Kryptovaluuttojen louhintabuumin innostamina useat emolevyvalmistajat ovat julkaisseet lähiaikoina erityisesti louhijoille tarkoitettuja emolevyjä. Louhijoille tarkoitettujen emolevyjen erikoisuus on selvästi normaaleja emolevyjä suuremmat määrät PCI Express -liittimiä näytönohjaimia varten.
Lähinnä Aasiassa vaikuttava Colorful ei ole halunnut jäädä pekkaa pahemmaksi ja on julkaissut nyt erittäin erikoisen louhijoille suunnatun emolevyn, C.B250A-BTC Plus V20:n. Emolevy ei noudata mitään tutuista emolevystandardeista, vaan on erittäin korkea suorakaide.
C.B250A-BTC Plus V20 on varustettu yhteensä kahdeksalla PCI Express x16 -kokoisella paikalla näytönohjaimia varten. Todellisuudessa vain yksi paikoista on myös sähköisesti x16, kun loput ovat x1-liittimiä. Liitinten väliin on jätetty tilaa, jotta kuhunkin voidaan asentaa kahden korttipaikan jäähdyttimellä varustettu näytönohjain.
Colorful on ilmeisesti huolissaan virransyötön riittävyydestä, sillä emolevyn alalaitaa ja toista sivua koristaa yhteensä peräti 16 PCI Express -lisävirtaliitintä. Muutoin emolevy onkin sitten varsin autio. Sitä koristaa Intelin LGA1151-prosessorikanta, B250-piirisarja, yksi SO-DIMM-muistipaikka, yksi MSATA- ja yksi SATA 6GB/s -liitäntä sekä pinnit USB 2.0 -liittimelle. I/O-paneelista löytyy puolestaan kaksi USB 2.0 -liitäntää, yksi gigabitin verkkoliitäntä ja HDMI-liitin.
Lähde: Colorful
Mikähän järki noissa kaikissa pcie virtaliittimissä on? Yksi 6-pinninen liitin antaa 75W ja vaikka kaikki kuusi näyttistä vetäisi sen 75W PCIe liittimestä on silti helposti yli 10 turhaa liitintä. Erikoinen ratkaisu kyllä koko emolevy. Sitä ei kuitenkaan tiedä milloin tämä kupla poksahtaa ja jää tällaiset laitteet varaston hyllylle.
Nyt näyttää kyllä siltä että on markkinointikaverit päässy suunnittelupöytään.
Ihan turhia 6 pinnisiä, ja PCI-E x1 liittimet olisi riittänyt mutta isompi liitin myy paremmin.
Kun vertaa asuksen mining levyyn näyttäähän toi ”tehokkaammalta”.
Taitaa noista 6 pinnisistä tulla virtaa ulos näyttiksille, eikä mennä emolle sisään.
Hmm.. olisikohan tuossa joku taika että noi liittimet olisi tarkoitus käyttää niin, että virtalähteestä vedetään molempiin kiskoihin piuhat ja sitten jäljellä olevista emolevyn liittimistä tulisi johdot näytönohjaimille?
Tai tuohon alakulman valkoiseen plugiin virta sisään ja emolevyn PCI-E liityimistä näyttiksiin?
Olen vissiin pudonnut kehityksen kelkasta. Saako näyttiksen kiinni x1 -paikkaan?
Ilmeisesti tarkoittiin sitä, että vaikka liittimet ovat fyysiseltä kooltaan x16, toimivat ne vain x1 nopeudella.
Noi louhintakäyttöön suunnatut riserit on x1 toisesta päästä vissiin yleensä, ja kyllähän PCI Expressissä saa minkä vaan minkä kokoiseen paikkaan vaan jos valmistaja on vaan tajunnut jättää liittimen toisen pään auki. Louhintakäytössä se näyttis ei tartte sen kummemmin sitä PCIe kaistaa ilmeisesti
Juuri tätä ajoin takaa. Eli "toisesta päästä auki" olevat liittimet on keksitty ja ovat standardin mukaisia. Sittenhän ongelmaa ei ole.
Voi vain kuvitella miten kuumana kortit kävisi tällä laudalla. Jäähy tyypillä ei juuri ole merkitystä, kuuma tulee silti. Eriasia, jos voi käyttää ropelleja täysillä kierroksilla ja raaskii antaa lämpöjen kohota yli 60c.
Tuostahan puuttuu 24pin virtaliitin kans. Eli tuolle lankulle ei tuu kuin 12v (+mahdollisesti 5v, en muista mitä 4pin liitin tuo). Muuttaako se ite nuo pienemmät jännitteet vai eikö niitä sitten tarvita?
Mihin koteloon toi mahtaa mahtua ?
taitaa olla vaan "jatkojohtoja" noi liittimet
Kotitekoiseen viimeistään 😀
Tuossahan tuo kuva on, josta selkeästi näkyy, ettei ole minkään yleisen standardin mukainen. Ja muutenkin mitäpä väliä sillä on tuollaisen kanssa: Ei mitään.. Helpompi tuolle on kotelo (kehikko) tehdä, kun tavallisella emolle, jossa on lisänä ties mitä sovitinpalikoita. Tuo on ihan vain erikoiskäyttöön tarkoitettu emo.
Olisikohan tulle hyvä tehdä edullinen raytracing palvelin.. Tuohon jotain 1080 Ti:tä 8 kpl, niin ei tulisi edes kalliiksi (Suorituskykyyn nähden).
Eipä tuollainen pico 12v virtalähde ole kovin kummoinen, en yhtään ihmettele jos se on integroitu emolevyyn. Siihen on helppo löytää adapteri 6-pinnisestä 2×4 pinniseen.
Eipähän tarvi sitäkään ostaa erikseen ja säästää siinäkin 50$ sekä 80$ 6-pin pcie risereissä.
Näissähän käytetään serverirautaa breakout-boardeilla (16-32kpl 6-pin liitintä) eikä pelikoneiden ATX-virtalähteitä.