Intel kertoi E3-messuilla ensimmäisten Core X -sarjan prosessoreiden saapuvan myyntiin lähiviikkojen aikana. Ensimmäisessä aallossa myyntiin saapuvat Kaby Lake-X -prosessorit Core i5-7640X ja i7-7740X sekä Skylake-X LCC -prosessorit Core i7-7800X, i7-7820X ja i9-7900X.
Saman omistajan talliin kuuluvat Hexus ja Bit-tech ovat kumpikin vähät välittäneet Intelin aikatauluista ja julkaisseet omat arvostelunsa kymmenytimisestä Core i9-7900X -prosessorista heti saatuaan sen testeihinsä. Ainakin Hexuksen testaama prosessori oli Engineering Sample -versio.
Kummankin sivuston ajamat testitulokset ovat vähintäänkin hämmentäviä. Toisaalta Core i9-7900X on monessa testissä vähintään niin nopea, kuin odottaa saattaa, mutta toisissa testeissä se häviää selvästi jopa edeltävän sukupolven kymmenytimiselle Core i7-6950X:lle huolimatta korkeammista kellotaajuuksistaan.
Parhaimmillaan Core i9-7900X esiintyy esimerkiksi Hexuksen HandBrake- ja Cinebench-testeissä, joissa se peittoaa Core i7-6950X:n 43,6 ja 27,9 prosentin eroilla. Heikompia esityksiä ovat puolestaan VRMark Orange Room- ja Total War: Warhammer -testit, joissa i7-6950X peittosi i9-7900X:n reilun 12 prosentin ja reilun 17 prosentin eroilla. Bit-tech testasi prosessoreita myös ylikellotettuina ja esimerkiksi pelitesteissä 4,4 GHz:n kellotaajuudella toimiva i7-6950X peittosi 4,6 GHz:n kellotaajuudella toimivan i9-7900X:n poikkeuksetta.
Erikoisesti heittelevä suorituskyky ei jäänyt arvosteluissa ainoaksi outoudeksi. Tehonkulutustesteissä työpöydällä levossa i9-7900X kokoonpano kulutti Hexuksella 3 wattia enemmän ja Bit-techillä 8 wattia vähemmän kuin Core i7-6950X. Hexuksen pelirasitustestissä erot pysyvät pieninä, 6 wattia i9-7900X:n eduksi. Videonpakkaus ja Prime95 small FFT -rasituksen tulokset ovat kuitenkin jotain ihan muuta. Hexuksen videonpakkaustestissä Core i9-7900X kuluttaa 82 ja Bit-techin Prime95-testissä 72 wattia enemmän kuin Core i7-6950X.
Kummankin sivuston ylikellotustestit ovat samansuuntaisia. Menohaluja prosessorilla olisi luultavasti enemmänkin, mutta lämmöt tulevat vastaan nopeasti. Hexus saavutti testeissään kaikilla ytimillä 4,7 GHz:n kellotaajuuden 1,25 voltin käyttöjännitteellä. Käyttöjännitettä nostamalla menohaluja olisi saattanut löytyä lisääkin, mutta sekä Noctua NH-D15S että EVGA CLC 280 -AiO-nestecooleri törmäsivät 1,3 V:n käyttöjännitteellä 100 °C lämpökattoon, jolloin prosessori laskee kellotaajuuksia estääkseen ylikuumentumisen. Bit-Techillä prosessori taipui samaan 4,7 GHz:n kellotaajuuteen 1,28 V:n jännitteellä, mutta Fractal Design Celsius S24 -AiO-nestecooleri ei riittänyt pitämään lämpötiloja enää alle sadassa asteessa kaikissa ajetuista testeistä.
Purkka näyttää toimivan hyvin. :facepalm:
Toisesta ketjusta poimittuna
eli taas suorittimet+emolevyt julkaisu, jossa on ongelmia BIOS:ien kanssa.
Näyttää sen verran verran kyseenalaisilta tuloksilta, että taidan jäädä odottamaan io-techin artikkelia ennen johtopäätösten tekoa.
Ei taida ihan 140W TDP olla kohdallaan jos syö sata wattia enemmän kuin 7700k videopakkauksessa joka työllistää kaikki säikeet…
Io-techin kooste noista testeistä oli kyllä sekava.
Todennäköisesti eivät ole saaneet uutta prossua vielä testiin, kun huomenna voi jo julkaista testitietoja, eikä "saapuneista" prossuista ole vielä nähty vilaustakaan täällä.
Intel taisi vähentää Euroopan edustustaan sen verran, ettei Suomen lehdistö saa edes Ruotsista testiprosessoreja entiseen malliin? Korjatkaa, jos olen väärässä.
kivien kokoja ja watteja kasvatetaan
hienoa teknistä kehitystä, tätä lisää
toivottavasti pian saamme 128 ytimen A4 arkin kokoisen 1200 wattisen prosessorin markkinoille
Joo ei näitä kannata ostaa, ennen kuin BIOS-ongelmat korjattu. Sitten vaan seuraamaan, kumpi korjaa ongelmansa ensin.
Tuossa uutisessa oli tarkoitus vain poimia pari esimerkkiä niin hyvistä kuin huonoista tuloksista ja antaa lukijoiden tehdä omat johtopäätöksensä lukemalla varsinaiset arvostelut
Engineering Sample voisi selittää. Lisäksi alustassa on varmaan jotain lastentauteja vielä.
Jos nuo muut tulokset on aitoja, niin ihan hyvältähän tuo prossu näyttää, siis kilpailijaan eli Ryzeniin verrattuna. Ne osaalueet joissa Ryzen pärjäsi hyvin on nyt taas Intelin heiniä. Ryzenin valtiksi jää TDP ja hinta. Noikin edut Ryzenilta voidaan saada pois matalammilla kelloilla ja hinnoilla.
Juu Ryzeniä vstaan pärjää hyvin mutta kun näiden kilpailija ei ole Ryzen van Threadripper ja se näytää tekevän samanIintelin X sarjalle kuin mitä se tekee threadeillekin seli ripp.
Niin, esim. 6950X:n piiri on vain 10mm^2 isompi kuin 130nm Pentium 4 Extreme Editionin, joka siis oli kuitenkin vielä yksiytiminen. TDP:ssäkin ero vain muutamia kymmeniä Watteja. Sitä sanotaan kehitykseksi.
En usko. Intelillä on brändietu, ja voiton maksimoimiseksi sen ei kannata laskea hintoja Ryzenin tasolle, vaikka se hieman joutuukin reagoimaan AMD:n hinnoitteluun. TDP:ssä on niin suuri ero, että varmaan pitäisi aika rankasti laskea kellotaajuuksia Ryzenin tasolle pääsemiseksi.
Koskee koko Eurooppaa. Hexuksen testi on suora mielenosoitus Intelille, miten se kohtelee (ei tarjoa testiprossuja tai mitään muutakaan tukea) tällä hetkellä käytännössä kaikkia Euroopan medioita. Meillä on täällä jo ensimmäinen X299 emolevy mutta prosessoreista ei tietoakaan.
Mikäs tuossa sekavaa oli? Intelillä hommat täysin sekaisin ja Hexus julkaisee käsiinsä saamalla ES-prossulla testin.
Ei tuossa mitään kyseenalaista ole. Videopakkaus hyötyy ylimääräisistä ytimistä, aika selväähän se on.
Sen lisäksi AoS skaalautuu enemmän kellotaajuuden mukaan on mielestäni kanssa selvää. Tosin sille taitaa olla optimi 6-8 ydintä.
Intelin R&D budjetti on varmaan melkein kymmenkertainen AMD:hen nähden. Sen huomioon ottaen tuo prosessori on aika pettymys. Kertooko se siitä, että Intel on dominanssinsa aikana keskittynyt lähinnä istumaan perse homeessa rahoja laskemassa, kun ei tuon kummempaa saa ulos. Erityisesti teho / kulutus suhde on tuon testin mukaan heikko.
Öö, näitä verrataan Threadripperiin ei Ryzeniin :think:
Se kyseenalaisuus liittynee suorituskykyyn vrt i7-6950X, yhtä monta ydintä mutta vanhempi arkkitehtuuri sekä pienemmät kellot mutta silti se on monessa testissä edellä
Kannattaa nähdä tämä AMD:n uskomattomana teknisenä loikkana Intelin kehittymisen hidastumisen sijaan. Itse veikkaan, että ovat Intelillä aliarvioneet Zenin todella pahasti – ja kaikkihan me tiedämme, että näitä prosessoreita suunnitellaan vuosia. Nyt tämän piti olla vastine jollekin Zen-huippumallille (josta tuli Threadripper), jonka olettiin olevan paljon huonompi, kuin se todellisuudessa on.
..ja katsotaan se Threadripperin kulutus vielä 🙂 Tosin kyllä se näyttäisi huhujen perusteella olevan aika tasavertainen vastus.
Minulta meni i7-6900K ja i7-6950X sekaisin, sori. Jotenkin oletin, että tuo on kelloiltaan sitä samaa luokkaa..
öö ite ainaki vertaan hinnalla. :). suorituskyky / $ or € 🙂
No, jos näin vertaa, niin 7900 on joukon häntäpäässä :think:
Niin no, Threadripperit tulee olemaan niitä saman hintaluokan vehkeitä, ei Ryzenit 😉
Juu. Olisi pitänyt vertailla Zen arkkitehtuuriin, jolloin homma muuttuu siten että verrattaessa nykyisiä intelin prossuja Zeniin, niin Intel on saanut noissa tulevissa prossuissa korjattua nykyisten Intel prossujen heikot kohdat. Ennen 8-ytiminen zen arkkitehtuurin prosessori päihitti Handbrake -testissä 10 ytimisen 6950 prossun. Samoin Cinebench -tuloksiin tulee Inteliltä hyvin parannusta.
B2 stepping approach to Zen. It fixes many hardware bugs." – Canard PC
Keskustelua reddillä:
Miten näiden rauta bugien suhteen kannattaa menetellä ?
Näissä uudemmissa on selvästi hitaampi L2 välimuisti, ei mikään ihme että "vanhempi" arkkitehtuuri menee edelle monessa testissä.
Ei siellä mitään ole korjattu. Prosessoriydin on sama paitsi L2 välimuistia on 4 kertaa enemmän mutta se on toisaalta selvästi hitaampaa. Auttaa jossakin, haittaa jossakin.
Ei Ryzenistä ole löytynyt mitään katastrofaalista bugia toistaiseksi. Useat bugit (kuten muutaman kuukauden takainen FMA) voidaan korjata AGESA/BIOS päivityksellä. Uudessa steppingissä noita bugeja korjataan rautatasolla jolloin tarve softapohjaiselle korjaukselle poistuu.
Ehkä myös kellottuvuus paranee hieman.
Kyllähän minä ainakin epäilen, että tässä hyvinkin lähitulevaisuudessa (ellei jopa tällä hetkellä) ollaan siinä tilassa, että sijoittamalla kumpaan tahansa prossu ei tule pullonkaulaksi oikein missään hommassa edes perus tehokäyttäjällä. Niin kauan mentiin näillä quadcore vehkeillä, että vain aika näyttää milloin aletaan kunnolla hyödyntään useampia ytimiä.
Tällä "filosofialla" hinta on aika ratkaisevassa roolissa.
Lievästi aiheen vierestä mutta… En itse kuulu varsinaisesti kumpaankaan leiriin, mutta rehellisesti sanottuna *tutti aivan saatanasti viimeiset 10v, kun toinen pääs vaan ryöstöhinnoitteleen omat tuotteet, kun toisesta ei ollut mihinkään. Itsellä esim oli budejettirajoituksista johtuen hyvin pitkään amd:n prossut koneessa, mikä sitten peleissä esim arma2 modeissa kostautu sitten rankalla kädellä.
Jos siinävaiheessa kun saat käsiisi ensimmäisen Threadripper emon ja prosessorin sulta vieläkin puuttuu se Intel X prosessori tee rehellien vertailu jossa julkaiset tulokse siitä miten hyvin alusta pärjää toisiaan vastaan (ts Intelin kohdalla tulos on aina 0).
Muuten olisi AMD:ltä todella hyvä PR temppu toimittaa Thredripper testipakettinsa mukana myös Intel X prosessori 🙂
varsnki kun noiden julkaistujen testitulosten perusteella Threadripper pärjää nyt ennakkomyyntiin tuleville Intel X prosessoreille helposti 😉
Heh! Hauska ajatus, mutta eiköhän nuo Intelin X sarjan prossat ole ihan hyviä kulkemaan kunhan vain saavat sen joskus oikeasti valmiiksi.
Se että ovatko ne sitten hintansa väärtejä thredripperiin verrattuna on sitten jokaisen kuluttajan kukkarosta kiinni.
Kummallista, että Intelillä on nyt näin kiire… heillä olisi ollu hyvin aikaa odotella ensi vuoteen julkaisun kanssa eikö ryvettää mainettaan varsinkaan yrityspuolella silmissä. Joku pr-osaston kaveri pistettäisiin riviin ja ammuttaisiin suuresta tyhmyydestä.
Itse veikkaan että Intelillä oletettiin että se 8 ydin Ryzen on paras "enthuatist" prossessori jonka AMD julkaisee, Intel X sarja pärjää sille ihan hyvin, mutta Threadripper taisi yllätä Intelin täysin puskantakaa ja laittaa spasmat enemmän kuin sekaisin mikä on hyvä kun tarvitaan aika isomörkö säikkäytämään Intelin kokoinen köriläs pystyy perseeltään jolla se on istunut vuosia.
Ei tälläiselle ole tarvetta, eiköhän me se Core X saada jostain melko pian. Suomalaisen kuluttajan kannalta tietysti ikävää, ettei heti tuoreeltaan.
Muuten tuo Intel Handbrake tulos 112,7 : 10 x 8 = 90,16 kun Ryzen 8 ydin tulos on 86,9 ei ero ole kovin suuri
(tietenkin mun askutapa on hanurista yritimpä vainnnepati yhdenmuakistaa niitä),
eli Thredripperin pitäisi pärjätä hyvin kun se pystyy heittämään saman hintaan enempi ytimiä peliin.
Nojaa, eiköhän ainut mitä Threadripper muutti ollut se että myös Skylake-X HCC (eli Skylake-E/EP) tuodaan X299:lle eikä vain Xeoneina. Ryzen puolestaan saattoi muuttaa sen että Skylake-X LCC:stä tuodaan myyntiin myös 12-core versio, kun alun perin oli tarkoitus tuoda vain 10-ydin (siru sama, mutta aikoivat pitää 2 ydintä pois käytöstä)
^yllä oleva on vain spekulaatiota, LCC-teorialle pohjana vanhat vuodot, joissa 12-coresta ei ollut mitään mainintaa vaan oli "up to 10 cores"
[QUOTE="Sampsa, post: 1118237, Joo mutta homamssa noiysti ikävää, ettei heti tuoreeltaan.[/QUOTE]
Juu mutta hommassa haisee pelkän PR butjetin karsimisen lisäksi se että Intel on rajusti aikaistanut tätä julkaisua verrattuna siihen milloin heidä prosessori ja alusta on tossiasissa julkaisuvalmis, AMD kun siltä ei odoteta täydelistä julkaisua kestää emojen BIOS säätö sählingin mutta Intelille vastaaava säätö on isompi tappio joka vaikutta siihen kuvaan mikä asiakilla on Intelin luotettavuuden suhteen.
Paljonko tuo prossu mahtaa maksaa?
Kun ilmeisesti 16-core Threadripper lähtee jostain 600-800 dollarista ylöspäin.. Tämä toki kellottuu enemmän eli monikäyttöisempi (pelaaminen + multithread softat) mutta veikkaan että hinta on kaksinkertainen. Ei jatkoon 0/5
Tämä on ollut tiedossa jo pitkään että prosessorit hidastuu.
Intel: The future of computing is…slow
Ihan kuten tuo käyttäjä totesi, sain itse myös vähintäänkin arveluttavan kuvan. Kun taas Hexus & Bi-tech antoivat ylistävän arvosanan.
Joutui kyllä vähän hieraisemaan silmiä kun 6950X (sigun prossu) peittosi 7900X:n muutamissa testeissä. Lisäksi lämpötilat…
Rampage VI Extreme ilmeisesti tulee vasta joskus ensi kuussa joten toivottavasti ehtivät vielä viilailemaan UEFIa.
Kohta tulossa lisää. Jytkyä odotellaan :cigar2:
Sampsan postausten perusteella se jytky jäi suutariksi. Biosit sekundaa ja tulokset vaihtelevat miten sattuu. Ja ne jotka edes saivat kiven, saivat sellaisen jossa lukee engineering sample. Katsotaan uudestaan kun Intel saa homman edes joten kuten toimimaan.
Sehän oli jo odotettavissa et biosin kehitystyö on vielä kesken. Osa testi tuloksista oli todella lupaavia.
Tuli mieleen jos tuo IVR (integrated voltage regulator) bugittaa.
Juu vanhoja E sarjalaisia olisi voinut laittaa aleen ja siten rajoitaa Threadtripperin yleistymistä ei tämän X sarjan ennenaikaiseen myyntiin hoppuiluun ollut järkisyytä varsinkin kun nyt Intel saattaa joutua kilpailemaan tällä uudella X sarjallakin hinnoittelulla.
Tämä siksi kun ne Xeonit on kumminkin Intelin varsinainen rahasampo niin ei sen sammon köhimisen aiheutuksella kannattaisi hopuilla.