AMD:n Ryzen Threadripper -prosessorit saapuvat markkinoille 27. heinäkuuta Dellin Alienware Area-51 -tehotietokoneissa. Huhujen mukaan jälleenmyyntiin prosessorit saapuisivat heti elokuun alkupuolella, mutta tälle ei ole vielä saatu varmistusta.
Suosittua YouTube-kanavaa omalla nimellään ylläpitävä Austin Evans on päässyt lähikontaktiin tulevan Alienware Area-51 -tietokoneen kanssa. Evans twiittasi nettiin perjantaina kuvan, jossa hän piti kädessään ylösalaisin käännettyä Ryzen Threadripper -prosessoria. Kuvassa näkyy taustalla Area-51-tietokone.
Evansin twiittaama kuva on ensimmäinen Threadripperin kääntöpuolesta. Kuvassa näkyy selvästi LGA-paketoidun prosessorin kaikki 4094 kontaktipintaa, jotka ottavat kontaktin Socket TR4 -prosessorikannan yhtä moneen pinniin. Lisäksi kuvassa näkyy molempien Zeppelin-sirujen vaatimat pintaliitoskomponentit keskellä LGA-kontakteja. Ryzen Threadripper on AMD:n ensimmäinen kuluttajille suunnattu LGA-paketointia käyttävä prosessori. Aiemmin AMD on käyttänyt LGA-paketointia palvelinprosessoreissaan.
On iso!
Komia lätty. :kippis:
Jostain syystä alkoi tekemään mieli vohveleita :eat:
:jd: sexy paljastus
On se järkyttävän iso prossu :shy:
Jos kerran itse piirit on tuossa keskellä, niin ei haitanne vaikka osa IHS:stä ei edes olisi kosketuksissa jäähyyn? Eli vanhat jäähyt saisi sopimaan uusilla kiinnikesarjoilla…
Onkohan uutisen kirjoittana nyt varma, että nämä ovat kuluttajamarkkinoille tarkoitettuja? Luulisin enemmän olevan kyse serveri tai tehotyöasemista, mihin kyseisiä siruja käytetään. Olisi myös kiva, jos uutisen perään laittaisi oman nimen tai edes nimimerkin kenen kynästä teksti on tullut.
Kunnolissa uutislähteissä sen uutisen tekijän nimi on heti otsikon yhteydessä näin on myös Io-Tech sivuston uutissisa, se on eri suomalainen entinen tietotekniikasivusto jolla se ”uutisen” tekijän nimi salataan.
Kuten Intelin X99-alusta aiemmin, nämä moniytimiset prosessorit ja niiden emolevyt ei ole halpoja ja tietenkin ovat tehokäyttäjille suunnattuja. Silti kyse on kuluttajatuotteista, Z270-alusta on mainstreamia varten ja X299 tehokäyttäjille.
AMD:n EPYC-prosessorit ovat ihan varsinaisia palvelinprossuja.
io-tech on aina merkinnyt kirjoittajan nimen otsikon viereen ja foorumin puolella näkyy käyttäjän nimimerkki.
Ihan samalla lailla nämä on kuluttujamarkkinoille kuin Intelin tule Core X sarja. Ja kyllä tuossa uutisessa kirjoittaja mainitaan heti otsikon alla, samoin kuin kaikissa muissakin täällä.
:facepalm:
Etusivulla lukee: Ryzen Threadripper YouTubettajan käsissä paljastaa prosessorin 4094 LGA-kontaktipintaa – io-tech.fi
Lukee myös heti otsikon alapuolella
Odotan mielenkiinolla milloin youtubeen tulee ensimmäinen ohjevideo missä neuvotaan miten Threadripper leikataan tuosta keskeltä kahtia ja saadaan siten halvalla kaksi Ryzen prosesoria (sellainen video varmasti tulee kysymys on vain millloin ja kuinka vakuuttava sen esiintyjä on).
Kyllä on. Kyse on ns. HEDT-markkinoista, eli samoista joilla Intelillä on nyt X99-emolevyt ja huomenna tulossa X299-emolevyt. Toki prosessorit toimivat myös tehotyöasemissa, ei siinä mitään, mutta tulevat ihan kuluttajille.
Palvelinpuolella on samaan arkkitehtuuriin perustuvat Epyc-prosessorit (joissa on käytössä Ryzenin yhden ja Threadripperin kahden sijasta neljä Zeppelin-sirua)
Nimi lukee etusivulla uutisen yhteydessä ja lisäksi uutisketjun postaajan nimimerkki näkyy ketjun yhteydessä*. Minulla on tosin käytössä nimimerkki ja Sampsalta puuttuu sukunimi nimimerkistä, mutta jottei tulee väärinkäsityksiä niin Sampsa = Sampsa Kurri, Juha Kokkonen = Juha Kokkonen, Kaotik = Petrus Laine
* poikkeuksena tapaukset, joissa yksi on aloittanut uutisen kirjoittamisen julkaisujärjestelmään tai tehnyt sinne luonnoksen uutisesta, jota toinen kirjoittaja jatkaa. Tällöin foorumilla ja uutisessa lukee sen uutisen/luonnoksen kirjoittajan nimi. Näitä on kuitenkin harvassa.
Neljä tuhatta pinniä.. Ei prkl sisäinen piirilevysuunnittelija vinkuu komerossa kauhusta.
Onneksi kaikille pinneille on tarvetta vasta Epycien (2P) SP3-emolevyissä. Ja niissäkään tuskin PCIE-linjoja aina vedettynä täyttä määrää.
Threadripperin rajatuille myyntimäärille AMD ihan fiksusti vain uudelleenkäyttää samaa kannan suunnittelua, mutta TR4-nimisenä voidaan aina jättää xGMI-linkit ja puolet muistiväylistä, PCIE-linjoista ja monista muista huomioitta yksinkertaistaen suunnittelua kuluttajien high end -luokkaankin sopivaksi.