Synaptics on esitellyt uuden Clear ID FS9500 -sormenjälkitunnistimen, joka on suunniteltu sijoitettavaksi AMOLED-näyttöpaneelin alle. Uutuussensori mahdollistaa puhelimen etupuolelle sijoitetun sormenjälkitunnistimen käytön siitä huolimatta, vaikka näyttö peittäisi alleen laitteen koko pinta-alan.
Valmistajan mukaan FS9500-sensori voidaan sijoittaa jopa 1,5 mm paksun komponenttikerroksen alle. Käytännössä kyseisen kerroksen oletetaan sisältävän AMOLED-näyttöpaneelin, suojalasin ja lasin suojakerroksen. Sensori hyödyntää AMOLED-näyttöä sormenjäljen valaisuun, joka sitten luetaan näyttökerroksen läpi. Synapticsin mukaan sensori toimii rakenteeltaan standardimallisten AMOLED-paneelien kanssa.
Tietoturvasta huolehtii yrityksen SentryPoint-tekniikka, joka tunnistaa jäljennetyt sormenjäljet, oppii parantamaan sormen tunnistusta käytön myötä ja suojaa sensorilta lähtevät tunnistetiedot TLS-protokollan, AES-salauksen ja ECC-autentikoinnin avulla.
Synapticsin mukaan uusi FS9500 on jo otettu massatuotantoon nimeltä mainitsemattoman TOP5-älypuhelinvalmistajan kanssa ja ratkaisua käyttävä kuluttajalaite tullaan näkemään ensimmäistä kertaa toiminnassa CES 2018 -messuilla ensi tammikuussa.
Lähde: Synaptics, TechReport
Vivo tekee yhteistyötä Qualcommin kanssa, joten jäljelle jää periaatteessa Apple, Huawei, OPPO ja Samsung. OPPO kuuluu samaan BBK Electronics ryhmittymään kuin Vivokin, joten vaikea kuvitella OPPOn käyttävän eri tekniikka kuin Vivo. Apple puolestaan tuskin julkaisee uutta puhelinta ensi vuoden alussa ainakaan kyseisellä ominaisuudella, sillä se olisi aika kova kolaus iPhone X:lle. Käytännössä tämä tekniikka tullaan siis näkemään joko Huawein tai Samsungin seuraavassa lippulaivassa. Itse veikkaan Samsungia.
Galaxy S9:stä taisi vaan juuri liikkua joku sormenjälkitunnistimeen liittyvä kuvankaappaus, jossa lukija sijaitsi takakuoressa kameran alla :think:
Sinänsä turha vempain, että ylivoimaisesti paras paikka sormenjälkitunnistimelle on laitteen kyljessä, missä se sormi sitä laitetta kannatellessa lepää.
Sormenjälkitunnistumen laittaminen minnekään muualle on huonoa käytettävyyssuunnittelua.
Tämä on kyllä taas täysin käyttäjän preferenssistä kiinni. Itse olen todennut että iPhonen kotinäppäin on käytettävyydeltään paras paikka sormenjälkitunnistimelle. Varsinkin pienemmissä laitteissa kuten iPhone SE.
Jos tarkoitat näitä aikaisempia huhuja, niin en vetäisi niistä kovin isoja johtopäätöksiä:
Sen sijaan tuossa Synapticsin pressitiedotteessa on kolmekin vahvaa viittausta:
KASNIIN! Tätä on ootettu:D
Itsekkin pidän tätä parhaana sijaintina. Itse kun otan puhelimen käteeni on minulle luontainen ote sellainen, jossa peukalo on puhelimen sivussa. Omassa XZ:ssa sattuu olemaan sormenjälkitunnistin juuri samassa paikkaa, joten olen kokenut sen erittäin hyväksi toteutukseksi.
Omasta mielestä sekä etupuolelle että takapuolelle sijoitetut lukijat eivät ole "vaivattomia" vaan niihin joutuu sormen erikseen laittamaan.
Mitenhän tämä teknologia toimii, jos näyttöpaneelissa on säröjä?
Nuo kuitenkin vaikuttaa sekä kapasitiivisiin ominaisuuksiin kuin myös valonheijastumiseen.
Eikös joku sanonut, että Nokiakin olisi "back in top 5" vai oliko 10? 😀
Eiköhän Samsunki ole.
Sitten pitäisi olla molemmissa kyljissä sensori.
Ei tarvi, siihen sensorille vaan osuu eri sormi riippuen kummassa kädessä puhelinta pitää.
Kuivarte? Toisella puolella toimii peukalo ja toisella etu/keskisormi.
Silti se sormi pitää asetella siihen, eli voi yhtä hyvin olla näytön alla. En mä ainakaan koske sormilla puhelimen kylkeeen jos puhelin on kädessä.
Ainakin meikän tapauksessa joutuisi silti sitä sormea asettelemaan sille tunnistimelle. Peukalo kun osuu lähinnä yläreunaan ja muut sormet alareunaan (eikä ne muut aina osu niin, että sormenjälkeä saisi luettua). Lisäksi kyljessä oleva tunnistin on lähes yhtä tyhmässä paikkaa takakuoressa olevan tunnistimen kanssa, kun puhelin on pöydällä.
Ja kun sitä puhelinta kuitenkin käytetään tökkimällä sormea näyttöön, niin eikö se ensimmäinen tökkäisy voi olla se sormenjäljen lukeminen? Vaatii toki huomattavasti nopeampaa reagointia kuin tuolla vivon videolla.
Se asettuu siihen samalla, kun ottaa puhelimen käteen. Yhdellä kädellä, käytännössä automaattisesti. Ei tarvi alkaa tökkiä mitään toisella kädellä, tai kurkottamaan peukulla ruudulle.
Miten se puhelin voi pysyä kädessä, jos et koske sormilla sen kylkiin? Liimaa näpeissä?
Vai pidät puhelinta vaakasuorassa avoimen kämmenen päällä?
En itsekkään pidä puhelinta niin kädessä että sormet osuisi kylkiin :confused:
Puhelimen alareuna on pikkurilliä vasten, ja 3 sormea takana, laite pystyssä siis. Eipä sormet juuri osu kylkeen edes käteen otettaessa.
Tällä tyylillä isompaakin puhelinta voi käyttää yhdellä kädellä, se luuri liikkuu kädessä noilla neljällä sormella. Itselläni on 5,5 tuumainen luuri ja todella harvoin tulee käytettyä näyttöä muuten kuin peukalolla.
Itse toki pidin enempi takana olevasta lukijasta, koska 95% käytöstä on kädessä, en oikeastaan tiedä juuri ketään, joka käyttäisi luuria pöydällä. Se on niin epäergonomista.
Täysin sama tyyli mulla.
Kyllä näytön puolella oleva on paras. Sormella näyttöä hivellen sitä puhelinta kuitenkin käytetään. Kaikki muut paikat on väkisinkin epäergonomisia tai hankalia vähintään osalle käyttäjistä, koska kaikki eivät pitele puhelinta samalla tavalla. Kaikki kuitenkin koskettelevat näyttöä sormella (paitsi jotkut Note-uunot jollain styluksella).
Parashan olisi tietysti että noita sensoreita olisi monta ja pitkinpoikin näyttöä jolloin olisi ihan sama mihin kohtaan sen sormensa länttää.
Kyllähän kylkiin nyt osuu hyvinkin näppärästi vaikkapa nopealla etusormi-peukalo-pihtiotteella, mutta takakuoren tunnistimeen on mahdotonta osua puhelinta nostamatta. Tässä juuri asiaa käytännössä Xperia XZ:lla testailin.
Vivohan se lopulta sitten oli: