
Ei se näin ole. Siellä taustalla ei ole UV-ledejä, vaan sinisen valon OLED-paneeli, jota takalevyssä (backplane) olevan piiristön avulla voidaan ajaa halutuista kohdista (alipikseleistä). Koska sinisen OLED-materiaalin hyötysuhde ja elinikä ovat huonot, emittoivia kerroksia täytyy olla 2 tai 3. Punaisten ja vihreiden alipikseleiden kohdalla on kvanttipiste-värikonvertterit, jotka siis konvertoivat sinisen valon punaiseksi tai vihreäksi. Nämä kvanttipisteet eivät kykene konvertoimaan 100 % sinisestä valosta pidemmiksi aallonpituuksiksi, vaan päästävät osan läpi, minkä vuoksi niiden päällä täytyy olla myös perinteiset värisuodattimet. Lisäksi on jollain tavalla estettävä, ettei näytölle osuva hajavalo pääse kvanttipisteisiin, siis ettei esim. mustaksi tarkoitettu kohta hehku siksi, että kvanttipisteet emittoivat ympäristöstä absorboimaansa valoa.
Rakenne on kaikkea muuta kuin yksinkertainen, halpa tai helppo, eikä paremmasta eliniästä ole mitään takeita. Ainoat varmat asiat ovat, että huonojen hyötysuhteiden vuoksi näyttöjen sähkönkulutus tulee olemaan korkea ja monimutkaiseen rakenteen vuoksi paneelit ovat kalliita valmistaa.
Oma ennustukseni:
Quantum Dot OLED: DOA.
Hyötysuhde on parempi kuin LCD näytöissä ja itse oled kerrosten kasvattaminen on merkittävästi yksinkertaisempaa. Vaikea kuvitella että tuohon satsattaisiin miljardeja jos homma olisi niin yksinkertaisesti huono kuin mitä väität.
Tuokin on hyvin tapauskohtaista minkä hintatason/käyttötarkoituksen näytöillä blurria esiintyy virkistystaajuudesta riippuen. Itsellä on Eizon paneeli jossa 120Hz maksimi virkistystaajuus ja blurri on edelleen TFT-centralin mukaan kaikista parhaiten eliminoitu etenkin turbo240 -toiminnon päällä ollessa. Väitteesi siis siitä että 100Hz olisi muka paras virkistystaajuus blurrin osalta, ei pidä paikkaansa lainkaan.
Tuossa puhuttiin vain VA-paneeleista, onko Eizosi VA vai IPS (ei kai sentään TN)?
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä